• ADEVĂRUL
• UE a promis că va salva Grecia, dar Papandreou va trebui să aplice măsuri de austeritate de 78 mld. euro
Liderii Uniunii Europene au promis că vor salva Grecia de la faliment, însă premierul elen George Papandreou trebuie să adopte şi să treacă prin parlament, săptămâna viitoare, un pachet de măsuri de austeritate de 78 miliarde euro, scrie Bloomberg. "Nu este numai o undă verde, ci şi un semnal pozitiv pentru viitorul Greciei", a declarat Papandreou presei după prima sesiune a summit-ului liderilor UE care are loc joi şi vineri la Bruxelles. Discuţiile de joi au fost dominate de Grecia, care are în derulare un acord cu instituţiile financiare internaţionale încheiat în luna mai a anului trecut pentru o finanţare externă de 110 miliarde euro, dar are nevoie acum de un nou program de mărime similară, potrivit presei internaţionale.
• Forbes: Planul de reorganizare al lui Burci dă undă verde producţiei la Astra Vagoane Arad
Reorganizarea popusă de Astra Vagoane Arad, companie controlată de omul de afaceri Cristian Burci, a fost aprobată de Adunarea Generală a Creditorilor. Casa de Insolvenţă Transilvania - continuatorul profesional al Solve Insolve IPURL, administratorul judiciar al Astra Vagoane Arad SA, susţine că reorganizarea companiei se va întinde pe o perioadă de 18 luni. Planul de reorganizare prevede continuarea activităţii comerciale, vânzarea fondului de comerţ şi distribuiri eşalonate către creditori. Planul a fost votat de către trei categorii de creditori din patru, împotriva planului votând doar creditorii bugetari, cu toate că planul prevedea distribuiri integrale către această categorie.
• Târgu-Jiu: Elena Udrea pe tocuri în casele de la Muzeul Satului Curtişoara: "Vişinele sunt acre pentru că sunt roşii, dar le voi face eu portocalii"
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a vizitat astăzi, după ce a semnat la Târgu-Jiu două contracte de finanţare, Muzeul Satului de la Curtişoara. Aceasta a nu a fost tocmai în "elementul" ei şi a făcut o sumedenie de gafe. Elena Udrea a venit încălţată cu pantofi cu tocuri foarte lungi şi a mers cu dificultate pe iarba din incinta muzeului. În plus, a intrat într-o casă ţărănească foarte veche cu pământ pe jos în care şi-a lăsat urmele tocurilor. Elena Udrea a gustat vişinele dintr-un pom şi a mirosit fânul. "Vişinile sunt acre pentru că sunt roşii, dar le voi face portocalii", a spus Elena Udrea. Aceasta a intrat şi în Casa memorială Gheorghe Zamfir şi i-a îndemnat şi pe cei prezenţi să intre pentru că are "o hotă antică".
• Veterinarul care ne otrăvea cu carne stricată
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a fost arestat după ce procurorii DNA i-au făcut dosar pentru dare şi luare de mită, şantaj şi complicitate la falsificarea de produse. Doctorul Viorel Gheorghiţă era "cap de pod" în protejarea afacerilor unui patron de abator care vindea carne stricată celor 600.000 de locuitori ai judeţului Galaţi.
• Actul care l-a scos din minţi pe Băsescu
Oficialii americani au dat publicităţii scrisoarea fostului preşedinte american, Harry Truman în care Regele Mihai este elogiat. Diplomaţii americani au decis să nu comenteze direct afirmaţiile lui Băsescu, preferând o variantă subtilă de punere la punct. Scrisoarea vine după ce liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au cerut Ambasadei SUA să exprime o poziţie faţă de declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa fostului suveran. Modalitatea aleasă a fost aceea de a trimite presei alocuţiunea susţinută de fostul preşedinte Harry Truman la ceremonia de decorare a Regelui Mihai cu "Legiunea de Merit" şi textul înscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti.
• "Nu puteţi dormi de grija regelui?"
Preşedintele Băsescu continuă bătălia cu regele Mihai şi la Bruxelles. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat la Bruxelles, să răspundă întrebărilor jurnaliştilor cu referire la declaraţiile incriminatorii ale acestuia faţă de regele Mihai. Băsescu a părut mirat de întrebări şi a răspus, râzând: "Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de grija regelui? Drum bun! Spre casă".
• UDMR nu acceptă nici propunerea de regionalizare "opt plus doi"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că refuzul Uniunii atît pentru pentru varianta cu opt judeţe, cât şi pentru cea care să includă în plus Harghita şi Covasna, va fi exprimat oficial la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de sâmbătă. "Varianta < 8+2 > nu merge, varianta < opt > nu merge, în rest discutăm", a spus Hunor, adăugând că subiectul reîmpărţirii teritoriale ar trebui amânat până după alegeri dacă nu există consens.
• Autodenunţul lui Şova
Senatorul PSD Dan Şova s-a contrazis ieri în explicaţiile legate de colaborarea sa cu Victor Ponta, de banii plimbaţi între ei şi de "contractele energetice". Dacă Victor Ponta a ales să-şi trimită mama cu actele la Fisc, prietenul şi partenerul său Dan Şova a ţinut, singur, o conferinţă de presă prin care a complicat şi mai mult lucrurile. Scandalul legat de cele peste 1,1 milioane de euro pe care casa de avocatură Şova&Asociaţii i-ar fi încasat ilegal din contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari e amplificat de hăţişul de explicaţii contradictorii pe care senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) a insistat să le dea în ultimele zile pentru a se disculpa. El a ţinut şi ieri în faţa jurnaliştilor o adevărată pledoarie. Deloc convingătoare însă. Motivul: explicaţiile de ieri le contrazic pe cele din zilele precedente. În plus, el este contrazis de documentele Fiscului şi de declaraţiile de avere ale prietenului şi colegului său Victor Ponta (39 de ani).
• Specialiştii în nutriţie dezvăluie la Iaşi dietele anti-îmbătrânire / Urmăriţi pe adevarul.ro care sunt alimentele dăunătoare şi care sunt sănătoase
Reprezentanţii Fundaţiei "Ana Aslan" au adunat la aceeaşi masă specialişti din ţară şi străinătate pentru a dezbate care sunt alimentele care dăunează şi ce ar trebui să se consume pentru menţinerea sănătăţii. Nutriţioniştii vor recomanda diete echilibrate care ajută la pierderea uşoară a surplusului de kilograme, dar şi care duc la o îmbătrânire frumoasă. Nutriţioniştii spun că este foarte important ca în orice moment lumea să aibă 5-6 tablete de ciocolată neagră, deoarece aceasta îmbunătăţeşte funcţiile neuronilor. De asemenea, medicul Luiza Spiru a creionat şi care ar fi micul dejun ideal. "Trebuie să se ştie că această dietă se stabileşte în funcţie de metabolism. Spre exemplu, un mic dejun ideal trebuie să aibă trei sferturi din farfurie compusă din salată şi un singur sfert din carne, de preferat carne de peşte", spune doctorul. Alimentele care trebuie evitate din dietă sunt, conform specialiştilor, alcoolul, pâinea caldă sau carnea crudă.
• A murit "detectivul Columbo "
Actorul american Peter Falk, celebru în lumea întreagă pentru rolul din serialul de televiziune "Columbo", a murit în Los Angeles, joi noapte, la vârsta de 83 de ani. Potrivit anunţului făcut de familia actorului, Peter Folk "a murit în pace în locuinţa sa din Beverly Hills". Cauza morţii nu a fost dezvăluită. În 2008, fiica sa adoptivă a spus că actorul suferea de demenţă, boală cu care a fost diagnosticat în 2007, şi de Alzheimer. În acelaşi an, Falk a fost găsit dezorientat pe o stradă din Beverly Hills, iar în vară a suferit o lovitură la cap, în urma unui accident auto. Un medic care l-a consultat pe Falk a mărturisit că starea de sănătate a acestuia se înrăutăţise după o serie de operaţii dentare din 2007 şi în urma unei intervenţii la şold din 2008. Acelaşi doctor a declarat că actorul nu-şi mai putea aminti de "Columbo".
• Cele mai profitabile filme din istorie
Peliculele "Avatar" şi "Titanic", ambele regizate de James Cameron, ocupă primele două poziţii ale unui top al celor mai profitabile filme din istorie. "Avatar" a avut încasări de 2,78 miliarde de dolari, iar "Titanic" de 1,84 miliarde, potrivit site-ului boxofficemojo.com, singurul care contabilizează încasările peliculelor din toată lumea. "Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi", cu Johnny Depp şi Penelope Cruz, al patrulea film al francizei, a intrat direct în top 10 al filmelor cu cele mai mari încasări din istorie, la doar o lună de la lansare.
• Libia: întâi violate de soldaţi, apoi omorâte de taţi
Curtea Penală Internaţională crede că armata lui Gaddafi a folosit violul ca o armă, iar soldaţilor le-a fost distribuită Viagra, potrivit BBCNews online. Victimele violurilor sunt apoi în pericol de a fi omorâte de taţii dezonoraţi. Atrocităţile din timpul războaielor civile, precum cel din Libia, continuă să surprindă. Violarea femeilor din tabăra adversă a mai fost folosită ca armă în Balcani şi în mai toate războaiele inter-africane. În ţările arabe, în care femeile nu au voie să iasă din casă fără a-şi acoperi faţa cu un văl, a fi văzută dezbrăcată şi violul sunt mai grave şi decât moartea. "În Libia, când are loc un viol, un întreg sat sau oraş pare a fi fost dezonorat", explică Arafat Jamal, reprezentant al Înaltuuil Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. De aceea, după tortura violului de către soldaţi, victimele au de înfruntat şi furia societăţii. Consecinţa fatală a acestor întâmplări este că taţii îşi vor omorî fetele dezonorate, mai ales pe cele care au rămas însărcinate în urma violului.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mărmureanu: cutremurul catastrofal vine după 2041
Prevede un seism, la noi, abia în 2041! Marea Neagră are tsunami-uri! Face rating ca o finală de Cupă Mondială la fotbal. N-ai crede că se dă în vânt după western-uri şi că, la 71 de ani, nu ţine regim, iar o fleică la grătar e felul de mâncare preferat. Când apare la televizor, lumea îl urmăreşte cu sufletul la gură. Are un fel greoi de a vorbi, dar cuvintele şi le alege cu grijă. Discursul calculat, parcă învăţat pe dinafară, impune respect. E unul dintre oamenii care, fără să fie vedetă, face un rating pe care o finală de Champions League cu greu l-ar egala. Previziunile sale n-au nimic de a face cu pronosticurile. Dar au o încărcătură zguduitoare, care te pune pe gânduri. Mai ales dacă stai în Bucureşti, la etajul opt, într-un bloc vechi.
• Adrian Mutu a adunat 21 de milioane de euro din salarii
Atacantul a fost plătit regeşte, dar a pierdut mulţi bani din pricina scandalurilor. Adrian Mutu (32 de ani) s-a despărţit joi seară de echipa italiană Fiorentina şi a ajuns la clubul Cesena, o grupare minusculă în Italia. "Briliantul" a semnat un contract pe o perioadă de doi ani de zile cu drept de opţiune pe încă unul şi va încasa un salariu stagional de 1,8 milioane de euro. Cesena este cea de-a noua formaţie din cariera atacantului român (deşi, în acte, mai apare ca trecut pe la Rocar şi pe la Livorno - transferuri făcute doar ca "artificii") şi, probabil, ultima, ţinând cont de faptul că în 2013 va împlini 34 de ani. În 6 ani a sărit de la 10.000 de euro la 3.000.000 de euro. De-a lungul carierei, începută în 1996 la formaţia FC Argeş, Mutu a avut parte de contracte "grase", care l-au transformat în fotbalistul român ce a strâns cea mai mare sumă de bani doar din salariu. Un calcul estimativ arată că internaţionalul a adunat, până acum, 20.970.000 de milioane de euro, neincluzând primele de joc, diurnele şi contractele de publicitate.
• Cine îi plăteşte lui Mircea Badea TVA-ul datorat la stat
Dan Voiculescu a anunţat că Intact Media, firma patronată în acte de ficele sale, îi va ajuta pe jurnaliştii cărora statul le cere plata retroactivă a TVA pe drepturi de autor. El a anunţat totodată că una din fundaţiile sale va da statul în judecată din aceeaşi cauză. "Statul, prin reprezentanţii săi, Preşedinte, Guvern, administraţie publică centrală, are o perspectivă profund eronată asupra relaţiei sale cu cetăţeanul. În loc să înteleagă ca rolul lor este de a servi interesele fiecărui român, preşedintele, primul-ministru şi miniştrii sunt într-un permanent război cu cei pe care îi reprezintă, îi vânează, îi pedepsesc, le întind capcane. Povestea cu drepturile de autor este elocventă", a scris Voiculescu pe blogul său.
• Apa de la robinet ia foc! Sondele Petrom au străpuns pânza freatică din Beba Veche
Petrom este acuzat că a poluat apa dintr-o localitate timişeană. De câteva zile, la robinetele oamenilor curge un nămol rău mirositor. Oamenii sunt disperaţi: îşi primesc apa o dată la două-trei zile, dintr-o cisternă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Se întâmplă arpoape de graniţa cu Ungaria, în satul Pordeanu, comuna Beba Veche. De două ori pe săptămână, pompierii militari intră în sat cu cisternele de apă. Pentru animale, transportă apă din cel mai apropiat oraş, Sânnicolau Mare. O altă cisternă, sterilizată şi verificată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, pleacă săptămânal din Timişoara la Pordeanu, cu apă potabilă.
• Ceartă. Şova: Am refuzat un contract MDRT. Udrea: Dacă era bărbat, recunoştea că a semnat unul în 2008
Război fătiş între senatorul PSD Dan Şova şi ministerul dezvoltării regionale, condus de Elena Udrea. Nevoit să se apere în faţa articolelor de presă care făceau din el şi firma sa de avocatură un abonat la contractele publice, Şova a susţinut astăzi că în 2010 a refuzat din partea MDRT un contract cu dedicaţie. În replică, Udrea susţine că acelaşi Şova nu a avut nici o problemă să accepte un contract mai vechi încheiat în 2008 în aceleaşi condiţii prezentate ca în 2010. Mai mult, ministrul afirmă că nu Şova a fost cel care a refuzat contractul, ci ministerul a respins oferta sa, de aici şi declaraţiile acestuia puse pe seama "supărării".
• Ţara unde benzina se dă cu porţia. Paradox: E plină de petrol
Să ai prea mult petrol nu înseamnă neapărat să ai benzină din belşug, nici chiar dacă te cheamă Emiratele Arabe Unite. Obişnuiţi să aibă petrol în curtea casei, arabii din Emirate au avut surpriza să meargă în benzinării şi să primească următorul răspuns: "Ne pare rău, domnule, nu avem benzină, totul e gol". Asta în ţara în care se află pe locul al treilea în topul celor mai exportatori de petrol din lume. Problema este şi mai gravă decât pare: unele companii au decis chiar să închidă benzinăriile, ceea ce a creat un adevărat dezastru. Motivul este unul cât se poate de simplu: preţul benzinei în Emiratele Arabe Unite este controlat de stat şi fixat la un anumit nivel.
• "Reformatorii" care au pus frână modificării Constituţiei
Consiliul Superior al Magistraturii s-a împărţit în două tabere, care s-au lansat în acuzaţii de politizare a instituţiei. Horaţiu Dumbravă şi-a pus mandatul pe masă. Discuţii aprinse în ultima şedinţă de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe marginea unei scrisori trimise Curţii Constituţionale, semnate de preşedintele Horaţiu Dumbravă, dar care nu a fost votată de membrii instituţiei. O parte dintre magistraţi l-a acuzat pe Dumbravă că, prin punctul de vedere exprimat pe marginea modificărilor Constituţiei, CSM şi-a depăşit atribuţiile şi că a politizat instituţia. Ca răspuns, judecătorul Dumbravă a arătat că acel comunicat este punctul său de vedere personal şi că cei nemulţumiţi pot vota pentru schimbarea sa din funcţia de preşedinte al Consiliului.
• Raluca Turcan: Preşedintele Băsescu, mai multă moderaţie în opiniile despre fostul rege
Democrat-liberali nu au receptat cu îngăduinţă criticile prezidenţiale la adresa regelui Mihai, prin care fostul monarh era acuzat de trădare şi făcut "slugă la ruşi". După Cristian Preda şi deputatul PDL Raluca Turcan crede că şeful statului ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă moderaţie în opiniile sale. "Fiecare persoană are dreptul la propriile opinii legate de evenimentele istorice. Şi preşedintele are dreptul la propriile opinii, însă mi-aş fi dorit ca opiniile exprimate în privinţa unor evenimente istorice, să fie exprimate cu moderaţia necesară unui om politic de anvergură. Nu poţi să îi îngrădeşti cuiva libertatea de exprimare. Dincolo de asta există statutul de om politic. Cred că acest comentariu ar fi putut să fie făcut într-un mod mai moderat", a declarat Raluca Turcan.
• NAŢIONAL
• DNA trece pe motorină!
"National" a descoperit ca procurorii anticoruptie pregatesc arestari spectaculoase in anchetele privind traficul cu combustibili. Dintre dosarele aflate in lucru, cel mai avansat este cel in care la loc de cinste apare si numele lui Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne proaspat eliberat din arest. Reporterii de investigatii ai "National" au intrat in posesia unor informatii bomba privind intrarea pe ultima suta de metri a celor mai incendiare anchete desfasurate pana acum de catre procurorii anticoruptie.
• Băsescu îşi "seceră" adversarii
Sorin Oprescu este un politician bun dar un primar prost, iar Dan Diaconescu e "o caricatura de politician", sustine Traian Basescu. Traian Basescu a profitat de ultima sa aparitie televizata pentru a-si terfeli adversarii. La loc de "cinste" a figurat Sorin Oprescu, pe care multa lume il considera deja singurul candidat viabil la viitoarele prezidentiale. Opinie neimpartasita si de actualul sef al statului care, desi afirma ca are o "relatie buna" cu Oprescu, il vorbeste doar de rau: nu e un primar bun pentru ca "nu are viziune" si nici nu este un candidat credibil la Presedintie, "face parte din aceeasi galerie cu Crin Antonescu".
• Tismăneanu: "Iliescu l-a expulzat pe Rege, azi se sufocă de indignare"
Vladimir Tismaneanu sustine pe blog ca a fost socat sa observe "declansarea unui adevarat tsunami de articole si interventii publice in care istorici, ziaristi, politicieni s-au intrecut unii cu altii sa comenteze cateva fraze dintr-un inteviu televizat al presedintelui". "Ion Iliescu, cel care l-a expulzat pe Regele Mihai din tara la inceputul anilor "90 ca pe un infractor ordinar, se sufoca azi de indignare. La fel, Razvan Theodorescu, istoricul care, prin declaratiile sale cel putin insensibile pe tema Holocaustului, facute in pozitia oficiala de ministru al Culturii, a declansat (pe langa nefericitul interviu al lui Iliescu din < Haaretz >) decizia de a se infiinta Comisia Wiesel. Crin Antonescu fierbe de revolta monarhista, iar Cristian Tudor Popescu, cunoscutul filosemit si antifascist, candva apologetul negationstului Roger Garaudy (e nevoie sa revenim la subiect, domnule CTP?) ma acuza ca am capotat la testul evreitatii, nu doar la acela al vocatiei mele intelectuale", mai scrie Tismaneanu.
• Românul care a cucerit lumea cu ochelarii de carton
Un roman innebunea anul trecut Berlinul cu ochelarii de carton pe care ii crease in joaca. Acest accesoriu funny a fost adoptat de clubberi peste tot in lume, iar acum ochelarii de carton au devenit pentru Cantemir Gheorghiu o afacere in toata regula, nu doar un capriciu de sezon.