REVISTA PRESEI 25.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 25 noiembrie 2017

ADEVARUL

Daea i-a ameninţat pe angajaţii APIA că desfiinţează instituţia dacă mai protestează faţă de scăderea salariilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face în continuare presiuni ca angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din întreaga ţară să renunţe la protest. Salariaţii APIA sunt nemulţumiţi de faptul că noua lege a salarizării, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, le va diminua salariile cu sume între 700 şi 2.800 de lei. Iar diminuarea lefurilor nici măcar nu se aplică unitar, pentru toţi angajaţii, ci numai celor din teritoriu. Angajaţii APIA din Bucureşti vor rămîne cu salariile intacte. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Daea i-a ameninţat pe directori şi pe liderii de sindicat că va desfiinţa cu totul APIA dacă oamenii nu renunţă la protest. Miercuri este aşteptat un protest de amploare al angajaţilor APIA.

Protestatari la lansarea cărţii lui Dan Voiculescu

Lume multă la primul eveniment public al lui Dan Voiculescu de la ieşirea din închisoare, lansarea cărţii "Lupta politică", vol.II, apărută la editura RAO, pensionari veniţi să-i mulţumească, să-i ceară autografe şi să-l aplaude pe autor. Familia i-a fost alături. Invitaţi să vorbească la lansare au fost Sorin Roşca Stănescu, "colegul meu de celulă", aşa cum l-a numit Dan Voiculescu înaintea lansării, Adrian Năstase, primul vorbitor, care i-a mulţumit lui Dan Voiculescu, la fel şi Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac. Un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu. Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt "satrapii ţării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară.

Istoria căderii unui mare brand românesc, fabrica de pantofi Clujana

Clujana se zbate în prezent să facă faţă problemelor, în condiţiile în care datoriile acumulate între 2013 şi 2014 au ajuns, la începutul acestui an, la 9 milioane de lei. Ulterior, fabrica a pierdut eşalonarea ratelor la ANAF, iar datoriile au ajuns la peste 12 milioane de lei. Clujana a produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului. Era, la origini, Fabrica de Piele "Fraţii Renner & Co" cu produse apreciate datorită calităţii lor. Între anii '70-'90, majoritatea produselor sale mergeau la export, iar marfa care mai ajungea şi pe piaţa internă se vindea ca pâinea caldă. În perioada respectivă a fost practic cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.

Moment istoric pentru PSD. Tudose l-a lăudat pe Băsescu şi în plen, şi la Antena 3

Premierul Mihai Tudose a apreciat criticile făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu la adresa guvernării PSD, chiar în emisunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3. Liderul PMP, care a condus ţara în timpul crizei financiare din 2010, spusese, în plen, că Executivul ar trebui să îngheţe la anul posturile bugetare şi să mai reducă din cheltuieli pentru a păstra echilibrul economic. "Au fost astăzi ( la moţiunea de cenzură- n.r) două discursuri importante. Cel al domnului Kelemen Hunor, care a venit şi cu critici, şi cu lucruri constructive. Al doilea discurs, poate o să vă mire, a fost cel al fostului preşedinte, Traian Băsescu. Acesta a avut un discurs în care a încercat să explice viziunea sa, ce trebuie făcut. Nu a fost un discurs în care s-a spus doar să te dai tu la o parte, ca să vin eu, nu am un plan, dar dă-te tu la o parte ca să vin eu", a spus Mihai Tudose, la Antena 3.

Poşta Română a câştigat procesul cu Fondul Proprietatea privind legalitatea Consiliului de Administraţie

FP invocase că hotărârea AGA este lovită de nulitate pentru că exprimarea "au hotărât" este "neconformă cu realitatea", având în vedere că acţionarul minoritar lipsise de la şedinţă, cu toate că în procesul verbal se consemnase absenţa Fondului. Compania Poşta Română a câştigat, în primă instanţă, procesul cu Fondul Proprietatea, în care acţionarul minoritar, FP, a contestat legalitatea noului Consiliu de Administraţie al CNPR pe 12 octombrie 2017, decizia fiind executorie. Actuala componenţă a board-ului Poştei se publică în Monitorul Oficial şi se transmite concomitent către Registrul Comerţului. Dosarul 38994/3/2017 înregistrat la Tribunalul Bucureşti este câştigat, executoriu, în primă instanţă, de către Compania Naţională Poşta Română.

Povestea unei şpăgi de jumătate de milion de euro

Ovidiu Marian, fost senator, a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a recunoscut că a luat o şpagă de 500.000 de euro, din care 300.000 de euro i-ar fi dat unui fost şef din ASF. Fostul senator a fost acuzat în dosarul instrumentat de DNA privind o şpagă de jumătate de milion de euro pe care milionarul Ilie Carabulea ar fi dat-o pentru muşamalizarea unui control la societatea de asigurări Carpatica Asig. El ar fi jucat rolul de intermediar între afacerist şi Daniel Tudor, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Cea mai frumoasă partidă din 2017, desemnată de WTA, o are pe Simona Halep în prim plan

WTA a realizat topul celor mai frumoase meciuri din 2017, disputate la turneele de Grand Slam, iar două dintre ele o au ca protagonistă pe Simona Halep. Pe primul loc este partida dintre Simona şi Maria Şarapova, disputată la US Open şi încheiată cu victoria rusoaicei, care s-a impus cu 6-4, 3-6, 6-3. Simona avea să scape de complexul Şarapova ceva mai târziu, la Beijing, unde a învins-o pentru prima dată pe Maria Şarapova, scor 6-2, 6-2. În acelaşi top realizat de WTA, pe locul al treilea, este meciul de la Roland Garros, dintre Halep şi Elina Svitolina, meci câştigat de jucătoarea noastră după o revenire senzaţională, scor 3-6, 7-6, 6-0.

Polonia, fără comerţ duminica

Parlamentul polonez a votat vineri pentru interzicerea comerţului duminica. Măsura, promovată de sindicatul "Solidarnosc" ("Solidaritatea"), va fi aplicată parţial începând cu 1 martie 2018 şi integral în 2020, transmite AFP. Mai exact, magazinele vor fi deschise doar în prima şi ultima duminică a lunii în perioada 1 martie 2018 - 1 ianuarie 2019, apoi doar în ultima duminică a lunii până în 2020. Din 2020, doar benzinăriile, gările, magazinele de pâine, patiseriile şi cumpărăturile online vor fi disponibile duminica. Opoziţia s-a opus proiectului de lege, susţinând că duminica este o zi importantă pentru comerţ în Polonia, cu mulţi clienţi din ţările baltice, Belarus şi Rusia. Proiectul de lege în cauză trebuie să treacă de aprobarea Senatului, dar conservatorii din cadrul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) deţin majoritatea şi aici.

"Daeshgram", hackerii irakieni care luptă împotriva Statului Islamic cu ştiri false

De un an încoace, şase hackeri anonimi postează informaţii false pentru a decredibiliza organizaţia teroristă Statul Islamic şi produce confuzie printre simpatizanţii ei. Cei şase hackeri irakieni, care au format un grup numit "Daeshgram", lucrează în domeniul securităţii cibernetice în timpul săptămânii şi îşi ocupă serile de weekend postând informaţii false pe site-urile de propagandă ale Statului Islamic, transmite slate.fr. Ei utilizează o tactică asemănătoare celei puse în aplicare de trolii ruşi în timpul ultimei campanii prezidenţiale din Statele Unite, şi anume crearea de conturi şi difuzarea de informaţii false în vederea generării haosului.

EVENIMENTUL ZILEI

Carmen Dan se teme de DNA! Mesajul pentru Kovesi

Carmen Dan este ultimul ministru ca declară că se teme ca va apărea într-un dosar penal în calitate de inculpat. Această declaraţie vine după ce Romică Părpălea, denunţătorul lui Dragnea din dosarul Referendumul, a depus la DNA o plângere penală pe numele ministrului. Într-un emisiune TV, Carmen Dan a zis că se teme afirmând că având în vedere că Dragnea e o "ţintă" pentru Kovesi, ar putea să pice şi ea precum s-a întâmplat în cazul altor membri PSD. "Nu am absolut nimic cu ea. E o persoană care trebuie să îşi facă treaba la DNA, cum şi eu trebuie să mi-o fac la Ministerul de Interne. Nu cred că mi se poate întâmpla ceva, cât timp nu am făcut nimic, dar se pare că nu e suficient să nu faci ceva ca să ţi se întâmple ceva. Acum nu mai cred ce credeam despre Kovesi", a spus ea.

Kovesi SE DEZLĂNŢUIE în presa internaţională!

Adoptarea legilor Justiţiei va impune controlul politic asupra procurorilor, este avertismentul pe care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a lansat în presa internaţională. Aceasta precizează că în România există o masă de politicieni şi oameni de afaceri care încearcă cu orice preţ să preia controlul asupra Justiţiei. Pe de altă parte şefa DNA subliniază faptul că investigaţiile făcute de instituţia pe care o conduce au fost primite cu mare încredere de societatea românească. "Dacă se va vota acest pachet legislativ va avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei şi va conduce la controlul politic al activităţii procurorilor (...) Aceste modificări vor conduce la subordonarea politică a procurorilor şi ar putea împiedica în mod serios lupta împotriva corupţiei", a spus Kovesi, pentru Euronews.

Breaking news în politică!

Pe fondul speculaţiilor că în PSD se pregăteşte debarcarea lui Liviu Dragnea de la şefia partidului, jurnalistul şi analistul politic Bogdan Chirieac vine cu un nou scenariu. El a declarat că, după eliminarea lui Dragnea, alţi doi lideri ai PSD, care îi vânează locul, vor fi eliminaţi. "Astăzi este o luptă pentru putere în PSD. Ceea ce înţelege PSD-ul mai puţin, nu ştiu de ce, este că imediat ce va fi eliminat Liviu Dragnea şi partidul va fi preluat de Mihai Tudose, el va fi eliminat imediat la rândul său. Va veni doamna Firea. Eu aşa văd. După aceea va fi eliminată şi doamna Firea şi se va căuta un nou Mircea Geoană, candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2019. Va fi un candidat care poate fi învins, despre asta vorbesc", a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Dezvăluiri explozive: "DRAGNEA E PE FĂRAŞ!"

Analistul politic şi istoricul Stelian Tănase dezvăluie, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", că (potrivit informaţiilor pe care le are din interiorul PSD) lui Liviu Dragnea i se pregăteşte marea debarcare. Planul de mazilire este foarte bine organizat atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Urmează detalii incendiare despre ultimele dezvăluiri de culise din rândul social-democraţilor. Astfel, se pare că baronii se întâlnesc prin cafenele şi organizaţii teritoriale pentru a pune la cale debarcarea lui Liviu Dragnea din vârful partidului celor trei trandafiri. Potenţialii urmaşi ai teleormăneanului sunt, în prezent, Mihai Tudose sau Gabriela Firea, care se bazează pe nemulţumirile mai multor baroni.

Ce A OBŢINUT Iohannis de la Poroşenko legat de învăţământul în LIMBA ROMÂNĂ în Ucraina

Şeful statului, Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri, la Bruxelles, cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. La finalul întâlnirii, preşedintele României a precizat că a făcut primii paşi "înspre soluţionarea" problemei învăţământului în limba română din Ucraina. "Mi-a promis că va ţine cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneţia pentru a modifica legislaţia în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învăţământul în limba română, în Ucraina, să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanţii statului român, cât şi cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina. Preşedintele Poroşenko a acceptat ambele solicitări şi, în acest sens, cred că vom avea o evoluţie înspre soluţionare", a declarat Klaus Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul de Interne, despre modificările la legea de pensionare a poliţiştilor

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vorbit vineri, la Antena 3, despre legea de pensionare a poliţiştilor. Carmen Dan a declarat că susţine abrogarea textului de lege privind pensionarea poliţiştilor la 44 de ani sau până în 49 de ani. "Încă avem în vigoare acea prevedere din statutul poliţistului, acel articol 69 care a permis să se iasă din sistem la vârste mai mici de 47 de ani. Era o discuţie publică despre o persoană care a ieşit din sistem la 39 de ani şi a beneficiat de plata drepturilor de pensie", a spus ministrul Carmen Dan. Potrivit ei, articolul 69 din statutul poliţistului "se corelează cu o prevedere din legea 223".

Fără infrastructură, investitorii ne vor întoarce spatele

România este acum a treia ţară ca atractivitate pentru investitori, după Slovenia şi Irlanda. Ceea ce ne recomandă este randamentul muncii, menţinut atractiv de salariile încă mici comparativ cu alte ţări. Dar odată cu creşterea veniturilor, România riscă să nu mai poată atrage investitori dacă nu-şi dezvoltă reţeaua de autostrăzi şi de căi ferate. Dacă vrem să avem salarii mai mari şi să atragem investiţii în continuare, e nevoie să dezvoltăm zona de infrastructură, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la un seminar pe teme economice. Însă România stă foarte slab la acest capitol comparativ cu ţările din Uniunea Europeană. Este vorba despre autostrăzi, drumuri şi căi ferate. România are 414 km la mia de km pătraţi, în timp ce zona euro are 1.922 km la mia de km pătraţi.

Fost ofiţer SRI pus la conducerea CNAS

Laurenţiu Teodor Mihai, noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a activat în SRI timp de şapte ani, în perioada 1997-2004. Din 2005 până în 2011, Mihai a lucrat în Minis­terul Sănătăţii, iar din 2011 ocupă funcţia de director al Asociaţiei Producătorilor de Medi­camente Generice din România (APMGR), cel mai puternic lobby-ist al industriei farmaceutice de la noi. Noul şef al CNAS este doctor specializat în medicină de familie, calitate în care a fost angajat al SRI în perioada mai 1997 - octombrie 2004.

BNR răspunde acuzaţiilor lui Tudose

Premierul Mihai Tudose a acuzat joi seară Banca Naţională a României (BNR) că este responsabilă pentru o parte a deprecierii leului în faţă euro. Acesta a mai spus că va avea o discuţie "foarte aşezată şi serioasă" cu conducerea băncii "despre care ar trebui să fie rolul BNR". Reprezentanţii BNR susţin că nu banca centrală stabilişte cursul, ci piaţa. Însă, Banca Centrală nu neagă că are intervenţii pe piaţa valutară, dar spune că acestea nu se fac niciodată contra fundamentelor economice. "Dacă BNR ar încerca să întăreasca politica monetară ca să readucă echilibrul cursului, dobânzile s-ar duce foarte sus. Lucrurile s-au complicat să ne gândim ce s-ar întâmpla cu dobânzile variabile de la credite", a declarat Daniel Dăianu, membru al CA al BNR.

Florin Georgescu: Cota unică a mărit corupţia şi evaziunea

Introducerea cotei unice în 2005 a mărit corupţia şi evaziunea prin eliminarea globalizării veniturilor, iar impozitarea cu cote progresive, dar moderate, ar contribui la o reconciliere la nivel naţional. Şi mediul de afaceri trebuie să funcţioneze după reguli de piaţă capitaliste, nu după "inginerii economico-financiare". Soluţia pentru corectarea gravelor distorsiuni din societatea capitalistă românească actuală, dincolo de perfecţionarea cadrului juridic comercial, o constituie efectuarea unui due dilligence la nivel naţional, după aproape 30 de ani de la Revoluţie, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb