REVISTA PRESEI 26.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 noiembrie 2012

ADEVARUL

Eşecul Consiliului European, un capitol din arta compromisului

Diferenţele majore dintre poziţiile adoptate de statele contributoare nete la bugetul UE şi ţările beneficiare s-au reflectat prin lipsa unui consens în ceea ce priveşte următorul cadru financiar. Un singur lucru a rămas bătut în cuie la Bruxelles: bugetul multianual va fi mai mic cu aproximativ 100 de miliarde de euro faţă de propunerea lansată de Comisia Europeană. Cifra este şi ea rezultatul unui compromis între oferta Comisiei, care se ridica la 1.044 de miliarde, şi poziţia extremă a Marii Britanii, care cerea un buget cu 200 de miliarde de euro mai redus. Din suta de miliarde care urmează să fie tăiată, 70 de miliarde au fost deja tăiate de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, înainte şi în timpul celor două zile de negocieri de la Bruxelles. Mai rămân de identificat 30 de miliarde spre a fi tăiate în lunile următoare.

USL pune în aplicare planul lui Dogaru

Liderii PSD şi PNL au discutat, în ultima vreme, o serie de proiecte prin care ar putea controla CCR, ANI sau CNA. Liderii USL pregătesc un proiect de schimbare a Constituţiei prin care ar putea controla, bazându-se pe o majoritate parlamentară solidă, cele mai importante instituţii ale statului. Iniţiativa USL reflectă planul propus de colonelul Dogaru, în timpul operaţiunii de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, care cerea ca instituţii precum Curtea Constituţională (CCR), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sau Agenţia Naţională de Integritate (ANI) să fie desfiinţate. Una dintre propunerile USL de modificare a Constituţiei vizează posibilitatea ca Parlamentul să schimbe deciziile Curţii Constituţionale cu două treimi din voturi. Ideea a fost lansată chiar de premierul Victor Ponta, care a vorbit despre necesitatea modificării Constituţiei până în iunie 2013.

De luni, fermierii pot lua bani grei de la UE pentru exploataţiile agricole

Agentia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă lansarea în perioada 26 noiembrie 2012 - 18 ianuarie 2013 a celei de-a 10-a sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura 121 şi a celei de-a 12-a sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura 123 din cadrul PNDR. Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 şi Masura 123 se va efectua la sediile OJPDRP, în intervalul orar 9-14. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent fiecărei Măsuri. Termenul-limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferentă Măsurilor 121 şi 123 este 18 ianuarie 2013, ora 12.00.

Liber la contractele publice de 30.000 de euro fără licitaţie

Guvernul pregăteşte o ordonanţă prin care vrea să dubleze plafonul minim al achiziţiilor publice cu atribuire directă. Noul normativ ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2013. Pentru ca o instituţie să-şi cumpere diversele "mărunţişuri" necesare în buna ei funcţionare nu trebuie să organizeze licitaţii dacă are de achiziţionat bunuri sub un anumit prag valoric. Acest prag a tot urcat de-a lungul anului, ajungând în prezent la 15.000 de euro, dar actualul Guvern consideră că nici acest nivel nu este destul de ridicat. Aşa că a pregătit o ordonanţă prin care pragul urcă din nou, de data aceasta la 30.000 de euro. Astfel că şi "mărunţişurile" pe care le vor putea cumpăra aleşii de la prietenii politici, fără licitaţie, se vor înmulţi până dincolo de limita rezonabilului.

UE vrea să ne sancţioneze cu infringement pentru că nu exportăm gaze

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement împotriva României, motivul fiind interdicţiile impuse de autorităţile statului asupra exporturilor de gaze. Zilele acestea, cel mai probabil luni, Comisia Europeană va face o informare legată de noua procedură de infringement, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii, şi în sensul de import, dar şi de export, motivul fiind sporirea securităţii aprovizionării.

Catalanii vor secesiune. Prezenţa la vot, cel mai ridicat nivel din 1988

Catalanii consideră că "subvenţionează" restul economiei spaniole cu mai bine de 8% din Produsul Intern Brut regional, iar nemulţumirea faţă de aceasta i-a scos la urne. Până la ora locală 18.00 (ora 19.00 în România), peste 56% din catalanii cu drept de vot merseseră deja la urne, reprezentând un nivel-record în mai bine de 20 de ani. Potrivit primelor exit-poll-uri, citate de postul spaniol de televiziune TV3, Partidul Convergenţă şi Uniune a câştigat alegerile, însă a reuşit să-şi asigure numai 54-57 de locuri. Pe locul doi s-ar situa ERC, cu 20-23 de locuri, iar ultima poziţie în clasament a fost ocupată de Partidul Socialist şi Partidul Poporului, cu câte 16-18 scaune în Parlament.

CAPITAL

EXCLUSIV N-ai cauciucuri de iarnă, nu primeşti banii de pe asigurare

Cele mai mari societăţi de asigurare din România anunţă că îşi vor penaliza clienţii care nu au anvelope de iarnă, în ciuda faptului că Poliţia sancţionează şi ea această abatere. Sutele de mii de şoferi asiguraţi CASCO sunt astfel presaţi din două părţi să îşi cumpere pneuri pentru sezonul rece. Oricât ar suna de ciudat pentru o ţară cu climă temperat - continentală, în România se vând de aproape două ori mai multe anvelope de iarnă decât pneuri de vară. Mai exact, piaţa locală a înghiţit anul trecut peste 2,3 milioane de cauciucuri de iarnă, iar anul acesta estimările arată că se vor vinde alte două milioane de unităţi, în timp ce numărul cauciucurilor de vară vândute se învârte a jurul a 1 milion de unităţi.

THE ECONOMIST: Bomba cu ceas din inima Europei. De ce va deveni Franţa cel mai mare pericol la adresa viitorului monedei europene.

Ameninţările la adresa zonei euro par să se fi domolit pentru moment. Totuşi, revenirea la o monedă unică puternică se va întinde pe mulţi ani, dureroşi şi, posibil, plini de violenţe. Presiunea pe buget şi reformă a ajuns la apogeu în Grecia, Portugalia, Spania şi Italia, unde oamenii ies de câteva săptămâni în stradă. Şi totuşi, o problemă imensă, incomparabilă ca dimensiuni, pândeşte după colţ: într-un singur cuvânt, este vorba de Franţa.

O nouă privatizare pentru Oltchim

Un plan de restructurare agreat de băncile creditoare, aplicat pe o perioadă de şase luni, poate transforma Oltchim într-o companie viabilă, atrăgătoare pentru potenţialii investitori, susţin autorităţile. Acordul cu principalii creditori ai Oltchim este deja o certitudine. Acesta vizează asigurarea finanţării pentru reluarea activităţii combinatului, restructurarea şi pregătirea pentru o nouă privatizare, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, într-un interviu pentru hotnews.ro. Potrivit acestuia, restructurarea presupune inclusiv externalizarea unor activităţi şi servicii conexe din cadrul combinatului. Până una alta, trebuie reluată activitatea Oltchim. Altfel, a subliniat oficialul, combinatul nu va mai putea fi repornit decât peste un an şi jumătate.

CURENTUL

Între două reprize de înjurături televizate, Becali vrea să creştineze Partidul Naţional Liberal

Admis, cu chiu cu vai, în rândurile PNL, proaspătul liberal Gigi Becali, care candidează pentru un mandat de parlamentar sub sigla USL, s-a apucat să facă ordine în partidul care l-a adunat de pe drumuri şi l-a primit în rândurile sale. Şi vrea să facă ordine exact după cum îl duce pe el mintea cea pururi odihnită. Mai odihnită chiar decât a şefului său ierarhic, veşnic somnorosul Antonescu. Concret, Jiji a stabilit, el singur, de capul lui, că a sosit vremea să aducă tot partidul pe calea cea dreaptă a credinţei. Păi ce, degeaba a tot behăit el cât l-au ţinut bojocii "Cuuuu noi eeeeeste Duuumnezeeeeeuuuuu!"? Simţind, însă, că nu-i va fi prea uşor să-i trimită pe toţi liberalii la spovedanie, sub patrafirul popii, "baciul" Gigi de la Pipera a ales o cale ceva mai scurtă: să adauge la numele actualului Partid Naţional Liberal, purtat cu cinste încă de pe vremea Brătienilor, sintagma "Creştin".

Crin a deschis tolba promisiunilor pentru a scăpa de vocile critice din partid

Simţind un real pericol dinspre tabăra nemulţumiţilor, Crin Antonescu a început să aplece eternul "divide et impera". Primul picat în plasa întinsă de preşedintele PNL a fost chiar Varujan Vosganian căruia Antonescu i-a promis public, la Iaşi, un post de ministru în viitorul cabinet. În timpul unei întruniri publice ce a avut loc în Aula Bibliotecii Universitare din Iaşi, Crin Antonescu a declarat că prezenţa lui Vosganian în viitorul Guvern este previzibilă într-o proporţie de 99%, iar întrebat de jurnalişti de ce nu 100%, răspunsul a fost că încă nu a apucat să îl întrebe pe vicepreşedintele PNL.

UE plăteşte 180 milioane de euro anual pentru deplasări între Strasbourg şi Bruxelles

Dacă liderii Uniunii Europene /UE/ vor într-adevăr să facă economii serioase, ar putea căuta o modalitate de a face aceste economii în imediata lor vecinătate, chiar la 'circul ambulant' care este Parlamentul European, relatează vineri Associated Press. Parlamentul European duce o viaţă scumpă şi nomadă. O dată pe lună, mii de deputaţi, împreună cu cabinetele lor, translatori şi interpreţi sunt aduşi la Strasbourg, în Franţa, la aproape 400 kilometri distanţă de Bruxelles, pentru reuniuni de patru zile, după care trebuie duşi înapoi. Această istorie a două oraşe îi costă pe contribuabilii europeni 180 de milioane de euro pe an.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa imobiliară aşteaptă executările silite

Executorii prevăd o explozie a fenomenului în perioada următoare. Deşi băncile au preferat să nu apeleze până acum la acest procedeu, momentul în care nu vor mai avea de ales se apropie. Preţurile imobiliare vor cunoaşte o corecţie importantă, dar necesară, apreciază analiştii. Executările silite de imobile ar putea reprezenta un nou punct de pornire pentru piaţa imobiliară din România. Până acum posesorii portofoliilor de credite neperformante nu au demarat executările pentru că dezavantajele depăşeau - şi încă depăşesc - avantajele. Probabil că în curând nu vor mai avea de ales şi vom asista la o schimbare radicală a pieţei imobiliare, exact cum s-a întâmplat şi în alte ţări din întreaga lume.

Arpechim este executată silit. Urmează Oltchim

Pe rolul Tribunalului Bucureşti sunt înregistrate două cereri de executare silită a combinatului vâlcean, ambele datate 7 noiembrie. Primul termen al procesului în care Electrica Furnizare îşi revendică drepturile va avea loc mâine, celălalt, iniţiat de "Muşat şi Asociaţii" SPRL, urmând să aibă loc la 17 decembrie.

România are o problemă cu creditele de consum

Pascariu, UniCredit: Acestea reprezintă 80% din totalul de credite acordate, în timp ce 20% sunt credite imobiliare. Supraîndatorarea populaţiei a fost o conspiraţie între entuziasmul consumatorilor şi cel al băncilor. Creditarea va creşte cu 2% în 2013, în special, pe segmentul corporate şi mai puţin pe segmentul de persoane fizice.

Romgaz a preluat 10% din două proiecte de hidrocarburi din Marea Neagră

Romgaz a preluat o participaţie de 10% la două proiecte de explorare şi producţie a hidrocarburilor în Marea Neagră, din care 8% de la Lukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, şi 2% de la Vanco International, firmă înregistrată în Insulele Bermude. Lukoil Overseas a anunţat vineri că a semnat un acord pentru realocarea către Romgaz a unei participaţii de 8% din drepturile şi obligaţiile deţinute prin acordurile de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi producţia hidrocarburilor din blocurile Rapsodia Est şi Trident, din sectorul românesc al Mării Negre. Anterior acordului, Lukoil Overseas deţinea o participaţie de 80% la cele două proiecte, iar 20% revenea Vanco International.

EVENIMENTUL ZILEI

Faţa adevărată a mafiei pădurilor: Protecţie de stat, bătăi, ameninţări cu moartea

Trecutul celui mai mare concesionar de păduri din România te înspăimântă: cei care l-au reclamat au fost bătuţi de mascaţi în propria lor casă. Un deputat din zonă vorbeşte de cea mai mare mafie a pădurilor. Melles Elöd a tăiat munţi întregi şi are protecţie. De două săptămâni, capii Ministerului Mediului refuză să răspundă întrebărilor EVZ legate de concesionarea a sute de mii de hectare de pădure de unul dintre cei dubioşi ingineri silvici din România. Melles Elöd pare o piesă într-o conspiraţie care transcende statul de drept. Datele Ministerului Mediului arată că în România s-au făcut tăieri ilegale în ultimii 20 de ani în valoare de 1 miliard de euro.

In ce condiţii este dispus Crin Antonescu să mai dea ochii cu Traian Băsescu

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, refuză să participe la evenimentele oficiale de la Palatul Cotroceni, aşa cum ar cere-o protocolul. Există totuşi nişte împrejurări în care liderul liberal ar fi dispus să se afle în acelaşi loc cu Traian Băsescu, şi Antonescu le-a dezvăluit în această seară, la Antena 3. Preşedintele Senatului - care a lipsit, de pildă, de la ceremonia de învestitură a ministrului Sănătăţii, Raed Arafat - a explicat că a adoptat acest comportament pentru că îl consideră pe Traian Băsescu un preşedinte ilegitim, demis, din punct de vedere moral, chiar dacă nu şi practic, la referendumul din vară. Antonescu a spus însă că de 1 Decembrie, ca şef al Camerei superioare a Parlamentului, va participa la parada militară din Capitală, chiar dacă şeful statului va fi şi el prezent.

JURNALUL NATIONAL

2012 - APOCALIPSA LA ROMÂNI. Inventatorul Justin Capră explică ce se va întâmpla cu adevărat pe 21 decembrie

"În anul 1000, toată lumea speriată că vine sfârşitul lumii. În anul 2000, la fel. N-are cum să existe acum un sfârşit fizic. Sigur că ar putea apărea acum anumite lucruri neprevăzute cum ar fi inundaţii, cutremure, dar ele întotdeauna au existat. Acum, însă, ele ar putea fi mai puternice din cauza schimbării galactice prin care trecem. După părerea mea, asta înseamnă doar o schimbare de ciclu şi nimic mai mult. Adică în această perioadă se produce ruperea spiritului de materie, cu alte cuvinte ne apropiem de etapa ultimă a evoluţiei omeneşti. Până acum întreaga lume s-a bazat pe ştiinţă şi pe latura materială a lucrurilor şi uite aşa ne-am trezit că ne aflăm într-un impas ecologic. Asta dovedeşte că drumul pe care am mers până acum n-a fost unul bun. Şi atunci a apărut automat ideea unui alt drum, a unei alte dimensiuni. Cea spirituală. Ei, cam asta va însemna, după părerea mea, acest prag pe care va trebui să îl treacă omenirea în perioada următoare".

Sloganul unui candidat ieşean: "Fur mai puţin ca ei!"

Alegeri ca în piesele lui Tudor Muşatescu la Iaşi! Un candidat recunoaşte chiar în motto-ul ales pentru campania sa electorală că vrea să ajungă în Parlament pentru a fura. "Fur mai puţin ca ei!". Chiar această propoziţie reprezintă sloganul ieşeanului Gabriel Rădună, care candidează în Colegiul 1 Iaşi pentru Camera Deputaţilor din partea Partidului Ecologist Român.

Creditele neperformante au ajuns la 37 miliarde de lei

Populaţia care a luat împrumuturi în valută în anii 2007-2008 şi firmele mici au cele mai mari probleme să-şi achite ratele la bănci. Tot mai mulţi români nu-şi mai pot plăti creditele luate de la bănci în perioada de dinaintea declanşării crizei financiare. Creditele neperformante de peste 90 de zile sunt la cele mai ridicate niveluri din Europa şi sunt în creştere, conform statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR). "Au ajuns la 37 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 18% din PIB", a declarat Ion Drăgulin, director Direcţia Stabilitate Financiară din cadrul BNR. Acesta a mai precizat că tendinţa este de creştere pe termen scurt.

NATIONAL

Averile lui Negoita si Columbeanu se vand astazi, cu strigare!

Afacerist de carton, primarul sectorului 3 Robert Negoita va fi "usurat" de mai multe bunuri, bancile si Fiscul incercand sa recupereze de pe urma licitatiei de astazi o parte din banii pe care pesedistul ii datoreaza. Intr-o situatie similara se afla si Irinel Columbeanu, fostul aspirant la fotoliul de primar general urmand sa fie executat silit, tot astazi, de Marfin Bank, dupa cum "National" a anuntat, in exclusivitate, inca de la inceputul lunii. In urma tepelor pe care cu mandrie le numeste businessuri, Robert Negoita a ajuns la mana creditorilor. ANAF si Credit Europe Leasing IFN S.A au scos la vanzare 15 imobile si terenuri din localitatea Popesti-Leordeni, apartinand primarului sectorului 3. De pe urma licitatiei, care va avea loc astazi, "pagubitii" spera sa obtina 11,872 milioane de lei ( circa 2,6 milioane de euro).

Reprosul lui Ponta i-a stricat somnul lui Antonescu: Crin, aici nu esti la Parlament!

Tabieturile liberalului Crin Antonescu au inceput sa-l cam scoata din minti pe pesedistul Victor Ponta. Ce-l irita pe premier este faptul ca liberalul fie intarzie, fie trage chiulul de la reuniunile USL. Dupa comentariul "Mai e, mai, Crin in USL?", aruncat de Ponta in debutul unei conferinte de presa la care Antonescu si-a facut cu greu aparitia, seful Executivului l-a apostrofat din nou pe colegul sau in timpul vizitei la Iasi. "Aici nu sunteti la Parlament, sa lipsiti tot timpul, domnule!", a izbucnit Ponta, dupa ce Antonescu a ratat inaugurarea centurii ocolitoare a Municipiului Iasi si a ajuns tarziu si la intalnirea electorala.

Obama va depune juramant secret in fata bancherilor

Barack Obama isi va spune "juramintele" pentru al doilea mandat de doua ori. O data in secret, la 20 ianuarie 2013, si abia a doua zi in fata natiunii. USA Today semnaleaza ca si in 2009 s-a intamplat la fel si ca "aceasta anormalitate te duce cu gandul la o posibila frauda in preluarea functiei". Presa americana scrie ca vor fi doua versiuni de juramant, cea rostita in public fiind pentru a celebra evenimentul. Cealalta, oficiata in mediu privat, in Biroul Oval, de catre seful Justitiei, John G.Roberts, n-ar trebui sa difere prea mult. Wall Street Journal scrie ca Obama se va pleca in fata "fratiei corporatiste a bancherilor, Wells Fargo, Goldman Sachs si Lehman Brothers, si le va accepta sponsorizarea pentru eveniment.

Mii de fermieri lasati lefteri pentru ca autoritatilor nu le iese numaratoarea

Din cauza indundatiilor de anul trecut, care au afectat mai multe judete din sudul tarii, cateva mii de agricultori au inregistrat mari pierderi financiare, existand zone in care nu s-a recoltat nici macar un kilogram de porumb. Iar situatia cu care se confrunta este cu atat mai dramatica, cu cat ei nu au primit nici cea mai mica despagubire din partea statului roman. Mai mult, desi asigurati, nu pot primi nici asa bani, din cauza teribilei birocratii din cadrul Ministerului Agriculturii.

PUTEREA

Otrava incomozilor. Poloniu, dioxină sau DDT, "armele" secrete ale statelor

Eliminarea liderilor politici adverşi sau a personajelor devenite indezirabile, dintr-un motiv sau altul, este o practică clandestină folosită de state sau de anumiţi reprezentanţi ai acestora, de-a lungul istoriei. În ultima perioadă, numărul cazurilor făcute publice, unde există suspiciunea otrăvirii unor lideri, a crescut simţitor. Deshumarea, chiar în aceste zile, a liderului palestinian Yasser Arafat va lămuri prezenţa urmelor de poloniu radioctiv pe hainele sale. În octombrie, a fost deshumat fostul preşedinte turc Turgut Ozal, iar presa de la Ankara a anunţat deja că, în rămăşiţele sale, au fost descoperite patru substanţe ucigaşe: DDT, DDE, americiu şi poloniu. La rândul său, fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, a scăpat cu viaţă ca prin urechile acului, după ce a fost otrăvit cu dioxină, în timp ce spionul rus Aleksandr Litvinenko a fost ucis la Londra, cu o doză de poloniu.

Ciomăgeală electorală la Buzău.Ciocnirea echipelor ARD şi USL s-a lăsat cu patru dosare penale

Patru persoane care făceau parte din echipele de campanie USL şi ARD s-au ales cu dosare penale, la Buzău, după ce s-au jignit reciproc şi au recurs la violenţă. Potrivit poliţiştilor, conflictul a izbucnit sâmbătă, în momentul în care o caravana a ARD, susţinătoare a deputatului Cezar Preda, candidat pe Colegiul Camera Deputaţilor Buzău, se deplasa în localitatea Mărăcineni, îndemnându-i pe localnici să voteze cu liderul PDL Buzău. Mesajul susţinătorilor lui Preda era transmis printr-o staţie amplasată pe un autoturism. În acelaşi timp, o maşină cu susţinători ai contracandidatului lui Cezar Preda, Marcel Ciolacu, de asemenea candidat pe Colegiul 7 Camera Deputaţilor din partea USL, se deplasa în faţa caravanei ARD, împărţind flyere inscripţionate cu măsurile luate de PDL în timpul guvernării Boc, respectiv tăierea salariilor şi pensiilor ori impozite mai mari.

Haos la CFR SA. Lucrările pe bani UE se fac fără consultant angajat

Proiectele de reabilitare a liniilor de cale ferată aflate pe Coridorul IV Pan-European, gestionate de directorul general al CFR SA, Cristian Ghibu, suferă întârzieri din cauza caietelor de sarcini prost întocmite, a licitaţiilor viciate şi a lipsei consultanţei specializate. Haosul domneşte peste lucrările de pe tronsoanele dintre Sighişoara şi Simeria. Culmea este că Uniunea Europeană decontează lucrări fără un consultant angajat. CFR SA ar putea pierde sute de milioane de euro, bani europeni, din cauza anulării licitaţiei privind selecţia unui inginer consultant care să verifice lucrările pe porţiunea de cale ferată Simeria - Sighişoara.

ROMANIA LIBERA

Blaga: "PDL stă mai bine în sondaje decât ARD"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga (56 de ani), crede că Mihai Răzvan Ungureanu era mai bine să fi venit alături de democrat-liberali decât să-şi fi făcut propriul partid. De altfel, şeful PDL recunoaşte că Alianţa România Dreaptă (ARD) a fost constituită prea târziu şi, potrivit propriilor analize se află sub scorul partidului cu 2 procente. În ceea ce priveşte "posibilele blaturi" despre care a vorbit consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a spus inclusiv că unii candidaţi PDL sunt prea "tăcuţi" şi cam "impotenţi", Vasile Blaga îi atrage atenţia acestuia că "a mai plecat o dată de la Cotroceni pentru poziţii care nu erau ale preşedintelui".

Bruxelles - ce strategie a avut România

Negocierile asupra viitorului exerciţiu bugetar s-au încheiat vineri cu un eşec, statele membre nereuşind să cadă de acord asupra alocărilor şi reducerilor din viitorul buget al UE. Strategia de negociere a preşedintelui Traian Băsescu s-a axat pe îmbunătăţirea condiţiilor de accesare a sumelor alocate României şi mai puţin pe maximizarea acestora, o abordare aflată în contradicţie cu punctul de vedere al premierului Victor Ponta.

Apocalipsa, profeţia maya, se amână

Oracole, mediumuri, profeţii. Ideea că sfârşitul lumii a fost prevăzut pentru luna decembrie 2012 de un calendar maya a făcut "reţetă" la Hollywood şi pe numeroase site-uri internet. Dar câteva inscripţii descoperite într-un templu maya din Guatemala răstoarnă previziunile catastrofice - Terra are un viitor de... milenii.

ZIARUL FINANCIAR

Cum este criză în România de Black Friday când se stă la coadă la LCD de 1.000 de lei. Iar dacă guvernul ar intra şi el în programul Black Friday la ce v-aţi dori să fie reduceri?

Dacă este criză, recesiune sau nu se mişcă nimic în economie, ar trebui să nu existe Black Friday, ziua importată de la americani, când se fac reduceri şi se deschide sezonul de vânzări de sărbători. Dacă ne uităm la ziua românească de Black Friday, unde oamenii au stat la coadă la electrocasnice, la televizoare, la telefoane, la Ipad-uri, la tot ce era redus ca prezentare de marketing, nici nu ai crede că este criză în România. Sau e criză, dar ce fel de criză? Numai băncile nu au intrat în programul Black Friday, să dea reducere la credite, pentru că ar fi fost "buluc" la ghişee. Oamenii au bani, dar îi ţin la bancă sau la saltea, de frică să nu se înrăutăţească vremurile şi să îi prindă fără cash în casă.

Cine sunt cei opt oameni de care depind pensiile a 5,7 milioane de români

Au între 36 şi 56 de ani şi trebuie să administreze active de 9 miliarde de lei (2 mld. euro), res­pectiv contribuţiile la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) a peste 5,7 milioane de angajaţi, pe o piaţă care încearcă să se obişnuiască cu randamente din investiţii mai mici decât în trecut. Piaţa pensiilor private nu a înregistrat o fluctuaţie semnificativă de personal la nivel de CEO, astfel că o parte a fondurilor de pensii sunt conduse de aceiaşi oameni încă de la lansare - în 2007. Excepţie face Lucian Anghel, fostul economist-şef al BCR, care a preluat recent conducerea companiei de pensii din cadrul grupului. Şi la BRD a existat o schimbare la vârful fondului de pensii, dar anul trecut, când la conducere a venit Rozaura Stănescu.

Ambasadorul Israelului: România e o ţară aşa de frumoasă, că îmi place totul. Mă simt ca acasă

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV, că România este o ţară aşa de frumoasă, încât îi place totul, de la peisaje la oameni şi mâncare, astfel că se simte ca acasă. El a relatat că a vizitat multe locuri din ţară. Pentru ca Israelul să vină aici, trebuie să existe reciprocitate. Israelienii vin în România, dar aş vrea să încurajez cât mai mulţi afacerişti români să meargă şi ei în Israel. Ambasada va fi mai mult decât încântată să organizeze aceste vizite, aceste întâlniri.

România răsuflă uşurată: a scăpat de penalizările financiare dure care i se pregăteau şi va primi mai mulţi bani din fondurile UE

Summitul UE dedicat bugetului multianual al Uniunii (2014-2020) s-a încheiat în coadă de peşte. Dar România răsuflă, deocamdată, uşurată: pericolul de a fi grav penalizată a fost eliminat pe moment. Nu va primi atâţia bani cât aştepta, dar va primi mai mult decât în exerciţiul financiar curent 2007-2013. Mai greu a fost de explicat la Bucureşti ce s-a întâmplat la sfâr­şitul săptămânii la Bruxelles, acolo unde preşedintele Traian Băsescu a reprezentat România. Este un eşec sau un succes? La finalul summitului, anunţând rezultatele la care s-a ajuns, Traian Băsescu nu a vorbit de un succes, dar nici de un eşec: s-au făcut paşi înainte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb