REVISTA PRESEI 26.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 26 iunie 2017

REVISTA PRESEI 26.06.2017

ADEVARUL

Ce variante de premier are Liviu Dragnea înainte de întâlnirea cu Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va începe luni consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru. PSD şi ALDE vor avea de dimineaţă o şedinţă în care vor stabili cu ce propunere de premier vor merge în faţa preşedintelui. Potrivit unor surse social-democrate, favoriţi pentru a ajunge la Palatul Victoria sunt Mihai Tudose, Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor. Mihai Tudose este ministrul Economiei, însă are în CV pete de plagiat, care l-au făcut să renunţe la titlul de doctor, deci ar putea fi refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru că nu se încadrează în criteriile de integritate. Liviu Dragnea a ajuns la un acord cu parlamentarii apropiaţi de Sorin Grindeanu pentru a vota noul Guvern. Potrivit unor surse politice, Dragnea se mai bazează şi pe voturile UDMR, partid care va susţine PSD, însă fără să intre la guvernare.

Criza vaccinurilor, sămânţă de scandal între oficiali

Sincopele repetate din programul naţional de imunizare stau la baza unor scandaluri între politicieni, care aruncă cu săgeţi de la unii la ceilalţi. Deşi Ministerul Sănătăţii se apără, precizând că există stocuri suficiente de vaccin, medicii de familie afirmă că au primit doar 50% din dozele solicitate pe luna iunie. Criza vaccinurilor este departe de a fi rezolvată. Aşa susţin părinţii, care fac cale întoarsă de la medicii de familie şi sunt puşi în situaţia de a căuta serul necesar pentru micuţi în farmacii sau chiar în străinătate. Cu toate că Ministerul Sănătăţii a identificat stocuri de vaccin pentru acoperirea necesarului până la finele anului 2017, medicii de familie spun, de cealaltă parte, că numărul de doze care ajung la cabinete este insuficient.

Ce crimă a comis Livia Stanciu. Culisele scandalului de la Curtea Constituţională

Pentru prima dată în istoria CCR, Livia Stanciu a pus în discuţie o problemă juridică realmente importantă pentru sistemul de drept constituţional din România: pot fi obligatorii deciziile CCR indiferent de ce scrie în ele? Clarificarea problemei ridicate de Livia Stanciu este extrem de necesară. Niciunul dintre juriştii consultati despre puterile CCR nu a putut răspunde la următoarea întrebare: ce ne facem dacă judecătorii CCR încep s-o ia razna, să impună legi, să dea ordine altor instituţii, să declare neconstituţională însăşi legea gravitaţiei universale? Toţi îşi puneau speranţa în faptul că nu vom ajunge niciodată acolo. Acum, că părem să ne apropiem de acel "acolo", soluţia o propune Livia Stanciu: o autolimitare, prin chiar voinţa Curţii Constituţionale, a acestei uriaşe puteri. Valer Dorneanu a convocat plenul CCR şi împreună au hotărât ca de acum înainte opiniile divergente să fie cenzurate de către preşedintele CCR, fără nicio posibilitate ca decizia acestuia să poată fi contestată.

Unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tară a ajuns o baltă privată

Întins pe o suprafaţa de 16 kilometri, Lacul Snagov, unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tară, a ajuns de multă vreme o baltă privată. Cei care practică sporturi nautice de performantă, dar si iubitorii naturii sunt revoltaţi. Primii nu se pot antrena din cauza valurilor făcute de ambarcaţiunile private, ceilalţi spun ca vietăţile sunt in pericol. Tocmai de aceea custodele Ariei Protejate a dorit de Ziua Lacului Snagov să tragă un semnal de alarmă. Sportivii care locuiesc in zonă au vrut să cinstească ziua in care s-a înfiinţat primul centru de canotaj pe lac. Un sport care l-a făcut celebru pe Ivan Patzaichin si pe care ei au ajuns sa-l practice cu teamă. Alături de ei a fost si Toma Simionov medaliat cu aur de doua ori la jocurile Olimpice. Deranjaţi de prezenta camerelor de filmare, proprietarii unor case de pe malul lacului n-au apreciat evenimentul. Proprietar: "De ce filmezi? E proprietate privată!"

Un apartament din Capitală, scos la vânzare cu 3,8 milioane de euro

Cel mai scump apartament din România este un penthouse de 3,8 milioane de euro din zona Primăverii din Capitală, arată un clasament realizat de Imobiliare.ro. Este vorba despre un penthouse din zona Primăverii, structurat pe două nivele şi compartimentat în şapte camere (plus dependinţe). Locuinţa are o suprafaţă utilă de 450 de metri pătraţi, dar ajunge la 650 de metri pătraţi construiţi (incluzând terasele). Imobilul dispune de trei locuri de parcare în subteran şi o boxă de depozitare. Pe locul al doilea în clasament se situează tot un penthouse, amplasat de data aceasta în zona Şoseaua Nordului - Herăstrău, ce poate fi achiziţionat la un preţ de 3,15 milioane de euro. Locuinţa are cinci camere, cu o suprafaţă utilă de 410 metri pătraţi.

Caz şocant: Jucătorii Rusiei de la Cupa Mondială 2014, anchetaţi pentru dopaj

Toţi jucătorii din naţionala Rusiei, participanţi la Cupa Mondială din 2014, sunt vizaţi de o anchetă de dopaj, au relatat jurnaliştii de la "Mail on Sunday", într-un amplu reportaj. Federaţia Rusă de Fotbal de fotbal, cu ajutor guvernamental, ar fi instituţionalizat dopajul în cadrul echipei naţionale, manipulând eşantioane de urină şi recurgând la produse mascante. La 9 decembrie 2016, avocatul canadian Richard McLaren a dat publicităţii un nou raport, conform căruia peste 1.000 de sportivi ruşi au beneficiat de un program de dopaj "sponsorizat de stat" timp de patru ani, începând din 2011. În noul raport sunt menţionaţi şi patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014, şi cinci de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Traian Băsescu, numit preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, condus de Anatol Şalaru

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost numit duminică, 25 iunie, în funcţia de preşedinte de onoare a Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova (PUN). Formaţiunea este condusă de ex-ministrul Apărării, Anatol Şalaru, şi se declară deschis pentru Unirea celor două maluri ale Prutului. "Vreau să vă spun din toată inima, că este cea mai mare onoare pe care mi-au putut-o face cetăţeni ai Republicii Moldova, să fiu preşedinte de onoare al unui partid care îşi pune ca principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu România", a declarat Traian Băsescu.

Olguţa Vasilescu: "Va trebui să avem un nou program de guvernare aprobat de Parlamentul României, pentru că este vorba de un alt Guvern"

Militarii şi personalul contractual din Ministerul Apărării Naţionale vor avea o creştere a salariilor cu 15% de la 1 iulie, iar punctul de pensie va fi majorat la 1.000 de lei, a anunţat, duminică, la România TV, ministrul interimar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. "Va trebui să avem un nou program de guvernare aprobat de Parlamentul României pentru că este vorba de un alt Guvern, dar fără îndoială că vor fi respectate punctele cheie cu care noi am candidat în campania electorală", a spus ministrul interimar al Muncii.

BANCHERUL

Cursul BNR a ajuns agent de marketing pentru bănci

Băncile au ajuns să se laude că acordă credite ipotecare la cursul BNR, care este substanţial mai mic decât cursurile de vânzare si cumpărare a valutei practicate de bănci, operaţiuni din care acestea câştiga sume mari de la clienţii care efectuează schimburi valutare la ghişee sau direct in conturi. Raiffeisen Bank le promite celor interesaţi de un credit ipotecar "economii semnificative, plătind preţul imobilului in Euro, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României (BNR), o facilitate oferita de Raiffeisen Bank pentru creditele de achiziţie locuinţa". După cum se ştie, creditele in valuta au fost interzise de BNR după criza din 2008, astfel că acum exista doar împrumuturi in lei. Numai că tranzacţiile pe piaţa imobiliară se fac in continuare in euro, din caza fluctuaţiilor imprevizibile ale cursului de schimb.

CAPITAL

Montarea contorului inteligent la curent devine obligatorie. Cine îl refuză poate fi deconectat

Şase milioane de familii din România vor trebui să accepte, până în 2020, montarea noilor contoare inteligente pentru măsurarea consumului de energie, pe care le vor plăti tot ele. Potrivit unui proiect de ordin recent al Autorităţii pentru Reglementare în Energie, consumatorii nu pot refuza distribuitorilor montarea noilor contoare, riscând deconectarea. Practic, aceştia sunt obligaţi să fie de acord cu schimbarea vechilor contoare cu unele noi, toată operaţiunea, ca şi noul dispozitiv, urmând să fie plătită tot de clienţi.

Unde se trăieşte cel mai bine pe Pământ şi pe ce loc se află România

România se află pe locul 50 în clasamentul The Legatum Prosperity Index 2016, un top anual, de mare amploare, realizat de Legatum Institute din Londra. În acest an, în tabel sunt incluse 149 cele mai prospere ţări din lume, iar Norvegia a fost detronată de pe prima poziţie, după ce a condus timp de şapte ani consecutiv. 1. Noua Zeelandă - Oficial, Noua Zeelandă a devenit cea mai prosperă ţară de pe Pământ, potrivit Legatum Institute. 2.Norvegia şi-a pierdut în acest an coroana, cea mai bună poziţie a sa fiind al treilea loc la subindicele legat de guvernare. 3. Finlanda - Stat prosper din nordul Europei, Finlanda are cea mai bună guvernare din lume. 4.Elveţia este situată frecvent în topul unor clasamente precum cel al prosperităţii, mulţumită educaţiei sale fantastice (primul loc) şi a unui sistem de sănătate foarte bun (locul trei la acest subindice).

Trenul care merge cu 1.200 km/h va fi introdus, în curând, în Europa

Conceptul de Hyperloop, lansat în anul 2013 de miliardarul american Elon Musk pentru transportarea pasagerilor cu viteză foarte mare, de până la 1.200 de kilometri pe oră, în capsule care se deplasează printr-un tub de joasă presiune, se pregăteşte să intre în Europa. Olanda, Slovacia şi Cehia sunt ţările cele mai determinate să pună în practică proiectul Hyperloop, trenul care poate transporta pasageri cu 1.200 km/h. Un hyperloop va lega Amsterdam de Paris în 2021, dar şi alte capitale europene. În luna martie a anului trecut, Hyperloop Transportation Technologies a anunţat că a semnat o înţelegere cu autorităţile din Slovacia şi analizează posibilitatea de a construi tubul care poate transporta oameni sau materiale la viteze foarte mari.

COTIDIANUL

Visul lui Iohannis şi un cal verde - Cornel Nistorescu

S-a scărpinat preşedintele României ce s-a scărpinat şi i-a venit portretul viitorului premier al României: "Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă Guvernul şi care are o majoritate în spate". Vai de mine! Cum de l-a descris atît de corect? Nici să se fi scărpinat o sută de ani şi tot n-ar fi pus condiţii mai potrivite. Parcă i le-ar fi dictat Sfîntul Petru de la uşile Raiului. Problema românească pentru un sas cu exprimări sintetice este destul de simplă. Unde găseşte Klaus Iohannis un asemenea premier? Dacă luăm toată istoria României şi o citim cu lupa, vom afla că ţara ar fi rămas fără nici un premier. Asta, pentru că visul lui Iohannis nu şi-ar fi găsit omul nici în perioada interbelică şi nici în cea comunistă. Ca să nu mai vorbim de cei 27 de ani de chinuită democraţie.

Iohannis şi Dragnea, discuţii înainte de consultări

Potrivit unor surse citate de Digi 24, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Klaus Iohannis ar fi avut discuţii duminică, cu numai o zi înaintea consultărilor de la Cotroceni. Cei doi au vorbit despre viitorul premier, informaţia fiind dezvăluită chiar de Liviu Dragnea, care le-ar fi spus acest lucru social-democraţilor în şedinţa restrânsă care s-a desfăşurat la Parlament. Cel mai probabil discuţia a fost una telefonică, mai arată sursa citată. Duminică, în Parlament, un grup restrâns de social- democraţi au discutat pentru mai multe variante de premier. Întâlnirea s-a desfăşurta în biroul liderului PSD, Liviu Dragnea. PSD s-a arătat hotărât să meargă luni, la Cotroceni, cu un nume de nerefuzat.

CURENTUL

Casa de sondaje a lui Marius Pieleanu, cunoscut client al curvelor de lux, a dat publicităţii un nou sondaj politic

În ianuarie 2012, sociologul a fost martor într-un dosar penal deschis peste Prut, alături de alţi 21 de beneficiari ai serviciilor sexuale oferite de prostituate. În august 2012 Pieleanu a fost invitat la sediul DIICOT să dea explicaţii şi în dosarul de prostituţie în care era cercetată Andreea Marta, soţia lui Codruţ Marta, prostituată şi proxenetă de lux, condamnată între timp cu suspendare. Casa lui de sondaje , Avangarde a furnizat un nou aşa-zis sondaj, realizat telefonic în perioada 15-22 iunie cu 781 de respondenţi iar eroarea maximă de ±3.51%. Astfel, dacă mâine ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, PSD ar obţine 46% din voturi la fel cu parlamentarele din 2016, PNL a crescut cu 10% liberalii fiind creditaţi cu 30% din sufragii iar USR îşi menţine cota electorală de 9% din opţiuni. ALDE ar obţine 6%, PMP 5%, iar UDMR - 3%.

CURIERUL NATIONAL

Proiectele de dezvoltare Transgaz, aprobate

ANRE a aprobat Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale pentru perioada 2016 - 2025. Acesta cuprinde opt proiecte, printre care BRUA, Coridorul Sudic de Transport, interconectarea cu T1 şi reverse flow Isaccea, dezvoltarea SNT în zona de Nord - Est a României şi dezvoltarea BRUA faza 3. Costurile totale sunt de 1.618,3 milioane euro.

Fermierii, nemulţumiţi de scăderea preţurilor la cereale

PRO AGRO îşi manifestă îngrijorarea referitor la modul în care preţurile la cereale scad continuu în bazinul Mării Negre, fără să existe vreo justificare, cu implicaţii majore asupra preţurilor pentru recolta nouă din România 2017. Fermierii cer aplicarea unei strategii de preţ bazate în mod agresiv pe calitatea produselor furnizate. "Este, în sfârşit, momentul în care preţurile ofertate şi oferite pe piaţă să fie diferenţiate în funcţie de calitatea produselor, iar contractele propuse fermierilor să cuprindă nu doar clauze de scădere de preţ, calculate faţă de parametrii standard de calitate solicitaţi, ci şi, foarte important ( !!!), bonusuri de preţ atunci când calitatea este superioară faţă de parametrii respectivi", a informat PRO AGRO.

Test eşuat: Statele Unite ratează interceptarea unei rachete balistice

Statele Unite au ratat interceptarea unei rachete balistice de rază medie deasupra Oceanului Pacific într-un test al interceptorului SM-3 IIA, o variantă nouă şi care ar trebui să înlocuiască în următorii ani interceptoarele SM-3 IB folosite în prezent în baza de la Deveselu. Interceptorul a fost lansat de pe distrugătorul USS John Paul Jones şi ar fi trebuit să intercepteze o rachetă balistică lansată dintr-o bază din Hawaii. Este cel de-al doilea test al noului interceptor, primul - în februarie 2017 - a fost cu succes.

EVENIMENTUL ZILEI

Europa îmbrăţişează Ţările Baltice şi sfidează Moscova

O nouă line de cale ferată va apropia curând ţările Baltice de restul Europei îndepărtându-le ulterior de Moscova. Proiectul se numeşte Rail Baltica şi obiectivul e acela de a integra Estonia, Letonia şi Lituania - republici ex sovietice şi acum membre UE şi NATO - în reţeaua feroviară continentală, îmbunătăţind legăturile dintre Europa centrală şi cea de Nord. Noua cale ferată - în mare parte finanţată de UE - va trebui să devină realitate deja începând cu 2025 şi va uni Polonia cu Tallin parcurgând toate cele trei Ţări Baltice.

Sumele pe care le-a încasat Iohannis din chirii, în 2016

Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut venituri din chirii de trei ori mai mici anul trecut faţă de 2015, iar banii obţinuţi ca drepturi de autor au fost mai puţini, reiese din declaraţia lui de avere postată pe siteul Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis deţine în continuare, alături de soţia sa, Carmen, două apartamente şi trei case, toate în Sibiu, potrivit declaraţiei de avere publicată pe siteul Administraţiei Prezidenţiale. Conform documentului, veniturile sale obţinute din chirii în 2016 au fost de aproximativ trei ori mai mici în 2016 faţă de 2015. Anul trecut preşedintele a obţinut 19.017 lei din chirii, iar soţia sa o sumă egală. Cu un an înainte, cei doi au primit drept chirii câte 59.960 de lei. Klaus Iohannis are depozitaţi în bancă, într-un cont deschis în 1999, 221.000 lei, mai puţini decât în 2015, când avea 295.000 lei.

Mexic, Veracruz: Război între narco-carteluri şi poliţie

Unsprezece persoane au fost ucise în statul Veracruz din Mexic de bande criminale, sâmbătă, inclusiv patru copii, şeful poliţiei federale a statului şi alţi doi ofiţeri federali de poliţie, conform declaraţiei guvernatorului Miguel Angel Yunes. În Statul Veracruz, există mai multe carteluri de droguri rivale, inclusiv Zetas şi Jalisco New Generation, sau CJNG, care se luptă pentru supremaţia în materie de trafic de droguri. Bărbaţi înarmaţi i-au împuşcat mortal pe cei trei ofiţeri de poliţie, inclusiv pe şeful poliţiei federale din Veracruz, Camilo Juan Castagne, într-un restaurant din oraşul Cardel. De când fostul preşedinte Felipe Calderon a trimis armata să se lupte cu bandele traficante de droguri, la sfârşitul anului 2006, peste 150.000 de oameni au fost ucişi.

JURNALUL NATIONAL

Mihai Tudose, pe lista scurtă a lui Dragnea pentru postul de premier

Potrivit unor surse politice, ultimul nume de premier apărut pe lista lui Liviu Dragnea este Mihai Tudose. Mihai Tudose, ministrul demisionar al Economiei, a fost ministru al Economiei în guvernul Ponta. Liderii PSD au avut duminică o întâlnire restrânsă la Parlament. Luni, este convocat un Comitet Executiv Naţional al PSD, în care se va decide propunerea de premier. De la ora 15.00, PSD şi ALDE sunt chemate împreună la consultări la Cotroceni.

Adrian Năstase: Este foarte importantă lansarea unor măsuri, re-ideologizarea PSD

Fostul premier Adrian Năstase susţine că desemnarea unui nou premier de către PSD este foarte importantă, dar nu suficientă, pentru că mai importantă este lansarea unor măsuri care sa angajeze membrii partidului într-o dezbatere mai largă, 'pregătirea viitoare a cadrelor, re-ideologizarea partidului'. "Desemnarea, luni, a candidatului de premier, dar şi a măsurilor de recredibilizare a partidului sunt aşteptate cu mult interes. În opinia mea, nu este suficientă o bună desemnare. Este foarte importantă lansarea unor măsuri care sa angajeze membrii partidului într-o dezbatere mai largă, pregătirea viitoare a cadrelor, re-ideologizarea partidului şi lansarea unor noi proiecte de solidarizare interna in organizarea Centenarului Marii Uniri. Relaţiile externe ale partidului ar trebui, de asemenea, revitalizate. Şi multe altele...", a afirmat fostul preşedinte al PSD, într-o postare pe blog.

Ponta: Dacă Florin Georgescu ar fi propus pentru funcţia de prim ministru l-aş vota cu toată inima

"Dacă Florin Georgescu ar fi fost propus de către PSD pentru funcţia de Prim Ministru l-aş fi votat cu toată inima şi aş fi convins încă 50 de parlamentari din afara PSD - ALDE să o facă, după care aş fi fost liniştit că economia românească va merge bine, măsurile sociale implementate, vom avea din nou competenţă profesională şi seriozitate, stabilitate şi predictibilitate şi mai ales aş fi fost convins că Guvernul va fi condus de la Palatul Victoria - nu din alte birouri. Ca să nu mai vorbesc de faptul că Preşedintele Iohannis nu ar fi avut niciun motiv să îl respingă - absolut niciunul!", a spus Ponta. El a afirmat că "din păcate" nu crede că cineva îi va propune "în mod serios" lui Florin Georgescu funcţia de premier.

Industria aeronautică duduie: comenzi substanţiale la Salonul Aeronautic Le Bourget

Boeing reuşeste să invingă pentru prima dată după 2012 concurentul Airbus, chiar pe terenul acestuia, la Paris. Salonul aeronautic de pe aeroportul Le Bourget care s-a desfăsurat în saptămâna încheiată a avut un bilant de 571 comenzi şi angajamente de cumpărare pentru Boeing şi de 326 aparate pentru Airbus. La preţurile de catalog aceste comenzi corespund la valori de 74 miliarde dolari pentru Boeing şi de 40 mld pentru Airbus. Potrivit directorului de vanzari al constructorului european, diferenţa este mai mică dacă se consideră comenzile ferme-147 pentru Boeing şi 132 pentru Airbus. Compania CFM - fuziunea Safran-General Electric- a primit comenzi pentru 2000 de motoare de avion, cu o valoare de 30 miliarde euro.

Negocierile cu China pentru grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua, deşi memorandumul a expirat

Principala investiţie aflată în discuţie cu China este întârziată. Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat pentru Agerpres că Memorandumul pentru reactoarele 3 şi 4 desi a expirat la 31 decembrie 2016, vor fi continuate. Proiectul se află încă în avizare la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul de Externe ,dar oficialul Ministerului Energiei speră ca noul guvern să continue discuţiile pentru această investiţie inclusă în programul de guvernare. La Bucureşti urma sa se deschidă potrivit angajamentului cabinetului Ponta în 2015 un birou de coordonare a investiţiilor energetice ale Chinei în Europa Centrală şi de Est din formatul 16+1. Acest birou nu s-a finalizat.Compania China General Nuclear Corporation (CGN) are mandat pentru o negociere flexibilă pentru demararea investitiei de la Cernavodă.

NATIONAL

"Happy" DGIA!

Faptul ca informaţiile militare rămân o "oază" de stabilitate in mijlocul furtunii care loveşte necontenit in sistem in ultimii ani este deja o certitudine. Lucru dovedit si de discreţia in care continuă să fie învăluită nu doar Direcţia Generala de Informaţii a Armatei, dar si restul structurilor militare aflate sub "pulpana" generalului Marian "Happy" Hăpău. Pentru ca, in timp ce prin alte ministere de forţa structurile informative le ridica tuturor fustele in cap, iată că DGIA mai ştie să facă si "protecţie internă", lucru dovedit pe deplin de faptul că, deşi au trecut deja câteva săptămâni bune de la accidentul rutier mai mult decât dureros si cu victime in care au fost implicaţi "nemuritorul" general Cătălin Zisu si alţi factori de decizie din MApN, nimic nu a răbufnit pana acum.

Americanii ne-au luat urma banilor!

Se agita apele fiscale după ce mari investitori americani par să se fi decis, in sfârşit, să vina in România! Astfel ca emisari de la Washington desfăşoară in ultimele zile o pe cat de surprinzătoare, pe atât de complexa operaţiune de identificare a "circuitelor banilor" care traversează tara noastră. "Yankeii" sunt interesaţi să dea de urma banilor "sifonaţi" din Romania către Statele Unite ale Americii. Mai ales ca, in ultima vreme, s-ar fi constatat adevărate "hemoragii" financiare, prin care potenţi oameni de afaceri români, mai ales dintre cei cunoscuţi ca fiind "casierii" unor importanţi lideri politici au "pompat" sume uriaşe de bani in conturile deschise dincolo de Ocean.

Secretarul de stat cu pretenţii de ministru, legături periculoase cu lumea arabă

Secretarul de stat de la Turism, Cristina Tărteaţă, partenera de afaceri si de viată a "prietenului" egiptean Youssef Dahwa. Ea a derulat in trecut afaceri si a fost asociata cu membrii unei reţele arabe de criminalitate financiara. Instituţiile statului refuza sa spună dacă Tărteaţă are certificat ORNISS ce ii permite acces la informaţii cu caracter secret. Mai nou, ea administrează si ROMATSA, fiind numită prin derogare in Consiliul de Administraţie in cadrul instituţiei cu cele mai mari salarii din România.

PUTEREA

Băsescu DISTRUGE propunerile PSD: "Premierul trebuie să fie SLUGA lui Dragnea"

Fostul preşedinte, Traian Băsescu a atacat din nou principalul partid din România, fiind de părere că PSD nu este în stare să guverneze. În plus, Băsescu a făcut şi un portret robot viitorului premier: trebuie să fie sluga lui Dragnea, nu un om independent. "Susţin ideea ca PSD e inapt pentru guvernare. Faptul ca si-a dărâmat propriul guvern nu e de augur pentru a guverna. nu mi-am făcut multe probleme. sper ca si PNL va face o nominalizare. În ceea ce priveşte portretul robot, trebuie să fie slugă. Trebuie să fie un băiat luat de jos care să creadă că a ajuns in paradis. Părerea mea este că nu ar desemna pe cineva care ar asculta la alta poarta decât la Kiseleff, nu cred ca Dragnea vrea un om independent pentru că i-ar spune ca programul e o porcărie" a susţinut Băsescu la Rtv.

AVERI de sute de milioane de euro, ţinute la sertar de STĂPÂNUL dosarelor de RETROCEDARE din Primăria Capitalei

Primăria Bucureşti are peste 20.000 de dosare de retrocedare la care nu a dat nici un răspuns în ultimii 16 ani. Cine trebuia să avizeze şi să emită un răspuns, conform legii? Departamentul Juridic din cadrul Primăriei Capitalei condus de peste 15 ani de Adrian Iordache. Acum, după ani de aşteptare, în care şeful Direcţiei Juridice din Primăria Capitalei, nu şi-a făcut treaba, situaţie care i-a ajutat mai ales pe intermediari, acum, proprietarii de drept riscă să îşi piardă casele şi terenurile pentru totdeauna, dar şi dreptul de a mai primi despăgubiri în bani. Motivul - 30 iunie 2017 este termenul final până la care proprietarii mai pot să dea în judecată Primăria Capitalei, altfel riscă să nu mai poată solicita niciodată terenurile şi casele.

ROMANIA LIBERA

Klaus Iohannis poate să ne scape de PSD. Curaj, domnule preşedinte!

Dragnea şi Tăriceanu nu mai au majoritate. PSD şi ALDE n-ar fi reuşit să doboare Guvernul Grindeanu fără ajutorul unui grup de mercenari din grupul minorităţilor naţionale. Iar calculul politic este chiar mai bun decât cel matematic. În primul rând, parlamentarii se tem de anticipate, deci, în faţa unui astfel de risc, vor vota premierul propus de preşedintele Iohannis. În al doilea rând, ALDE se dovedeşte a fi ceea ce ştiam: o oaste de strânsură care, la primul semn că pierde accesul la resursele guvernării, schimbă tabăra. O guvernare care să adune PNL, PMP, UDMR şi USR ar fi fragilă, dificil de coagulat şi de menţinut, dar cu siguranţă mai bună decât un nou Executiv umplut cu slugile lui Dragnea, foarte probabil mai obediente şi mai agresive decât cele din Cabinetul Grindeanu. Nimic nu este mai rău decât această perspectivă!

Înalta Curte a dezincriminat incompatibilitatea unui magistrat cu predarea de cursuri

Excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan este şubrezită juridic de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Recent, instanţa supremă a decis că un magistrat care fusese declarat incompatibil pentru că predase cursuri, întocmai precum Bogdan, nu a încălcat legea. Decizia Înaltei Curţi, definitivă, pune Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-o poziţie foarte delicată. Practic, acum, Consiliul a rămas fără cel mai important argument invocat pentru excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA.

Valer Dorneanu, de la CCR, cenzurează opiniile care-l supără pe Liviu Dragnea

Curtea Constituţională a României a hotărât ca opiniile separate ale judecătorilor constituţionali să nu mai fie publicate, dacă acestea se transformă în critici la adresa instituţiei ori dacă au caracter "sentenţios, ostentativ sau provocator". Decizia a apărut pentru a justifica îndepărtarea opiniei separate a judecătoarei Livia Stanciu în cazul impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu. În schimb, "România liberă" a putut citi, ieri, pe site-ul www.ccr.ro opinia separată făcută de preşedintele Valer Dorneanu şi de judecătorii Marian Enache şi Simona-Maya Teodoriu în decizia de neconstituţionalitate pe legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului (vizat fiind Liviu Dragnea).

ZIARUL FINANCIAR

Cum a ajuns România o ţară unde trebuie să te rogi de cineva ca să devină premier

În România, o ţară de 19 milioane de locuitori, cu 3 milioane de români în afară, cu un PIB de 170 de miliarde de euro, cineva trebuie să fie rugat, ameninţat să accepte funcţia de premier. El trebuie să ştie că după poza oficială, puterea este în altă parte. De aceea nu avem politici de educaţie, de sănătate, de infrastructură, de piaţa muncii, pentru că mai mulţi au ajuns la Palatul Victoria fără să-şi dorească acest lucru, fără să-şi dorească să mişte lucrurile şi să lase ceva în urmă. Şi nici partidele nu-şi bat capul cu România, decât atunci când trebuie să împartă sau să ia bani. România este o ţară în care toţi sunt premieri, în care toată lumea ştie ce trebuie să facă premierul - e atât de simplu să te ocupi de infrastructură, educaţie, sănătate, nu? -, toţi au sfaturi pentru premier, dar nimeni nu vrea să fie premier.

Erdogan a leşinat înainte de rugăciunea de final al Ramadanului

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a leşinat duminică dimineaţă în moschee, chiar înainte de startul rugăciunii de final al Ramadanului, potrivit unui jurnalist de la Hurriyet, care se afla în apropierea liderului de la Ankara, scrie Gândul. Reporterul de la Hurryiet poveşteşte că liderul de la Ankara s-a prăbuşit înainte de startul rugăciunii care marchează sfârşitul Ramadanului. Gărzile de corp s-au repezit imediat să îl prindă şi au chemat medicii. Jurnalistul a povestit că Erdogan a ajuns la moschee în jurul orei 05:20 dimineaţă şi i s-a făcut rău în jurul orei 06:00. Preşedintele turc a fost dus într-o altă cameră din moschee pe o targă, iar presa nu a avut acces în acea zonă. Totuşi, pentru a linişti pe toată lumea, Erdogan a stat de vorbă cu jurnaliştii imediat după rugăciune. "Am mici probleme cu tensiunea arterială, legate de diabetul zaharat. Acum totul este bine", a explicat acesta.

Averea de la parterul blocurilor

Companiile Practic (Radu Dimofte) şi Romarta (Broadhurst, administrat de Siminel Andrei) sunt, potrivit datelor din piaţa de real-estate, cei mai mari proprietari de spaţii stradale din Capitală, cei care închiriază către Mega Image, Profi, bănci, farmacii sau case de pariuri. Spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, un business dominat de un număr restrâns de jucători, au devenit, în ultimii doi ani, "refugiul" reţelelor de supermarketuri, al farmaciilor, al caselor de pariuri, dar şi al băncilor, care "vânează" zonele cu vizibilitate şi, astfel, cu potenţial ca număr de clienţi. "Această piaţă reprezintă aproximativ două miliarde de euro, la o suprafaţă totală cuprinsă între 1 şi 1,1 milioane de metri pătraţi", spune Bogdan Petcu, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb