REVISTA PRESEI 27.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 septembrie 2012

ADEVARUL

Vânzarea Oltchim, între Washington şi Moscova

Ieri, telenovela Oltchim a escaladat şi a intrat în sfera diplomaţiei. Dan Diaconescu s-a dus la discuţii în Ambasada Americii, iar ambasadorul Rusiei intra la discuţii în Ministerul Economiei. Ora 10.00: Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a venit la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim. Ora 11.40: Ambasadorul Rusiei la Bucureşti s-a deplasat la Ministerul Economiei. Oficialul a negat că scopul vizitei a fost legat de Oltchim, deşi premierul Ponta a declarat că ar prefera ca platforma industrială să fie preluată de o companie rusească. Ora 13.30: Dan Diaconescu s-a întors în ţară cu o cursă Viena-Bucureşti, fără să dea detalii despre scopul deplasării. El susţine că în ultimele zile ar fi fost Germania, Franţa, Spania, Austria şi Monaco, fără să dea detalii despre scopul deplasării sau data semnării contractului pentru preluarea Oltchim, şi că va pleca din nou în străinătate miercuri, revenind vineri. Ora 14.00: Dan Diaconescu s-a întâlnit cu oficiali ai Ambasadei SUA. La sfârşitul întâlnirii, care a durat 45 de minute, el a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Oprescu a câştigat meciul suspendării prin absenţă

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a depăşit pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta la capitolul încredere, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevărul". Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 6-16 septembrie. Astfel, 35,8% din cei intervievaţi au răspuns că au încredere în Mugur Isărescu. Surpriza sondajului este clasarea pe locul doi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care întruneşte aprecierile a 34,7% din cei intervievaţi. Edilul-şef al Capitalei pare să fi fost avantajat de neimplicarea în scandalurile politice din ultima perioadă. Premierul Victor Ponta beneficiază de încrederea a 31,7% din români, cu trei procente mai puţin comparativ cu luna trecută.

Cod roşu în industrie: ruşii de la Mechel vând tot din România

Patru combinate siderurgice din ţara noastră, este vorba despre unităţile din Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila, sunt scoase la vânzare de către concernul rus, împreună cu alte 10 unităţi din Europa şi Rusia. Dacă transferurile nu vor reuşi, viitorul este incert pentru aproape 6.000 de români. Ieri s-au confirmat zvonurile care circulă de mai multă vreme în sectorul metalurgic, potrivit cărora Mechel ar putea renunţa la combinatele din România. Motivul este unul de ordin "tehnic" - nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari ale concernului, dar efectele acestei decizii pot fi dramatice pentru familiile de români care sunt practic dependente de aceste uzine.

"AFACERE" Ruşii de la Mechel au cumpărat combinatul din Târgovişte cu 2 milioane de dolari, iar acum vând cu 46 de milioane de euro

Cel mai mare şi cel mai dotat combinat pe care grupul rus Mechel în deţine în România, cel de la Târgovişte, a fost valorificat la 46 de milioane de euro. Dacă ruşii îşi vor duce la îndeplinire "visul", această tranzacţie s-ar putea dovedi cea mai păguboasă afacere pentru statul român, care a vândut în 2002 combinatul de la Târgovişte cu 2 milioane de dolari, sub garanţia achitării datoriilor către stat pe care le avea la acea vreme societatea. Producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru uzine din România. Motivul este nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţă kommersant.ru. Potrivit presei din Rusia grupul rusesc Mechel speră să obţină din vânzarea activelor expuse la vânzare între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari.

Documente suspecte în cazul "Unghiera lui MRU"

Trei foşti şefi ai Secretariatului General al Guvernului (SGG) explică pentru "Adevărul" de ce nu sunt credibile documentele apărute în presă privind aşa-zisele achiziţii dispuse de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Unul dintre ei, cel din mandatul lui MRU, spune că o astfel de listă nu există. Fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu i s-a construit în ultimele zile imaginea unui risipitor al banului public în interes strict personal. Produse de igienă personală, parfumuri scumpe, ţigări şi băuturi fine, toate ar fi fost comandate de el pe banii guvernului. S-au făcut emisiuni televizate, cu verdict anunţat: MRU a tocat banii poporului ca să se parfumeze, să-şi ude gâtul cu băuturi fine, să-şi cureţe urechile cu beţigaşe de lux...

Leonard Orban, neacceptat la Curtea Europeană de Conturi

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a dat aviz negativ, la două voturi diferenţă, 12 "pentru" şi 14 "contra", candidaturii ministrului român pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, pentru un post la Curtea Europeană de Conturi de la Luxemburg. Două probleme au ridicat eurodeputaţii: cum poate un fost comisar (pentru Multilingvism, cum a fost Orban) să fie imparţial la Curtea de Conturi, care verifică inclusiv cheltuielile Comisiei Europene, şi cum va putea să fie imparţial la rapoartele legate de fondurile UE ca fost ministru responsabil cu acest portofoliu într-o ţară cu probleme la acest capitol.

CURENTUL

Guvernului Ponta i s-a pus pata pe banii românilor

În vreme ce premierul se ceartă zilele acestea pe la televizor cu Dan Diaconescu pe tema privatizării Oltchim, Ministerul Finanţelor din guvernul "preacinstitului " Ponta a pus gând rău banilor românilor. Concret, ministerul de finanţe vrea să limiteze circuitul banilor numerar între persoanele fizice, fără să se gândească la faptul că o asemenea măsură afectează nu doar cetăţenii de rând, care nu se vor mai putea împrumuta la rude sau la prieteni decât în limita stabilită de guvern, dar şi mici întreprinzători care au un magazin mic , de cartier, unde cumpără marfă aproape zilnic, mai ales fructe şi legume de sezon pe care le achiziţionează cu cash tot de la persoane fizice.

Elwis "n-a dansat decat o vară" în fruntea TVR

Fost ziarist, fost consilier prezi­denţial, fost şef al spionilor, fost soţ al distinsei, celebrei şi mult mai eficientei doamne Adriana, unsurosul Elwis Claudiu Săftoiu şi-a îmbogăţit CV-ul cu încă un rang de "fost": începând de ieri, este "fostul Preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune". Elwis a fost obligat să-şi adauge această ultimă "achiziţie" în păguboasa lui colecţie de "foste" funcţii ocupate după ce, miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea prin care Partidul Democrat Liberal a contestat legalitatea hotărârii din 25 iunie, cea prin care Parlamentul a decis numirea noii conduceri a TVR, În cadrul căreia nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Ponta îi dă ţeapă lui "number one" Geoană

Liderul PSD, Victor Ponta s-a obişnuit deja să zică una oficial şi să facă cu totul altceva în practică. O ambiguitate care se transpune încet-încet şi în obiceiurile sale politice domestice. Nu numai în faţa Uniunii Europene, acolo unde este deja consemnat drept mincinos patologic. Marţi seară, Victor Ponta a declarat că Mircea Geoană va candida la alegerile parlamentare pentru un post de senator pe locurile PSD, fiind susţinut de USL. Întrebat dacă Geoană se va întoarce în PSD, Ponta spus că deocamdată acesta nu are voie să revină în partid, conform prevederilor statutare. Mai exact, "excomunicarea politică" şi trimiterea sa în pribegie s-a realizat în data de 22 noiembrie 2011. De aici rezultă că Mircea Geoană, din punct de vedere tehnic, nu se poate întoarce în PSD mai devreme de 22 noiembrie 2012.

CURIERUL NATIONAL

Deblocaţi de urgenţă banii europeni!

Patronatele solicită deblocarea în regim de urgenţă a fondurilor europene şi relansarea absorbţiei acestora şi au oferit ieri primului-ministru Victor Ponta, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, soluţii concrete pentru a se realiza acest lucru. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propune pentru funcţionarea POSDRU asumarea concluziilor raportului de audit al Comisiei Europene, reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiari pentru toate cererile de rambursare avizate, emiterea unui act normativ care să anuleze dobânzile şi penalităţile aplicate beneficiarilor şi partenerilor acestora, subcontractarea unor activităţi ale AM POSDRU, îmbunătăţirea semnificativă a remuneraţiei personalului AM POSDRU şi OI POSDRU, eliminarea clauzelor abuzive din contractele de finanţare.

Comisia Europeană forţează schimbări la Gazprom

Compania rusă Gazprom, principalul furnizor de gaze pe piaţa UE, îşi reorganizează activitatea din filialele europene pentru a îndeplini astfel condiţiile impuse de Uniunea Europeană cu privire la funcţionarea companiilor din sectorul energetic. Deşi a contestat regulile comunitare de separare clară a activităţilor de producţie, transport şi vânzare, conducerea Gazprom a aprobat restructurarea activelor sale europene în domeniul comercializării şi logisticii. Alexander Medvedev, vicepreşedinte al Gazprom a confirmat că gigantul rus îşi va restructura activele din Europa, şi în primul rând, din UE, pentru a ieşi de sub incidenţa legislaţiei europene privind practicile monopoliste.

Băncile renunţă la stabilirea indicelui LIBOR

Reglementarea indicelui va trece în răspunderea unei noi instituţii ce va fi prezentată în scurt timp de Guvernul britanic. Indicii LIBOR influenţează dobânzi din întreaga lume, de la linii de finanţare la credite. Asociaţia bancară britanică, BBA, a cedat presiunilor politice şi va renunţa la rolul de autoritate de supraveghere a LIBOR, reglementarea indicelui de dobândă de pe piaţa interbancară urmând să fie preluată de o nouă structură, care va fi prezentată în scurt timp de Guvernul britanic. Influentul grup de lobby BBA a votat săptămâna trecută cedarea rolului pe care îl deţine din 1986 în stabilirea indicelui LIBOR, după patru ani de anchete privind manipularea dobânzilor care au culminat în acest an cu demisia conducerii băncii britanice Barclays.

S-a emis avizul de mediu pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat ieri că s-a emis avizul de mediu pentru contrucţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dezbaterea finală pe tema evaluării componentei de mediu din strategia energetică a Guvernului pentru perioada 2011-2020, urmând să aibă loc la data de 10 octombrie. Decizia finală privind studiul de impact privind cele două reactoare nucleare, care ar urma să asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Monica Macovei a câştigat premiul "The Parliament Magazine"

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a câştigat premiul "The Parliament Magazine", la categoria Justiţie şi Libertăţi Civile pentru activitatea desfăşurată în Parlamentul European, acordat în urma voturilor eurodeputaţilor. Potrivit unui comunicat de presă al eurodeputatului democrat-liberal, premiul care i-a fost înmânat într-o gală desfăşurată marţi seară i-a fost acordat şi pentru iniţiativele şi realizările în domeniul luptei împotriva corupţiei şi pentru respectarea drepturilor civile atât în PE, cât şi în România, fiind desemnată dintr-un grup de 120 de europarlamentari implicaţi în acest domeniu. Macovei este singurul europarlamentar român care a primit un premiu în cadrul galei revistei Parlamentului European, desfăşurată la Bruxelles.

EVENIMENTUL ZILEI

Adevărata faţă a celui mai "cinstit" Guvern al României

Din cei 20 de miniştri ai Executivului condus de Victor Ponta, asupra a 14 dintre ei există dubii că ar fi oneşti, corecţi şi de bună credinţă. Trei miniştri fac tranzacţii imobiliare ce ridică suspiciuni experţilor imobiliari. Unul ar fi fost colaborator al Securităţii. Unii au fost acuzaţi că au copiat pasaje din alte lucrări. Altora li se impută faptul că şiau însuşit, ilegal, fonduri europene. Altul a sponsorizat din bani publici concertul de la Bucureşti al unei starlete. Un ministru trebuie să ia 60 de milioane de euro de la un om de afaceri care l-a împrumutat cu 300.000 de euro. Aceasta este, pe scurt, radiografia celui mai "cinstit" guvern al României. După cele patru luni şi trei săptămâni de guvernare, se observă faptul că această echipă a fost încropită pe genunchi, la propriu, de către Ponta şi Antonescu în maşină, în timp ce se îndreptau spre Braşov, la o întâlnire electorală.

Tensiunile dintre PSD şi PNL iau amploare

Pentru a nu-şi asuma eşecul, liderii USL se atacă în public pe tema privatizării Oltchimului. Liberalii dau vina pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, pentru situaţia creată. Liderul PSD, Victor Ponta l-a atacat pe fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, precum şi pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu. În şedinţa de guvern de ieri, Ponta l-a avertizat pe Vulpescu că va fi dat afară dacă "nu va vorbi mai puţin şi nu va explica mai mult" situaţia de la Oltchim. Nici Varujan Vosganian nu a scăpat de reproşurile lui Ponta, după ce fostul ministru al Economiei a criticat, pe blog, modul în care s-a desfăşurat privatizarea Oltchim.

Patronii de televiziuni dau buluc în politică

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, finanţatorul echipei de baschet Asesoft şi patronul televiziunii de ştiri RTV, va candida la alegerile parlamentare de anul acesta într-un colegiu de deputat din Prahova. Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, a declarat pentru mediafax.ro că omul de afaceri Sebastian Ghiţă va candida pentru un mandat de deputat în colegiul uninominal 4 din Prahova, colegiu care include Valea Slănicului. În prezent, acest colegiu este reprezentat în Camera Deputaţilor de Marian Săniuţă, fost ministru de Interne în guvernul condus de Adrian Năstase, în prezent vicepreşedinte al Partidului Forţa Civică. Liderul PSD Prahova a precizat că Sebastian Ghiţă este membru PSD din anul 2003.

Marian Muhuleţ: "Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori!"

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, explică pentru cititorii EVZ rezultatele verificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă referitoare la referendumul naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Marian Muhuleţ spune că au fost fraudate 118.881 de voturi, prin metoda votului multiplu. "Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori! De acolo cifra coboară la 15, 14, dar majoritatea au votat de două sau trei ori", a spus vicepreşedintele AEP. Oficialul a vorbit şi despre aşa-zisele CNP-uri fantomă, 47.386 la număr.

JURNALUL NATIONAL

Prima întâlnire Ponta-Băsescu post-referendum: premierul va participa la şedinţa CSAT

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că va participa la şedinţa CSAT, convocată de preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima întâlnire dintre premier şi preşedinte după referendumul de demitere a şefului statului. Şedinţa CSAT a fost convocată de către preşedintele Traian Băsescu pentru a se discuta achiziţia de avioane de vânătoare. Potrivit unor surse, în CSAT s-ar putea discuta şi despre privatizarea Oltchim. Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, anunţase sâmbătă că achiziţia avioanelor multirol F-16 second-hand, din Portugalia, se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE. Şedinţa CSAT de joi are pe agendă, printre altele, strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene şi privatizarea CFR Marfă, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Guvernul va transfera 40 de milioane de euro către Oltchim dacă Diaconescu nu cumpără pachetul de acţiuni

Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni. Ordonanţa va fi aprobată miercuri, iar banii vor ajunge în conturile combinatului probabil la finele săptămânii, a declarat miercuri ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la Ministerul Economiei. Chitoiu a adăugat că odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat.

Moartea industriei? De ce pleacă Mechel din România. O poveste cu ruşi

Grupul rusesc Mechel, controlat de miliardarul Igor Zyuzin a scos la vânzare toate fabricile deţinute în România pentru 150 de milioane de dolari într-o încercare de a-şi reduce datoriile de 9,4 miliarde de euro şi a finanţa un proiect minier. Pe lângă unităţile din România, Mechel a scos la vânzare alte 9 fabrici din Europa. Târgovişte, Oţelul Roşu, Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău fuseseră privatizate în perioada Guvernului PSD 2000-2004. Cumulat, fabricile din România înregistrează anual o cifră de afaceri de 1 miliard de euro însă sunt pe pierdere de trei ani reuşind performanţa negativă de a contabiliza pierderi de sute de milioane de euro în această perioadă. Numai Mechel Târgovişte a înregistrat din 2009 şi până la sfârşitul anului trecut o pierdere totală de circa 70 de milioane de euro.

NATIONAL

Ordinul lui Voiculescu pentru Antene: Puneti tunurile pe Victor Ponta!

Pentru ca refuza sa joace in filmul regizat de Dan Voiculescu, premierul Victor Ponta a devenit tinta favorita a liderului conservator. In comparatie cu Dan Voiculescu si Crin Antonescu, care au timp suficient la dispozitie sa se ocupe de intrigi politice, Victor Ponta trebuie sa se concentreze pe guvernare. Mai mult, tot in sarcina premierului a cazut si imbunatatirea imaginii Romaniei in ochii oficialilor americani/europeni. Lucruri de care Voiculescu si Antonescu sunt total straini, ei avand in cap doar Traian Basescu. Un Basescu dupa care nici Ponta nu se da in vant, dar cu care, fortat de imprejurari, trebuie sa colaboreze.

Politicienii si miliardarii romani, luati din balon de DGIA

Recunoscut drept serviciul secret care detine cea mai moderna aparatura de filaj din Romania, SRI pare sa fi fost detronat recent din aceasta postura. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, sub paravanul antrenarii de catre instructori americani unor militari din trupele speciale pentru Afganistan, DGIA a intrat in posesia celui mai eficient mod de "filaj" din Romania. Este vorba despre Sistemul Aerian de Supraveghere, bazat pe baloane cu senzori care plutesc la sute de metri inaltime si inregistreaza totul pe o raza de cativa kilometri distanta. Directia Generala de Informatii a Armatei, principalul partener al serviciilor secrete americane din Romania, este cunoscuta drept un adevarat stat in stat, nicio tabara politica neindraznind sa aiba prea multe glume cu ofiterii acestei structuri de elita.

Oltchim, administrat special pentru firme din Rusia

Ministerul Economiei trebuie sa pregateasca strategia de administrare speciala pentru Oltchim. Autoritatile au in vedere anularea licitatiei castigate de Dan Diaconescu. Rusii de la TISE sunt agreati pentru preluarea Oltchim. In vreme ce Dan Diaconescu anunta ieri victorios pe Aeroportul Henri Coanda ca a facut rost de bani pentru cumpararea Oltchim, la Ministerul Economiei era primit si intretinut cu cafele si conversatie ambasadorul Rusiei. Victor Ponta a reluat ideea privatizarii Oltchim prin firma ruseasca TISE, care s-a aratat interesata in primavara de preluarea combinatului valcean, dar nu a participat la recenta licitatie. Autoritatile sustin ca "mai multe firme din Rusia" si-ar fi exprimat interesul pentru Oltchim, dar licitatia a venit prea "din scurt". Intre timp, a castigat tocmai cel care nu era "in carti" , Dan Diaconescu, si trebuia sa fie luate masuri.

PUTEREA

PUTEREA dezvăluie de două luni, DNA confirmă: Evazioniştii urmăreau înlocuirea lui Blejnar cu Sorin Florea

Ex-şeful ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat din nou la DNA pentru ca procurorii să-i supună atenţiei rezultatele unei expertize financiar-contabile. La ieşirea din sediul anchetatorilor anticorupţie, Blejnar a făcut o declaraţie stupefiantă, nu prin subiectul ei, ci prin modul în care a punctat, în context, locul dispariţiei prietenului său infractor: "Codruţ Marta nu fuge de procurori, ci este posibil să fi fost răpit sau ucis. Era în România când a dispărut". Tot ieri, procurorii DNA au confirmat ceea ce scriem noi în PUTEREA de două luni:că evazioniştii cu produse petroliere au propus înlocuirea de la şefia ANAF a lui Sorin Blejnar cu ex-comisarul general-adjunct Sorin Florea.

Ponta, la o cafea cu Meleşcanu, chiar înainte de CSAT de Mihai Pâlşu

O informaţie confirmată de purtătorul de cuvânt al Executivului arată că Teodor Meleşcanu, şeful SIE, s-a întâlnit miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta. Întrevederea a durat 15 minute, cât de-o cafea. Cum era şi normal, nu s-a dat publicităţii ce au discutat cei doi şefi. Dar aşa cum ştie toată ţara, pereţii au gură pentru cei ce ştiu să asculte - şi nu mă refer numai la SRI-ul lui George Maior. De aceea, pe canalele media s-a spus cu lejeritate - şi logic - că unul dintre subiecte a fost privatizarea Oltchim. Întâlnirea de taină a fost un balon de oxigen pentru Dan Diaconescu. Revenit din 5 ţări, DD a lansat imediat ideea că SIE va spune mai bine decât el cu cine s-a întâlnit în străinătate unde a plecat după ce a refuzat să plătească 45 milioane de euro pe combinat, în baza unui contract de 5 foi!

Noi scăderi salariale, inevitabile în 2013

Anul 2013 va fi foarte dificil pentru populaţia României. De la introducerea arieratelor în bugetul de stat la plata datoriei către FMI, anul viitor aduce tot mai mult balast la economia deja secătuită a ţării. Totodată, conform specialiştilor, rezultatul alegerilor parlamentare din iarnă nu va aduce stabilitate, indiferent de câştigători. Mai mult, există posibilitatea ca în cursul anului viitor bugetarii să se confrunte cu noi scăderi salariale. Potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu, încă din perioada guvernării Boc erau semne că 2013 va fi un an cel puţin dificil pentru economia naţională.

Oprescu mai vrea trei ani de chirie pentru Primăria Capitalei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea o prelungire a contractului de închiriere al noului sediu al municipalităţii cu 3 ani. Oprescu va fi împuternicit să negocieze şi să semneze toate clauzele adiţionale din contractul de închiriere. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) decide vineri dacă va prelungi pe 3 ani contractul de închiriere a sediului temporar al Primăriei Capitalei, de pe Splaiul Independenţei nr. 291 - 293, sector 6.

ROMANIA LIBERA

Cu cine s-a întâlnit Dan Diaconescu la München şi Madrid

Dan Diaconescu susţine că a părăsit România timp de 48 de ore cu scopul de a atrage finanţări pentru Oltchim, dar nu a dat detalii despre întâlnirile pe care susţine că le-a avut în afara ţării. Din informaţiile RL, rezultă că patronul OTV a ajuns întâi la München. De acolo, ar fi zburat la Madrid, unde ar fi avut o discuţie cu un reprezentant de rang inferior al grupului rusesc TISE. La nici trei zile după ce Guvernul a anunţat că Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru vânzarea Oltchim, patronul OTV a plecat la München, unde s-ar fi întâlnit cu Eugen Anca (despre care presa a relatat că ar fi fost ofiţer de Securitate).

Două lovituri pentru USL. Urmează şi a treia?

Legislativul nu are dreptul constituţional să decidă cine participă la Consiliul European, după cum vroia USL. Curtea Constituţională a decis, ieri, şi că parlamentarii USL nu au respectat legea atunci când au lipsit PDL de dreptul de a avea reprezentanţi în CA al TVR. Curtea urmează să se pronunţe şi pe revocarea lui Vasile Blaga. După un model deja împământenit, judecătorii constituţionali au desfiinţat ieri alte două decizii din seria celor impuse de USL pe repede-înainte, doar în virtutea majorităţii pe care o deţine în Parlament.

Familia Oltchim: Afacerile şefului de sindicat

Lideri de sindicat care au trădat cauza pe care o reprezentau şi au sărit în barca "inamicului" sunt mulţi. Cele mai cunoscute nume sunt Nicolae Bănicioiu, Miron Mitrea, Cătălin Croitoru. Din aceeaşi familie face parte şi liderul sindicatului de la Oltchim, Mihai Diculoiu. Acest personaj şi membrii familiei lui au supt ani buni din sevele financiare ale combinatului adus la faliment. Astfel, Mihai Diculoiu, pe lângă funcţia de preşedinte al sindicatului liber din Oltchim, mai este şi fondator şi coacţionar în una dintre principalele companii căpuşă ale Oltchim, METCHIM SA.

ZIARUL FINANCIAR

Harta industriei chimice şi petrochimice româneşti: ce a fost şi ce a mai rămas

Din cele 21 de combinate chimice şi petrochimice mari care funcţionau în România la sfârşitul anilor '90, 15 au fost falimentate sau închise în ultimii 15 ani. Unele dintre ele au ajuns direct la fier vechi, iar în locul lor s-au proiectat complexuri imobiliare, altele au fost vândute pe bucăţi şi preluate de Ioan Niculae, iar în prezent funcţionează sub alte nume, cu scheme de personal restrânse. Închiderea Oltchim Râmnicu Vâlcea în luna august, chiar înainte de privatizare, aduce în prim-plan dezastrul din industria chimică românească, decimată după Revoluţie, fie din cauza problemelor mari de mediu, fie din cauza necompetitivităţii şi a administrării defectuoase. Toate marile rafinării româneşti (Petromidia, Rafo, Petrobrazi, Petrotel, Arpechim) aveau ataşate com­ple­xuri petrochimice, care produceau etilenă, propilenă, po­lietilene şi alte produse finite sau materii prime care erau prelucrate mai departe în combinate precum Oltchim. Dintre acestea, doar petrochimia de la Petromidia mai funcţionează în prezent.

Încă o achiziţie a lui Teszari: RCS&RDS a preluat şi clienţii iLink

Operatorul de cablu RCS&RDS, deţinut de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, a preluat infrastructura de comunicaţii şi baza de abonaţi ale companiei Cobalt IT - operatorul reţelei iLink, care avea peste 20.000 de abonaţi în Bucureşti şi alte localităţi din ţară. "Contractul pe care îl aveţi încheiat cu societatea Cobalt IT S.R.L. (iLink) va fi preluat de societatea RCS & RDS, care dobândeşte toate drepturile şi îşi asumă obligaţiile contractuale", conform notificării către clienţi de pe pagina web a iLink. Prin această tranzacţie RCS&RDS ar fi preluat peste 23.000 de clienţi pentru serviciile de date şi reţeaua companiei, iar valoarea tranzacţiei ar fi fost de 2,3 mil. euro, potrivit unor surse de pe piaţă.

UN OLTCHIM LA PUTEREA A PATRA - Ruşii de la Mechel închid patru combinate siderurgice dacă nu găsesc cumpărători

Deşi este un grup privat, rezultatele Mechel seamănă cu cele ale Oltchim în ultimii patru ani: pierderi cumulate de 400 de mil. euro şi datorii de 550 mil. euro. Explicaţia este că profiturile sunt transferate în străinătate, acuză voalat sindicaliştii. Grupul rus Mechel, deţi­nut de miliardarul rus Igor Ziuzin, a anunţat că a decis să renunţe la toate cele patru companii siderurgice pe care le deţine în România, care au înregistrat anul trecut pierderi de 121,6 mil. euro. Mechel produce în România oţeluri speciale, oţel-beton şi alte produse din fier şi oţel. Conducerea Mechel le-a spus sindicaliştilor că în cazul în care nu vor găsi cumpărători pentru cele patru combinate româneşti acestea ar putea fi închise, fapt ce ar reprezenta o adevărată dramă pentru locuitorii din zonă. Combinatele Mechel sunt pilonii pe care se sprijină oraşele Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila, în con­diţiile în care locurile de muncă ale celor mai mulţi locuitori din aceste oraşe depind într-un fel sau altul de activitatea combinatelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb