REVISTA PRESEI - 26.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 26 ianuarie 2013

ADEVARUL

Guvernul a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB. Nivelul stabilit cu FMI a fost depăşit

Potrivit Ministerului Finanţelor, procesul de consolidare fiscală a continuat în anul 2012, deficitul bugetar diminuându-se cu peste 40% faţă de 2011, de la 4,3% din PIB la 2,5%. Au fost înregistrate influenţe negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene şi din cauza revizuirii descrescătoare a PIB-ului nominal, explică Finanţele. Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde de lei faţă de 23,9 miliarde de lei realizat în anul precedent. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde de lei, reprezentând 33% din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali şi cu 0,3 pp ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 8,9% faţă de anul precedent.

DEZBATERE PUBLICĂ Şeful de la Dacia Renault vrea să se dubleze taxa auto la maşinile Euro 3 şi Euro 4

Dezbaterea publică privind proiectul timbrului de mediu a adus păreri pro şi contra majorării taxei pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4. Argumentele vizează descurajarea importurilor masive de maşini second-hand şi riscul de a nu mai putea vinde autoturisme autohtone din 2005-2007. Directorul general Dacia Renault, Jerome Olive, vrea chiar o dublare a taxei la aceste două categorii. Ministerul Mediului a organizat vineri, la sediul instituţiei, o dezbatere publică privind proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Oltchim va afla pe 30 ianuarie dacă intră în insolvenţă, a decis Tribunalul Vâlcea

Cererea de declanşare a procedurii de insolvenţă formulată de combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi judecată în 30 ianuarie, după ce a fost înregistrată, vineri, la Tribunalul Vâlcea. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Vâlcea, şedinţa de judecată va avea loc la Secţia a II-a Civilă a instituţiei, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă. Premierul Victor Ponta a declarat că partea viabilă a Oltchim poate fi salvată prin restructurarea presupusă de intrarea în insolvenţă, deoarece la acest moment există trei potenţiali investitori "serioşi", cu capacitate financiară şi industrială.

Prejudiciu de aproape 70 de milioane de lei la Ministerul Sănătăţii. Corpul de Control al premierului a sesizat DNA

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sănătăţii un prejudiciu de peste 68,7 milioane de lei, reprezentând contribuţii neîncasate în trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos în care reprezentanţii ministerului şi-au îndeplinit obligaţiile. Corpul de Control precizează că fapta reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a îndeplini în mod defectuos obligaţiile privind urmărirea încasării acestor contribuţii trimestriale, datorate de 23 de plătitori, selectaţi prin sondaj în raport cu sumele notificate, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, conform Codului Penal. Constatările au fost transmise inclusiv Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate şi Curţii de Conturi.

Reformele Guvernului întârzie la Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz. Semnarea acordului cu FMI se amână cu trei luni

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by să fie discutată de Consiliul Director al instituţiei în luna mai, pentru a avea timp să îndeplinească o serie de precondiţii care privesc angajamente întârziate şi evoluţia bugetară. O nouă misiune a FMI ar urma să vină la Bucureşti în iulie. Înţelegerea parafată în primăvara anului 2011, şi care urma să fie încheiată în aprilie 2013, când era programată ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil în iulie. În iulie va veni o nouă misiune, care va analiza stadiul întregului acord şi se va negocia şi noua înţelegere. Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante. Cuiul lui Pepelea: Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz

Plutocraţii: cine sunt "cei mai bogaţi dintre bogaţi"

Cei mai bogaţi oameni din lume reprezintă 1% din populaţia lumii, a căror avere o depăşeşte pe cea deţinută de ceilalţi 99%. Acum a apărut însă o elită separată, cei 0,1% care se ridică deasupra multimilionarilor. Chrystia Freeland, autoarea cărţii "Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else" şi profesorul universitar Anup Dessai, implicat în mişcarea Occupy, au vorbit pentru BBC despre ce înseamnă apariţia plutocraţilor pentru economia din întreaga lume. Christiya spune că superbogaţii există în toată lumea. "Şi nu e un soi de alegere culturală a lor, este ceva ce li se impune prin natura economiei mondiale", crede ea. "Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că există atât de mulţi bani şi atât de multă putere la vârf, iar prăpastia dintre cei care sunt în top şi toţi ceilalţi este atât de adâncă, încât vom vedea cum mobilitatea socială este sufocată, iar societatea se va transforma".

Radu Stroe susţine excluderea lui Tăriceanu din PNL:"A ajuns un personaj ridicol. Se joacă prin curte cu cercul"

Radu Stroe, ministru de Interne şi membru în Biroul Politic al PNL, susţine excluderea lui Călin Popescu Tăriceanu din partid. "Domnul Tăriceanu nu mai are obiectul muncii şi a început să se joace, precum copiii cu cercul prin curte", a declarat Radu Stroe pentru adevarul.ro. "Se pune într-o situaţie ridicolă, se comportă ca un om care a pierdut contactul cu partidul", crede Radu Stroe. "Crin Antonescu a fost desemnat candidat al USL de congresele PSD, PNL şi PC şi de congresul reunit al USL" a reamintit Radu Stroe. "Sunt dezamăgit că domnul Tăriceanu face astfel de declaraţii prin care face rău partidului, face rău relaţiilor din interiorul USL, ", a comentat Radu Stroe. El a adăugat că în favoarea lui Crin Antonescu pledează rezultatele din sondajele de opinie, dar şi faptul că, sub conducerea sa, partidul a obţinut cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani la alegerile locale şi parlamentare.

În comă de şapte ani, Ariel Sharon a fost supus unei noi proceduri de tomografie şi stimulare cerebrală

Fostul premier israelian Ariel Sharon, care este în stare vegetativă de şapte ani, a fost supus joi unei noi proceduri de tomografie şi stimulare cerebrală la Centrul medical Soroka din oraşul israelian Beersheva, informează postul israelian de televiziune Channel 2, citat de ziarul "Haaretz". Noua procedură a inclus o tehnică specială de tomografie cerebrală şi metode de stimulare a creierului, medicii încercând să afle dacă starea fostului premier israelian s-ar putea îmbunătăţi. Sharon a fost spitalizat, în comă, şase ani şi jumătate, la Centrul de Recuperare Sheba. "Starea de sănătate a lui Ariel Sharon este neschimbată. Este vorba de o procedură de examinare planificată şi va fi readus la spital", a comunicat Centrul medical Sheba. În noiembrie 2012, un bărbat din Londra, Scott Routley, internat în Ontario (Canada) de 12 ani, în stare vegetativă, a început să comunice cu medicii printr-o tehnică de stimulare cerebrală.

EVENIMENTUL ZILEI

NESIMŢIRE FĂRĂ MARGINI. Cod galben cu bairam la Bâlea Lac. Românii se luptă cu nămeţii, drumarii chefuiesc. Şova, ministrul responsabil, a dispărut!

Liviu Dragnea şi Marian Oprişan l-au atacat dur pe colegul pesedist Dan Şova din cauza deszăpezirii defectuoase. În vreme ce Moldova era îngropată în zăpadă, şefii drumarilor se aflau cu toţii la munte. La fel se întâmplase şi la jumătatea lui decembrie, când, în toiul ninsorilor, directorii petreceau la Bucureşti, de "Revelionul drumarilor". Potrivit unor surse din interiorul USL, plecarea conducerii CNADNR in corpore la munte l-a enervat rău pe vicepremier. Escapada nu a rămas nesancţionată de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul de Interne, Radu Stroe. Aceştia au criticat dur CNADNR şi au numit-o "veriga slabă" în ceea ce priveşte deszăpezirea.

FĂRĂ SCĂPARE. Şmecheriile inculpatului Dan Voiculescu, pe mâna unor magistraţi duri şi corecţi: "Completul Negru"

Senatorul Dan Voiculescu, acuzat de corupţie, va da ochii cu cei mai severi magistraţi de la Curtea Supremă, spaima gulerelor albe. Pentru a evita prescripţia penală, judecătorii vor relua dosarul pe 31 ianuarie, deşi primul termen era stabilit pe 25 aprilie. Această schimbare a fost făcută la solicitarea DNA, care a atras atenţia că "există riscul ca anumite infracţiuni din aceast dosar să se prescrie, din cauza termenului îndelungat de judecată". Este vorba despre dosarul care a venit de la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. Prejudiciul în această cauză este de aproape 60 de milione de euro. Dosarul a fost blocat astfel timp de aproape zece luni.

Şah cu turnurile Bucureştiului

Ofertele celor două consorţii de firme care se bat pentru a prinde contractul privind elaborarea noului Plan Urbanistic al Capitalei (PUG) au fost deschise ieri. Miza este foarte mare: câştigătorul va stabili unde se vor construi turnuri şi ce parcele de teren vor rămâne spaţii verzi. Potrivit unor surse din cadrul Municipalităţii, balanţa ar înclina în favoarea consorţiului din care face parte societatea aflată în umbra omului de afaceri Puiu Popoviciu. Western Outdoor este firma lui Sorin Gabrea, fost arhitect şef al Capitalei şi omul de încredere al lui Popoviciu. Gabrea este autorul proiectului autostrăzii suspendate şi îi are pe Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte (om de afaceri) ca principali clienţi. El a cumpărat societatea de la Ligia Popoviciu, mama omului de afaceri.

Ponta: Sigur că se poate o supraimpozitare a celor ce lucrează în companiile cu capital de stat şi au salariul peste o mie de euro

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară, într-o emisiune la B1 tv, că nu va renunţa la ideea găsirii unei soluţii "constituţionale şi legale" care să permită o "supraimpozitare" a persoanelor care lucrează în companiile cu capital majoritar de stat şi care beneficiază de un salariu ce depăşeşte o mie de euro. "De tăiat, nu pot să le tai, că mă dau în judecată. Sigur că se poate o supraimpozitare a celor care au peste o mie de euro şi numai ceea ce depăşeşte. Este un mijloc prin care, pentru o perioadă limitată de timp, cei care au venituri mai mari să contribuie mai mult la ceea ce înseamnă bugetul public. Încă nu am găsit soluţia. Constituţional, mi s-a spus - nu poţi să faci chestia asta doar la stat, trebuie să o faci şi în privat. Sunt nişte probleme pe care nu am reuşit să le rezolv, dar sunt destul de încăpăţânat", a spus premierul Ponta.

Turcia va construi cel mai mare aeroport din lume

Turcia intenţionează să construiască cel mai mare aeroport din lume, care să deservească în final 150 de milioane de pasageri pe an. Se estimează că întregul proiect va costa 7 miliarde de euro, potrivit Reuters. Ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildirim, a precizat că aeroportul, al treilea din Istanbul, va fi construit în partea europeană a oraşului şi va avea şase piste. Proiectul va avea patru etape, iar prima va fi încheiată în anul 2017, când se vor putea opera şi primele curse. Comparativ, prin aeroportul Heathrow, din Londra, care are doua piste, au trecut 69,4 milioane de pasageri în 2011. În prezent, cel mai mare aeroport din Turcia este Ataturk din Istanbul, prin care trec anual 45 de milioane de pasageri.

JURNALUL NATIONAL

Apocalipsa antibioticelor. Ce infecţii banale vor provoca MOARTEA

Dame Sally Davies, şeful Colegiului Medicilor din Marea Britanie a avertizat Parlamentul ţării sale că rezistenţa microbilor la antibiotice va determina o criză iminentă, care se va solda, în următorii 20 de ani, cu moartea multor pacienţi în urma unor infecţii banale, informează The Guardian. Davies a cerut ca problema semnalată să fie inclusă între factorii de risc pentru securitatea naţională, alături de atacurile teroriste şi dezastrele naturale. Riscul de deces în urma unei infecţii ce nu ridica probleme acum 10-20 de ani este mult mai mare, în prezent, confirmă Brad Spellberg, profesor de medicină la UCLA, citat de LiveScience. Între bacilii care au devenit aproape imuni la antibiotice sunt cei care provoacă tuberculoza şi gonoreea.

Franţa şi Germania s-au alăturat Olandei şi nu mai susţin aderarea României la Schengen

Ambasadorii Germaniei şi Franţei la Bucureşti declară că Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare s-a transformat în Mecanism pentru Control şi Verificare şi, ca atare, România nu mai corespunde criteriilor de aderare la spaţiul Schengen. Este prima poziţie oficială prin care se anunţă răzgândirea unor state europene în privinţa evaluării altui stat european. Germania şi Franţa au susţinut, anterior, aderarea României la Schengen. Andreas Von Metenheim şi Philippe Gustin au precizat, într-o declaraţie televizată, că modernizarea "tehnică" a sistemului de control la graniţe nu este suficientă pentru aderarea la Schengen, România trebuind să facă progrese în reforma Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Claudiu Săftoiu: TVR va plăti 16,5 milioane de lei angajaţilor concediaţi

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a vorbit, într-un interviu publicat de www.mediafax.ro, despre problemele cu care se confruntă Televiziunea Română, aflată în plină restructurare, şi despre schimbarea manierei de a face televiziune, "o renaştere" a televiziunii publice, proces care va demara începând cu 1 martie.

Afacerea din care singurii pierzători am fost noi. Au luat 10 MILIOANE de euro pentru trasarea pistelor pentru biciclişti

Pe asfalt, Capitala are desenaţi 122 de kilometri de piste pentru biciclişti. În benzile verzi-galbene mărginite de 20.000 de stâlpişori din material plastic, Administraţia Străzilor a investit aproximativ 10 milioane de euro. "Afacerea" s-a desfăşurat în două etape, în 2008 şi în 2010. Doi ani mai târziu, adică de curând, Poliţia Rutieră a închis 80% dintre aceste piste, pe care le-a catalogat drept pericol public. Un business pe bani publici din care singurii câştigători sunt cei care l-au instrumentat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb