REVISTA PRESEI 27.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 27 februarie 2013

ADEVARUL

Comoara de la Registrul Comerţului, între pile şi privatizare

Şase parlamentari propun trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie. În acest fel, o instituţie care deţine bani şi informaţii despre firmele din România ar trece de la stat la o asociaţie privată condusă de Mihail Vlasov. Un grup de parlamentari din mai multe formaţiuni au depus la Senat un proiect de lege prin care Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC) ar trece de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie (CCIR). Miza bătăliei: Registrul Comerţului are încasări anuale de 130 de milioane de lei, un patrimoniu de 60 de milioane de lei şi baza de date a tuturor firmelor din România. Registrul Comerţului este condus, în prezent, de Silvia Mihalcea, o protejată a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

Băsescu : " Liderii USL fac ochii mari când aud de MCV"

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un nou atac asupra liderilor USL, la numai patru zile după ce le-a trimis o scrisoare cu sugestii pentru dosarul Schengen. Şeful statului îi acuză pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta că "dezinformează" când vorbesc despre aderarea României la Schengen, şi, totodată, că pun interesele de partid mai presus de interesele naţionale. "Pentru mine e clar că preferăm demagogia, în defavoarea interesului naţional. Am văzut acuzaţiile pe care încearcă să le strecoare: preşedintele nu vrea să intrăm în Schengen. Le spun că mi-aş dori ca ei vreodată, repet, vreodată în viaţa lor politică să se bată pentru România cum m-am bătut eu", a spus Băsescu. Preşedintele nu s-a sfiit să trimită un nou avertisment către liderii coaliţiei de guvernare. "Îţi trebuie justiţie pentru a adera la Schengen. Nu ştiu de ce şi domnul Ponta, şi domnul Antonescu fac ochii mari când le spui «uitaţi-vă la MCV». Minciuna trebuie să înceteze.

Ponta îi dă replica lui Băsescu: "Vorbele preşedintelui nu valorează nimic nici pentru mine, nici pentru români"

Premierul Ponta a declarat că nu doreşte să comenteze ultimele afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu, motivând că el, ca prim-ministru, este "cu munca", în timp ce preşedintele este "cu băgatul de strâmbe" şi a adăugat doar că şeful statului devine principalul adversar al aderării la Schengen. Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe liderii USL că pun interesele de partid deasupra intereselor naţionale. "Politicienii care fac acest lucru este bine să nu stea la cel mai înalt nivel, pentru că afectează credibilitatea ţări", a spus Băsescu. Conform şefului statului, liderii majorităţii parlamentare, adică premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi pentru a încerca să ascundă un eventual eşec legat de intrarea în Schengen.

Vosganian crede că salariile "prea mari" au îngropat combinatul Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, crede că la combinatul din Râmnicu Vâlcea salariile au crescut cu 50%, lucru care a destabilizat balanţa societăţii. O altă cauză a intrării în insolvenţă ar fi cumpărarea diviziei de petrochimie de la Arpechim Piteşti. Achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor cu a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru care, în opinia ministrului Vosganian, Oltchim este în insolvenţă. Oficialul a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că salariul mediu brut la Oltchim este de 4.000 lei pe lună. O comparaţie a efectivului de salariaţi şi a mărimii fondului de salariu arată că în acest interval numărul angajaţilor a scăzut cu 12%, iar fondul de salarii a crescut cu 40%.

România, somată să dea înapoi peste 17 milioane de euro din banii primiţi de la UE prin Politica Agricolă Comună

Comisia Europeană a cerut, marţi, României returnarea unei sume de 17,7 milioane de euro fonduri europene cheltuite incorect pe instrumentul Politica Agricolă Comună (PAC). Solicitări similare au fost trimise şi altor 21 de state membre. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, pentru România organismul de la Bruxelles a cerut recuperarea a 12,5 milioane de euro pentru deficienţe ale controalelor privind eligibilitatea şi cheltuielile beneficiarilor, dar şi deficienţe în aplicarea de sancţiuni în cadrul măsurii 'modernizarea exploataţiilor agricole' din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). De asemenea, Comisia Europeană a calculat corecţii financiare pentru controale incomplete privind parcelele şi registrele, în valoare de 5,2 milioane de euro, care ar urma să aibă însă un impact financiar net de 2,96 milioane de euro, circa 2,2 milioane de euro fiind deja recuperate din corecţii anterioare.

CURIERUL NATIONAL

Fermierii anticipează un an agricol bun

Curierul Naţional a mers în teritoriu, unde fermierii spun că s-ar putea să avem un an agricol similar celui din 2011. Olteanu, UNPCPR: Dacă vom avea producţiile din 2011, preţurile alimentelor nu vor creşte, dar dacă vom avea producţia de anul trecut, acestea se vor scumpi. "Atât timp cât în România agricultura depinde în prea mare măsură de natură, doar Dumnezeu ştie astăzi cum va fi producţia".

Frauda bancaro-imobiliară are totuşi autori

Din păcate, la cinci ani de la declanşarea unei crize economice care a rezultat dintr-o creditare mincinoasă, la limita fraudei, nu am văzut găsindu-se responsabili pentru cutremurul financiar din 2008. Laolaltă şefii falimentarelor CountryWide, Bear Sterns şi Lehman Brothers, ai beneficiarelor banilor publici Citigroup, AIG, General Electric, ai băncilor engleze naţionalizate, ai entităţilor de garantare rămase fără acoperire precum Freddie Mac şi Fannie Mae, cu toţii se află în libertate şi huzuresc în contul milioanelor şi zecilor de milioane de dolari pe care i-au încasat ca salarii, bonusuri, compensaţii şi acţiuni preferenţiale.

Arpechim, cea mai mare problemă a Oltchim

Vosganian: În 2012, când pierderile totale s-au situat la 47%, conducerea Arpechim a finanţat o serie de investiţii neproductive. "Conform unui contract încheiat în 2010, Oltchim s-a angajat să plătească salariile Arpechim indiferent dacă se munceşte sau nu". Piperea: Persoanele culpabile sunt cei din conducere, dar şi demnitari, funcţionari de rang înalt. Achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim este principalul motiv pentru care Oltchim este în insolvenţă, cauză agravată de contractul prin care Oltchim s-a angajat să plătească, timp de cinci ani, salariile angajaţilor Arpechim, indiferent dacă societatea funcţiona sau nu. Declaraţiile aparţin ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a susţinut ieri o conferinţă de presă împreună cu administratorii judiciari ai Oltchim, avocaţii Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan.

Gheţea: ARB va trimite ANPC un proiect privind promovarea medierii

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) vrea să iniţieze un proiect de act normativ pe care să-l propună Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pentru a promova medierea ca soluţie de stingere a litigiilor, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea. "Vrem să ne dăm mâna, ARB şi ANPC, pentru a promova mai mult medierea pentru că astfel ANPC ar scăpa de o durere de cap, să nu le mai vină atâtea reclamaţii. Dintr-un număr de câteva mii de reclamaţii primite, doar 1-2% sunt fondate, iar în acest context vrem să colaborăm pentru a reduce numărul de reclamaţii nefondate, care fac să ducă la pierdere de timp la ANPC şi la bănci, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru client", a spus Gheţea, ieri, la o conferinţă pe tema medierii.

Italia, în faţa unui impas politic major

Stupoare, cutremur în viaţa politică italiană, cu reverberaţii şi la nivel european. Valul de populism ce a marcat campania electorală pune acum în pericol capacitatea de guvernare a Italiei. Asistăm cum, la 15 luni de la căderea Guvernului Berlusconi, rezultatele legislativelor de duminică şi luni se traduc printr-o surpriză monumentală. Potrivit cifrelor date publicităţii de Ministerul italian de Interne, în urma despuierii urnelor a 99,9% din birourile de vot, contrar previziunilor care dădeau un uşor avans coaliţiei de centru stânga, Silvio Berlusconi, aliat cu Liga Nordului, a fost cel care a ajuns în frunte la Senat (ca număr de mandate), înaintea Stângii italiene.

Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi din CSM

Judecătorul Cristi Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi "pentru" şi patru "împotrivă". Judecătoarea Alina Ghica a fost revocată din funcţia de membru al CSM cu 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă". Magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat şedinţele de judecată, ca urmare a "pasivităţii" manifestate de plenul CSM cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Întrebat cum comentează decizia membrilor CSM, Cristi Danileţ a răspuns: "Sunt profund dezamăgit".

China va lua poziţia comercială a UE în America Latină

Pentru europeni, cifrele de dezvoltare a ţărilor latino-americane sunt incredibile: Peru 5,5%, Columbia 4,5%, Chile 5,5%, Brazilia 4 %. Fondul Monetar International prevede că în anul 2013, ritmul de creştere economică a Americii Latine va fi 4,1%. Numărul populaţiei sărace se va reduce la o cotă minimă din ultimii 20 ani. America Latină, un continent care fusese acoperit de criză, devine astăzi o zonă prosperă, notează revista germană Der Spiegel. Ţările din America Latină au descoperit Asia drept un nou partener comercial. La începutul secolului nostru, valoarea comerţului Asiei cu America Latină era foarte mică, însă acum valoarea comerţului bilateral ocupă peste 25% din comerţul latino-american. În ultimii 10 ani, comerţul dintre America Latină şi China a crescut enorm. China importă din ţările sud-americane materii prime, bronz, minereuri de fier, soia şi petrol.

EVENIMENTUL ZILEI

ANALIZĂ. 4 mutări geostrategice ruseşti în jurul României

În ultima perioadă, Rusia şi-a intensificat eforturile de a-şi spori influenţa în Europa de Est. Hillary Clinton le-a calificat drept un proces de re-sovietizare. 4 decembrie 2012: secretarul de stat american de la aceea vreme, Hilary Clinton, participă, la Dublin, la o reuniune internaţională, în care avertizează că Rusia lui Putin vrea să resovietizeze regiunea, adică să îşi recapete zonele de influenţă pierdute în 1989. În vara anului trecut, un înalt oficial al PSD de la Bucureşti, Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar şi fost ministru al Apărării în guvernul condus de Adrian Năstase, scria, pe contul său de facebook, că episodul suspendării preşedintelui Traian Băsescu este parte a războiului geostrategic dintre Statele Unite ale Americii şi Germania pe de o parte şi Rusia pe cealaltă parte. Miza: România şi Moldova.

EXCLUSIV EVZ. Declaraţii surprinzătoare în scandalul plagiatului de la Facultatea de Medicină Dentară. Decanul Bucur se retrage

Cancerul plagiatului atinge din nou Universitatea de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti, care este în aceste zile în centrul unui scandal în urma descoperirii mai multor lucrări aproape identice ale unor absolvenţi de la medicină dentară. Lucrările suspecte de plagiat au teme aproape similare şi au fost elaborate de absolvenţi în perioada 2007-2011, sub directa îndrumare a profesorului Alexandru Bucur, actualul decan. Dezvăluirile au fost făcute de către Robert Turcescu la emisiunea "Sub semnul întrebării" de la postul B1 TV. Cazurile de plagiat au fost descoperite de Centrul de Investigaţii Media. Aseară, la postul B1 TV, profesorul Ionel Sinescu a declarat că decanul facultăţii de stomatologie, Alexandru Bucur, şi-a anunţat retragerea.

Anturajul interlop al favoritului Monei la şefia procurorilor

Florin Magyar este un apropiat al lui Ioan Oţel, fost poliţist acuzat de şantaj, furt şi organizarea unui grupări de crimă organizată. Favoritul ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, la şefia procurorilor nu are un trecut tocmai curat. Magyar are legături de prietenie cu o grupăre de tip mafiot din Cluj. Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Cluj este amic cu fostul colonel de poliţie Ioan Oţel, care, în urma unui scandal sexual, a fost obligat să se pensioneze. Oţel face parte dintr-o grupare care în 2006 a făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de DIICOT Cluj, instituţia unde lucra şi procurorul Magyar. Reţeaua este acuzată de şantaj şi constituirea unui grup de criminalitate organizată.

Primul pas pentru controlul Justiţiei a fost făcut

Mona Pivniceru şi-a văzut visul cu ochii: are majoritatea în Consiliul Superior al Magistraturii. Justiţia românească a marcat ieri o premieră: şi-a revocat doi reprezentanţi în forul suprem al judecătorilor şi procurorilor: judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi din Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Cu majoritate de voturi. În locul lor vor veni, cei care au ieşit pe locul doi la alegerile câştigate de excluşii din Consiliu. Vor veni în CSM - ca interimari, deocamdată - judecătorii Mihai Viorel Tudoran, de la Curtea de Apel Ploieşti şi Elena Popescu de la Judecătoria Târgu Jiu.

Acuzat în dosarul "Referendumul fraudat", Constantin Manoloiu PUS ŞEF AL CORPULUI DE CONTROL al ministrului Radu Stroe

Constantin Manoloiu este noul şef al Corpului de Control al ministrului Radu Stroe. Pe numele său sunt formulate acuzaţii de abuz în serviciu contra intereselor publice, ancheta în acest dosar fiind în curs. El este urmărit penal alături de fostul secretar de stat din MAI Ioan Căbulea în dosarul "Referendumul fraudat". Prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, care a îndeplinit, anterior, funcţia de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanei şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), a fost împuternicit în funcţia de director general al Corpului de Control al Ministrului. În locul său, la conducerea DEPABD a fost împuternicită, tot prin ordin al ministrului Radu Stroe, comisarul şef de poliţie Gina Laura Cuşa.

Distrugerea Halei Matache

Închisă în 2011, pentru a face loc bulevardului Uranus, monumentul dispare bucată cu bucată, sub ochii autorităţilor care nu fac nimic ca să o protejeze. După ce a fost vandalizată de hoţii de fier vechi, Hala Matache a început să se prăbuşească. Ieri, o parte dintr-un zid şi o parte din acoperişul clădirii au căzut. Asta, sub ochii autorităţilor, care, potrivit legii, ar trebui să protejeze monumentul şi să-l conserve. Autorităţile dau vina pe hoţii de fier vechi, dar, uluitor, tot ele spun că "Matache" e păzită de paznici.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Băsescu

Principalul adversar al aderării României la spaţiul Schengen devine chiar preşedintele Traian Băsescu, a declarat marţi premierul Victor Ponta, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui din această seară. "Eu nu înţeleg această atitudine negativă, dar trăim cu ea", a afirmat Victor Ponta, revenit dintr-o vizită la Copenhaga. "Ceea ce pot să constat este faptul că principalul adversar al aderării României la Schengen devine chiar preşedintele Traian Băsescu", a afirmat Victor Ponta, pe Aeroportul Otopeni, la revenirea din vizita efectuata in Danemarca. "Preşedintele tot caută motive să nu fim primiţi", a spus Ponta, subliniind că argumentele ca România să nu fie primită în Schengen sunt date doar de Traian Băsescu, nu de premierii cu care s-a întâlnit.

Oana Schmidt Hăineală, despre revocarea judecătorilor Danileţ şi Ghica: Este o decizie a plenului, supusă căii de atac

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat că nu poate să comenteze revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Ea a ţinut însă să precizeze că este vorba de o decizie a plenului CSM, luată cu majoritate de voturi şi care poate fi supusă căii de atac.

Judecătorul Adrian Bordea, ales vicepreşedinte al CSM

Judecătorul Adrian Bordea a fost ales, astăzi, vicepreşedinte al CSM. Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a anunţat că în urma voturilor exprimate de membrii Plenului CSM, judecătorul Adrian Bordea este noul vicepreşedinte al Consiliului, acesta primind 16 voturi "pentru", un vot fiind de abţinere. Înaintea alegerii noului vicepreşedinte al CSM, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut retragerea candidaturii judecătorului Adrian Bordea. Solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România a provocat dispute aprinse în CSM, membrii Consiliului cerând reprezentanţilor AMR să-i lase să decidă ei în cazul candidaturii lui Adrian Bordea.

Ce titlu primeşte Benedict al XVI-lea după demisie şi cum va trebui să fie apelat

Modul de adresare şi titlul pe care îl va primi Benedict al XVI-lea după demisie au fost clarificate de Vatican, ieşind la iveală şi alte detalii minore care ţin de renunţarea acestuia la scaunul papal. Astfel, Benedict al XVI-lea va fi numit oficial "papă emerit", iar cei ce i se adresează vor putea să folosească în continuare apelativul "Sfinţia Voastră". De asemenea, acesta îşi va putea păstra numele papal de Benedict al XVI-lea, fără să fie nevoie să revină la numele din buletin, Joseph Ratzinger. Cât priveşte hainele pe care va avea voie să le poarte, papa Benedict poate îmbrăca în continuare rasa albă, însă fără pelerina papală.

Industria nu va plăti certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scădea pentru a proteja populaţia

Industria ar putea fi exceptată de la plata schemei de sprijin pentru energia verde ca parte a unui set de măsuri menit a atenua creşterea preţului la energie ca urmare a subvenţiilor masive acordate de statul român, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. "Capacităţi industriale precum cele ale ArcelorMittal sau ale Alro, care sunt mari consumatori de energie, plătesc foarte mult pentru schema suport. Ei sunt mari angajatori. Nu ne permitem să le dăm cu piciorul pentru ca unii să câştige foarte mult", a spus Niţă, într-un interviu pentru Bursa.

NATIONAL

Sindicalistul Ion Radoi, acuzat ca vinde de zece ori mai scump chioscurile de la metrou prin firmele de casa

Spagi grase, interventii la nivel inalt, chirii uriase si chioscuri cumparate la preturi de zece ori mai mari, de la firmele prietene sindicalistului Ion Radoi - cu asta se confrunta comerciantii care vor sa inchirieze spatii de la Sindomet Servcom SRL, firma care detine monopolul pe fiecare centimetru patrat din subteranele Capitalei. 600.000 de oameni folosesc zilnic metroul. Asta inseamna pentru micii comercianti o adevarata mana cereasca: mii de potentiali clienti care trec prin fata magazinelor, in diferitele statii ale Metrorex.

"Lumea se poate sfarsi in 2013!". Anuntul facut de sefa FMI a panicat intreaga planeta!

La o reuniune a femeilor puternice, la Davos, Christine Lagarde a facut cateva previziuni sumbre, cum ar fi ca "Occidentul va disparea, daca guvernantii nu iau deciziile care trebuie". Ori reusim in 2013, ori ne prabusim. Lumea, asa cum o stim, s-ar putea sfarsi", a declarat Lagarde, referindu-se, conform temei de discutie, la economia mondiala. Problema Occidentului in prezent este tiparirea banilor in cantitati enorme, in dorinta de a acoperi gaura imensa in sistemul bancar mondial, care se surpa. Macar pana se implementeaza un nou sistem monetar. Iar asta este posibil numai daca legiuitorii raman mana-n mana cu elita bancara.

Primarul din Miercurea Ciuc confunda Romania cu tara lui Gingis Han

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, pune mot scandalului referitor la arborarea steagului secuiesc pe institutii romanesti conduse de maghiari. Dialogul acid starnit intre Budapesta si Bucuresti de arborarea unui drapel strain pe primariile conduse de etnici maghiari (dialog in care ambasadorul Ungariei si-a permis sa sustina public modificarea art. 1 din Constitutia Romaniei si autonomia teritoriala) a dat aripi imaginatiei primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert. Care nu numai ca a arborat ditamai steagul secuiesc in centrul urbei, dar a si decretat ca limba maghiara "este obligatorie" in orasul administrat de el: "Cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie in Miercurea Ciuc, incepand de la prefect, corespondentii televiziunilor si radiourilor romanesti, toata lumea care traieste din impozitele secuilor trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna".

PUTEREA

OPRESCU ÎNGROAPĂ 7,6 MILIOANE DE EURO. Lucrările întârzie, comisioanele cresc la Primăria veche

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în şedinţa de luni, suplimentarea cu 7,6 milioane de euro a fondurilor alocate pentru consolidarea sediului vechi al Primăriei din B-dul Regina Elisabeta. Preţul total al lucrărilor se ridică, astfel, la peste 18 milioane de euro, plus 3 milioane de euro pe an pe care primarul Oprescu le plăteşte, din 2010, pentru chiria sediului din Splaiul Independenţei. Potrivit expunerii de motive semnate de Oprescu, majorarea costului aferent lucrărilor se impune, deoarece soluţia tehnică agreată iniţial, prin consolidarea bazei, nu este suficientă pentru punerea în siguranţă a clădirii din punct de vedere seismic. Totuşi această soluţie a fost aleasă de la început tocmai pentru a nu fi nevoie de închirierea unui alt sediu, lucrările urmând să se desfăşoare cu oamenii în interior.

Campaniile PUTEREA. BĂNCILE NU MAI VOR PROCESE. ARB vrea rezolvarea litigiilor pe cale extra-judiciară

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) analizează iniţierea unui proiect, care să fie propus Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, referitor la creşterea conştientizării părţilor aflate în conflict de necesitatea medierii, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB. "Prin asta, nu vrem să ne dăm mâna cu ANPC, ci doar să promovăm mai mult medierea pentru că şi dânşii (ANPC, n.r.) scapă, la rândul lor, de o durere de cap, adică de numărul mare de reclamaţii primite", a afirmat Gheţea, citat de Agerpres. Şeful ARB a recunoscut că între băncile din România şi clienţii lor există o tensiune nedorită, însă, de către comunitatea bancară.

ANAF a recuperat aproape 8 miliarde de lei

ANAF a obţinut anul trecut venituri de aproape 8 miliarde de lei din combaterea evaziunii, prin acţiuni derulate de Garda Financiară, Inspecţia Fiscală şi Vamă. Din această sumă, mai mult de o pătrime este rezultatul monitorizării transporturilor intracomunitare de mărfuri, în special legume-fructe şi carne. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat în 2012 aproape 168 de miliarde lei, în creştere cu peste 7% faţă de anul anterior. Structurile din cadrul ANAF au dispus măsuri asigurătorii în valoare de peste 5,4 miliarde de lei şi au instituit obligaţii fiscale suplimentare de peste 6,8 miliarde de lei, informează Mediafax.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU. Fost comunicator PSD, şef la Agerpres: " În redacţie cred că îmi va folosi experienţa dobândită în Senat."

Fost consilier politic, fost consultant parlamentar, şef al biroului de presă al PSD, Alexandru Ion Giboi, este, de luni, jurnalist. Saltul a fost posibil odată cu numirea sa de către premierul Victor Ponta în funcţia de director al Agerpres, agenţie media de stat. Acesta explică într-un interviu acordat "României libere" de ce nu vede o contradicţie între fosta şi actuala sa poziţie şi recunoaşte că nu l-ar surprinde dacă el, la rândul lui, ar fi, la un moment dat, schimbat din considerente politice.

Impas politic în Italia. Victoria comicului nu face pe nimeni să râdă

Rezultatul alegerilor italiene, anunţat ieri, a fost şocant şi a produs cutremure, locale şi continentale: Senat fără majoritate, Parlament blocat, tensiuni pe pieţele financiare, Europa - îngrijorată de reapariţia spectrului crizei, presa - alarmată de triumful populiştilor asupra partidelor tradiţionale şi a elitei tehnocrate. Italia s-a trezit ieri într-un impas politic, în absenţa unei majorităţi în Senat, situaţie care a aruncat Europa în alertă de teama revenirii crizei în zona euro. Succesul la legislativele de duminică şi luni al Mişcării 5 Stele (M5S) - populistă şi antisistem - a comicului Beppe Grillo a bulversat toate echilibrele eşichierului politic, atât la dreapta, cât şi la stânga.

Marile puteri propun Iranului relaxarea sancţiunilor în schimbul închiderii unui complex nuclear

Marile puteri au oferit Iranului relaxarea limitată a sancţiunilor în schimbul încetării activităţilor controversate în domeniul nuclear, în prima zi a reuniunii din Kazahstan, iar Teheranul a promis că va răspunde cu o propunere pe măsură, potrivit Mediafax. Reuniunea din Kazahstan este prima din ultimele opt luni între reprezentanţii Iranului şi cei ai grupului "P5+1" - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Diplomaţi occidentali au descris discuţiile de marţi drept "utile", însă oficialii iranieni încă nu au răspuns propunerii marilor puteri de închidere a complexului nuclear de la Fordo.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 15 bănci pe 2012

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit cu capital privat majoritar local, s-a menţinut în 2012, pentru al doilea an la rând, pe poziţia a treia în clasamentul activelor bilanţiere din sistem, înaintea băncii de stat CEC Bank; UniCredit a reuşit să prindă top 5 devansând Raiffeisen, iar ING a urcat până pe locul 8 în timp ce grecii de la Alpha şi Bancpost au continuat să alunece. Pe o piaţă a creditului cuprinsă de letar­gie, băncile care anul trecut au vândut mai multe credite noi decât sumele ram­bur­sate de clienţi din împrumu­tu­rile vechi au putut să iasă cu uşurinţă din rând, înregistrând creşteri vizibile la nivelul cotelor de piaţă după active.

Un fost bancher face 1 mil. euro cu două restaurante Subway

Constantin Degeratu, 44 de ani, un antreprenor român cu o experienţă de mai bine de două decenii în industria bancară, aşteaptă venituri de circa un milion de euro pentru cele două restaurante Subway pe care le deţine în franciză împreună cu un partener. El a deschis în ultimul an restaurantele Subway din Piaţa Victoriei şi din Cocor. Acestea sunt primele date pe care le oferă un francizat cu privire la vân­zările lanţului de restaurante intrat pe piaţa locală anul trecut.

Cel mai important eveniment de energie al anului începe azi: ZF Power Summit'13.

Cel mai important eveniment de energie al anului, ZF Power Summit '13, va începe azi de la ora 09.30. Pe parcursul a două zile, într-un format unic bazat în special pe dialogul direct, Ziarul Financiar va încerca să dezbată alături de invitaţii săi subiectele fierbinţi ale domeniului. Şefii celor mai mari companii din energie, Ministrul delegat pentru energie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, antreprenorii din sector, marii consumatori, dar şi institutele de cercetare au acceptat invitaţia ZF de a vorbi liber despre unul dintre cele mai importante subiecte ale zilei.

Veniturile bugetare şi creditarea sunt pe minus, iar entuziasmul investitorilor străini s-a temperat

Ministrul Liviu Voinea spune însă că datele bugetare pe ianuarie sunt bune, în conformitate cu aşteptările. Începutul anului 2013 a venit cu veşti amestecate. După o îmbunătăţire a percepţiei pieţelor externe privind România, cu implicaţii pozitive la nivelul dobânzilor la care s-a împrumutat statul şi al cursului de schimb, treptat, entuziasmul s-a mai temperat, creditarea şi veniturile bugetare sunt pe minus, în timp ce absorbţia fondurilor europene rămâne redusă. Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că datele la nivelul veniturilor bugetare sunt bune.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb