REVISTA PRESEI 26.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iunie 2012

ADEVARUL

Voiculescu fuge de Înalta Curte

Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, deranjat că nu i-ar fi trecut un proiect de lege. Dosarul său de corupţie nu va mai fi judecat la Înalta Curte deJustiţie, ci la Tribunal. Probele rămân însă valide, procesul nu se reia de la capăt. Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator şi vicepreşedinte al Senatului, şi-a anunţat, ieri, demisia din Senat, sub pretextul că i-a fost respins un proiect de lege privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală. "Într-un Parlament în care Comisia de buget, cea care veghează la bugetul României, dă un aviz negativ unui astfel de proiect de lege, este pentru mine un lucru de neînţeles. Îmi pare rău, şi pentru acest motiv îmi dau demisia. Vă doresc succes în continuare", declara Dan Voiculescu.

Ciprul a decis să ceară sprijin financiar din partea Uniunii Europene

Ciprul a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax. "Obiectivul asistenţei solicitate este ţinerea sub control a riscurilor care ameninţă economica cipriotă, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei", se arată într-un comunicat al guvernului de la Nicosia. Grecia, Irlanda şi Portugalia au beneficiat deja de programe internaţionale de sprijin financiar, în timp ce Spania a solicitat ajutor pentru susţinerea băncilor. Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul "BBB-" la "BB+" din categoria "junk", nerecomandată investiţiilor, cu perspectivă negativă, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al băncilor cipriote.

Americanii fug de acţiuni. De vină nu este IPO-ul Facebook, ci guvernul SUA

Motivul pentru care investitorii individuali sunt alungaţi din pieţe nu este eşecul ofertei publice iniţiale a Facebook, potrivit Forbes.com. Adevărul este că americanii încep să se refugieze din domeniile influenţate de Guvern în domenii şi activităţi unde succesul depinde doar de propriile eforturi. În 2010, doar 15% din familii au investit în acţiuni, potrivit ultimului raport al situaţiei financiare a familiilor americane, publicat la începutul lunii iunie de FED. Datele arată că numărul familiilor care şi-au ţinut economiile în acţiuni a fost cu 21% mai mai mic faţă de 2001. Dintre acestea, numai 10% sunt familii tinere, de două ori mai puţine faţă de anul 2001.

Moody's va anunţa astăzi încă o reducere de ratinguri pentru băncile spaniole

La doar câteva ore după Spania a cerut ajutorul Uniunii pentru salvarea sistemului său financiar, agenţia de rating Moody's a decis reducerea ratingurilor acestora. Informaţia, încă neoficială, preluată de Reuters din surse locale urmează a fi publicată după închiderea pieţelor americane, ar putea arunca economia Spaniei şi mai adânc în criză. Surse ale presei spaniole, citate între alte publicaţii şi de agenţia de presă Reuters dau ca sigură o nouă reducere a ratingurilor băncilor iberice. Potrivit acestora, Moody's a decis reducerea ratingurilor băncilor spaniole cu două până la trei note.

Spania a cerut oficial sprijin financiar statelor din zona euro

Copleşiţi de problemele sistemului bancar, liderii de la Madrid au cerut ieri, oficial, sprijin financiar din partea statelor din zona euro şi negociază detaliile pachetului, inclusiv facilitatea europeană care va fi folosită pentru linia de credit de până la 100 de miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Ministrul Economiei spaniol, Luis de Guindos, i-a trimis o scrisoare şefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker, în acest sens, a anunţat executivul spaniol. Un memorandum de înţelegere va fi finalizat înainte de 9 iulie, când are loc prima reuniune a miniştrilor de Finanţe din statele zonei euro. Spania şi statele din zona euro au convenit pachetul de ajutor financiar pentru băncile spaniole în iunie. Băncile din Spania, afectate de o criză puternică în sectorul imobiliar, ar putea avea nevoie de până la 62 de miliarde de euro pentru a face faţă celui mai pesimist scenariu, au arătat analize realizate de două firme de consultanţă.

Valutele BRIC au suferit cea mai severă depreciere din ultimii 13 ani

Principalele pieţe emergente, ale căror economii au crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, provoacă pierderi semnificative pe pieţele valutare pentru instituţii şi companii de la băncile centrale la Coca-Colal, pe măsură ce valutele lor înregistrează cea mai severă depreciere din 1998 încoace. Pentru prima oară în ultimii 13 ani, realul brazilian, rubla rusească şi rupia indiană sunt cele mai slabe performante valute dintre toate economiile emergente, în timp ce yuanul s-a depreciat cel mai mult de la devalorizarea din 1994, anunţă Bloomberg.

Merkel acceptă obligaţiunile comune în Germania, însă le respinge în Europa

Guvernul condus de Angela Merkel a acceptat garantarea datoriilor landurilor germane, susţinând o formă de mutualizare a acestora prin emiterea de obligaţiuni comune. Aceasta este o formă de susţinere a statelor mai slabe din punct de vedere al indicatorilor bugetari, pe care Merkel o respinge la nivel european pentru a combate criza financiară. În mod neaşteptat, guvernul federal al Germaniei (presat de cele 16 landuri să ceară înăsprirea reglementărilor bugetare ale Uniunii Europene - înăsprire care ar putea înrăutăţi criza datoriilor), a susţinut mutualizare pasivelor landurilor germane, pentru a le ajuta să se încadreze mai uşor în limitele bugetare permise de constituţie.

Spectrul stagnării de tip japonez bântuie lumea dezvoltată şi îndatorată

Băncile centrale găsesc că le este mai uşor să susţină economiile aşa cum sunt în prezent, decât să stimuleze expansiunea economică, lumea dezvoltată fiind, astfel, umbrită de spectrul stagnării economice de tip japonez, care ar putea dura decenii. O nouă rundă de politici globale de stimul a fost demarată după ce Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a prelungit Operaţiunea Twist iar băncile centrale din Japonia şi Europa iau în calcul noi măsuri de relaxare fiscală, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

CURENTUL

Ioan Lascar, unul din medicii care l-a operat pe Nastase, este consilierul lui Ponta

Pentru cei care mai cred in coincidente , in mod cu totul intampltor, toti medicii care au avut de-a face cu operatia lui Adrian Nastase au avut si au legaturi puternice cu PSD. Despre cardiologul Serban Bradisteanu nu mai sunt prea multe de spus. Fost senator PSD pana in 2004, Bradisteanu este la randul sau acuzat de coruptie intr-un dosar privind dotarea cu aparatura a spitalelor din sistemul penitenciar. Legaturile chirurgului Ioan lascar, cel are a participat la operatia de 60 de minute a fostului premier Nastase , cu PSD sunt ofcializate printr-un document publicat in Monitorul Oficial care consfinteste ca incepand cu 12 iunie 2012 " se acorda calitatea de consilier onorific al primului-ministru domnului Ioan Lascar". Prin urmare, specialistul in chirrgie estetica Ioan Lascar este consilierul lui Victor Ponta.

Plagiatorul Ponta se războieşte cu diplomele lui Funeriu

Agitaţia, pe cât de zgomotoasă, pe atât de sterilă, a guvernanţilor noştri devine, de la o zi la alta, ilustrarea fidelă a proverbului "Ţara arde şi babele se piaptănă". Măcinată de criză, lumea din jurul nostru se zgâlţâie din toate încheieturile. Iar edificiul european pare a fi intrat deja într-o moarte clinică din care nu se ştie când şi cum va ieşi. Şi ce fac în tot acest timp, bravii noştri politicieni? Forfotesc bezmetic, precum viermii pe baligă. Iar programul USL-ist de guvernare pare să aibă doar din două obiective de bază. Primul, cel mai important este: "Salvaţi fundul lui Adrian Năstase de ameninţarea puşcăriei". Al doilea obiectiv, la fel de "relevant" pentru ţărişoară este "Spălaţi de pe obrazul gros al premierului Ponta ruşinea furtului intelectual". Adică a ciordelii ordinare căreia, pe limba delicată a mediului academic i se spune "plagiat".

CURIERUL NATIONAL

Olimpiada de la Londra i-a ars pe englezi la buzunare

Costurile finale au fost de 2 ori mai mari decât cele estimate iniţial. Guvernul britanic a mărit bugetul la 9,3 miliarde de lire sterline, deşi estimarea era la 4,2 miliarde. Autorităţile au fost nevoite să suplimenteze bugetul pentru că s-au găsit destui parteneri privaţi. La 8 ani distanţă Marea Britanie calcă pe urmele Greciei, în ceea ce priveşte organizarea Jocurilor Olimpice de Vară, ce vor avea loc anul acesta la Londra. Cheltuielile de organizare a Olimpiadei de la Londra au fost de peste două ori mai mari decât bugetul estimat de organizatori, se arată într-un studiu realizat de Universitatea Oxford. Proiecţia pentru Jocurile Olimpice de anul acesta rivalizează cu cea mai mare eroare de calcul înregistrată la Olimpiada din 1996, când organizarea evenimentului sportiv numărul 1 al planetei, ce a avut loc la Atlanta, SUA, a costat de 2,5 ori peste suma prevăzută iniţial.

Tranziţia agricultorilor către alte sectoare ar contribui la creşterea PIB

România se află pe unul dintre ultimele locuri în UE în privinţa productivităţii muncii din agricultură, fiind necesare măsuri de tranziţie a angajaţilor din acest domeniu spre sectoarele neagricole, cu efecte pozitive asupra PIB, potrivit unui studiu privind piaţa muncii. "Sporul PIB-ului pe seama reducerii cu un punct procentual pe an a ponderii agriculturii în populaţia ocupată echivalează, pe ansamblul deceniului actual, cu aproximativ 70 de miliarde de lei (preţuri constante 2010), putând fi considerat, la modul general, drept contribuţia autofinanţării la politica respectivă", se arată în studiul "Perspectivele pieţei muncii din România în contextul strategiei Europa 2020", realizat pentru Comisia Naţională de Prognoză.

Succes, Ford B-Max!

Ford a demarat producţia de serie a modelului B-Max, care va fi produs exclusiv la Craiova. Primul Ford "oltenesc" a fost cumpărat de către preşedintele Traian Băsescu, care a şi condus vehiculul prin uzină. O astfel de maşină costă de la 13.400 de euro şi până undeva la peste 20.000 de euro, cu toate tehnologiile incluse

Macovei le-a răspuns tuturor bărbaţilor din USL

Europarlamentarul PDL Monica Macovei le răspunde "tuturor bărbaţilor din PSD, PNL, PC", care, în lipsa unor argumente juridice, logice şi morale, înţeleg să îl apere pe Adrian Năstase atacând-o pe ea, că ea nu va insulta pe nimeni şi nu va apela la atacuri la persoană. "Domnilor Haşotti, Şova, Sârbu etc. şi tuturor bărbaţilor din PSD, PNL, PC care, în lipsa unor argumente juridice, logice şi morale, înţeleg să-l apere pe Adrian Năstase atacându-mă pe mine le spun un singur lucru: nu voi insulta pe nimeni şi nu voi apela la atacuri la persoană", precizează Macovei într-o declaraţie remisă, ieri, Mediafax. Monica Macovei spune că va continua să îşi exprime opiniile, cu argumente, "până vor înţelege toţi că legea trebuie să se aplice în mod egal tuturor".

Azomureş poate părăsi Bursa

Ameropa a ajuns la 96% din acţiunile Azomureş prin oferta de preluare şi poate delista compania. Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding a ajuns să controleze 96,43% din acţiunile Azomureş (AZO) şi poate delista compania, după ce în oferta de preluare a cumpărat 20% din titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice, cu 240,1 milioane lei. Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reuşit să cumpere 108,1 milioane de acţiuni, reprezenând 20,56% din capitalul Azomureş. Rezultatele finale ale ofertei vor fi înregistrate mâine sau joi în sistemul Bursei de Valori Bucureşti şi ar putea diferi uşor de cele preliminare.

EVENIMENTUL NATIONAL

Poliţistul către Năstase împuşcat: "Să-ţi fie ruşine! Să-ţi fie ruşine!"

Declaraţia dată de Andrei Năstase, în faţa procurorilor, în care relatează faptele la care a fost martor miercuri seara, este absolut stupefiantă. Fiul cel mare al fostului premier povesteşte că, la un timp după ce poliţiştii veniseră să-i ridice tatăl, s-a auzit o bubuitură puternică. Andrei Năstase a alergat şi a fost martorul ocular al unei scene halucinante. Adrian Năstase era întins pe jos. Avea la gât o rană care sângera puternic. Mâinile îi erau încătuşate, iar poliţistul care îl însoţise în bibliotecă răcnea la el: "Să-ţi fie ruşine! Să-ţi fie ruşine!" Fiul fostului prim-ministru susţine că lui Adrian Năstase nu i s-a scordat nici un fel de ajutor medical, până când nu a sosit Ambulanţa.

Declaraţiile Danei şi ale lui Andrei Năstase împotriva poliţiştilor

Procurorul Horia Şelaru nu i-a audiat încă pe membrii familiei Năstase, însă, primele declaraţii ale soţiei şi fiului cel mare au fost luate de organele judiciare. În declaraţia ei, Dana Năstase spune că poliţiştii care au fost în biblioteca unde s-a împuşcat soţul ei l-au încătuşat şi nu i-au acordat primul ajutor până la sosirea echipajului medical de pe Salvare. Doamna, însă, nu era atunci la acel etaj al imobilului şi nu a ştiut că, în cameră cu soţul ei, nu urcase decât poliţistul Costea. Colegul lui rămasese în garaj, unde se afla maşina ce urma să-i ducă la Poliţia Capitalei. La 2 minute de la împuşcare au urcat şi cadrele medicale şi au intervenit eficient asupra rănilor de la gâtul şi umărul fostului premier. Andrei Năstase a scris în declaraţia sa că l-ar fi auzit pe unul dintre poliţişti spunându-i celuilalt: "Bine că nu te-a muşcat!". De fapt, colegul i-a spus comisarului Nicolae Costea "Bine că nu te-a împuşcat!".

Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu

Şeful statului a chemat Curtea Constituţională să medieze conflictul dintre Administraţia Prezidenţială şi Guvern. Conflictul lui Victor Ponta cu Traian Băsescu cuprinde şi alte in­stituţii ale statului. Ieri, preşedintele a sezisat Curtea Constituţională, cerându-i să constate existenţa unui conflict juridic între Preşedinţie şi Guvern. În aceeaşi zi, Administraţia Prezidenţială a fost anunţată că va primi o vizită din partea ITM, venit să verifice studiile consilierului prezidenţial Daniel Funeriu, pe care Ponta îl suspectează că ar fi în spatele acuzaţiilor de plagiat la adresa sa. Tot ieri, USL a contraatacat şi în plan parlamentar.

Fermierii români au un profit anual net de 7,5 miliarde de euro

Încet, dar sigur, agricultura a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri din România, fiind vânată de bancheri, traderi şi alte tipuri de finanţatori. Şi loc de creştere mai este! Băncile, marii traderi internaţionali şi, mai nou, instituţii financiare nebancare inde­pendente sau cu sprijinul instituţiilor financiare internaţionale, de tipul IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, se întrec în oferte de finanţare a agriculturii. Cel puţin două cauze stau la baza interesului crescut al finanţatorilor pentru acest segment: în primul rând, faptul că agricultura se dovedeşte a fi o afacere din ce în ce mai profitabilă. "Un fermier care are suficient teren şi încasează subvenţia de la stat poate ajunge la un profit net de minim 400 de euro la hectar", spune Sorin Dogaru, director departament agricultură în cadrul Interagro SA.

JURNALUL NATIONAL

Efectele insolvenţei Hidroelectrica: Moody's avertizează că statul va fi pus în situaţia de a ajuta financiar compania

Guvernul ar putea fi forţat să plătească o serie de datorii ale Hidroelectrica de la bugetul de stat, astfel că insolvenţa companiei de stat, una dintre cele mai mari din ţara noastră, va afecta negativ profilul de credit al României, notează agenţia de rating Moody's într-un raport. În acelaşi timp, insolvenţa stabileşte un precedent care generează incertitudine în rândul creditorilor celorlalte companii de stat din România. "Mai mult, motivaţia oficială a companiei pentru declararea insolvenţei este reorganizarea, şi nu falimentul, ceea ce sugerează că eventuale măsuri mai puţin extreme de reorganizare ori nu au fost luate în calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indică deficienţe instituţionale în cadrul companiei, în mediul în care operează, sau ambele variante", se spune în raportul Moody's.

Spiegel: Experţii Deutsche Bank consideră colapsul euro drept un "scenariu foarte posibil"

Consecinţele prăbuşirii monedei unice europene ar fi catastrofale, avertizează reputata publicaţie germană Der Spiegel: pierderi de triliarde şi şomaj record în toate statele membre. Cu toate acestea, renunţarea la euro nu mai este un scenariu expediat ca imposibil de oficialii europeni şi experţii financiari. Dimpotrivă, experţi în investiţii ai Deutsche Bank văd în colapsul monedei unice "un scenariu foarte posibil". Companiile germane se pregătesc să încaseze, din nou, pesetas, de la partenerii de afaceri din Spania, drahme din Grecia, lire din Italia. În plus, populiştii europeni, în frunte cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, anunţă candidaturi în viitoarele alegeri generale cu programe bazate pe revenirea la monedele naţionale (în speţă, lira italiană).

Cât va mai scădea Fondul Proprietatea din cauza Hidroelectrica

Acţiunea Fondului Proprietatea ar trebui să revină chiar acum la creştere. Preţul de piaţă actual (0,44 - 0,45 lei/acţiune) este deja mai mic decît cel calculat de analiştii unei bănci din top 10. Noul preţ de echilibru este calculat fără contribuţia Hidroelectrica la averea FP. Alţi analişti recomandă chiar cumpărarea acţiunii FP şi un preţ ţintă mai mare, potrivit raportului primit de ECONOMICA.NET. "La o estimare provizorie, discount-ul dintre preţul de piaţă şi valoarea activelor nete al Fondului Proprietatea (FP) ar trebui să se stabilizeze între 50 şi 55% din aceasta din urmă, după ce a fost scoasă contribuţia Hidroelectrica", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, analistul uneia dintre primele 10 bănci de pe piaţă.

NATIONAL

Cum a creat "baronul" Dragnea un imperiu de zeci de milioane de euro dintr-o firma de apartament

Liviu Dragnea, eternul presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, reuseste, de mai bine de zece ani, sa rada in nas Fiscului si Agentiei Nationale de Integritate. Acuzat ca se afla in spatele afacerii "Tel Drum", care inghite zeci de milioane de euro de la bugetul CJ, Dragnea sustine ca nu are nicio legatura cu firma. Ce-i drept, sotia lui are, nu el! Din banii incasati de la CJ, "Tel Drum" da zeci de mii de euro mai departe, firmei controlate de Bombonica Dragnea. Adica sotia presedintelui CJ. Bombonica detine peste 95% din actiunile societatii "Hotel Turris" SA din Turnu Magurele, unde, culmea, firma "Tel Drum" are un sediu secundar si un post de radio. Tinand cont ca o camera in hotelul respectiv costa 120 de euro pe noapte, este lesne de imaginat ca in cei zece ani de cand sta cu chirie, in mai multe incaperi, firma "Tel Drum" a "pompat" sume ametitoare.

"Taxa Robin Hood" scumpeste benzina si curentul

Ministerul Finantelor vrea sa puna in aplicare din 2013 taxarea profiturilor exceptionale ale firmelor din domeniul energetic. Masura ar putea duce la scumpirea carburantilor, gazelor si a energiei electrice. Masura, cunoscuta in lume drept "Taxa Robin Hood" s-a aplicat in mai multe state din lume, dar numai pe termen limitat. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, considera ca liberalizarea acestor preturi va lovi direct in cei cu venituri mici, iar instituirea taxei ar face ca anumite sume sa se poata intoarce, prin bugetul de stat, la cei cu venituri reduse. "Avem in vedere combinarea politicilor fiscale cu masuri de protectie fiscala", a precizat Voinea.

Hidroelectrica, falimentata de un medic legist si de un scufundator

Pe vremurile astea de criza, stirile din domeniul economic sunt pe cat de contradictorii, pe atat de naucitoare. Dar, de departe, cea mai bulversanta a fost cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic Hidroelectrica. Este vorba despre compania cotata pe locul trei in topul firmelor din Romania si estimata la o valoare de piata de patru miliarde euro ! Iar falimentarea liderului in productia de energie electrica din tara noastra a fost ceruta de un consiliu de administratie din care fac parte un medic legist, un practicant de scuba diving si o fosta sefa a administratiei strazilor. In aceasta conjunctura, singura prezenta "logica" in conducerea Hidroelectrica este cea a lui Andrei Barbu Todea, care a practicat ca medic legist la IML Cluj-Napoca si IML Zalau. Probabil, semnatura sa pe cererea de falimentare este echivalenta cu constatarea decesului companiei de la care au supt miliarde de euro, atatia ani, intangibilii "baieti destepti".

PUTEREA

Craiova come back

Hotărârea de azi a Curţii de Apel Bucureşti, care a anulat decizia de anul trecut a Comitetului Executiv al FRF privind dezafilierea Universităţii Craiova, poate schimba pentru totdeauna fotbalul românesc. Oltenii au cerut daune în valoare de 237 de milioane de euro, sumă la care se ridicau clauzele de reziliere ale fotbaliştilor pierduţi în vara trecută. În Portugalia, doar pentru că a decis retrogradarea a două echipe, federaţia ar putea plăti 110 milioane de euro. "Nu se mai începe nici o competiţie în România până când Universitatea nu va fi repusă în drepturi", decretează patronul defunctei Universitatea. Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti a stabilit, totodată, suspendarea acelei hotărâri pentru că, în caz contrar, la apelul FRF, decizia nu putea fi pusă încă în aplicare şi procesul ar fi fost tărăgănat în continuare. Cu numai o săptămâna înainte, forul condus de Mircea Sandu cerea cu disperare amânarea procesului pe motiv că membrii Comitetului Executiv "sunt urmăriţi penal."

CSAT a hotărât: Evaziunea fiscală la Guvern

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, în şedinţa sa de luni, 25 iunie 2012, să nu se mai ocupe de evaluarea implementării măsurilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, această sarcină urmând să revină Guvernului, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Această hotărâre modifică o decizie anterioară a CSAT privind combaterea evaziunii fiscale, prin care se hotărâse elaborarea unui Plan comun de acţiune care să fie aplicat de către Consiliu, acum, această sarcină trebuind să fie îndeplinită de către Executiv. Alte detalii referitoare la evaziunea fiscală din România şi măsurile luate pentru combaterea ei nu au fost făcute publice de către CSAT.

CSAT: Guvernul Ponta, responsabil

Agenţiile de rating au început să dea semnale îngrijorătoare pentru Guvern, după decizia surprinzătoare de a băga Hidroelectrica în insolvenţă. Lumea bancară este extrem de agitată, pentru că împrumuturile date acestei companii, cotată drept cea mai profitabilă din ţară, atârnă greu în conturile băncilor. Motiv pentru care şi un eventual credit luat de către stat va fi taxat corespunzător. "Din cauză că Guvernul României nu a dorit să pună pe agenda CSAT subiectul insolvenţei societăţii Hidroelectrica, Administraţia Prezidenţială nu are informaţiile oficiale legate de această operaţiune şi, prin urmare, se află în imposibilitatea de a se pronunţa pe acest subiect. Menţionăm că Guvernul României şi-a asumat decizia privind intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica fără a pune acest subiect în dezbaterea CSAT, asumându-şi, astfel, decizia şi consecinţele ei", precizează răspunsul Administraţiei Prezidenţiale.

Siria avertizează NATO

Damascul a avertizat NATO că teritoriul său este "sacru", în cazul în care, în cadrul reuniunii Alianţei Nord Atlantice, se va discuta în legătură cu o "agresiune" împotriva Siriei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului sirian al Afacerilor Externe, Jihad Makdessi, relatează Agerpres. "În cazul în care reuniunea este organizată pentru a calma situaţia (...), noi salutăm acest lucru. Dar dacă obiectivul este un atac, noi dorim să le spunem că teritoriul, spaţiul aerian şi apele siriene sunt sacre pentru armata siriană", a precizat Jihad Makdessi în cadrul unei conferinţe de presă.

Militarii sirieni dezertează

Un număr de 33 de membri ai armatei siriene, printre care un general şi doi colonei, au dezertat şi au intrat în Turcia împreună cu familiile lor în noaptea de duminică spre luni. Gestul lor are loc în contextul tensiunilor dintre cele două ţări după ce Siria a doborât un avion de vânătoare turc, relatează agenţia de presă Anadolu.

ROMANIA LIBERA

Războiul Băsescu-Ponta. Cea mai gravă criză constituţională din istoria postdecembristă

Preşedintele sesizează Curtea Constituţională cu privire la reprezentarea la Bruxelles. Senatul ripostează în aceeaşi zi cu două legi prin care scot hotărârile Parlamentului de sub autoritatea CCR şi proclamă autoritatea exclusivă a Parlamentului asupra componenţei delegaţiei României la Consiliul European. Ponta eschivează şi pretinde că, dacă preşedintele este în conflict cu cineva, atunci este în conflict cu Parlamentul, nu cu Guvernul.

Inspecţia Muncii despre diplomele lui Funeriu: "Nu avem competenţe în acest caz"

Consilierul prezi­den­­ţial Daniel Funeriu nu şi-a echivalat stu­diile din străinătate, a acuzat actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care a sesizat ieri Inspecţia Muncii şi a cerut de­ma­rarea unei anchete. Aceasta nu va avea însă niciodată loc, a declarat pentru "România liberă" inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu. "Nu avem competenţe în acest caz. Consilierii prezidenţiali sunt numiţi prin decret, unde noi nu avem competenţe", a explicat oficialul, care a confirmat primirea sesizării de la ministrul Educaţiei. Bratu a făcut referire la Legea nr. 47/1994 privind organizarea şi funcţionarea Preşedinţiei României, unde, la articolul 4, se precizează că < numirea sau eliberarea din funcţie a consilierilor prezidenţiali se face de către preşedintele României. >"

Renate Weber: Dacă şi Băsescu şi Ponta vor merge la Bruxelles, preşedintele va fi aşezat la masă

România ar trebui să fie reprezentată de premier la Consiliul European de la Bruxelles. O spune la RFI Romania europarlamentarul PNL, Renate Weber. Ea precizează însă că dacă şi Traian Băsescu şi Victor Ponta vor merge la Bruxelles, şefii UE îl vor aşeza la masa discuţiilor pe preşedinte. Renate Weber declară că premierul este cel care trebuie să meargă la Consiliul European de la Bruxelles, din 28-29 iunie. "Eu, personal, care am susţinut cu tărie că preşedintele României, indiferent de nume, are un set limitat de atribuţii, am fost de părere că de fapt întotdeauna România ar fi trebuit să fie reprezentată de primul-ministru.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au primit la întâlnirile cu Ponta şi Georgescu doar "confortul verbal" că nu li se va întâmpla nimic rău la Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica încearcă să-i liniştească pe bancherii care de o săptămână trăiesc coşmarul celei mai mari insolvenţe din România ale cărei efecte pentru sectorul finan­ciar local au fost asemănate de analişti cu cele provocate de picajul Lehman Brothers. "Avem bani pentru toţi", spun cei care acum au în mâini destinul celui mai valoros activ al statului român. Pe de altă parte, surse guvernamentale spun că Eximbank ar pregăti un credit destinat Hidroelectrica tocmai pentru plata ratelor şi a dobânzilor, în timp ce Ministerul Economiei spune că societatea este în deficit de cash.

Economia mondială a intrat într-un cerc vicios în care salvarea unuia îngreunează situaţia celuilalt

Economia mondială a intrat într-un cerc vicios în care eforturile guvernelor, ale afacerilor, ale sectorului financiar şi ale oamenilor de rând de a scăpa de datorii înrăutăţesc perspectivele celuilalt, a avertizat Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), cea mai veche instituţie financiară la nivel mondial care asigură colaborarea între băncile centrale ale lumii. La cinci ani după ce criza financiară a înghiţit economia globală, lumea nu pare mai aproape de a găsi un model economic sustenabil, iar structurile de reglementare trebuie să abordeze problemele băncilor forţându-le să-şi accepte pierderile, să elimine aceste pierderi din bilanţ şi să consolideze capitalurile pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, se arată într-un raport al BRI citat de Financial Times.

BNR a intrat în era conservatoare şi nu va schimba nimic la şedinţa de politică monetară de miercuri

Dobânda-cheie va rămâne "în­ghe­ţată" la 5,25% până la sfârşitul anului, având în vedere presiunile de depreciere a leului şi perspectivele de creştere a inflaţiei în a doua parte a anului, iar BNR va menţine, la şedinţa de politică monetară de miercuri, şi rezervele minime obligatorii la nivelurile actuale, având în vedere vremurile tulburi, începând de la cele economice până la cele politice, cred analiştii. Din punctul de vedere al evoluţiei inflaţiei, care atinge minim istoric după minim istoric (1,8% anual în aprilie), există câmp de reducere a dobânzii de politică monetară, însă BNR analizează şi contextul extern şi intern. Situaţia europeană rămâne incertă, astfel că tensiunile din pieţele financiare cel mai probabil vor persista. La acestea se adaugă şi incertitudinile politice interne, caracteristice unui an electoral.

Insolvenţa Hidroelectrica loveşte companii evaluate la 3,5 miliarde de euro pe bursă

Cinci dintre cele mai importante companii de pe bursă sunt lovite direct de insolvenţa Hidroelectrica, această operaţiune putând pune serios sub presiune rezultatele lor. Dacă în cazul Fondului Proprietatea (FP) influenţa este directă şi s-a văzut imediat în preţul acţiunilor, deoarece intrarea în insol­venţă a Hidroelectrica a determinat scăderea cu 20% a activului net al FP, pentru alte companii influenţa s-ar putea vedea în următoarele luni. Primele lovite ar putea fi băncile cre­ditoare, care vor fi obligate, cel mai pro­ba­bil, să-şi provizioneze sumele pe care le-au îm­prumutat pro­ducă­torului de energie. BRD, cea mai mare bancă locală lis­tată, este cel mai mare creditor al Hi­dro­electrica şi ar putea fi obligată să provizioneze 400 de milioane de lei, în timp ce Banca Transilvania ar putea constitui provizioane de circa 100 mil. lei. Aceste cheltuieli neprevăzute ar putea determina cele două bănci să raporteze pierderi (pe IFRS) în trimestrul al doilea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb