REVISTA PRESEI 26.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 aprilie 2012

ADEVARUL

Corupţia din energie, sub lupă: un mare şef din ANRE a fost reţinut de procurori

În continuarea cercetărilor în cauza privind exploziile de la Sighetu Marmaţiei, procurorii au dispus reţinerea lui Eugen Georgescu pe o perioadă de 24 de ore, începând de miercuri, ora 19.00, până joi, ora 19.00, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, remis Mediafax. Potrivit procurorilor, Eugen Georgescu, în calitate de director general al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, respectiv şef al Departamentului control şi protecţia consumatorilor având atribuţii de serviciu constând în organizarea, coordonarea şi verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenţii A.N.R.E. din teritoriu, şi-a îndeplinit cu ştiinţă în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Război total între Ponta şi Anastase

Disputa a fost deschisă de Victor Ponta, care a criticat faptul că PDL nu vrea să returneze banii pensionarilor. "Gândiţi-vă că am pierdut cinci luni. În luna noiembrie aceste Comisii (de Sănătate şi de Muncă, n.r.) prin votul majorităţii lor, au dorit să rezolve problema şi Anastase nu a vrut. Deci ce răspundere? Ce să spun? Nici dacă-i împuşti nu e suficient", a spus Ponta. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că Victor Ponta, în lipsa unor soluţii, ameninţă cu moartea oamenii politici şi că liderul PSD va ajunge să îi ameninţe la fel şi pe români, ea precizând că a avertizat "asupra derapajelor psihiatrice ale acestui personaj" şi l-a acuzat Victor Ponta de "lipsă de diplomaţie, de educaţie în general" pentru că a ieşit din plenul Camerei Deputaţilor cand Herman Van Rompuy primea o distincţie. Ea a adăugat că liderul USL îşi "petrece vacanţele pe banii pensionarilor" impreuna cu "bona filipineză".

Garcea, duel cu Vanghelie pentru Sectorul 5

Fostul component al trupei Vacanţa Mare, Mugur Mihăescu, mai cunoscut sub numele de scenă, Garcea, va candida pentru funcţia de primar al Sectorului 5. Mihăescu a declarat, pentru ziarul Adevărul, că va intra în bătălia electorală din postura de candidat independent. Actorul Mugur Mihăescu nu este la primul contact cu scena politică. Până în toamna anului trecut a fost preşedinte al Partidului Verde, iar după ce a demisonat din conducere şi-a anunţat intenţia de a candida la unul din sectoarele Capitalei.

USL caută voturi, şefii PDL − panicaţi

În timp ce Opoziţia mai are nevoie de câteva voturi pentru succesul moţiunii, liderii democrat-liberalilor le-au cerut propriilor parlamentari să stea acasă. USL este destul de aproape de a aduna cele 231 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Estimările liderilor USL variază de la 224 de voturi la 227 de voturi sigure, iar optimismul Opoziţiei pare să crească de la o oră la alta. De cealaltă parte a baricadei, liderii PDL s-au întrecut în declaraţii oficiale potrivit cărora moţiunea nu va trece. În acelaşi timp, parlamentarii PDL susţineau, neoficial, că li s-a cerut de la partid să nu se prezinte la vot, vineri, în ziua moţiunii de cenzură.

Francois Hollande doreşte un acord fiscal european mai cuprinzător

Francois Hollande, candidatul socialist la preşedenţia Franţei, nu doreşte să submineze pactul fiscal european ci doar vrea să-l completeze cu mijloacele de promovare a creşterii economice, a declarat, marţi, unul din principalii săi consilieri. Pieţele financiare s-au arătat neliniştite de perspectiva victoriei lui Hollande în al doilea tur de scrutin care va avea loc pe 6 mai. Investitorii se tem de posibilitatea ca Hollande să refuze ratificarea tratatului fiscal în cazul în care cerereile sale nu sunt acceptate.

Statele Unite îşi regrupează spionii

Câteva sute de ofiţeri se pregătesc să adune informaţii la nivel global în cadrul unei noi structuri: Serviciul Clandestin de Apărare. Pentagonul a înfiinţat o nouă unitate de spionaj. "Defense Clandestine Service" ("Serviciul Clandestin de Apărare", în traducere) va funcţiona în cadrul Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA). Crearea serviciului, parafată săptămâna trecută de secretarul Apărării, Leon Panetta, care a ocupat anterior funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), are loc în contextul în care Pentagonul intenţionează să-şi intensifice operaţiunile de spionaj legate de obiective prioritare, printre care Iranul, notează "Washington Post". Potrivit unei surse din domeniul apărării, noul serviciu din cadrul DIA va lucra în strânsă legătură cu CIA, deşi cele două organizaţii au fost percepute adesea ca fiind rivale.

CURENTUL

Triunghiul Cupru Min: Senatorul Şova - captiv între interesele mamei şi sarcinile de partid

Dan Şova, reprezentant de marcă al politicienilor gonflabili din menajeria lui Dan Voiculescu dar şi, culmea!, preşedintele Comisiei de Integritate Morală şi Arbitraj din PSD, a intrat adânc într-un nou şi grav conflict moral de interese. De această dată nu mai este vorba despre conflictul cu poporul evreu, pe care abia l-a rezolvat, parţial, după ce a fost trimis să facă penitenţă la Washington şi să se alfabetizeze pe tema Holocaustului, ci unul chiar cu partidul în rochiţa căruia combate. În timp ce susţine, oficial, cu înverşunare, teoria imeghebistă "nu ne vindem ţara" şi chiar a făcut din acest slogan un motiv fundamental pentru schimbarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Şova are în familie pe cineva angajat tocmai în operaţiunea de "vânzare" a "ţării" la care se referă.

CE a iniţiat cinci investigaţii privind contractele dintre Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi"

"Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. (...) Există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date", se arată într-un comunicat al CE.

CURIERUL NATIONAL

Băncile sufocă piaţa imobiliară

Autorul Charles Hugh Smith spune că blocajul din sectorul rezidenţial american este creat artificial de băncile care nu vor să-şi recunoască pierderile. Fed încurajează neaducerea în piaţă a imobilelor şi menţinerea artificială a unor preţuri ridicate ştiind că altfel instituţiile de credit ar intra în faliment. În România executările silite şi lichidarea portofoliilor imobiliare sunt întârziate, în condiţiile în care băncile au acces la lichiditatea BNR. Piaţa imobiliară plăteşte acum nota de plată a vremurilor bune în care alianţa cu sistemul financiar a transformat industria de real estate într-un sector favorizat al economiei. În etapa de "boom", volumul tranzacţiilor s-a majorat considerabil, iar preţurile au atins niveluri-record pe fondul direcţionării preferenţiale a creditului către imobiliare.

Fundaţia Lauder-Reut a comemorat eroii războiului de independenţă de Ziua Amintirii

Data marchează ziua în care Israelul îşi plânge eroii căzuţi la datorie şi victimele terorismului, care au contribuit la obţinerea independenţei statului evreiesc. În cadrul ceremoniei, elevii, profesorii şi invitaţii lor s-au alăturat momentului de reculegere naţional al Israelului. Evenimentul, organizat de preşedintele C.E. Lauder-Reut, Tova Ben Nun Cherbis, s-a bucurat şi de participarea ambasadorului Israelului în România, Dan Ben Eliezer

Lecţia pe care nu am învăţat-o nici după 80 de ani

Criza economică actuală a venit, ca şi cea din 1929-1933, la capătul unei perioade de glorie, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Nici acum 80 de ani România nu era pregătită în faţa şocului extern, având dezechilibre macroeconomice importante. Banca Naţională a salvat atunci sistemul bancar, însă au fost falimente majore. "Degringolada este cu atât mai mare, criza cu atât mai puternică, cu cât perioada de avânt este mai mare", a declarat Isărescu la cea de-a XX-a ediţie a simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu", cu tema "Marea criză economică din 1929-1933", organizat de instituţia pe care o conduce.

Apple spulberă tot în cale: şi-a dublat profitul trimestrial, la 11,6 miliarde de dolari

China care este ţara care a aruncat profitul companiei în aer cumpărând cele mai multe produse Apple. Grupul a vândut în T1 35,1 de milioane de iPhone-uri, 12 milioane de tablete iPad şi a câştigat aproape 40 de miliarde de dolari. Profitul net al Apple a urcat de aproape două ori în primele trei luni ale acestui an, la 11,6 miliarde de dolari, depăşind semnificativ aşteptările analiştilor de pe Wall Street, datorită creşterii puternice a vânzărilor iPhone, în special în China. Mai mult, grupul este în discuţii cu cel mai mare operator de telecom chinez, China Mobile Ltd, pentru a comercializa iPhone-uri. Cei 600 de milioane de abonaţi ai companiei ar putea aduce Apple un număr mare de clienţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Tun de un miliard de euro pe spinarea studenţilor

După ce au clădit imperii universitare cu facilităţi de la stat, capii instituţiilor îşi umflă buzunarele. Studenţii de la facultăţile private calcă pe nisipuri mişcătoare în acest moment. Li s-a pregătit o lege care poate duce, în scurt timp, la închiderea unor instituţii. Miza: terenuri, clădiri, bunuri, care ar intra în proprietatea fondatorilor universităţii, cei care s-au angajat de fapt să le asigure tinerilor educaţia. Fondatorii se aleg cu averea, studenţii, cu buza umflată. Proiectul de lege recent aprobat de Senat şi trimis spre promulgare preşedintelui statului, facilitează dizolvarea universităţilor private şi transferul patrimoniului către fondatori, ceea ce modifică radical învăţământul privat. Surse EVZ estimează că patrimoniul universităţilor private ar reprezenta în jur de un miliard de euro: clădiri, terenuri, bunuri, etc.

Pe hârtie, moţiunea trece!

Cu 225 de parlamentari aliniaţi deja sub steag, USL are şanse reale să debarce mâine guvernul. Zestrea de 224 de parlamentari USL, anunţată de Victor Ponta ieri dimineaţă, a sporit, în cursul după-amiezii, cu un nou deputat, Marian Avram, care a trecut de la PDL la PSD. Alţi doi deputaţi PDL, Cătălin Croitoru şi Daniel Borza, au anunţat că vor susţine moţiunea USL. În culise, liderii grupurilor PSD şi PNL negociază individual cu alţi parlamentari independenţi şi din grupul minorităţilor naţionale, susţin surse din USL. Mai au nevoie de câteva voturi până la pragul de 231 şi sunt convinşi că le vor aduna până vineri.

Cernobâl: cronica unei catastrofe anunţată lui Ceauşescu

26 aprilie 1986, ora locală 1:22 minute si 44 de secunde. În cursul unei încercări la putere scăzută, cerută de autoritatea centrală de la Moscova, reactorul numarul 4 al centralei ucrainene de la Cernobâl (110 km nord de Kiev) a atins în câteva secunde o putere de 100 de ori valoarea nominală. În România, Ceauşescu a aflat adevărul, poporul a aflat adevărul din auzite. Reactorul a fost distrus. O cantitate de radioactivitate de ordinul a 12 exabecquereli (-300 Mci) a fost eliberată în atmosferă timp de circa zece zile, contaminând într-o măsură semnificativă o zonă de 150.000 kilometri pătraţi, locuită de aproximativ 6 milioane de persoane şi provocând o creştere a radioactivitaţii în cea mai mare parte a Europei.

Mazăre, de 1 Mai muncitoresc: Aduce negrese din Madagascar la festivităţile estivale. Braziliencele s-au scumpit

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre a renunţat la folosirea de brazilience pentru deschiderea evenimentelor estivale pe care are de gând să le patroneze în an electoral. Criza l-a ajuns la buzunar şi pe edilul constănţean care, după un sejur de Paşti petrecut în Madagascar, a avut timp să constate că localnicele de acolo sunt mai ieftine ca mână de muncă decât cele aduse de peste Atlantic. Aflat la Curtea de Apel Bucureşti, unde instanţa urmează să îl audieze în dosarul în care edilul este acuzat, alături de Cristi Borcea, de fapte de corupţie în legătură cu unele terenuri, Mazăre şi-a făcut publicitate în faţa camerelor, amintind de evenimentele pregătite pentru tineri de 1 Mai.

JURNALUL NATIONAL

Doru Boştină, marele avocat, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE pentru fals. Victima - chiar fosta soţie

Baroul Bucureşti evită răspunsul în cazul de incompatibilitate al avocatului care a încălcat legea. Un scandal mocneşte în Baroul Bucureşti de câteva săptămâni. Unul dintre membrii lui de vază, avocatul Boştină Doru Cătălin, are o condamnare definitivă într-un caz penal, dar situaţia sa profesională nu este luată în analiză de Consiliul Baroului Bucureşti. Avocatul Doru Cătălin Boştină şi notarul Carmen Popa au fost condamnaţi, prin sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals în formă continuată la 3 luni de închisoare cu suspendare şi, respectiv, la 6 luni de închisoare cu suspendare. Boştină Doru Cătălin a solicitat ÎCCJ, printr-o contestaţie, să constate prescripţia faptelor, dar instanţa supremă a respins ca nefondată cererea.

Deficitul bugetar, 0,56% din PIB la finele primului trimestru

Bugetul general consolidat a înregistrat la finalul lunii martie un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, încadrându-se în ţinta de deficit stabilită cu organismele financiare internaţionale, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor, publicate miercuri. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3% ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 16,5% faţă de anul precedent, dintre acestea creşteri semnificative fiind înregistrate la taxa pe valoarea adăugată (plus 7,6%), accize (plus 7,3%), impozit pe venit (plus 21,2%).

Falimentul MIC.ro: Patriciu lasă în urmă datorii de 190 de milioane de euro. Cine sunt păgubiţii

Administratorul judiciar al afacerii MIC.RO a publicat tabelul preliminar al creanţelor, după ce acestea au fost verificate. Peste 700 de creditori şi mii de angajaţi au de recuperat din afacerea MIC.RO 187 de milioane de euro, se arată în tabelul preliminar al creanţelor, realizat de administratorul judiciar, RVA Insolvency Specialists. Cea mai mare creanţă o are chiar omul de afaceri Dinu Patriciu, prin firma Mercadia Holland. RVA a aprobat suma de 66,47 milioane de euro. La data deschdierii proceduriid e insolvenţă, valoarea datoriilor prezentată in instanţă a fost de 698 de milioane de lei. Tabelul preliminar arată datorii totale de 811 milioane de lei, sumă în care sunt incluse şi cranţele salariale.

Pământul e prea mic pentru chinezi. Încep lupta cu marile puteri pentru resursele din zona arctică

Este drum lung din China, până în zona arctică, dar premierul Wen Jiabao face călătorii în ţările nordice, doar-doar va ajunge la un acord privind exploatarea de petrol şi gaze. Are de ce lupta, ţara sa consumă multă energie. Are şi cu cine lupta: Rusia, Canada, SUA, Norvegia şi Danemarca se bat pe resursele zonei. Premierul chinez s-a deplasat în Suedia, pentru a semna proiecte de energie, în cadrul unui turneu European, scrie Russia Today. "Sperăm să lucrăm împreună cu ţări importante, printre care Islanda şi Suedia, pentru a contribui la pace, stabilitate şi dezvoltare durabilă în regiunea arctică," a declarat ministrul adjunct de externe Song Tao. Zona arctică ar putea deţine 20% din zăcamintele de petrol şi rezervele de gaze din lume, dar exploatarea este extrem de dificilă.

NATIONAL

"Eticheta" Blanculescu, lipita pe "tepele" lui Nelu Badea

In urma dezvaluirilor publicate in exclusivitate de "National", gruparea de firme "fantoma" condusa in acte de "sageti" reprezentate de cetateni moldoveni si din umbra de tandemul Ionel Blanculescu - Ioan Badea a intrat nu doar in atentia structurilor anticoruptie, a Fisculului si a investigatorilor europeni de la OLAF, dar si in vizorul asa -numitilor "vanatori de tepari". De altfel, miliardarul "Nelu" Badea, "refugiat" de cativa ani buni la Londra, dupa ce s-a ales cu cazier fiscal si, implicit, interzicerea posibilitatii de a derula afaceri pe numele sau in Romania, nu se afla pentru prima oara in aceasta situatie.

Tariceanu il pune la colt pe Antonescu

Fostul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, isi contrazice liderul de partid, sustinand ca, in cazul in care motiunea va trece, solutia cea mai eficienta ar fi " un guvern de tranzitie". Graba cu care Crin Antonescu se pregatea sa rupa poarta la Palatul Victoria a fost taxata nu numai de Victor Ponta, ci si de Calin Popescu Tariceanu. Politician cu experienta, fostul premier a avansat varianta cea mai buna pentru USL.

Isarescu atrage atentia asupra speculatorilor imobiliari

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cere autoritatilor sa intervina pentru protejarea Casei Oromolu din Piata Victoriei. Imobilul este declarat monument istoric si ar urma sa fie daramat, pentru a se construi in loc o cladire de birouri. Banca Nationala a Romaniei a marcat ieri 132 de ani de existenta, iar cu acest prilej, guvernatorul Mugur Isarescu a tinut sa-i omagieze pe inaintasii sai de la carma BNR. Printre acestia se numara si Mihai Oromolu (1875- 1945), a carui casa, lasata voit in paragina, ar urma sa fie daramata.

PUTEREA

Bani albi din deşeurile biologice

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), aflată în subordinea primarului general, Sorin Oprescu, şi condusă de amicul său Marius Savu, atribuie constant, de mai mulţi ani încoace, aparent fără cusur, aceloraşi firme devenite celebre contracte de colectare şi distrugere a deşeurilor biologice. Deşi costurile arderii deşeurilor în incineratoarele de ultimă generaţie sunt aceleaşi, indiferent că înăuntru se află seringi sau halate ori mănuşi chirurgicale uzate, în documentaţia de atribuire a acordului-cadru apare, în mod dubios, o selecţie a deşeurilor de tip biologic: categoria de infecţioase şi cea de anatomice, cu toate că ele sunt o apă şi-un pământ şi trebuie arse întotdeauna împreună. Explicaţia este una cât se poate de simplă: diferenţa de 2 lei/kg, rezultată de la cei 6,5 lei/kg (la deşeurile infecţioase) şi cei 8,5 lei/kg (la cele anatomice), intră în buzunarele cui trebuie.

Primăria Capitalei, cu sula-n coaste

Costică Constanda este dispus să renunţe la datoria de circa 200 milioane de euro pe care municipalitatea o are faţă de el, dacă Primăria Capitalei va cumpăra de la acesta terenuri în suprafaţă de 6.000 mp, la preţul de 4.000 euro/mp, în Satul Francez. Omul de afaceri Costică Constanda a participat acum două zile la o şedinţă informală cu reprezentanţii Primăriei Capitalei şi cu cei ai Cosiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care şi-a prezentat variantele pentru a renunţa la despăgubirea pe care administraţia locală trebuie să i-o plătească. Preţul cerut de Costică Constanda Primăriei Capitalei este de cel puţin două ori mai mare decât cele înregistrate în acest moment pe piaţă.

50.000 de euro să nu se dărâme Hala Matache

Primăria Municipiului Bucureşti va trebui să investească circa 50.000 de euro pentru ca Hala Matache să nu se dărâme. Consilierii generali îi vor propune, astăzi, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, alocarea a circa 50.000 de euro pentru ca Hala Matache să poată fi consolidată. "Am primit avertizări de la arhitecţi şi alţi oameni de specialitate. Situaţia de la Hala Matache este foarte gravă. Aceasta riscă să se prăbuşească. Primăria trebuie să facă ceva, măcar o soluţie de moment. Furturile de la Hala Matache au continuat. Monumentul istoric a rămas şi fără acoperiş, potrivit consilierului general Călin Murg.

Doar 4 din 15 obiective, îndeplinite

Guvernul şi-a asumat îndeplinirea a 15 obiective în scrisoarea de intenţie înaintată către Washington la sfârşitul ultimei misiunii a Fondului Monetar Internaţional, dar dintre acestea numai 4 au fost îndeplinite până la finalul lunii aprilie, dată la care trebuiau finalizate toate punctele. Obiectivele îndeplinite sunt vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% de la Transelectrica şi selectarea unor intermediari pentru ofertele Romgaz, respectiv vânzarea a 15% din acţiuni, Hidroelectrica, 10% din acţiuni şi TAROM, 20% din acţiuni.

ROMANIA LIBERA

Motivul incredibil pentru care a fost albit baronul de Argeş

Constantin Nicolescu a fost iertat de un judecător de acuzaţia de conflict de interese - deşi în calitate de preşedinte al CJ Argeş a încheiat 14 contracte cu propriile sale firme - pentru un motiv halucinant: dacă nu semna contractele, societăţile comerciale la care era acţionar puteau să-l dea în judecată! Decizia judecătorească care aruncă practic în derizoriu întreaga legislaţie care reglementează conflictul de interese şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a întocmit raportul despre preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost luată de magistratul Corina Ioana Mureşan de la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Migrează Ungaria dinspre Nabucco spre South Stream?

La câteva zile după ce s-a întâlnit cu şeful Gazprom, Alexy Miller, premierul ungar Viktor Orban afirmă că MOL se va retrage din proiectul reţelei europene Nabucco. Grupul ungar de petrol şi gaze MOL se retrage din proiectul Nabucco, prin care statele UE doresc să construiască un gazoduct din Asia Centrală, pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, transmite Bloomberg. Anunţul a venit la doar câteva zile după ce Orban l-a primit pe şeful Gazprom, Alexy Miller, compania rusească fiind dezvoltatorul proiectului concurent Nabucco, anume South Stream. De altfel, semnele unei apropieri între Ungaria şi Rusia pe această temă au apărut încă din toamnă, când Gazprom şi oficialii ungari au convenit realizarea în colaborare a unui depozit subteran de stocare a gazelor pe teritoriul ţării vecine.

Moţiunea care l-ar putea suspenda pe Băsescu

Dacă Opoziţia preia conducerea în Parlament, Traian Băsescu îşi pierde fotoliul de preşedinte fie printr-o demisie de onoare, fie prin procedura complicată a suspendării. Preşedintele îi numără cu sufletul la gură pe parlamentarii PDL care pleacă spre USL, iar primul semn că Traian Băsescu este pe cale să accepte inevitabilului se găseşte în discuţia avută cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. După ce şeful statului român l-a felicitat pe oficialul european pentru obţinerea celui de-al doilea mandat, acesta a replicat timid, fără să ştie că subiectul îl afectează direct pe Traian Băsescu: "da, este al doilea, dar e mai scurt decât al dvs ". "Nu poţi să ştii. În România preşedintele poate fi suspendat", i-a scăpat lui Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

Şi totuşi, de ce s-a împrumutat statul român cu 15% din PIB într-o noapte dacă datoria sa publică era de doar 20% din PIB?

Omul care a îndatorat România într-o noapte cu 15% din PIB, adică 20 miliarde de euro, Jeffrey Franks, face ultima sa vizită în România ca şef al delegaţiei FMI, la trei ani de când a aterizat cu banii. Încheierea misiunii lui Franks, care a schimbat patru miniştri de finanţe în aceşti trei ani şi doi premieri, lasă nelămurită o întrebare fundamentală, la care niciunul din înalţii oficiali nu a dat încă un răspuns clar: de ce a trebuit să împrumute statul român peste noapte cu 20 miliarde de euro, adică 15% din PIB, dacă datoria sa publică era de doar 20% din PIB în 2008? Cu numai 6-7 ani înainte, când se discuta despre un credit de la FMI era vorba de un miliard de euro, iar tranşele erau de 100-150 milioane de euro.

Nemţii de la Kirchhoff s-au instalat la Craiova în aşteptarea Fordului B-Max

Kirchhoff Automotive, unul dintre furnizorii-cheie ai Ford România, va demara producţia de şasiuri pentru constructorul auto la jumătatea lunii mai, după ce a finalizat săptămâna aceasta o investiţie de 12 mil. euro într-o fabrică de pe platforma industrială Ford din Craiova. Noua unitate se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12.000 de metri pătraţi şi va avea aproximativ 180 de angajaţi până la sfârşitul anului, în prezent compania având 70 de salariaţi. Vârsta medie a angajaţilor Kirchhoff din Craiova este de 30 ani.

Oferta de listare a Tarom intră în linie dreapată. Vor cumpăra investitorii de pe bursă acţiuni la o companie cu pierderi?

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publică ini­ţială de vânzare de acţiuni (IPO) prin care statul îşi propune să vândă pe bursă 20% din acţiunile Tarom. Oferta ar putea fi lansată în luna mai, având în vedere că mai trebuie să se stabilească doar preţul de vânzare, care va fi aprobat şi de Guvern. Principala întrebare este dacă investitorii vor fi interesaţi să cumpere acţiuni la o companie care a avut afaceri în scădere şi pierderi din 2008 încoace şi care şi-a bugetat pierderi şi în următorii ani. Oferta este intermediată de firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital.

Brokerii lui Juravle lansează două fonduri închise de investiţii

Societatea de administrare a investiţiilor Swiss Capital Asset Management, controlată de firma de brokeraj Swiss Capital la care sunt acţionari Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, a primit undă verde de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru două fonduri închise de investiţii, Active Invest şi Active Plus, destinate investitorilor calificaţi. Depozitarul activelor celor două fonduri este UniCredit Ţiriac Bank. Acestea sunt primele fonduri închise din portofoliul societăţii de administrare care gestionează active nete de 8,6 milioane de lei în fondul deschis de investiţii Active Dinamic.

România găzduieşte în iunie reuniunea "colegilor de clasă" de la FMI şi BM

România, al doilea mare client al Fondului Monetar Internaţional din Uniunea Europeană după Grecia, va găzdui în luna iunie reuniunea rotativă a constituentei FMI şi a Băncii Mondiale, structură organizatorică condusă de Olanda şi care reprezintă inclusiv interesele Bucureştiului în comitetele directoare ale celor două instituţii financiare internaţionale. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că la evenimentul organizat la Bucureşti şi-au anunţat până acum participarea 12 guvernatori de bănci centrale şi miniştrii de finanţe din ţările care fac parte din acest grup.

Petrom ar mai putea face o centrală pe gaze după investiţia de 500 mil. euro de la Brazi

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, analizează posibilitatea de a-şi dezvolta în continuare activităţile în domeniul producerii de energie electrică printr-un nou grup pe gaze, cu o capacitate similară cu cea de la Brazi (Prahova), care are 860 MW şi a presupus o investiţie de 500 de milioane de euro. Informaţia vine în contextul în care Petrom a anunţat recent că alături de americanii de la ExxonMobil au descoperit o acumulare de gaze naturale de 84 de miliarde de metri cubi, echivalentul a şase ani de consum local, în adâncurile Mării Negre.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb