REVISTA PRESEI 27.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iulie 2012

ADEVARUL

Traian Băsescu: "Dacă n-o să mai fiu preşedinte, plec cu conştiinţa împăcată"

Preşedintele suspendat al României a declarat la OTV că, dacă pleacă de la Cotroceni, o face cu conştiinţa împăcată. Băsescu a spus că regretă foarte mult măsurile de austeritate, însă acestea erau necesare.

Demolarea Justiţiei, cu aprobare de la USL

Pe 13 iulie, Victor Ponta (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Daniel Constantin (PC) şi-au pus semnătura pe un acord cu mai multe ONG-uri, care cer desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA şi CNSAS. Ziarul "Adevărul" a intrat în posesia unor documente care dovedesc în premieră că actuala putere nu se dă înapoi să pună în discuţie independenţa Justiţiei. Este vorba de un acord încheiat, la zece zile după declanşarea operaţiunii de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, între liderii USL şi un grup de 53 de organizaţii şi asociaţii, grupate sub titulatura Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC). Acordul este semnat, din partea USL, de copreşedinţii Victor Ponta (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Daniel Constantin (PC), iar din partea CNSC de către Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. De remarcat că primii trei fac parte şi din Guvernul României.

Şeful RA-APPS îi face pe plac lui Ponta cu Vila Dante

Un document apărut ieri şi semnat de directorul instituţiei spune că vila era destinată unui fost şef de stat. În alte două adrese, şeful RA-APPS negase acest lucru. Directorul RA-APPS, Georgian Gabriel Surdu, a scos din joben o adresă pe care i-a trimis-o prim-ministrului Victor Ponta pentru a-l ajuta în lupta cu Traian Băsescu. Adresa trimisă de Surdu a fost semnată ieri, 26 iulie 2012, după ce, cu o zi înainte, Victor Ponta nu reuşise să prezinte vreo dovadă că Vila Dante a fost pregătită pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu. În documentul apărut ieri, directorul Surdu susţine că "din aprilie 2011 (...) în urma discuţiilor dintre SGG (Secretariatul General al Guvernului) şi RA-APPS, Vila Dante a fost gândită ca o viitoare reşedinţă pentru un fost şef de stat, motiv pentru care mobilierul a fost achiziţionat special pentru o reşedinţă de locuit, şi nu pentru o vilă de protocol".

Soţia şefului RAAPPS va candida din partea PNL pentru un loc în Camera Deputaţilor

Raluca Surdu, soţia şefului Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, cel care a emis o adresă potrivit căreia vila Dante urma să fie repartizată în 2014 unui fost şef de stat, va candida la toamnă pentru un loc în Camera Deputaţilor, din partea USL. Este vorba despre colegiul 5 din Călăraşi, loc ce a fost atribuit PNL, conform distribuirii efectuate în interiorul USL. Raluca Sandu este vicepreşedintă a organizaţiei PNL Călăraşi, organizaţie ce s-a trezit că cei de la Centru (Bucureşti) i-au trimis-o în 2010 pentru a-i pregăti un loc în vederea alegerilor parlamentare din această toamnă.

Ce trebuie să ştiţi despre referendumul de duminică

Referendumul de duminică are câteva reguli diferite de celelalte consultări publice de până acum, aşa că este bine să cunoaşteţi cum se desfăşoară acest proces şi modul în care se stabilesc rezultatele. - Se votează între ora 7.00 şi 23.00. - Buletinul de vot conţine o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Ştampilaţi "DA", dacă vreţi ca preşedintele să fie demis, şi votaţi "NU" dacă nu vreţi să fie demis. - În ţară există 18.242 de secţii de votare (la alegerile locale au fost 18.133), iar în străinătate - 306 secţii. La referendumul din 2007 pentru demiterea preşedintelui au funcţionat 17.480 de secţii, din care 186 în străinătate.

Ţările cele mai expuse la criza euro

18 ţări, printre care şi România, sunt cotate drept "extrem de vulnerabile" în cazul unui colaps al monedei unice, într-un index ce conţine 169 de ţări din întreaga lume. Marea Britanie este cea mai vulnerabilă din întreaga lume în faţa crizei euro care se agravează, iar economia acestei ţări va fi lovită cel mai rău dacă euro se prăbuşeşte. Acesta este verdictul unui studiu efectuat de organizaţia britanică Maplecroft şi publicat ieri. 18 ţări, printre care şi România, sunt cotate drept "extrem de vulnerabile" în indexul care conţine 169 de ţări. După Marea Britanie, următoarele trei ţări cele mai afectate sunt Polonia, Ungaria şi Cehia. "Consecinţele pentru aceste ţări sunt scăderea producţiei industriale, pierderea competitivităţii şi creşterea datoriilor suverane la niveluri nesustenabile din cauza creşterii preţului împrumuturilor externe", se arată în comunicatul Maplecroft.

CURENTUL

De ce nu merge Andrei Pleşu la vot: Nu văd niciun motiv să înlocuiesc un berbec cu două gâşte

Andrei Pleşu a declarat, într-o discuţie online pe hotnews.ro că nu va participa la referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu, pentru că nu vede niciun motiv pentru "a înlocui un berbec cu două gâşte". "Nu voi merge la referendum. Niciunul din motivele pentru care nu voi merge nu poate fi definit ca 'boicot'. Nu merg mai întâi pentru că a merge la referendum e un drept nu o obligaţie şi pot să-mi exercit drepturile cum cred eu de cuviinţă", a spus Andrei Pleşu. Pleşu a mai declarat că suspendarea şefului statului nu a fost solid argumentată "şi prin urmare nu s-a impus pe agenda mea cetăţenească", adăugând că procedurile prin care s-a ajuns la referendum i se par arbitrare.

Infernul de Tia Serbanescu

Miercuri spre prânz, nemaiavând ce face la guvern căci ţara era deja răpusă, premierul a invitat ziariştii la o plimbare prin vila Dante spre a le arăta îmbunătăţirile de "un milon de euro" făcute în vederea ocupării ei de dl. Băsescu după terminarea mandatului. Imaginea lui Ponta făcând-o pe ciceronele prin holurile vilei şi specificând valoarea parchetului şi a clanţelor ar fi fost de tot hazul dacă n-ar fi fost penibilă. Probabil că niciodată un premier n-a coborât până în infernul lui Dante minţind la fiecare pas: "eu ştiu sigur că aşa e, mai trebuie să dovedim". Adică n-are dovezi, dar acuză.

Ponta cere din nou oficialilor UE să abţină atunci când i se reproşează că nu aplică legea

După ce în urmă cu câteva zile Ponta se chinuia să aburească oficialii de la Bruxelles cu epistole pozitive despre aplicarea legii în România, acesta a schimbat macazul şi a preluat discursul ţâfnos de la colegul de alianţă Crin Antonescu. "Comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding habar nu are de situaţia politică din România şi se află în campanie electorală pentru PDL", a declarat premierul Victor Ponta. "Doamna Reding habar nu are, era informată de Monica Macovei că arestăm judecătorii Curţii Constitu­ţionale. Este în campanie electorală pentru PDL, nu are habar şi comite un gest de campanie", a spus Ponta. Iniţial USL a spus că un reporter de la RRA îi otrăvea urechea lui Viviane Reding, acum s-a decis că de fapt Monica Macovei era cea în cauză.

CURIERUL NATIONAL

Scăpăm de intermediarii din pieţe?

Ministerul Agriculturii a promovat, la cererea patronatelor, un proiect de hotărâre prin care producătorii pot obţine certificatele numai după avizul prealabil al asociaţiilor de profil. Astfel, din pieţele alimentare vor dispărea intermediarii care comercializează anticoncurenţial produse de import. Certificatele de producător vor fi emise, anual, pe numele persoanelor fizice şi vor conţine un sistem de codificare pentru identificarea acestora, eliminându-se astfel posibilitatea de a mai găsi în pieţe fructe exotice "produse în România" sau roşii turceşti "cultivate în grădinile din Vărăştii de Giurgiu".

ANRMAP nu mai are rol de consultant în achiziţii publice

Guvernul a abrogat în şedinţa de miercuri prevederea potrivit căreia Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) era obligată să emită un punct de vedere la solicitările de clarificare transmise de autorităţile contractante/potenţialii ofertanţi/autorităţile de management privind interpretarea normelor de achiziţii publice. Decizia Executivului a fost argumentată prin faptul că autorităţile contractante "trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate" pe parcursul procedurilor de achiziţie publică, dar şi cu eliminarea unei abordări neunitare a dispoziţiilor în domeniu, astfel încât să fie transmis "un semnal" autorităţilor contractante şi operatorilor economici pentru a "conlucra" cu experţi şi consultanţi în domeniul achiziţiilor publice.

BCE, pregătită să facă orice pentru a proteja euro

Mario Draghi a declarat că instituţia este gata să reducă costurile de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări aflate în dificultate. Grecia a identificat economii de 11,6 mld. pentru 2013 şi 2014, cerute de creditorii internaţionali pentru continuarea ajutorului financiar. Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, a declarat, joi, la Londra, preşedintele BCE, Mario Draghi.

Agricultorii cer stare de urgenţă, ministerul spune că nu este cazul

Agricultorii cer instituirea stării de urgenţă din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, afirmă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care susţine că 80% din cultura de porumb este compromisă. "Am cerut declararea stării de urgenţă din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dicţionar. Ne-am uitat în dicţionar şi am văzut că se declară starea de urgenţă şi din cauza calamităţilor naturale, printre care şi seceta. Astfel, statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă, şi să pună în funcţiune toate instalaţiile de irigaţii", a spus Baciu.

Veniturile CNVM au urcat cu 27% anul trecut, dar cheltuielile au sărit cu 53%

Veniturile totale ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au urcat anul trecut cu 27%, la 52,3 mil. lei, în principal datorită creşterii rulajului la BVB, dar cheltuielile au sărit cu 53%, la 50 mil. lei, ca urmare a majorării cu 64% a costurilor cu personalul. CNVM a înregistrat în 2010 venituri totale de 41,1 mil. lei şi cheltuieli totale de 32,7 mil. lei, iar pentru anul 2011 estima venituri şi cheltuieli de câte 59,8 mil. lei. Încasările au urcat anul trecut cu 14,6%, la 43,9 mil. lei, iar cheltuielile curente au crescut cu aproape 52%, la 49,5 mil. lei. Astfel, CNVM a încheiat anul cu un deficit de 5,6 mil. lei, care a fost acoperit pe de o parte din lichidităţile pe care Comisia le mai are.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu recunoaşte: "Am participat la discuţiile acordului Ponta - Constantin - Chiţoiu"

Crin Antonescu, preşedintele interimar al României, a declarat, la Realitatea TV, că dacă Traian Băsescu va reveni la Cotroceni prin votul românilor, se va retrage din politică. "Eu nu mai am în acest moment şi probabil că nu o să mai am niciodată, cu durere în suflet o spun, treabă, în sensul apartenenţei la PNL", a spus Antonescu. "N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur şi simplu domnului Băsescu că înţeleg că, după referendumul acesta, nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul, ori plec eu", a explicat Antonescu, aseară, la Antena 3, adăugând: "Chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă", a reamintit Antonescu.

Pleşu îl atacă dur pe Antonescu: "Bătrâne, ce ştii să faci? Arată-mi că poţi şi altceva în afară de clămpăneală"

Filosoful Andrei Pleşu l-a atacat dur pe preşedintele interimar, Crin Antonescu, într-un interviu acordat site-ului Hotnews, cerându-i printre altele, să-i arată că ştie să facă şi altceva "în afară de clămpăneală". "Mie nu mi se pare normal ca un bărbat de stat la 52 de ani, cum este domnul Crin Antonescu, să nu poată pune pe masă nicio ispravă. El nu poate pune pe masă o ispravă profesională. Nu ştim ce ştie el să facă. Nu poate pune pe masă o ispravă morală specială. Nu poate pune pe masă o ispravă politică (...). Nu se poate să ajungi în poziţii decisive fără sa ştii să faci nimic", a comentat Pleşu în discuţia de la Hotnews. Pleşu a calificat replica lui Antonescu către cancelarul german Angela Merkel ("Ich bin ein Berliner") drept una "de un comic uriaş". "Această propoziţie în gura lui Kennedy a avut un sens istoric foarte greu. Dar să te duci la Tecuci şi să spui că eşti berlinez e o formă de deriziune", a comentat el.

Seceta a topit speranţele ţăranilor. "În două săptămâni murim de foame!"

Sunt şi oameni cărora nu le pasă acum de politică şi de referendum. În timp ce guvernanţii se dau de ceasul morţii cu votul de duminică, agricultorii ne anunţă că în două săptămâni o să murim de foame. E grav. E secetă şi nu mai putem face nimic. În Smeeni, judeţul Buzău, pe lângă caniculă, secetă şi un cod galben, a venit, de câteva zile, şi un vânt puternic şi fierbinte. Asta le mai trebuia agricultorilor, după ce luni la rând n-au văzut strop de ploaie în Bărăgan! Să le culce la pământ şi vrejurile astea uscate, ca nici combinele să nu le mai poată culege.

JURNALUL NATIONAL

Fata lui Băsescu, notar de un milion de euro. Intrată în branşă, modestă, la Păuneşti, Ioana este acum vedetă în Băneasa

Afacerea notarială a Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui suspendat Traian Băsescu, este prosperă în ciuda crizei financiare. După ce şi-a mutat biroul în Bucureşti, în cea mai scumpă zonă rezidenţială, Ioana Băsescu a câştigat peste 800.000 de euro. Începutul carierei a fost modest: în 2007 obţinea examenul de titularizare pentru un post în comuna Păuneşti din Vrancea, după ce luase nota 5,70 la proba teoretică a concursului. Asta nu a împiedicat-o să închirieze o casă în micuţa comună unde şi-a deschis un cabinet notarial.

Când a folosit ultima oară Traian Băsescu piscina de la vila Dante

Traian Băsescu a recunoscut că a folosit piscina de la vila Dante chiar înainte de suspendare, confirmând practic acuzaţiile aduse zilele trecute de către premierul Victor Ponta. Preşedintele suspendat a fost invitat joi seara la OTV, unde a explicat că ultima dată când a folosit piscina din curtea vilei Dante a fost "înainte de suspendare". În cadrul aceleiaşi emisiuni, Traian Băsescu a mai declarat: "Piscina nu a fost renovată niciodată. (...) Eu de când am făcut operaţia la spate înot acolo că e gard în gard cu mine) ". El a mai arătat că "piscina este separată de casă, deci nu este spaţiu de locuit acolo unde este piscină".

Rompetrol s-a aliat cu un gigant francez de 180 de miliarde de dolari. Ce fac împreună

Dyneff Franţa deţinută de Rompetrol construieşte împreună cu Total, cea mai mare companie din Franţa, un depozit de produse petroliere lângă Marseille. Valoarea investiţiei este de 30 de milioane de euro iar depozitul va fi funcţional începând cu anul viitor. Proiectul a fost demarat anul trecut şi va fi finalizat în cursul lui 2013 iar volumul de vânzări estimat prin acest depozit este de 1,5 milioane de metri cubi anual.

Steven van Groningen: În România nu există nici dialog, nici strategie

În privinţa României există o stare de mare incertitudine, în sensul că un investitor nu va investi dacă nu va şti ce impozite are de plătit, dacă va exista sau nu creştere economică sau în contextul în care dreptul muncii este schimbat de pe o zi pe alta, a declarat Steven van Groningen, preşedintele Consiliului director al Raiffeisen Bank Romania, într-un amplu interviu acordat cotidianului austriac Wirtschaftsblatt.

Industria a rămas conectată la Hidroelectrica. Toţi traderii au fost deconectaţi de la energia ieftină. Urmează la negocieri constructorii

Toate contractele bilaterale cu traderii ale Hidroelectrica au fost denunţate, singurele companii care au rămas "cu priză" la cel mai ieftin producător din ţară fiind Alro, Electrocarbon şi Elsid Titu. Negocierile continuă, însă, şi cu acestea pentru obţinerea unui preţ mai mare pe fiecare MWh de energie în condiţiile în care preţul mediu din contracte este de 130 lei/MWh, iar costul de producţie este de 125 lei/MWh. "Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune şi ce nu au reuşit niciun guvern până acum şi niciun preşedinte care se lupta pe la televizor am reuşit noi: faptul că s-au reziliat, înţeleg, toate contractele bilaterale. Sper să se meargă şi se va merge până la capăt, nu mai pierdem peste un miliard şi jumătate de euro din cauza unor decizii, semnături ale domnului Videanu sau ale altor domni ca şi Videanu", a spus ieri Ponta la începutul şedinţei de guvern.

Autostrada de 9 miliarde de euro, pe masa Guvernului. Va lega Ardealul de Moldova

Ministerul Transporturilor a elaborat deja indicatorii tehnico economici pentru proiectul autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi, iar aceştia urmează să fie supuşi aprobării Guvernului. Autostrada se va construi în patru ani. Autostrada este împărţită în trei mari secţiuni: Târgu Mureş-Ditrău (92 km), Ditrău-Târgu Neamţ (119 km) şi Târgu Neamţ-Iaşi (78 km). Finanţarea va fi făcută de la bugetul de stat şi din alte surse, potrivit proiectului.

NATIONAL

Serviciile declanseaza razboiul in Piata Universitatii!

Desi parea doar o varianta imbratisata de adeptii "teoriei conspiratiei", ipoteza declansarii unui adevarat razboi civil capata tot mai mult contur. Ultimele informatii venite din lumea serviciilor secrete nu fac decat sa intareasca aceste temeri. Mai ales ca duminica seara, de la ora 21.00, membrii tuturor structurilor de informatii au fost mobilizati la Piata Universitatii. Iar cele doua tabere distincte de "civili" inarmati vor scoate la inaintare si propriile grupuri de manevra. Ceea ce, pe fondul nervilor deja intinsi la maxim, poate avea consecinte dramatice.

Jocurile Olimpice de la Londra pot declansa Al Treilea Razboi Mondial

Serviciile secrete se tem de atentate la Jocurile Olimpice de la Londra, care ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial. Ritualuri oculte de "eliberare a Bestiei", numerologie cu conotatie fatala, mascote ce ascund mesaje oculte, simboluri de razboi, toate acestea ii fac pe specialistii in ocultism sa creada ca la JO se va intampla ceva decisiv pentru viitor. Ca atentatele de la 11 septembrie 2001! Si expertii financiari se tem de ceva, din cauza unor indicii care nu sunt la indemana departamentelor antitero. Este vorba de o miscare financiara, de punere la adapost a valorilor grele. In legatura cu JO de la Londra, zvonul ca piata londoneza de metale - London Metal Exchange - veche de 137 de ani, a fost vanduta pentru 2,19 miliarde de dolari pietei Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEx), controlata de China, a dat fiori celor care cauta "indicii financiare" pentru "acte teroriste sub steag fals".

PUTEREA

Procurorii scapă ANAF de ploşniţe

De câteva săptămâni, şefii Fiscului, în frunte cu Sorin Blejnar, sunt chemaţi cu noptea-n cap să dea declaraţii la DNA sau DIICOT. De ieri, Dan Stroe, directorul de achiziţii şi Nicuşor Dragoş, directorul general adjunct, ai ANAF sunt deja încarceraţi pentru 29 de zile. Cei doi şefi ai Fiscului împreună cu Sorin Blejnar au participat alături de Raluca şi Sorin Găzdac - fiica şi ginerele senatorului PSD de Giurgiu, Cezar Măgureanu, la o evaziune fiscală cu zahăr. Stenogramele prezentate de procurori arată cum senatorul Măgureanu se întâlnea cu Sorin Blejnar şi finul acestuia Sorin Florea, şef la Garda Financiară, pentru a obţine protecţie pentru firma ginerelui său care comitea evaziuni fiscale şi spăla banii interlopului Octavian Grecu zis Butoane. După ce primea asigurări de la onorabilii Blejnar şi Florea că ANAF nu va interveni, Măgureanu îi explica fiicei sale că poate continua escrocheria cu zahăr. Sumele delapidate de Clanul Măgureanu se ridică la peste 40 de milioane de euro pe an.

Ultimele cartuşe

Ieri s-a încheiat oficial campania electorală pe audio-vizual. Aşa că părţile combatante au scos bombele din raniţe. După ce USL, prin premierul Victor Ponta, l-a acuzat pe Traian Băsescu că a pus Regia Protocolului să-i amenajeze Vila Dante ca viitoare reşedinţă ce urma să-i fie atribuită, din 2014, în calitate de fost şef al statului, a apărut pe piaţă un document semnat de copreşedinţii USL şi şeful Sindicatului Militarilor Disponibilizaţi. În cele 16 pagini ale Acordului se spune, printre altele, că Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea Constituţională, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Statului şi Agenţia Naţională pentru Integritate vor fi desfiinţate.

ROMANIA LIBERA

Cine l-a ajutat pe cumnatul lui Ponta să facă afaceri de zeci de milioane de euro cu statul

RL a dezvăluit ieri că un membru al familie Ponta a obţinut peste 20 de contracte cu statul, unul dintre acestea fiind în asociere cu celebrul grup de la "Golden Blitz", apropiat de Traian Băsescu şi Elena Udrea. Azi vă prezintă conexiunile dintre apropiaţii lui Ponta şi autorităţile guvernamentale. Firele duc spre Ministerul Mediului şi autorităţile subordonate, dar şi spre autorităţi locale aflate sub controlul USL. Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a câştigat, începând din 2007 încoace (de când există înregistrări în sistemul de achiziţii publice), un număr de 25 de contracte cu statul, în valoare de 100 milioane lei.

Adriana Săftoiu: "Meciul va fi mult mai dur în USL fără Traian Băsescu"

Adriana Săftoiu, 45 de ani, consultant politic şi fostă purtătoare de cuvânt a preşedintelui Traian Băsescu, spune că mulţi români se vor folosi la referendum de USL pentru plecarea preşedintelui suspendat, "dar nu neapărat pentru rămânerea celor care îl suspendă acum". În acelaşi timp însă, Adriana Săftoiu crede că Traian Băsescu a contribuit "foarte mult" la "situaţia imposibilă" în care se află acum, avertizând însă USL că ar putea pierde o parte din electorat la alegerile parlamentare dacă vor continua criticile din exterior. În plus, în cazul în care după referendum Traian Băsescu va fi nevoit să plece, în interiorul USL lucrurile se vor complica, fiindcă atât PSD, cât şi PNL vor vrea să candideze pentru fotoliul de preşedinte al României, de aceea "meciul va fi mult mai dur în USL fără Traian Băsescu."

Dovezi noi că Victor Ponta şi Crin Antonescu vor să reinventeze "stupid people"

Cei doi samurai paroxistici ai politicii româneşti uimesc în continuare. Dar mai presus de asta, premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu oferă, cui vrea să înţeleagă, noi şi noi indicii despre posibilul mers al lucrurilor în caz că vor reuşi ca, după eventuale alegeri, să îşi conserve poziţiile pe care le ocupă temporar în stat: o campanie publică cum n-a fost niciodată dusă, o campanie de tratare a tututor cetăţenilor ca "stupid people".

SCRISOARE DESCHISĂ a lui Andrei Chiliman către preşedintele interimar al PNL: Sper că nu veţi întreprinde nicio acţiune de natură să pericliteze destinul european al României

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 din Bucureşti şi membru al PNL, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui interimar al Partidului Naţional Liberal, Daniel Chiţoiu, "referitor la protocolul semnat de liderii USL cu reprezentanţii unor ONG-uri", potrivit HotNews.ro. "Am luat act cu stupoare de informaţiile publicate în mass-media de astăzi, 26 iulie 2012, conform cărora dumneavoastră, în calitate de co-preşedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), aţi fi semnat un protocol prin care angajaţi Partidul Naţional Liberal în susţinerea unui 'punct programatic de guvernare' ce prevede desfiinţarea unor instituţii democratice fundamentale ale statului român".

ZIARUL FINANCIAR

Indiferent de rezultatul referendumului, de luni încheiaţi disputele politice şi treceţi la economie!

Opriţi risipa bugetară, restructuraţi sistemul de absorbţie a fondurilor UE, faceţi şosele şi încurajaţi investiţiile. Comunitatea de afaceri din România aşteaptă cu sufletul la gură încheierea zilei de 29 iulie pentru ca, indiferent de rezultatele referendumului, Guvernul să înceapă să pună în aplicare măsurile pentru redresarea economiei. Sau măcar să încerce să nu se mai înrăutăţească situaţia economică. Cu investiţii străine la minime istorice (19 milioane de euro în luna mai), o creştere alarmantă a cursului (care a depăşit pragul de 4,6 lei/euro) şi cu absorbţie 0 în ultimele luni la capitolul fonduri europene, situaţia economică nu mai are nicio şansă de revenire semnificativă anul acesta. Oamenii de afaceri cer însă Guvernului să încerce măcar să pună pe masă un plan coerent de măsuri economice pe care să îl continue şi pe parcursul anului vi­itor, pentru că altă soluţie nu există.

Vântul românesc, o afacere de 550 mil. euro pentru eolienele daneze

Danezii de la Vestas, liderul mondial al producţiei de turbine eoliene, cu afaceri de aproape 6 miliarde de euro în 2011, au montat în România în ultimii doi ani turbine eoliene de 550 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companie. România nu are însă nicio fabrică de producere de turbine eoliene şi nici nu a condiţionat în vreun fel montarea "morilor de vânt" de dezvoltarea unor unităţi de producţie locale. Astfel, dincolo de realizarea unor anumite componente, România este o bună piaţă de desfacere pentru com­panii cum sunt Vestas, Siemens sau General Electric în contextul boom-ului eolian.

Trimiteţi RAAPPS-ul pe bursă şi aduceţi management privat pentru a evita "explozia" altor cazuri precum vila Dante

Statul are sute de proprietăţi precum cea din imagine şi plăteşte 2.000 de angajaţi să le administreze. Active de 900 mil. euro, cât cel mai mare investitor imobiliar. Peste 2.000 de angajaţi. Pierderi de 2,5 mil. euro în 2011. Acestea sunt datele seci privind activitatea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), instituţie care a revenit în atenţie în urma scandalului prin care premierul Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că îşi pregătea Vila Dante din Primăverii ca "refugiu" după plecarea de la Cotroceni. Dacă intri pe site-ul instituţiei şi accesezi subpagina Imobile, poţi "admira" un ecran alb: nu este afişată nicio informaţie sau prezentare cu privire la portofoliul în administrare.

Extinderea acordului cu FMI are două tăişuri: confirmarea fragilităţii economiei, dar şi liniştea investitorilor

Extinderea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va linişti pentru moment temerile investitorilor privind situaţia din România, însă economia locală va continua să aibă "eticheta" de instabilitate politică. Aceasta este de fapt o soluţie de avarie, în condiţiile în care băncile străine prezente pe piaţa locală ezită să-şi majoreze expunerile pe România în urma scandalului Hidroelectrica şi a disputelor politice. Deşi extinderea acordului cu FMI poate avea efecte negative asupra capacităţii pe termen lung a României de a se întoarce la ritmuri susţi­nute de creştere economică, analiştii spun că singurele opţiuni ale Guvernului erau întoarcerea în "plasa" FMI sau în colţii investitorilor de pe pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb