REVISTA PRESEI 25.08.2012
• ADEVARUL
• De ce nu pot fi modificate salariile angajaţilor de la Hidroelectrica
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, susţine că salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate deoarece compania are semnat un contract colectiv de muncă, însă situaţia se va schimba în septembrie, când "se va termina situaţia" din companie. Liviu Pop a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii stipulate în contractul colectiv de muncă al angajaţilor Hidroelectrica, transmite Mediafax. "Contractele colective de muncă pot fi încheiate după ce ai buget aprobat. Dacă ai buget aprobat, în cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecărui angajat", a răspuns Liviu Pop.
• Kovesi anunţă că dosarul FNI va fi finalizat "foarte curând". SOV a fost "oarecum ocolit"
Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, vineri, că dosarul Fondului Român de Investiţii (FNI), în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de spălare de bani, va fi finalizat foarte curând. Ea a precizat că, în acest caz, există 400 de metri liniari de bibliorafturi cu arhive şi documente. "Avem 400 de metri liniari de bibliorafturi în dosarul FNI. Va fi finalizat foarte curând, pentru că suntem în faza de urmărire penală. La momentul infirmării, erau aproximativ 50 de metri liniari", a spus, la România TV, procurorul general. În acelaşi context, Kovesi a adăugat că anul trecut, la momentul infirmării soluţiei de neurmărire, dosarul FNI nu era unul foarte voluminos. Ea a făcut şi declaraţii uluitoare, potrivit cărora, Sorin Ovidiu Vântu a fost "oarecum ocolit" de cercetări.
• Antonescu: "România nu trebuie să se comporte ca o colonie" în relaţiile externe
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, crede că Traian Băsescu s-a lăsat folosit de cancelarul german Angela Merkel şi că a reprezentat o "Românie pasivă" la masa deciziilor europene. "România nu trebuie să se comporte ca o colonie sau ca un subordonat", crede Antonescu. "România a fost un partener foarte comod pentru alţii şi foarte puţin profitabil pentru ea însăşi. Nu m-a uimit reacţia dnei Merkel în favoarea lui Traian Băsescu. Cred că Băsescu e sincer un pretext, iar reacţia atât de puternică ţine de faptul că România se afla într-o situaţie foarte convenabilă pentru unii, pentru dna Merkel.", a spus Antonescu, într-un interviu la Realitatea TV.
• Ce riscă recidivistul Năstase pentru cele 399 de cartuşe deţinute ilegal?
Noul dosar penal deschis pe numele fostului premier i-ar putea prelungi şederea în penitenciar. Faptul că el deţinea muniţia după ce primise o condamnare definitivă şi irevocabilă, îl pune în postura de recidivist. Fostul premier riscă între 2 ani şi 8 ani de închisoare pentru deţinere ilegală de muniţie, după ce procurorii au investigat tentative sa de sinucidere. În casa acestuia s-au găsit cartuşele pentru care fostul premier nu avea acte justificative. Adrian Năstase tocmai primise condamnarea de doi ani de închisoare cu executare, iar cartuşele erau deţinute şi după ce a fost condamnat. Din acest motiv, fostul prim ministru poate fi considerat recidivist.
• Iliescu: Consider nefundamentată decizia Curţii Constituţionale. Sper ca Parlamentul să delibereze acest lucru
Ion Iliescu a declarat vineri, pentru NewsIn, că Parlamentul ar trebui să pună nişte întrebări în legătură cu temeiul deciziei CCR de a invalida referendumul din 29 iulie, deoarece ignoră o realitate demografică clară. "Mie mi se pare că în mod sigur va judeca Parlamentul şi sigur, sunt nişte relaţii insuficient elucidate din acest punct de vedere în Constituţia noastră, dar mie mi se pare că decizia CCR nu se întemeiază pe o realitate demografică. Realitatea este că noi avem o populaţie, aşa cum rezultă din recensământul din 2011, de 19 milioane de locuitori, dacă se extrage din aceasta populaţia de până în 18 ani, aproape 3,8 milioane, rămân cetăţeni cu drept de vot circa 15.2 milioane.
• SRI cere expulzarea a opt terorişti din Orientul Mijlociu
Serviciul Român de Informaţii a cerut Parchetului Curţii de Apel Bucureşti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, "din motive de securitate naţională", fiind suspectate de "acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste. Propunerea a fost formulată de SRI - Autoritatea Română cu competenţe în domeniul securităţii naţionale, informează, vineri, într-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. "În cauză au rezultat indicii privind desfăşurarea de către aceste persoane de acţiuni subversive în favoarea unor grupuri considerate teroriste de către organismele internaţionale", a precizat sursa citată.
• Bernanke: Rezerva Federală a SUA are capacitatea să ia noi măsuri de susţinere a economiei americane
Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, susţine că instituţia are capacitatea să ia noi măsuri de susţinere a economiei, informaţia inversând tendinţa negativă a bursei de la New York. Bernanke i-a scris unui congresman o scrisoare, care a fost obţinută şi de jurnaliştii de la Wall Street Journal. "Există spaţiu pentru noi măsuri ale Rezervei Federale, pentru relaxarea condiţiilor pe piaţa financiară şi consolidarea redresării", a arătat Bernanke în scrisoarea datată 22 august şi destinată republicanului Darrell Issa, membru în Camera Reprezentanţilor din partea statului California şi preşedinte al comitetului pentru supravegherea sectorului financiar.
• Liviu Pop: Nu mi se pare normal ca un judecător CCR să aibă salariul crescut la 12.000 lei şi să nu se aplice salarizarea unitară
Ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop a declarat, vineri, că nu i se pare normal ca, în 2011, un judecător de la Curtea Constituţională să aibă salariul majorat de la 5.000 de lei la 12.000 de lei şi să nu intre sub incidenţa Legii salarizării unitare, fără să spună numele magistratului. Întrebat dacă Guvernul poate interveni în cazul salarizării magistraţilor de la CCR, Liviu Pop a răspuns: "Are buget fiecare instituţie. În cadrul bugetului se pot face respectivele calcule", după care a completat: "Eu am spus că mi se pare anormal referitor la ceea ce se întâmplă cu salarizarea în sistemul bugetar".
• Hollande şi Merkel îndeamnă Grecia să continue eforturile privind austeritatea bugetară
Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au îndemnat, joi, Grecia să continue eforturile în privinţa austerităţii bugetare, relatează AFP. "Noi vrem, eu vreau ca Grecia să fie în zona euro", a declarat şeful statului francez, dar "gecii sunt cei care trebuie să depună eforturi indispensabile pentru ca noi să putem să atingem acest obiectiv", a avertizat Hollande. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a subliniat, referindu-se la Grecia, că este "important ca toată lumea să îşi respecte angajamentele" şi a anunţat că vrea să "încurajeze (Atena) să continue reformele". Merkel a repetat că doreşte "să aştepte raportul Troikăi" creditorilor (UE, BCE şi FMI), care urmează să fie prezentat la sfârşitul lui septembrie, înaintea de adoptarea oricărei decizii cu privire la Grecia, informează Mediafax.
• După Merkozy, urmează Merkhollande
Prima întâlnire dintre Merkel şi Hollande de la Berlin a fost rece, dar pragmatică. În prezent însă poziţiile celor doi lideri europeni au început să se apropie în probleme importante precum presiunile de reforme asupra Greciei sau calea de urmat în privinţa Siriei. În ciuda, divergenţelor în privinţa unor subiecte importante precum eurobondurile sau Pactul Fiscal, motorul franco-german va continua să funcţioneze, prognoza cercetătorul francez Hans Stark într-un interviu pentru FP România nr.28.
• Samsung pierde procesul cu Apple. Compania va plăti despăgubiri în valoare de un miliard de dolari
Compania Samsung va trebui să plătească rivalilor de la Apple suma de 1,051 miliarde de dolari ca despăgubiri pentru încălcarea unor brevete, potrivit deciziei anunţate, vineri, de un tribunal federal din California, au informat mass-media americane, preluate de AFP. După ce au examinat aproximativ 700 de plângeri depuse de Apple şi Samsung privind violarea unor brevete, juraţii de la tribunalul din San Jose au declarat compania sud-coreeană Samsung vinovată că a încălcat mai multe brevete depuse de Apple, potrivit site-urilor de specialitate Cnet şi The Verge care au urmărit anunţul deciziei în direct. În această victorie la domiciliu pentru gigantul din Silicon Valley, juraţii au respins contraacuzaţiile formulate de Samsung împotriva Apple pentru încălcarea a cinci patente, sud-coreenii cerând despăgubiri în valoare de 421,8 milioane de dolari, informează Agerpres.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Noua tintă a pucistilor USL: anticoruptia lui Morar
Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, a fost prelungit pentru încă şase luni, dar PSD, PNL şi PC dau semne că nu-l mai suportă. Prestigioasa publicaţie The Economist a publicat, vineri, în ediţia tipărită şi pe internet, un articol despre situaţia din România, intitulat "Lupta pentru justiţie". The Economist îl citează pe Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, afirmând că "bătălia finală este pentru controlul justiţiei". Totuşi, cel care numeşte şefii DNA şi ai Parchetului general este preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. În 2008, Traian Băsescu a respins propunerea ministrului Predoiu, pe atunci în guvernul PNL, ca Monica Şerbănescu să preia conducerea DNA.
• Toamna fierbinte a USL. Începe bătălia pentru locuri în Parlament
Invalidarea referendumului a tulburat apele în PNL. Filialele, puse sub lupă. Toamna se anunţă agitată pentru USL, ca efect al eşecului referendumului de demitere a preşedintelui, dar şi al necesităţii pregătirii candidaturilor pentru alegerile parlamentare. Liberalii, în rândurile cărora eşecul referendumului a provocat o vie nemulţumire, au convocat pentru data de 6 septembrie Delegaţia Permanentă şi Comitetul Naţional Executiv. Acesta ar urma să analizeze rezultatul alegerilor locale, dar mai ales al referendumului de pe 29 iulie. Este greu de spus cum se va face distincţia între meritele PSD şi cele ale PNL în mobilizarea alegătorilor la scutinul din 29 iulie, dar preşedinţii liberali de Consilii Judeţene din judeţele unde s-au înregistrat prezenţe slabe la referendum vor avea nişte explicaţii de dat.
• Cristoiu: Voiculescu, în stare de orice când e vorba de Traian Băsescu
Spre deosebire de personajul din 1001 de nopţi, Crin Antonescu nu înţelege că a sosit momentul să plece, arată Ion Cristoiu. Ion Cristoiu este încă sceptic în legătură cu şansele lui Băsescu de a se întoarce la Cotroceni, chiar şi după decizia Curţii Constituţionale. El a explicat că două sunt personajele care vor face totul ca Băsescu să nu-şi reia atribuţiile - Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. În interviul pentru "Evenimentul Zilei", Cristoiu vorbeşte despre situaţia PDL sau strategia USL de numire a unor personaje "ambalate artistic" la DNA şi Parchet.
• Un leu la salarii costă doi lei din investiţii
Rectificarea bugetară răstoarnă filozofi a politică a cheltuielilor publice, tăind de la investiţii pentru a majora salariile. Însă jumătate din bani se pierd pe drum. Guvernul măreşte cheltuielile de capital cu un miliard de lei, în schimb le reduce pe cele de capital - aşa-numitele "investiţii" - cu două miliarde de lei la rectificarea bugetară. Anunţul a stârnit dezamăgire în rândul Opoziţiei şi al unora dintre economişti, care speră ca banii statului să ajute la relansarea economiei. Din câte a lăsat de înţeles ministrul Finanţelor Florin Georgescu, vor rămâne "în grafic" proiectele de investiţii finalizate deja în proporţie de 80- 85%. Celelalte, cu greu vor mai beneficia de finanţate. Însă din aceeaşi sursă vor fi luaţi bani şi pentru plata arieratelor, deci este greu de crezut că doar investiţiile ineficiente vor fi stopate.
• Lefuri de bugetari: 6.500 de euro pe lună
Executivul a aprobat, pe şest, salariile pentru directorii şi membrii AGA ai Complexului Energetic Oltenia. Cu toate declaraţiile Guvernului Ponta, privind o ponderare a salariilor bugetare, acum o săptămână Executivul a aprobat Nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 830/2012 privind aprobarea bugetului pe anul 2012 pentru Societatea Comercială Complexul Energetic Oltenia - S.A. (CEO). Prin acest document s-a parafat oficial alocarea sumei de 25,8 miliarde de lei vechi necesară acoperirii salariilor directorilor. De aceşti bani beneficiază 20 de persoane în frunte cu directorul general Constantin Bălăşoiu. Conform calculelor gorjexclusiv. ro, împărţind astfel suma de 2.585.000 de lei la 13,5, reiese că ştabii CE Oltenia încasează un salariu lunar mediu de 27.354 de lei, adică peste 6.500 de euro.
• JURNALUL NATIONAL
• Antonescu: Anecdotic, cancelarii străine mi-au cerut să îl punem înapoi pe Băsescu. Nu direct
Preşedintele interimar, Crin Antonescu a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii "Vorbe grele" de la Antena 3, că "simplu şi anecdotic", dar nu direct, i s-a cerut din străinătate punerea înapoi în funcţie a lui Traian Băsescu. Întrebat de Victor Ciutacu dacă reprezentanţii cancelariilor străine i-au cerut ceva şi a refuzat, Crin Antonescu a declarat: "Simplu spus şi, aşa, anectodic, da. Mi s-a cerut un singur lucru şi nu am fost de acord. Să-l punem înapoi pe Băsescu. (...) Nu, direct, anectotic. Asta a fost toată discuţia. Nu mi s-a cerut", a spus Antonescu.
• "Naşa" - Merkel, şefa Mafiei: O carte incendiară despre cancelarul german
Autoarea este o fostă consilieră a lui Helmut Kohl şi fostă membră a partidului conservator al lui Merkel. Cartea "Naşa", a publicistei Gertrud Höhler, lansată pe piaţa germană joi, aduce cele mai puternice critici de până acum la adresa cramponării de putere a cancelarului german Angela Merkel. Scrisă de o membră a propriului partid conservator al lui Merkel, o descrie pe aceasta drept un pericol la adresa democraţiei în Germania, o personalitate care face ca puterile Parlamentului să se reducă şi promovează valori de esenţă est-germană pe care mulţi dintre occidentali nu le pricep. Cancelarul german probabil nu va citi cartea, comentează vineri Deutsche Welle (DW).
• Cine este interesat de achiziţia Carrefour România
Grupul francez Carrefour, retaierul mondial numărul doi, ar putea ieşi de pe pieţele din România, Indonezia, Turcia, Polonia, Malaezia, Taiwan, Singapore. Britanicii de la Tesco, francezii de la Auchan şi gigantul american Wal-Mart sunt văzuţi ca potenţiali interesaţi de achiziţionarea operaţiunilor Carrefour din Europa de Est. "Europa Centrală şi de Est reprezintă o oportunitate pentru Auchan, operator care a deschis deja în Rusia, Polonia şi România", a declarat Milos Ryba, analist în cadrul Planet Retail, pentru Reuters. De asemenea, si retailerul grupului Metro, Real, ar putea fi interesat să vândă businessul din Europa de Est, au mai spus analiştii. În ultimii ani, Carrefour a părăsit şi alte ţări mari precum Japonia, Mexic, Rusia sau Thailanda.
• Financial Times Deutschland: Ministerul german de Finanţe studiază costurile ieşirii Greciei din zona euro
Cotidianul german Financial Times Deutschland scrie că un grup de lucru condus de un secretar de stat din Ministerul german de Finanţe studiază posibilul impact economic al ieşirii Greciei din zona euro. Ieri, cancelarul german Angela Merkel urma să se întâlnească cu premierul grec, Antonis Samaras, transmite Reuters. Până acum, Angela Merkel a declarat că doreşte ca Grecia să rămână în zona euro şi a cerut autorităţilor de la Atena să continue eforturile de austeritate bugetară. Citând surse din interiorul Ministerului german de Finanţe, Financial Times Deutschland susţine că decizia de a înfiinţa un grup de lucru care să studieze costurile ieşirii Greciei din zona euro arată că atât cancelarul Angela Merkel, cât şi ministrul de finanţe, Wolfgang Schaeuble, vor să fie pregătiţi în cazul unui eventual scenariu negativ.