REVISTA PRESEI - 28.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 martie 2011

ADEVĂRUL

România nătăfleaţă cu banii Europei

Ţara noastră este pe ultimul loc în UE la absorbţia fondurilor structurale europene. Din 2007 am cheltuit doar 5% din cele 20 de miliarde de euro disponibile. Domeniul sănătăţii are la dispoziţie între 400-500 de milioane de euro, bani pe care-i mai putem cere doar până în 2013. Cu doar 5% fonduri cheltuite din cele peste 20 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană ni le-a pus la dispoziţie începând cu anul 2007, România se află pe ultimul loc în UE într-un clasament al absorbţiei de bani europeni. Afirmaţia aparţine Aurei Răducu, directoarea Direcţiei Generale de Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, care a participat la finele săptămânii trecute la conferinţa "Finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate".

Antonescu vrea să taxeze votul diasporei

După ce Traian Băsescu a fost ales preşedinte în 2009 cu sprijinul românilor din afară, liderul PNL propune ca emigranţii să poată vota doar dacă plătesc un impozit în ţară. Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a respins propunerea invocând faptul că diaspora trimite anual în ţară 5 miliarde de euro. "Poate ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat", a afirmat Antonescu într-un interviu acordat publicaţiei italiene "gazetaromaneasca.com". Liderul liberal a adăugat că nu este opinia sa finală pentru că "e un subiect controversat" care "ar putea naşte polemici".

Senatorii vor sânge pe şosele

Senatorii au votat ca depăşirea vitezei legale cu maximum 20 km/h, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii de siguranţă să fie sancţionate cu avertisment la prima abatare. Relaxarea sancţiunilor prevăzute de Codul Rutier vine în condiţiile în care România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privinţa siguranţei circulaţiei. Iniţiativa acestor modificări aduse legii privind circulaţia pe drumurile publice i-a aparţinut senatorului PDL Florian Staicu. Interesant este că amendamentele au fost votate, miercurea trecută, cu 90 de voturi pentru şi o singură abţinere. Această iniţiativă aberantă i-a adus alături pe aproape toţi senatorii prezenţi, indiferent de partidul din care fac parte. Dacă modificările vor trece şi de Camera Deputaţilor, prevederile vor intra în vigoare în această vară.

Scandal la Realitatea TV: bodyguarzii lui Vîntu, faţă-n faţă cu cei ai lui Ghiţă

Sediul Realitatea TV din Casa Presei a fost, ieri, terenul unei confruntări. Bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi-au încordat muşchii la cei ai noului administrator, Sebastian Ghiţă. Totul a început în jurul orelor prânzului, când Vîntu şi-a trimis bodyguarzii împreună cu un reprezentant al său. Gărzile de corp ale lui Sebastian Ghiţă au reacţionat imediat luând cheile de la tabloul electric, de frică să nu fie întrerupt curentul şi să cadă emisia, povestesc martori din interior. Au fost apoi câteva momente extrem de tensionate, Ghiţă solicitând la un moment dat intervenţia poliţiei. A fost evitată însă o confruntare directă între bodyguarzi. Analistului politic Dan Andronic susţine pe blogul său că scandalul de ieri dintre Ghiţă şi Vîntu ar fi pornit de la un contract de închiriere al sediului televiziunii pe care Realitatea l-ar fi avut cu RA-APPS în Casa Presei Libere.

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

Documentul datat 3 august 2007 reprezintă o sinteză semnată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, şi care are drept subiect principalii oameni de afaceri ai României, aşa numiţii oligarhi, dar şi câţiva "baroni regionali". Sinteza a fost realizată de un absolvent al Universităţii Indiana aflat în practică pe perioada verii în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Adevarul.ro vă prezintă o sinteză a cablogramei. Top 5 "Oligarhi": 1. Dan Costache "Dinu" Patriciu: 2. Dan Voiculescu; 3. Sorin Ovidiu Vîntu; 4. Ioan Niculae. Un tip influent care nu prea se potriveşte - Ion Ţiriac este al doilea român ca bogăţie, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital, şi locuieşte la Monaco. Nu are legături oficiale cu niciun partid, deşi e cunoscut ca având relaţii bune cu PSD şi cu fostul premier Adrian Năstase. În pofida acestor legături, el menţine relaţii bune cu toate guvernele şi partidele şi, spre deosebire de alte personalităţi, are o reputaţie publică relativ bună.

WikiLeaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

Pe 5 iunie 2007, după referendumul pentru demitere, reinstalatul preşedinte Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe ambasadorul american Nicholas Taubman. În aceeaşi zi, ambasadorul s-a întâlnit şi cu liderul PSD Mircea Geoană. Telegrama Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks descrie strategiile politice ale celor doi, care la acem moment intenţionau să se alieze ca să răstoarne guvernul Tăriceanu. Acelaşi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană. Preşedintele Băsescu i-a spus ambasadorului că după tentativa eşuate de demitere sa sa, nu mai poate lucra cu premierul Tăriceanu. Acum lucrează pe două fronturi ca să înlocuiască guvernul Tăriceanu - fie printr-o încercare de al reface coaliţia cu un PNL fără Tăriceanu, fie să invite PSD să formeze un nou guvern.

Adrian Severin, ultima zi în PSD

Excluderea europarlamentarului este propusă de Comisia de Etică a organizaţiei Bucureşti, din care acesta face parte, Propunerea, a cărei aprobare este doar o formalitate, s-ar putea concretiza chiar azi, când Severin împlineşte 57 de ani. Forul de decizie este Biroul Executiv al PSD Bucureşti, la care este aşteptat să-şi pledeze cauza chiar Adrian Severin. El a fost invitat la şedinţă de liderul filialei, Marian Vanghelie, care a invocat procedura. "Aşa spune statutul, că nu poţi să iei decizii asupra unui om dacă nu este şi el de faţă. Dacă nu vrea să vină, e treaba lui", a explicat Vanghelie.

Anchetă de şase ani pe piaţa benzinei: iniţiatorii nu mai ştiu de ce au început-o

Consiliul Concurenţei se chinuieşte de şase ani să afle dacă benzina are preţul corect. Investigaţia de pe piaţa carburanţilor durează de atâta vreme, încât până şi cel care a început-o a uitat motivele declanşării ei. În contextul în care preţul carburanţilor a atins cote istorice pentru piaţa românească, în actualitate a revenit ancheta declanşată de Consiliul Concurenţei în anul de graţie 2005 pe piaţa petrolieră, care nu este finalizată nici acum, adică după şase ani. De ce? "Adevărul" a stat de vorbă cu cei trei preşedinţi ai Consiliului care s-au perindat la conducerea instituţiei în aceşti ani.

Cel mai dur protest după era Thatcher

O megademonstraţie împotriva reducerilor de buget a degenerat într-un adevărat război între anarhişti şi poliţie. Găşti de tineri mascaţi au bombardat poliţiştii cu tot felul de proiectile, printre care becuri umplute cu amoniac şi petarde încărcate cu monede. Peste un sfert de milion de britanici au manifestat paşnic la Londra, sâmbătă, împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernul lui David Cameron. Mitingul a fost descris de presa din Regat drept cea mai mare manifestaţie ce a avut loc în capitala britanică în ultimii 20 de ani, după cea din 2003 împotriva războiului din Irak (la care au participat un milion de oameni). Este totodată cea mai vastă mişcare socială după revoltele din urmă cu două decenii, care au determinat plecarea lui Margaret Thatcher de la putere.

Oficial: NATO a preluat comanda completă a operaţiunilor din Libia

Membrii NATO au fost de acord să preia comanda tuturor operaţiunilor militare în Libia. "NATO a decis duminică să pună în aplicare toate aspectele rezoluţiei 1973 a ONU pentru a proteja civilii şi zonele populate de civili, ameninţate de atacuri din partea regimului colonelului Gaddafi", a indicat un responsabil al NATO, exprimându-se sub acoperirea anonimatului. Decizia a fost luată în urma reuniunii a celor 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale blocului, potrivit presei internaţionale.

Cine profită de haosul fiscal din România

Criza economică a afectat inclusiv serviciile de asistenţă de business, care şi-au găsit o nouă nişă de menţinere a profiturilor, graţie unui Cod Fiscal tot mai stufos. Reprezentanţi ai pieţei de consultanţă financiară se aşteaptă la creşteri de cel puţin 5% în acest an. Firmele încep să conştientizeze nevoia unui expert fiscal.

CURENTUL

Cum îşi negocia Marius Petcu rata la şpagă: "40.000 cu totu", da?"

Unul dintre cei mai importanţi capi ai mafiei sindicale din România, Marius Petcu, a fost prins în flagrant, săptămâna trecută, în timp ce primea un rest de mită, de 40.000 de euro, de la omul de afaceri Petre Dorin Scrieciu. Petcu a fost reţinut 24 de ore de procurorii DNA, dar judecătorii au considerat că el poate fi cercetat în stare de libertate, motiv pentru care au respins propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui corupt al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas. Asta nu înseamnă însă că el este nevinovat, aşa cum au lăsat să se înţeleagă atât nevasta, Claudia, cât şi avocata acestuia, Alice Drăghici.

SUA şi NATO luptă în Libia alături de soldaţi al-Qaida, duşmanii lor din Afganistan

După aproape zece ani de la teribilul atac al lui Osama bin Laden şi al grupării sale teroriste al-Qaida asupra turnurilor gemene din New York, SUA s-au "aliat" cu duşmanul. După atacurile din 11 septembrie 2001, Statele Unite au declarat război al-Qaida, care se duce atât în Irak, cât şI în Afganistan. Costurile acestor două războaie se ridică la 1.600 miliarde dolari, ele având ca scop tocmai eliminarea inamicului alături de care luptă acum forţele americane şi ale NATO. Comandantul rebelilor care luptă contra trupelor lui Gaddafi, Abdel-Hakim al-Hasidi, a recunoscut că are parte de sprijinul luptătorilor al-Qaida. Liderul rebelilor libieni i-a descris pe membrii al-Qaida drept "buni musulmani, care luptă împotriva invadatorului".

Dezvăluiri WikiLeaks: Procurorul Nastasiu "turna" date din dosare la Ambasada SUA

Potrivit documentelor WikiLeaks, vehiculate ieri intens în presă, într-o telegramă a Ambasadei SUA din 2006, clasificată "Confidenţial", este relatată întâlnirea dintre purtătorul de cuvânt al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu şi un reprezentant al ambasadei. "Citind din dosar, Nastasiu a descris o operaţiune condusă de Patriciu şi Hayssam, din 2001-2004, care a implicat < 25.000 de tone > de petrol, certificate de origine false şi spălare de bani în cel puţin trei ţări", se menţionează în telegramă.

Unicat, de Tia Şerbănescu

Vineri fiind Buna Vestire, PDL a împărţit pachete la biserică spre a ieşi cu pioşenie din recesiunea electorală. N-a reuşit. La Cluj premierul a fost interpelat de un cetăţean chiar într-o biserică: "aţi înfometat poporul dle prim-ministru, se poate trăi cu două milioane?". Întrebare retorică. N-are rost să întrebi de ce avea doar atât. Mai bine întrebi, ca moderatoarea de la Realitatea TV: "ce credeţi că e în sufletul acelui om disperat când îl vede acum pe dl Boc cumpărându-şi pantofi?". Într-adevăr, e strigător la cer. Vasăzică premierul îşi permite să-şi cumpere pantofi când ţara e în criză în loc să-i pingelească (nu-i nicio ruşine, părinţii noştri aşa făceau) ori să umble "desculţ" devenind celebru ca romanul? Şi nimeni nu iese în stradă? Ia uite ce miting e la Londra, câtă lume, câtă violenţă!

CURIERUL NAŢIONAL

Salarii pentru bugetari sau investiţii în economie?

Ialomiţianu: Dacă încasările bugetare vor mai creşte, salariile ar putea fi majorate la sfârşitul anului pentru a recupera scăderea din 2010. Pîrvu: Orice surplus de bani trebuie îndreptat către investiţii în următorii ani pentru a putea ieşi din criză şi a ne dezvolta

"Dacă băgăm banii în consum nu vom face altceva decât să repetăm greşelile din trecut care ne vor afunda şi mai mult".

Emil Boc: Această gogoaşă umflată a alianţei socialiste se dezumflă treptat

Preşedintele PDL, Emil Boc, a spus, în faţa celor aproape 500 de delegaţi ai partidului din judeţul Hunedoara prezenţi la Conferinţa Judeţeană de alegeri, că "viaţa scurtă a alianţei socialiste se încheie, pentru că partea de relansare economică le va tăia aripile şi va arăta adevărata faţă a alianţei, care nu a avut soluţii şi nu a fost solidară cu ţara în momentele grele şi nici nu a avut politici care să ducă România la creştere economică". "Această gogoaşă umflată a alianţei socialiste se dezumflă treptat, până la locul şi procentul în care va rămâne şi după 2012, acolo unde partidele care o alcătuiesc se simt foarte bine astăzi, adică în opoziţie. Acolo e locul alianţei socialiste", a spus Boc, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Patronatul Difuzorilor de Presă vrea să uniformizeze distribuţia în ţară

Săptămâna trecută s-a înfiinţat structura patronală menită să apere interesele societăţilor care activează în domeniul difuzării de presă. Afilierea la UGIR reprezintă un obiectiv al Patronatului Difuzorilor de Presă. Purtarea unor negocieri cu editorii de presă, cu ministerele şi cu reprezentanţii administraţiilor locale, pentru susţinerea activităţilor, reprezintă un alt obiectiv. Distribuitorii de presă vor să îşi uniformizeze activitatea, întrucât în fiecare oraş şi judeţ există alte reguli, iar societăţile din acest domeniu au fost grav afectate de criza economică, în contextul în care tirajele au scăzut şi taxele au fost majorate. Astfel, în data 25 martie s-a constituit la Buşteni Patronatul Difuzorilor de Presă (P.D.P.), structură patronală care urmăreşte apărarea intereselor societăţilor care activează în domeniul difuzării de presă.

A judecat greşit Apple cererea de iPad 2?

Unii cumpărători şi-au exprimat frustrarea cu privire la dificultatea obţinerii celei mai populare tablete. Sute de clienţi s-au aliniat, vineri, în faţa magazinelor din Australia şi Noua Zeelandă pentru lansarea internaţională. Analiştii sunt îngrijoraţi că Apple se va confrunta cu un deficit de componente pentru iPad2 din cauza cutremurului şi tsunamiului din Japonia. Sute de clienţi s-au aliniat, vineri, în faţa magazinelor Apple din Australia şi Noua Zeelandă pentru lansarea internaţională a iPad2, care s-a vândut ca pâinea caldă de pe rafturile din Statele Unite, compania facând cu greu faţă cererilor, transmite CNBC.

EVENIMENTUL ZILEI

Wikileaks: Băsescu despre dosarul lui Năstase: "Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare"

Într-o telegramă a misiunii diplomatice a Statelor Unite în România din 2009, clasificată Confidential şi cu titlul "o furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România", este menţionat preşedintele Traian Băsescu care ar fi spus: "Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu".

Bani şi politică: cine deţine, în realitate, România?

Ieri, Evenimentul zilei a intrat în posesia unor stenograme Wikileaks. Între acestea, cea intitulată "Money and politics: who really owns Romania?" (Bani şi politică: cine deţine, în realitate, România?), datată 2007. "În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de figuri cu influenţă la nivel înalt continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica României. (...) Mulţi păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii şi îşi promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin". Între oligarhii enumeraţi: Dan Costache "Dinu" Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, George Becali, Atilla Verestoy, Viorel şi Ioan Nicula, Iulian Dascălu, Ion Ţiriac şi Ovidiu Tender. Potrivit unor surse din mediul diplomatic ale EVZ, una dintre sursele serviciilor americane de informaţii ar putea fi ziaristul Bogdan Chireac.

WikiLeaks. Geoană, în 2007: Sunt "number one" astăzi în România. În 2009, "Viziunea mea este mai mare decât a lui Băsescu"

Mircea Geoană a negociat "o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", potrivit unei telegrame a Ambasadei SUA, din 2007. Liderul PSD a susţinut că s-a întâlnit, pe propriul risc, de două ori cu preşedintele Traian Băsescu, iar, dacă ar şti acest lucru, colegii de partid l-ar "omorî". În timpul discuţiilor, potrivit documentului citat, Geoană s-a declarat "number one astăzi în România". Doi ani mai târziu, liderul PSD susţinea că viziunea sa "este mai mare decât a lui Băsescu".

Ce riscuri sunt să vină un al doilea val de criză

Creşterea economică a României este anemică, iar ţara este în continuare vulnerabilă din cauza preţului petrolului şi a problemelor din UE. Datoriile uriaşe ale statelor din Uniunea Europeană şi creşterea preţului petrolului într-un moment în care economia abia începe să-şi revină sunt cele mai mari pericole care pândesc ieşirea din criză a României, potrivit analiştilor chestionaţi de EVZ. Preşedintele României, Traian Băsescu, a dat deja un prim semnal că ne-am putea confrunta cu un al doilea val al crizei. "Ştiţi ce mă îngrozeşte? Dacă se întoarce din nou criza", a declarat şeful statului, săptămâna trecută. El a precizat că, "deşi părea că a trecut criza, se pare că încă avem mari probleme în Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în zona euro cu Grecia, Portugalia, Irlanda să nu credeţi că nu ne afectează".

Ilie Şerbănescu: "Vine valul cel mare"

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că, dacă s-ar întoarce, această criză "nu va mai fi a noastră (din cauze interne - n.r.), acum vine criza din Occident, pentru că ei nu au adoptat măsuri de austeritate, ci au tratat datoriile cu alte datorii". Potrivit acestuia, fie că vorbim de Grecia, Irlanda sau Portugalia, este doar primul val. "Valul cel mare vine cu Spania, Italia, pentru care nici Germania nu are bani. De cine să fie tratate? De ţări care au la rândul lor datorii înspăimântător de mari?", se întreabă Şerbănescu. Din acest punct de vedere, ţări ca Marea Britanie sau SUA stau mult mai rău decât România.

Previziuni şocante: Al Treilea Război Mondial va izbucni în 2014!

Pe data de 24 martie, cei mai renumiţi astrologi, şamani şi parapsihologi din Rusia s-au întâlnit pentru a discuta previziunile pentru viitorul apropiat şi îndepărtat. Una dintre cele mai şocante previziuni a fost aceea despre începerea unui război mondial. "Fenomenul despre care s-a spus că este criza financiară internaţională, şi care acum ar fi pe sfârşite, nu a fost de fapt o criză financiară. A fost doar un semn iminent care anunţa adevărata criză. Adevarata recesiune va avea loc în viitorul apropiat", a spus astrologul Aleksei Kolov în deschiderea conferinţei, citat de ziarul rusesc Pravda.

FINANCIARUL

Deficitul la două luni - 0,43% din PIB. Au crescut cheltuielile cu bunuri şi servicii

Costurile cu bunurile şi serviciile au avansat cu 3,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Veniturile au însumat în primele două luni 27,45 miliarde de lei (5% din PIB), iar cheltuielile au fost de 29,79 miliarde de lei (5,5% din PIB), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. În privinţa cheltuielilor, costurile cu dobânzile s-au majorat cu 35,6%, iar cele cu achiziţia de bunuri şi servicii cu 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, ajungând la 3,94 miliarde de lei. Deficitul din ianuarie şi februarie 2011 a fost cu 59,8%, respectiv cu 3,47 miliarde de lei mai mic decât valoarea raportată pentru perioada similară din 2009, în condiţiile în care veniturile totale au urcat cu 8,3%, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%.

Petrom a închis Arpechim. În industria de profil mai există 4 rafinării funcţionale din 10

Cea mai mare companie petrolieră din ţară nu a reuşit să găsească un cumpărător credibil timp de un an. Arpechim este a doua mare rafinărie care a sucombat, după RAFO. În prezent, doar trei unităţi mai produc carburanţi în România, şi una care prelucrează materii prime alternative. Compania petrolieră Petrom, controlată de austriecii de la OMV, a închis definitiv rafinăria Arpechim Piteşti din raţiuni economice şi după ce timp de mai bine de un an nu a reuşit să găsească un cumpărător credibil. Această decizie a fost luată săptămâna trecută de Consiliul de Supraveghere a companiei.

Anca Boagiu: "Mă întreb de ce managerii de la stat devin mai buni în mediul privat"

Am deschis seria interviurilor "Fin.ro" - "SFIN" cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Ce ne-am propus prin această campanie? Să purtăm discuţii absolut sincere cu membrii Guvernului României, dar şi cu alte personalităţi din mediul economic autohton, să aflăm care este pulsul exact al societăţii româneşti. Şi, de ce nu, să-i cunoaştem mai bine pe cei care au fost aleşi să ne decidă destinele. În ceea ce o priveşte pe Anca Boagiu, este un ministru plin de surprize, care-şi cunoaşte foarte bine domeniul pe care-l păstoreşte. Nu în ultimul rând, pare mult mai tare şi curajoasă decât mulţi dintre bărbaţii care fac parte din Executiv.

Germania vrea să schimbe politica economică a Europei. Datoriile suverane, principala piedică

Noua realitate din UE va obliga şi România să-şi regândească strategiile. Suntem în aceeaşi barcă. Pe locuri diferite, desigur". Aceasta este premisa de la care porneşte un oficial guvernamental german, vorbind despre economia europeană. Discuţia a avut loc săptămâna trecută în Berlin, înaintea summitului decisiv de la Bruxelles, care a consemnat acordul liderilor europeni pentru introducerea Mecanismului European de Stabilitate (ESM). Germania încearcă să convingă celelalte state ale UE că singurul mod prin care Europa poate ieşi din criză şi poate deveni o forţă în lume este rezolvarea problemei datoriilor suverane şi întărirea guvernanţei economice. Mijloacele pentru atingerea acestor scopuri sunt introducerea Mecanismului European de Stabilitate (ESM), întărirea zonei euro şi, în general, competitivitatea.

Daniel Ţepeş demisionează din Consiliul BVB. O ultimă încercare pentru a salva fuziunea burselor?

Managerul de portofoliu al FP, Greg Konieczny, a fost numit administrator provizoriu. Daniel Ţepeş, proprietarul societăţii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al BVB, mişcare ce ar putea avea legătură cu apropiatele Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) de la Bursele din Bucureşti şi Sibiu, unde ar urma să fie supusă spre aprobarea acţionarilor fuziunea celor două pieţe. Demisia lui Daniel Ţepeş din funcţia de membru al consiliului BVB ar putea fi o încercare a acestuia de a salva pe ultima sută de metri procesul de fuziune a burselor de la Bucureşti şi Sibiu, în condiţiile în care fuziunea este creditată în aceste momente cu şanse foarte mici să se realizeze, după cum au comentat unii dintre brokerii de pe piaţa de capital.

GÂNDUL

România în Wikileaks. Telegrama americanilor: Crima organizată e atât de bine organizată încât nici nu mai e nevoie să se împuşte între ei

Într-o telegmă nedatată trimisă de ambasada SUA la Washington, consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons "a atras atenţia că unele surse ar fi spus că există o "înţelegere" între "anumite grupuri arabe" şi Guvernul României: "lăsaţi-ne să spălăm bani şi nu vom atacă ţinte româneşti"." Potrivit Hotnews, în telegramă se vorbeşte despre o întâlnire "G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) găzduită de Ambasada Rusiei", în care Consilierul Uniunii Europene a declarat că: "Mafia joacă un rol dăunător şi secret în România. Remarcând absenţa relatărilor de către presă sau de către poliţie a omorurilor între bande, el a sugerat că crima organizată din România "ar putea fi aşa de bine organizată încât nici nu e nevoie să se împuşte între ei".

România în Wikileaks. Vasile Blaga şi cele "Şapte containere" de telefoane mobile ale lui Vanghelie. Plus: Orban ar trebui arestat, Antonescu e un leneş

"Blaga susţine că PSD nu va avea constrângeri financiare, de vreme ce el are informaţii că primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie a intrat în posesia a şapte containere de telefoane mobile destinate pentru a fi date alegătorilor din Bucureşti şi zona limitrofă Ilfov drept cadouri electorale. Blaga a recunoscut că PSD are avantajul că îşi mobilizează electoratul: < Sunt foşti comunişti. Vor face cum li se spune, dar noi trebuie să convingem pe toată lumea să se prezinte la vot pe baza unei campanii din uşă în uşă >. El a mai adăugat că prezenţa va fi scăzută şi din cauză că ziua alegerilor a fost plasată în mijlocul unui weekend prelungit de trei zile."

Cine este DEEP THROAT al României. "Sursa" care le povesteşte americanilor că Elena Udrea că este "Presidential Paramour"

"Disputa verbală dintre Mircea Geoană şi Ministrul Apărării Stânişoară asupra achiziţionării de avioane de luptă a fost doar o chestiune de imagine", se arată într-o telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington, în 2009. Subiectul telegramei: "Deep Throat: Parlamentar PSD dă în vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidenţiale"

"Deep Throat" este parlamentarul PSD Georgian Pop.

Bogdan Chirieac le povestea oficialilor americani: "problemele cu băutura ale lui Băsescu s-au înrăutăţit"

În 2007, jurnalistul Bogdan Chirieac a avut o întâlnire "confidenţială" cu Ambasada SUA la Bucureşti, în care le-a dat mai multe detalii despre preşedintele Băsescu. Potivit unei telegrame publicată de Hotnews, Chirieac a spus că Vasile Dâncu ar controla suspendarea preşedintelui, că mogulii media şi liderii opoziţiei lucrează mână în mână în acest scop şi că Dinu Patriciu doreşte să-l îngenuncheze pe Traian Băsescu. Chirieac nu a uitat să precizeze că problemele preşedintelui cu băutura tocmai se înrăutăţiseră.

JURNALUL NAŢIONAL

Discuţii Băsescu-Taubman despre achiziţionarea avioanelor F16

Înainte de a i se fi oferit cea mai înaltă distincţie civilă, Steaua Românie în Mare Cruce, pe 28 noiembrie 2008, ambasadorul Taubman s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu pentru 45 de minute să discute despre achiziţionarea avioanelor F16, despre dezvoltarea Portului Constanţa, despre studiul de fezabilitate legat de nevoile României în materie de sănătate, despre reconversia şi educarea forţei de muncă din România. Băsescu i-a remis ambasadorului un mesaj din partea preşedintelui Siriei Assad că Siria este gata să demareze discuţiile cu Israelul dacă SUA vor fi mediatorul. Băsescu a reconfirmat fidelitatea transatlantică şi un viitor parteneriat mai aprofundat cu SUA, iar ambasadorul l-a asigurat că România este în topul agendei pentru viitoarea administraţie americană.

Trimiterea lui Năstase în judecată s-a hotărât la Cotroceni

Macovei a spus însă că dezbaterea a fost aprinsă, fiind evidente tensiunile dintre Băsescu şi Geoană. Unul dintre exemple a fost atunci când Geoană şi alţi pesedişti s-au plâns de faptul că dosarul Năstase a fost motivat politic. Băsescu s-a răstit imediat: "Nu mă faceţi să dau drumul la dosare. Fiecare dintre plângerile împotriva lui Năstase sunt din partidul vostru, nu de la mine". În ciuda dezbaterilor aprinse, participanţii la întâlnirea de la Cotroceni au fost de acord cu două chestiuni: adoptarea cât mai rapidă a noilor coduri şi acordul de a trimite dosarul Năstase în judecată. În 4 martie, Parlamentul a permis începerea urmăririi penale împotriva lui Năstase.

Reglare de conturi la Realitatea între Vîntu şi Ghiţă

Bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu "au luat cu asalt" Realitatea pentru a le lua locul bodyguarzilor lui Sebastian Ghiţă, managerul postului. Ghiţă şi Vîntu au discutat aprins, în sediul Realităţii TV. "E vorba de o reglare de conturi între Vîntu şi Ghiţă. Au venit fiecare cu nişte "băieţi" (n.n. bodyguarzi), şi sunt foarte mulţi!", ne-au declarat surse din cadrul postului Realitatea. "Nu ştim despre ce este vorba, care e cauza scandalului dintre ei. Cert e că în momentul ăsta (n.n. ora 21.45), în sediul Realitatea sunt mai mulţi bodyguarzi decât angajaţi ai postului. După-amiază, au venit nişte bodyguarzi de la o firmă de pază a lui Vîntu să-i schimbe pe cei ai lui Sebi. Cei ai lui Ghiţă nu au vrut să plece şi stău şi se uită unii la alţii de câteva ore. Între timp, a venit şi Poliţia. Cert e că până în acest moment nu s-au încăierat. Vîntu şi Ghiţă au venit la Realitatea şi sunt acum în discuţii", ne-a spus un angajat al postului.

Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranţă înainte de inaugurare

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a verificat astăzi lucrările de la Pasajul Basarab. Edilul şef a fost însoţit de directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care a declarat că Pasajul Basarab, conform proiectării, poate rezista la un cutremur de 7,5 grade. Sorin Oprescu a declarat că, deşi Pasajul Basarab este finalizat din punctul de vedere al testelor şi al carosabilului şi poate fi redat circulaţiei, în urma solicitării proiectantului spaniol, Pasajul mai trebuie supus unui test suplimentar. Astfel, la cerinţa firmei spaniole, trebuie verificată structura de rezistenţă a Pasajului cu încărcarea acestuia la capacitate maxima, ceea ce presupune montarea liniei şi staţiei de tramvai.

NAŢIONAL

Febleţea lui Ion Iliescu, în amoruri pe la Bruxelles

Pe lângă o carieră de succes (europarlamentar, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a PE), Corina Creţu, consilierul de suflet al fostului preşedinte Ion Iliescu, se pare că şi-a găsit şi jumătatea. Politicianul a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Naţional", că trăieşte o frumoasă poveste de dragoste. A pus activitatea profesională pe primul plan, dar nu regretă deoarece viaţa i-a oferit şi foarte multe satisfacţii. "Orice carieră, nu doar în politică, dacă este construită pe termen lung, implică sacrificii. Cine crede că e o călătorie de plăcere, îşi face iluzii", susţine Corina Creţu. Pe lângă realizările în plan politic, social-democrata bifează la capitolul "reuşite" şi relaţia sentimentală în care este implicată:

Vom fi martorii celui de-al Treilea Război Mondial!

La Moscova a avut loc, de curând, o întâlnire între cei mai importanţi şi renumiţi astrologi, şamani şi parapsihologi ruşi. Concluziile la care au ajuns aceştia sunt de-a dreptul cutremurătoare. În viziunea lor, omenirea va trece în perioada următoare printr-o serie de evenimente halucinante care vor culmina cu o nouă criză economică şi care va sfârşi într-un conflict mondial sângeros, catalogat de specialişti ca fiind cel de-al Treilea Război Mondial.

Jeffrey "Zgârie-brânză" Franks îi ţine isonul lui Boc. Peste trei zile România va ieşi din criză

Şeful FMI în România, Jeffrey Franks, vine cu un mesaj surprinzător pentru românul de rând. El afirmă foarte ferm că la sfârşitul acestei luni România va ieşi din criză. Mai mult, optimismul oficialului european nu se opreşte aici, iar Franks susţine că din luna iunie, românii vor simţi pe pielea lor că viaţa li s-a schimbat în bine. "Există întotdeauns un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi.

Elena Udrea îşi planifică "înscăunarea" la Cotroceni

Ambiţioasă din fire, Elena Udrea are în plan inclusiv "atacarea" Cotroceniului. Fapt recunoscut chiar de ea, din moment ce nu mai neagă posibilitatea de a candida ci spune doar că, acum, este "prea devreme". Zvonul referitor la interesul manifestat de actualul ministru al Dezvoltării faţă de o viitoare candidatură prezidenţială a fost, iniţial, negat de Elena Udrea. Până deunăzi când, prezentă la un talk-show televizat, energica doamnă a recunoscut implicit că este foarte tentată de prima funcţie în stat. Spre deosebire de mulţi colegi, Udrea a demonstrat însă că îşi planifică foarte bine paşii în politică, motiv pentru care nici nu se va repezi ca milogul la colac, să candideze la întâmplare. O va face atunci când momentul va fi optim, conştientă fiind că acum "e foarte devreme" să se gândească la aşa ceva.

PUTEREA

Băsescu, omul americanilor. WIKILEAKS. România. Tabloul complet al actorilor politico-economici români care servesc sau nu interesele americane

HotNews.ro a publicat duminică seara, în exclusivitate, o serie de documente WikiLeaks cu referire la România. Dintre subiecţii principali ai telegramelor Ambasadei SUA la Bucureşti: Traian Băsescu, Varujan Vosganian, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu, Mircea Geoană şi mulţi alţii, între care chiar şi Gigi Becali. Potrivit documentelor publicate de HotNews.ro, Ambasada SUA la Bucureşti se arată deosebit de interesată de păstrarea influenţei politico-economice pe care o are asupra României, prin intermediul preşedintelui Traian Băsescu, denumit ca fiind "pro-american". De partea cealaltă, americanii îi plasează în mod direct sau sugestiv pe ceilalţi lideri politici ai României, între care Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu sau Varujan Vosganian, ca fiind înclinaţi spre zona de influenţă rusă, ei punând, prin acţiunile lor, sub semnul întrebării capacitatea României de a răspunde pozitiv intereselor Statelor Unite.

Exclusiv. Încă o afacere a Ministerului Culturii. Teatrul Naţional mai aruncă 69 de milioane de euro în conturile Aedificia Carpaţi

Un nou contract, în valoare de 69 de milioane de euro, rotunjeşte sumele câştigate de consorţiul Aedificia Carpaţi SA din afacerile cu statul. Client fervent al Ministerului Culturii şi Cultelor, inginerul Petre Badea va reface ansamblul de clădiri ale Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Capitală. Proiectul, iniţiat încă din anul 2008, printr-o Hotărăre de Guvern ce l-a avut drept părinte spiritual pe fostul ministru de resort, Adrian Iorgulescu, a fost amânat în câteva rânduri până la mijlocul lunii februarie a acestui an, când afacerea a fost oferită pe tavă companiei Aedificia Carpaţi. Contractul se adaugă, aşadar, celorlalte afaceri parafate de Petre Badea în ultimii ani cu Ministerul Culturii şi Cultelor, în valoare de peste 145 de milioane de euro.

Wikileaks despre Voiculescu: Poziţia sa sugereză că el era un ofiţer cu grad înalt al Securităţii

"Prima motivaţie a lui Voiculescu şi principalul scop al partidului său este de a proteja interesele sale din zona afacerilor", se precizează într-o telegramă a Ambasadei SUA, prezentată de România Liberă. Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator, este acţionar principal în grupul de afaceri Grivco şi controlează trustul media Intact (care deţine trei posturi de televiziune proeminente, ziarul cu al doilea tiraj din ţară - Jurnalul Naţional şi ziarul Săptămâna Financiară, pe lângă alte bunuri ). În iunie 2006, el a fost declarat oficial un colaborator al Securităţii ce avea numele de cod "Felix", dezvăluire ce l-a împiedicat să deţină funcţia de vice-premier. Deşi a declarat că rolul său din trecut în cadrul Securităţii nu se deosebea de cel al unui român tipic şi că şi-a servit ţara pentru că a câştigat valută grea, poziţia sa din era comunistă ca manager al unei companii sub acoperire a Securităţii sugerează că el era un ofiţer cu grad înalt, nu doar un colaborator.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ambasada SUA: Oligarhii din România sunt unelte ruseşti

Ambasadorul american Nicholas Taubman scria într-o telegramă adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, publicată de Hotnews, îşi exprima îngrijorarea în privinţa influenţei ruseşti asupra oligarhilor români. "De asemenea, este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealta a intereselor ruseşti", scrie Taubman. Într-o altă telegramă consultată de Hotnews ambasadorul american Nicholas Taubman preciza că absenta preşedintelui "Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare". Acesta scria că astfel interesele Statelor Unite pot fi afectate.

Germania a reuşit să-şi impună punctul de vedere în negocierile la nivelul UE

România a acceptat dictatura financiară a euro

Uniunea Europeană a construit un mecanism de stabilitate asemănător Fondului Monetar Internaţional. Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană (UE) au adoptat săptămâna trecută, la Bruxelles, un pachet amplu de măsuri împotriva crizei datoriilor, care include consolidarea unui fond de susţinere a ţărilor din zona euro, transmite AFP. Acordul, care vine într-un moment în care Portugalia pare să se îndrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorită unui compromis făcut pentru a răspunde condiţiilor Germaniei. Berlinul a cerut reeşalonarea cotizaţiilor Germaniei la viitorul mecanism de sprijinire a uniunii monetare. Printre alte elemente ale dispozitivului anticriză se numără o disciplină bugetară comună mai strictă, teste severe de rezistenţă pentru sectorul bancar şi un "pact pentru euro", care promovează reforme economice, limitarea datoriei, moderarea salariilor şi convergenţa politicilor fiscale.

Telegramă SUA: În 2009, Geoană a zburat la Moscova cu avionul lui Vântu

O telegramă a ambasadei SUA din 2009, obţinută de Hotnews şi intitulată "Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană - cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă", diplomaţii americani remarcă neobişnuitele vizite ale lui Geoană la Moscova, cea mai recentă având loc "cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu". "Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni", se arată în telegrama respectivă.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Anca Boagiu: "Avem şi viziune, şi bani pentru programul de autostrăzi"

Interviu cu Anca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii. Chiar dacă autostrăzile României sunt încă în fază de şantier, de proiect sau de vise, Anca Boagiu este nesperat de optimistă şi susţine că e dispusă să se ia la trântă cu constructorii, inclusiv cu cei străini, care au deprins obiceiuri proaste. O altă prioritate a ministrului este restructurarea CFR, un proces dificil, dar vital pentru economie. Promisiuni au făcut până acum toţi miniştrii. Îndeplinirea lor ar putea face diferenţa.

Prima Casă - un succes pentru dezvoltatorii de locuinţe ieftine

Developerii adaptaţi la piaţa actuală au vândut prin programul guvernamental 70-80% din totalul apartamentelor pe care le-au scos pe piaţă. Majoritatea vânzărilor de apartamente noi din ultimii doi ani s-au făcut prin Programul "Prima Casă". Cei mai mulţi dezvoltatori care s-au adaptat acestui program sunt în zona Capitalei şi în alte trei-patru oraşe mari. Unii dintre aceştia pregătesc sute de noi apartamente targetate pe acest program şi nu concep dezvoltarea fără "Prima Casă". Una dintre cele mai vehiculate afirmaţii legate de pro-gramul "Prima Casă" este aceea că nu a încurajat vânzarea locuinţelor noi. Nimic mai fals. Există dezvoltatori care au vândut zeci, chiar sute de apartamente noi prin acest program. Mai mult decât atât, aceşti dezvoltatori au construit sau adaptat preţurile în aşa fel încât să se încadreze în noul trend. Se pune astfel întreba-rea: dacă unii au putut să construiască şi să vândă aproape tot stocul de apartamente prin programul guvernamental, de ce nu au făcut-o şi ceilalţi?

Guvernanţii au stimulat fiscal şi monetar recesiunea

Economia României iese din recesiune în ciuda şi nu datorită politicilor fiscale şi monetare aplicate. Începând cu luna aprilie, România iese oficial din recesiune. Cel puţin potrivit Guvernului, care, prin vocea premierului Boc, a anunţat acest lucru încă de pe 16 februarie, probabil pentru a nu fi suspectat că face o glumă de 1 aprilie. Lăsând la o parte faptul că fragila creştere economică de 0,1% înregistrată în ultimul trimestru al lui 2010 se află cu mult sub marja de eroare, o revizuire viitoare a PIB-ului pu-tând-o transforma într-o creştere economică negativă, ar fi util de rememorat principalele evenimente şi erori care au marcat recesiunea românească, cea mai lungă din Europa.

Dividendele de jumătate de miliard de euro au dezmorţit Bursa

Investitorii au licitat puternic Zentiva şi Apcarom, companii care au anunţat dividende excepţionale.

Bursa de la Bucureşti a avut una dintre cele mai bune replici la nivel mondial în faţa valului de panică financiară pornit din Japonia, reuşind să reziste pe plus în ultimele două săptămâni în care unele pieţe au pierdut peste 10%. Cotaţiile au fost susţinute, printre altele, şi de dividendele de 2,16 miliarde de lei ce urmează să fie aprobate în a doua parte a lunii aprilie de către acţionarii a 20 de emitenţi. Dividendele anunţate până săptămâna trecută sunt cu 17% mai mari faţă de cele distribuite anul trecut pe Bursă, cu toate că Fondul Proprietatea, companie care în 2010 a acordat cele mai mari dividende, a anun-ţat anul acesta o sumă de cinci ori mai mică - 215 milioane de lei, fiind printre ultimii emitenţi în ceea ce priveşte randamentul dividendului. În coada clasamentului se mai găsesc şi alte companii importante, ca Transelectrica şi BRD, unde randamentele se pla-sează chiar sub 2%.

ZIARUL FINANCIAR

Cristina Trăilă, ANRMAP: Am prea puţină putere să ţin în frâu piaţa achiziţiilor publice, 19 miliarde de euro/an. ".De 20 de ani există o conivenţă frau-duloasă între instituţii ale statului şi firme"

Într-un interviu pentru ZF realizat înainte de a anunţa că achiziţii de miliarde de euro ar putea fi anulate, Cristina Trăilă a pronunţat de cinci ori în primele 10 minute propoziţia: "Nu pot!" Cristina Trăilă, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), spune că are prea puţină putere şi prea puţini oameni pentru a ţine în frâu o piaţă de 19 miliarde de euro în 2010 - valoarea procedurilor de achiziţie publică iniţiate în SEAP - Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Şefa Autorităţii pe Achiziţii, care, conform numelui instituţiei, ar trebui să monitorizeze achiziţiile publice pentru transparenţă şi pentru a obţine economii, primeşte datele solicitate "prin poştă". Instituţia nu face analize, nu monitorizează firme sau instituţii despre care pot exista suspiciuni de fraudă în funcţie de nivelul contractelor încheiate, pentru că se uită doar la "legalitatea fiecărui contract".

Badea de la Aedificia semnează contractul la Teatrul Naţional: 50 de milioane de euro

Contractul de reabilitare şi extindere a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), cu o valoare de circa 50 de milioane de euro, a fost câştigat de consorţiul format din Aedificia Carpaţi, companie con-trolată de omul de afaceri Petre Badea, şi Romtest Electronic, deţi-nu-tă de omul de afaceri Ion Tudoran, potrivit unui anunţ de atribuire publicat pe Sistemul Elec-tronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Prima zi cu H&M: Nu am văzut aşa ceva de dinainte de "90, când oamenii stăteau la coadă la ulei

Prima zi cu H&M: Nu am văzut aşa ceva de dinainte de "90, când oamenii stăteau la coadă la ulei. Peste 8.000 de oameni au intrat în magazinul H&M din centrul comercial AFI Cotroceni din Capitală în ziua deschiderii unităţii, iar vânzările au depăşit 50.000 de euro, potrivit estimărilor ZF care iau în calcul un bon mediu de 10 euro şi circa 5.000 de clienţi plătitori din cei 8.000 de vizitatori. Cu zece euro cumpărătorii puteau achiziţiona fie o fustă, fie un tricou, fie accesorii.

Coadă pentru iPad 2 în România

eMag, cel mai mare retailer IT&C local, a epuizat vineri "aproape imediat" primul lot de 80 de tablete Apple iPad 2 importat în ţară, iar compania se aşteaptă ca şi următoarele stocuri să fie vândute rapid, în condiţiile în care magazinul avea la finele săptămânii trecute precomenzi de la alte 720 de persoane. Prima variantă a tabletei iPad, lansată de Apple în aprilie 2010, s-a vândut anul trecut în aproximativ 10.000 de exemplare în România, potrivit estimărilor făcute de cei mai mari retaileri locali.

Cristian Hostiuc, ZF: 13 mai, ziua în care se decide viitorul lui Băsescu, Boc, Isărescu

Nu-mi amintesc ca în ultimii 20 de ani nişte rezultate economice, nişte cifre seci şi reci să fie aşteptate cu o asemenea înfrigurare şi teamă ca evoluţia economiei (PIB) din trimestrul I. De la preşedinte, premier, FMI, politicieni, analişti interni şi externi, bancheri, directori până la toată media, toţi vor sta cu ochii pe Institutul Naţional de Statistică, care pe 13 mai, ora 9.00 va da verdictul: am înregistrat sau nu creştere economică în primele trei luni ale anului faţă de trimestrul IV 2010. Dacă rezultatul va fi cu plus în faţă, am ieşit din recesiune. Conform teoriei, pentru a declara că a ieşit din recesiune, o economie are nevoie de două trimestre consecutive de creştere. Primul l-am avut în trimestrul IV al anului trecut, când economia a avut un plus de 0,1% ( mic ce-i drept, dar e cu plus, nu cu minus) faţă de trimestrul III.

Templeton a încasat 4,3 mil. euro pentru primele trei luni de administrare a Fondului Proprietatea

Grupul american Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului Proprietatea (FP), a încasat 18,3 milioane de lei (4,3 mil. euro) pentru primele trei luni de mandat (29 septembrie - 29 decembrie 2010), arată raportul anual al fondului. În acest interval administratorul a pregătit listarea la Bursă a fondului, a acţionat statul român în instanţă şi a făcut primele mutări în portofoliul fondului, prin achiziţii la BRD - Société Générale. Din 29 septembrie 2010, Fondul Proprietatea şi activele sale în valoare de circa de 3,8 miliarde de euro sunt administrate de compania americană Franklin Templeton prin sucursala din Bucureşti. În primele trei luni de mandat, prioritatea Franklin Templeton a fost pregătirea listării FP la Bursa de Valori Bucureşti, procedură finalizată pe 25 ianuarie 2011, când acţiunile FP au intrat la tranzacţionare.

Şeful FP i-a luat locul lui Ţepeş în conducerea Bursei

Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al companiei Franklin Templeton Investments şi manager al Fondului Proprietatea, a fost numit administrator provizoriu al Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce Daniel Ţepeş şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului BVB. Numirea lui Greg Konieczny în calitate de administrator provizoriu al BVB are loc ca urmare a faptului că două dintre fondurile de investiţii administrate de Templeton Asset Management, divizia de investiţii pe pieţele emergente a gigantului Franklin Templeton, sunt printre cei mai importanţi acţionari ai BVB.

Străinii duc euro la minimul anului. Ce face BNR?

Jucătorii străini, atraşi de randamentele încă ridicate la titlurile de stat româneşti, sunt cei care stau în spatele aprecierii tot mai rapide a leului din ultimele săptămâni, iar principala întrebare este acum cât de mult va permite BNR să coboare cursul. Riscul este ca o apreciere prea rapidă a cursului să fie urmată de o depreciere la fel de abruptă, care ar accelera şi mai tare inflaţia. BNR a calculat vineri un curs de 4,0881 lei pentru un euro, cu 1,39 bani mai puţin decât în ziua precedentă. Euro a coborât astfel la nivelul la care se tranzacţiona în martie anul trecut. Dolarul a pierdut 1,7 bani, coborând la 2,8876 lei, după ce a înregistrat deprecieri în faţa euro pe pieţele internaţionale. Întărirea leului a fost stimulată săptămâna trecută şi de declaraţiile mai multor oficiali ai BNR - culminând cu intervenţia de miercuri a viceguvernatorului Cristian Popa - care au afirmat că mişcarea este determinată de piaţă, iar leul se află încă în linie cu fundamentele economice.

Investiţiile publice au scăzut cu 17% în primele două luni

Cheltuielile de investiţii făcute de stat au scăzut în primele două luni ale anului cu peste 17% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, însumând numai 1,3 mld. lei, în timp ce veniturile bugetare totale au urcat cu 8,3%, la 27,5 mld. lei. Astfel, bugetul statului a continuat în februarie să încaseze venituri mai mari, datorită plusului consistent adus de TVA, însă autorităţile amână cheltuielile pentru investiţii care ar trebui să tragă economia din recesiune. Guvernul se lăuda că a primit acceptul FMI pentru a da drumul cheltuielilor de investiţii încă de la începutul anului, însă cifrele nu arată un proces investiţional încurajator din partea statului.

Şeful Erste şi-a dublat câştigul pe anul trecut la 2,8 mil. euro

Andreas Treichl, 58 de ani, care conduce grupul austriac Erste de peste 13 ani, a primit pentru rezultatele din 2010 o remuneraţie totală de aproape 2,8 milioane de euro, nivel mai mare cu 90% faţă de câştigul obţinut pentru 2009. Dublarea venitului său de la bancă provine dintr-un bonus de performanţă acordat în contul anului 2009 şi care s-a ridicat la aproximativ 1,3 milioane de euro, după ce în urmă cu un an întregul board al Erste renunţase la bonusuri în contextul crizei. Principalul criteriu pentru premierea CEO-ului Erste ţine de atingerea ţintei anuale de profit. În 2009 profitul net al grupului a fost de peste 903 mil. euro, faţă de o ţintă fixată la 1,15 mld. euro, însă obiectivul a fost considerat atins în condiţiile dublării costului cu provizioanele pentru credite, iar Treichl a luat un bonus cu 23% mai mare decât salariul anual care s-a ridicat la 1,050 mil. Euro.

Cel mai puternic laser din lume, construit în România

Construcţia celei mai puternice instalaţii de lasere din lume va începe anul viitor, la Măgurele. Aparatul va produce un fascicul de o putere comparabilă cu cea a tuturor becurilor dintr-o sută de miliarde de blocuri de 10 etaje. Se estimează că 80 - 90% dintre cercetătorii de aici vor fi străini, conform Gândul.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb