REVISTA PRESEI - 27.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 aprilie 2011

ADEVĂRUL

De ce e ilegală taxa auto

Guvernul încasează în continuare taxa de poluare, deşi Curtea Europeană de Justiţie a decis că încalcă principiile de drept ale UE. Instanţele din România sunt obligate să ţină cont de decizia magistraţilor europeni, astfel că procesele cu statul sunt câştigate pe bandă rulantă. Potrivit Curţii de la Luxemburg, taxa de poluare încalcă legislaţia Uniunii Europene (UE), producând un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Practic, discriminarea provine din faptul că la înscrierea unei maşini second-hand, cumpărate din străinătate, posesorul este obligat să plătesca taxa de primă înmatriculare, iar când este vorba despre o maşină la mâna a doua cumpărată din România nu se plăteşte nimic. Taxa poate deveni legală doar dacă se aplică şi la tranzacţiile de maşini second-hand înmatriculate deja în România.

Nave militare pentru Olanda făcute la Galaţi

Damen Galaţi s-a profilat pe producţia de vase de luptă, iar principalul client este chiar Olanda, ţară care deţine cele mai importante şantiere navale din Europa. Navaliştii gălăţeni sunt singurii din ţară care fabrică nave de război. Ei au devenit furnizori de bază ai unor flote militare importante din Europa. Constructorii de nave din Galaţi au depăşit criza financiară după ce şi-au adaptat producţia spre industria militară. Şantierul Damen a fost prin tradiţie un şantier "civil", însă acum doi ani a început să producă vase militare, iar realizările navaliştilor gălăţeni au fost apreciate şi în acest sector. Primele comenzi ale Marinei Militare olandeze, finalizate anul trecut, au fost trei navete rapide pentru paza de coastă. A urmat nava de patrulare "Groningen", lansată la apă la 21 aprilie 2011, în prezenţa ministrului olandez al Mediului, Schultz van Haegen. Şantierul Damen a construit până acum şase nave militare şi are în derulare 27 de contracte pentru nave ce vor fi livrate în următorii trei ani.

Datoriile SUA trimit lumea într-o nouă criză

Criza care abia s-a încheiat (cel puţin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americană, cea mai mare din lume, se clatină iar din cauza datoriilor uriaşe (peste 14.000 de miliarde de dolari, adică 91,6% din Produsul Intern Brut). Economiştii spun că, dacă SUA vor intra iar în recesiune, există un pericol real ca întreaga lume să urmeze acelaşi drum, pornind într-un nou ciclu de criză. Spusele lor au fost întărite luni, când pieţele americane, europene şi asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA. Problemele americanilor s-au reflectat la nivel mondial, afectând mari puteri precum China, Japonia şi Uniunea Europeană, dar şi ţări emergente precum Turcia, Indonezia, Malaysia, Taiwan sau Filipine. Mai mult, un raport al FMI arată că era supremaţiei SUA va lua sfârşit în 2016, când China va deveni cea mai puternică economie din lume.

Nunta secolului: înrudirea casei regale româneşti cu cea a Marii Britanii

Evenimentul de vineri are potenţialul de a influenţa modul cum britanicii îşi privesc monarhia. Mulţi dintre ei nu cred că va mai dura 100 de ani. Nunta cuplului Charles Windsor - Kate Middleton a provocat dezbateri privind relevanţa monarhiei britanice în secolul al 21-lea. Printre miliardele de oameni care vor privi nunta de vineri vor fi probabil şi mulţi sceptici. Casa Regală din România şi cea din Marea Britanie au legături de rudenie din 1914. Atunci începea domnia Regelui Ferdinand de Hohenzollern. El era căsătorit cu Maria, Principesă de Edinburgh, care a devenit Regină a României. Regina Maria a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria. Mama Reginei Maria a fost Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea, care a fost fratele tatălui său.

Salariul majoritar abia acoperă strictul necesar

Mai mult de jumătate (54,8%) din efectivul de salariaţi al României câştigă între 601 şi 1.500 de lei lunar, iar alţi 7% au mai puţin de 600 de lei, arată o cercetare asupra salariilor publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Între 1.501 şi 3.000 de lei câştigă 27,2% din salariaţi şi doar 3,5% au mai mult de 5.000 de lei. Dar tot din statisticile oficiale (referitoare la bugetele familiilor) reiese că pentru asigurarea hranei şi acoperirea cheltuielilor inevitabile - întreţinerea locuinţei, plata diverselor taxe şi abonamentul de transport - românii sunt nevoiţi să aloce între 1.400 şi 1.600 de lei lunar.

Ce-ai face dacă te-ai îmbogăţi

Pe mulţi dintre noi ne sperie ideea de a deveni bogaţi peste noapte. Cu toate acestea, visăm să avem o viaţă fără griji şi îi invidiem pe cei avuţi. Să ajungi bogat dintr-odată poate fi o criză personală greu de gestionat, cred psihologii. De aceea, mulţi români pierd repede ceea ce au câştigat uşor. Când sunt întrebaţi ce ar face cu sume mari, de exemplu un milion de lei, primul răspuns care le vine în minte românilor diferă foarte mult de la o persoană la alta, arată o cercetare realizată de IRES. 20% ar merge pe cheltuieli imediate - case, maşini -, în timp ce 32% şi-ar testa spiritul întreprinzător şi ar investi într-o afacere. La economisire se gândesc 28% din români, iar pe lista metodelor apare şi clasicul mod de a ţine banii la saltea. 19% susţin că ar dona banii unei rude, prietenilor sau unor instituţii.

Sărac sau avut

Un raport pe 2010 al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii arată că românii au o părere foarte clară în ceea ce priveşte locul în care se plasează din punct de vedere al averii. Astfel, 33% consideră că se află în clasa de mijloc, 43% se plasează în clasa muncitoare şi 22% susţin că fac parte din ţărănime. Evoluţia, în timp, a evaluărilor pe scara sărac-bogat a arătat o îmbunătăţire a situaţiei după anul 1999 şi o evaluare constantă după 2006. Percepţiile populaţiei sunt însă diferite de situaţia reală. Sociologii susţin că, în prezent, sub 10% din români fac parte din clasa mijlocie, care se traduce printr-o viaţă fără constrângeri. În privinţa veniturilor lunare, 31% din români spun că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, 34%, că au buget doar pentru necesităţi, în timp ce doar 1% declară că reuşesc să aibă tot ce trebuie, fără prea mari eforturi.

Câţi oameni au trăit pe lume

Într-un pasaj din Divina Comedie, Dante se cutremură gîndindu-se la numărul de oameni care au existat pînă atunci şi au murit. Dar care e numărul acestora pînă astăzi? Population Reference Bureau din SUA a încercat să dea un răspuns la această întrebare. Pornind de la anul 50 000 i.Hr., după un calcul care include rata mortalităţii infantile din diverse perioade istorice, speranţa de viaţă şi alţi factori, biroul de recensămînt american apreciază că pînă astăzi au existat aproximativ 106 miliarde de oameni. Populaţia mondială din prezent reprezintă deci cam 6% din acest total. Acest calcul e considerat semi-ştiinţific şi autorii recunosc că poate fi uşor contestat, dar că adevăratul rezultat nu se îndepărtează foarte mult de acest număr.

Siria, transformată în zonă de război

Regimul lui Bashar al-Assad, care se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa, şi-a dezlănţuit unităţile de elită asupra protestatarilor, omorând peste 120 de oameni în ultimele cinci zile şi militarizând mari părţi ale ţării. SUA şi Marea Britanie iau în calcul sancţiuni, deşi oficialii recunosc că nu au prea multe posibilităţi de a pune presiune pe regimul de la Damasc. SUA pregătesc sancţiuni împotriva membrilor regimului sirian al lui Bashar al-Assad care au ordonat represiunea violentă a protestelor, transmite CNN. Acestea vizează îngheţarea averilor şi interzicerea călătoriilor oficialilor sirieni acuzaţi de abuzuri privind drepturile omului, precum şi interdicţia de a desfăşura afaceri în SUA.

Schengen moare în duelul dintre Franţa şi Italia

Preşedintele francez şi premierul italian cer Comisiei Europene să analizeze reintroducerea temporară a controlului la graniţele interne ale Schengen. Sarkozy şi Berlusconi au trimis UE o scrisoare în care pledează pentru modificarea acordului Schengen. Analiştii spun că este o strategie electorală a celor doi.

"Ceaiul buzelor" scandalizează China

Un anunţ de angajare a stârnit revolta oamenilor din oraşul Xinyang, aflat în provincia Henan din China. "Pentru punctul de lucru de la Muntele Jiuhua de Vest, angajăm, cu normă întreagă, culegători de frunze de ceai. Potenţialul angajat trebuie să fie femeie, fără experienţă sexuală, să aibă cupa C la sutien şi să nu prezinte pe trup nicio cicatrice sau rană vizibilă", se precizează în anunţ, după cum relatează site-urile de ştiri din China. La aşa-numitul "ceai al buzelor" se face referire în foarte multe poveşti locale. Se spune că, în vechime, acesta ar fi fost cules cu buzele de către zâne. Totodată, legendele spun că, în momentul în care peste frunzele de ceai se toarnă apă fierbinte, spiritul purităţii se ridică spre cer, sub formă de aburi. Ceaiul ar avea o aromă aparte, dar şi puteri tămăduitoare. Se spune, de asemenea, că la începutul secolului trecut, vânzătorii de ceai au experimentat ideea de "ceai între sâni". Virgine cu vârste de până în 16 ani erau rugate să culeagă frunzele cu buzele la miezul nopţii şi să le ţină apoi între sâni, astfel încât ceaiul să fie extraordinar.

CURENTUL

Vîntu se pregăteşte să-l bage în puşcărie şi pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache

Scăpat la mustaţă, deocamdată, de arestul "primitor" de la Rahova, Vîntu se pregăteşte să-l bage în puşcărie pe primarul Bacăului, liberalul Romeo Stavarache, după aceeaşi reţetă după care a fost condamnat la doi ani şi jumătate cu executare edilul oraşului Baia Mare, Cristian Anghel. În urmă cu mai bine de o lună, ziarul "Curentul" relata cum primarul Stavarache a fost mandatat printr-o hotărâre a Consiliului Local să negocieze cu Vîntu cumpărarea vilei pe care acesta o deţine în Bacău contra sumei de 600.000 de euro plus TVA, în vederea transformării clădirii în Casa Căsătoriilor.

România va avea cel mai puternic laser din lume

Comisia Europeană a probat planurile de construcţie a unui trio de lasere uriaşe, în România, Ungaria şi Cehia. Proiectul, numit Extreme Light Infrastructure (ELI - Infrastructura de Lumină Extremă), va pune bazele construirii unui laser şi mai puternic, care ar putea încerca să extragă particule "virtuale" din vidul spaţiu-timp. Cele trei noi lasere vor fi terminate până în 2015, scrie publicaţia "New Scientist", care adaugă că în România laserul va fi construit pe platforma Măgurele şi se va concentra pe fizica nucleară a laserelor. O sursă intensă de raze gamma va fi creată prin cuplarea unui accelerator de particule cu un laser de mare putere. În Republica Cehă, laserul va fi amplasat în Praga şi se va axa pe generarea de particule energetice ultra-scurte (10 GeV).

CURIERUL NAŢIONAL

Când va câştiga online-ul meciul cu printul?

În 2012 bugetele alocate pentru online vor ajunge să fie mai mari decât cele pentru print. Publicitatea online câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa promovăriiprin intermediul presei scrise. Online-ul nu va reuşi să "omoare" publicaţiile tipărite, însă printul trebuie să se axeze mai mult pe materiale ample, anchete, reportaje şi nu ştiri. Pentru acest an, jucătorii din piaţa de publicitate spun că se poate vorbi de o egalitate între bugetele alocate pentru online şi cele pentru presa tipărită. Însă, acest lucru nu înseamnă că presa tipărită va dispărea, ci va trebui să îşi modifice conţinutul, bazându-se mai mult pe genuri jurnalistice ample, în timp ce online-ul se va axa pe ştiri.

Boc ameninţă cu sancţiuni penale pentru munca la negru

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat, ieri, că vor fi aplicate sancţiuni dure pentru munca la negru, avertizându-i pe cei care folosesc salariaţi fără forme legale să le încheie contracte de muncă, pentru că noua legislaţie prevede amenzi mult mai mari şi sancţiuni penale. Emil Boc s-a întâlnit, la Ministerul Muncii, cu ministrul Internelor Traian Igaş şi cu conducerea Inspecţiei Muncii, pentru a discuta măsurile ce vor fi luate pentru combaterea muncii la negru. La finalul întâlnirii, ministrul interimar al Muncii a spus că este nevoie, la fel ca şi în cazul evaziunii fiscale, de o colaborare între autorităţi cu competenţe în domeniu. El a precizat că "planul complet şi complex" de combatere a muncii la negru va fi făcut prin aşezarea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Ministerului de Interne, inclusiv Jandarmeriei.

În ce sectoare sunt faliţii noştri?

5.000 de firme au intrat în insolvenţă în primele trei luni ale anului, segmentul cu cele mai mari probleme fiind comerţul cu amănuntul. Coface: Intensificarea agresivă a concurenţei în acest sector este probabil să genereze şi o creştere a insolvenţelor. Sectorul construcţiilor a înregistrat o majorare constantă a numărului de insolvenţe

FP a adus profit sănătos la BVB

Listarea Fondului Proprietatea şi rulajele sporite din acest început de an au ajutat operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti să obţină un profit operaţional pretaxabil (EBIT) de trei milioane lei. Rezultatul net de 2,2 milioane net este cu atât mai notabil cu cât nu mai rezultă din veniturile financiare, care au reprezentat ponderea în precendenţii doi ani. Tendinţa din primele trei luni ale anului confirmă estimările conducerii BVB care a bugetat pentru 2011 câştiguri operaţionale de 11,3 milioane lei, faţă de numai 300.000 lei în 2010.

Ce vor face SIF-urile fără combustibilul emoţional BCR?

Acţionarii SIF Moldova nu au putut decide în AGA vânzarea acţiunilor BCR pentru că nu a fost cvorum. Trendul pozitiv al cotaţiei SIF2, impulsionat de aşteptările iniţiale ale investitorilor pentru fructificarea participaţiilor la bancă, dă semne de slăbiciune.

EVENIMENTUL ZILEI

Potlogi de Dâmboviţa, maternitatea minorelor

CAMPANIE. Într-o localitate din judeţul Dâmboviţa, peste 70% dintre mame n-au ajuns încă la vârsta majoratului. Nimeni nu le învaţă despre contracepţie, iar mersul la un control medical în timpul sarcinii li se pare un moft. Femei în capoate colorate în roz turbat, verde primăvăratic sau bleu puternic ies din case ca din nişte saloane de spital. Se plimbă pe străzile principale ca pe holurile unei maternităţi. Fete care nu par să fi părăsit de mult lumea păpuşilor, dar care poartă în burtă primul, al doilea sau chiar al treilea prunc îşi fac ritualul de dimineaţă.

Ce are Albă ca Zăpada cu premierul independent

Un guvern politic lăsat pe mâna unui independent şi apariţia unui nou partid ar lăsa USL în afara guvernării din 2012, după calculele PDL via Cotroceni. Mutarea lui Traian Băsescu cu Emil Boc la preşedinţia PDL caută să rezolve problema pe care atât şeful statului, cât şi democrat-liberalii o au cu USL în perspectiva alegerilor de anul viitor. Poziţionarea Cotroceniului de partea actualului şef al guvernului nu-i garantează acestuia postul de la Palatul Victoria prin renunţarea la ideea unui premier independent. Dimpotrivă, soluţia este luată în calcul în continuare, la pachet cu punerea pe picioare a unei noi formaţiuni care să taie din elanul luat de PSD şi PNL. Astfel, un PDL condus de Emil Boc este mult mai potrivit planurilor prezidenţiale pentru 2012, decât unul cu Vasile Blaga la butoane, care insistă pentru asumarea politică a guvernării.

Roubini: reduceţi datoriile, altfel vă paşte o nouă criză

Profetul crizei financiare trage un nou semnal de alarmă. Datoriile excesive cumulate de statele din zona euro au ajuns la cote de avarie, astfel că autorităţile trebuie să ia măsuri de urgenţă. Potrivit lui, problema deficitelor înregistrate de statele europene se poate rezolva pe parcursul timpului, dar e nevoie de reforme structurale urgente, chiar dacă rezultatul acestora se va vedea abia după o perioadă de câţiva ani. "Recent, această criză s-a transformat într- o problemă a datoriei publice în exces", susţine Roubini. De exemplu, datoria publică a Greciei a depăşit de mult produsul intern brut, iar alte state europene se îndreaptă spre niveluri apropiate. Profesorul de economie consideră că Spania se află într-un pericol mult mai mare decât cel al Portugaliei, care a apelat la un ajutor din partea zonei euro.

Oficial rus: flota din Marea Neagră va proteja Ucraina de România

Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea, va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României, a declarat Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării, citat ieri de publicaţiile electronice ruse Rosbalt şi Utro, notează Agerpres. "Noi constatăm cu satisfacţie progresele înregistrate în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia... În Ucraina a venit la putere o echipă pragmatică, care a decis să prelungească perioada de staţionare a Flotei ruse în Crimeea, ceea ce corespunde atât intereselor Rusiei, cât şi celor ale Ucrainei. Cunoaştem că există o serie de pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, în special din partea României".

Eurostat are rezerve faţă de datele transmise de România

România a intrat în vizorul Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, din cauza unor informaţii dubioase transmise de autorităţile noastre. Eurostat a anunţat că îşi exprimă o serie de rezerve în legătură cu datele statistice furnizate de România. Eurostat a luat în vizor şi datele transmise de Marea Britanie. În cazul acestei ţări, rezervele Eurostat se referă la momentul înregistrării cheltuielilor militare. Potrivit datelor raportate de România şi publicate astăzi de Eurostat, România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 33,07 miliarde lei, echivalent cu 6,4% din PIB. Cheltuielile guvernamentale au reprezentat 40,8% din PIB, iar veniturile au fost de 34,3% din PIB. "Datele privind conturile financiare pentru calcularea deficitului sunt verificate de BNR, iar cele nefinanciare de către INS. La ora actuală nu avem nicio problemă pentru că am introdus în raportările noastre şi pierderile companiilor de stat CFR Infrastructură şi Termoelectrica", a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Finanţe.

JURNALUL NAŢIONAL

Celebra judecătoare Elena Turcu, achitată la instanţa supremă

Lipsa unor "analize concludente" a scăpat-o de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului. Lipsa unor "analize concludente" a scăpat-o de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului: fapta nu este prevăzută de legea penală. Judecătoarea Elena Turcu, fost preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa, a fost achitată pentru acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului de magistraţii instanţei supreme prin verdictul dispus la data 8 aprilie. "În baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b c.p.p. achită pe inc. Turcu Elena pentru infracţiunea prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată şi modificată. În baza art. 192 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică", se menţionează la dosarul judecătoarei Turcu pe site-ul instanţei. La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut instanţei ca judecătoarea să primească doar o amendă, în lipsa unor rezultate concludente ale analizelor de sânge.

Gigacaloria explodează

Eliminarea subvenţiilor poate creşte preţurile cu 50% şi aduce debranşări în masă. Înainte de sosirea iernii, autorităţile au pritocit tot felul de proiecte pentru eliminarea subvenţiilor, dar hărmălaia s-a transformat în haos, iar în final autorităţile au dat din nou subvenţii generalizate, urmând ca eliminarea lor să fie decisă în această primăvară. Iar dezastrul este ţinut sub preş de autorităţi. "Până în acest moment, aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei este susţinut aproape în mod egal de Guvern şi bugetele locale. Chiar dacă în această iarnă Guvernul a promis susţinerea cotei sale din subvenţie, costul real facturat către populaţie a crescut în anumite oraşe şi până la aproximativ 60%. Spre exemplu, în Timişoara, costurile încălzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%", potrivit datelor furnizate de Ariston Thermo.

Un nou record pentru leu - Curs BNR: 4,0735 lei/euro

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională este de 4,0735 lei pentru un euro şi de 2,7862 lei pentru un dolar. Este cel mai puternic leu din ultimele 13 luni. Pe 30 martie 2010, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0729 lei/euro. Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0815 lei lei pentru un euro şi de 2,8026 lei pentru un dolar. Aprecierea leului este greu de contracarat de către Banca Naţională, în condiţiile în care dobânzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial există un exces de lichiditate, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

NAŢIONAL

Nababii de la BNR au salariile trecute la secret şi averile la vedere. "Nu ne deranjaţi! Facem bani!"

Cei care conduc destinele Băncii Naţionale ale României (BNR) par a fi nişte români cu totul şi cu totul speciali. Ei sunt remuneraţi cu mult peste medie, sunt protejaţi de orice reducere a veniturilor, pentru că nu se supun legislaţiei naţionale şi au salariile trecute la secret, în baza unei prevederi europene. Ce le rămâne de făcut? Mulţi bani. Guvernatorul Mugur Isărescu a donat anul trecut două apartamente în valoare de 800.000 lei copiilor săi, a deschis un cont în euro, pe care l-a alimentat cu 40.000 euro, a încasat 34.000 lei de la Academia Română şi aproape 20.000 lei de la Academia de Studii Economice. Venitul de la BNR este secretizat. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a câştigat anul trecut 184.000 euro dintr-o tranzacţie bursieră care a avut ca obiect "vânzare acţiuni instituţie de credit în străinătate".

Boc pune piciorul în pragul Guvernului după congresul PDL. Lor le dârdâie fundu de frica remanierii

Potrivit unor informaţii vehiculate în rândul coaliţiei de guvernare, premierul Emil Boc pregăteşte o remaniere, dar nu înainte de congresul PDL. Primii vizaţi de "furiaâeuro� premierului sunt Daniel Funeriu (Educaţie), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Ioan Ariton (Economie). În ceea ce priveşte Ministerul Muncii, acesta ar putea rămâne fără un nou ministru de sine stătător până după alegerile din partid. Şi asta pentru că Emil Boc aşteaptă să câştige, pentru a da postul unui democrat devotat taberei lui.

În ciuda crizei economice, românii strâng ban pe ban şi fac economii pentru zile negre. Stăpânii celor 24 de miliarde euro din băncile româneşti

În băncile României sunt depozitaţi pe lângă banii marilor companii şi economiile populaţiei. O analiză uluitoare arată că peste 24 de miliarde de euro au reuşit românii să pună deoparte pentru zile negre. Suma pare colosală, având în vedere criza economică pe care o traversăm în această perioadă. O mână de oameni, şi anume mai puţin de 12.700 de persoane, au 4 miliarde de euro în depozite de peste 100.000 euro, alte 37.000 de persoane au 2,3 miliarde euro, iar restul de 14,8 milioane de deponenţi au 16,6 miliarde de euro, se arată într-o analiză din "Ziarul Financiar". Doar Fiscul şi băncile ştiu cine sunt persoanele pe care se bat vânzătorii de produse de lux şi bancherii care vor să le administreze averile.

PUTEREA

DIICOT l-a trimis în judecată pe hackerul care i-a spart blogul lui Ciutacu

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au trimis în judecată pe hackerul care, anul trecut, i-a spart lui Victor Ciutacu adresa de mail accesându-i ulterior contul de Facebook sau blogul personal. Hackerul trimis în judecată este Alexandru Bogdan Stancea, de 24 de ani, din Piteşti. Potrivit procurorilor DIICOT, la data de 15 noiembrie 2010, realizatorul tv a sesizat că autori necunoscuţi i-au accesat sistemele informatice, respectiv aria destinată autentificării la conturile de poştă electronică, contul Facebook, blog-ul personal, precum şi aria destinată stocării informaţiilor personale aferentă acestor conturi.

Boagiu rupe relaţiile economice cu Franţa. Metrorex ar putea rezilia contractul de mentenanţă cu Alstom

Metrorex ar putea rezilia contractul de mentenanţă cu francezii de la Alstom, dacă cele două două companii nu vor ajunge la o înţelegere în urma negocierilor pentru reducerea contractului. Ruperea contractului cu Alstom ar însemna rezilierea celui de-al treilea contract cu o firmă franceză din domeniul transporturi cu probleme, după ce Vinci s-a retras din contractul deja încheiat pentru concesiunea autostrăzii Comarnic - Braşov, iar ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a reziliat luna trecută contractul cu firma Colas, care înregistra întârzieri la tronsonul de autostradă Medgidia - Cernavodă. "Metrorex a publicat deja un anunţ de intenţie pentru servicii de mentenanţă în valoare de aproximativ 700 milioane de lei, iar Regia a confirmat, că anunţul este pentru parcul existent de vagoane", au declarat surse din Ministerul Transporturilor, citate de Agerpres.

ROMÂNIA LIBERĂ

Conflict de interese. ANI a sesizat procurorii anticorupţie. Botiş, la un pas de anchetă penală

Fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a fost în conflict de interese, iar soţia sa, Ligia Botiş, a comis infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, potrivit ANI. Ancheta ANI a fost declanşată în urma informaţiei că soţia ministrului Muncii era consilieră la o asociaţie care gestiona un proiect cu bani europeni, legat de piaţa forţei de muncă. Mai mult, sediul asociaţiei era, în acte, la locuinţa soţilor Botiş. Acum ies însă la lumină şi alte amănunte. Asociaţia "Parteneriat Euroactiv" din Bistriţa a fost înfiinţată în 2007, iar printre fondatori se afla şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, al cărei director executiv era în acea perioadă chiar Ioan Botiş. Actul constitutiv al asociaţiei a fost schimbat în septembrie 2010, eliminând AJOFM din structura membrilor fondatori.

PIEŢE FINANCIARE. Cotaţii-record: aurul - peste 1.500 dolari uncia, argintul - peste 45. Cât valorează resursele de aur şi argint ale României

În ultimii 10 ani, valoarea zăcămintelor de aur a crescut de şase ori, iar a celorde argint - de 12 ori. De la începutul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Preţul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani - 46 dolari pe uncie. Cât valorează însă aurul şi argintul din România? În rezerva Băncii Naţionale se găsesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 tone (90% este sub formă de monede de aur, iar restul în lingouri din aur fin). În plus, rezervele estimate de cele două companii care au în prezent licenţă de exploatare pentru minereuri auro-argentifere sunt de circa 310 tone de aur şi aproape 1.321 tone de argint. În prezent însă, în România nu se mai scoate din zăcăminte nici un gram de aur.

Wikileaks. În 2007, americanii au cerut României să primească deţinuţi de la Guantanamo. România a refuzat teroriştii Al Qaida

Insistenţele membrilor corpului diplomatic american ca România să accepte 2-3 deţinuţi din Guantanamo Bay s-au lovit în mod repetat de tăcerea oficialilor români - care au afirmat că vor analiza situaţia, eschivându-se însă să dea un răspuns clar. Primele demersuri ale oficialilor americani au avut loc în 2007, când Brânduşa Predescu, directoarea pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Ministerului de Externe, a fost întrebată care sunt posibilităţile ca România să accepte un număr mic de deţinuţi. Brânduşa Predescu a răspuns că va înainta problema noului - pe atunci - ministru de externe Adrian Cioroianu, şi a cerut detalii despre deţinuţii respectivi.

ZIARUL FINANCIAR

"Prima casă" 4 a ajuns la start. Ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare?

Programul de credite ipotecare "Prima casă" intră în etapa în care riscurile de neplată vor fi împărţite în mod egal între bănci şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reprezentant al statului. Din punctul de vedere al clienţilor, aceasta va însemna probabil restrângerea numărului de bănci care vor continua să acorde finanţări în cadrul programului. Băncile care au deja volume mai mari de credite în stoc îşi pot asuma mai uşor riscul aferent noii variante. De asemenea, băncile care caută să recâştige cotă de piaţă ar putea fi implicate. La nivelul costurilor nu sunt de aşteptat modificări semnificative: avansul cerut va fi de 5%, iar marja maximă peste rata EURIBOR la trei luni rămâne la 4%.

Cursul se îndreaptă vertiginos spre 4 lei pentru un euro. Cine aduce valută în ţară?

Cursul ar putea să coboare spre 4,05 lei pentru un euro în următoarele zile, anticipează analiştii, după ce cotaţiile au continuat ieri să coboare pe piaţa valutară de la Bucureşti pe fondul unui val de optimist la nivel regional. BNR a calculat ieri un curs de 4,0735 lei pentru un euro, cu 0,8 bani sub nivelul precedent. Acesta este cel mai scăzut nivel atins de euro din martie 2010. Dolarul a pierdut ieri 1,64 bani, coborând la 2,7862 lei la cursul oficial. Dealerii spun că în continuare se simt remiterile mai mari ale românilor din străinătate, dar şi vânzările de valută din partea clienţilor comerciali. Între timp, pe piaţa monetară dobânzile cerute de dealeri pentru a împrumuta lei pe termene scurte, de până la o lună, au făcut un salt, apropiindu-se de nivelul ratei de politică monetară, la 6,25% pe an, după ce coborâseră spre 2% pe an în prima parte a săptămânii trecute. Saltul este explicat de cererea mai mare de lichidităţi, apărută odată cu începutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. În plus, companiile şi-au făcut săptămâna trecută plăţile trimestriale de impozite şi taxe către buget, sume importante ieşind astfel din piaţă.

Nerezidenţii au depozite pe termen mediu şi lung de 8,4 mld. euro în băncile locale

Bancherii străini au pompat fonduri suplimentare pentru filialele locale. Soldul depozitelor pe termen mediu (1-5 ani) şi lung (peste 5 ani) ale nerezidenţilor a ajuns la un nou vârf istoric în februarie, de 8,4 mld. euro. Depozitele reflectă de fapt finanţările atrase de băncile locale de la acţionari. Â Soldul acestor depozite a început să urce vizibil de la sfârşitul anului trecut, după ce bătuse pasul pe loc pentru o perioadă relativ lungă, între septembrie 2009 şi octombrie 2010, oscilând între 7,2 şi 7,6 miliarde de euro. În decembrie anul trecut soldul a făcut însă un salt, la 8,2 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. După o sincopă în ianuarie, creşterea a fost reluată în februarie. Rămâne de văzut dacă această creştere reflectă doar o reaşezare a liniilor de finanţare pe maturităţi mai lungi sau dacă sunt bani noi care vor începe să curgă şi spre economia reală. Bancherii de la Bucureşti încearcă să promoveze mesajul că au bani şi apetit de a da finanţări şi chiar anunţă că văd interes mai mare şi din partea clienţilor.

Leul a bătut creşterea Bursei: profitul net al BVB a scăzut cu 11% pe primele trei luni din 2011

Aprecierea leului a adus primele pierderi financiare pentru BVB, şi a mâncat creşterea profitului operaţional, determinată de tranzacţiile mai mari de pe Bursă. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a înregistrat o creştere de 34,1% a cifrei de afaceri, până la 5,97 mil. lei, în primul trimestru al anului, interval în care valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat la maximele ultimilor trei ani graţie listării Fondului Proprietatea, dar şi a creşterii preţurilor acţiunilor listate. Indicele BET a câştigat 12% de la începutul anului.

În spatele creşterii economiei turce stă un motor instabil: consumul bazat pe credite acordate uşor

Consumul înregistrează din nou o creştere excesivă în Turcia, însă cel mai clar semn că economia acestei ţări s-ar putea supraîncălzi este legat de comportamentul agresiv al băncilor în ceea ce priveşte creditarea, scrie The New York Times. Acestea sunt extrem de creative la capitolul finanţării consumului aprobând rapid creditele prin SMS sau ATM-uri, fără a ţine prea mult cont de solvabilitatea clienţilor. Astfel, în Turcia se repetă scenariul din Europa de Est în anii de dinaintea crizei economice, când băncile dădeau credite de consum extrem de uşor, în România chiar şi numai cu buletinul, iar economiile creşteau cu rate anuale de peste 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb