REVISTA PRESEI 27.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 27.09.2017

ADEVARUL

Iohannis reacţionează dur: Shhaideh şi Plumb ar fi trebuit să demisioneze

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Sevil Shahideh şi Rovana Plumb ar trebui să demisioneze sau să fie demise din Guvernul Tudose după ce procurorii au început cercetarea în dosarul Belina. Şeful statului l-a criticat şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce acesta a spus că procurorii DNA şi-au depăşit atribuţiile când au decis să ancheteze hotărârile de guvern prin care lacul Belina a fost trecut la CJ Teleroman. Domnul ministru Toader a confundat poziţia de acum cu poziţia de rector pe care a avut-o înainte. Din postura de minsitru al Jsutiţiei, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură civilă. Mi se pare inadecvată abordarea domnului ministru. Sunt mulţumit de activitatea DNA.

Surse: "Split TVA" a fost omorât după ce ministrul Finanţelor a fost "urecheat" de parlamentarii PSD

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a fost pus la zid, luni seară, de către deputaţii PSD, care i-au reproşat măsura "TVA split". A doua zi, senatorii social-democraţi au omorât măsura Guvernului în Comisia de buget-finanţe. Potrivit unor surse din PSD, cei mai vocali parlamentari PSD au fost Cătălin Rădulescu şi Adrian Solomon, recunoscuţi pentru temperamentul coleric. Cei doi i-au reproşat lui Ionţu Mişa "atitudinea arogantă" şi faptul că nu reuşeşte să explice raţiunea unei astfel de măsuri. Drept urmare, ieri, în Comisia de buget-finanţe a Senatului, PSD a depus un amendament-surpriză la ordonanţa de "split TVA". Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

A venit decontul: dezmăţul bugetar ne apropie de perioada crizei economice

Statul a ajuns să cheltuie 65% din veniturile pe care le încasează pe salariile bugetarilor şi pe pensii. Acesta este cel mai înalt nivel din perioada 2009 - 2010 încoace, când ţara noastră a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi susţine cheltuielile curente. Execuţia bugetară pe primele opt luni arată că statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, însă a cheltuit cu mult peste posibilităţi, respectiv 166,9 miliarde de lei. Astfel, statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie până în august de 0,78% din PIB. Ceea ce este, însă, îngrijorător, este modul în care cheltuie Guvernul banii. Potrivit cifrelor publicate de Finanţe, din cele 160 de miliarde de lei încasate în primele opt luni ale acestui an, 44,9 de miliarde de lei s-au dus pe cheltuieli de personal, adică pe salariile bugetarilor.

Revine taxa de mediu. Impozitul mixt pe care îl pregăteşte statul pentru şoferii români

Sute de mii de români care abia şi-au cumpărat o maşină la mâna a doua încurajaţi fix de autorităţi primesc o lovitură năucitoare. Revine taxa de mediu. O spune chiar şeful Administraţiei Fondului de Mediu care vorbeşte despre un impozit mixt. Cei vizaţi vor plăti o parte la înmatricularea maşinii şi o parte sub forma unei taxe anuale, în funcţie de emisiile de poluare. Cu alte cuvinte, cei care au maşini vechi vor da atât de mult încât vor renunţa la ele. Potrivit unor estimări, în acest an, românii vor înmatricula peste o jumătate de milion de maşini la mâna a doua aduse din vestul Europei. Dacă anul trecut, o maşină care circulă pe drumurile publice avea în medie 13 ani, în acest an vârsta medie a unei maşini este de 14 ani.

Se scumpeşte energia electrică de la 1 octombrie. Soarta gazelor se decide joi

Preţul energiei electrice va creşte pentru populaţie, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce priveşte scumpirea gazelor, instituţia a amânat decizia pentru joi, deşi marţi vicepreşedintele ANRE Emil Calotă a anunţat o majorare de 6%. Preţul energiei electrice va creşte pentru populaţie, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce priveşte scumpirea gazelor, instituţia a amânat decizia pentru joi, deşi marţi vicepreşedintele ANRE Emil Calotă a anunţat o majorare de 6%.

Dosarul Microsoft III: DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir şi Gabriel Sandu

Oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost aduşi la Direcţia Naţională Anticorupţie şi li s-a pus sechestru pe avere, pentru recuperarea prejudiciului de 51 de milioane de euro din dosarul "Microsoft III". Procurorii au mai pus astăzi sechestrul asigurator şi pe bunuri ale fostului şef Microsoft România, Călin Tatomir şi ale fostului ministru Gabriel Sandu. Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri şi părţi sociale, deţinute de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG, Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale .

Are Coreea de Nord cu adevărat capacitatea de a doborî bombardierele americane?

Coreea de Nord consideră unul dintre recentele comentarii ale preşedintelui Trump pe Twitter a fi, în fapt, o declaraţie de război. În acest caz, Phenianul a afirmat că va răspunde, cel mai probabil încercând să lovească bombardierele armatei americane. În weekendul trecut, Pentagonul şi-a etalat puterea militară, trimiţând câteva bombardiere strategice B-1B Lancer deasupra apelor internaţionale din estul Coreei de Nord. Acum există probabilitatea ca regimul lui Kim Jong-un să încerce, în mod serios, să doboare bombardierele americane. Pe de altă parte, Phenianul are mijloace limitate la dispoziţie pentru a reuşi acest lucru. Aviaţia militară a Coreei de Nord are în dotare doar câteva avioane de vânătoare, relativ moderne, incluzând aici versiuni vechi ale MiG-29 Fulcrum şi MiG-23 Flogger ce ar putea ameninţa avioanele militare americane.

BANCHERUL

Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind restricţiile de creditare impuse IFN-urilor

In Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25 septembrie 2017 a apărut Regulamentul BNR pentru modificarea si completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr.20/2009 privind Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), care se va aplica de la 1 octombrie, emis cu scopul de a restricţiona creditele cu dobânzi mari acordate de IFN-uri, mai cu seama de cele care activează online, care urmează a fi supravegheate prudenţial de BNR. Piaţa creditelor online, pe care activează in jur de 17 IFN-uri, este estimata la peste un milion de contracte anual, in valoare de aproximativ 300 milioane lei, valoarea medie a unui împrumut fiind de 300 de lei, rambursat de regula in 30 de zile.

COTIDIANUL

Culisele arestărilor şi demolărilor politice - Cornel Nistorescu

Cine îşi imaginează că atacurile disperate ale lui Victor Ponta la adresa unui fost coleg de partid, dar mai ales de înţelegeri şi aranjamente politice, vin numai din subconştientul său turbionar se înşală. Victor Ponta se poartă de parcă şi el ar fi o voce a serviciilor secrete, măcar româneşti, şi că a fost implicat, direct sau mai subtil, în campania anti-Dragnea. Circulă zvonul că aceleaşi forţe bine orchestrate se pregătesc să dea asaltul şi asupra CCR (Curţii Constituţionale a României). Dosarele judecătorilor care nu răspund la comenzile Binomului umplu sertarele de la DNA şi se anunţă ca priorităţi ale perioadei următoare. Tandemul săsesc al puterii din România, adică Iohannis-Hellvig, n-a făcut decît să îşi instaleze în posturi-cheie oamenii de încredere şi, feriţi de lumina reflectoarelor, să-şi creeze o nouă unitate în SRI, centrată pe curăţarea clasei politice.

Macron rupe UE: "aroganţă" franceză sau necesitate?

"Europa are deja mai multe viteze, deci să nu ne fie frică să o spunem! Să mergem către această diferenţiere. Niciun stat nu trebuie să le împiedice pe celelalte să meargă mai repede şi mai departe. Ideea că cei care vor mai puţin îi pot bloca pe ceilalţi este o erezie", a spus preşedintele Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, în prezentarea planului său pentru reformarea UE, pe care îl va detalia la Summitul UE de la Tallinn, la finalul săptămânii. Mesajul către ţările estice este unul edulcorat de "ideea că cei care vor mai puţin nu îi pot bloca pe ceilalţi", o exprimare care lasă o portiţă deschisă către ţările estice care vor mai multa integrare. În realitate, noua Europă a lui Macron este una în care Franţa şi Germania vor intra în viteza a cincea, scrie L'Express.

CURENTUL

Firea ameninţă singurul producător român de autobuze cu tribunalul

După ce singurul producător român de autobuze s-a plâns guvernului că nu poate participa la licitaţia organizată de Primăria Capitalei pentru achiziţionarea a 400 de autobuze fiindcă oamenii lui Firea au imaginat condiţii mult prea restrictive, primăria a postat pe site-ul pmb.ro câteva precizări, evidenţiind prin îngroşarea ameninţătoare a literelor că "Municipalitatea îşi rezervă dreptul de a-i chema în instanţă pe autorii acestor afirmaţii defăimătoare". De altfel Firea cel mai bine ştie să ameninţe după cum a constatat definitiv şi irevocabil şi Înalta Curte care i-a menţinut amenda aplicată de procurori pentru ameninţarea unui membru CNA.

CURIERUL NATIONAL

Continuă scandalul autobuzelor din Bucureşti

"Documentaţia de atribuire întocmită de Municipiul Bucureşti pentru achiziţia a 400 de autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispoziţiile legale în materia achiziţiilor sectoriale, fiind validată şi publicată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP)", se arată într-un comunicat al Primăriei. Municipalitatea îşi rezervă dreptul de a-i chema în instanţă pe autorii acestor afirmaţii defăimătoare. Cerinţa de a achiziţiona toate aceste tipuri de autobuze sub aceeaşi marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic şi economic, susţine Primăria.

"Trăiri plastice", tuşe de culoare şi expresivitate

La Sala de expoziţii de artă "Constantin Brâncuşi", de la Palatul Parlamentului, iubitorii picturii mai pot admira, până sâmbătă, 30 septembrie, expoziţia colectivă (cu vânzare) intitulată "Trăiri plastice", unde expun zeci de artişti, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici. Expoziţia este deschisă zilnic între orele 10-17, iar intrarea este liberă. Iubitorii picturii (şi ai artelor, în general) pot astfel să evadeze din cotidian şi din banal pentru un timp (timp considerabil, având în vedere că este o expoziţie destul de amplă) şi, de ce nu, pot achiziţiona lucrările favorite, susţinând astfel artiştii care le-au creat şi adăugând în colecţiile lor noi exponate.

La o zi după ce a provocat un seism în viaţa politică a Germaniei, în AfD încep lupte interne între diferite orientări strategice

Luni, la doar 15 ore de la scrutinul legislativ de duminică, o conferinţă de presă a Partidului populist Alternativa pentru Germania, organizată pentru a sărbători rezultatele surprinzător de bune obţinute de candidaţii AfD, s-a transformat într-un conflict direct între reprezentanţii diverselor opţiuni strategice în acţiunea viitoare a partidului şi a deputaţilor săi în Bundestag. Spre surprinderea tuturor, Frauke Petry, copreşedintă AfD, a anunţat că se distanţează de restul partidului, căruia îi reproşează o "derivă spre Dreapta". "Eu nu voi face parte dintr-un grup parlamentar al AfD", a anunţat scurt dna Petry înainte de a părăsi sala de conferinţe. Surse din interiorul partidului cred că decizia dnei Petry ar putea antrena scindarea partidului între partea de Est şi partea de Vest.

Am pierdut 6,5 miliarde lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, pe 25 septembrie, execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor opt luni ale anului. Execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, faţă de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. Conform informaţiilor publicate de Ministerul Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul tatălui lui Kövesi, rămas în sertarul şefului ANI, până în ziua CLASĂRII

Dosarul procurorului Ioan Lascu, tatăl şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, a rămas nelucrat mai mulţi ani, până a fost clasat. Fostului şef ANI, Horia Georgescu, ar fi fost cel care a înlesnit acest lucru. Acesta a fost arestat de Kövesi. Ioan Lascu, tatăl lui Kövesi, fost procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş, a fost anchetat în 2009, după ce şi-a depus declaraţia de interese, dar nu şi cea de avere. Însă dosarul deschis pe numele tatălui lui Kövesi a rămas în sertarul lui Horia Georgescu, şeful ANI de la acea vreme până în 2015, când a venit ziua prescrierii, pentru că faptele s-au clasat, informează Antena 3. La două săptămâni distanţă, Laura Codruţa Kövesi îl arestează pe Horia Georgescu.

O nouă ZI LIBERĂ pentru elevi şi profesori în luna octombrie

Ziua Educaţiei se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ţine cursuri. Fiecare şcoală va decide ce se va face în acea zi. Anul trecut, cele mai multe şcoli din Bucureşti şi din ţară au fost închise pe 5 octombrie, dar au fost şi şcoli unde au fost organizate diferite activităţi. Românii vor mai avea parte de alte patru zile libere, de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, sărbătoare legală, va pica în acest an joia, fiind urmată de o altă zi liberă, de 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Cele două sărbători legale sunt urmate de weekend, astfel că angajaţii vor avea parte de o altă minivacanţă de 4 zile.

Băsescu reacţionează la declaraţiile lui Iohannis: "Face aceeaşi GREŞEALĂ pe care am făcut-o eu 10 ani"

Traian Băsescu a reacţionat la ultimele declaraţii pe care Klaus Iohannis le-a dat la Cotroceni cu privire scandalurile din justiţie din ultima vreme. Fostul preşedinte al României consideră că ieşirea de la Cotroceni a lui Iohannis este total greşită. "Face aceeaşi greşeală pe care am făcut-o eu 10 ani! Să apăr, fără rezerve, justiţia, în ansamblul ei, şi DNA, în mod deosebit. În justiţie nu e doar un "Portocală" (n.r. porecla procurorului Mircea Negulescu, fost la DNA Ploieşti), ci livezi de "Portocală".", a spus Traian Băsescu la TVR 1.

Ce salariu primeşte lunar şefa ANM

ANM (Agenţia Naţională de Meteorologie) s-a bucurat de foarte multă atenţie în ultima vreme, graţie prăpădului de la Timişoara şi furtuna care a speriat pe toată lumea. Dar puţini sunt cei care ştiu că la conducerea acestei instituţii de stat se află o doamnă care câştigă lunar o sumă la care mulţi români doar visează. Conform declaraţiei de avere, în anul precedent, Elena Mateescu a primit din salariul aferent funcţiei de director general suma de 107.225 lei, adică aproape 9.000 lei pe luna. Ea şi-a rotunjit veniturile cu peste 24.000 lei din indemnizaţia de membru corespondent al ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice) şi cu 2.433 lei din cea de cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

JURNALUL NATIONAL

Toamna vine cu scumpiri pe bandă rulantă: vom plăti cu 6% mai mult la gaze

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, a declarat, marţi, Emil Calotă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. "În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piaţa de gaze naturale şi impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuţie şi furnizare au venit către noi", a spus Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaşte doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.

Sebastian Ghiţă. audiat prin videoconferinţă de Tribunalul Prahova

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă, marţi, la Tribunalul Prahova în dosarul în care DNA Ploieşti a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia în speţa în care este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu. Surse judiciare au declarat că Ghiţă a fost prezent la audierea prin videoconferinţă şi şi-a menţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale efectuate în acest dosar. Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererii DNA privind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri.

Românii preferă depozitele, nu investiţiile

Populaţia continuă să ducă banii la bancă, în ciuda dobânzilor negative. Fenomenul se manifestă şi la firme, care preferă să ţină banii la bancă, în loc să-i investească. Depozitele românilor, firme şi persoane fizice, au crescut în luna august 2017 cu 1,6% faţă de luna iulie 2017, până la nivelul de 284,962 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,2%, până la 107,535 miliarde de lei, iar cele ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 4,4%, până la 86,272 miliarde de lei. Conform BNR, depozitele în valută ale românilor, exprimate în lei, au crescut cu 1,2%, până la nivelul de 91,154 miliarde de lei, exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,6%, până la 19,856 miliarde de euro.

NATIONAL

Mitinguri "#rezist" doar pana in iulie 2018!

Manipulare sau pură informare, cert este ca structurile specializate se pregătesc pentru un nou val de proteste, anumite mişcări politice extrem de bine calculate urmând a scoate din nou oamenii in stradă. De aceasta dată, protestele "tinerilor frumoşi si liberi" ar urma sa fie concentrate in Bucureşti si Timişoara. Iar principalul actor politic care nu doar ca nu va mai încuraja astfel de ample mişcări de strada ce pot fi lesne deturnate, dar probabil va spune "stop game" este chiar şeful statului. Care, începând cu luna iulie a anului viitor, va reprezenta România in "Troică" unde, alături de Austria si Finlanda, va asigura buna funcţionare a Uniunii Europene.

Statul face bani grei din scumpirea carburanţilor

Daca in momentul anunţării intenţiei creşterii accizei, premierul Mihai Tudose vorbea de masuri împotriva companiilor care majorează preturile, mai nou, ministrul de finanţe, Ionuţ Misa, a lăsat-o mai moale. Normal, creşterea de preţ se regăseşte într-o creştere a profitului companiilor si, implicit, in impozitul pe profit plătit. Care ajunge la bugeţel...Bref, din majorarea preţului carburanţilor, singurul care are de câştigat este doar statul . Iar de pierdut au doar consumatorii, care ar fi cei care plătesc integral nota de plată impusă de Guvern prin majorarea accizelor.

PUTEREA

Document oficial: Kövesi, Coldea şi Maior au fost acasă la Oprea în seara alegerilor!

Antena 3 a prezentat un document oficial care vine în sprijinul mărturiilor lui Dan Andronic că Laura Kovesi, alături de Maior, Coldea, Iordănescu au fost în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009. "Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuinţa martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruţa Kövesi, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitaţia acestuia, nefiind iniţiată nicio operaţiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale", se arată în documentul semnat de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şu Justiţie.

Băsescu face lumina în scandalul Belina: "Ţinta nu e Dragnea, e robinetul"

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că miza cea mai importantă a recentului scandal din PSD, cel al Lacului Belina nu este preşedintele Liviu Dragnea, ci reţeaua, robinetul de bani pe care acesta i-ar furniza pentru oamenii săi din teritoriu. "Nu avea ce căuta in penal cu dosarul Belina, ci in contencios-administrativ, nu a respectat o lege organică, e trafic de influentă, procurorii scapă cu acest abuz in serviciu. Voi toţi aveţi fixul ăsta că ţinta e Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii locali ai lui Dragnea, iar Sevil dă bani in teritoriu, dacă Dragnea nu mai are omul lui la minister, ar fi foarte greu să-si servească oamenii. Miza nu este să-l aresteze pe Dragnea, ci să-i ia robinetul", a declarat Traian Băsescu la TVR1.

ROMANIA LIBERA

Lefuri de bancher în firmele lui Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalităţii. Cele opt companii solicită şi împrumuturi de peste 15 milioane de euro pentru a plăti salariile a 4.000 de persoane nou-angajate. Fiecare şef de companie va primi un salariu lunar de peste 12.000 lei pe lună, adică în jur de 2.500 euro. De exemplu, Speranţa Cliseru (fostă angajată loială a primarului Pandele de la Voluntari) primeşte din banii bucureştenilor trei salarii, după ce a fost angajată de primarul Firea ca preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al RATB, administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă şi preşedinte al CA de la Compania de Pază a Municipiului Bucureşti.

Comisia de buget din Senat a decis eliminrea supraaccizei la carburanţi

Comisia de buget a Senatului a decis, marţi, eliminarea majorării accizei la carburanţi, potrivit News.ro. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie, iar ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat".

ZIARUL FINANCIAR

Chinezii cumpără un procesator de carne din Transilvania cu afaceri de 95 milioane de euro

Companiile chinezeşti încep să cumpere masiv active în Europa de Est, iar România a intrat pe radarul investiţiilor. Grupul chinez WH Group, cu afaceri de 21 mld. euro şi activ în domeniul procesării cărnii, cumpără prin filiala Smithfield Foods companiile active în piaţa mezelurilor Elit şi Vericom 2001 din judeţul Alba, de la antreprenorul român Dorin Mateiu. Cele două companii aveau anul trecut cu­mulat afaceri de 95 de milioane de euro şi aproape 1.400 de angajaţi. Smithfield are pe piaţa locală atât ferme de creştere a porcilor, cât şi activităţi de pro­cesa­re a cărnii, compa­niile deţinute de companie în România având afaceri cumulate de peste 350 de milioane de euro, conform estimărilor ZF. Tranzacţia este prima în care un grup chinez cumpără o afacere românească şi dă încă un semnal că investitorii chinezi sunt interesaţi de piaţa est-europeană.

Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu 20%.

Veniturile din TVA din august (care reflectă vânzările din iulie) au făcut un salt de 19,2%, comparativ cu august 2016, peste creşterea înregistrată la veniturile din contribuţiile de asigurări (plus 18,4%) şi la impozitul pe salarii şi venit (plus 7,8%). Însă veniturile totale rămân încă la un nivel foarte slab, spun economiştii. În primele opt luni din an veniturile din TVA au fost în scădere cu 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea s-a mai atenuat însă faţă de primele şapte luni, când a fost de 4,6%, şi asta pentru că în august încasările nete din TVA (pe vânzările din iulie) au crescut cu 19,2% faţă de august 2016. În august încasările din TVA au fost de 5 mld. de lei, cu 800 de mil. lei peste încasările din august 2016.

Dobânzile continuă ascensiunile! Robor la 3 luni a urcat la maximul din ultimii doi ani şi creşte accelerat

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut ieri la 1,14%, maximul din ultimii doi ani. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a înregistrat pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce luni era de 1,11%. Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1,09 pe 25 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb