REVISTA PRESEI 26.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 26 iunie 2013

ADEVARUL

Se văd milioanele Ligii Campionilor: Steaua a fost iertată de UEFA

În ziua în care patronul ei, Gigi Becali, a împlinit 55 de ani, campioana României a primit acceptul UEFA de a juca în preliminariile Ligii Campionilor. Verdictul dat de Comisia de Disciplină a forului de la Nyon: un an de excludere din cupele europene cu suspendare. 30 de milioane de euro va încasa Steaua, dacă va ajunge în grupele Ligii Campionilor. Are de trecut trei tururi preliminare. Dacă Steaua a fost iertată, în schimb, Beşiktaş, anchetată şi ea de UEFA din cauza implicării echipei într-un dosar de corupţie, a fost exclusă pentru un an din cupele europene. De asemenea, Fenerbahce nu va putea evolua trei ani în Europa, însă a efectuat deja un an din această pedeapsă.

Accident Muntenegru. Toţi răniţii au fost aduşi în ţară şi transportaţi la spitale. Românii decedaţi sunt duşi la Institutul Medico-Legal

Toţi românii răniţi în accidentul din Muntenegru aduşi cu două avioane în ţară au fost transportaţi la spitale. Ultimul avion care a adus trupurile neînsufleţite ale românilor care au murit în accident a aterizat pe Aeroportul Militar Otopeni. Acestea sunt duse la Institutul Medico-Legal pentru a fi identificate. Acolo se află şi rudele acestora, dar şi 55 de poliţişti care vor ajuta de identificare. Reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au anunţat că cei care vor să donează sânge pentru victimele accidentului din Muntenegru pot merge, începând de miercuri dimineaţă, la Institutul Naţional de Hematologie. Asta după ce marţi mai mulţi bucureşteni s-au dus la Spitalul Floreasca să doneze sânge şi s-au lovit de uşi închise.

Accidentul din Muntenegru: ce soartă i-a urcat în autocarul morţii

Unii dintre pasagerii autocarului morţii parcă au presimţit tragedia ce avea să se întâmple şi au fost la un pas de renunţa la excursia în Muntenegru. Cu toate acestea, au pornit la drumul către moarte. Numai ghinionul i-a adus în autocarul morţii pe doi soţi, pe grupul de profesori din Argeş şi pe doi pensionari timişoreni. Aceştia parcă au presimţit nenorocirea ce avea să se întâmple, dar totuşi au pornit la drum. Familia Derviş, Nicolae şi Marieta, din Curtea de Argeş, s-a decis pe ultima sută de metri să plece în Muntenegru. Omul de afaceri Nicolae Derviş îşi dorea foarte mult să-şi petreacă vacanţa în Spania. Nicolae Derviş se numără printre cei patru morţi din Curtea de Argeş. Marieta Derviş a supravieţuit accidentului, revenindu-şi din comă marţi dimineaţă.

UE negociază la sânge "reforma Cioloş" din agricultură

În Luxemburg, au loc negocieri intense pentru acordul politic asupra reformei Politicii Agricolă Comune, coordonate de Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Consiliul AGRI de la Luxemburg este încă în desfăşurare, cu scopul de a ajunge la un mandat final de negociere pe reforma PAC, denumită şi "reforma Cioloş". Cheltuielile din agricultură reprezintă în momentul de faţă aproximativ 40% din bugetele anuale europene, fiind un punct cheie al politicilor europene. Politica agricolă comună a fost modificată ultima dată în anul 2003, dar după aderarea celor 12 state noi a devenit evident faptul că această politică va trebui adaptată noilor provocări. Reforma politicii agricole comune examinează mai multe chestiuni: distribuirea bugetului pentru agricultură în mod egal între noile şi vechile state membre, reducerea birocraţiei, controale mai simple, o distribuţie mai corectă a plăţilor directe, stimularea fermierilor pentru a adopta metode ecologice, promovarea muncii în agricultură către tineri, garantarea unui preţ corect pentru fermieri şi poziţia UE pe piaţa concurenţei la nivel global.

Cum s-a întors furatul la cântar împotriva afacerii cu zmeură din Prahova. Germanii au uitat drumul spre Gornet

Sătenii din comuna prahoveană Gornet culeg zilnic, în această perioadă, tone de zmeură. Din păcate, fructele parfumate mai îmbogăţesc doar intermediarii care vin la porţile producătorilor. În urmă cu puţini ani, germanii veneau cu TIR-urile pentru a cumpăra zmeura, dar au renunţat după ce au descoperit apă în butoaiele cu fructe. Din cele aproape 1.000 de familii din comună, o treime se ocupă de zeci de ani de plantaţiile de zmeură, iar valoroasele fructe, bogate în vitamina C, culese zilnic cu tonele în această perioadă, au fost dintotdeauna o importantă sursă de venit pentru locuitori. Este un loc special, printre puţinele din Prahova, unde zmeura creşte sub un soare orbitor, înrădăcinată în pământ fertil, udat de ploi binefăcătoare. Iar ca anul acesta, zmeura nu s-a mai făcut de ani buni. Înşirate pe araci şi sârme, întocmai ca viţa de vie, fructele au crescut ca în poveşti, zemoase, mari şi foarte parfumate.

Prinţul Edward: "Economia României are un mare potenţial pentru investitorii britanici"

Prinţul Edward, conte de Wessex, al treilea copil al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a declarat că economia României are un mare potenţial, fiind o ţară prietenoasă şi apropiată geografic pentru investiţiile britanice. "Cred că România are un mare potenţial şi e foarte bine că experienţa britanică poate ajuta la dezvoltarea economiei româneşti", a afirmat Prinţul Edward, aflat pentru prima oară în România într-o vizită oficială. El a participat la lansarea unui portal al comunităţii de afaceri britanice, potrivit Mediafax. El a precizat că nu cunoaşte foarte multe despre România şi Bucureşti, însă a descoperit că ţara noastră este foarte bine plasată geografic şi prietenoasă cu investitorii britanici. La rândul său, ambasadorul Martin Harris a arătat că România are avantajul de a fi "o ţară emergentă în cadrul Pieţei Comune", aflată la trei ore de zbor de Londra, fiind conectată cu ajutorul a şapte zboruri aeriene zilnice, iar investitorii britanici nu trebuie să meargă până în China şi India pentru oportunităţi de a face afaceri.

Schimbările pe care le-ar putea aduce noul emir al Qatarului, cel mai tânăr conducător din Golf

Şeicul Hamad ben Khalifa Al Thani a renunţat la poziţia de conducător pentru a-i lăsa loc lui Tamim ben Hamad Al Thani, în vârstă de 33 de ani, desemnat prinţ moştenitor încă din anul 2003, atunci când fratele său mai mare, Yasim, a renunţat la această funcţie. Anunţul făcut astăzi marchează prima abdicare de bunăvoie a emirului, din 1960 încoace. Însă decizia fostului conducător nu este deloc o surpriză. Familia Al Thani se află la puterea Qatarului încă din anii 1800, dar decizia ridică semne de întrebare pentru că obiceiul de a ceda puterea are loc numai după moartea conducătorului. Observatorii spun că, din punct de vedere politic, Tamim poate apărea ca o figură mai conservatoare, mai puţin dispus să-şi asume riscuri comparativ cu tatăl său, deşi este conştient de necesitatea de a actualiza birocraţia învechită a ţării şi a sistemului juridic.

Exporturile de autoturisme, locomotiva creşterii economice din acest an

Sectoarele orientate spre exporturi, în mod particular cel auto, susţin accelerarea creşterii economice în acest an, datorită cererii mai mari de pe pieţele Uniunii Europene şi din afara acesteia, se arată într-o prezentare susţinută astăzi de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru al acestui an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%. Producţia industrială a României a crescut cu 8,2% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În cazul exporturilor, în perioada ianuarie-aprilie a avut loc o creştere de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, intensificarea din ultima perioadă a creşterii economice poate fi atribuită în totalitate exporturilor nete, iar această dinamică favorabilă a contribuit la îmbunătăţirea semnificativă a balanţei contului curent, se spune în prezentare.

CURENTUL

Cum se caţără Corlăţean pe tragedia accidentului din Muntenegru

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că Ministerul de Externe de la Bucureşti, condus de Titus Corlăţean, a acţionat prost şi cu întârziere în cazul accidentului din Muntenegru, lăsând impresia generală de incompetenţă, deşi, la nivelul instituţiei există oameni care au gestionat numeroase crize externe de-a lungul timpului. Cert este că după ce, într-o primă fază, MAE a reacţionat la mai bine de trei ore de la producerea accidentului, fiind preocupat de Cupa MAE care ajunsese la final chiar duminică, ulterior ministrul Corlăţean a încercat să compenseze, trecând în extrema cealaltă. Practic, de două zile încoace nu există aproape nicio ştire despre accidentul din Muntenegru care să nu facă referire şi la ministrul nostru de externe. Corlăţean s-a întâlnit cu premierul din Muntenegru, cu preşedintele ţării, cu omologul său şi cu oricare altă personalitate locală care a avut vreme să se fotografieze cu ministrul nostru de externe.

În bernă Scris de Tia Şerbănescu

Astăzi avem zi de doliu naţional decretat de premierul Ponta în onoarea celor 18 morţi în accidentul rutier din Muntenegru unde un autocar s-a răsturnat în prăpastie rănind încă 29 de persoane. Cumplit accident! Doamne fereşte! Nu se ştie însă care au fost criteriile care au stat la baza decretării doliului naţional. Motivul pare să fie unul singur: dorinţa dlui Ponta de a recupera la imagine ceea ce a pierdut în seara accidentului când juca baschet în Piaţa Constituţiei învârtindu-şi silueta dolofană pe alt teren decât al realităţii. Tragedia s-a întâmplat duminică la ora 18.00 şi în mod normal, în maximum o oră, trebuia să fi ajuns la urechile ministrului de Externe şi ale premierului - scoţându-i urgent de pe terenul de joacă unde dl. Corlăţean dădea goluri iar dl. Ponta arunca la coş. Mens sana in corpore sano. De data asta celor doi le-a lipsit prima condiţie. Ulterior, dl. Ponta a mărturisit că a aflat de accident "seara la ora 22.55" de la Raed Arafat deşi ministrul Apărării, Duşa, declarase că a aflat la ora 21.30 tot de la dl. Arafat - singurul demnitar român aflat pe fază.

CURIERUL NATIONAL

Certificatele verzi au efect de bumerang?

Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Efectul suspendării certificatelor se va vedea când acestea se vor reîntoarce în piaţă, la un preţ mai mare, care se va reflecta în facturile plătite de consumatori. Tudor Şerban: În cazul în care Bruxelles-ul va fi de acord cu ordonanţa, certificatele, care se vor vinde numai pe OPCOM, ar putea atinge limita maximă stabilită de lege. Legea 220/2008 stabileşte clar că până în 2025 certificate verzi pot fi tranzacţionate la preţuri cuprinse între 27 şi 55 euro/certificat.

Şeful Toyota, cel mai prost plătit din industria auto

Directorul general al Toyota, Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei, a primit anul trecut o creştere cu 35% a compensaţiei financiare, la 184 milioane yeni (1,9 milioane de dolari), dar rămâne unul dintre cei mai prost plătiţi executivi din industria auto raportat la performanţă. Toyoda (57 de ani) are cel mai mic pachet salarial dintre directorii generali ai celor mai mari cinci producători de automobile după vânzări, câştigând de peste 10 ori mai puţin decât cel mai bine plătit CEO din industrie, transmite Bloomberg. La polul opus, directorul general al Ford, Alan Mulally, este cel mai bine plătit CEO, cu o compensaţie de 21 milioane de dolari anul trecut.

Trei directori RADET, acuzaţi de luare de mită

Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Daniel Gărduş, toţi directori în cadrul RADET sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi primit diferite foloase materiale, în special sume de bani, pentru a-şi exercita sau a nu-şi exercita atribuţiile de serviciu legate de derularea unor contracte încheiate de RADET şi societatea al cărei reprezentant a dat mita. Potrivit unui comunicat remis ieri presei, Ion Voicu, director general al RADET, şi Ovidiu Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET. Voicu Ion şi Mavrodin Dan au pretins 600.000 lei reprezentantului unei societăţi pentru a începe plăţile aferente materialelor pe care le primise. Şi Gărduş Ovidiu Daniel a pretins şi primit sume de bani pentru a nu exercita unele atribuţii de serviciu care ar fi afectat contractele încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate.

Inima capitalismului, lăsată fără oxigen de băncile centrale

Politica dobânzilor zero promovată de la declanşarea crizei sufocă pieţele financiare, spune Bill Gross, manager de fonduri care are în administrare peste 1.000 miliarde dolari. Fără randamente, creditul îşi continuă contracţia, investiţiile scad şi creşterea economiei suferă. Capitalismul fără profituri este ca o inimă fără sânge, spune Bill Gross, Managing Director la PIMCO, compania financiară ale cărei fonduri au cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri. În ultima sa notă către investitori, preluată de publicaţia online Zero Hedge, acesta afirmă că politica dobânzilor zero şi programele de relaxare cantitativă care storc de randamente pieţele financiare frânează orice politici de investiţii.

Directorul Comandamentului SUA din Europa, decorat de Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, un decret de decorare a directorului pentru strategii şi politici din cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM) şi copreşedinte al Comitetului Mixt Româno - American, generalul-maior Mark O. Schissler. "Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru aportul substanţial în procesul de implementare a «Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în ţara noastră» (BMDA), domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, domnului general-maior Mark O. Schissler, director pentru strategii şi politici din cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM) şi copreşedinte al Comitetului Mixt Româno-American" , se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Pe fondul crizei economice, Mark Carney va prelua funcţia de guvernator al Băncii Angliei

Mark Carney, fostul guvernator al băncii centrale a Canadei, va prelua luni conducerea Băncii Angliei, având dificilul mandat de a accelera creşterea economică a Marii Britanii după mai multe declaraţii prin care a indicat că va adopta un rol mai activ, mai agresiv, urmând exemplul Rezervei Federale. Înfiinţată în secolul al XVII-lea, Banca Angliei va avea pentru prima dată un guvernator de altă naţionalitate. Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, l-a numit în luna noiembrie la conducerea Băncii Angliei pe canadianul Mark Carney, însărcinându-l să ducă o politică monetară mai "activistă" pentru a încuraja creşterea economică, trasă în jos de măsurile de austeritate şi criza financiară. Carney a fost guvernatorul Băncii Canadei din anul 2008 până la începutul lunii iunie a acestui an. Înainte de a prelua conducerea Băncii Canadei, Carney a petrecut 15 ani la banca de investiţii Goldman Sachs, lucrând la Londra, Tokyo, New York şi Toronto.

EVENIMENTUL ZIELI

ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU. Testul eşuat al Guvernului în timpul unei tragedii

Ministerele care trebuiau să intervină în cazul accidentului de autocar din Muntenegru au reacţionat cu o întârziere de şase ore, dar au primit felicitări. Carnajul din Muntenegru a scos la iveală lacunele unui sistem şubrezit. Reacţia întârziată a autorităţilor române arată că, în cazul unei catastrofe de proporţii, cum ar fi un accident nuclear la centrala de la Cernavodă, riscăm să nu facem faţă unor adevărate tragedii. Într-un astfel de context, cel care ia deciziile capitale este primul ministru. Totuşi, premierul Victor Ponta a mulţumit, la 48 de ore de la accident, oficialilor români de la MAI, MAE, MApN şi cel al Sănătăţii. Ce au făcut şefii din aceste "aparate" menite să asigure o situaţie de criză reiese clar dintr-o analiză făcută de EVZ a situaţiei din teren. Din desfăşurarea evenimentelor se poate observa că, la ora la care 47 de oameni se prăvăleau în hăul adânc al prăpastiei din localitatea muntenegreană Grlo, în niciun birou din aceste ministere nu zbârnâia telefonul a alarmă. Mai mult, au trecut aproape patru ore de la accident, care a avut loc în jurul orei 18.00, până când un oficial a anunţat că un autocar cu români s-a prăbuşit în prăpastie.

Ultima lovitură a lui Fenechiu: executarea şefului Tarom

Ultimul manager privat rămas la conducerea unei companii publice de transport pleacă în noiembrie, pretextul fi ind lipsa de eficienţă. Deşi a redus la jumătate pierderile companiei în doar şase luni, belgianul Christian Heinzmann, actualul CEO Tarom, nu a avut o "viziune comună" cu Consiliul de Administraţie şi cu Ministerul Transporturilor. A fost deci forţat să semneze zilele trecute terminarea mandatului în noiembrie, mai devreme cu trei ani. Potrivit unor surse EVZ, una din cauzele scurtării mandatului lui Heinzmann este legată de flota companiei. În timp ce Consiliul de Administraţie dorea, urmând linia trasată de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, creşterea numărului de aeronave, Heinzmann s-a opus.

Senatul României, în pragul falimentului

Instituţia condusă de Crin Antonescu nu va mai avea bani pentru o funcţionare normală, începând cu mijlocul lunii septembrie. În timpul verii, senatorii se pregătesc de economii dure. Site-ul pesurse.ro scrie că se discută chiar despre concedii fără plată pentru funcţionarii Senatului. Potrivit unor parlamentari consultaţi de Evenimentul Zilei, deocamdată se vor face reduceri la deplasările externe, la hârtie, la curentul electric şi la maşini. Senatorii speră însă să primească bani la rectificarea bugetară pe care guvernul Ponta intenţionează să o opereze în vară. Totuşi, guvernul este într-o situaţie dificilă, deoarece nu a avut încasările aşteptate la buget, în special la impozitul pe profit, iar rectificarea ar putea fi negativă.

JURNALUL NATIONAL

Defectorul CIA cu cea mai înaltă funcţie a lucrat şi la Bucureşti

Harold J. Nicholson, ofiţerul cu cea mai înaltă poziţie în cadrul Agenţiei care a trădat în favoarea unei ţări străine, a fost şeful celulei CIA de la Bucureşti în perioada 1990-1992. Povestea acestui spion racolat de serviciile secrete ruse devine fabuloasă când, aflat în închisoare, reuşeşte să-şi implice propriul fiu în operaţiuni specifice de spionaj pentru a recupera banii pe care îi datora KGB. Documentele publice legate de afacerea Nicholson arată dimensiunea trădării dar relevă în acelaşi timp şi slăbiciunile serviciului secret american însărcinat cu spionajul în protecţia instituţiei. Nicholson şi fiul au fost depistaţi după ce au reuşit destul de mult timp să transmită secrete către spionajul Rusiei. Dealtfel, istoricul Larry Watts apreciază că nu s-au putut stabili cu exactitate consecinţele trădării lui Nicholson. Deasemenea, nici documentele româneşti nu specifică dacă în timpul cât a funcţionat la Ambasada Statelor Unite în România, ca şef de staţie CIA, Nicholson ar fi trădat.

Adjunctul Poliţiei din Muntenegru: Autocarul nu poate fi scos din prăpastie. Un şofer a murit, celălalt e în stare gravă

Adjunctul şefului Poliţiei din Muntenegru a declarat că trei încercări de a scoate autocarul din prăpastie au eşuat. Acesta a mai spus că şoferul care conducea autocarul ce s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru a decedat, iar al doilea şofer este în stare gravă la Terapie Intensivă. Întrebat dacă accidentul s-a petrecut după ce şoferul ar fi încercat să evite mai mulţi copii care ar fi circulat pe viaduct, adjunctul şefului Poliţiei din Muntenegru a spus că este încă devreme să se vorbească despre cauzele accidentului. "Totul ţine de competenţa Parchetului, iar după finalizarea procedurilor veţi fi informaţi", a mai spus reprezentantul Poliţiei. Oficialul a precizat că în zona în care s-a produs accidentul exista un marcaj care limita viteza de circulaţie la 40km/oră. "Este accidentul cel mai tragic din istoria Muntenegrului", a mai spus acesta.

A fost dezlegat MISTERUL dispariţiei civilizaţiei Maya. Ce au descoperit cercetătorii în peşterile din Belize

Oamenii de ştiinţă au dezlegat misterul dispariţiei civilizaţiei Maya, scrie Live Science. Cercetatorii au găsit în peşterile Belize mii de stalagmite vechi de 2.000 de ani, care au scos la iveală faptul că dispariţia civilizaţiei Maya a fost determinată de o secetă prelungită zeci de ani. Cercetarea s-a desfăşurat în peştera Yok Balum din Belize, de unde s-au prelevat 4.000 de mostre din stalagmitele milenare. "A fost o muncă intensă. În laboratorul meu studenţii au adus probe după ce au lucrat 20-30 de ore pe săptămână, timp de un an", a declarat arheologul Douglas Kennet de la Universitatea Penn State din Pennsylvania. Stalagmitele analizate au măsurat aproximativ 56 de centimetri lungime şi au fost prelevate din structuri calcaroase care aveau şi 50 de metri înălţime. Probele au demonstrat că deteriorarea vieţii civiliazaţiei Maya a coincis cu o secetă de câteva zeci de ani.

NATIONAL

Tudor Barbu se vrea presedinte executiv la PC

Proaspat inscris in PC, senatorul Tudor Barbu se pare ca va fi rasplatit pe masura osanalelor pe care le-a inchinat liderilor conservatori dupa demisia din PP-DD. Acum ca a trecut in barca puterii, statutul de simplu membru de partid a devenit mult prea mic pentru senatorul Tudor Barbu. Potrivit unor surse din PC, acesta ar fi cerut sa ocupe o functie in conducerea formatiunii politice, eventual aceea de presedinte executiv. Problema este ca postul este deja ocupat de Vasile Nistor, liderul senatorilor PC si omul care l-a incurajat pe Barbu sa se desparta de PP-DD. "Romanul are o vorba «pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti». Nu m-ar mira daca Nistor ar fi inlocuit cu Tudor Barbu. La reuniunea partidului, de saptamana trecuta, ne-a impuiat capul cu tot felul de strategii si planuri. Ne-a spus ca nu ne vorbeste in calitate de simplu parlamentar, ci de viitor reprezentant in conducerea partidului", ne-a declarat un deputat PC.

Cele mai MARI DESPAGUBIRI inregistrate vreodata in Romania! Cine si cat trebuie sa le plateasca victimelor!

Familiile victimelor care au decedat in urma accidentului de la Muntenegru, dar si cei 29 de raniti, care vor fi repatriati marti, urmeaza sa primeasca daune morale si materiale care ar putea sa se ridice pana la 6 MILIOANE DE EURO. "Sunt toate circumstantele sa putem spune ca va fi cea mai mare dauna civila pentru vatamare corporala inregistrata vreodata in Romania, pentru ca n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto", estimeaza Valentin Tuca, presedintele consiliului de administratie la AON Risk Solution. Potrivit acestuia, firma transportatoare al carei autocar s-a rasturnat duminica la Muntenegru avea o polita RCA la Omniasig VIG. O asigurare de acest gen acopera toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicatie si transport, pana la repatriere sau recuperare.

Vasilescu: Romanii au dreptul la credite, dar nu le vor obtine

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca persoanele fizice au dreptul moral de a solicita credite, insa degeaba o vor face, deoarece nu vor obtine prea curand imprumuturi bancare. Adrian Vasilescu sustine ca, in prezent, prea putine persoane indeplinesc criteriile solicitate de banci in cazul creditelor. Contrar acceptiunii generale a populatiei, reprezentantul BNR sustine ca Banca Nationala nu si-a declinat responsabilitatea fata de creditarea persoanelor fizice, insa considera ca vremea imprumuturilor obtinute facil a cam trecut. "Populatia are dreptul la credite, dar din pacate acesta este numai un drept moral pentru ca, material, lucrurile sunt mai complicate, in sensul ca, asa cum se spune, «miresele frumoase s-au cam maritat»", a spus Adrian Vasilescu.

Exxon si Petrom au aflat cat gaz este in Marea Neagra

ExxonMobil si Petrom au finalizat cea mai mare campanie de scanare 3D in Marea Neagra. Firmele au aflat pe ce cantitati de gaze pot conta, dar nu le-au facut publice. Scanarea a acoperit o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati in zona blocului Neptun Deep. "Datele colectate (...) vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii (sondei - n.r.) Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep", au precizat reprezentantii OMV Petrom. Ei nu au dezvaluit rezultatul scanarii, dar au achizitionat Ocean Endeavor, o platforma de foraj performanta. Anul trecut, compania a anuntat ca s-au descoperit rezerve de gaze estimate atunci la 42-84 miliarde de metri cubi, volum egal cu consumul Romaniei pe sase ani.

Rusii au pus mana pe gazele din Mediterana, iar China pe reconstructia Siriei

Presedintele sirian Bashar al-Assad a semnat un document prin care a cedat Rusiei controlul asupra resurselor de gaze naturale in schimbul sustinerii militare impotriva propriului popor. Conform serviciilor secrete, Assad a semnat luna trecuta un document prin care da rusilor si controlul asupra gazodectelor. La inceput, Bashar i-a tinut in sah pe rusi, care cereau prioritate in exploatare si controlul asupra beneficiarilor gazelor descoperite in Mediterana si nu numai. Conform rapoartelor secrete, in 2010, Siria, Iran si Irak au semnat un acord de constructie a Gazoductului Islamic ce trecea prin Siria, Iran, Irak, sudul Libanului (favorizand regiunile siite), prin bazinul Mediteranei, beneficiind de o rafinarie la Damasc, ce urma sa fie construita. Gazoductul, cu terminale in Europa, urma sa fie dat in folosinta in 2016. Rusia, care-si consolida flota in porturile siriene Latakia si Tartus, insista sa controleze distributia de gaze catre Europa.

PUTEREA

JIHADUL CERTIFICATELOR VERZI. Bani mulţi, scandal garantat

Parlamentarii susţin Guvernul şi decapitează sistemul de subvenţionare a energiei regenerabile, sub presiunea facturilor exorbitante la curent şi sub ameninţarea industriei că părăseşte ţara. Comisia de Industrii din Cameră a luat în discuţie OUG nr. 57/2013, prin care un număr de certificate verzi (CV), în funcţie de tehnologie, sunt amânate la plată, urmând să fie reintroduse în facturi începând cu 2017. Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma monitorizării, a recomandat reducerea numărului de certificate pentru instalaţiile nou intrate, ca urmare a supracompensării. S-a constatat că sistemul de subvenţionare este mult prea generos şi depăşeşte cu mult limitele de profitabilitate impuse prin lege. Tăierea ar fi trebuit operată începând cu 1 ianuarie 2014.

Craiova, condamnată să-i achite 7 milioane de euro lui Piţurcă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, ieri, să-i dea câştig de cauză lui Victor Piţurcă în procesul în care patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, a contestat o decizie a instanţelor din fotbal conform căreia clubul din Bănie era obligat să plătească daune în valoare de 7 milioane de euro, după ce l-a dat afară pe actualul selecţioner al echipei naţionale din funcţia de antrenor. Potrivit FRF, clubul trebuie să-i achite lui Piţurcă 1,8 milioane de euro - în contul primei de instalare, 5 milioane de euro - clauza pentru rezilierea contractului cu "U" Craiova - şi alţi 200.000 de euro - restanţe salariale. Din punct de vedere juridic, Piţurcă poate executa clubul de cele 7 milioane de euro, dar din punct de vedere financiar nu are, deocamdată, ce executa.

BRAZILIA: Protestele de stradă continuă

Reprezentanţii mişcării "Passe livre" (bilet gratuit de autobuz), aflată la originea protestelor ce zguduie Brazilia de peste două săptămâni au anunţat că a fost demarat dialogul cu guvernul, însă "lupta continuă" până la obţinerea gratuităţii transportului în comun, notează AFP. "Lupta continuă. Lupta pentru gratuitatea transportului continuă", a declarat reprezentanta grupului, Mayara Longo Vivian. "Dialogul reprezintă un pas important, dar fără acţiuni concrete care să confirme ameliorarea (condiţiilor) pentru populaţie nu există progres", a adăugat ea la finalul unei reuniuni cu preşedinta Dilma Rousseff, desfăşurată la Brasilia.

USL are peste jumătate din voturi

Un sondaj realizat de Inscop Research arată că peste 58% dintre români declară că ar vota candidaţii USL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Barometrul, realizat la comanda ziarului "Adevărul", indică menţinerea USL în preferinţele electoratului şi arată că majoritatea românilor sunt la curent cu disensiunile din cadrul Uniunii Social Liberale. Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% dintre români ar vota candidaţii USL, faţă de 59,7% în aprilie şi 60,1% în martie. Urmează PDL cu 15,6% (15,2% în aprilie, 14,1% în martie), Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 8,1% (8,2% în aprilie, 9% în martie), Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat cu 5,5% (5,6% în aprilie şi 5,4% în martie), UDMR cu 5,2% (respectiv 5% în aprilie şi 5,4% în martie).

ROMANIA LIBERA

Marile semne de întrebare ale accidentului din Muntenegru

Tot mai multe semne de întrebare apar după accidentul rutier din apropiere de Podgorica, în care şi-au pierdut viaţa 18 români, iar alţi 29 au fost răniţi. Agenţia de turism care a organizat excursia nu este una neimportantă, cum s-a crezut iniţial, ci o companie care face afaceri de milioane cu statul român. În plus, unul dintre şoferii autocarului era agent de poliţie. Bilanţul tragediei de la Podgorica în care un autocar s-a prăbuşit de la o înălţime de 40 de metri, a ajuns ieri la 18 morţi şi 29 de răniţi. Victimele, dar şi persoanele rănite au ajuns marţi în România, fiind transportate cu două aeronave. 11 dintre răniţi au fost duşi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias, iar patru la Bagdasar-Arseni.

Constituţia anti-stat de drept

Specialistul anticorupţie al Expert Forum Laura Ştefan a analizat amendamentele aduse Constituţiei de Comisia de revizuire a Parlamentului într-un document intitulat "Pericolele noii Constituţii şi riscurile puterii absolute", ale cărui concluzii sunt extrem de grave. "Din echipa care a redactat aceste modificări lipsesc profesorii şi specialiştii în drept constituţional, ale căror opinii nu au fost auzite decât parţial, atunci când presa le-a cerut să comenteze diferite amendamente", observă Laura Ştefan. Nici o surpriză, aşadar, că ce a ieşit după 11 şedinţe este un document care anihilează separaţia puterilor în stat şi ameninţă principiul domniei legii. Amendamentul esenţial pentru a înţelege noua Constituţie este, potrivit Laurei Ştefan, textul propus pentru articolul 61 (1), potrivit căruia "Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării".

ZIARUL FINANCIAR

Autocarul - un alt accident, în 2011, iar agenţia de turism - probleme cu licenţa la un punct de lucru

Autocarul a mai avut un accident în 2011 Licenţa de turism a Mareea Comtur SRL pentru un punct de lucru este expirată, conform Autorităţii Naţionale pentru Turism În plus, transportatorii afirmă că atestatele de şofer profesionist se eliberează pe mită Principala cauză a accidentelor provocate de şoferii profesionişti este procedura viciată de eliberare a atestatelor şi a vizelor medicale. "Din vina măritului stat se întâmplă tragedii pe şosele, cele mai multe atestate de şofer profesionist sunt eliberate pe şpagă. Problema este la cum se iau aceste atestate. Cum se dau avizele medicale şi tot aşa", spune Nicu Ghiţulescu, proprietarul companiei Sir Trans, care operează curse pe Bucureşti-Constanţa. El spune că 90% din cei care vin să se angajeze ca şoferi profesionişti şi care au atestate luate sunt nepregătiţi, "facem ore suplimentare cu ei, îi şcolarizăm", afirmă el.

Topul celor mai mari tranzacţii de birouri din Bucureşti

Un număr de 27 de companii pentru care lucrează doar în Bucureşti peste 5.000 de angajaţi au închiriat în prima jumătate a acestui an spaţii de birouri cu o suprafaţă cumu­lată de 52.000 mp, într-o piaţă care continuă să sufere pe fondul unei cereri anemice din partea companiilor. Datele centralizate de ZF arată că nicio companie nu a închiriat în primele şase luni o suprafaţă de birouri mai mare de 5.000 mp, astfel că brokerii vorbesc de o scădere cu circa 10% a volumului tranzacţionat faţă de perioada similară a anului trecut. În timp ce unele companii care au realizat tranzacţii s-au mutat deja, altele nu au făcut încă acest pas. O serie de clădiri precum Tower Center, Charles de Gaulle Plaza, Delea Veche 24 sau AFI Park 1 au reuşit să atragă chiriaşi noi importanţi, dar gradul de neocupare la nivelul pieţei rămâne în jurul a 15%, ceea ce în­seamnă că circa 300.000 mp de birouri continuă să fie goale.

Cei mai mari 50 de angajatori, minus 2.000 de salariaţi în 2012

Cei mai mari 50 de angajatori din economie aveau împreună 352.000 de angajaţi anul trecut, adică 8% din efectivul total de angajaţi din economie, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor furnizate de Regis­trul Comer­ţului şi de companii. Poşta Română a rămas cel mai mare angajator din economie şi anul trecut, iar 2012 ar putea fi ultimul an în care compania - aflată în negocieri cu sindicatele pentru noi restructurări - raportează un număr mediu de angajaţi mai mare de 30.000. OMV Petrom, Automo-bile Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori cu capital privat din economie, acestea fiind de altfel singurele companii private care au raportat efective de peste 10.000 de salariaţi în bilanţurile aferente anului trecut. În anul anterior, cele mai mari 50 de companii din economie în funcţie de numărul de angajaţi avea în medie 354.000.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb