REVISTA PRESEI 27.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 august 2012

ADEVARUL

Ultima speranţă a puciştilor: prostia lui Ghişe

Procedurile pentru reinstalarea lui Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial au intrat pe ultima sută de metri. Aleşii se reunesc astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Chiar dacă procedura pare simplă, deputaţii şi senatorii fiind nevoiţi doar să se prezinte la şedinţa plenului, pentru ca apoi decizia să fie trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, drumul lui Traian Băsescu spre Cotroceni s-ar putea împotmoli. Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, astăzi, în plenul reunit al celor doua Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor, la referendum, prin votul a peste 7,4 milioane de români.

Depopularea României, judeţ cu judeţ

Populaţia a scăzut în toate judeţele, cu excepţia Ilfovului. Tulcea deţine recordul, având cu 21,5% mai puţini locuitori decât în 2002. Este vorba însă de datele preliminare, care nu includ cam 2,8% din gospodăriile ţării, ceea ce înseamnă, conform estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS), aproximativ un milion de persoane. Este vorba despre persoane pe care operatorii de la recensământ nu le-au putut contacta pentru că nu au dorit să fie recenzate sau pentru că toată familia era plecată în acel moment.

Ministrul Duşa vrea Jandarmerie de partid

Şeful Ministerului Administraţiei şi Internelor i-a ameninţat pe jandarmi pentru că i-au amendat pe protestatarii anti-PDL. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, cere socoteală jandarmilor care au aplicat sancţiuni manifestanţilor din Piaţa Universităţii care strigau împotriva Curţii Constituţionale şi a preşedintelui Traian Băsescu. Mircea Duşa a avut însă cel mai mult de comentat la adresa biroului de presă al Jandarmeriei, care a emis un comunicat referitor la evenimentele ce au condus la blocarea bulevardului Nicolae Bălcescu. Ceea ce l-a enervat pe ministrul Mircea Duşa a fost însă paragraful în care se face referire la întocmirea de acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Sondaj IRES: Antonescu şi Ungureanu luptă pentru Cotroceni. 23% l-ar mai vota o dată pe Băsescu

Întrebaţi cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, 38% dintre respondenţii sondajului IRES au spus că ar merge pe mâna lui Crin Antonescu. Pe locul secund s-a clasat preşedintele ales Traian Băsescu, fiind creditat cu 23% intenţie de vot. Următorul loc este ocupat deopotrivă de premierul Victor Ponta şi de predecesorul său, Mihai Răzvan Ungureanu, ambii obţinând 11%. Celor doi le "suflă în ceafă" Dan Diaconescu, care este cotat cu 10% în sondajul IRES. Un procent considerabil (48%) sunt de părere că Crin Antonescu ar trebui să se retragă din politică, în timp ce 47% cred că acesta trebuie să-şi continue cariera.

Soarta Uniunii Europene se decide în septembrie

Luna viitoare, UE ar putea lua decizii de care depinde viitorul monedei unice: crearea unei uniuni bancare, aprobarea ajutoarelor pentru Grecia şi intervenţia BCE pe piaţa datoriilor suverane. Neîncrederea dintre statele îndatorate din zona euro şi cele cu economii puternice a ajuns la cote alarmante. Septembrie este văzut de mulţi analişti şi experţi ca un moment "crucial" pentru Uniunea Europeană, după cum a afirmat un înalt oficial din zona euro, citat de Reuters. Pe 12 septembrie, Curtea Constituţională a Germaniei se va pronunţa asupra tratatului de instituire a fondului permanent de urgenţă a zonei euro, a cărui capacitate de împrumut este estimată la 500 de miliarde de euro. Pentru zona euro, o decizie favorabilă este extrem de importantă, notează Reuters, pentru că Germania este cel mai important finanţator al acestui fond.

În subteranele Hidroelectrica se face lumină

Cel mai lung apeduct din ţară se face printr-o investiţie de 350 de milioane de euro, de trei ori mai puţin decât paguba "băieţilor deştepţi". In subteranul canalului de aducţiune săpat sub masivul Nehoiu, mai mulţi şefi din Hidroelectrica şi Hidroconstrucţia, dar şi un grup de jurnalişti din presa centrală (reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale n-au venit) au asistat la trei explozii. Galeria de aducţiune a apei din judeţul Buzău, aparţinând Hidroelectrica întruneşte mai multe recorduri naţionale: este cea mai mare ca lungime (aproximativ 17 kilometri), are cea mai mare cădere de apă, diferenţa de altitudine fiind de 488 de metri, iar execuţia ei a durat aproape trei decenii (lucrările au demarat în 1984) şi încă nu e gata.

CAPITAL

Cum îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim

Privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, programată în luna septembrie, nu are nicio şansă de realizare, iar insolvenţa pare inevitabilă, în condiţiile în care singurul ofertant serios nu este pe placul Ministerului. Declaraţiile surprinzătoare ale şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, de zilele trecute, indică în mod clar un eşec al procesului de privatizare a Oltchim şi sunt, în esenţă, de natură să arunce în aer negocierile cu prezumtivii investitori. În primul rând, este vorba despre o schimbare completă de optică a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea concretă de privatizare a combinatului. Situaţia Oltchim este dezastruoasă, datoriile cumulate de peste 700 mil. euro aducând combinatul în situaţia de a nu putea produce nimic din lipsa capitalului

Sebastian Ghiţă, mogulul care stă pe un munte de bani

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, cel care a pus bazele grupului Asesoft alături de colegul său de liceu, Iulian Stanciu, şi-a vândut toate acţiunile de la toate companiile pe care le deţinea, mai puţin cele de la România TV. La numai trei săptămâni de la tranzacţia dintre Naspers şi eMAG, prin care Ghiţă ieşea din acţionariat, Iulian Stanciu a anunţat că a preluat toate acţiunile acestuia din urmă de la Flanco şi Network One Distribution (cunoscută anterior sub numele de Asesoft Distribution), devenind unic acţionar. Sebastian Ghiţă renunţa astfel la imperiul Asesoft şi la toate afacerile din domeniul IT. 100 milioane de euro este suma pe care Sebastian Ghiţă a strâns-o după ce a ieşit din acţionariatul tuturor firmelor pe care le deţinea, cu excepţia RTV

Theodor Stolojan: Rectificarea bugetară reflectă deteriorarea situaţiei economice a României

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ieri că rectificarea bugetară aprobată recent de Guvern reflectă deteriorarea situaţiei economice a României şi a afirmat că o creştere economică de 1% "pentru o ţară ca România este similar cu o stagnare economică". "Pentru restul intervalului, până la sfârşitul anului nu avem nici o speranţă de redresare economică, de îmbunătăţire a situaţiei economice a României. Dimpotrivă ar trebui să ne pregătim pentru mai rău", a susţinut Stolojan, potrivit Agerpres. El a spus că se referă la prognozele organizaţiilor internaţionale, în condiţiile în care chiar FMI a avansat pentru acest an o creştere de 0,9 %.

CURENTUL

Băsescu revine la Cotroceni pe mâna UE

Dacă România n-ar fi fost astăzi membru al Uniunii Europene, Traian Băsescu era demis de aproape o lună, Crin Antonescu jubila la Palatul Cotroceni şi se pregătea probabil pentru un mandat de cinci ani, dedicat somnului, într-unul din cele mai frumoase monumente arhitectonice ale ţării. Şansa României, a românilor şi nu în ultimul rând a lui Traian Băsescu s-a numit, de data aceasta, Uniunea Europeană. Fără intervenţia, prin declaraţii ferme, a oficialilor Comisiei Europene , războiul-fulger declanşat de USL împotriva instituţiilor fundamentale ale statului de drept ar fi fost desăvârşit astăzi, iar România s-ar fi întors cu aproape două decenii în urmă, când statul era la cheremul grupului de interese reprezentant de Iliescu&co.

USL încearcă soluţii disperate pentru demiterea lui Băsescu prin diversionistul Ghişe

Dacă până acum credibilitatea Uniunii Social Liberală (USL) nu era deloc una ridicată, acum aceasta tinde spre zero. După ce de peste doi ani de zile se chinuie prin toate mijloacele să-l dea jos de la Cotroceni pe Băsescu, acum, când totul este decis în această privinţă, USL încearcă o soluţie disperată. Pentru o astfel de acţiune este sacrificat un nou pion. Mai degrabă un nebun în economia acest joc de şah deja pierdut de către USL. Dacă şefii deja au plecat în concedii, ambii separat, USL încearcă să-şi continue treburile murdare prin intermediul eşalonului doi. Evident, printr-un om lipsit de credibilitate cum este Ioan Ghişe, cel care deunăzi încercă să facă legi pentru a pune botniţă presei. Un comisionar mărunt pentru prietenul său Roşca Stănescu, ideologul din umbră al PNL-ului.

CURIERUL NATIONAL

Tot mai greu în epoca baloanelor speculative

Marc Faber, investitor în pieţele financiare internaţionale, spune că perioada tipăririi de bani se va prelungi, iar băncile centrale continuă să alimenteze bule speculative. Acestea vor rezulta în şocuri economice violente şi în escaladarea tensiunilor sociale şi geopolitice. Investitorii trebuie să înveţe să supravieţuiască volatilităţii şi să se pregătească pentru ce este mai rău. Teoriile lui Keynes spun că ciclul de afaceri poate fi atenuat prin măsuri politice şi fiscale ale statului însă realitatea arată că aceste intervenţii succesive sprijină baloane speculative la a căror spargere suferă majoritatea participanţilor de piaţă, spune Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale şi autor al newsletter-ului "The Boom, Gloom & Doom Report".

Electrificarea tuturor gospodăriilor ar costa peste 1 miliard de lei

Programul Naţional de Electrificare 2012 - 2016, elaborat de Ministerul Economiei, cuprinde aproape 100.000 de gospodării din localităţi izolate. Potrivit acestuia, statul va aloca aproape 930 mil. lei, iar bugetele locale puţin peste 103 mil. lei. Costul electrificării unei singure gospodării a fost estimat, conform ultimului studiu, la 11.000 lei.

Antonescu nu exclude ca el şi Oprescu să candideze la Preşedinţie

El a ţinut să menţioneze că niciodată Preşedinţia nu a fost pentru el un scop în sine. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, răspunzând unor întrebări, că nu este imposibil ca el şi Sorin Oprescu să candideze pentru Preşedinţie, menţionând însă că este posibil şi ca niciunul dintre ei să nu candideze, informează Mediafax. "Continui să fiu candidatul USL şi, din punctul meu de vedere, dincolo de toate dezamăgirile şi dezgustul de care vorbeam, nu văd în acest moment un motiv pentru a nu mai fi", a spus Antonescu la un post de televiziune, precizând însă că alegerile prezidenţiale nu sunt o temă de actualitate.

Fermierii afectaţi de secetă, sprijiniţi cu 100 lei pe hectar, pentru maxim 10 hectare

Banii vor fi acordaţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie. Sprijinul financiar reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă va fi de 100 lei pe hectar şi se va acorda pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie. "Solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis dacă sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 şi solicită autorităţii competente acordarea de sprijin financiar.

Germania calculează impactul economic al ieşirii Greciei din zona euro

Un grup de lucru condus de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, studiază impactul economic pe care l-ar avea ieşirea din zona euro a Greciei, scrie Financial Times Deutschland, citând surse din cadrul Ministerului de Finanţe din Germania, scrie Reuters. Potrivit cotidianului, decizia de a înfiinţa un astfel de grup de lucru arată că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi ministrul de Finanţe vor să fie pregătiţi şi pentru un scenariu negativ. Cu toate acestea, Angela Merkel a afirmat că doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, în ciuda faptului că ţara a eşuat repetat în îndeplinirea obiectivelor de reformă impuse la semnarea acordului de finanţare externă.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristi Danileţ: "Aş vrea să avem mai mulţi de Morar şi Kovesi!

Judecătorul crede că procedura de numire a procurorilor şefi nu este transparentă şi solicită arbitrajul Curţii Constituţionale în chestiunea demnitarilor penali. Judecătorul Cristi Danileţ este de părere că politicienii atacă Justiţia deoarece, din 2004, nu o mai pot controla. "Dacă nu o pot constrola, ei încearcă să o intimideze", susţine magistratul. "Criza politică este alimentată de politicienii cu dosare", crede Cristi Danileţ.

Unde va fi economia României în 2020?

Comisia Europeană recomandă sprijinirea de către stat a industriei producătoare şi a sectoarelor energo-intensive. România de acum nu e cu mult diferită de cea din urmă cu 10 ani, după cum o arată rezultatele preliminare ale recensământului. Cea de peste 10 ani ar putea să arate însă cu totul altfel, dacă ţara noastră va ţine cont de direcţia recomandată dinspre Uniunea Europeană. Strategia Europa 2020, aprobată în urmă cu doi ani la Bruxelles, urmăreşte mai multe obiective, printre cele mai importante fiind consolidarea poziţiei companiilor europene, în contextul crizei economice.

Vasile Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu

Sociologul Vasile Dâncu a criticat discursul "patriotard", ca la 1848, al lui Crin Antonescu, spunând că acesta poate duce la izolarea României, şi a avertizat că "PSD nu este dispus să urmărească prea departe proiectele şi aventurile lui Crin Antonescu". Dâncu aparţine grupării ardelene din PSD, supranumită Grupul de la Cluj, din care face parte şi Ioan Rus. Vasile Dâncu spune, într-un interviu pentru Citynews, că premierul Victor Ponta, datorită funcţiei pe care o deţine, "este obligat să manifeste moderaţie şi să participe la o coabitare instituţională" cu Traian Băsescu, chiar dacă "nu este nevoie să se împrietenească"

JURNALUL NATIONAL

Certificat de hadicap cu INCAPACITATE DE MUNCĂ şi venituri de 300 de milioane lei vechi pentru Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constiţionale

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, este posesorul unui certificat de handicap permanent, nerevizuibil. Astfel, în timp ce alte persoane sunt obligate, anual, să treacă prin tot felul de comisii pentru a li se reînnoi certificatul de handicap, Augustin Zegrean "şi-a tras" unul special pe măsura unui preşedinte al Curţii Constituţionale. Apoi, pe seama acestui certificat de handicap cu incapacitate de muncă, în care se precizează că are nevoie de "suport psiho-afectiv, Zegrean se pensionează cu zece ani mai devreme. Şi când pensionarilor li se ciunteau veniturile, Zegrean mai adaugă la pensia de vreo 15 milioane lei vechi încă una, pensia de serviciu, ajungând la peste 100 milioane lei vechi. La aceasta se mai adaugă şi salariul de la Curtea Constituţională, plus venituri ca acţionar la mai multe societăţi, în buzunarul lui Augustin Zegrean intrând lunar aproape 300 milioane de lei vechi

PICCJ a dat NUP pentru Băsescu în dosarul "Căşuneanu", deşi dosarul era de competenţa DNA

Profitand de perioada de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in care nu se mai poate pretinde de nimeni ca mai are imunitate, procuroarea Carmen Damian, adjuncta procurorului sef al Sectiei de urmarire penala din PICCJ Horia Valentin Selaru, a simulat o cercetare penale si, la 25 iunie 2012, cu stiinta sefului sau a dat NUP lui Basescu sustinand ca nu exista probe pentru spalarea de bani ori pentru infractiunea de mita. Ancheta s-a facut strict in birou, Basescu nu a fost audiat, cum nu a fost audiat niciun martor, totul fiind pro-causa, procurorii transformandu-se in aparatori ai lui Traian Basescu, comenteaza sursa citata.

Şi BNR este de vină pentru clauzele abuzive ale băncilor-Tribunalul Bucureşti

Băncile nu sunt singurele vinovate pentru clauzele abuzive inserate în contractele de credit încheiate cu clienţii persoane fizice. Banca Naţională a României, în calitate de reglementator şi supraveghetor al pieţei, poartă şi ea o parte din această responsabilitate, se arată în motivarea sentinţei Tribunalului Bucureşti într-un proces colectiv împotriva Volksbank, unde instanţa a dat dreptate clienţilor care au contestat mai ulte clauze din contractele de credit. Banca Naţională a României s-a ferit să discute până acum despre procesele în care sunt implicate băncile comerciale, după ce mii de clienţi le-au acţionat în instanţă invocând existenţa unor clauze abuzive, şi după ce aceştia au primit sentinţe definitive pozitive în foarte multe cazuri.

SIF Moldova a recuperat 23 de milioane de lei din pierderea de pe vremea lui Iacobov, în anii 1990

SIF Moldova a recuperat 10 milioane de lei numai in acest an, din suma de peste 75 de milioane de lei, executată de AVAS, în contul unor creanţe litigioase ce datează din anii 1990, potrivit detaliilor primite de ECONOMICA.NET de la companie şi raportului pe Semestrul 1. Totalul recuperărilor în instanţe se ridică la 23 de milioane de lei. Creantele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra societăţii de investiţii financiare SIF Moldova (simbol bursier SIF2), contestate de aceasta, ar fi urmarea operaţiunilor de care ar fi legat numele lui Corneliu Iacobov, fost director al companiei din vremea în care se numea Fondul Proprietatii Private II Moldova (FPP II). Iacobov a fost condamnat definitiv într-un alt dosar, legat de fraudelor de la Rafo Oneşti.

NATIONAL

Pesedistii ii dau "reject" lui Crin Antonescu

Prestatia lui Crin Antonescu din ultima perioada i-a dezamagit pe social-democrati, determinandu-i sa bata in retragere. Contestat in interiorul PNL, Crin Antonescu a reusit sa-si puna-n cap mai toata suflarea social-democrata. Nu ca inainte pesedistii s-ar fi dat in vant dupa liderul liberal, acestia recunoscand deja "off the record" ca si-ar dori un alt prezidentiabil.

Ponta ii pune repartitoare presedintelui

Chiar daca nu a putut sa impiedice revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni, premierul Victor Ponta i-a pregatit presedintelui o surpriza mai putin placuta. Guvernul ii taie caldura lui Traian Basescu. Dupa rectificarea bugetara, Administratia Prezidentiala a pierdut 2,7 milioane de lei. Banii vor fi luati din fondurile pentru deplasarile in strainatate (1,37 milioane de lei), incalzire si iluminat (358.000 de lei), posta, telecomunicatii, internet (120.000 de lei) si servicii de curatenie (20.000 de lei). Dupa Administratia Prezidentiala, urmatoarea insitutie intrata in vizorul guvernantilor a fost Curtea Constitutionala. Astfel, bugetul CCR afost usurat cu 426.000 de lei.

Bilderbergii propun patru pasi pentru rezolvarea crizei europene

Nicolas Veron, un expert al think tank-ului Bruegel, din Bruxelles, "vede" patru solutii pentru rezolvarea crizei datoriilor europene. Membrii Bruegel sunt guvernanti din UE, membri ai unor corporatii internationale de prestigiu si "lucreaza zi si noapte pentru interesele membrilor sai", dupa cum se prezinta. De aceea nici nu ne mira sa regasim in cei patru pasi propusi pentru rezolvarea crizei europene obiective majore ale elitei globaliste: "o uniune bancara, o uniune fiscala, o uniune a competitivitatii si o uniune politica". "Practic, liderii celor 27 de state membre UE, in particular cei 17 ai zonei euro, sunt paralizati in privinta deciziilor, pentru ca nu au mandate sa-i reprezinte pe cetatenii europeni, ca intreg. Si nu exista nici mecanisme prin care sa fie mandatati sa-i reprezinte", subliniaza Veron.

Angela Merkel face presiuni pentru un nou tratat al UE

Cancelarul german Angela Merkel vrea sa impuna un nou tratat al Uniunii Europene si-i preseaza pe liderii europeni sa fie de acord. Guvernul federal vrea sa determine avansarea integrarii europene", scrie Der Spiegel, iar Merkel vrea sa organizeze o reuniune cu sefii de stat si de guverne in care sa se discute explicit despre "noi baze juridice pentru UE". Merkel face de mult timp presiuni asupra partenerilor sai europeni pentru a completa tratatul fiscal, convenit de Eurogrup, cu "o noua uniune politica", dar n-a avut succes. De aceea inca nu s-a stabilit o data pentru noua ambitie a cancelarului german, si anume un nou tratat al UE, care sa dea Curtii Europene de Justitie noi atributii, de a supraveghea bugetele nationale ale tarilor membre, si noi competente, pentru a aplica sanctiuni celor care nu respecta criteriile de deficit.

PUTEREA

Băsescu la Cotroceni, Antonescu vorbeşte singur, Ponta - pe continentul negru de Mihai Pâlşu

Astăzi, după mai multe săptămâni de băut cafeaua în tricoul albastru, ar trebui ca preşedintele suspendat Traian Băsescu să ajungă la fostul său birou somptuos de la Cotroceni. Conform obiceiului dobândit după ce emisarul lui Obama, Philip Gordon, a trecut şi el pe la garaj, Traian Băsescu nu ne va delecta cu vreun discurs melodramatic şi dichisit ştiinţific cu citate din Constituţie. Dar, aşa cum un căpitan de cursă lungă care şi-a trecut cu bine nava prin taifunul aproape perfect reînvie la timonă, şi marinarul nostru de la Cotroceni va fi ca o pisică ageră pe acoperişul încins al Palatului Prezidenţial.

Umbrărescu, "tăticul" licitaţiilor

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi, Mircea Pop, se pregăteşte "să bată palma" cu controversatul om de afaceri Dorinel Umbrărescu, patronul UMB Spedition, pentru cel puţin două autostrăzi din cele cinci aflate în licitaţie. Sunt zvonuri că Dorinel Umbrărescu trage sforile în CNADNR să mai "pună mâna" pe lotul 2 al tronsonului de autostradă Timişoara - Lugoj şi pe o bucată din autostrada Transilvania. Compania Naţională de Autostrăzi se pregăteşte să anunţe câştigătorii pentru cinci tronsoane de autostradă. Favorit pentru câştigarea contractelor de construcţie a patru tronsoane aflate pe coridorul IV rutier şi o bucată din autostrada Transilvania este Dorinel Umbrărescu, patronul firmei UMB Spedition.

România, în pericol să rămână fără curent

Consumurile foarte mari de electricitate şi diminuarea cantităţii de energie hidro livrată în piaţă fac ca, de trei săptămâni, România să importe constant curent electric. Astfel, din momentul declarării insolvenţei de către Hidroelectrica, România a importat energie în fiecare zi, potrivit economica.net. Din 6 august, data invocării forţei majore la Hidroelectrica, în fiecare zi au existat importuri. Cantităţile nu sunt mari, vârful a fost de 200 MW în urmă cu o săptămână, însă situaţia în care se găseşte acum România nu a mai fost întâlnită de foarte mult timp. Zile cu importuri au mai existat, dar nu perioade atât de lungi în care în fiecare zi să se facă importuri. Curentul provine din Ucraina, Bulgaria şi Ungaria.

Un milion de fermieri vor abandona agricultura de subzistenţă

Până în anul 2020, circa un milion de fermieri vor trebui să abandoneze agricultura de subzistenţă, care va deveni din ce în ce mai nerentabilă, aceştia urmând să se recalifice în meserii din sfera industriei, construcţiilor şi serviciilor, potrivit studiului "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfăşurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar", realizat de CEROPE, citat de Agerpres. "Pentru ca acest lucru să nu se realizeze cu dislocări mari de populaţie, pe de o parte, şi pentru a aduce satul românesc mai aproape de condiţiile secolului XXI, pe de altă parte, este necesară dotarea cu un minim de infrastructură a zonelor rurale fără de care activităţile non-agricole nu se pot dezvolta.

ROMANIA LIBERA

Şeful IMAS: Ponta a făcut două gafe care i-au întors pe liderii UE împotriva lui

Sociologul Alin Teodorescu, 61 de ani, fost ministru şi şef al cancelariei premierului Adrian Năstase, care a lucrat în perioada de preaderare cu reprezentanţii Uniunii Europene şi cunoaşte mecanismele de la Bruxelles, crede că premierul Victor Ponta nu are prea mari şanse să-şi reabiliteze imaginea în faţa cancelariilor occidentale. Greşeala majoră pe care a făcut-o când a participat fără mandat la Consiliul European din iunie ar putea duce la invalidarea tuturor hotărârilor luate atunci de liderii UE, iar gestul său nu va fi uitat de liderii occidentali, spune Alin Teodorescu, şeful Institutului de Marketing şi Sondaje, IMAS, argumentând, pe de altă parte, că toate criticile formulate de capitalele vestice nu au afectat prea mult simpatiile românilor faţă de USL.

Demografie şi economie. Îşi pot conserva "decreţeii" standardul de viaţă?

Dacă în 1990 numărul nou-născuţilor, deşi în scădere, mai trecea încă de 300.000 pe an, în 2011 au fost sub 200.000. În condiţiile în care cele mai numeroase generaţii din istoria României sunt în plină putere de muncă (40-45 de ani), numărul angajaţilor din economie este sub 5 milioane la o populaţie de 19 milioane după ultimul recensământ. Avem în schimb 5,5 milioane de pensio­nari şi an de an noi găuri în bu­getul fondului public de pensii. Câţi salariaţi vor fi peste 30 de ani, când decreţeii se vor uita lung după poştaş, dacă actualul trend demografic se menţine, dublat de mentalitatea "cine pleacă ultimul din România stinge lumina", a generaţiei tinere?

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Ponta acceptă scăderea veniturilor la buget cu 2 miliarde de euro

Guvernul Victor Ponta a aprobat la sfârşitul săptă­mânii trecute prin ordonanţă de urgenţă rectificarea bugetului consolidat al statului prin care acceptă reducerea ponderii veniturilor bugetare în PIB de la 33,7% cât era estimat până la 32,2%, adică 1,5 puncte procentuale din PIB în minus. Dacă ar fi menţinut ponderea veniturilor bugetare în PIB la 33,7% aşa cum îşi asumase guvernul Boc când a construit bugetul pe 2012, ar fi însemnat ca veniturile la bugetul consolidat să se ridice în 2012 la 204,7 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că Ministerul de Finanţe condus de Florin Georgescu îşi asumă o scădere de 8,8 miliarde de lei a veniturilor bugetare, adică circa 2 miliarde de euro. Guvernul se întoarce astfel la o pondere a veniturilor bugetare de doar 32,5% din PIB, mai redusă decât în 2008 şi 2010 şi nu departe de ponderea veniturilor în PIB din 2009, an de gravă recesiune

Germania şi Franţa vor Grecia în zona euro şi vor reforma ţara până în pânzele albe. Vor rezista grecii?

Cele mai mari economii din zona euro, Germania şi Franţa, sunt hotărâte să păstreze în uniunea monetară Grecia, o ţară aflată în pragul falimentului care la presiunile mai ales ale Berlinului şi FMI urmează o lungă şi dureroasă cură de austeritate. Atena este şi ea hotărâtă să păstreze euro. Aceste planuri par însă că iau în calcul efectele negative ale tratamentului, iar istoria arată că grecii nu suportă uşor medicaţia dată de străini. Austeritatea, cu tăierile masive de salarii, face ca sărăcia să fie o realitate pentru mai mult de două treimi din populaţie.

Ford România a accelerat de la 50 la 200 de maşini pe zi

Cadenţa zilnică de producţie a uzinei de la Craiova a Ford România a accelerat în această lună de la 50 de maşini pe zi în iulie la 200 de unităţi pe zi în august, pentru ca luna viitoare să ajungă la nivelul de 500 de maşini pe zi, spune Karsten Foese, manager body&engineering, unul dintre cei peste 100 de ingineri care au făcut timp de aproape şase luni "naveta" cu avionul în fiecare săptămâ­nă de la Köln din Germania la Craiova. Planul de producţie pentru B-Max este de peste 100.000 de unităţi anual începând cu luna septembrie a acestui an, în timp ce în 2012 cel mai probabil producţia va fi de până în 50.000 de maşini în contextul în care luna trecută s-au produs mai puţin de 600 de unităţi, faţă de targetul de 60.000 anunţat iniţial.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb