REVISTA PRESEI 26.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 septembrie 2011

ADEVARUL

Război interetnic în sudul Bulgariei. Atacurile asupra rromilor se extind în mai multe oraşe bulgăreşti

Locuitorii unui sat bulgăresc au dat foc locuinţelor unui lider de clan mafiot rrom. O mulţime furioasă a dat foc sâmbătă locuinţei unui lider rrom cunoscut, Kiril Raşkov, supranumit "Ţarul Kiro", din satul Katuniţa (sudul Bulgariei), după escaladarea tensiunilor interetnice până la un nivel fără precedent în această localitate. În total, aproximativ 2.000 de persoane au participat la tulburările de sâmbătă seara. Atacurile asupra rromilor se extind în mai multe oraşe bulgăreşti. Treisprezece persoane au fost arestate, astă-seară, în oraşul bulgăresc Varna, de la malul Mării Negre, după ce au atacat un grup de rromi. Atacul a avut loc după un miting în sprijinul locuitorilor din satul Katuniţa un tânăr de 19 ani a fost călcat intenţionat cu maşina de nepotul şefului unui clan mafiot ţigănesc. Tensiuni interetnice se înregistrează şi în oraşul bulgăresc Plovdiv şi în satele din împrejurimi, unde martorii relatează că au văzut cum rromii umblă înarmaţi pe străzi cu beţe şi lopeţi.

Românii nu mai iau credite decât pentru case

Soldul împrumuturilor pentru consum a scăzut cu 5% în ultimul an, în timp ce finanţările pentru locuinţe au crescut cu peste 10%. Criza l-a învăţat pe român să nu mai consume pe credit. O rată la bancă reprezintă o responsabilitate, astfel că riscul este acum asumat de români doar la achiziţionarea unei locuinţe. Iar asta se observă cel mai bine din evoluţia creditelor acordate de băncile comerciale populaţiei. Soldul împrumuturilor de consum contractate de români a scăzut în intervalul august 2010 - august 2011 cu 6% pe componenta în lei (28 miliarde de lei) şi cu 5,47% pe euro (echivalentul a 28,5 miliarde de lei), potrivit datelor Băncii Naţionale a României. În ceea ce priveşte împrumuturile pentru locuinţe, soldul pe componenta în monedă naţională a scăzut cu 6,5% (1,6 miliarde de lei), însă pe euro s-a înregistrat un avans de aproape 14% (echivalentul a 22 de miliarde de lei).

Ion Ţiriac: Am greşit. Am zis că ieşim din criză în 2012. Eu sper ca în 2014 să ne meargă mai bine

Ion Ţiriac a vorbit la Realitatea TV despre criza care va dura cel puţin până în 2014, dar şi despre situaţia grea în care sunt puşi oamenii de afaceri din România care nu sunt ajutaţi deloc de politic. "Eu am greşit. Am zis că ieşim din criză în 2012. Nu ieşim în 2012. Toată lumea să se pregătească să o mai ducem în spate, că nu avem ce să facem altceva. Eu sper ca în 2014 să ne meargă mai bine", a spus Ion Ţiriac. "Să sperăm că această criză nu o să ne lovească din nou. Noi suntem dependenţi, toată lumea, de Statele Unite. Tot ce se întâmplă acolo, după 6 luni sau 3 luni se întâmplă în Europa, tot ce se întâmplă în Europa se întâmplă cu 2 luni înainte în România.

Cum a revoluţionat Christine Lagarde Fondul Monetar Internaţional

De când a venit la şefia Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, prima femeie care ocupă funcţia de director general al FMI, i-a luat pe mulţi prin surprindere cu declaraţiile şi mai ales cu strategiile sale pentru ieşirea din criză. În scurtele luni de când a devenit prima femeie aflată la şefia Fondului, Lagarde (55 de ani), îşi apostrofase deja foştii colegi pentru că nu au prezentat o strategie comună şi coerentă pentru salvarea zonei euro şi a monedei unice. Discurs după discurs, ea a avertizat că austeritatea impusă de guvernele europene asupra Greciei şi a vecinilor ei supraîndatoraţi sugrumă de fapt creşterea economică şi trebuie moderată. Ea a îndrăznit să afirme ceea ce puţini ar fi îndrăznit să spună cu voce tare: băncile europene nu sunt atât de adăpostite de această furtună precum s-ar fi crezut.

Grecia ar putea fi iertată de 50% din datorie

Până la jumătate din valoarea nominală a datoriei Greciei, de 350 miliarde de euro, ar putea fi ştearsă, afirmă surse din G20. FMI şi UE vor mai aloca bani, luna viitoare, pentru a păstra guvernul grec pe linia de plutire, dar acest lucru e privit ca un remediu pe termen scurt, în timp ce liderii europeni întăresc fondul de ajutor al UE ( Mecanismul European de Stabilitate Financiară -MESF). Guvernele din UE vor construi, în următoarele şase săptămâni, un "scut financiar" pentru a-şi proteja sistemele bancare împotriva intrării în incapacitate de plată a Greciei, un lucru privit acum drept inevitabil, scrie presa occidentală.

Criza elenă ajunge în România prin bănci

Într-o mişcare anticipată de pieţe, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere cu câte două trepte ratingurile a opt bănci elene. Analiştii agenţiei au motivat decizia prin problemele cu care se confruntă economia greacă şi prin scăderea volumului depozitelor respectivelor instituţii. Situaţia este îngrijorătoare pentru România, dat fiind că cinci dintre cele opt grupuri bancare elene recent retrogradate sunt prezente şi pe piaţa autohtonă. În plus, ele au unele dintre cele mai mari expuneri pe datoria publică a Atenei. Cu toate că guvernanţii români şi reprezentanţii Băncii Naţionale susţin că riscurile sunt scăzute, la Bruxelles atmosfera este cu totul alta.

Statul îşi vinde şi minele de cărbune, şi termocentralele

Noile complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara, care vor uni termocentralele pe cărbune cu minele ce le furnizează materia primă, vor fi privatizate până la jumătatea anului viitor, se arată în ultima scrisoare de intenţie agreată de Guvern cu FMI, potrivit Mediafax. Compania din Oltenia va grupa Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova. Totodată, societatea din Valea Jiului va include centralele Deva şi Paroşeni, precum şi patru mine de huilă din cele şapte existente în prezent, restul urmând să fie închise până în 2018. Scrisoarea de intenţie, convenită la finalul misiunii FMI de evaluare din iulie-august şi aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie, prevede că noile companii vor fi înfiinţate până la finele acestui an, iar privatizarea va fi efectuată fie prin ofertă publică iniţială, fie cu un investitor strategic.

Dan Diaconescu: Visul meu a fost să OTV-izez toată ţara şi mi l-am îndeplinit

Dan Diaconescu, şeful partidului PP-DD, a demonstrat, vineri seară, la Realitatea TV, că dacă îşi propune să atingă un ţel, cu siguranţă îl atinge. Printre ambiţiile sale se numără şi ca partidul său să intre în Parlament cu peste 30% din voturi. "Eu am mai multe ţeluri în viaţă: am vrut să-mi fac propriul ziar şi am reuşit, am vrut să-mi fac propria televiziune şi am reuşit, am vrut să OTV-izez toată ţara şi am reuşit şi sunt mandru de asta. Ceea ce am aruncat eu la gunoi alţii au luat de bun. Sunt un trend setter şi sunt copiat de ceilalti", a spus Diaconescu la Realitatea TV.

Goana după resurse

Suntem şapte miliarde de locuitori şi consumăm ca termitele. La un moment dat, resursele pe care le oferă Pământul se vor termina. Putem să le înlocuim în ritmul în care le înghiţim? Regenerarea combustibililor este doar o iluzie, important este să descoperim în timp util o energie capabilă să asigure transportul aerian. Pădurile pot fi replantate, dar se înlocuiesc pomii tăiaţi într-un ritm care să nu transforme planeta într-un deşert? Avem suficientă hrană? Dar apă? Potrivit unui raport al asociaţiei Global Footprint Network, până în 2030 vom avea nevoie de încă o planetă Pământ pentru a ne satisface nevoia de consum. Din cele şapte miliarde de pământeni, aproape un miliard flămânzesc. Global Footprint Network spune că dacă toţi ar trăi ca americanii - case mari, două autoturisme pe familie, consum uriaş de energie - ar fi nevoie de cinci planete ca Terra ca să le asigure consumul.

CAPITAL

Criza provocată de "iudeo-masoni". Cum "se explică" dezastrul mondial: Prin filme

Orice încercare a unui economist cu experienţă şi specializat de a explica apariţia crizei financiare nu are nici cea mai mică şansă în faţa unor argumente precum cea adusă de documentarele care au apărut din 2008 încoace. De la idei potrivit căreia criza a fost provocată pentru ca "băieţii deştepţi" să se îmbogăţească, până la unele conform cărora criza a fost creată să devenim sclavi sau pentru ca populaţia lumi să fie redusă, documentarele teoriei conspiraţioniste au apărut ca ciupercile după ploaie, pentru că s-au bucurat de toate condiţiile necesare: de la declaraţii ale unor lideri politici până la evenimente şi fapte care au avut loc şi care au putut fi interpretate foarte uşor într-o cheie conspiraţionistă.

Gata cu dezmăţul la companiile de stat! Finanţele îşi fac lege să le poată verifica

Companiile controlate de stat, regiile autonome şi institutele de cercetare-dezvoltare au intrat în vizorul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Prin intermediul echipelor de inspecţie economico-financiară, Finanţele vor lua la puricat activitatea acestor operatori economici din ultimii cinci ani, iar dacă există suspiciuni de fapte penale, chiar din ultimii zece ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de către MFP. Amenzile sunt usturătoare şi ajung până la 40.000 de lei pentru responsabilii de încălcarea legii.

Ultimul tren pentru creditele de nevoi personale în euro

Noile norme ale BNR privind creditarea populaţiei îşi dovedesc eficienţa înainte de a fi implementate. Bănci mari, care altădată mizau pe euro, ne îndeamnă acum să luăm credite în lei. Noile reglementări privind creditele pentru persoane fizice introduse de Banca Naţională a României vor nimici practic împrumuturile de nevoi în euro, iar angajaţii băncilor ştiu asta până la nivelul de jos, al lucrătorului din agenţia de cartier. De aceea unii îndeamnă potenţialii clienţi să ia credite "cât mai pot" şi vin şi cu oferte destul de interesante.

Tăbăcaru: Criza economică este creată artificial!

Omul de afaceri Cornel Tăbăcaru crede că actuala criză economică a fost declanşată de marile bănci din SUA pentru a ascunde o serie de operaţii frauduloase pe care acestea le-au făcut de-a lungul timpului. El este convins că republicanii sunt de vină pentru situaţia din acest moment a economiei americane şi că, imediat după alegerile din SUA, indiferent de câştigători, problemele vor dispărea ca prin farmec.

Chinezii cumpără lingouri de aur de la automat

Într-un aglomerat cartier comercial din Beijing a fost instalat un aparat automat pentru vânzarea aurului, potrivit presei chineze. Astfel, chinezii pot cumpăra cu bani lichizi sau cu cărţi de credit diferite lingouri la preţul pieţei, a explicat pe site-ul său Ziarul Poporului, citat de AFP. Greutatea maximă care poate fi achiziţionată de 2,5 kilograme, iar valoarea sa este estimată la valorează 116.000 euro. Automatul este exploatat de Banca Comercială Agricolă împreună cu o societate chineză de resort.

CURENTUL

20 de ani de la "Mineriada" care a îngenunchiat statul român

Septembrie 2011: Cu exact douăzeci de ani în urmă însuşi statul român a fost îngenuncheat de minerii conduşi de Miron Cozma. Devenite parcă singura forţă cu putere de decizie, hoardele de barbari ai subteranelor au făcut atunci legea în România şi, după câteva zile de teroare, au reuşit să dărâme Guvernul Petre Roman. Şi puţin a lipsit să nu-l măture de la Cotroceni şi din fruntea ţării chiar şi pe Ion Iliescu. Adică exact pe cel care, imediat după căderea regimului Ceauşescu, se folosise de ei ca să-şi doboare adversarii politici.

În Rusia nu e tandem al puterii, ci lider suprem unic: Putin

Putin revine la Kremlin. Pentru încă 12 ani sau poate pentru 14, dacă se va confirma zvonul că mandatul prezidenţial - acum de şase ani - se va lungi cu încă un an. Iar după sfertul de veac de domnie a lui Putin, la cârmă se va instala din nou Medvedev, pentru încă un deceniu şi ceva. Până prin anii 2030, constituţionalmente cel puţin, echipa Putin-Medvedev are tot ce-i trebuie pentru a funcţiona fără probleme. Kremlinologii se pot relaxa, dacă au avut ori au simulat emoţii (n-aveau pentru ce, de altfel): puterea de la Moscova e stabilă, iar sistemul de putere şi de gestionare a treburilor ţării imaginat şi instaurat de Putin şi ai săi lucrează.

CURIERUL NATIONAL

Ce se va schimba în meseria de notar

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică modificarea Legii notarilor. Aceştia primesc atribuţii noi, cum ar fi depozitarea şi lichidarea, la cererea moştenitorilor, a patrimoniului succesoral sau certificarea tombolelor. Pe de altă parte, pot fi sancţionaţi cu amenzi până la 40.000 de lei şi trebuie să-şi facă asigurare de răspundere civilă.

Leonard Orban: CE crede că, uneori, se fac caiete de sarcini cu dedicaţie

Comisia Europeană a constatat deficienţe de sistem în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii publice, a afirmat ieri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, menţionând între altele caiete de sarcini "cu dedicaţie"." Trei elemente au fost identificate de către CE ca fiind probleme semnificative în domeniu. O dată - modul în care sunt lansate şi se derulează procedurile înainte de organizarea achiziţiilor publice. De exemplu, perioade foarte scurte, prea scurte, astfel încât nu se permite tuturor companiilor care ar fi interesate să se prezinte la procesul de achiziţii publice să participe", a spus Leonard Orban, la emisiunea "După 20 de ani"

Rezervele FMI pălesc în comparaţie cu nevoile de finanţare

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat că resursele actuale ale instituţiei, de 400 miliarde dolari, "pălesc" în comparaţie cu potenţialele nevoi de finanţare ale ţărilor vulnerabile, citată de Mediafax. FMI a anunţat, într-un comunicat transmis sâmbătă, că va decide până în aprilie dacă resursele de care dispune sunt suficiente pentru a preveni o criză globală a creditelor, dacă criza datoriilor de stat din Europa s-ar răspândi în întreaga lume. Miniştrii Finanţelor din întreaga lume, reuniţi în acest weekend la Washington pentru întâlnirea anuală FMI-Banca Mondială, şi-au exprimat temerile că FMI ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a putea oferi o plasă de siguranţă ţărilor vulnerabile la extinderea crizei din Grecia, Irlanda şi Portugalia către economiile mai mari din zona euro şi către alte părţi ale lumii.

JPMorgan, cea mai mare bancă americană de investiţii

JPMorgan Chase a urcat în acest an pe primul loc în topul băncilor americane de investiţii, de pe poziţia a cincea în 2010, depăşind semnificativ marii rivali Goldman Sachs şi Morgan Stanley după valoarea tranzacţiilor la care a participat, transmite Reuters. JPMorgan a oferit de la începutul anului servicii de consiliere pentru tranzacţii în valoare totală de 353,5 miliarde dolari, faţă de câte 295 miliarde dolari pentru Morgan Stanley şi Goldman Sachs. Banca a reuşit miercuri seară să câştige poziţia de principal consilier în tranzacţia de 16,5 miliarde de dolari prin care United Technologies urmează să preia Goodrich Corp.

EVENIMENTUL ZILEI

FOTBAL ÎN CĂTUŞE. Sandu: "N-aveţi voi norocul să mă ia pe mine!"

Preşedintele FRF nu-şi face probleme. Ciudat, numele "grele" n-au intrat niciodată în vizorul anchetatorilor. Scandalurile cu iz penal din fotbalul românesc se repetă după scenarii identice. Diferă numele celor implicaţi şi câteva amănunte, dar rămâne o constantă. Numele grele, "patronii" acestui sistem bolnav, nu sunt deranjaţi nici măcar cu o floare sau cu o întrebare de anchetatori. Întrebat de EVZ când vor cădea capetele "peştilor mari", Mircea Sandu s-a simţit atacat şi a replicat mai în glumă, mai în serios: "N-aveţi voi norocul să mă ia pe mine!". Ca de obicei, din sită se cern doar numele mici. Vasile Avram nu este primul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor care a ajuns după gratii. Au mai fost Marcel Lică şi Gheorghe Constantin. Sorin Ţerbea e membru în Comitetul Executiv, dar unul insignifiant.

Ce rechini dă Avram pe mâna Anticorupţiei?

Şeful "fluieraşilor" a fost arestat de procurori pentru că ar fi luat bani pentru a "trânti" unele meciuri. Surse judiciare spun însă că e "peştele" mic care îi va da în vileag pe marii "rechini". Vasile Avram, şeful fluieraşilor din Liga I - şi Sorin Ţerbea, membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) au fost arestaţi, ieri, pentru 29 de zile. Mircea Sandu simţise dinainte că ceva nu e în regulă. De zece zile, procurorii DNA dădeau târcoale pe la FRF, cerând rapoartele unor arbitri şi observatori. Bomba a fost detonată în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Avram a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini.

Miron Mitrea: La masă stau doar Victor Ponta şi Crin Antonescu. PC este un partid mult mai mic

Miron Mitrea admite că în USL sunt tensiuni pe această temă, proporţia nemulţumiţilor fiind de 5-10%. Senatorul PSD Miron Mitrea admite că relaţiile în interiorul USL nu sunt uşor de gestionat. Despre relaţia cu PC spune că este atipică, pentru că este un partid mult mai mic decât PSD şi PNL.

Lumea trebuie să fie pregătită pentru un nou val de criză

România trebuie să construiască o strategie care să o facă mai puţin vulnerabilă la şocuri externe, iar ţările trebuie să se aştepte la înrăutăţirea condiţiilor economice, spune Mihai Tănăsescu. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale, reuniţi la Washington zilele trecute, au plecat spre ţările lor cu o certitudine: lumea trebuie să se pregătească pentru un al doilea val al crizei, spune reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, într-un interviu pentru revista Capital. Cea mai mare temere a FMI în privinţa României şi, de altfel, în privinţa statelor cu economii similare din regiune, care sunt în cadrul unor acorduri cu Fondul, este factorul extern, de unde ar putea veni această criză.

Călătoria în timp este posibilă, arată un experiment CERN

Albert Einstein s-a înşelat, au descoperit cercetătorii europeni: viteza luminii poate fi depăşită. Ceasuri atomice, sateliţi GPS şi fascicule de neutrini, particule misterioase care nu sunt influenţate de către materie. Acestea sunt coordonatele experimentului OPERA (1), realizat de Laboratorul European de Fizica Particulelor din Geneva (CERN), în colaborare cu Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia. Menit să studieze neutrinii, experimentul a produs rezultate care ar putea da peste cap fundamentele fizicii: Albert Einstein s-a înşelat, iar viteza luminii poate fi depăşită. În aceste condiţii, călătoriile în timp devin posibile, spune pentru EVZ Mircea Penţia, cercetător ştiinţific asociat CERN:

JURNALUL NATIONAL

Guvernul scumpeşte sănătatea pe mâna FMI

Asigurările medicale rămân cu un pachet foarte subţire de servicii. După ce a pus pe butuci mare parte a sistemului de sănătate prin des­fi­in­ţa­rea a numeroase spitale, Guvernul le mai pregăteşte ceva bolna­vilor: li se vor deconta doar anumite servicii medicale, de preferinţă cât mai puţine, pentru restul, considerate "neesenţiale", urmând să fim nevoiţi să plătim asigurări suplimentare sau private. Sunt prevederi parte ale înţelegerii cu FMI, aşa cum rezultă ele din scrisoarea de intenţie încheiată de Guvern cu FMI, convenită în urma misiunii de evaluare din iulie-august, aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie şi obţinută de Mediafax.

Criza economică şi nodul gordian al noii ordini mondiale

Grecia are un PIB ce reprezintă circa 2% din economia Uniunii Europene. Cum poate reprezenta acest 2% o primejdie pentru economia europeană şi implicit cea a SUA? Pare iraţional la nivel aritmetic şi aşa este. Numai că un ipotetic faliment al Greciei joacă rolul de detonator al unei reacţii în lanţ mai întâi pe scena europeană, pe lista "neagră" aflându-se, alături de Grecia, ţări mai mici, dar şi economiile mari ale Spaniei şi Italiei. Infectată şi ea ca şi datoriile suverane cu derivatele sintetice ce-şi au originea în SUA, piaţa europeană de capital riscă să se prăbuşească în absenţa luării unor decizii politico-financiare importante, intrând în haos socio-economic.

Şeful statului, reclamat la CNCD

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a cerut Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sancţio­na­rea lui Traian Băsescu pentru "afirmaţii discriminatorii" atunci când a făcut referire la persoa­ne cu dizabilităţi, în contextul în care vorbea despre monarhie. "Făcând referire la monarhie, acesta s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă un urmaş al regelui s-ar naşte cu dizabilităţi. Având în vedere faptul că au fost foarte mulţi lideri politici din istoria lumii care au avut diverse dizabilităţi, dar asta nu i-a împiedicat să conducă popoare, cred că este o afirmaţie discriminatorie", a declarat ieri Lia Olguţa Vasilescu.

NATIONAL

Puiu Popoviciu, "Regele Balariilor" din Kiseleff

Dupa scandaloasa privatizare a COMALIMENT, in portofoliul afaceristului Gabriel "Puiu" Popoviciu au intrat mai multe spatii apartinand fostei unitati socialiste de comert. Dintre care, cel mai tentant era, de departe, sediul fostului shop sovietic din Soseaua Kiseleff nr. 39. Aici, in perioada interbelica, toata lumea buna se strangea la luxoase serate, la Restaurantul Casei Regale. Insa acum, dupa demolarea acestui monument istoric, terenul este napadit de balarii mai inalte decat gardul. Chiar si pe aceasta criza imobiliara, cei 5 000 de metri patrati cumparati cu pretul unei garsoniere tot fac 40 000 000 euro.

Miscarea lui Basescu a devenit prea Populara

Nici nu a recunoscut Traian Basescu bine paternitatea Miscarii Populare, ca "lumea buna" a politicii dambovitene a si dat navala in ea. Precaut, Traian Basescu si-a construit din vreme o "arca" politica: Miscarea Populara. Lucrurile au fost bune si frumoase cata vreme Miscarea s-a aflat in gestiunea Ioanei Basescu (care a inscris denumirea la OSIM) si despre ea s-a vorbit doar cu numele de cod "Alba ca Zapada". Dupa ce si-a asumat-o public seful statului insa, partiduletele au si inceput sa-i dea tarcoale. Ba unele au si aderat la ea, neintrebate de nimeni. Becali da buzna de mana cu Vadim. "Eu sunt primul. Sunt primul care colaborez cu PDL, daca mi se va propune sa ma alatur Miscarii Populare", s-a repezit Gigi Becali sa-si dea un acord de nimeni cerut.

PUTEREA

Mizeria din fotbal

Şeful arbitrilor, Vasile Avram, a primit ieri mandat de arest preventiv pentru 29 de zile, alături de un alt membru al Comitetului Executiv condus de Mircea Sandu, Sorin Ţerbea. Primul e acuzat pentru luare de mită, iar al doilea pentru dare de mită, suma totală fiind de 19.000 de euro pentru ca FCM Târgu-Mureş să beneficieze de clemenţă din partea arbitrilor. Noul sezon al Ligii 1 a adus cu sine zeci de greşeli de arbitraj. CFR Cluj, Dinamo sau FCM Târgu-Mureş se numără printre echipele care au beneficiat de erorile cavalerilor fluierului. De altfel, în etapa a 7-a, ultima înainte cu Avram preşedinte, Târgu-Mureş a beneficiat de două erori grave în partida cu Universitatea Cluj, când central a fost Alexandru Deaconu, băiatul magazionerului FRF, Gelu, care e finul lui Mircea Sandu.

Tesla vs Einstein: Mai iute ca lumina!

"Toate cercetările mele au indicat faptul că sunt mici particule, fiecare dintre ele cu o încărcătură foarte mică, încât cea mai potrivită denumire ar fi cea de neutroni. Se mişcă cu o viteză foarte mare, peste cea a luminii", spunea Nikola Tesla pe 10 iulie 1932. Savantul cu origini româneşti a pus bazele primului accelerator de particule din lume. După aproape 80 de ani, un grup de cercetători europeni au anunţat că au înregistrat particule subatomice de tip neutrino deplasându-se cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Cât costă un meci pe Naţional Arena

Curăţenia pe Arena Naţională pentru un eveniment sportiv sau extrasportiv va costa până la 18.000 de euro, iar costul de asigurare a energiei electrice, apei şi gazelor s-ar putea ridica la 16.000 de euro. În plus, chiria pentru stadion se calculează în funcţie de dimensiunea spaţiului folosit. La baza contractelor pe care le va încheia Primăria Capitalei, prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) cu persoanele care solicită desfăşurarea unor evenimente pe Naţional Arena va sta un acord-cadru care va stabili câteva principii generale de desfăşurare a evenimentelor sportive (interne şi internaţionale) şi nonsportive. Astfel, fiecare echipă care va disputa un meci pe Naţional Arena ar ajunge să plătească în jur de 40.000 de euro pentru utilităţi.

Ciorbea a palmat averea sindicatului comunist

Uriaşul patrimoniu al UGSR, confederaţia sub care erau reunite toate sindicatele pe vremea comunismului, a fost făcut praf din "90 şi până astăzi de baronii sindicali care s-au perindat pe la conducerile sindicatelor post-decembriste. Unul dintre aceştia este fostul premier Victor Ciorbea, primul preşedinte al CNSLR, cel mai mare sindicat postdecembrist. Acesta este punctul de vedere al procurorilor DNA, care au emis recent, pe 19 septembrie 2011, o rezoluţie în acest sens. Rezoluţia procurorilor vine ca urmare a plângerii lui Ştefan Călinescu, fostul lider al UGSR. DNA a constatat că în 1990, CNSLR, sub conducerea lui Ciorbea, a preluat printr-o serie de falsuri întreaga avere a UGSR, deşi patrimoniul era inalienabil. În ciuda celor constatate de DNA, sub aspect penal Ciorbea este de neatins. Motivul: faptele s-au prescris.

ROMANIA LIBERA

Cât costă să rămâi în liga lu' Mitică

Vasile Avram, şeful arbitrilor de fotbal, a fost arestat ieri pentru 29 de zile, deoarece ar fi primit 19.000 de euro mită ca să protejeze discret, în sezonul fotbalistic 2011-2012, una dintre cele mai slabe echipe din campionat, FCM Tg. Mureş. În cele şapte etape disputate până acum, FCM Tg. Mureş a câştigat un meci, a făcut trei egaluri - printre care rezultatul senzaţional cu Astra (care a bătut Steaua!) - şi a pierdut doar cu Dinamo, Steaua şi CFR Cluj. Mobilul: evitarea retrogradării.

Ce perspective are România în următoarele şase luni

Indicatorul ZEW care măsoară încrederea investitorilor în economie, în Europa Centrală şi de Est a consemnat scăderi pentru toate ţările din regiune, cu excepţia Turciei. Evoluţiile aşteptate în cazul României sunt în prezent, printre cele mai bune din regiune, deşi situaţia economică actuală este una precară, potrivit experţilor consultaţi de Centrul german pentru Cercetări Economice Europene (ZEW) şi grupul austriac ERSTE. România a continuat în septembrie să aibă cele mai bune perspective economice la şase luni, din regiunea în Europa Centrală şi de Est (ECE), în condiţiile în care ţări precum Ungaria şi Polonia au înregistrat scăderi puternice ale încrederii, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Candidaţi unici în 2012 pentru "Mişcarea Populară"?

În timp ce liderii PDL păstrează tăcerea cu privire la negocierile pentru formarea "Mişcării Populare", liderii partidelor mici trec peste animozităţi şi se grăbesc să spună că sunt dispuşi la o colaborare. Explicaţia este simplă: numai prin formarea acestui pol şi prin convenirea unor candidaturi comune ar mai avea o şansă de supravieţuire pe scena politică.

SAPTAMANA FINANCIARA

BRD se bate pentru cota de piaţă şi pe timp de criză. nterviu cu Guy Poupet, preşedintele BRD-Groupe Société Générale

În vreme ce multe bănci româneşti iau în calcul o restrângere a "business"-ului ca urmare a crizei, BRD îşi continuă drumul. De aceea mesajului lui Guy Poupet, preşedinte-director general al BRD-Groupe Société Générale, este deosebit de ferm: "Creşterea sau menţinerea cotei de piaţă sunt pentru noi obiective în orice perioadă, chiar şi pe timp de criză". El subliniază că recunoaşterea BRD drept cea mai profitabilă bancă din România, chiar în condiţiile neprietenoase ale crizei economice, se datorează faptului că toate resursele băncii sunt gestionate atent. Efort de optimizare care-i permite băncii să nu opereze concedieri colective şi să preia turneul ATP de tenis de la Bucureşti (BRD Năstase Ţiriac Trophy), care ar trebui să devină - potrivit lui Guy Poupet - "un < far > pentru tenismanii români care vor să se afirme pe plan internaţional"

ZIARUL FINANCIAR

Pentru a pune capăt crizei, guvernele trebuie să producă excedente bugetare. Economiile occidentale nu mai pot funcţiona pe datorie

Consumul excesiv şi tendinţa de a cheltui peste posibilităţi atât a guvernelor, cât şi a oamenilor de rând se află în spatele crizei cu care se confruntă lumea în prezent, este de părere economistul ceh Tomas Sedlacek. Astfel, este nevoie de regândirea şi schimbarea principiilor aflate la baza economiei mondiale, iar cuvântul de ordine în următoarea perioadă trebuie să fie "reduceţi datoriile" şi nu "maximizarea creşterii economice cu orice preţ", consideră economistul ceh, care va fi prezent la dezbaterea despre etica în afaceri "Economia binelui şi a răului" organizată de Centrul Ceh şi Ambasada Cehiei pe 27 septembrie. Sedlacek, 34 de ani, autor al cărţii "Economia binelui şi a răului", este membru al consiliului economic naţio­nal al Guvernului ceh, consilier al fos­tului preşedinte Vaclav Havel şi unul dintre tinerii economişti de top, potrivit Yale Economic Review.

Birocraţie în format electronic: Firmele trebuie să treacă milioane de angajaţi dintr-o bază de date în alta, manual

Angajatorii trebuie să introducă datele tu­turor salariaţilor în­tr-un alt registru elec­tronic până la finele lunii octombrie, când expiră termenul-limită stabilit într-o hotărâre de guvern intrată în vigoare la începutul lunii august. Astfel, firmele mai au cinci săptămâni la dispoziţie pentru a merge la inspectoratele de muncă să ceară o parolă prin care să aibă acces la sistemul electronic în care vor introduce date privind salariile, sporurile şi experienţa profesională a tuturor angajaţilor. Refuzul de a pune la dispoziţie inspectorului de muncă registrul în format electronic (dar şi dosarul personal al angajaţilor), precum şi netransmiterea registrului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei (1.200 - 1.900 euro).

Criza externă arde România: Costul riscului de ţară creşte agresiv amintind de salturile din 2009, euro stă la peste 4,30 lei

Costul asigurării contra riscului de default al României reflectat în cotaţiile CDS-urilor a atins un vârf de 478 de puncte de bază (4,78 puncte procentuale), în creştere cu circa 125 de puncte în numai o săptămână, respectiv cu aproape 200 de puncte mai sus faţă de acum un an. Majorarea primei de risc de ţară reflectă deteriorarea percepţiei pieţelor faţă de întreaga regiune, deteriorări similare înregistrând Polonia şi Ungaria. Niveluri ale CDS-urilor de peste 500 de puncte de bază au mai fost înregistrate prin iunie 2010 şi în 2009, când au fost atinse şi maximele istorice de peste 750 de puncte. Finanţele să pregătesc să iasă cu o emisiune de obligaţiuni în dolari pe piaţa din SUA, însă creşterea atât de puternică a CDS-urilor ar putea determina amânarea planurilor. În plus, statul a început să se confrunte cu dificultăţi la finanţare şi pe piaţa internă, unde joi a ridicat numai 100 mil. lei prin obligaţiuni pe 10 ani la un randament mediu de 7,65% - respectiv doar un sfert din suma propusă,

SIF Moldova intră în tranzacţia anului după ce acţionarii au delegat conducerea să decidă dacă negociază cu Erste vânzarea acţiunilor BCR

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au mandatat sâmbătă consiliul de administraţie al societăţii să decidă modalitatea de valorificare a pachetului de 6% din acţiunile BCR în cazul în care listarea nu este posibilă. Şansele ca BCR să fie listată la bursă sunt însă zero, având în vedere că acţionarii SIF Oltenia (SIF5) au votat vineri împotriva listării. Cea mai la îndemână soluţie pentru conducerea SIF Moldova este să accepte oferta pe care austriecii de la Erste le-au făcut-o celorlalte SIF-uri, respectiv 25 mil. euro cash şi 1% din Erste pentru 6% din BCR. Şefii SIF Moldova ar fi vrut o ofertă mai bună, dar reprezentanţii Erste au fost categorici: asta e oferta, mai mult nu putem da, o acceptaţi sau nu, alta n-o să mai existe. În condiţiile actuale, niciuna dintre SIF-uri nu-şi permite să rămână captivă în BCR fără pârghii de negociere pe viitor cu Erste.

Cel mai mare angajament al unui ministru: Voi atrage 5 miliarde de euro într-un an

Până acum, în cinci ani, două guverne şi o duzină de miniştri au atras numai 725 mil. euro de la UE. Noul ţar al fondurilor europene, Leonard Orban, 50 de ani, şi care timp de trei ani şi jumătate a fost primul comisar al României la Bruxelles, face, abia instalat în func­ţia de ministru, un pariu enorm: va lua până la finele anului 2012 de la UE patru miliarde de euro, 20% din totalul fondurilor structurale alocate, în condiţiile în care, la aproape cinci ani de la integrare, România nu a fost capabilă să absoarbă definitiv decât 725 mil. euro, adică 3,7% din fonduri. Angajamentul, dincolo de discursul politic de inaugurare a noii funcţii, reprezină un angajament enorm pentru economie.

Ce venituri trebuie să ai ca să-ţi dai copilul la o şcoală europeană bună?

Peste 5.000 de absolvenţi de bacalaureat pleacă anual la facultăţile din străinătate, iar numărul de studenţi români înscrişi în universităţile străine a crescut cu mai bine de 50% în ultimii zece ani. În condiţiile în care economia nu îşi va accelera ritmul de creştere anul viitor aşa cum se spera până acum, este puţin probabil ca numărul de părinţi care îşi permit să-şi trimită copiii la studii în străinătate să crească. "În condiţii de criză, este puţin probabil să-şi mai bugeteze multă lume cheltuieli cu studiile în străinătate. Cred că o familie cu venituri lunare de 2.000 de euro net pe lună care a făcut din timp acumulări pentru a susţine costurile de şcolarizare pentru copii ar putea să-şi trimită copilul la studii la o universitate bună din Olanda, unde taxele sunt de 1.800 de euro pe an, la care se adaugă şi taxele de cazare",este de părere Ion Ciucă, director din cadrul Ministerului Educaţiei.

Noul val al ţărilor emergente care vor să înlocuiască gruparea BRIC

Acum zece ani, economistul Jim O'Neill de la Goldman Sachs inventa termenul BRIC pentru a atrage atenţia asupra oportunităţilor de câştig pe care le ofereau cele patru mari economii emergente: Brazilia, Rusia, India şi China. De atunci, luate împreună, ţările BRIC s-au dezvoltat cu rezultate peste medie şi ameninţă supremaţia statelor dezvoltate, scrie The Wall Street Journal. În prezent, alte şase ţări sunt pe cale să preia ştafeta, devenind astfel economiile cu cel mai mare potenţial de creştere din lume. Economiile care trebuie urmărite în următorii ani au fost denumite "CIVETS" de Robert Ward, directorul Economist Intelligence Unit. Termenul este inspirat din cuvântul englezesc "civet" care desemnează un mamifer carnivor asemănător pisicii care trăieşte la tropice (zibeta). Sub umbrela acronimului sunt cuprinse şase economii: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud care beneficiază de populaţii tinere (cu o medie de aproximativ 27 de ani), economii dinamice şi relativ diversificate şi un nivel ridicat al investiţiilor străine directe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb