REVISTA PRESEI 27.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 octombrie 2014

ADEVARUL

Rezultatul testelor de stres: 25 de bănci din Europa nu au capacitatea de a face faţă unei noi crize

Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacităţii lor de a face faţă unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunţat Banca Central Europeană (BCE), informează Reuters. Pe lista băncilor care au picat testele de stres şi care au operaţiuni în România se înscriu Eurobank (deţine Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească), Volksbank, Veneto Banca, Piraeus Bank (ultimele trei cu aceeaşi denumire şi pe piaţa locală). De asemenea, testul a fost picat de Banca Comercială Portugheză - BCP, care deţinut Millennium Bank România, şi de Bank Of Cyprus, care a fuzionat în 2013 cu Marfin. "Această analiză amănunţită a poziţiilor celor mai mari bănci va conduce la creştere încrederii în sectorul bancar" a declarat vice-preşedintele BCE, Vítor Constâncio.

Românii şi şeful statului

Statisticile celor şase runde de alegeri prezidenţiale care au avut loc în România după 1990 conturează un profil de alegător aferent fiecăreia dintre regiunile istorice ale ţării şi pot indica, cu o marjă ridicată de siguranţă, cum se va vota la scrutinul din noiembrie 2014. Alegerile prezidenţiale din 2009 au fost un prilej pentru un grup de sociologi clujeni să efectueze un studiu riguros referitor la comportamentul electoral al românilor de-a lungul celor şase cicluri electorale pentru alegerea preşedintelui din ultimii 25 de ani. Cercetătorii au concluzionat că educaţia, starea materială, vârsta, mobilizarea la vot, mediul de provenienţă (urban sau rural), religia şi etnia sunt criteriile care duc la construirea unui profil electoral. "Românii nu realizează că votul este pârghia cea mai importantă pe care o au şi prin care pot face diferenţa. Există încă senzaţia că lucrurile importante se decid în spatele uşilor închise", afirmă Toader Nicoară, profesor şi istoric al mentalităţilor, la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj.

Alegeri parlamentare Ucraina: victorie zdrobitoare a partidelor pro-europene

În Ucraina, urnele s-au deschis ieri, la ora 08.00, pentru alegeri legislative anticipate, şi s-au închis la ora 20.00. Ucrainenii au ales între candidaţii propuşi de 29 de partide pentru a înlocui actualii parlamentari, aceiaşi din timpul fostului regim pro-rus condus de Ianukovici. Şapte partide au intrat în noul Parlament de la Kiev după alegerile de ieri, pe primul loc clasându-se "Blocul Poroşenko", cu 22,2% din voturi. Pe locul doi s-a situat partidul premierului Arseni Iaţeniuk "Frontul Popular" cu 21,8%, urmat de partidul primarului din Liov cu 14,2%, urmat de "Blocul Opoziţiei"cu 7,8%. Partidul Comuniştilor din Ucraina nu trece pragul electoral obţinând doar 3,4% din voturile electoratului. Exit-poll-urile au fost realizate de The Gallup Organization (Lituania), cu sprijinul Institutului Republican Internaţional (IRI). Astfel, formaţiunea preşedintelui Petro Poroşenko şi celelalte patru partide pro-occidentale, printre care şi naţionaliştii, au obţinut împreună aproape 70% din sufragii.

Gafă de proporţii a premierului Victor Ponta, la Carei, de ziua Majestăţii Sale: "Ferdinand, primul rege al României"

Într-o declaraţie de presă făcută la sfârşitul vizitei de la Carei, judeţul Satu Mare, unde a fost prezent cu ocazia manifestărilor de Ziua Armatei, Victor Ponta a făcut o gafă de proporţii chiar de ziua Majestăţii Sale, Regele Mihai. Î Întrebat dacă susţine amplasarea bustului regelui Ferdinand în oraşul din nord-vestul ţării, Ponta a răspuns: "Ferdinand, primul rege al României". Primul rege al României nu a fost Ferdinand, ci unchiul său, Carol I. Declaraţia premierului ba chiar a fost postată pe site-ul Guvernului României integral, echipa biroului de presă repetând aceeaşi greseală în momentul postării acestei declaraţii.

Epidemia Ebola reaprinde îngrijorările privind cercetările secrete din laboratoarele militare ruse

Un incident din 1996, în care o laborantă dintr-un centru militar de cercetare din Rusia s-a infectat cu Ebola, ar fi fost uitat, dacă în ultima vreme virusul nu ar fi luat o asemenea amploare. Peste 10.000 de infectaţi cu Ebola şi aproape 5.000 de decese din cauza acestei boli, arată ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Femeia era un tehnician de laborator obişnuit, dar care avea o însărcinare periculoasă: să ia sânge de la animalele infectate cu Ebola într-un laborator militar secret. Atunci când s-a tăiat din greşeală, în timp ce era la serviciu, ea a decis să ţină sub tăcere incidentul, temându-se de repercusiuni. Apoi s-a îmbolnăvit, scrie "Washington Post". "Până când a cerut ajutorul unui medic, era prea târziu", a declarat ani mai târziu unul dintre supraveghetorii laborantei, un fost om de ştiinţă specializat în arme biologice. Femeia a murit repede şi a fost îngropată, după cum spune o sursă, "într-un sac plin cu hipoclorit de calciu", sau înălbitor.

Fermierii trebuie să plătească prima rată din impozitul agricol

Ziua de 27 octombrie este scadenţa de plată pentru 50% din impozitul pe veniturile din agricultură declarate în luna mai. Cealaltă jumătate trebuie plătită până la 15 decembrie. Fermierii care realizează venituri din agricultură mai mari decât plafoanele stabilite prin Ordonanţa 8/2013 (a se vedea tabelele de mai jos) trebuie să-şi plătească prima rată (50%) din impozitul pe aceste venituri. În acest sens, fermierii aveau de depus încă din luna mai Declaraţia 221 la Fisc sau, după caz, la Primărie (în localităţile în care nu există administraţii financiare). Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.

BANCHERUL

7 banci-mama prezente in Romania au picat testele de stres derulate de BCE si Autoritatea Bancara Europeana (EBA)

Un numar de 7 banci europene cu sucursale sau subsidiare in Romania nu au reusit sa treaca testele de stres realizate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), in urma exercitiului de evaluare a activelor (Asset Quality Review - AQR) derulat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cele 7 banci sunt, in ordinea notelor primite: Piraeus Bank, Millennium BCP, Veneto Banca, Volksbank, Bank of Cyprus, National Bank of Greece - NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, care detine Bancpost. Aceasta din urma banca greceasca a obtinut cele mai slabe note la testele de stres, cu mult sub cele ale celorlalte mari banci grecesti. Astfel, Eurobank a obtinut o rata de capitalizare CET 1 negativa, de - 6,42%, in scenariul advers de scadere economica si crestere a somajului in urmatorii trei ani, fata de o rata minima de trecere impusa de EBA, de 5,5%. Si NBG a obtinut o rata negativa, de -0,42%, in timp ce Piraeus Bank a fost cu peste un punct (4,39%) sub pragul minim. Pe de alta parta, este surprinzatoare prestatia foarte buna a celei de-a treia banci grecesti, Alpha Bank, clasata pe locul 10 in topul celor mai bune note la testul de stres, cu 8,07%, peste Raiffeisen si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.

CAPITAL

Economia şi preşedinţia - 25 de ani de relaţii tumultoase

Constituţia ne spune că preşedintele are în grijă mai degrabă securitatea ţării şi reprezentarea ei externă. Ocupantul fotoliului de la Cotroceni ar mai trebui să joace şi rolul de mediator între puterile statului şi să acorde decoraţii sau graţieri. Însă, având în vedere că el numeşte premierul, aprobă înlocuitorii miniştrilor, promulgă toate legile (având posibilitatea de a le retrimite în Parlament pe cele considerate neconforme) şi poate prezida şedinţele Guvernului arată că funcţia prezidenţială nu este chiar una decorativă. Iar faptul că, în cele mai multe cazuri, preşedintele şi premierul au provenit din aceeaşi tabără politică ne indică încă o dată că marea majoritate a deciziilor economice s-au luat cu ştirea şi aprobarea şefului statului. Iar acesta a avut grijă ca publicul să afle, într-un fel sau altul, dacă primul ministru a adoptat măsuri de unul singur.

A respectat BNR legea şi ce a promis în faţa Parlamenului? - Autor: Florin Cîţu

Pe 14 octombrie 2008, Guvernatorul BNR a susţinut un discurs în Parlament, în care spunea: "Prin lege suntem deci obligaţi, dacă apare vreo problemă de lichiditate în sistem (nu de solvabilitate), să asigurăm lichiditatea necesară şi, cu această ocazie, explic şi de ce nu a trebuit să luăm măsurile pe care ţări occidentale le-au anunţat". Să ne uităm la datele publicate de BNR! Arată că piaţa interbancară a avut deficit de lichiditate începând cu octombrie 2008, exact luna în care Guvernatorul spunea în Parlament că piaţa interbancară are excedent. Deficitul s-a accentuat pe tot parcursul lui 2009. Totuşi, situaţia trebuia echilibrată cumva. În lipsa injecţiilor de lichiditate, sistemul bancar a trebuit să se împrumute de la BNR în schimbul obligaţiunilor de stat la o dobândă mult mai mare decât dacă BNR ar fi injectat lichiditate. Astfel, comportamentul BNR a dus la creşterea dobânzilor doar prin faptul că banca centrală a refuzat să injecteze lichiditate, deşi era obligată prin lege.

În pat cu Guvernul pentru salvarea economiei

Raportul asupra Stabilităţii Financiare pe 2013, publicat de BNR, arată că reducerea sumei de bani pe care băncile o aveau blocată la BNR a coincis cu creşterea sumei de bani pe care băncile au pus-o la dispoziţia guvernului. Mai exact, ca pondere în portofoliu, din 2008 până în prezent creanţele băncilor asupra BNR au coborât de la 21,8% la 9,6%. În acelaşi interval, creanţele asupra guvernului au urcat de la 5% la 20,2%. Se vede nu doar că scăderea pasivelor BNR faţă de sistemul bancar (cu 12,2 p.p.) explică 80% din întreaga creştere a expunerii acestuia faţă de guvern (cu 15,2 p.p.), ci şi evoluţia corelată a celor două agregate statistice: abruptă în 2009, apoi din ce în ce mai lentă până în prezent. La suprafaţă, creşterea creditului guvernamental a fost considerată un pumn în nas livrat sectorului privat, deoarece creditul privat a scăzut uşor în aceşti ani. Mulţi analişti au spus că băncile au ignorat segmentul corporate şi finanţarea investiţiilor autentice, deoarece au găsit în administraţia publică un debitor confortabil.

CURENTUL

DNA răzbună morţii de la baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989

21 decembrie 1989 ora 17.30. Primul TAB intră în mulţime. Primii demonstranţi mor în faţa Sălii Dales. Uciderea demonstranţilor continuă pe durata a mai multe ore. Baricada de la Inter a fost in cele din urma spulberată. În acea noapte, 49 de oameni au murit, 700 au fost răniţi şi peste 800 au ajuns în arestul de la Jilava. Generalul Ion Hortopan este cel care a condus represiunea din 21 decembrie din Capitala. Nu a fost niciodata incriminat pentru mortii de la Universitate. A încetat din viaţă în anul 2000 şi a fost înmormântat cu onoruri militare. Presa a relatat că trei militari au coordonat TAB-urile Regimentului 3 Mecanizat: Dumitru Iliescu(urmărit acum penal de DNA pentru fapte de corupţie), Cătălin Voicu(aflat în executarea unei pedepse de 7 ani de închisoare tot pentru corupţie ) şi Gabriel Nagy, fost şef al SPP (urmează şi el). În 1989, ofiţerul Dumitru Iliescu a executat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluţionarilor, trecând cu blindatele peste revoluţionari, la baricada din faţa Hotelului Intercontinental. Apoi, aceleaşi TAB-uri au fost folosite de Dumitru Iliescu începând cu 26 dec '89 ca taximetre care îi transportau pe Ion Iliescu şi compania.

Finiş - de Tia Şerbănescu

Surprins iar cu guvernarea în vine, în zăpadă şi în frig, Ponta şi-a redus pretenţiile: ţinta sa pentru primul tur e 37,5% - semn că ştie cum scade în sondaje dar şi că nu vrea să se facă de râs luând mai puţin decât anunţă. Au mai fost cazuri. În plus, în provincie, la Neamţ, cei din UNPR îl preferă pe neamţ - deşi premierul bate ţara în lung şi-n lat împărţind şi anunţând ajutoare umanitare. Zici că-i de la Crucea Roşie. Dar cum şi în campania asta votul e negativ şi aproape toată lumea votează împotriva cuiva, Ponta are şanse reale să obţină cele mai multe voturi împotrivă chiar dacă niciun stâlp din capitală n-a scăpat de poza lui. El e taxa pe stâlp şi niciun stâlp n-arată mai bine din cauza lui: par toţi made in China. PSD tuna şi fulgera: cum să pui bătrânii să jure? Mai bine pui tinerii să fure. Acum când DNA i-a adus pe vârstnici cu autocarele, iarăşi n-a fost bine. Pentru Dragnea şi PSD cu bătrânii cel mai bine e să le iei semnătura şi să-i bagi în bucluc. Dacă au şi păduri, le ia Hrebenciuc.

CURIERUL NATIONAL

ASF vrea să elimine brokerii din asigurări

Noile norme, supuse dezbaterii publice, cer majorarea capitalului social de 10 ori, doar prin aport în numerar, până la minimum 250.000 lei. Până la 1 ianuarie, ar trebui constituite rezerve de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai puţin de 15.000 euro. Andriescu (UNSICAR): Nu înţelegem ce se intenţionează cu aceste norme. Distrugerea pieţei de brokeraj? Reglementările nu au nicio legătură cu cele impuse de UE. Condiţiile impuse brokerilor de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt imposibil de realizat într-un timp atât de scurt şi sunt nejustificate atât din punct de vedere al normelor europene, cât şi al activităţii de consultanţă şi intermediere pe care aceştia o derulează, consideră Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Liderii UE cad la pace asupra unui nou acord climatic şi energetic

Trecut de miezul nopţii, după aproape zece ore de tratative, liderii europeni au reuşit să pice de acord asupra unui nou acord climatic şi energetic. Liderii europeni s-au angajat vineri să reducă cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană (UE) până în 2030, un obiectiv "ambiţios" care va plasa Europa în poziţia de lider mondial. Liderii celor 28 de state din UE, ce s-au reunit la Bruxelles în Consiliul European, au încercat să-şi armonizeze politicile înainte de conferinţa ONU asupra climei, care va avea loc la Paris anul viitor. "Pachetul climă-energie pentru 2030" presupune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, scăderea consumului de energie în Uniunea Europeană cu o treime şi creşterea la 27 de procente a cotei energiilor regenerabile în consumul total, notează ziarul francez Le Figaro.

Bernanke, consideraţii pentru un sfert de milion de dolari

La una din cinele la care vorbeşte auditoriului pentru 250.000 de dolari, fostul şef al băncii centrale a SUA, Ben Bernanke, a spus că există riscuri pentru economie dacă stimulii sunt îndepărtaţi prea repede. El recomandă o ţintă de inflaţie de 3%, cu un procent peste actualul reper urmărit de 2%. În primăvară şi-a şocat auditoriul când a spus că ratele de dobândă vor rămâne neobişnuit de scăzute pentru tot parcursul vieţii sale. Cum fostul şef al Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke, are 60 de ani, dacă acesta are dreptate, dobânda-cheie a băncii centrale a SUA ar urma să fie sub mediile ultimelor decade încă aproximativ un sfert de veac. Întâlnirile private ale fostului înalt oficial al Fed pentru care el încasează câte 250.000 de dolari pot da indicaţii nebănuite celor care plătesc pentru un "tacâm". Portalul financiar Zero Hedge publică un rezumat al unei astfel de cine din această lună şi în care Bernanke s-a arătat a fi înclinat către politicile monetare rela­xate încă şi mai mult decât l-am văzut pe parcursul mandatului.

Fondurile de investiţii străine controlează 60% din FP

Instituţionalii nerezidenţi au acumulat participaţii echivalente cu 60% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (FP), informează un comunicat publicat pe portalul Bursei de compania Franklin Templeton care admi­nistrează Fondul. Acţionarii instituţionali străini deţineau, de asemenea, la data de 20 octombrie a.c. 61,56% din drepturile de vot pe care le pot exprima în Adunarea Generală a Acţionarilor din 19 noiembrie a.c. Persoanele fizice române cumulează 21,18% din capitalul social subscris şi vărsat, iar acţionarii instituţionali români reprezintă 10,72%. Persoanele fizice nerezidente mai raportează participaţii de 5,58%, în timp ce Ministerul Finanţelor Publice mai are o deţinere reziduală de 0,04%. Fondul Proprietatea, după derularea programelor de răscumpărări, concentrează 2,40% din propriul capital social subscris şi vărsat.

EVENIMENTUL ZILEI

Zvâcnirile ultimei săptămâni de campanie. Afacerea "Megapower" a lui Ponta şi "Adopţiile" lui Iohannis

Sfârşitul campaniei electorale, ediţia 2014, a adus în primplan şi două teme care au făcut vâlvă în publicaţiile anilor 90: Afacerea Megapower şi Adopţiile. "Afacerea Megapower" e mult mai amplă decât rechizitoriul întocmit de procurorul Victor Ponta în anul 2000. Începută în anul 1991, operaţiunea comercială cu ramificaţii în America, a beneficiat de un imens suport politic al oamenilor din partidul lui Ion Iliescu şi a sfârşit în penal ca urmare a unui război dintre serviciile secrete, aşa cum erau ele în acea perioadă, remorci ale partidului de la putere. Ceea ce a instrumentat Victor Ponta ca procuror e doar o parte a Dosarului Megapower. E partea de constituire a afacerii, cu persoanele implicate şi răspunzătoare direct de banii care au plecat din ţară prin intermediul BRCE, devenită Bancorex. Domnului Ponta i se impută că a făcut scăpaţi câţiva ofiţeri acoperiţi ai SIE, care ulterior s-au devoalat singuri.

Washington Times: SUA şi aliaţii lor mobilizează aproape zilnic avioane pentru a răspunde incursiunilor ruse

Provocările militare ale Rusiei s-au intensificat atât de mult în ultimele luni, încât Washingtonul şi aliaţii săi mobilizează aproape zilnic avioane militare pentru a răspunde la incursiunile aeriene, maritime şi terestre ale forţelor lui Vladimir Putin, relatează Washington Times în ediţia online. Moscova alimentează în continuare tensiunile din estul Ucrainei şi, în plus, potrivit unor oficiali americani şi unor experţi pe probleme de securitate, avioanele ruseşti testează timpul de reacţie al forţelor americane în Alaska şi abilitatea Japoniei de a mobiliza avioane deasupra insulelor sale nordice. Analiştii consideră că reacţia Statelor Unite la acţiunile Rusiei nu este suficient de fermă şi din această cauză preşedintele rus, Vladimir Putin, se simte încurajat să meargă mai departe, într-un stil care aminteşte de Războiul Rece.

JURNALUL NATIONAL

Când trebuie să-ţi echipezi maşina pentru iarnă şi care sunt amenzile

Prima ninsoare a luat prin surprindere nu doar autorităţile, dar şi pe şoferii care nu au apucat să-şi schimbe cauciucurile de vară cu cele pentru sezonul rece. Potrivit oficialilor de la Rutieră folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie doar în cazurile în care se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În caz contrar, şoferii se vor alege cu amenzi usturătoare, între 800- 1800 de lei, mai exact între 9-20 puncte de amendă. Potrivit oficialilor de la Rutieră, "într-o primă fază şoferii opriţi în trafic au fost avertizaţi să-şi echipeze corespunzător maşinile" tocmai pentru a nu fi prinşi pe picior greşit şI sancţionaţi. Deşi an de an şoferii aveau nedumeriri în privinţa datei calendaristice de la care ar trebui să se facă rocada cauciucuri de vară- cauciucuri de iarnă, legislaţia actuală nu face referire la o dată anume de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor speciale pentru sezonul rece.

Dan Voiculescu: Români, nu vă fie frică, şi Băsescu pică!

Într-un mesaj postat pe blogul său, Dan Voiculescu adresează românilor un îndemn la curaj şi acţiune civică, singura soluţie de salvare a României, care a supravieţuit, în perioada regimului condus de Traian Băsescu, unui deceniu al ruşinii. În postarea sa, Dan Voiculescu face o succintă trecere în revistă a deciziilor politice şi economice luate de regimul Băsescu, prin care România nu numai că a stagnat în evoluţia sa, dar a şi dat înapoi, prin subordonarea totală în faţa intereselor de grup.

TVA scade la 9% pentru legume şi fructe

Anul viitor va exista spaţiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe şi apoi la carne, a declarat premierul Victor Ponta. Reducerea TVA la alimentele de bază este una dintre iniţiativele legislative promovate de Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator. Reducerea TVA la alimentele de bază a fost aplicată mai întâi în cazul pâinii şi produselor de panificaţie. Acesta a menţionat că măsura de reducere a TVA s-a luat mai întâi în domeniul produselor de panificaţie, pentru că acolo era evaziunea cea mai mare. De asemenea, Ponta consideră că evaziunea este foarte mare în domeniile legume-fructe, unde este şi o concurenţă neloială din partea produselor din import, dar şi în domeniul cărnii.

NATIONAL

Harta seismica a DNA

E limpede: singura dilema existentiala a "baronilor" din teritoriu, indiferent de partidul din care fac parte, este "care dintre noi urmeaza la rand? ". Si pentru a le veni, parca, in sprijin curiosilor, deja la varful politicii a inceput sa circule ultima varianta a "horoscopului" DNA, care indica urmatoarele tinte iminente ale descinderilor procurorilor anticoruptie. Printre "baronii" care se afla pe lista de "new entry" anchetati de DNA se regasesc nume grele ca presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, dar si primarii din Brasov (George Scripcaru), Deva (Petru Marginean) si Craiova (Lia Olguta Vasilescu).

Ponta intra-n primul tur pe poarta DNA

Slabi de inima, pe social-democrati ii apuca palpitatiile doar cand aud de procurorii anticoruptie. Asa stand lucrurile, liberalii au decis sa le aplice fostilor colegi de USL o doza soc. Nu de Aspacardin, ci de DNA. Victor Viorel Ponta va fi audiat de procurorii anticoruptie, anunta senatorul PNL Cristian Bodea pe pagina lui de socializare. Scurt, fara inflorituri stilistice, si clar cat sa priceapa tot pesedistul pasibil de vreo cadere emotionala la vederea imaginilor cu premierul intrand la DNA. De altfel, acelasi Bodea sustine ca social-democratii isi vor face "incalzirea", daca mai era cazul, cu Liviu Dragnea. luni, marti, Liviu Dragnea va face < < breaking news-urile > > pe televiziuni... Si poate, colo pe joi-vineri, si tinta principala, Victor Viorel Ponta...", a mai precizat senatorul PNL.

Seful Jandarmeriei, Mircea Olaru, nou dosar la Parchetul Militar Iasi

In paralel cu "boroboatele" comise pe banda rulanta la sefia Jandarmeriei Romane, generalul Mircea Olaru continua si "harjoana" cu procurorii militari. Pentru ca, dupa cum "National"a anuntat in exclusivitate, numele comandantului IGJR apare in mai multe spete care se afla pe rolul instantelor militare. Iar alaturi de aparitia sa in cazul in care un salahor care muncea la negru la reparatia casei sale din comuna natala a decedat in conditii nelamurite, ca si in cel al sinuciderii suspecte a unui subaltern, Mircea Olaru a ajuns acum din nou pe mana procurorilor militari. Asta dupa ce, dupa mai multe luni de asteptare, Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti a disjuns cauza in ceea ce il priveste catre Parchetul Militar Iasi. Tecuceanul Ionel Gioni Roset il acuza pe Mircea Olaru ca, in vremea cand acesta era seful IJJ Galati, actualul sef al Jandarmeriei Romane ar fi intervenit personal, telefonic, in favoarea unui membru al lumnii interlope brailene.

Se clatina bisericuta lui Dragnea

Odioasa. Asa caracterizeaza voci din PSD combinatia dintre Liviu Dragnea si Sebsatian Ghita. "Omul baronilor si omul structurilor vor sa-si adjudece cel mai mare partid din Romania. Daca acest lucru se intampla, nu putem sa mai vorbim de modernizare in PSD. Putem sa spunem ca am facut un salt in trecut. Sper doar ca partidul sa nu se rupa la congres", ne-a declarat un lider local al PSD, nemultumit si de faptul ca Dragnea si Ghita si-au prezentat intentiile in plina campanie electorala. Despre anuntul neispirat al celor doi a vorbit si deputatul social-democrat Ion Calin care, la randul sau, sustine ca nu era momentul pentru astfel de "marturisiri". "E libertatea de a comenta si de a face diverse strategii intr-o perspectiva cand partidul nu va mai avea presedinte. Si eu pot discuta cu colegii mei pe cine sustinem. Dar nu o facem acum, ca noi am decis la Orastie - asa se batuse palma cu toti liderii PSD.

PUTEREA

Aproape jumătate din bogaţii lumii locuiesc în SUA

Elveţia continuă să conducă în clasamentul bogăţiei globale, înregistrând cea mai mare medie privind bogăţia per adult din lume, de 581.000 de dolari în 2013, în creştere cu 10,5% faţă de anul precedent, arată un studiu al Credit Suisse, preluat de AFP şi publicaţia elveţiană "The Local". Elveţia, cu 2.434 de oameni superbogaţi ce au averi ce depăşesc 50 milioane de dolari, s-a clasat în faţa unor ţări precum Australia, Norvegia, Statele Unite ale Americii şi Suedia. De asemenea, aproape jumătate din milionarii lumii trăiesc în Statele Unite şi aproape un sfert în Europa. Averile bogătaşilor la nivel mondial au crescut cu 8,3% faţă de anul anterior, la un nivel record de 263 trilioane de dolari, deşi distribuirea de active a devenit din ce în ce mai inegală, arată raportul. Averea la nivel mondial a crescut cu 20% faţă de perioada de dinainte de criza financiară globală şi cu 39% faţă de cel mai scăzut nivel de la apogeul crizei din 2008, potrivit "Global Wealth Report" al gigantului bancar elveţian.

Băsescu spune că gazoductul rusesc South Stream nu va avea gaze româneşti

"Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea 100% a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră, dar şi tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (preşedintele OMV - n.r.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: nici un gram, nici un metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream-ul care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz", a subliniat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles. Băsescu a afirmat că evaluarea Comisiei Europene potrivit căreia există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze este "greşită".

ROMANIA LIBERA

Familiile care conduc România

Relaţiile de rudenie care îi leagă pe cei implicaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri readuc în atenţie modul în care politicienii ce conduc ţara au şi legături personale, nu doar de afaceri sau derivate din statutul de membru al unui partid. Practica nu este tocmai nouă şi a fost observată la toate partidele ajunse la putere, dar social-democraţii şi aliaţii lor par să fi perfecţionat mecanismul, atât în ceea ce priveşte funcţiile guvernamentale, cât şi Parlamentul. Schema este simplă: un lider local influent, care a dovedit, de-a lungul anilor, că poate aduce multe voturi în judeţul pe care îl conduce, forţează obţinerea unui loc eligibil la alegerile generale pentru un frate, o soră, un văr sau măcar un prieten de încredere pe care l-a cununat sau căruia i-a botezat copilul, după posibilităţi. În acest fel, baronul local îşi asigură o pârghie directă în Parlament. Iată, în cele ce urmează, doar câteva din nenumăratele exemple de înrudiri politice aflate la putere: familia Cosma din Prahova, familia Mazăre din Constanţa, Valeriu Zgonea şi cei peste 30 de fini, familia Mocanu de la Buzău.

Planul Ucrainei de a redobândi Crimeea

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, crede că cea mai mare greşeală a Ucrainei nu a fost atunci când a renunţat la arsenalul său nuclear, ci când "a încercat să balanseze între interesele geostrategice ale Estului şi Vestului", adoptând "politica multivectorială". Diplomatul ucrainean adaugă că "evenimentele care s-au petrecut din februarie anul acesta şi până în prezent ne-au demonstrat încă o dată că Ucraina trebuie să-şi definească clar opţiunea geostrategică". Cum poate însă Ucraina să-şi redobândească teritoriul anexat de Rusia? Teofil Bauer descrie "unica strategie viabilă de reîntregire a Ucrainei" ca fiind bazată pe "continuarea de către guvernul de la Kiev a unui program ambiţios şi accelerat de reforme politice şi economice". Aceste reforme "vor transforma Ucraina într-un partener privilegiat al UE şi NATO" şi "într-un punct de atracţie pentru populaţia Crimeii.

ZIARUL FINANCIAR

Vineri, ora 10, cu două zile înainte de turul doi, va apărea indicatorul economic care va oferi "glonţul final" pentru unul dintre candidaţii la Cotroceni

Vineri, pe 14 noiembrie, la ora 10, Institutul Naţional de Statistică trebuie să anunţe datele semnal pentru evoluţia economiei din trimestrul trei 2014 şi evoluţia, comparativ cu trimestrul doi şi trimestrul trei 2013. Dacă pe T3 va fi pe minus, acest lucru va confirma faptul că economia este în recesiune şi pierde sânge în continuare. Dacă T3 va ieşi pe plus, va fi o rupere de ritm faţă de T1 şi T2, care au ieşit pe minus, în T1 am avut un minus de 0,2% faţă de T4, iar în T2 am avut un minus de 0,9% faţă de T1. Dacă T3 va fi pe minus, va da muniţie celui care se va confrunta (Klaus Iohannis, al doilea în sondaje) cu premierul Ponta (primul în sondaje). Dacă T3 va fi pe plus, va da muniţie premierului Ponta pentru a-şi lăuda activitatea de la guvern.

România are nevoie de consum şi investiţii, afirmă antreprenorii locali la ZF Expert

Nicio instituţie a statului nu este pro-business, interesele politice sunt divergente faţă de cele ale mediului economic. România nu poate spera la o creştere economică de 5% anual în următorii zece ani fără consum şi investiţii, a fost una dintre concluziile întâlnirii ZF Expert "România 5%" de joi 23 octombrie, la care au participat şapte antreprenori români care consideră că avansul de 5% trebuie să fie în mandatul oricărui antreprenor, executiv, companie mică sau multinaţională. "Ori rămânem în secolul XIX, ori ne luptăm pentru o creştere economică de 5%, altfel nu ne apropiem de Euro­pa. Suntem foarte departe. Românii trebuie să găsească soluţii pentru a creşte cu 5%, împreună. Toţi trebuie să împingem la acest lucru", a spus Mihai Marcu, preşedintele MedLife, cel mai mare jucător din piaţa serviciilor medicale private, o companie fondată în urmă cu 18 ani în care lucrează astăzi aproape 3.000 de oameni.

România este un candidat pentru investiţiile fondurilor de pensii private

Bursa de la Bucureşti şi viitoarele oferte publice de acţiuni pe care statul le pregăteşte la companiile din energie pot atrage investiţii din partea fondurilor de pensii private din Polonia, tot mai preocupate să îşi diversifice portofoliile după ce au rămas cu active de 37 miliarde de euro în urma naţionalizării deţinerilor în titluri de stat. "România este un candidat pentru a atrage inves­tiţii din partea fondurilor de pensii private poloneze. Acest lucru pot spune că deja se întâmplă. Fondurile de pensii au participat la oferta publică iniţială de acţiuni derulată de Electrica. Oricând va fi o ofertă publică de acţiuni de mari dimensiuni şi lichidă în regiune, mă aştept ca fondurile poloneze de pensii să participe. Este destul de dificil şi în acelaşi timp riscant ca fondurile de pensii să devină globale, vor fi interesate în principal de ceea ce se întâmplă în regiune", a spus Filip Paszke, şeful diviziei de brokeraj a băncii PKO, cea mai mare instituţie de credit din Polonia, într-un interviu acordat ZF la Varşovia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb