REVISTA PRESEI 28.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 28 februarie 2013

ADEVARUL

Negocierile partidelor pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cine se bate pentru controlul unei pieţe cât o cincime din PIB-ul României.

După ce deputaţii au votat ordonanţa de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, partidele politice luptă pentru a-şi numi favoriţii la şefia instituţiei care va controla o piaţă de peste 24 de miliarde de euro, cât o cincime din PIB-ul României. Până la jumătatea lunii martie urmează să fie înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care va reuni sub aceeaşi umbrelă controlul asigurărilor, al pensiilor private şi al pieţei de capital. Încă din decembrie, când a fost anunţată înfiinţarea ASF, au fost vehiculate mai multe nume la conducerea instituţiei: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, care s-a întors de la Ministerul Finanţelor la banca centrală, profesorul de economie Daniel Dăianu, liberalul Dan Radu Ruşanu şi Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS.

Cine sunt constructorii care s-au înscris în cursa pentru Autostrada Comarnic-Braşov. Vinci şi Aktor revin la licitaţie

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a primit oferte din partea unei companii din China şi a trei asocieri de firme pentru proiectarea, construcţia, finanţarea şi operarea tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov. Surpriza? Printre ofertanţi se numără şi companiile Vinci şi Aktor, care s-au retras din acest proiect în urmă cu trei ani. Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse ieri la CNADNR. Astfel, pe listă s-au înscris compania China Communications Construction şi asocierea formată din din firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, asocierea formată din Vinci, Strabag şi Aktor, precum şi asocierea formată din Impregilo şi Salini. Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract.

Fenechiu, ministrul Transporturilor, aruncă bomba: "Aeronava prezidenţială trebuie vândută"

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la Realitatea TV că aeronava prezidenţială trebuie vândută pentru ca Tarom să scape din situaţia financiară dificilă în care se zbate de câţiva ani buni. Air Force One de România ar provoca Taromului "pierderi de 70 de milioane de euro anual", a spus Fenechiu. Pierderile înregistrate de Tarom în ultimii patru ani se ridică la un miliard de lei. Tarom nu este foarte atractivă în prezent pentru investitori din perspectiva achiziţiei de acţiuni, din cauza pierderilor, a declarat joi Christian Edouard Heinzmann, directorul general al companiei de transport aerian. El a precizat că au avut loc câteva întâlniri cu reprezentanţii casei de brokeraj Swiss Capital, mandataţi să găsească investitori interesaţi pentru preluarea a 20% din capitalul Tarom, dar nu are alte informaţii.

Constructorii rămân în criză şi în 2013. În 2012, piaţa a stagnat la nivelul de 9,3 miliarde de euro

Evoluţiile economice de la începutul anului nu permit estimări de ieşire din recesiune în 2013 a sectorului construcţiilor. Anul trecut, piaţa a stagnat la 9,33 miliarde din euro, potrivit Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). "Rolul finanţărilor publice, comunitare sau naţionale va rămâne în continuare esenţial, iar complementarea cu parteneriate public-private este absolut necesară. Blocarea investiţiilor publice în 2013 este un pariu riscant atât economico-social, cât şi politic", avertizează liderii ARACO. "Prognoza noastră din martie 2012, de 9,3-9,5 miliarde de euro la nivelul anului 2012, a fost confirmată şi trebuie să comentăm că dinamica favorabilă din semestrul I a fost alterată de evoluţia negativă din jumătatea a doua a anului.

Votul pe listă revine la alegerile din 2016

Liderii USL, PDL şi UDMR pregătesc o nouă lege electorală, prin care deputaţii vor fi aleşi pe lista propusă de partid. Senatorii vor fi aleşi uninominal. PSD, prin vocea premierului Victor Ponta, susţine o variantă electorală care prevede Parlament bicameral, din care să facă parte 300 de deputaţi aleşi pe listă închisă şi 100 de senatori desemnaţi prin vot majoritar într-un singur tur, ca reprezentanţi ai judeţelor şi ai viitoarelor regiuni. Anunţul a fost făcut într-o dezbatere despre reforma electorală, organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) şi de Societatea Academică din România (SAR) .

Superimunitatea parlamentară, respinsă de CCR

Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale. Una dintre modificările respinse de Curte vizează majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un parlamentar poate contesta un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul unei decizii de incompatibilitate. De asemenea, CCR a respins un alt articol potrivit căruia parlamentarul are la dispoziţie 45 de zile să conteste raportul ANI privind conflictul de interese, majorare similară cu cea din cazul incompatibilităţii. Introducerea acestor prevederi, votate de majoritatea USL din Parlament, a provocat controverse, în condiţiile în care restul demnitarilor au la dispoziţie doar 15 zile pentru a contesta o decizie a ANI. Un alt articol declarat neconstituţional este cel referitor la conflictul de interese pentru parlamentari.

CURIERUL NATIONAL

Statul va izola pierderile din energie

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede restructurarea şi reorganizarea a 15 companii de stat. Conducerile acestora vor stabili câte persoane vor da afară până în decembrie 2018, cine şi pentru cât timp va beneficia de măsuri de protecţie socială. Printre companii se numără Termoelectrica, Transelectrica, Minvest, Cuprumin, dar şi RAAN, în subordinea căreia funcţionează producătorul de apă grea de la Drobeta.

În vară, Chevron va explora perimetrul de gaze de şist de la Bârlad

Compania americană Chevron a anunţat ieri că, în a doua jumătate a acestui an, va începe forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa. "Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013", se arată în raportul grupului american. Potrivit acestuia, achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă. În urmă cu trei săptămâni, Thomas Holst, manager Chevron România, anunţa că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa. El nu a putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist.

Isărescu: Dacă statul face politici prociclice, mai bine nu intervine

"De ce intervine statul în economie? Nu intervine pentru că vrea să se bage ca musca, el intervine pentru că vrea să facă un bine social. Una dintre concluziile economiştilor după criza din 1929 -1933 este că economia are cicluri, unii spun că însăşi din natura umană. Motivul pentru care statul intervine este să aplatizeze ciclul. Când vine partea de declin şi apar şomajul, conflictele sociale. (...) De aceea, politicile trebuie să fie contraciclice. Dacă face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru că face chiar un rău", a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Criza economică pe care o traversăm. Cum am ajuns aici şi cum se termină

Autorul Charles Hugh Smith identifică secvenţa etapelor care ne-au adus catastrofa financiară. Impasul economic a fost adus de anomaliile din piaţa creditului. Atât timp cât datoriile nu sunt curăţate, revenirea este imposibilă. Deşi au trecut cinci ani de la declanşarea crizei financiare, în opinia publică nu există deocamdată conturată o imagine coerentă a desfăşurării ei, nici asupra cauzelor acesteia, după cum nici nu realizăm în ce punct al ciclului economic ne aflăm în momentul de faţă. Autorul Charles Hugh Smith încearcă să explice natura crizei pe care o traversăm şi - urmărind fazele acesteia într-o secvenţă logică - să îi determine cauzele şi să îi anticipeze deznodământul. Concluzia articolului postat de Smith pe blogul său, Of Two Minds, este aceea că o economie supraîndatorată precum cea actuală nu se poate reînscrie pe o traiectorie sănătoasă de creştere.

Enel: Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind reactoarele 3 şi 4

Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, grupul italian Enel urmând să hotărască ulterior dacă rămâne implicat în proiect sau nu. "Nu părăsim proiectul (de la Cernavodă - n.r.). Proiectul este cu semnul întrebării. (...) Le-am spus oamenilor noştri că, în condiţiile în care cel mai mare acţionar vrea să vândă jumătate din proiect, jumătate de participaţie, şi nu a găsit deocamdată cumpărător, nu este clar dacă proiectul va continua. Dacă nu continuă, vom pleca", a declarat miercuri Luca D'Agnese, CEO Enel România, în cadrul "ZF Power Summit".

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu nu vrea să se pensioneze din politică

Actualul preşedinte şi-a dat seama că s-ar plictisi dacă s-ar retrage din viaţa publică. Aflat la Viena, la o întâlnire cu comunitatea românească, şeful statului a anunţat că nu vrea să se pensioneze după ce pleacă de la Palatul Cotroceni. Nu au trecut nici două săptămâni de la momentul la care Traian Băsescu se descria, în emisiunea lui Robert Turcescu, drept un viitor bunic, care iese cu nepoţii în parc, eventual chiar la o terasă. Spune, însă, că s-a răzgândit. "Cred că o să rămân activ în viaţa politică, în viaţa publică, nu mi-e clar cum, pentru că am mai multe variante, dar sigur o să rămân. (...) Oricum, am ajuns la concluzia că nu pot fi pensionar", a anunţat Băsescu, ieri, la Viena.

EXCLUSIV EVZ. Şefii din Ministerul Muncii, EPURAŢI POLITIC pentru ruperea "monotoniei"

Mai mulţi şefi ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) au fost detaşaţi forţat, deoarece nu au vrut să părăsească posturile, pentru a face loc unor membri PNL. Presiunile au continuat cu controale la sânge şi trimiteri în comisiile de disciplină. Ordinul privind detaşarea, care a fost semnat în numele ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, de către un secretar de stat, nu specifică niciun fel de motiv care a stat la baza deciziei. Pur şi simplu, la propunerea şefului ITM, Ciprian Georgian Dragomir, un angajat a fost mutat dintr-un colţ într-altul al ţării. De exemplu, Otilia Berbecar, inspector şef al ITM Bistriţa Năsăud, a fost detaşată pe 1 februarie, pentru o perioadă de două luni, la ITM Călăraşi, adică la o distanţă de 570 kilometri.

Gerard Depardieu îşi boicotează ultimul film din România

Celebrul actor Gérard Depardieu a trimis o scrisoare deschisă prin care anunţă că nu-şi dă acceptul ca filmul "Condamnat la viaţă", ce are la bază o adaptare a nuvelei "Moartea lui Ipu" (de Titus Popovici), să fie prezentat în altă formă decât cea originală. "Condamnat la viaţă" îi are în rolurile principale pe Gérard Depardieu, Harvey Keitel şi Laura Morante. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, regizor român stabilit în Germania, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian. Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film. Filmul ar trebui să aibă premiera pe 14 martie. Reacţiile negative la adresa producătorului vin atât din partea regizorului, cât şi din partea actorului din rolul principal.

Scandalul privind măsurarea audienţelor, departe de final

Deşi ARMA a cerut Realităţii TV să înceteze scandalul legat de serviciul de măsurare a audienţei TV, postul sesizează organele europene din domeniul audiovizual. După ce marţi seară Realitatea TV a adus mai multe acuzaţii, printre care acelea că se distorsionează au­dienţele în favoarea anumitor posturi tv, ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Realitatea TV, Kantar Media (firma furnizoare a Serviciul Naţional de Măsurare a Audienţei TV) şi ARMA. ARMA a prezentat modul cum funcţionează sistemul de măsurare a audienţelor TV, iar Realitatea TV a primit analize relevante pe datele de audienţă.

JURNALUL NATIONAL

Larry Watts: Diabolizarea României, o "operă" bine lucrată şi din Est, şi din Vest

Larry Watts este istoricul american care are cea mai bună expertiză asupra evoluţiei societăţii româneşti din perioada 1933-1989. Şi-a orientat studiile de sovietologie începute în 1975 spre descifrarea eternului mister care a învăluit decizia la nivel politic şi militar în statul român. Surprinzătoarele concluzii ale istoricului documentat la surse puţin desţelenite au demontat "tezele" care compromiteau apriori toate acţiunile luate la Bucureşti pentru menţinerea independenţei ţării, supuse la constrângeri şi acte de agresiune directă venite de la "marele prieten" de la Răsărit, dar şi a aliaţilor din blocul sovietic.

Popularii europeni vor să dea încă o lovitură României!

Germanul Manfred Weber, vicepreşedinte al grupului popularilor din Parlamentul European (formaţiune la care sunt afiliate PDL şi UDMR) a declarat că Bulgaria "stă mult mai bine cu combaterea corupţiei, în comparaţie cu România", informează agenţia bulgară de presă Focus News. "Progresele Bulgariei sunt categoric mai mari decât cele ale României", a întărit Weber. Progresele insuficiente în combaterea corupţiei sunt criteriul invocat de Olanda, Franţa şi Germania, pentru amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În acest context, declaraţia lui Weber indică o tentativă de separare a Bulgariei şi României în procesul de aderare.

Relu Fenechiu: Preşedintele României i-a cerut în 2007 Codruţei Kovesi să mă ancheteze

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a prezentat miercuri seară, la Realitatea TV, o adresă prin care Preşedinţia ar fi cerut, în februarie 2007, procurorului general de la acea vreme, Codruţa Kovesi, anchetarea sa în urma unei plângeri formulate de o terţă persoană, informează agerpres.ro. "Este pentru prima oară când arăt această hârtie. Este vorba despre o adresă de la Preşedinţia României, din februarie 2007, în care i se spune doamnei procuror general al României, Codruţa Kovesi, să 'aibă grijă' de Fenechiu. Acel domn X care a făcut plângerea este astăzi un om condamnat la trei ani cu suspendare pentru şantaj la adresa mea", a spus ministrul Transporturilor.

Guvernul optează pentru asocierea cu un investitor care să finanţeze Cupru Min cu minimum 40-50 milioane euro

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum referitor la situaţia Cupru Min şi a optat pentru asocierea cu un investitor care, în funcţie de profilul activităţii, ar urma fie să acorde resurse financiare, fie să furnizeze infrastructură tehnologică, a declarat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian, informează agerpres.ro. "Memorandumul a propus două modalităţi de soluţionare a situaţiei actuale a Cupru Min, care are nevoie de finanţare pentru retehnologizare, pentru autorizările de mediu şi pentru decopertări, ca să-şi mărească zona de exploatare", a precizat Vosganian, după şedinţa de guvern. Una dintre modalităţile de atragere de investiţii menţionate în document ar fi privatizarea iar cea de-a doua - o asociere cu un investitor în vederea producerii şi comercializării minereului de cupru, a detaliat ministrul.

NATIONAL

Procurorii Anticoruptie ii suspecteaza pe Puiu Popoviciu, fratii Negoita si alti rechini imobiliari ca au pus in pericol vietile a sute de mii de bucuresteni

"National" a intrat in posesia unor informatii uluitoare care dezvaluie activitatea infractionala a comandantilor pompieri din "mafia avizelor". In schimbul unor spagi consistente din partea marilor antreprenori imobiliari, acestia au inchis ochii asupra gravelor nereguli privind cele mai elementare norme de prevenire a incendiilor in cazul a zeci de spatii comerciale si cladiri de birouri si de locuinte construite in ultimii ani in mai toate colturile Capitalei, punand astfel in pericol vietile a sute de mii de bucuresteni. Intreaga Capitala a fost impanzita cu "zgarie nori" care nu respecta nici macar cele mai elementare norme de prevenire a incendiilor, procurorii verificand acum zeci de cladiri moderne de birouri sau de locuinte construite de "rechinii" imobiliari.

"Barosanul" Radoi de la Metrou si-a tras carciuma de lux in Capitala!

Considerat unul dintre cei mai instariti lideri de sindicat, fostul senator PSD Ion Radoi, cel care controleaza toate spatiile comerciale de la metrou, si-a tras cu familia un restaurant de lux in centrul Bucurestiului. Din agoniseala, familia liderului Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM) Ion Radoi si-a facut un local pe bulevardul Dacia. Reporterii "National" au descoperit ca restaurantul "Buon Cibo" este detinut de societatea cu acelasi nume, inregistrata la Registrul Comertului in decembrie 2011. Asociat unic este fiul liderului de sindicat, Razvan-Marius Radoi, iar administrator al firmei o anume Ana-Maria Tanasa, prietena acestuia.

PUTEREA

BORZA PE FĂRAŞ - Autorităţile nu mai sunt mulţumite de rezultatele administrării judiciare de către Remus Borza

Celebrul administrator judiciar Remus Borza nu prea mai este în graţiile guvernanţilor. Borza s-a transformat într-un adevărat guru al insolvenţelor, această procedură fiind "propovăduită" de el ca fiind unica soluţie pentru toate relele din economia de stat. Ultimele acţiuni ale oficialilor de la Ministerul Economiei au mai tăiat din avântul lui Remus Borza. Cea mai dură reacţie a venit din partea lui Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI, care a criticat "rezultatele de succes" prezentate de Remus Borza din postura lui de administrator judiciar la Plafar şi Hidroelectrica. "Insolvenţa - sau în multe cazuri administratorul judiciar - tratează pacientul ca un chirurg pasionat de amputări şi taie un picior, mai taie un picior, mai taie o mână, mai taie o mână, mai taie o ureche şi, în final, îi spune: eşti încă în viaţă, dar om nu te mai numeşti.

CONCEDIERI COLECTIVE ÎN ENERGIE - Statul pregăteşte măsuri de protecţie socială pentru disponibilizaţi

Companiile din domeniul energetic vor fi supuse unui program de restructurare ce presupune concedieri colective. Chiar dacă programul se poate întinde până în 2018, totul se face de urgenţă, ca să se mai taie din pierderile din domeniul energetic. În program sunt incluse 16 companii ce vor suferi restructurări, lista fiind completată de 9 companii miniere care au voie să angajeze salariaţi concediaţi colectiv; plăţile compensatorii nu sunt afectate de această rocadă. Noul act normativ reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor companii cu capital majoritar de stat, inclusiv unele care sunt subordonate autorităţilor locale.

PRIVATIZARE: Ungurii, interesaţi de Poşta Română

Compania ungară de stat Magyar Posta a anunţat miercuri că este interesată de Poşta Română şi va decide în privinţa unei posibile investiţii în funcţie de oportunităţile şi condiţiile privatizării, relatează agenţia MTI. Ministerul pentru Societatea Informaţională, care deţine 75% din capitalul social al Poştei Române, a publicat luni anunţul de privatizare, prin care va fi vândută o participaţie de 51% la companie. Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesaţi urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro. La privatizare pot participa doar firme, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

ŞEFUL ANAF VREA MODIFICAREA LEGII. Insolvenţele companiilor mari au "găurit" bugetul cu peste 300 milioane de lei

Insolvenţele deschise anul trecut şi în acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel puţin 301 milioane de lei. În acest context, şeful ANAF, Şerban Pop, susţine că legea trebuie modificată astfel ca firmele în reorganizare să-şi achite obligaţiile curente către stat după declanşarea procedurii. "Într-o procedură de insolvenţă, actorii privaţi pot să decidă dacă mai lucrează sau nu cu acea companie, dacă mai livrează pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate să acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul că-şi continuă activitatea, dar ANAF este legată de mâini. Nu putem cere plata obligaţiilor curente până nu se încheie procedura insolvenţei", a explicat preşedintele ANAF, Şerban Pop, citat de Mediafax.

Putin cere modernizarea armatei

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri apel la o modernizare masivă a forţelor armate în următorii trei ani, relatează Agerpres. Într-un discurs adresat Ministerului Apărării şi oficialilor militari de top din Rusia, Putin a spus că ţara sa asistă la "încercări insistente" de răsturnare a balanţei strategice şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de tentativele SUA de instalare a unui nou sistem de apărare antirachetă. "Forţele armate ruse trebuie să treacă la un nivel drastic schimbat de capacităţi în următorii trei-cinci ani", a adăugat el.

ROMANIA LIBERA

Prima înfrângere majoră a USL. Va reîncepe războiul cu CCR?

Curtea Constituţională a respins ieri forma în care USL a votat în Parlament Statutul senatorilor şi deputaţilor, din cauza lacunelor privind revocarea aleşilor cu probleme de integritate. Soluţia dată de Curte reflectă limitele majorităţii confortabile a USL în Legislativ. Curtea Constituţională a admis sesizarea PDL şi PP-DD de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate. În aceste condiţii, Statutul se va întoarce în Parlament, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare, a fost prins de Poliţie

Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaleţchi, condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost prins de poliţişti, miercuri seară, în sectorul 2 şi va fi dus în arest, au declarat surse din Poliţie citate de Mediafax. Scaleţchi, în vârstă de 58 de ani, a fost depistat de ofiţerii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, care au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. Condamnatul, care va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei, a fost prins cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), au precizat reprezentanţii Poliţiei Române.

Arak, "Planul nuclear B" al Teheranului

Reuniunea dintre Iran şi marile puteri nucleare, grupul "5 plus 1" (Marea Britanie, SUA, Franţa, Canada, Rusia şi Germania), de la Almaty (Kazahstan), s-a încheiat ieri fără rezultat pozitiv, părţile convenind o nouă rundă de negocieri. În acelaşi timp, Telegraph a prezentat "Planul B" al Iranului privind programul nuclear. Potrivit cotidianului britanic, "Planul B al Iranului pentru a avea bomba nucleară" prevede dezvoltarea unei "a doua căi" spre bombă - cea a plutoniului, şi nu cea de îmbogăţire a uraniului. Imaginile prin satelit, publicate de cotidian, demonstrează că Iranul construieşte o unitate de producere a apei grele la Arak, unde se află instalaţiile la care inspectorii internaţionali ai AIEA nu au acces de 18 luni.

ZIARUL FINANCIAR

Marii jucători cer în cor legislaţie stabilă şi predictibilă pentru a aduce investiţiile masive de care are nevoie sectorul energetic

România are un potenţial energetic deosebit şi se află într-o poziţie favorabilă în comparaţie cu alte state din Europa, însă sectorul energetic naţional are nevoie de investiţii imense, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, în deschiderea primei zile a ZF Power Summit '13. Următorii vorbitori, reprezentanţi ai celor mai importante companii energetice de pe piaţa românească, au subliniat, unul după altul, nevoia stabilităţii legislative pentru ca acest lucru să se întâmple. "Investiţiile de care are nevoie acest sector sunt deosebit de mari pe toate segmentele, de 3-4 miliarde de euro pe an în următorii 20 de ani. Anul trecut s-au investit în sectorul energetic 2-2,5 miliarde de euro, bani care s-au dus aproape în totalitate în energia regene­rabilă", a spus Mariana Gheorghe

"Suferinţa" la pompe: România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

România are cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, arată statisticile publicate pe data de 11.02.2013 de către Comisia Europeană. Dar cât mai contează acest lucru dacă preţul mic este raportat la rândul său la unele dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor? Un studiu recent realizat de Bloomberg face o selecţie de 60 de ţări pe care le ordonează în funcţie de preţul pe galonul de benzină şi de aşa-numitul indicator "suferinţă la pompă" care practic măsoară cât la sută din venitul mediu zilnic al unui locuitor din ţările analizate se duce pentru a cumpăra acel galon de carburant. În medie, un galon este echivalentul a 4,5 litri. Dacă se ia în considerare faptul că un plin este for­mat din circa 55 de litri de benzină, rezultă că un român ar trebui să muncească 4 zile la rând, fără a mai cheltui pe nimic altceva, pentru a şi-l permite. Asta chiar şi în contextul în care România îşi asigură din producţia internă circa 40% din necesarul intern de petrol.

Gheţea, CEC: Ar fi bine-venit mai mult capital local în bănci

Capitalul românesc, care cumulează numai o cincime din activele sistemului bancar, ar trebui să ocupe un spaţiu mai mare având în vedere rolul jucat în perioada de criză de băncile cu acţionariat local, care s-au nu mărat printre puţinele instituţii de credit care au mai finanţat economia, consideră Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. "Criza ne-a demonstrat că este bine să ai capital românesc. Băncile ro mâ neşti au reuşit să crediteze în continuare în această perioadă şi cred că un aport mai mare al capitalului românesc ar fi bine-venit", a declarat Gheţea la emisiunea ZF Live. Băncile cu capital majoritar românesc au ajuns să deţină la sfârşitul anului trecut la o cotă de peste 18% din activele sistemului bancar, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb