REVISTA PRESEI 25.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 august 2015

ADEVARUL

Culisele luptei din PSD pentru noul Cod Fiscal

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut o nouă rundă de negocieri pe Codul Fiscal, decizie care a anulat sesiunea extraordinară programată săptămâna aceasta în Parlament. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anulat în doar câteva minute tot ceea ce conveniseră Puterea şi Opoziţia pe noul Cod Fiscal în urmă cu câteva zile. Dincolo de negocierile politice care vor fi purtate în această săptămână, Codul Fiscal a reaprins disputa mocnită dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Practic, Codul Fiscal este folosit în acest moment ca armă ce serveşte la lupta pentru putere din PSD. De unde a plecat totul? Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a fost nemulţumit de faptul că Eugen Teodorovici, reprezentantul social-democraţilor la negocierile de joia trecută cu restul partidelor, n-a spus explicit că PSD susţine reducerea TVA la 20%, ci a atribuit această măsură Guvernului condus de Victor Ponta, rivalul lui Liviu Dragnea.

"Nu am văzut atât de mult pământ nefolosit ca la voi". Un elveţian ne învaţă cum se fac bani unde iarba moare degeaba

Romania ar putea deveni un furnizori important de carne de vita pentru Europa. O spun mai mulţi investitori elveţieni care au venit la noi ca sa-i convingă pe fermieri sa crească si vaci din rasele de carne. Daniel Niklaus este printre primii fermieri elveţieni care, in urma cu 30 de ani, a decis sa renunţe la celebrele vaci Holstein, care dau foarte mult lapte, pentru a schimba profilul afacerii: vaci de carne. Acum exporta chiar si peste ocean. Prima data când a vizitat Romania si-a dat seama ca deşi avem un potenţial foarte mare, nu ne folosim de el. "Nu am văzut niciodată atât pământ nefolosit cum am văzut in zona Clujului sau in Bucovina, zone întregi unde creste doar iarba si moare degeaba iar din aceasta iarba puteţi face un produs excelent: carne", spune Daniel Niklaus, fermier elveţian. Păşunile noastre sunt printre cele mai bune din Europa pentru ca, din lipsa de bani, agricultorii nu au folosit intensiv îngrăşăminte chimice la fel ca in Germania, Franţa sau Italia. In Romania exista peste 5 milioane de hectare de păşuni de cea mai buna calitate care ar putea întreţine tot atâtea vaci.

Refugiaţii care au speriat Europa

Zeci de mii de refugiaţi 
iau cu asalt graniţele Europei, încercând să ajungă în Germania sau Marea Britanie. În tabăra amplasată la marginea oraşului sârbesc Kanjiza, aflat la mai puţin de opt kilometri de graniţa cu Ungaria, e o forfotă şi un du-te vino continuu. Aici sosesc zilnic mii de refugiaţi, majoritatea din Siria şi Irak, se odihnesc câteva ore, suficient cât să-şi tragă sufletul după drumul lung prin Turcia, Grecia şi Macedonia, ca apoi, cu ultimele puteri, să-şi încerce norocul la gardul care le barează drumul spre Europa occidentală şi, implicit, spre o viaţă în siguranţă şi libertate, cele două valori cel mai des invocate de miile de suflete aflate în aceste zile pe drumurile din sud-estul Europei. Un orăşel de mărimea Agnitei, cu o populaţie preponderent maghiară, Kanjiza e o destinaţie preferată pentru cei în căutarea de tratamente naturiste. Un oraş renumit pentru băi şi tratamente cu nămol, acesta a devenit un adevărat punct de tranzit pentru miile de refugiaţi în căutarea unei portiţe de intrare în Europa.

Sistemul medical cu salarii la nivel occidental: cine sunt investitorii în sănătatea privată românească

În plin scandal al salariilor medicilor şi a problemelor aparent fără sfârşit din sistemul de sănătate de stat, pe piaţa privată există numeroase reţete fiabile, cu dezvoltări şi vânzări spectaculoase. Estimată la peste un miliard de euro - în condiţiile în care bugetul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ajunge undeva la 6,3 miliarde euro -, piaţa privată a sănătăţii din România e una cu mare potenţial şi jucători dintre cei mai diverşi, de la oameni de afaceri români până la fonduri de investiţii. O piaţă ale cărei coordonate sunt clar trasate: tranzacţii şi dezvoltare continuă. Investiţiile mediului privat de sănătate s-au făcut în paralel cu cel de stat, o dinamică mai puternică fiind observată în ultimii 7-8 ani, când clinicile particulare au început colaborările cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cel mai mare jucător pe piaţa serviciilor medicale private a fost la finele anului trecut MedLife, cu cifră de afaceri estimată la 80 de milioane de euro şi un profit operaţional de 13 milioane de euro.

Topul cifrelor de afaceri: cum au mers vânzările în primul semestru din 2015

Sectoarele bazate pe informatică şi internet, ca şi cele susţinute de capitalul străin, au avut cele mai mari creşteri ale vânzărilor în prima jumătate a acestui an, iar sectorul energetic a avut cele mai mari scăderi. Clasamentul cifrelor de afaceri din primul semestru al acestui an, întocmit de "Adevărul" pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de serviciile şi industriile care se axează pe informatică, internet, oferind calitate şi valoare adăugată. Din acest punct de vedere, cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii cum sunt comerţul online (+28,4%, locul 1 în top), serviciile IT (+23,7%, locul 3) sau producţia de calculatoare (+18,8%, locul 7). La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin. Dintre acestea amintim extracţia cărbunelui (-30,5%, prima în topul scăderilor), cocseriile şi rafinăriile (-24,8%), industria energetică (-21,5%) sau extracţia de petrol şi gaze (-8,3%).

Ankara anunţă lansarea unei ofensive aeriene de amploare împotriva Statului Islamic

Armatele Turciei şi Statelor Unite vor lansa în curând o ofensivă aeriană de amploare împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei extremiste Statul Islamic (SI), cu scopul de a-i alunga dintr-un sector din nordul Siriei de la graniţa cu Turcia, a anunţat luni ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. "Discuţiile tehnice s-au încheiat ieri (duminică) şi vom lansa în curând" o ofensivă aeriană de amploare în Siria împotriva SI, a declarat şeful diplomaţiei turce pentru Reuters. Arabia Saudită, Qatarul, Iordania, Franţa şi Marea Britanie ar putea participa la rândul lor la această operaţiune. Potrivit unor surse apropiate dosarului, operaţiunea va avea drept obiectiv alungarea jihadiştilor din cadrul SI dintr-un sector de 80 de kilometri de-a lungul graniţei dintre Siria şi Turcia şi susţinerea, pe care aeriană, a rebelilor sirieni consideraţi moderaţi. Blocarea căilor de aprovizionare folosite de Statul Islamic în acest sector ar putea schimba raportul de forţe, apreciază surse diplomatice.

Autoservirea pentru oameni cinstiţi se poate redeschide, după ce ANAF a dat undă verde proiectului

La mijlocul lunii iunie, Erwin Albu, care are în Codlea o mică grădină s-a gândit să dezvolte un proiect inedit. A pus la poartă fructe şi legume din grădina proprie şi a înfiinţat o autoservire. Oamenii îşi cântăreau singuri marfa şi lăsau într-o cutie câţi bani credeau că face. Proiectul a fost unul de succes şi nimeni nu a plecat fără să plătească. Impresionant este gestul unui băiat de zece ani care a luat un gem, dar nu a ştiut că trrebuie să plătească. A aflat când a ajuns acasă. S-a întors a pus banii în cutie unde a lăsat şi un bilet prin care îşi cerea scuze. Încă o dovadă că oamenii sunt cinstiţi atunci când sunt trataţi cu respect. Cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită aşa cum spune un proverb, pe fir a intrat rapid Primăria din Codlea care a decis că omul trebuie să aibă certificate de producător şi să plătească impozite.

BANCHERUL

Indicatorii sistemului bancar la 30 iunie 2015: nu doar profiturile si creditele cresc, ci si numărul unităţilor bancare

Sectorul bancar romanesc, compus din 39 de bănci si o cooperativa de credit, a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 1,192 miliarde lei, după un câştig de 820 milioane lei la finalul lunii martie si o pierdere record de 4,349 miliarde lei la finalul lui 2014, conform datelor furnizate de BNR. Un număr de 24 de instituţii de credit au raportat profit, in timp ce alte 16 au avut pierderi. Cele mai mari câştiguri le-au înregistrat Banca Transilvania, datorita preluării Volksbank, si BCR. Profitul băncilor s-a datorat, in principal, reducerii costului riscului, volumul de provizioane cu care trebuie acoperite creditele neperformante fiind in scădere puternica fata de finalul lui 2014, când BNR le-a recomandat sa urmeze un amplu proces de curăţare a portofoliilor prin vânzări si scoateri de active in afara bilanţurilor (write-off).

Panica la BVB: site-ul Bursei a fost asaltat de investitorii îngrijoraţi de scăderea indicelui BET cu pana la 8,6%, din cauza crizei din Asia

Criza bursiera din Asia, răspândita la nivel global, provocata de încetinirea sensibila a ritmului de creştere a economiei din China, a produs şocuri puternice la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), al cărei indice principal, BET, format din cele mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu pana la 8,6%, iar site-ul BVB s-a blocat din cauza traficului prea mare. Pana la finalul zilei, cotaţia BET a mai recuperat din scădere, închizând şedinţa de tranzacţionare cu o depreciere de 6,32%, la 6.838 puncte. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au atins un minim de 2,05 lei, cu 9,2% mai mic decât cel de deschidere, de 2,260 lei, însă la finalul zilei a încheiat la 2,150 lei, in scădere cu 6,52% fata de ziua precedenta. Acţiunile BRD au scăzut cu 4,63%, in timp ce OMV Petrom a înregistrat cea mai puternica devalorizare, de 8,65%. Tradeville a anunţat BVB întreruperea cotaţiilor pentru companiile internaţionale listate pe segmentele de piaţă XRSI si XRSA, "din cauza unor motive tehnice".

CURENTUL

Şefii Sanitas care au negociat pentru medici au salarii lunare de 28.105 RON şi 12.680 RON

Liderii sindicatului SANITAS care au "negociat" cu guvernul mărirea cu 25% a salariilor medicilor de la 1 octombrie au, conform declaraţiilor de avere, salarii lunare de 28.105 RON (Leonard Bărăscu-preşedinte Sanitas) şi 12,680 RON (Marius Sepi - primvicepreşedinte). Amândoi sunt asistenţi medicali: Sepi a absolvit un liceu agricol şi apoi o postliceală sanitară iar Bărăscu nu are CV-ul publicat. Cei doi au acceptat în numele medicilor, deşi nu există date publice despre câţi medici sunt afiliaţi acestui sindicat, mărirea salarială de 25% propusă de guvern şi au şi spus sărut-mâna dom' ministru! Astfel salariile maxime ale medicilor vor deveni: Medic rezident: 1.400 + 25% ( 350)= 1.750 de lei; Medic specialist: 2.500 + 25% (625)=3.125 de lei; Medic primar: 3.200 + 25% (800)= 4.000 de lei. Bărăscu încasează lunar cât minim 16 medici rezidenţi iar Sepi cât minim 7. Deh, meritocraţia din România!

Procente - de Tia Şerbănescu

Ultimul sondaj confirmă scăderea accelerată a preşedintelui Iohannis în încrederea populaţiei: în două luni a pierdut 13 procente ajungând la 59%. Explicaţia a fost găsită în absenţa prelungită a dlui Iohannis din viaţa publică. Preşedintele a devenit mai misterios ca Zorro: nu ştii niciodată unde e - cu excepţia cazurilor când afli că-i în străinătate. Aici e campion: 20 de vizite în opt luni. Şi trei vacanţe. În consecinţă, pare c-a câştigat deja în greutate ce-a pierdut la încredere. Noroc că Ghiţă tv reia în neştire înregistrările din campanie astfel că preşedintele e mereu prezent pe micile ecrane unde i se descoperă "planuri uluitoare" şi "dezvăluiri incendiare" în frazele din iarna trecută - analizate apoi în platou ca textele clasicilor la bacalaureat. În septembrie, preşedintele va pleca la New York, la Adunarea Generală a ONU. Merge şi doamna? Ne-am bucura să-i admirăm toaletele create pentru această ocazie.

EVENIMENTUL ZILEI

Uragan în lumea financiara. China trage în jos bursele mondiale

O nouă prăbuşire record a bursei chineze aruncă în haos economia mondială. Panica accelerează criza. După ce bursele din întreaga lume au cunoscut săptămâna trecută căderi spectaculoase, pieţele asiatice au luat-o şi ele la vale luni, antrenând o nouă prăbuşire globală. Bursa din Tokyo a închis la - 4,61%, bursa din Shanghai s-a prăbuşit până la - 8,5%, iar cea din Shenzhen, la - 7,7%. În siajul lor, Hong Kong a căzut cu 4,6%, iar Taiwanul cu 7,46%, cea mai mare cădere din istoria sa. Bursa din Seul se afla la aproape - 2%. Şi bursa din Sydney a închis la - 4,09%, nivelul cel mai de jos din ultimii doi ani. Bursele europene au căzut şi ele cu 2 - 3 procente. Evan Lucas, broker la IG Markets a declarat pentru L'Express: "Avem astăzi toate ingredientele pentru a asista la cea mai rea zi pe pieţele mondiale din ultimii cinci ani. Reacţiile pieţelor asiatice reflectă sentimentul investitorilor şi convingerea lor că o cădere brutală a economiei chineze este inevitabilă".

Pe bursă, ca la ciorap

Convulsiile pe pieţele mondiale sunt cu atât mai violente cu cât autorităţile chineze nu reuşesc să stăpânească panica. Bursele chineze, au explodat practic în 2014. Către sfârşitul anului, au apărut primele semne de slăbiciune, iar investitorii au fugit din domeniul imobiliar. La sfârşitul lui noiembrie, China a scăzut dobânzile pentru a favoriza dezvoltarea economică. Prin ricoşeu, s-a produs o dezvoltare a pieţelor de acţiuni, unde multe gospodării şi-au plasat economiile, măsură încurajată de autorităţi pentru a scoate banii negri la suprafaţă. S-a ajuns ca 25% din titlurile de pe piaţă să aparţină particularilor, lucru nemaivăzut pe nici o bursă din lume în ultimii 30 de ani. Au fost suficiente, însă, câteva semnale de slăbiciune ale economiei chineze, la care s-a adăugat devalorizarea yuanului, pentru a impulsiona exporturile, şi lumea a început să vândă pentru a-şi recupera banii. Aşa a început panica.

Revolta halatelor albe declanşează greva generală împotriva corupţiei

Revolta halatelor albe marchează lupta pentru reforma reală a sistemului de sănătate, fără "şpaga la plic". Controlorii de trafic aerian declanşează, în premieră, o grevă generală menită să înlăture piloşii şi incompetenţii din ROMATSA. Profesorii ar putea boicota anul şcolar, administraţia publică se pregăteşte de grevă generală, iar poliţiştii de proteste. Angajaţii ROMATSA au ajuns la capătul răbdărilor. Presiunile care se fac asupra lor din partea lui Ion Aurel Stanciu, directorul general al instituţiei, i-au determinat să se gândească serios la oprirea activităţii. Asta susţin cei peste 50 de angajaţi, în frunte cu liderii de sindicat, care s-au adunat, ieri, în faţa companiei pentru a-i cere demisia directorului Aurel Stanciu. Protestatarii s-au săturat să vadă cu ochii lor câtă corupţie există în această companie şi cum se fac angajările pe pile. Controlorii de trafic aerian ameninţă că vor intra în grevă generală, începând cu 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă nu vor fi soluţionate.

Alina Gorghiu: "Alegerile ANTICIPATE ar fi cea mai sănătoasă soluţie"

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit despre principalele evenimente de pe scena politică. Gorghiu a spus că, în situaţia în care Victor Ponta nu va mai fi premier, cea mai bună soluţie ar fi aceea a alegerilor anticipate. "Ideea anticipatelor mie nu mi-a ieşit din minte. Ar fi cea mai sănătoasă. Ponta ştie că este finalul de epocă şi, din păcate, sunt blocate lucrurile. Se întâmplă un transfer de putere în PSD. Victor Ponta nu înţelege că nu mai e factor de decizie în PSD. Dacă am face anticipate, am face alegeri pe noua lege. Mi-aş dori o resetare politică. Alegerile anticipate ar fi cea mai sănătoasă soluţie. Este necesar să punem punct. Preşedintele are un guvern ostil. Mi-ar plăcea un guvern al Partidului Naţional Liberal. Aş prefera în guvern minoritar", a spus Alina Gorghiu la Digi 24. Liderul PNL a vorbit şi despre noul Cod Fiscal. Alina Gorghiu salută faptul că vor alte negocieri pe tema Codului Fiscal.

JURNALUL NATIONAL

Doar 5% dintre medicinişti îşi găsesc job în ţară

Situaţia mediciniştilor este dramatică în România: doar 5% dintre absolvenţii celor şase universităţi de medicină din România îşi găsesc un loc de muncă după ce termină rezidenţiatul. Cei mai mulţi încep să înveţe limbi străine în anii terminali, pentru a-şi asigura plecarea în străinătate. Salariul unui rezident nu ajunge nici la 1.000 de lei net pe lună. Noile măsuri privind creşterea salariilor ar putea schimba situaţia dramatică din prezent. Oportunităţi de angajare în spitalele din România sunt din ce în ce mai puţine în ultimii ani, pentru tinerii medici, iar condiţiile în care lucrează sunt de cele mai multe ori de neacceptat. "Medicii rezidenţi nu sunt plătiţi pe nicio linie de gardă, deşi un rezident face foarte multe gărzi. Oportunităţi sunt şi nu sunt. Depinde de la an la an, depinde cum le cauţi. Fiecare spital de stat are protocolul lui. Posturile sunt limitate", spune Ioana Alexandra Benea, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi.

Băncile dau afară din casă 10.000 de datornici

Bancherii au la vânzare locuinţe noi sau vechi la preţuri mult mai mici decât cele din piaţă. Sunt fie apartamente din ansamblurile imobiliare construite de dezvoltatori cu credit, care nu au putut fi vândute, fie proprietăţi cumpărate individual de oameni, cu bani împrumutaţi de la bănci, care se află în executare silită. Peste 10.000 de apartamente şi case sunt acum scoase la licitaţie de bănci pentru a fi vândute, după ce proprietarii acestora nu au mai reuşit să-şi achite ratele şi sunt în executare silită. Primele 10 bănci din România, care totalizează 80% din activele sistemului bancar, au în prezent la licitaţie 6.713 de locuinţe, potrivit anunţurilor publicate pe site-urile acestora. Preţurile sunt mai mici decât cele cerute de proprietarii care vând pe piaţa liberă, respectiv între 7.000 de euro pentru un apartament cu două camere în oraşul Călăraşi şi 80.000 de euro pentru o locuinţă cu patru camere situată într-o zonă centrală din Capitală.

NATIONAL

Cine se joaca la butoanele Curţii Constituţionale!

Haosul care a cuprins de ceva vreme clasa politica a produs atâta deruta in cadrul legislativ al tarii, încât practic orice nou act normativ a ajuns sa fie supus "arbitrajului" Curţii Constituţionale. Care astfel taie si spânzură in cele mai importante probleme ale statului roman, devenind nu doar la modul teoretic, dar si practic, instituţia cea mai râvnită pentru cei care vor sa preia controlul Curţii. Astfel ca Puterea si Opoziţia deopotrivă si-au făcut un tel prioritar din a face si desface majorităţi la nivelul Curţii Constituţionale, in speranţa deşarta ca astfel vor putea influenta deciziile acesteia in sensul dorit de unii sau alţii dintre liderii politici.

Cea mai buna poliţistă din lume e româncă

Pentru prima data, o poliţistă din Romania primeşte titlul de "International Female Police Peacekeeper 2015". Titlul i-a fost acordat pentru o misiune in Haiti. Comisarul-şef de politie Raluca Domuta a primit preţiosul titlu in cadrul unei ceremonii organizate in Marea Britanie, pentru modul in care s-a implicat in misiunile de căutare si salvare după cutremurul care a avut loc in Haiti, in 2010. Raluca Domuta a fost apreciata pentru implicarea in activităţile de căutare si salvare derulate in urma cutremurului din 2010, precum si pentru modul in care a asigurat securitatea medicilor care acţionau in zona pentru combaterea holerei. De asemenea, poliţistul roman este considerat de organizaţiile internaţionale un ofiţer de politie de excepţie, a cărui experienţa este valoroasa in sprijinirea procesului de pace si stabilizare din Haiti.

Agenţiile de rating cer României reducerea datoriei externe

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, însă recomanda guvernanţilor de la Bucureşti sa depună eforturi pentru a reduce datoria externa, daca vor sa se încadreze in deficitul bugetar propus. Agentia de rating a mentionat cativa factori care ar putea conduce, in mod individual sau colectiv, la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei: - continuarea procesului de consolidare fiscal bugetara, care sa duca la scaderea deficitului bugetar; - o reducere sustinuta a nivelului datoriei externe (cea publica a depasit 65 de miliarde de euro); - un ritm mai accelerat al cresterii economice; - convergenta progresiva a veniturilor catre nivelul statelor cu rating superior.

PUTEREA

FRAUDĂ la examenul de Bacalaureat 2015 - sesiune toamnă

Ministerul Educaţiei a anunţat luni seara, într-un comunicat de presă, că aproximativ 70 dintre candidaţii la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2015 au fost eliminaţi din examen, la proba scrisă de limba română, pentru tentativă de fraudă. Potrivit sursei citate, din totalul celor 29.292 de absolvenţi înscrişi la proba scrisă de limba română, s-au prezentat la examen 23.737, dintre care 67 au fost eliminaţi. Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2015 continuă marţi cu proba la limba şi literatura maternă. Dintre elevii care aparţin minorităţilor naţionale, la această probă s-au înscris 910 candidaţi (841 la maghiară, 50 la germană, patru la turcă, 13 la ucraineană şi doi la italiană). De asemenea, examenul de bacalaureat 2015 - sesiune toamnă continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului, la care sunt înscrişi 33.294 de absolvenţi. Elevii susţin vineri ultimul test, şi anume cel la alegere a profilului şi specializării (biologie, geografie, fizică, chimie, logică, informatică, sociologie, psihologie, economie sau filosofie).

Protest inedit al unui bucureştean. A îngropat două carcase de porc pe terenul concesionat comunităţii musulmane

Protest inedit al unui bucureştean faţă de concesionarea terenului din Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30 comunităţii musulmane care vrea să construiască o mega moschee. El s-a inspirat dintr-o întâmplare petrecută de curând în Spania, unde musulmanii intenţionau construirea unui lăcaş de cult. "Astăzi la ora 12:00 "Demersul" nostru a început. Am cumpărat 7 purceluşi de lapte, rasa românească Marele Alb, şi două carcase de porc. Cele două carcase au fost îngropate în pământ (Bulevardul Expoziţiei 22-30). Am recurs la acest demers deoarece poporul român nu a fost întrebat dacă doreşte o Mega Moschee. De asemenea, noi, la rândul nostru, am recurs la acest gest, fără să întrebăm vreun politician...", a postat pe pagina sa de facebook Cătălin Berenghi. Potrivit tradiţiei musulmane, carnea de porc este interzisă consumului, iar aceştia nu pot clădi o construcţie pe un teren "spurcat". Ideea nu este nouă. Potrivit postărilor, în Spania şi Danemarca s-a petrecut acelaşi fenomen, iar musulmanii au renunţat să mai construiască pe acele terenuri.

ROMANIA LIBERA

Ponta pierde puterea pas cu pas

Intervenţia personală a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a dus la amânarea discuţiilor din Parlament pe tema noului Cod Fiscal, iniţiat de Guvernul Victor Ponta. Mai mult, Dragnea a anunţat că va avea ultimul cuvânt şi în privinţa salarizării bugetarilor, un alt obiectiv al lui Victor Ponta. Sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată pentru reexaminarea Codului Fiscal, a fost, ieri, anulată la numai câteva ore după ce începuse. Decizia a fost anunţată de liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, care a invocat necesitatea unui acord politic, la doar patru zile după ce reprezentanţii partidelor semnaseră un acord tehnic pe Codul Fiscal. La şedinţa coaliţiei, UNPR şi ALDE s-au raliat poziţiei lui Liviu Dragnea. Rămas în ofsaid, premierul Victor Ponta, şeful guvernului care a elaborat Codul Fiscal, a susţinut că nu îl deranjează amânarea discuţiilor. De fapt, prin mişcarea de ieri, Dragnea a oficializat faptul că nicio iniţiativă a lui Ponta nu are valoare fără avizul partidului.

Criza economică din China face să tremure planeta

Bursele europene au deschis luni în scădere, fragilizate de degringolada burselor chineze, de noul marasm de pe pieţele bursiere asiatice şi de îngrijorarea crescândă privind starea sănătăţii economice a Chinei. O "lunea neagră" potrivit experţilor. Bursa din Shanghai a terminat luni şedinţa cu o cădere de 8,5%, cea mai mare scădere zilnică de peste opt ani, într-o piaţă mereu afectată de morozitatea economiei chineze în pofida eforturilor autorităţilor pentru a asigura investitorii. Beijingul anunţa duminică autorizarea gigantului fond naţional de pensii (3.500 miliarde yuani, echivalentul a 476,4 miliarde euro) de a investi până la 30% din activele sale în acţiuni. Pentru stoparea căderii burselor, un organism public, CSF, a realizat deja achiziţii masive de acţiuni în iulie. Pentru moment, acţiunile de forţă ale ­Beijingului par incapabile să asigure investitorii, care ­rămân preocupaţi de încetinirea creşterii economice a ţării, dar şi de apariţia bulelor speculative, în special de supraevaluarea excesivă a pieţelor, deconectate de economia reală.

ZIARUL FINANCIAR

Randamentele la titluri de stat au ajuns la minime istorice în cazul scadenţelor scurte

Randamentele la titluri de stat au fost pe un trend descendent în ultimii ani şi au ajuns la minime istorice atât în cazul scadenţelor scurte, cât şi pentru maturităţi de 3-10 ani, însă în lunile de vară din 2015 s-a înregistrat o uşoară creştere a randamentelor plătite de stat pentru titlurile pe termen lung. Rămâne de văzut dacă şi cât vor creşte în perioada următoare randamentele la titlurile de stat în condiţiile persistenţei turbulenţelor de pe pieţele financiare. Costul la care se împrumută statul ar putea să crească şi am putea asista la ieşiri de capital, spun unii analişti, dar amploarea creşterii poate să fie temperată faţă de alte episoade de volatilitate din anii trecuţi. Ministerul Finanţelor poate să limiteze scumpirea resurselor atrase vânzând mai puţine titluri decât şi-a planificat având în vedere că a acoperit necesarul de finanţare a deficitului bugetar încă din primul trimestru. Finanţele nu trebuie, de această dată, să se împrumute mult, la orice cost, având în vedere şi bufferul consistent de lichidităţi care există.

Nimeni nu ştie când se va opri tăvălugul. "Lunea neagră" a şters zeci de miliarde de dolari dintr-un foc de pe bursele lumii

Panica de pe pieţele internaţionale a cuprins şi bursa de la Bucureşti şi aminteşte de criza financiară asiatică din anii "90. Scăderile masive cu care bursele de acţiuni au încheiat săptămâna trecută au continuat şi ieri, investitorii căutând să fugă cât mai departe de activele care le-ar aduce pierderi dacă economia Chinei, a doua ca mărime din lume, ar ateriza dur. Şi sunt semne că Beijingul a scăpat controlul direcţiei. Ceea ce a început pe bursele chineze ca un val local de turbulenţe a cuprins acum bursele de acţiuni din întreaga lume, materiile prime de bază pentru industrie şi valutele economiilor emergente dependente de pofta pentru importuri a Chinei. Unii analişti fac deja paralele cu criza financiară din Asia de la sfârşitul anilor '90. Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de luni cu o scădere abruptă de 6,3% la nivelul principalului indice BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni. Scăderea a şters 8 miliarde de lei din capitalizarea companiilor listate. Rulajul cu acţiuni a fost de 28 milioane de lei, de patru ori mai mare decât într-o zi obişnuită. Acesta este un semn de panică.

Un fond mutual a pariat pe prăbuşirea burselor şi a câştigat 10% într-o lună

Fondul mutual Certinvest Short a raportat o creştere de 10% în luna august, cel mai mare avans din rândul fondurilor mutuale, folosind o strategie de investiţii prin care pariază pe scăderea indicilor bursieri. "Certinvest Short Fund este un fond care, conform politicii de investiţii stabilite, mizează pe deprecierea indicilor bursieri pe care are expunere. Evoluţia pozitivă a fondului din ultima lună se datorează deprecierii indicilor de pe bursele externe, în special cei europeni", a spus Daniela Vasile, director general adjunct la societatea de administrare a investiţiilor Certinvest şi administrator al fondului. Potrivit celor mai recente informaţii, fondul avea în portofoliu investiţii în contracte pentru diferenţă cu activ suport indicele german DAX la 31 decembrie 2014. Indicele german s-a depreciat cu peste 12% în ultima lună. Cumpărătorii acestor instrumente sunt expuşi atât aprecierii, cât şi scăderii indicilor folosiţi ca activ suport. Un avantaj este însă că investitorii pot lua şi poziţii short (de vânzare - n.red.) şi să beneficieze de scăderea indicilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb