REVISTA PRESEI 26.02.2018

A.C
Revista Presei / 26 februarie 2018

REVISTA PRESEI 26.02.2018

ADEVARUL

România în Schengen - optimismul nejustificat al premierului Dăncilă după întâlnirea cu sibilinicul Juncker

Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a asigurat-o că până în 2019 România va fi în spaţiul Schengen şi va scăpa ce MCV, cu toate că Juncker subliniase, cu o lună în urmă, că realizarea celor două obiective, cândva în viitor, ţine şi de forma finală a legilor Justiţiei. În ultimii ani au mai fost şi alţi politicieni care au dat ca sigură intrarea României în Schengen, dar s-au înşelat.

Şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, a povestit cu lux de amănunte ceea ce a discutat în spatele uşilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Printre punctele de pe discuţie au fost şi cele referitoare la intrarea României în spaţiul Schengen şi scăparea României de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. "Am discutat cu domnul preşedinte Juncker. Mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi, în acelaşi timp, cu sancţiunea MCV. România va trebui să aibă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple. Domnul preşedinte Juncker m-a asigurat de susţinerea dumnealui", a declarat premierul Viorica Dăncilă, într-un interviu la Antena 3.

Strategii energetice în alb şi negru

Asistăm în această perioadă la o rescriere a hărţii energetice a Europei. Acest proces început cu cca. 10 ani în urmă urmează două mari abordări, proiectele mediatice-persuasive (asistăm chiar la o sufocare cu astfel de proiecte) şi proiectele reale. Tot mai multe ţări au înţeles succesul acestei abordări şi-l joacă, bazându-se pe o resursă nelimitată : politicienii şi politrucii.

Aceste categorii sociale, ajunse în importante poziţii publice, s-a dovedit a fi cel mai bun mijloc de promovare şi răspândire a proiectelor energetice mediatice plasate Inteligent, de către cei care doresc realizarea adevăratelor proiecte. Entuziasmaţi de oportunităţile identificate, politicienii îşi suflecă mânecile şi se apucă de treabă, devenind uneltele perfecte ale construirii viitoarei, adevărate, Europă Energetică.

Analizând un recent raport ENTSOG (Asociaţia Transportatorilor de gaze din Europa), la Secţiunea Coridorul Sudic, Planul de Dezvoltare 2017-2026, mi a atras atenţia următoarea afirmaţie: "Raportul vine într-un moment în care, pe de o parte, primele proiecte mari care au fost iniţiate au intrat bine în faza de construcţie - TAP (Trans Adriatic Pipeline), iar pe de altă parte, Europa de Sud Est se confruntă cu incertitudinea creată de un număr mare de iniţiative privind proiectele regionale pentru formarea coridoarelor de gaz verticale (sud-nord), şi orizontale (est-vest) ".

Torpilarea unor proiecte şi punerea pe tapet a altora a devenit posibilă, facilă şi ieftină, în ultimul timp prin intermediul "SPA-ului politicienlior", care dornici să arate electoratului numeroasele proiecte pe care le susţin, sunt puşi uneori în situaţia de a face jocurile altora, adesesa în mod inconştient. Dacă urmărim raportul ENTSOG, nu ne rămâne decât să ne mirăm de inventarul mare al proiectelor lansate în sudul Europei.

BANCHERUL

Adio, Bank of Cyprus, Banca cipriotă şi-a închis birourile la finalul lunii noiembrie 2017, urmând să fie radiată din Registrul instituţiilor de credit după înregistrarea menţiunii la Oficiul Registrului Comerţului, precizează Banca Naţională a României (BNR).

Banca cipriotă şi-a închis birourile la finalul lunii noiembrie 2017, urmând să fie radiată din Registrul instituţiilor de credit după înregistrarea menţiunii la Oficiul Registrului Comerţului, precizează Banca Naţională a României (BNR).

În consecinţă, numărul sucursalelor băncilor străine a scăzut la 7, la finalul anului trecut, iar numărul total al instituţiilor de credit la 35, dintre care două bănci pentru locuinţe şi Creditcoop.

COTIDIANUL

Ruperea de oase pentru Kovesi

De la mineriadele din 1990 n-am mai văzut o asemenea încleştare. Şi atunci demarcaţiile între tabere erau la fel de nete. Numai că atunci C.T. Popescu era de partea FSN-ului, iar Rareş Bogdan reprezenta partea gongorico-penibilă a Vetrei Româneşti. Vatra Românească a lui Rareş Bogdan sună acum ca un amplificator german defect, rămas dintr-un război de care oamenii abia îşi aduc aminte. Marele servant al stîngii de la Adevărul, printr-un carambol greu de explicat, a ajuns un internaţionalist de vază, un isteric de serviciu şi un filoamerican. Noua generaţie de patrioţi arată ca nişte ţîngălăi în pantaloni scurţi, obsedaţi de guma de mestecat şi care se încurcă la "Muma lui Ştefan cel Mare". Toată trupa care cîntă melodiile Binomului vrea să-i sfâşie pe Tudorel Toader şi pe Dragnea. Cap de haită - C.T. Popescu. La coada turmei, un cîntăreţ care a descoperit că are mai mare audienţă la puştime atunci cînd vorbeşte, nu atunci cînd cîntă.

Mărturisesc că mă lasă nepăsător tot acest război între tabere. În fapt, el ascunde nevoia de control asupra acestui cap de pod din Estul Europei. Prin 1998-2000, CTP încerca să joace acelaşi rol al antiamericanilor de la Scânteia şi Adevărul. Acum, după ce batalioane de combatanţi au schimbat orientarea, CTP-ul combate ca un soldat american (dintre cei dezertaţi de pe fronturile care dau bătăi de cap).

CURENTUL

Profesor universitar: Sistemele informatice ale autorităţilor publice centrale nu sunt adaptate secolului în care trăim

Profesorul universitar şi deputat PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, să prezinte o analiză privind situaţia infrastructurii IT din sistemul public, în condiţiile în care, în dauna contribuabilului, instituţii precum ANAF, continuă să folosească pixul şi hârtia ca metodă uzuală de înregistrare a documentelor.

În ultimii ani, industria tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii a cunoscut o adevărată explozie în România şi tinde să deţină, în următorii ani, un procent important din PIB.

Pe de altă parte, în ciuda unor sume uriaşe cheltuite pentru modernizarea infrastructurii IT a instituţiilor publice (de la baze de date, softuri specializate şi până la site-uri web, care să vină în sprijinul cetăţeanului), în afara unor anchete privind licitaţii trucate şi cheltuirea defectuoasă a banilor, nu am avansat câtuşi de puţin în sensul modernizării statului român. ANAF continuă să folosească pixul şi hârtia ca metodă uzuală de înregistrare a documentelor, cetăţenii sunt invitaţi să depună în urne special amenajate "declaraţiile online" ş.a.

JURNALUL NATIONAL

Traseul tramvaiului 41 va fi deviat timp de 16 luni

Tramvaiul 41 va circula pe un traseu deviat din cauza lucrărilor la Magistrala 5 de metrou, în zona Pieţei Drumul Taberei (Piaţa Moghioroş), pentru o perioadă de 16 luni, începând cu aprilie 2018 până în iulie 2019, spun reprezentanţii Metrorex.

"Devierea tramvaiului 41 se va face pe un traseu provizoriu, prin deplasarea locală a celor două linii de tramvai înspre stânga liniei 41 existente (traseul provizoriu al liniei 41 se va îndepărta local cu circa 7 metri faţă de Piaţa Moghioroş - în acelaşi mod cu devierea locală de trafic)", a explicat Ion Constantinescu, directorul general al Metrorex.

Devierea traficului în zonă, inclusiv a celui auto, este necesară pentru lucrări la viitoarea staţie de metrou Parc Drumul Taberei care va avea şapte zone de acces. Şinele de tramvai vor fi mutate pentru execuţia a trei zone de acces: A1, B1 - situate pe refugiul de tramvai şi B - spre piaţa Moghioroş. Aşadar, în staţia de metrou se va putea pătrunde direct din refugiul tramvaiului 41, aşa cum se întâmplă acum la Crângaşi.

NATIONAL

Mai este Iohannis presedinte?

De joi incoace, dupa raportul cu care Tudorel Toader a secerat Justitia la glezne, ma intreb acelasi lucru: mai este Iohannis presedinte? Reactiile lui nu au depasit inteligenta unui Gaga al politicii, oricata ingaduinta ai avea fata de balbele lui. Nu ii pot acorda circumstante atenuante, pentru ca nu vad unde anume acestea s-ar putea potrivi. Cand a spus ca raportul nu este clar? Cand a afirmat ca este lipsit de temeinicie? Cand a spus ca nu exista motive de revocare a Codrutei Kovesi, iar el, in continuare, o va sustine si va aprecia activitatea DNA? Sau cand a afirmat ca nu i-a placut prestatia ministrului Justitiei?

Atitudinea asta cu "nu mi-a placut" se refera strict la ceea ce este consemnat in raport, degeaba incearca sa o dea pe dupa plop cu prestatia. Si nu este una singulara. La fel s-a exprimat si cand instanta a pronuntat sentinta privitoare la modul in care a dobandit casa sau niste case din Sibiu. Nu i-a placut, nu il multumeste. Ghinion!

ROMANIA LIBERA

Elan Schwartzenberg: "Poate mă întorc chiar cu Codruţ..."

Codruţ Marta este în viaţă iar instituţiile statului au probe în acest sens, spune fostul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, într-un interviu din Israel difuzat de postul B1 TV, despre un personaj dispărut din România de aproape şase ani.

Contextul discuţiei despre Codruţ Marta a fost că despre omul de afaceri care preluase Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu se vorbeşte în mediul judiciar că el este cel care l-ar fi omorât pe fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

Schwartzenberg a infirmat categoric această poveste, spunând despre Marta că "a fost, este şi va fi prietenul meu".

"Ştiu că există dovezi concrete ale existenţei lui Marta în viaţă după dispariţie", a spus omul afaceri care a mai arătat că despre aceste dovezi au cunoştinţă şi instituţiile statului român.

ZIARUL FINANCIAR

Vicepremierul Viorel Ştefan este cel mai bogat ministru, prin acţiunile deţinute la compania TTS, unde are cel puţin 10 mil. Euro

Cel mai bogat ministru din guvernul Dăncilă este Viorel Ştefan, actual vicepremier, cel care deţine 9% din fir­ma TTS (Transport Trade Services SA), companie parte a unui grup ce a fost evaluat într-o tranzacţie din 2012 a di­viziei de investiţii a Băncii Mondiale (IFC) la 120 mil. euro, după ce IFC a achiziţionat la acea vreme 10% din com­panie pentru 12 mil. euro. La o astfel de evaluare, parti­ci­paţia lui Viorel Ştefan este de 10-11 mil. euro. TTS vrea să se listeze la bursă, ceea ce va arăta cât înseamnă pachetul deţinut de vicepremierul Viorel Ştefan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb