REVISTA PRESEI - 26.04.2011

Willy Homner
Revista Presei / 26 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Cum a ajuns Franţa sora vitregă a României

Relaţiile economice dintre România şi Franţa au avut o evoluţie foarte interesantă în ultimii trei ani. Au fost marcate de momente extreme, de la parteneriate uriaşe de infrastructură şi intenţia de atribuire fără licitaţie a contractului de 10 miliarde de euro pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare până la amenzi-record aplicate companiilor franceze din România. Cum s-a ajuns de la puternica prietenie economică la răcirea relaţiilor dintre cele două state? Cel mai atractiv domeniu din România pentru francezi a fost sectorul energetic, pe care de altfel au pus ochii şi alţi străini. Aceasta pentru că potenţialul de creştere este uriaş, România fiind una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care este bogată în hidrocarburi, minereuri şi resurse alternative.

Razy Gogonea, românul despre care toţi englezii discută zilele acestea / Păreri pro şi contra

Dansatorul român de breakdance body-popping, Razy Gogonea are Marea Britanie la picioare în urma evoluţiei sale specaculoase de la "Britain Got Talent". Şi totuşi, nu puţini sunt englezii care îl atacă, deoarece este imigrant. Dansul său inspirat din Matrix nu a trecut neobservat în Regat. Razy este noul fenomen, Discuţii privind numărul românului au umplut paginile de comentarii ale ziarelor şi ale blogurilor. Un comentator scrie pe blogul unrealitytv.co.uk: "Razy este uimitor, poţi vedea pasiunea pe care o pune în dans". Şi Nina din Birmingham apreciază actul românului. Ea scrie pe site-ul cotidianului The Daily Mail: "Razy a fost superb. Muzica, mişcările, costumaţia, totul s-a potrivit de minune".

România, exemplu de conformare la FMI

Ultimul acord încheiat de România cu FMI este privit ca o mare realizare la Washington şi este pomenit ori de câte ori oficialii instituţiei vor să-şi argumenteze politicile economice. În viziunea finanţatorilor, reformele implementate la Bucureşti în ultimii doi ani sunt remarcabile. În esenţă, chiar dacă România este aproape inexistentă în discuţiile la nivel înalt, când sunt întrebaţi experţii tehnici ţara este dată ca exemplu de "conformare", alături de Letonia. La polul opus, Ucraina stârneşte nervozitate, din cauza "reîntoarcerii la vechile obiceiuri".

Cât ne costă vacanţa de 1 Mai

Aproape toate drumurile duc la mare în prima zi de mai. Preţurile la cazare pornesc de la 35 de lei şi ajung până la 1.000 de lei de persoană. Turiştii dornici de distracţie trebuie să ştie că vremea va fi frumoasă. Cluburile de pe litoral vor fi deschise, iar, cu puţin noroc, pe pârtiile din Sinaia încă va mai fi zăpadă. Cea mai ieftină vacanţă va fi cea petrecută cu prietenii la un grătar sau la o plimbare prin parc. Cei care şi-au propus totuşi mai mult decât atât pot alege din ofertele puse la dispoziţie de hotelierii de la mare sau de la munte. O veste bună vine de pe litoral: toate spaţiile de cazare, dar şi cele de distracţie vor fi deschise. Aici sunt aşteptaţi să sosească peste 15.000 de turişti.

Ce afaceri îşi deschid tinerii cu bani de la stat

Programul statului prin care se acordă ajutor nerambursabil de până la 10.000 de euro fiecărui întreprinzător de până la 35 de ani care îşi deschide o afacere a fost luat cu asalt de tinerii români. De la demararea programului, la 22 februarie, şi până în prezent, peste 7.500 de tineri au solicitat user şi parolă pentru a-şi putea completa planul de afaceri pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Dintre aceştia, aproape 800 şi-au depus deja dosarul în vederea obţinerii finanţării. Bugetul alocat în acest an programului este de 21 de milioane de lei şi vizează susţinerea a peste 1.100 de întreprinzători.

Guvernul renunţă la 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro

Guvernul nici măcar nu-şi mai propune ca România să adopte euro peste patru ani. A avansat în schimb intervalul 2013-2014 pentru intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, etapă premergătoare adoptării monedei europene care durează doi ani, informează Mediafax.

Aurul şi argintul, monede oficiale de schimb

Preţul aurului a atins ieri un nou maxim istoric, ajungând să fie tranzacţionat cu peste 1.518 dolari pe uncie, în timp ce cotaţia argintului a atins 49,79 dolari. Acestea pe fondul unui dolar din ce în ce mai slab, afectat de problemele care persistă în jurul datoriilor suverane din America şi Europa, dar şi pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Toate acestea îndreaptă atenţia investitorilor spre active sigure, precum metalele preţioase. În statul american Utah, începând din această lună, aurul şi argintul au devenit monede oficiale de schimb, ceea ce înseamnă că tranzacţiile cu astfel de metale nu vor mai fi taxate. Totuşi, monedele vor putea fi folosite doar la valoarea lor nominală, indiferent de cotaţia metalelor pe bursă.

CURENTUL

Şarpele bătrân recunoaşte că a dat un OK Golanului bătrân

Întrebat cu privire la pasajul din stenogramele în care Vîntu spune că "Am cerut voie de la Măgureanu să omor rakeţi şi am omorît nu zeci, sute", fostul şef al SRI a răspuns. "Ha-ha-ha, ha-ha-ha!!! Nu mă interesează asta, e o bazaconie. Ha-ha-ha-ha, straşnică chestie! Scuzaţi-mă, eu relaţii cu el am avut după 2000, cam aşa, încoace. Până atuncea nu prea ne-am pupat, că era în vizorul nostru. Dar dumneavoastră luaţi asta ca pe o discuţie particulară. Nu veţi scrie nimic din discuţia cu mine". Mai nuanţat a fost însă Măgureanu în declaraţia preluată pe Antene, unde a recunoscut că a avut o relaţie cu Vîntu, că s-a pupat adică, nu se ştie dacă la nivelul french-kiss, şi că i-a spus să se ocupe de rakeţi, dar a pretins că nu i-ar fi zis să-i omoare, "să-i împuscăm", ci să-i scoată la lumină!

Sebastian Lăzăroiu: Votul uninominal a slăbit partidele şi încurajează migraţia politică

În România este necesară o nouă Lege a partidelor politice, care să aibă însă mai puţine reglementări, pentru că partidele sunt asocieri libere de cetăţeni, deci nu trebuie reglementate foarte strict, consideră Sebastian Lăzăroiu, consilierul pe probleme de politică internă al preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi, consilierul prezidenţial consideră că o astfel de formă a legii nu ar trece, cel mai probabil, de Parlament. În ceea ce priveşte UDMR, Lăzăroiu spune că "Este adevărat că şi UDMR este o formaţiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată şi cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare.

EVENIMENTUL ZILEI

Aderarea la euro, amânată cu un an sau doi

Statele din zona euro nu vor în rândurile lor un partener necompetitiv, iar autorităţile române nu doresc încă să renunţe la forţa cursului de schimb şi a dobânzii de referinţă. Guvernul României a renunţat la termenul de 1 ianuarie 2015, prevăzut până acum pentru aderarea la zona euro, potrivit noului program de convergenţă, care va fi transmis la Bruxelles. Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, ne-a declarat că termenul nu mai este menţinut de autorităţi şi că, dacă intrăm în mecanismul european al ratelor de schimb în 2013-2014, vom adera la zona euro în anii 2016-2017. În noul program de convergenţă, Guvernul a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-II, care va dura cel puţin doi ani, relatează Hotnews.ro, care citează agenţia Mediafax.

Bogdan Baltazar: "Amânarea nu are consecinţe dramatice"

Este bine să aderăm la zona euro atunci când suntem pregătiţi, spune analistul financiar Bogdan Baltazar, într-un interviu pentru EVZ. În opinia sa, România ar putea adopta moneda europeană în 2016, însă deocamdată autorităţile noastre au preferat să poată influenţa economia prin cursul de schimb şi dobânda de referinţă. Se amână beneficiul unei discipline şi al intrării într-o zonă cu politici bine determinate la care am participa şi noi, cu supremaţia Băncii Centrale Europene în problemele importante. BNR îi rămân rezervele, mai are nişte pârghii. Dar pierde două pârghii importante, cursul de schimb şi dobânda de referinţă, care devine dobânda BCE pentru euro, fapt ce ar fi însemna credite mai ieftine în euro.

Armata siriană a intrat cu tancurile peste protestatari

Zeci de persoane au fost ucise ieri, în oraşul sirian Deraa, unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad a ales "soluţia militară" pentru a zdrobi revolta antiguvernamentală. Peste 3.000 de membri ai forţelor de securitate siriene, susţinuţi de blindate, au intrat ieri-dimineaţă în Deraa, potrivit cotidianului francez "Le Monde". Acolo unde, luna trecută, se aprindea flacăra revoltei îndreptate împotriva regimului de la Damasc, ieri s-a tras în manifestanţi. "Lunetiştii au ocupat poziţii pe acoperişuri, iar tancurile au ocupat centrul oraşului", a relatat unul dintre activiştii pentru drepturile omului, iar un martor ocular a dat mai multe detalii, vorbind despre opt tancuri şi mai multe cadavre pe străzile din Deraa.

Scrisoarea unui angajat către Ghiţă şi Vîntu

Într-o postare pe blogul personal, un producător de la Realitatea TV le cere celor doi oameni de afaceri să-şi mute războiul în culise. Postarea vorbeşte despre rămăşiţele libertăţii editoriale de la Realitatea TV şi despre tensiunea care domneşte în redacţie, între o repriză de înregistrări şi una de denunţuri. Gabriel Bugnar a ales să-şi exprime nemulţumirea în mod public, după ce a luat în considerare alte câteva variante. "Iniţial am vrut să vă sun pe fiecare, apoi să vă trimit acest mesaj în particular. Dar dacă chiar sunteţi capabili de cinismul pe care l-aţi degajat în ultima vreme, un demers discret din partea mea nu avea niciun sens", se arată în motivarea demersului.

Câte firme au dat faliment în primele trei luni din 2011. VEZI cele mai riscante sectoare

Numărul de insolvenţe a scăzut cu circa o cincime în primul trimestru din 2011 comparativ cu perioada similară din 2010. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, în România au intrat în insolvenţă circa 5.000 de companii, potrivit unui studiu al Coface România. Cele mai multe firme care au dat faliment în primele trei luni ale acestui an activau în domeniul comerţului cu amănuntul. Acestea sunt urmate de firmele de comerţ cu ridicata şi de distribuţie. De altfel, acesta a fost cel mai riscant domeniu de activitate în ultimii doi ani, din punct de vedere al numărului de insolvenţe. Pe locul al treilea în clasamentul negru al industriilor supuse riscului de faliment se află construcţiile, urmate de transporturi. Mai puţine falimente s-au înregistrat în serviciile prestate întreprinderilor şi în hoteluri şi restaurante. Alte domenii riscante sunt industria alimentară şi a băuturilor, fabricarea lemnului, producţia textilă şi agricultura.

Singurul drum din lume unde e interzis să porţi centura de siguranţă

Drumul de gheaţă de 25 de kilometri care leagă Estonia de Insula Hiiumaa este singurul drum din lume unde nu numai că nu este recomandat să porţi centura de siguranţă, ci este ilegal. Motivul este cât se poate de simplu, dacă gheaţa cedează, ocupanţi automobilului trebuie să iasă cât mai repede, iar dacă au centura pusă, aceasta s-ar putea dovedi letală. Estonienii preferă să meargă pe acest drum de gheaţă deoarece este mult mai ieftin decât să ia feribotul. Pe lângă faptul că este interzis să porţi centura, şoferii nu au voie să meargă cu o viteză mai mică de 50 de km/h, viteza recomandată fiind de 70 de km/h.

JURNALUL NAŢIONAL

Partidul s-a lipit ca un timbru pe bugetul Poştei

Samsari de terenuri, traficanţi de ţigări, rude şi ţuţeri portocalii, în conducerea companiei. Jurnalul Naţional continuă să vă prezinte povestea incredibilă a Poştei Române, cea mai mare companie de stat (35.000 de angajaţi), despre care însuşi preşedintele Traian Băsescu spunea că este "vânată" de moguli, el fiind, evident, salvatorul ei. Pentru a vedea mai clar în ce fel a salvat regimul Băsescu Poşta Română, companie naţională al cărei buget este o adevărată gaură neagră, vă prezentăm poveştile neromanţate ale celor care conduc în prezent compania spre culmi nebănuite ale falimentului. Iese la iveală o încrengătură de interese politice "obligatoriu portocalii" asezonată cu dosare penale, traficanţi de ţigări, personaje care s-au remarcat în câmpul devalizării bugetului de stat şi la alte companii naţionale, finanţatori ai PDL şi ţuţeri merituoşi ai partidului.

Paşte de peste 300 milioane de euro

Comercianţii din pieţe şi supermarketuri au avut încasări ca înainte de începere a crizei. În ciuda crizei economice cu care ne confruntăm, românii au golit şi anul acesta rafturile magazinelor. Chiar dacă preţul cozonacilor şi al cărnii de miel a crescut cu 10%, respectiv 20% faţă de anul trecut, românii au avut şi anul acesta o masă îmbelşugată. Crescătorii autohtoni au scos la vânzare pe piaţa românească anul acesta circa 3 milioane de miei şi iezi. Preţul cărnii de miel a diferit de la o zonă la alta, în funcţie de cantitate şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel. Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta a fost cu 30% mai mare, din cauza costului ridicat al furajelor. Pentru mieii în viu, preţurile au crescut cu circa 20%, ajungând de la 9 lei anul trecut la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă.

Ambasadorul Chinei la Bucureşti: "Comerţul bilateral a înregistrat o cifră de 3,76 miliarde USD"

Prietenie dintre China şi România, pe termen lung, serveşte intereselor celor două ţări şi popoare, a declarat ambasadorul chinez în România, Liu Zengwen, într-un interviu realizat de Xinhua şi publicat recent de ziarul chinez de limbă engleză, Global Times. "În ultimii ani, comerţul bilateral a crescut cu o rată anuală mai mare de 20%", a spus Liu, adăugând că şi în anul 2010, când comerţul global a fost încă afectată de criza financiară, comerţul bilateral a înregistrat o creştere de 33,8%, cu o cifră de 3,76 miliarde USD. "În cadrul Uniunii Europene, cooperarea pragmatică între cele două ţări nu va duce doar la dezvoltarea relaţiilor China-România, ci şi la la promovarea relaţiei dintre China şi Europa", a spus Liu.

NAŢIONAL

Înconjurat de o armată de gărzi de corp, miliardarul se dovedeşte mai cumpătat decât Hagi Tudose: Ţiriac îşi plăteşte luptătorii ca pe pândari!

Droaia de puşti admiratori ai lui Gigi Becali s-ar putea să fie surprinşi aflând că nu latifundiarul din Pipera este inventatorul bodyguarzilor la purtător. În ceea ce priveşte fiţele cu gărzi de corp, primul loc este ocupat de mult de nimeni altul decât omul de afaceri Ion Ţiriac. Surse din anturajul fostului tenismen susţin că acesta adoră să se afişeze în public înconjurat de o armată de gărzi de corp. Astfel, până şi la o simplă masă servită în oraş, Ţiriac este însoţit de nu mai puţin de 12 "costumaţi", care îl aşteaptă afară, într-un dispozitiv de securitate format din câte patru "Mercedes"-uri negre. Însă ceea ce nu se ştie este că miliardarul îşi plăteşte luptătorii mai rău decât pe pândarii pensionari de pe la firmele de pază. Cu 500 de euro au descoperit reporterii de investigaţii ai "Naţional" că sunt remunerate gărzile de corp de către stilatul businessman.

Becali, naşul soţilor Pandele

Cuplul Gabriela Vrânceanu Firea - Florentin Pandele pune la cale o a doua nuntă, unde naş va fi Gigi Becali. Realizatoarea de la Antena 3 şi primarul din Voluntari şi-au unit civil destinele, la începutul toamnei trecute, în Antalya. Odată reveniţi în ţară, cei doi şi-au jurat credinţă şi în faţa lui Dumnezeu, tot în prima parte a lunii septembrie, într-o biserică din parohia mirelui, Voluntari. După nunta religioasă, însurăţeii au petrecut, împreună cu vreo 80 de invitaţi, la Clubul Generalilor. Local ales probabil în armonie cu tinereţea marinărească a lui Pandele şi în semn de omagiu faţă de şeful său de partid, generalul Gabriel Oprea. Acum, soţii Pandele vor o nuntă în toată puterea cuvântului, informaţie confirmată de mire.

Ponta îşi scoate socrul la pensie

După ce şi-a nimicit mai toţi adversarii din partid, liderul social-democrat Victor Ponta i-a pus gând rău şi socrului Ilie Sârbu pe care l-a anunţat scurt că nu va pupa nicio funcţie într-un viitor guvern marca USL. Considerat încă necopt într-ale politicii, Victor Ponta şi-a surprins colegii cu abilitatea cu care s-a descotorosit de pesediştii incomozi. Deşi contestată pe la colţuri, vendeta internă pornită de liderul social-democrat nu a putut fi stopată nici măcar de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Şi uite aşa, din doar câteva mutări, Marian Vanghelie a fost redus la tăcere, Viorel Hrebenciuc (eminenţa cenuşie de altădată a partidului) a fost tras pe linie moartă, iar Ion Vasile şi Ion Toma au fost obligaţi să-şi facă băgăjelul şi să o taie din partid. Pesediştilor de mai sus li se alătură şi Mircea Geoană, suspendat din partid, pe o perioadă de şase luni, ce-i drept, la cererea lui Ponta.

PUTEREA

Statul plăteşte 2 milioane de euro pentru a-şi ţine românii acasă în vacanţe

Ultima ofertă publicitară finanţată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, din bani europeni, este aceea de a-i determina pe români să aleagă să-şi petreacă vacanţele, anul acesta, în interiorul graniţelor ţării. Pentru acest obiectiv, instituţia condusă de Elena Udrea este decisă să cheltuie peste două milioane de euro pentru spoturi radio şi TV. Afacerea a fost parafată la sfârşitul lunii martie, când Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat o licitaţie deschisă, în vederea achiziţionării de servicii pentru difuzarea de spoturi publicitare pe canalele de televiziune şi pe posturi naţionale de radio, pentru anul 2011, privind promovarea programului "Exploataţi Grădina Carpaţilor".

CNSAS: Regizorul Andrei Blaier şi actorul Alexandru Repan au turnat la Securitate

După ce recent CNSAS l-a acuzat pe actorul Ion Besoiu că şi-ar fi turnat colegii la Securitate, instituţia care a moştenit dosarele fostei poliţii politice revine cu noi dezvăluiri. La fel de spectaculoase, transmite Realitatea.net. Regizorul Andrei Blaier şi actorul Alexandru Repan au fost colaboratori ai Securităţii, susţine CNSAS în acţiunile introduse la Curtea de Apel Bucureşti. Reputatul regizor este acuzat de CNSAS că a fost recrutat încă din 1956 şi că ar fi dat mai multe note scrise care au dus la arestarea unor persoane. Andrei Blaier, care ar fi avut numele de cod "Brateş", ar fi turnat actori, scenarişti şi regizori. Aceleaşi probleme le are şi actorul Alexandru Repan.

Corina Creţu: Când Severin era şeful PSD în PE, erau probleme cu bugetul nostru, gestionat de el

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu a declarat, joi, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că, atunci când Adrian Severin era şeful delegaţiei PSD în PE, erau probleme legate de netransparenţa bugetului acesteia, care era gestionat personal de Severin, fără trezorier. "Noi am mai avut probleme în delegaţie, le-am ridicat la momentul respectiv în interiorul partidului, în interiorul grupului, în legătură cu gestionarea bugetului nostru. Deci, aveam semnale că (Adrian Severin - n.r.) ar vrea să ia din toate părţile", afirmă europarlamentarul Corina Creţu în interviu. Ea precizează că eurodeputaţii PSD au ridicat de mai multe ori problema bugetului lor.

Interviu pentru spion. O zi fericită din viaţa Cârmaciului

Atunci când prostia se combină cu spionajul, amestecul poate deveni exploziv.- Lui Ceauşescu i se făcea pe plac fără cârtire, iar serviciile secrete româneşti nu precupeţeau nici un efort pentru ca liderul de la Bucureşti să fie mulţumit. "O zi fericită" pentru Cârmaci - aceea în care era intervievat de către ziariştii din Occident. -Ce n-a aflat Ceauşescu niciodată însă: un gazetar străin, cel care i-a luat un amplu interviu pentru revista americană Business Week, era de fapt ofiţer de Securitate. Ion Agheană a fost infiltrat în SUA după o complicată operaţiune. Pentru americani, se numea John Pearson. Centrala de la Bucureşti îi dăduse agentului numele de cod ADAM.

ROMÂNIA LIBERĂ

RAPORT. Din iunie 2009 până azi, Loteria Naţională a încasat bani la jocurile de noroc amplasate în sediile sale fără să achite taxele pentru aparate. 313 milioane euro, lozul pierdut de stat la loterie

Potrivit unui raport al Gărzii Financiare şi al ANAF, care e instrumentat în prezent de DNA, prejudiciul creat de Loteria Naţională bugetului de stat este de 313,5 milioane euro. Inspectorii Gărzii Financiare susţin, într-un raport trimis către ANAF, că Loteria Naţională exploatează din iunie 2009 jocuri de noroc fără să plătească taxe şi impozite bugetului de stat. Raportul se referă la aparatele slot machine ("păcănele") care sunt amplasate în fiecare sediu al Loteriei. Din iunie 2009, de când a intrat în vigoare OUG 77/2009, privind jocurile de noroc, Guvernul specifică foarte clar impozitele aferente acestor aparate. Loteria Naţională susţine că "păcănelele" sale nu sunt slot machine, care sunt impozitate de stat, ci video-loterie, joc de noroc pentru care nu se plătesc taxe.

Controverse. Autostrada Nădlac-Sibiu în stadiu incipient la construcţie, dar avansat la reclamaţii. Regii asfaltului, acuzaţi de dumping

Firma germană Max Boegl şi firma franceză Colas contestă rezultatele licitaţiilor la două dintre cele nouă tronsoane de autostradă, unul câştigat de importanţi asfaltatori români din noua generaţie. Insensibili la acuzele ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, conform căreia constructorii străini şi-ar fi făcut un obicei "ruşinos" să conteste licitaţiile de infrastructură, refuzând să înghită nemestecate deciziile companiei naţionale de autostrăzi, mai multe firme străine s-au adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), reclamând nereguli la licitaţiile desfăşurate recent pentru construirea a nouă tronsoane de autostradă între Nădlac şi Sibiu. Firmele ce au contestat licitaţiile sunt Max Boegl-Geiger-Tancrad-Primacons (lotul 2 din Orăştie-Sibiu, 19 km) şi Colas-SCCF Iaşi-Egis (lotul 2 din Timişoara-Lugoj, 25 km).

Vin alegerile! A reînviat moda pachetelor de Paşte

După "îngheţul" de anul trecut, când politicienii au uitat cu desăvârşire de pachetele de Paşte, anul acesta moda darurilor politice a fost reînnodată. Mai firav însă, nefiind an electoral.Cadouri cu iz electoral au fost distribuite de politicieni în toate zonele ţării. În unele cazuri, operaţiunea "Cozonacul" a fost demarată cu mult înaintea Paştelui. În Bucureşti, liberalii par să fi ignorat uniunea parafată cu social-democraţii şi au împărţit sacoşe galbene cu sigla PNL şi numele primarului Andrei Chiliman. La Slatina, consilierii locali au aprobat alocarea a 26.000 lei pentru o "campanie social-culturală", care ar trebui să se încheie pe 6 mai şi care presupune şi împărţirea de pachete cu o valoare de 25 lei/pachet. Şi premierul Emil Boc a împărţit cadouri de Paşte bătrânilor de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Cluj-Napoca.

ZIARUL FINANCIAR

Ce spun oamenii de afaceri despre Paştele din 2011: Parcă a fost un pic-un pic mai bine decât în 2010

Pentru o cofetărie de 50 mp dintr-un mic oraş, Paştele şi Crăciunul asigură jumătate din profitul anual. Pentru marile lanţuri comerciale, Paştele şi Crăciunul înseamnă un plus de 20-30% la nivelul cifrei de afaceri totale. Este perioada când patronii stau zi şi noapte în magazine şi în restaurante, iar oamenii nu se mai gândesc de două ori înainte de a scoate banii din buzunar. Primele semne despre Paştele din 2011 sunt mixte: consumul de băuturi alcoolice, de vin sau ouă este un pic mai bun sau la acelaşi nivel ca în 2010, unele restaurante din Bucureşti afirmă că sunt la 20% sub nivelul de anul trecut, însă mai mulţi români au plecat în străinătate într-o minivacanţă. Aproximativ 100.000 de români au plecat în acest an în minivacanţa de Paşte, cu 30% mai mult ca anul trecut, apreciază consultanţii în turism. Circa o cincime din turiştii români au preferat să petreacă paştele în Bulgaria sau Grecia.

300.000 de salariaţi au dispărut din economie într-un an

Din economia românească au dispărut 300.000 de salariaţi în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010, conform celei mai importante anchete asupra numărului de salariaţi şi a nivelului salariilor medii pe care o realizează Statistica o dată pe an. Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că efectivul salariaţilor a ajuns la finele lunii octombrie la 4,162 milioane de persoane, în scădere cu 300.000 de salariaţi faţă de 4,46 milioane de persoane din perioada similară din 2009. Statistica realizează această anchetă anual, raportată la nivelul lunii octombrie şi livrează datele cu şase luni întârziere, necesare prelucrării acestora. Datele arată că 62% din efectivul total al salariaţilor aveau în octombrie 2010 sub salariul brut de 1.500 de lei, faţă de o pondere de 58% a acestora în 2009.

Cum mai poate fi descurajată expunerea românilor la riscul valutar

Când două treimi din creditul de retail este în valută, discuţia despre restricţionarea împrumuturilor în monedă străină apare ca tardivă. În ultimii ani, această vulnerabilitate majoră a pieţei locale era ascunsă sub discursurile privind apropiata adoptare a euro. Numai că scenariul intrării în zona euro în 2015 nu mai este valabil şi astfel riscul valutar va rămâne prezent încă multă vreme. Ce se mai poate face? Dezechilibrul dintre creditul de retail în lei şi cel în valută s-a accentuat în ultimul an, ponderea finanţărilor în alte monede decât cea locală urcând cu patru puncte procentuale la nivelul lunii februarie faţă de aceeaşi lună din 2010, la 65% din soldul total.

1,7 mil. angajaţi la negru, dar Inspecţia Muncii închide ochii

Unul dintre motivele pentru care rata şomajului înregistrată în România a scăzut în martie sub 6%, ajungând la minimul ultimelor 12 luni, ar putea fi extinderea muncii la negru, în condiţiile în care numărul de salariaţi a scăzut cu 300.000 de persoane în ultimul an. În prezent, se estimează că 1,68 milioane de români lucrează fără forme legale, dar Inspecţia Muncii nu sperie pe nimeni. Astăzi, premierul Emil Boc, care a preluat interimatul funcţiei de ministru al muncii, se va întâlni cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi cu cei ai Inspecţiei Muncii, pentru a discuta despre combaterea muncii la negru.

Pe 20 mai începe audierea lui Nicolae Popa, omul care ştie măruntaiele FNI

Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor extrădat din Indonezia săptămâna trecută, ar putea fi audiat în 20 mai în procesul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului. Nicolae Popa a ajuns în ţară la mai bine de zece ani după ce fugise în Indonezia în urma imensului scandal provocat de căderea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), o afacere pusă pe picioare de Vântu în care 300.000 de investitori au pierdut 300 mil. dolari.Vântu, un om de afaceri de al cărui nume se leagă cel mai mare scandal financiar din istoria României, FNI, a fost eliberat săptămâna trecută din arest preventiv într-un alt dosar în care este acuzat de procurori de şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă care finanţează postul de televiziune Realitatea TV.

O restructurare a datoriilor în zona euro ar fi mai gravă decât falimentul Lehman Brothers

O restructurare a datoriilor suverane ale unui stat membru al zonei euro ar putea genera o criză bancară mai profundă decât cea declanşată de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, a declarat Juergen Stark, membru al boardului Băncii Centrale Europene (BCE), conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Stark a adus aminte de colapsul băncii de investiţii pentru a sublinia opoziţia BCE faţă de restructurarea de către Grecia a datoriilor sale imense, în condiţiile în care în ultima vreme au apărut tot mai multe zvonuri cu privire la un asemenea scenariu.

Începe cea mai încărcată săptămână de la Bursă: 51 de companii au AGA

Aproape trei sferturi dintre companiile listate la Bursă au programate în această săptămână adunări generale ale acţionarilor (AGA) în care vor fi discutate rezultatele financiare pe anul trecut, vor fi aprobate dividendele (unde este cazul) şi bugetele pentru 2011 şi se vor completa Consiliile de Administraţie. Acţiunile companiilor care au programate AGA vor fi suspendate de la tranzacţionare cel puţin o zi, astfel că este de aşteptat ca lichiditatea de pe Bursă să fie destul de redusă, ca şi la sfârşitul săptămânii trecute, când tranzacţiile au atins niveluri minime, în condiţiile în care investitorii au plecat în minivacanţa de Paşte.

Banca americană JP Morgan este cea mai mare companie listată din lume

Banca americană JP Morgan Chase ocupă prima poziţie, pentru al doilea an consecutiv, în topul celor mai mari 2.000 de companii din lume listate la bursă, realizat de publicaţia americană Forbes. Pe locul doi se situează banca britanică HSBC, în urcare şase poziţii faţă de anul anterior, în timp ce conglomeratul General Electric (SUA) a coborât de pe doi pe trei. În total, cele 2.000 de companii clasificate de Forbes au venituri anuale de 32.000 de miliarde de dolari, profituri de 2.400 de miliarde de dolari, active în valoare de 138.000 de miliarde de dolari şi o valoare de piaţă de 38.000 de miliarde de dolari. Aceste companii angajează circa 80 de milioane de persoane la nivel global.

275.000 de angajaţi nu au niciun ban în contul de pensie privată

Peste 275.000 de salariaţi nu au niciun ban în conturile lor de pensie privată (pilonul II), deoarece angajatorii nu le-au virat nicio contribuţie de la data lansării acestui sistem, în luna mai 2008, până în prezent. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 5,27 milioane de participanţi la sfârşitul lunii martie, ceea ce înseamnă că ponderea conturilor goale este de 5,2%, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numărul conturilor goale s-a redus totuşi cu 15% în ultimul an, având în vedere că în martie 2010 numărul acestora ajungea la 325.000. Aproape 69% din participanţii la fondurile obligatorii aveau în cont mai puţin de 225 de euro în martie, în timp ce doar 10% reuşiseră să acumuleze o sumă mai mare sau egală cu 500 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb