REVISTA PRESEI 25.07.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iulie 2013

ADEVARUL

EXCLUSIV BOR şi-a updatat lista de preţuri pentru rugăciuni "la modă". Cât costă sfinţirea maşinii şi a casei. Preot: "O sumă modică, dar zece lei e puţin!"

Patriarhia a tipărit noua ediţie a Molitfelnicului, un îndrumar pentru preoţi, care vine cu o premieră: rugăciunile pentru autovehicule. Oficial, Biserica nu percepe taxe, însă "Adevărul" a făcut bursa preţurilor, care arată că românii dau şi 500 de lei pentru o maşină binecuvântată. Una dintre cele mai populare rugăciuni făcute de preoţi, cea de binecuvântare a autovehiculelor, a devenit, de luna aceasta, oficială. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a adăugat rugăciunea în ultima ediţie a Molitfelnicului (carte de rugăciuni, în limba slavonă - n.r.), apărut în 819 pagini, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel. Cartea este adusă la zi periodic, ultima dată fiind revizuită în 2008, şi conţine rânduiala săvârşirii Sfintelor Taine (cu excepţia Hirotoniei), a liturghiilor bisericeşti şi a slujbelor pentru diferite trebuinţe, precum binecuvântarea maşinilor sau a locuinţelor.

Richard Davies, profesor Universitatea Durham, despre gazele de şist şi adevăratele pericolele ale fracturării hidraulice

Multe dintre riscurile asociate în prezent cu fracturarea hidraulică, precum cutremurele şi poluarea, nu sunt atât de importante, iar opinia publică ar trebui să se concentreze mai mult pe chestiuni precum intergritatea pe termen lung a puţurilor şi intensitatea traficului, spune Davies. În ultimii ani, Richard Davies şi-a axat studiile pe tehnologia fracturării hidraulice, folosită pentru exploatarea gazelor de şist. Spune că nu există nicio tehnologie 100% sigură în energie, iar fracturarea hidraulică nu constituie o excepţie. În schimb, atrage atenţia asupra unor riscuri cunoscute, înţelese, dar despre care nu prea se vorbeşte, precum integritatea pe termen lung a puţurilor şi intensitatea traficului din regiunile în care au loc operaţiuni de fracturare hidraulică.

Guvernul aşteaptă o decizie a CSAT pentru privatizarea CFR Marfă: "Oprea nu are drept legal să se exprime"

Guvernul aşteaptă o decizie în prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării legat de CFR Marfă, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei neavând dreptul legal să exprime poziţii în numele CSAT din a cărui componenţă nu face parte, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu. Argumentul Executivului este că CFR Marfă reprezintă o companie strategică şi se înscrie astfel în atribuţiile CSAT. Declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului a fost transmisă printr-un comunicat, după ce purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei s-a pronunţat pe această temă. Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, potrivit Mediafax, că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă.

Falimentul Detroitului, rezultatul planului de îmbogăţire a elitelor financiare

Mai multe emailuri schimbate între oficialii oraşului Detroit şi dezvăluite de presa americană oferă dovezi ale unor discuţii premergătoare falimentului oraşului, care ar fi o strategie de îmbogăţire a consilierilor însărcinaţi cu procedurile legale. Conversaţiile publicate recent au scos la iveală scenariul jucat de managerul Kevyn Orr, specializat în cazurile de faliment, care a susţinut că a luat această "decizie dificilă de iniţiere a procedurii de faliment fără tragere de inimă, doar după negocieri dure cu agenţii creditori, administratorii fondurilor de pensii şi cu reprezentanţii sindicatelor din sectorul public", potrivit site-ului de ştiri World Socialist Web Site. De fapt, informaţiile scurse în presă arată că Orr a fost sprijinit de guvernatorul republican Rick Snyder şi de primarul oraşului falimentar, democratul Dave Bing, care au pus în joc interese financiare importante şi au decis să apeleze la capitolul 9 al Codului de Faliment din Statele Unite. Astfel, oficialii pot evita obstacolele legale (legile statale şi cele municipale) pentru a tăia pensiile contribuabililor şi pentru a vinde unele din bunurile publice.

Cu ce ochi privesc liderii de dreapta partidul Mişcarea Populară

Micile partide de dreapta, Forţa Civică şi PNŢCD, salută înfiinţarea noii formaţiuni politice girată de preşedintele Traian Băsescu, Mişcarea Populară, pe care o invită la colaborare. PDL a fost singurul partid dreapta care nu s-a arătat la fel de încântat de înscrierea grupării condusă de deputatul Eugen Tomac, fost membru PDL. Marţi, Mişcarea Populară (PMP) şi-a anunţat înscrierea ca formaţiune politică la tribunal. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, s-au grăbit să-i ureze bun venit noii tabere conduse până la primul Congres din toamnă de către deputatul Eugen Tomac.

Vocea Rusiei: directorul agenţiei de presă siriene spune că Hayssam a fost transferat în România dintr-o închisoare din Irak. Agenţia SANA neagă

Teroristul Omar Hayssam, găsit vinovat în instanţă pentru răpirea, în 2005, a jurnaliştilor Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie Jeanne Ion, ar fi fost încarcerat într-o închisoare din Irak, susţine directorul agenţiei oficiale de presă SANA, scrie "Vocea Rusiei". Mai mult, radioul moscovit citează un general din cadrul forţelor armate siriene care neagă încarcerarea lui Hayssam pe teritoriul Siriei. Agenţia SANA neagă informaţiile. "Vocea Rusiei" îşi susţine demersul jurnalistic, afirmând că "pentru a înţelege cui îi aparţine avantajul în acest joc este imperativ de aflat dacă Haysam a fost adus în România de o structură controlată de Băsescu sau de o structură controlată de Ponta". Postul de radio susţine că "ipoteza care susţine că Băsescu ar fi interesat de aducerea lui Haysam, adică a omului care-i poate distruge cariera politică printr-o singură declaraţie referitoare la identitatea "profesorului" care a ordonat o serie de operaţiuni în 2005, pare a fi improbabilă".

CURENTUL

Guvernul Ponta concediază mii de oameni pe şest

Mulţi angajaţi din administraţie aflaţi zilele acestea în concediu vor avea o surpriză la întoarcerea la serviciu. Guvernul Ponta le-a pregătit funcţionarilor publici o concediere de toată frumuseţea, care va afecta , potrivit sindicatelor din domeniu, circa 4% din salariaţi, adică vreo 6000 de angajaţi. Potrivit presei locale, disponibilizările se fac în discreţie totală, fiindcă se desfiinţează câteva posturi ocupate de la fiecare instituţie, pentru a nu se crea o masă critică de nemulţumiţi. Cu toate acestea, în multe administraţii locale au apărut deja tensiuni, întrucât nu se ştie cine pleacă, cine rămâne şi mai ales în baza căror criterii se fac disponibilizările. Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2013, adoptată de Guvernul Ponta la sfârşitul lunii iunie, prevede desfiinţarea posturilor vacante din administraţia centrală şi locală precum şi concedierea a 4% dintre angajaţii din mai multe ministere, instituţiile subordonate sau coordonate de acestea.

Ponta - făcut de râs până şi de stăpânii săi de la Moscova

Între un material despre sturionii din Marea Caspică şi un articol despre viitorul portavioanelor ruseşti, Vocea Rusiei, agenţia Kremlinului, îşi găseşte timp să-l facă de râs pe cârlanul Ponta (Iliescu dixit). Ponta devine pe zi ce trece întruchiparea absolută a prostiei, nu degeaba a prins atât de bine nick-ul de Tonta. Până şi stăpânii de la Moscova îl iau în râs, scoţând în evidenţă faptul devenit de altfel evident pentru toată lumea, că Ponta habar n-a avut despre combinaţiunea cu Hayssam, gureşul agent sirian-israelian-rus-etc, atât de apropiat de Ion Iliescu, PSD şi PNL, via Dinu Patriciu, încât ar putea deveni o bombă cu ceas pentru USL, dacă îşi va da drumul vreodată la guriţă. Cum riscă executarea a peste 20 de ani de puşcărie există destule premise pentru a crede că Hayssam, unul dintre principalii sponsori ai PSD, ar fi dispus să povestească, pentru o eventuală uşurare a detenţie, la timpul potrivit, de exemplu înaintea viitoarelor alegeri, câte ceva din ce-şi mai aduce aminte despre implicarea sa alături de liderii PSD şi PNL în tot felul de afaceri necurate.

CURIERUL NATIONAL

Industria textilă, pe cale să se destrame

Industria de textile şi articole de îmbrăcăminte se confruntă cu mari probleme, cauzate, în principal, de lipsa materiilor prime autohtone şi a personalului calificat, fiscalitate ridicată, preţurile la energia electrică şi necorelarea preţului bumbacului cu cel practicat de Rezerva Statului la vânzarea bumbacului, deşi, potrivit unui studiu publicat de DG Enterprise and Industry la sfârşitul anului 2012, se relevă că dintre ţările UE, România are cel mai mare potenţial de export nevalorificat în industria textilă, aproximativ 15% din întregul potenţial nevalorificat al UE. Pe de altă parte, în anul 2011, în sectorul industriei textile, funcţionau 5.428 societăţi comerciale, număr în continuă scădere începând cu anul 2005. Pentru refacerea acestui sector, reprezentanţii industriei propun trecerea de la lohn la producţia proprie, reluarea culturilor de plante textile şi a producţiei de fire şi fibre sintetice

Guvernele Ponta Opinii - Alin Teodorescu

Când am inventariat actele politice ale premierului Victor Ponta, am constatat că agenda domniei sale este perfect paralelă cu agenda publică. Domnul Victor Ponta doreşte să modifice Constituţia (publicul este complet neinteresat), să introducă regionalizarea României (pe oameni nu îi preocupă deloc, iar administraţia locală s-a revoltat în felul ei obişnuit: nu spune nimic, nu mai face nimic) şi să se rebranduiască în lumea largă - dar Victor Ponta nu a fost ales şi numit ca să-şi facă imagine bună în lume, ci ca să conducă în România. Actul votării este un act de alegere pe listă închisă. Este perfect posibil să-l votezi pe X, dar să nu crezi că va face ceva bun pentru România. Aceasta este situaţia de acum: politicienii români sunt votaţi, dar majoritatea nu are încredere în ei. Nici din România, nici din afara României. Dacă nu ai încredere în ei, nu faci nimic din ce vor ei. Ba chiar pe dos. Aceasta este adevărata dramă a societăţii noastre.

Decalajul dintre nord şi sud în Uniunea Europeană se măreşte pe zi ce trece

În timp ce 80% dintre suedezi şi 77% dintre germani şi-au exprimat încrederea cu privire la starea economiei ţării lor, aceasta a contrastat cu doar 1% din partea spaniolilor şi 2% din partea ciprioţilor şi grecilor. Respondenţii din ţările în criză, de asemenea, s-au simţit mult mai deconectaţi privind luarea deciziilor la nivelul UE, potrivit sondajului Eurobarometru publicat marţi (23 iulie). Două treimi au răspuns negativ la întrebarea "vocea mea contează în Uniunea Europeană", inclusiv 89% dintre ciprioţi şi greci. Grecia a fost în centrul crizei datoriilor din zona euro încă din anul 2010 şi se află în recesiune de şase ani consecutivi, notează EUobserver.

Mugur Isărescu: Nu mai avem nevoie de focuri de paie

Guvernatorul BNR spune că următorul ciclu de creştere economică trebuie să fie echilibrat, sustenabil şi bazat pe crearea de locuri de muncă. Stabilitatea macroeconomică trebuie să constituie baza înaintea oricărei perioade de dezvoltare. "Tranziţia a murit. Trăiască tranziţia!". Formularea îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi a fost rostită ieri în cadrul unui eveniment organizat la BNR de Finmedia. După ce am încheiat o tranziţie de 20 de ani pentru a avea o economie funcţională de piaţă, acum ar urma să inaugurăm o nouă etapă de reorganizare a economiei româneşti. Noul model ar trebui să aibă la bază o creştere echilibrată, sustenabilă şi inclusivă, adică bazată pe crearea de locuri de muncă. România nu trebuie să repete experienţele trecute şi să facă un nou foc de paie, un ciclu scurt de creştere, pentru ca apoi să se reîntoarcă în recesiune după o supraîncălzire a economiei, mai spune Isărescu.

EVENIMENTUL ZILEI

TRAGEDIE FEROVIARĂ ÎN SPANIA. Ultimul bilanţ: 56 de morţi

Un accident feroviar s-a produs, aseară în Spania, iar zeci de oameni şi-au pierdut viaţa. Numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Presa internaţională relatează că cea mai mare catastrofă feroviară din Spania a avut loc aseară, în jurul orei 20.42. Cel puţin 45 de persoane au murit iar alte 70 au fost rănite, după ce locomotiva trenului care circula pe ruta Madrid-Ferrol a a luat foc şi a deraiat. Toate ce 13 vagoane ale operatorului feroviar Railway Company Renfe, în care se aflau cel puţin 218 pasageri, au sărit de pe şine. Guvernatorul provinciei Galicia, Alberto Nunez Feijo, pe raza căreia a avut loc tragedia, a spus, la scurt timp după accident, că sunt cel puţin 45 de decese. Câteva ore mai târziu, site-ul britanic independent.co.uk scria că s-au raportat 56 de morţi. Dintre răniţi, 20 sunt în stare gravă.

"Opera" procurorului Nastasiu. Daunele ziariştilor răpiţi de Hayssam, plătite din banii noştri

Despăgubirile de câte două milioane de euro pe care Omar Hayssam trebuie să le plătească către Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci, pentru faptul că i-a răpit timp de 55 de zile în urmă cu opt ani, vor fi achitate în final, din buzunarele noastre, de către Ministerul de Finanţe. Când, în 2008, victimele teroristului - aflat acum la Penitenciarul Rahova - au dorit să-l execute juridic pe Hayssam, au avut parte de o surpriză: omul de afaceri sirian cu o avere evaluată la 100 de milioane de dolari, nu mai avea niciun dinar în cont. În această situaţie, Ohanesian a decis, în 2009, să se întoarcă împotriva statului, care prin procurori nu au sechestrat averea lui Omar, şi să ceară ca daunele să fie plătite de Ministerul de Finanţe. Magistratul, considerat vinovat pentru fuga teroristului din ţară şi pentru faptul că nu i s-a pus sechestru pe avere este fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu. Acesta a susţinut în instanţă că Hayssam poate fi eliberat pentru că şi-a mărturisit faptele.

Deficitul asigurărilor sociale: Cum s-a cronicizat şi cum va înghiţi tot deficitul anului 2013

Contrar celor vehiculate în prezent, dezechilibrul aşa-zis "cronic" al bugetului asigurărilor sociale este de dată recentă. Paradoxal, el a apărut de-abia în 2008, anul în care s-a înregistrat cea mai însemnată majorare a PIB din perioada post-decembristă. Explicaţia este că oferta politicianistă a depăşit şi a epuizat performanţa de creştere economică, obligaţiile asumate pe termen lung nefiind confirmate de veniturile ulterioare. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, bugetul asigurărilor sociale, alimentat în principal de contribuţiile pentru pensii şi destinat în principal plăţii acestora, trebuie să fie echilibrat. Acest fapt explică valorile din intervalul 2008 - 2012 (cu excepţia "micului" deficit de 0,2% din PIB înregistrat în 2009). La un nivel previzionat de 8,13% din PIB al veniturilor şi cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013 ( 50.703,8 milioane lei în sumă nominală), subvenţiile obligatorii pentru echilibrare vor depăşi în premieră absolută deficitul bugetului general consolidat ( prevăzut a fi de 2,1% din PIB sau 13.394 milioane lei).

OTV se întoarce via Italia. Dan Diaconescu dă gratuit două milioane de antene

Patronul OTV anunţă că va relua emisia, prin satelit, pe baza unei licenţe luate în Italia. Surse apropiate lui Diaconescu spun că ar fi de fapt două licenţe. Pentru a realiza emisiuni în direct, vedetele OTV vor fi obligate să stea în Italia. Vedeta grilei va fi "talk-show-ul thriller". Dan Diaconescu este plin de surprize. Când nimeni nu mai credea, OTV se întoarce spectaculos pe micul ecran, cu licenţă din Italia şi cu emisiunile în direct realizate acolo. Mai mult, liderul PP-DD este gata să pună la bătaie, gratuit, două milioane de antene-satelit pentru membrii partidului. "Ne vom supune legilor de acolo şi vom plăti taxe în ţările respective. Vom fi aşa, un fel de Noua Europa Liberă a României noastre", explică Sorin Ovidiu Bălan, realizator OTV, pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

DNA vrea să-şi dărâme "Trofeul Calităţii?" Procesul Grăjdan loveşte în Kovesi-Morar

Rechizitoriul aberant al DNA pentru acuzarea lui Grăjdan deschide calea spre rejudecarea procesului în care Adrian Năstase a fost condamnat. Procuroara Moraru-Iorga-Mihaela a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Adrian Grăjdan pentru favorizarea infractorului - fostul premier Adrian Năstase în procesul "Trofeul Calităţii". DNA a declanşat o anchetă aprigă împotriva inspectorului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii imediat după ce acesta a depus la instanţă - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - o adresă prin care atesta că ISC nu a suferit nici un prejudiciu în organizarea manifestării "Trofeul Calităţii". Adresa semnată de Grăjdan devenea o probă esenţială de care cei cinci judecători ai ICCJ urmau să ţină seama în decizia finală a procesului.

Ponta: Nu dăm afară zeci de mii de oameni. Desfiinţăm 60.000 posturi vacante şi restructurăm 2.800 din toate ministerele

Guvernul nu va concedia "zeci de mii" de oameni prin restructurarea aparatului administrativ central, ci va desfiinţa 60.000 de posturi vacante şi va restructura circa 2.800 de posturi din ministere şi Secretariatul General al Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern. "Am văzut că 'zeci de mii de oameni' dăm afară astăzi. Nu dăm afară zeci de mii de oameni, desfiinţăm cele 60.000 de posturi vacante, care însemnau în general mai multe posturi de conducere. Nu ne atingem nici măcar de posturile vacante din sănătate şi educaţie, însă în acest fel trecem la regula 'unu la unu'. Dacă vor pleca până la finalul anului cei 2.800 din aparatul central, din toate ministerele, Secretariatul General al Guvernului, cred că e un lucru bun sau, cel puţin, pentru un politician de dreapta e un lucru bun. Noi, cei de stânga, nu suntem foarte fericiţi că mai restructurăm aparatul public", a afirmat Ponta.

"Americanul se pregăteşte să plece". Snowden a primit documentele care îi permit să părăsească aeroportul din Moscova

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden a primit documentele care îi permit să părăsească aeroportul Moscova, unde este blocat de o lună, au declarat miercuri surse pentru agenţii de presă ruse, potrivit Agerpres. "Americanul se pregăteşte să plece (...) Documentul ce îi permite să părăsească zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo i-a fost înmânat de către avocatul său rus Anatoli Kucerena", a indicat o sursă apropiată dosarului pentru Interfax. Fostul asistent tehnic al CIA Edward Snowden a făcut publice informaţii secrete despre programele de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet de către serviciile secrete americane, declanşând un imens scandal internaţional prin dezvăluirile sale. El a fugit din SUA la Hong Kong, iar de acolo a sosit la 23 iunie la Moscova. În prezent, este practic sechestrat în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo pe care nu o poate părăsi din cauza că nu are asupra sa niciun act de identitate valabil.

Zona euro, aproape de sfârşitul recesiunii: "Datele sunt mai bune decât ne aşteptam"

Industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor din zona euro au înregistrat în luna iulie evoluţii neaşteptat de favorabile, indicii celor două ramuri ale economiei înregistrând cele mai bune performanţe din ultimii doi ani, semn că Europa poate fi aproape de ieşirea dintr-o recesiune prelungită. Indicele industriei manufacturiere din zona euro, calculat pe baza unui sondaj în rândul managerilor de achiziţii din companii, a crescut în iulie pentru prima dată în ultimii doi ani şi a depăşit cota care diferenţiază între contracţie şi creştere economică, potrivit unui raport publicat miercuri de compania britanică de cercetare Markit Economics, preluat de Bloomberg, citat de Mediafax.

NATIONAL

SRI face scoala de vara cu judecatorii!

In loc sa petreaca niste vacante linistite, ca tot romanul, mai multi judecatori cu functii inalte au fost consemnati la locul de munca. Iar magistratii cu nume grele in sistem isi iau de zor notite, dovedindu-se niste elevi extrem de silitori. Ceea ce nu poate decat sa-i bucure pe profesorii lor, mai ales ca nu va trece prea mult timp si, incepand chiar de luna viitoare, ucenicii vor trebui sa transpuna in practica ceea ce invata in aceste zile la scoala de vara facuta de SRI exclusiv pentru judecatorii cu atributii in emiterea autorizatiilor de interceptare. Lectiile din aceste zile sunt predate atat de catre experti ai SRI, cat si de procurori DNA. Iar cei care beneficiaza de meditatii sunt nimeni altii decat judecatorii detinatori de certificate ORNISS, care le dau dreptul de a emite autorizatii de interceptare. La cererea DNA si cu sprijinul logistic al SRI. Explicatia pentru aceste eforturi facute in plina canicula este data de faptul ca se anunta o vara extrem de fierbinte nu doar meteorologic, dar si in ceea ce priveste dosarele fierbinti de coruptie care vor exploda cat de curand.

Frunzaverde ii face lipeala lui Blaga cu liberalii

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde s-a pus pe petit. Politicianul vrea sa-i aduca pe pedelisti sub aripa ocrotitoare a liberalilor. Un proiect autentic de dreapta nu se poate realiza decat in jurul Partidului National Liberal. Cel putin asa crede Sorin Frunzaverde, care a recunoscut ca prioritatea lui este parafarea unei aliante PDL-PNL. "In acest proiect de coagulare a dreptei in jurul PNL este inclus si PDL. Nu, n-am avut discutii cu Blaga, dar cred ca acolo sunt oameni de dreapta. Vasile Blaga e un om de dreapta", a afirmat liberalul, mentionand ca, in privinta acestui pol de dreapta, s-a consultat si cu alti colegi din partid. Mai mult chiar, Frunzaverde a dat de inteles ca o astfel de colaborare s-ar bucura si de binecuvantarea lui Crin Antonescu. "Sunt convins ca presedintele PNL si-ar da acordul", a mai spus vicepresedintele PNL.

Tariceanu i-a luat faţa lui Antonescu

In loc sa-si consolideze pozitia fruntasa pe care o avea in topul politicienilor, Crin Antonescu a reusit intr-un an de zile sa-si puna in pericol candidatura la prezidentiale. Crin Antonescu se pare ca va ramane eterna speranta a politicii romanesti, fara sa se transforme vreodata in certitudie. De cand s-a incheiat interimatul de la Cotroceni si pana in prezent, imaginea liderului liberal s-a deteriorat simtitor. O demonstreaza un recent sondaj de opinie, comandat de patidele politice si publicat de site-ul pesurse. Astfel, potrivit acestei cercetari sociologice, presedintele PNL a ajuns undeva pe locul cinci (23% in topul increderii - n.r) fiind depasit de Mugur Isarescu (36%) Victor Ponta (34%) , Sorin Oprescu(33%) si Calin Popescu Tariceanu (25%). Culmea, pana si presedintele Traian Basescu a reusit sa castige teren la capitolul popularitate, ajungand la 18 procente.

PUTEREA

Nicolăescu, ministrul campion la scandaluri, bulversează iar Sănătatea

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a spus, ieri, managerilor de spitale, să acopere necesarul de finanţare fără a tăia din salariile angajaţilor, arătând că, dacă vor avea mai multe consultaţii în ambulatoriu şi internări de zi, s-ar putea să aibă şi mai mulţi pacienţi mulţumiţi. Acelaşi Nicolăescu declara, înainte de câştigarea alegerilor, că principalele obiective ale lui, ca ministru, sunt redeschiderea spitalelor desfiinţate de guvernele Boc şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar. După un an şi ceva însă, se pare că Nicolăescu s-a reorientat. Ministriul a spus că principala direcţie de reformă pe care conducerile Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

Reorganizarea ANAF prevede opt direcţii regionale şi opt antifraudă, în 15 oraşe din ţară

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, care este şi ministru de Finanţe, a luat-o înaintea celuilalt vicepremier, Liviu Dragnea, şi a procedat la regionalizarea ANAF. Dar nu oricum, şi pe mai multe paliere, astfel că antifrauda se duce mai la marginea ţării, iar administraţia se ţine mai la centru. Cert este că angajaţii nu sunt în pericol de concediere, poate doar de mutare prin diferite colţuri ale ţării. Decizia Guvernului Ponta vine după ce mai multe sute de angajaţi de la Direcţia Finanţelor Publice Timişoara au protestat faţă de intenţia Executivului de a le muta sediul la Deva. Guvernul a decis, în şedinţa sa de miercuri, modul în care se organiza şi va funcţiona Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Mazilit de Oprescu! Adrian Mihai Câmpurean, directorul general RATB, şi-a dat demisia

Adrian Mihai Câmpurean, director general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), şi-a înaintat miercuri demisia în faţa Consiliului de Administraţie al RATB. Surse din CA al RATB spun că de fapt demisia lui Câmpurean a fost mai mult demitere, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fiind cel care a cerut demisia lui Câmpurean. Motivul pentru care Oprescu a cerut debarcarea lui Câmpurean este scumpirea biletului de transport în comun. Potrivit surselor citate, Oprescu a cerut mărirea tarifului, iar Câmpurean s-a opus. Directorul general al RATB se plângea în luna mai de situaţia dezastruoasă în care se află Regia, bugetul RATB aprobat de CGMB fiind mic, iar Primăria condusă de Oprescu fiind restantă cu banii de investiţii.

ROMANIA LIBERA

Profesor român la Boston College: E bine să păstrăm instituţia suspendării preşedintelui

Vlad Perju, profesor de drept constitu­ţional la Boston College, crede că modificarea actualei legi fundamentale nu este necesară şi că Parlamentul unicameral ar fi riscant pentru România. Cu toate acestea, Perju, care a predat drept european la Harvard, declară că orice referendum trebuie respectat, inclusiv cel privind trecerea la un Parlament uninominal. Parlamentizarea actualului regim semiprezidenţial nu este văzută ca o problemă de profesorul de drept constituţional, deşi reducerea prerogativelor preşedintelui ar putea produce "anumite dezechilibre". Perju consideră că instituţia suspendării ar trebui păstrată, deşi este o particularitate originală a Constituţiei autohtone. În viziunea lui, continuitatea constituţională e foarte importantă, chiar dacă suspendările de până acum au produs crize politice majore. "Crizele care nu distrug statul îl întăresc", spune Vlad Perju.

Putin - la Teheran, cu rachete Antey

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se pregăteşte să efectueze o vizită oficială în Iran la jumătatea lunii august, în cadrul căreia va aborda mai multe dosare, printre care Siria şi sistemul S-300. Putin se va afla la Teheran imediat după învestitura noului preşedinte iranian, Hassan Rohani, şi, potrivit Kommersant, va încerca să profite pentru a relansa relaţiile ruso-iraniene. Media rusă arată că Teheranul pare a fi solicitat Rusia pentru a realiza noi reactoare la centrala atomică de la Bouchehr şi liderul de la Kremlin va încerca să relanseze negocierile asupra dosarului nuclear iranian, aflate într-un punct mort. Religiosul moderat Hassan Rohani, noul preşedinte ales, care a promis în campania sa electorală mai multă supleţe în dialogul cu Occidentul, urmează să fie învestit ca preşedinte al Iranului pe 3 august.

ZIARUL FINANCIAR

România revine pe locul al doilea la porumb în UE. Va bate şi Franţa dacă va avea o producţie cu 40% mai mare la hectar

Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, după ce productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4,14 tone/ha, şi a ajuns la vârful ultimilor şapte ani, arată datele dintr-un raport pe iulie al Comisiei Europene, dat recent publicităţii. Recolta de porumb va fi astfel o "gură de oxigen" de 1,5 mld. euro pentru economie care va aduce rulaje în ferme şi va relaxa în acelaşi timp costurile jucătorilor din zootehnie şi ale procesatorilor de carne. Economia nu reuşeşte însă să beneficieze în totalitate de cantitatea mare de porumb pentru că o bună parte pleacă la export sub for­mă de materie primă. La exporturi agroalimentare totale de 4 mld. euro anual, jumătate sunt cereale şi animale vii. La acest nivel producţia totală de porumb este aproape de cea din anul record 2011 şi este în ton cu estimările similare făcute anterior de fermieri. România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Fotoliul de lider va fi adjudecat în continuare de Franţa, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

Duster a devenit cel mai bine vândut automobil din Grupul Renault

SUV-ul Duster, comercializat la nivel mondial sub brandurile Dacia şi Renault, a devenit în primul semestru al acestui an cel mai bine vândut automobil al grupului francez, cu aproape 190.000 de maşini vândute, în creştere cu 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport al Renault. Este pentru prima dată când un automobil ce are la bază platforma Logan preia conducerea topului celor mai bine vândute modele din Grupul Renault, depăşind modele consacrate precum Clio sau Megane. "Duster este o adevă­rată piatră de hotar în ceea ce priveşte dezvoltarea comercială a Renault. Este modelul cu cele mai mari vânzări la nivel mondial din cadrul grupului", a spus Jérôme Stoll, vicepreşedintele grupului Renault, responsabil de vânzări şi marketing. În plus, francezii vor lansa peste două luni la Salonul Auto de la Frankfurt o versiune restilizată a Duster.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb