• ADEVARUL
• Noi tensiuni în Guvern. Dragnea şi Tăriceanu forţează schimbarea unor miniştri
Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au coalizat împotriva premierului Sorin Grindeanu şi încearcă să schimbe doi, trei miniştri din Guvern, pe motiv că nu comunică suficient. De partea cealaltă, Sorin Gridneanu se opune şi i-a transmis lui Dragnea că, în fotbal, nu se fac schimbări în minutul 15 când conduci cu 3 la 0. Surse din PSD au delcarat pentru "Adevărul" că relaţia dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu este pe zi ce trece tot mai tensionată. Motivul disputei: remanierea unor miniştri, printre care Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Ambilor li se reproşează, pe scurt, "atitudinea tehnocrată".
• Deutsche Welle: Elefantul din magazinul de porţelanuri
La summitul NATO de la Bruxelles, prestaţia diplomatică a preşedintelui Donald Trump a fost sub orice critică. Mai întâi, a venit prea târziu. Apoi l-a împins din calea sa pe premierul muntenegrean pentru a sta el în primul rând. S-a folosit de o ceremonie scurtă cu caracter festiv pentru a lansa un atac verbal lung la adresa aliaţilor. Trump a cerut de la aceştia bani imaginari, la care oricum nu este îndreptăţit de nimic. A provocat, a criticat. Numeroşi din şefii de stat şi de guverne prezenţi au fost şocaţi de prestaţia liderului american. Nici măcar delegaţia americană la NATO nu s-a aşteptat că va fi un nou moment în care Trump o va lua singur pe arătură. Îngrijorător este şi faptul că, spre deosebire de toţi predecesorii săi de la Casa Albă, Trump a renunţat să se mai angajeze la solidaritate cu Alianţa şi la garantarea apărării la nevoie a tuturor statelor membre.
• Comuna cu 3.200 de oameni în care o casă se vinde cu cel puţin 30.000 de euro
Oameni pricepuţi, o administraţie dedicată interesului cetăţeanului şi o bună organizare, acestea au fost ingredientele succesului localităţii Ciugud, din judeţul Alba, care a reuşit în 15 ani să devină un model de dezvoltare a zonelor rurale din România. Ciugudul deţine câteva recorduri greu de egalat fiind prima localitate din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete în mediul rural, cu internet wireless în spaţiile publice şi iluminat public asigurat cu ajutorul eolienelor. Este, probabil, singura sau printre puţinele localităţi rurale din ţară unde, într-un parc din zona centrală se poate citi pe un panou "internet wireless gratuit". Tot aici, în imediata apropiere se află o staţie de autobuz delimitată de restul şoselei pentru siguranţa călătorilor.
• Filiera Udrea-Ioana Băsescu-Andronic-Silberstein
Bani negri, proveniţi din mită, evaziune fiscală şi delapidare ar fi finanţat o parte din campania electorală din 2009 a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, acuză procurorii anticorupţie. Detaliile apar în cea mai recentă anchetă finalizată de DNA, în care au fost trimişi în judecată Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic. Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Plata comisionului de succes către Tal Silberstein ar fi una din finanţările nelegale ale campaniei electorale ale lui Traian Băsescu din 2009, potrivit DNA.
• Jurnalista Emilia Şercan, acuzată că a copiat în propria lucrare de licenţă
Pasaje întregi din lucrarea de licenţă a jurnalistei Emilia Şercan, semnată de aceasta în 2003, au fost copiate din alte două volume lansate pe piaţă cu un an înainte, arată surse citate de ziarul sibian "Turnul Sfatului", care publică şi o parte din lucrarea de diplomă a jurnalistei. Potrivit publicaţiei locale, în lucrarea de licenţă cu titlul "Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare", prezentată de Emilia Şercan la absolvirea Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, apar pasaje preluate fără citarea sursei din "Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare", care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu şi Adrian Tudorică şi "Ghid juridic pentru jurnalişti" (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai.
• Extravaganţele directorului Secureanu pe şpăgile luate de la clienţii spitalului
Fostul manager de la Malaxa, Florin-Adrian Secureanu, şi-a plimbat iubita în cele mai frumoase oraşe ale lumii. Călătoriile erau însă plătite de una dintre firmele abonate la contractele cu unitatea medicală, susţin procurorii DNA. Prejudiciul adus spitalului: 9,1 milioane de lei. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. În cazul acuzaţiei de luare de mită, managerul de la Malaxa este acuzat că a cerut şi primit şpagă de la firma Noventis International 754 prestaţii de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion, etc.) în valoare totală de 1,2 milioane de lei.
• Topul celor mai sigure maşini de pe şosele
Un raport dat publicităţii de Insurance Institute for Highway Safety, a identificat 11 modele de maşini in care, in patru ani, nu s-a înregistrat niciun deces, in cazul in care au fost implicate in accidente, scrie CNN Money. Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale guvernamentale referitoare la accidentele rutiere care au avut loc in SUA intre anii 2012 si 2015. Astfel, in urma analizei accidentelor produse in aceasta perioada, au fost identificate 11 modele de maşini (in special SUV-uri) in care nimeni nu a murit. Aceste modele sunt: Audi Q7, Volkswagen Tiguan, Toyota Tacoma, Mazda CX-9, Audi A6, Jeep Cherokee, BMW 535i/is, BMW 535xi, Lexus RX 350, Lexus CT 200h si Mercedes-Benz GLE-class.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dâncu sfidează dezvăluirile din serialul "Noi suntem Statul!": "Filosofia nimicului"
Prezent la evenimentul în cadrul căruia şi-a lansat cartea, Vasile Dâncu a fost obligat, prin prezenţa sa, să răspundă la cîteva întrebări esenţiale despre prezenţa mai multor şefi de instituţii cheie la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. Deşi putea să se alăture persoanelor care au oferit, mai mult sau mai puţin detalii despre respectiva seară, Vasile Dâncu a ales să sfideze atît importanţa evenimentelor prezentate, cît şi comisia parlamentară înfiinţată cu scopul de a afla adevărul din seara respectivă. "Eram profesor, m-am dus la un prieten. Despre asta să vorbim? De asta să vorbim noi la televizor? Cartea mea neagă tocmai chestiunea asta: să nu vorbim despre filosofia nimicului. Asta cred că n-are sens. Pur şi simplu cred că n-are sens această discuţie", a declarat Dâncu, prezent la lansarea cărţii sale "Politically Incorect", informează Agerpres.
• Cel mai mare aeroport din lume este ridicat la Istanbul
Aflat încă în faza 1 de construcţie, aeroportul din Istanbul va putea fi utilizat, în 2028, de circa 200 de milione de pasageri. Deocamdată, în 2018 este programată finalizarea celui mai mare terminal din lume aflat sub un singur acoperiş. La construcţia giganticei structuri lucrează 3.000 de vehicule care folosesc anual aproape 8.000 de anvelope Goodyear. Când toate fazele de construcţie se vor încheia, în 2018, costul total va depăşi 10 miliarde de euro, iar aeroportul din Istanbul va deveni cel mai mare din lume, deservind 200 de milioane de pasageri şi zboruri către 350 de destinaţii care vor decola şi ateriza de pe şase piste distincte. Întregul complex va fi deservit de peste 22.000 de angajaţi.
• Cornel Dinu o atacă pe Carmen Dan
Unul dintre cei mai mari antrenori de fotbal din România o atacă dur pe Carmen Dan. Ministrul de Interne este criticat dur din cauza stadionului din Ştefan cel Mare. Cornel Dinu a provocat încă un scandal imens în fotbalul românesc. Acesta o ironizează pe Carmen Dan şi spune că actualul ministru de Interne este vinovat pentru faptul că stadionul echipă Dinamo nu se modernizează.
• Mutări de şah pe scena politică
Fostul vicepremier şi copreşedinte ALDE, Daniel Constantin, a anunţat că a depus la tribunal actele de înregistrare a partidului "Pro România", aşa cum EVZ a anunţat în premieră. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a asemuit pe fostul său partener cu un manelist. Partidul Pro România va avea, pentru început 5 parlamentari, formaţiunea naţionalistă fiind în aşteptarea altor deputaţi şi senatori din PSD şi ALDE. Partidul se bucură de ajutorul fostului premier Victor Ponta, aflat în conflict cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Noul partid va mai încerca să atragă membri din fostul UNPR şi PSRo (partidul lui Mircea Geoană), aşa cum a mai relatat EVZ. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea , a asigurat, recent, că partidul nu se va rupe, dar a admis că este posibil să existe dezertări, în contextul apariţiei unei noi formaţiuni politice susţinute de fostul premier Victor Ponta.
• Lovitură de teatru în Guvern, anunţată de Liviu Dragnea
Impozitul pe gospodărie, proiect menit să revoluţioneze sistemul de impozitare pentru toţi românii, are şanse mari să fie îngropat de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, după un şir de bâlbe şi discuţii contradictorii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seara că este posibil ca legea privind impozitul global pe gospodărie să fie amânată cu un an, respectiv să intre în vigoare în 2019. Anunţul vine în contextul în care există o discuţie în Coaliţia de guvernare despre sistemul de impozitare. PSD vrea impozit zero pentru veniturile sub 2.000 de lei şi impozit de 10% pentru veniturile mai mari de 2.000 de lei, în timp ce partenerul de guvernare ALDE vrea impozit de 16% pentru toate categoriile de venituri. De asemenea, ALDE vrea eliminarea venitului minim garantat.
• JURNALUL NATIONAL
• Incendiu devastator la un depozit din Dărăşti Ilfov
Incendiul devastator de la depozitul din Dărăşti Ilfov a dus la substanţiale pierderi de documente aflate în păstrare aici. Depozitul este proprietatea companiei GLOBAL ARHIVE MANAGEMENT (GAM) care are un spaţiu de depozitare de 7000 mp suprafaţă construită, amplasate în mai multe hale. Nu este clar ce suprafaţă a fost distrusa de incendiu. Clienţii GAM numără câteva importante instituţii bancare care au depozitate arhivele la Dărăsti Ilfov. BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ sunt intre cei afişaţi pe site-ul companiei al cărui depozit a ars vineri după amiaza. Leroy Merlin şi OMNIASIG au si ele contracte de depozitare a arhivei cu GMA, la fel cu alte peste 170 de companii.
• Aterizare de urgenţă a unui avion TAROM
Unul dinte avioanele TAROM a anunţat o urgenţă în timp ce zbura pe ruta Frankfurt - Bucureşti, fiind nevoit să aterizeze la Timişoara. La bordul aeronavei se aflau 91 de persoane. Potrivit portalului BoardingPass, în timp ce avionul Boeing 737-700, care aparţine TAROM, se afla deasupra Slovaciei a redus din altitudine, în mai puţin de 7 minute coborând de la 11.800 de metri la 3.900 de metri. Sursa citată precizează că ar putea fi vorba despre o depresurizare. "Cursa TAROM ROT 306 Frankfurt-Bucureşti de astăzi, 26 mai 2017, care a decolat de pe Aeroportul din Frankfurt la ora 19.29, având la bord 82 de pasageri, a aterizat pe Aeroportul din Timişoara din cauza unei semnalări a unui senzor de la bordul aeronavei B 737-700 care a antrenat executarea procedurii de aterizare pe primul aeroport", informează TAROM.
• Ministrul Transporturilor solicită sindicaliştilor de la ROMATSA să nu afecteze planurile de vacanţă ale românilor
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, solicită sindicaliştilor, într-o postare pe Facebook, să nu afecteze planurile de minivacanţă ale românilor, în condiţiile în care controlorii de trafic au anunţat că vor declanşa grevă generală în data de 30 mai 2017. "Fac un apel la raţiune către sindicaliştii ROMATSA şi le solicit în primul rând să nu afecteze planurile de minivacanţă ale românilor", susţine pe reţeaua de socializare şeful de la Transporturi. Acesta precizează că îl preocupă "extrem de mult" situaţia de la ROMATSA, dar că nu intenţionează să cedeze presiunilor nejustificate.
• Investiţii de 207 milioane lei la Antibiotice Iaşi
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), unul din cei mai importanţi producători români de medicamente generice, au aprobat un necesar de investiţii de 207,6 milioane lei pentru perioada 2017-2019, arată un raport transmis de compania de stat Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit planurilor, compania şi-a propus ca până în 2019 să pună în funcţiune o nouă secţie pentru producerea unguentelor şi supozitoarelor. De asemenea, anul acesta se vor achiziţiona echipamente şi instalaţii pentru retehnologizarea fluxurilor de producţie şi va continua programul de dezvoltare a portofoliului de produse. Compania a avut un profit net de 5,3 milioane de lei în primul trimestru din acest an şi venituri din vânzări de 55,4 milioane de lei.