REVISTA PRESEI 27.12.2012

Willy Homner
Revista Presei / 27 decembrie 2012

ADEVARUL

Anul 2012: patru guverne, trei premieri, două scrutinuri, un referendum

Anul care se va încheia în câteva zile a fost cel mai agitat din punct de vedere politic din perioada postdecembristă. Scânteia care a declanşat, la 12 ianuarie, manifestaţiile populaţiei a fost demisia subsecretarului de stat Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, atacat la televizor de preşedintele Traian Băsescu. Dacă la început demonstranţii cereau doar revenirea lui Arafat, în câteva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Revenirea lui Arafat în guvern, la invitaţia lui Emil Boc, nu a avut darul de a calma spiritele. Mişcările de protest au continuat, chiar dacă treptat au slăbit în intensitate, iar pe 6 februarie Emil Boc şi-a depus mandatul.

Mircea Duşa: "Statistic vorbind, Crăciunul de anul acesta a fost cel mai liniştit

Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat miercuri că, din punct de vedere statistic, Sărbătorile de Crăciun de anul acesta au fost cele mai liniştite, ca dovadă "că intrăm în normalitate". Ministrul a precizat că nu mai sunt niciun fel de probleme din cauza condiţiilor meteorologice. Potrivit anunţului făcut miercuri de la sediul Guvernului, toate drumurile naţionale şi judeţene sunt deblocate, iar în localităţile rămase fără curent zilele trecute s-a reluat alimentarea cu energie electrică. Pentru deszăpezirea drumurilor din ţară, au fost mobilizaţi peste 30.000 de lucrători ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării şi structurilor locale şi s-a intervenit cu peste 13.000 de utilaje.

Duşa: Discuţiile privind achiziţia avioanelor multirol vor fi reluate la începutul anului

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că discuţiile privind achiziţia avioanelor multirol vor fi reluate la începutul anului 2013, ba, mai mult, tot atunci cheltuielile vor fi cuprinse în bugetul MApN. "Deja există o hotărâre a CSAT-ului, o să continuăm discuţiile şi sigur că, în funcţie de discuţiile pe care le avem la începutul acestui an privind aprobarea bugetului, să începem să prindem acele sume în bugetul Ministerului Apărării pentru ca programul să deruleze", a spus Duşa. În şedinţa din 27 septembrie, membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoarea şedinţă a Consiliului, Guvernul să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

Lovitură dură dată regimului lui Bashar al-Assad: Şeful poliţiei militare siriene a dezertat şi s-a alăturat mişcării populare

În timp ce ţările occidentale anunţă o schimbare majoră în Siria, demisia şefului Poliţiei militare, care a anunţat că a dezertat şi s-a alăturat mişcării populare, nu face decât să întărească ideea că regimul Bashar al-Assad se apropie de sfârşit. O sursă din interiorul armatei siriene a confirmat dezertarea, însă a încercat să-i diminueze importanţa, spunând că acesta urma să se pensioneze într-o lună oricum, notează cotidianul britanic "The Telegraph". Revoltele reprimate violent şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad durează de 21 de luni în Siria, bilanţul victimelor fiind de peste 45.000 de morţi, conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Lucian Isar, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR. Numirea vine după ce postul i-a fost oferit moderatorului Antena 3 Niels Schnecker. În august, Isar a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, în urma unor dispute cu premierul Victor Ponta. Locul lui a fost luat de vicepreşedintele liberal, Mihai Voicu. Iniţial, Isar primise un loc în Consiliul de Administraţie (CA) de la CNCF CFR SA. În 2008, Banca Naţională a României l-a expulzat dintr-o funcţie de conducere, dupa ce a fost acuzat de un atac speculativ asupra leului. În luna noiembrie, Isar era membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, iar în octombrie figura şi în Consiliul de Administraţie de la Tarom.

EVENIMENTUL ZILEI

Vânzările de Crăciun le-au depăşit pe cele din Black Friday

În plină criză, românii cheltuiesc din ce în ce mai mult de Sărbători, spre bucuria vânzătorilor, care îşi rotunjesc veniturile. Este al patrulea an de criză, dar când vin sărbătorile de iarnă românii uită de greutăţi şi golesc rafturile magazinelor. În acest an, vânzările retailerilor au depăşit chiar şi cele mai optimiste aşteptări. Mallurile, care au fost, majoritatea, deschise în fiecare zi de sărbătoare, sunt pline ochi, iar retailerii spun că, cu ocazia Crăciunului vânzările au fost chiar mai mari decât în ziua de Black Friday, când acestea au crescut, în medie, cu circa 45% faţă de o perioadă obişnuită. Vânzări cu 50% mai mari decât anul trecut. "Sărbătorile sunt o ocazie de consum mai importantă. Deşi aparent sunt megadiscounturi de Black Friday, la Crăciun preţurile sunt mai bune. Dacă în Vinerea Neagră am avut reduceri de 20%-30% la jucării, acum preţurile sunt reduse la jumătate", a spus pentru Capital Dan Ostahie, directorul Altex.

De ce vrea Guvernul un megasupraveghetor?

Asigurătorii acuză pripa în care Guvernul vrea să construiască megastructura de supraveghere financiară. Companiile se tem că astfel ar putea fi stopate reformele. În cercurile specialiştilor, circulă şi o teorie chiar mai radicală, potrivit căreia Guvernul vrea să grăbească constituirea ASF pentru a face rost de bani pentru plata despăgubirilor către cei păgubiţi de FNI. Aceste plăţi au fost decise de instanţele din România şi ar trebui să fie făcute de CNVM.

Pensiile speciale nu reduc gaura din buget

Executivul vrea să instituie pensiile ocupaţionale pentru diverse categorii profesionale. Experienţa arată însă că tot mai puţini angajaţi îşi păstrează aceeaşi profesie de-a lungul vieţii. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat recent că are o propunere de legiferare a pensiilor ocupaţionale. "Orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege", a declarat Mariana Câmpeanu. Ministrul Muncii a mai spus că agricultorii ar urma să contribuie la sistemul de pensii sezoniere, în funcţie de când câştigă bani din munca lor, urmând ca suma să fie dublată de stat. Adică la 10 lei cotizaţie, statul ar urma să pună alţi 10.

China a pus în funcţiune "cea mai lungă linie de tren de mare viteză din lume"

China a pus în funcţiune oficial cea mai lungă linie de tren de mare viteză din lume şi cea mai avansată din punct de vedere tehnic. Linia leagă Beijing de Canton, oraşe despărţite de 2.298 de kilometri. Proiectul reduce de trei ori timpul de transport între cele două metropole, relatează France Presse. Pentru această lansare, China a ales ziua aniversară a figurii tutelare a ţării, Mao Zedong, născut la 26 decembrie 1893. Totodată, însă linia va fi operaţională pentru concediile de Anul Nou lunar - jumătatea lunii februarie - ocazie cu care sute de milioane de chinezi traversează ţara, în cea mai mare migraţie anuală din lume.

JURNALUL NATIONAL

Rocada mare: în CSM se preconizează o lovitură de sistem!

Fierbere mare în anumite cercuri ale Justiţiei, unde de o lună, două se duc mari negocieri de culise pe cine să fie viitori şefi ai CSM. Mandatul actualei conduceri (Alina Ghica - preşedinte şi Oana Hăineală - vicepreşedinte) va expira pe 6 ianuarie 2013, dată ce cade într-o zi de duminică), astfel încât şedinţa CSM care va trebui să decidă prin votul membrilor prezenţi cine vor fi viitorii şefi ai instituţiei va avea loc vineri, 4 ianuarie 2013. Şedinţa cu ordinea de zi nu a fost încă anunţată oficial. Pe surse am aflat pe ce "căi" se vrea să se voteze. Aşa cum lumeajustitiei.ro a anunţat încă din ediţia din 28 octombrie 2012 nu s-a renunţat la intenţia ca procurorul Oana Haineală să ajungă cu orice preţ preşedintele CSM, iar ca vicepreşedinte să o aibă pe actuala şefă a CSM, judecătoarea Alina Ghica.

Cu o frunză nu se face turism! Ministrul Turismului analizează proiectul propus de Elena Udrea

Brandul turistic al României intră la evaluare. Celebra frunză lansată de Elena Udrea ar putea fi înlocuită dacă nu a adus beneficii imaginii României, spune Maria Grapini, ministrul Turismului. Vă amintiţi, "conceperea" frunzei care simbolizează Grădina Carpaţilor a costat aproape 9.000.000 de euro iar campania de promovare urma să cheltuiască 75 de milioane de euro până la sfârşitul lui 2013.

Dezastrele naturale vor scumpi mâncarea

Echipa de strategie a uneia dintre cele mai titrate instituţii financiare din lume, Deutsche Bank, prognozează că ne aşteaptă un an mai greu decât cel care se apropie de final. Specialiştii afirmă că în 2013 schimbările accelerate de temperatură vor avea implicaţii majore asupra pieţelor financiare. Astfel, dacă seceta va continua şi anul viitor în Statele Unite, Rusia şi Brazilia, aşa cum prognozează deja meteorologii, aceasta ar putea avea efecte devastatoare asupra preţului la alimente. Dezastrele naturale, precum şi taifunurile sau uraganele vor cântări greu, anul viitor, în procesul de revenire economică. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, avertizează că procesul de reformă în zona euro va fi "greu şi dureros" în timpul anului 2013. Şi e posibil să dureze mai mult de un an. "Anul viitor, vom avea rate foarte scăzute de creştere, vom vedea o creştere negativă în unele ţări şi ne putem aştepta în continuare la niveluri foarte ridicate ale şomajului", a spus Angela Merkel.

De Crăciun, agenţiile au încasat 17 milioane de euro

60.000 de români au petrecut Crăciunul într-o zonă turistică de la noi din ţară. Pachetele turistice vândute de agenţiile de turism pentru Crăciun au făcut ca încasările acestora să ajungă la circa 17 milioane de euro, potrivit specialiştilor în domeniu. "De Crăciun, majoritatea românilor petrec în familie sau într-o staţiune montană de la noi din ţară, adică aproape de casă şi de rude. Lucrurile se schimbă de Revelion, când şi cheltuielile sunt altele, precum şi destinaţiile", ne-a explicat Traian Bădulescu, consilier turistic. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, în structurile de cazare de la noi din ţară au fost cazaţi în jur de 60.000 de turişti. De asemenea, circa 15.000 de români mai cu dare de mână au ales să petreacă Crăciunul în străinătate, a spus Bădulescu.

Imobiliarele au ieşit din amorţeală

Dezvoltatorii străini au adus cu 35% mai mulţi bani la subsidiarele din România în acest an. Dezvoltatorii imobiliari din străinătate au adus în primele zece luni circa 205 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ONRC. Anul trecut, infuziile de fonduri au atins 150 de milioane de euro. Aporturile realizate de investitorii imobiliari străini au crescut considerabil în a doua parte a anului, în special în perioada iulie - octombrie, când capitalurile subsidiarelor din România au fost majorate cu 119 milioane de euro.

NATIONAL

Vosganian: USL trebuie sa-si schimbe aria si tonul

Daca tot au trecut alegerile şi nici nu a venit apocalipsa, Varujan Vosganian anunta o schimbare de ton in discursurile politicienilor USL. Liberalul isi avertizeaza colegii din USL ca nu vor mai avea pe cine da vina "pentru cele nefacute", prin urmare trebuie sa schimbe tonul comentariilor si sa se puna pe treaba, pentru a putea apoi "sa se laude in voie pentru cele temeinic facute". Iar daca apocalipsa ne-a ocolit si de aceasta data, Vosganian crede ca noul guvern USL, investit taman in ziua programata sa se sfarseasca lumea, ar putea schimba lucrurile in bine, dar asteapta ca viitorul sa demonstreze daca lucrurile se vor petrece asa cum spera el: "Iata ca ziua de 21 decembrie a trecut fara sa fi venit si sfarsitul lumii (...)

"Pocaitul" Nelu Iordache, declaratie "bomba" la DNA!

Respectand intocmai principiul dominoului, banoasele afaceri cu statul derulate in ultima vreme de "regele asfaltului" Nelu Iordache se prabusesc acum una dupa alta. Insa principala grija a patronului ROMSTRADE si Blue Air nu mai este in niciun caz salvarea imperiului finaciar creat in atatia ani, ci iesirea, cu orice pret, de dupa gratii. Principala acuza adusa patronului ROMSTRADE, deturnarea a sase milioane de euro, bani din fonduri europene, pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac - Arad, cu care Iordache ar fi cumparat de fapt un avion Boeing 707, precum si zeci de hectare de terenuri in Adunatii Copaceni. Numai ca, Nelu Iordache pare sa se fi hotarat sa joace totul pe o singura carte. Asa ca, el si-a surprins anchetatorii cu o declaratie socanta, si anume ca i s-a eliberat respectivul avans doar pentru a plati astfel comisioanele aferente primirii respectivului contract.

PUTEREA

ANAF restituie TVA de 613,22 milioane lei

TVA în valoare de 613,22 milioane lei va fi restituit joi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), aceasta fiind a doua tranşă de restituit în luna decembrie. Fiscul a programat să restituie contribuabililor în decembrie suma totală de 943,18 milioane lei. Au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 26 noiembrie 2012. Deconturile de TVA cu compensare şi restituire totalizează 991,05 milioane lei, din care se compensează suma de 47,87 milioane lei şi se restituie suma de 943,18 milioane lei, deconturile cu compensare integrală sunt în valoare de 39,17 milioane lei, iar deconturile cu compensare parţială sunt în valoare de 6,17 milioane lei.

ROMANIA LIBERA

Dan Dungaciu: Rusia îşi permite cu România ceea ce nu şi-ar permite cu alte state europene

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei României consideră că 2013 ar putea fi un an decisiv pentru România, dacă UE hotărăşte să ridice vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acest caz, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, iar România va trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile, atât pentru cele pozitive, în care ar putea prelua, de pildă, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimental Ucrainei, cât şi în cele negative, în care răspunsul Tiraspolului şi al Moscovei ar putea fi surprinzătoare, iar Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică.

Coaliţia de guvernare şi-a împărţit afacerile cu asfalt

Guvernul a decis spargerea infrastructurii rutiere, în două părţi. Autostrăzile vor merge la pesedistul Dan Şova, iar drumurile naţionale la liberalul Relu Fenechiu. Este o brambureală cauzată de interese politico-financiare care ne va lovi puternic, spun specialiştii. Premierul Victor Ponta a decis sâmbătă, în prima şedinţă a noului Guvern, trecerea Companiei Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, urmând ca ulterior Executivul să înfiinţeze o companie naţională pentru autostrăzi. Modul în care Guvernul vede reorganizarea sectorului pare a fi haotic.

Culisele războiului secret dintre Iran şi Occident: Fordow, bunkerul de sub munte

Potrivit serviciilor secrete occidentale, viitorul Orientului Mijlociu se joacă parţial sub un munte de granit, lângă Fordow, în Iran. La o adâncime de 80 m, în incinta unei baze a Gardienilor Revoluţiei apărată de baterii antiaeriene şi antirachete, atomiştii iranieni au demarat în urmă cu un an construirea unei uzine de îmbogăţire a uraniului. Fordow este ascuns sub rocă, iar tunelele sunt protejate de ziduri şi de plafoane duble de beton, de porţi şi grilaje antideflagraţie. Experţii arată că două metode complementare ar putea distruge acest tip de bunker. Prima constă în penetrarea plafoanelor, a doua în intrarea prin deschiderile exterioare, ambele ducând la ridicarea temperaturii în tunele la circa 1.000 grade Celsius, care ar distruge instalaţiile.

ZIARUL FINANCIAR

După Africa şi Orientul Mijlociu, Tender extinde afacerile în Cuba şi America de Sud

"Compania Naţională de Petrol din Cuba - Cupet are în operare de 200 de unităţi de pompare produse de Vulcan înainte de '90. Pompele se folosesc când presiunea naturală începe să scadă. Au lucrat la nişte proiecte de realizare a pompelor pe cont propriu, dar nu le-a reuşit. Am propus să înfiinţăm o unitate mixtă în Cuba, în care ei vor realiza partea primară de turnare şi forjare, iar reductoarele se vor face tot în România, la Vulcan, şi vor fi asamblate acolo", a declarat pentru MEDIAFAX omul de afaceri Ovidiu Tender, care deţine grupul Tender, din care face parte şi Vulcan Bucureşti. Omul de afaceri a arătat că în Cuba nu se va produce doar pentru piaţa locală, pompele urmând să fie exportate şi pe pieţele din America de Sud, inclusiv în Venezuela, unde există cerere pentru astfel de echipamente.

Ce soluţii are guvernul Ponta pentru a rezolva bomba cu ceas a deficitului de la bugetul de pensii publice, de 3 miliarde de euro pe an?

Cea mai acută problemă a guvernării care începe astăzi, care are nevoie nu numai de o soluţie pe termen lung ci de un răspuns mâine, este deficitul de 3 miliarde de euro pe an de la bugetul public de pensii. Singura soluţie viabilă este creşterea numărului de contributori la bugetul public de pensii, ceea ce va acoperi într-o anumită măsură atât deficitul sistemului public de pensii, cât şi va rezolva parţial şi problema sutelor de mii de români care trăiesc în afara oricărui sistem de contribuţii sociale şi pentru care statul nu va avea nici o obligaţie peste 10-20 de ani când nu vor mai avea capacitate de muncă.

Criza din zona euro le dă palpitaţii germanilor, care îşi cer înapoi rezervele de aur păstrate la ţările prietene

De mai multe decenii, aproape jumătate din aurul Germaniei este păstrat la mare adâncime sub sediul ramurii din New York a băncii centrale americane, Federal Reserve. Acum, în contextul crizei din zona euro, politicienii germani le cer propriilor bancheri centrali să facă inventarul rezervelor de metal preţios ale ţării. Unii sunt de părere că aurul ar trebui chiar să fie adus acasă, scrie Der Spiegel. Unul dintre cei care au făcut o cauză importantă din rezervele de aur ale Germaniei este Peter Gauweiler, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ CSU. De multă vreme, Gauweiler bombardează guvernul german şi Bundesbank cu întrebări şi adrese oficiale pe acest subiect, dorind să ştie unde şi cum este depozitat aurul german şi cât de des este inspectat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb