• ADEVARUL
• Superimunitatea lui Şova scoate românii în stradă
Mii de români din toată ţara au anunţat că ies vineri seară în stradă pentru a protesta faţă de imunitatea paralmentară. Puţin după ora 18.00, peste 100 de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală. La Cluj-Napoca şi Sibiu protestele s-au încheiat deja, acţiuni similare având loc în centrele oraşelor Timişoara, Constanţa, Iaşi, Bacău şi Oradea. Protestele care au avut loc în Cluj s-au încheiat în jurul orei 19.20, în timp ce sibienii se pregătesc să plece spre casă. "Jos, Ponta!", "Vrem anticipate!", "Ponta, nu uita / DNA te va sălta", "Ponta, nu uita / După Şova vei urma!", "Cuib de hoţi, la DNA cu toţi!" au scandat şi românii din teritoriu.
• Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat oficial că "procurorii au efectuat percheziţii domiciliare, în şase locaţii situate în: Bucureşti (o locaţie), municipiul Slatina (4 locaţii) şi o localitate din judeţul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză". Astfel, "ca urmare a percheziţiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştef Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc", mai arată sursa citată. Operele de artă erau ascunse în dulapuri şi pe sub paturi. Darius Vâlcov s-a prezentat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat de anchetatori.
• Eroare financiară: De ce a greşit fostul ministru Vâlcov când a cumpărat tablouri
Dacă fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, ar fi cumpărat dolari în loc de tablouri, el ar fi câştigat de peste trei ori mai mult din acest plasament. Iată o analiză comparativă a plasamentelor în artă, valută sau acţiuni bursiere. Adevărul Financiar a încercat să afle cât de profitabile sunt investiţiile în artă în România. Mai precis, care sunt randamentele principalelor fonduri de investiţii în artă şi care este evoluţia pieţei de artă. Randamentul anual al celui mai important fond de investiţii în artă, administrat de societatea de investiţii Certinvest, a fost de 8-9%, sub aşteptările de 15% prognozate la începutul lui 2014. Asta înseamnă ca arta a performat mai bine decât obşnuitul plasament bancar în lei, care a oferit deponenţilor un câştig de 3,5% anul trecut, dar este încă mult sub randamentele oferite de investiţiile la bursă sau în valute precum dolarul american, lira sterlină sau francul elveţian. În ultimul an, investitorii care au pariat pe dolar au avut un câştig de 30%, pe fondul creşterii accelerate a monedei americane în raport cu euro şi celelalte monede.
• Tunelurile secrete ale României
Subteranul României ar fi străbătut de aproximativ 500 de kilometri de tuneluri şi catacombe săpate încă din timpuri străvechi, conform autorilor unui volum intitulat "Secretele României subterane". Numeroase legende s-au păstrat până astăzi despre galeriile săpate în munţi sau sub cetăţi, cu rol de cale de refugiu a populaţiei din calea cotropitorilor. Ipoteza existenţei unei reţele de galerii subterane în interiorul Bucegilor circulă de ani de zile. Unii spun că ar fi o reţea care comunică pe sub pământ cu piramidele din Egipt, alţii, că acolo se ascund baze secrete pe care nimeni nu ar trebui să le cunoască. O altă categorie merge chiar până într-acolo încât susţine că ar fi o reţea construită de civilizaţii extraterestre care monitorizează atent tot ce se întâmplă pe pământ. Despre aceste tuneluri, a căror existenţă este amplu dezbătută, dar nu a fost confirmată, se spune că nu ar exista doar sub munţii Bucegi, ci în întregul arc carpatic, iar de ele se leagă mai multe legende.
• De ce Norvegia nu e în UE
Norvegienii au spus "NU" Uniunii Europene nu o dată, ci de două ori. Principalele motive ar fi că nu vor ca Bruxelles să se amestece în politica lor agricolă şi de pescuit şi se descurcă foarte bine datorită veniturilor din petrol. Totuşi, Norvegia participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, neavând însă, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE. În timpul campaniilor din 1972 şi 1994, sentimentul naţional s-a exprimat în special pentru a apăra drepturile pescarilor norvegieni. În 1990 statul norvegian a înfiinţat un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari. Anul trecut valoarea fondului ajunsese la 5.100 miliarde de coroane, echivalentul a peste 600 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionaţi de Banca Centrală. Ei sunt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare.
• Culmea inspecţiei fiscale la Suceava: patron avertizat de ANAF pentru un plus în gestiune de 14 bani
După ce au închis punctul de lucru al SC Killer SRL Horodnic de la Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru o lipsă în gestiune de 50 de lei, inspectorii antifraudă ar fi luat o altă decizie controversată. Cazul magazinului SC Killer SRL Horodnic din judeţul Suceava a făcut deja înconjorul ţării după ce inspectorii ANAF - Direcţia Regională Antifraudă au dispus închiderea unităţii pentru un minus în gestiune de 50 de lei. Patronul susţine că situaţia este ridicolă şi că nu intenţionează să respecte sancţiunea ANAF dispusă pe 19 martie - închiderea magazinului şi amendă de 5.000 de lei. Scheul susţine că a doua zi, pe 20 martie, situaţia a căpătat accente şi mai ridicole, inspectorii fiscali constatând la un alt punct de lucru, al SC Killer SRL Horodnic din incinta Iulius Mall Suceava, un plus în gestiune de 14 bani. Descoperirea a fost de natură să-i aducă un avertisment administratorului firmei.
• Mizele războiului din Yemen. Până şi Vladimir Putin e interesat
Ofensivă saudită pentru a contracara influenţa iraniană în Yemen riscă să se transforme într-un război generalizat care poate ameninţa furnizarea globală cu petrol. O coaliţie coordonată de Arabia Saudită a efectuat zeci de raiduri aeriene împotriva insurgenţilor din Yemen şi pregăteşte o invazie terestră pentru apărarea preşedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi, în timp ce Iranul a cerut oprirea bombardamentelor, soldate cu cel puţin 20 de morţi. La operaţiune participă zece ţări, petromonarhiile din Golf, dar şi de Iordania şi Egipt, Marocul, Sudanul şi Pakistanul. O vastă coaliţie cu o dominantă sunnită, împotriva rebelilor şiiţi houthi. Iranul, acuzat de Arabia Saudită că susţine insurgenţii şiiţi din Yemen, a cerut oprirea imediată a raidurilor aeriene, promiţând că va contribui la stabilizarea situaţiei. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său Iranian Hassan Rohani au cerut încetarea imediată a ostilităţilor în Yemen.
• Băsescu, despre noul ministru al Finanţelor: Teodorovici a votat împotriva arestării lui Şova. Halal Revoluţie pe 16 noiembrie
Fostul preşedinte Traian Băsescu îl critică pe actualul şef al statului, Klaus Iohannis, că a acceptat propunerea lui Victor Ponta la şefia Ministerului de Finanţe în persoana lui Eugen Teodorovici, care, în calitate de senator, a votat împotriva arestării lui Dan Şova. "Eugen Teodorovici, senator PSD de Buzău şi ministru al fondurilor europene a votat împotriva reţinerii şi arestării lui Dan Şova. După vot, într-un (foarte) tîrziu a reacţionat chiar şi preşedintele României, cu un limbaj de lemn şi fără să explice consecinţele. Şi pentru că totul este..."pas cu pas" într-un şi mai mare tîrziu preşedintele României se întreabă dacă avem un conflict între puterile statului. Eu cred că avem doar o golănie. Iar astăzi s-a făcut "pasul" decisiv. V. V. Ponta şi Klaus Iohannis au convenit ca Eugen Teodorovici să devină ministru al finanţelor publice . Bravos naţiune, halal revoluţie pe 16 noiembrie 2014", a scris Băsescu, pe Facebook.
• FMI: România nu are spaţiul necesar până nu îmbunătăţeşte colectarea taxelor şi administrarea veniturilor
România nu are spaţiu să reducă taxele până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor, potrivit raportului aprobat de board-ul FMI după consultările cu autorităţile române, care remarcă reducerea dezechilibrelor, dar şi încetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice. România rămâne totodată vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată, se notează în raport. În privinţa noului Cod Fiscal pregătit de guvern, reprezentanţii FMI consideră că reducerea taxelor ar putea să pună în pericol disciplina fiscală. Autorităţile române propun pentru 2016 reducerea TVA, a accizelor, taxelor pe dividende şi să elimine taxa pe construcţiile speciale, măsuri cu un impact direct asupra veniturilor estimat la 2,2% din PIB, se arată în raport.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mărturia cutremurătoare a iubitei lui Andreas Lubitz
Copilotul masacrului din Alpi avea probleme psihice mult mai grave decât indicau reţetele sau concediile medicale descoperite de echipa de anchetă. Era pur şi simplu nebun! Fosta lui iubită a dezvăluit lucruri şocante din intimitatea lor, lucruri care au îngrozit-o atât de tare încât a decis să-l părăsească. Pilotul ucigaş Andreas Lubitz era un adevărat maestru al disimulărilor pe timpul zilei şi mai ales în prezenţa străinilor. Părea un tânăr la locul lui, politicos şi liniştit. Nimeni nu ar fi bănuit ce gânduri întunecate îi brăzdau mintea. Pe timpul nopţii nu îşi mai putea însă controla nebunia. Visa urât, avea coşmaruri înfiorătoare, vorbea mult în somn şi se trezea urlând: "NE PRĂBUŞIM", povesteşte fosta lui parteneră. Mărturiile acesteia pentru presa germană şi preluate de dailymail.co.uk sunt cutremurătoare. Tânăra dezvăluie că, anul trecut, Lubitz i-a spus la un moment dat pe un ton ameninţător: "într-o zi am să fac ceva care va schimba tot sistemul iar numele meu va fi pe buzele tuturor".
• De ce doarme Klaus Iohannis în palton când stafia USL bântuie Senatul României?
Au trecut numai 4 luni din momentul în care Klaus Iohannis a devenit preşedinte pentru câteva motive simple şi foarte clare. Motive pe care noul preşedinte al României pare că le-a uitat deja. Dezamăgeşte Iohannis atât de repede? Şeful statului doarme în post şi în palton în timp ce stafia USL bântuie sinistru prin Senatul României, scandalizând publicul până dincolo de punctul de fierbere care produce proteste de stradă. Este inexplicabil motivul pentru care Klauss Iohannis a moţăit în timp ce 67 de senatori ai ruşinii naţionale sfidau o ţară întreagă pentru interesul direct şi personal al lui Victor Ponta. Faptul că şeful PSD şi-a asumat riscuri uriaşe pentru a-l proteja pe Dan Şova expune o teamă uriaşă. Este evident că lui Victor Ponta îi este foarte frică de momentul în care prietenul şi fostul lui partener de avocatură ajunge după gratii, altfel nu accepta asumarea unor asemenea riscuri.
• ING vrea o româncă în Consiliul de Supraveghere din Olanda
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, a fost propusă de ING Group NV ca membru în Consiliul de Supraveghere (CS), pentru un mandat pe patru ani, până în 2019. A fost invocată experienţa sa bogată în domeniul financiar şi comercial. Acţionarii urmează să ia o decizie în data de 11 mai. Potrivit mediafax.ro, olandezii au propus-o pe Gheorghe în Consiliul de Supraveghere graţie experienţei bogate pe care a acumulat-o în conducerea unor companii listate de mari dimensiuni, cunoştinţele şi experienţa în sectorul financiar, precum şi în comerţul internaţional şi în industrie, se arată în convocatorul AGA al băncii. Numirea Marianei Gheorghe a trebuie aprobată de Banca Centrală Europeană. Mariana Gheroghe, care are dublă cetăţenie (română şi britanică), a lucrat, din 1993, pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai intâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-est şi Regiunea Caspică. Între 1991 şi 1993, ea a deţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Finanţelor, la Departamentul de Finanţe Internaţionale.
• Colecţia din şpagă a lui Vâlcov a ajuns la Miss Universe România
După ce joi seara anchetatorii au găsit 94 de tablouri în pereţi, ieri, procurorii au continuat să caute comorile lui Vâlcov în cimitirul din Slatina. O mare parte din tablourile din colecţia de artă luată din şpagă de fostul ministrul al Finanţelor, Darius Vâlcov, erau cumpărate de la cea mare casă de licitaţie din lume, Christie's.Spre exemplu, lucrarea "Victor Hugo" a pictorului Andy Warhol (1928- 1987) a fost cumpărată cu 30.000 de dolari. Deşi erau ascunse în spatele unor pereţi falşi, lucrările lui Vâlcov erau deja prezentate pe site-ul unei galerii din România. Lucrarea "Zână", realizată în tuş pe hârtie, a lui Pablo Piccaso (1881-1973), găsită de procurorii în spatele pereţilor, este prezentată şi pe site-ul Galeriei Raphael. Surprinzător, directorul ga leriei este Miss Univers România 2011, Larisa Popa. Aceasta este chiar din Slatina, unde Vâlcov a fost primar (2008-2012). Darius Vâlcov ar putea fi reîncarcerat săptămână viitoare, când se judecă contestaţia DNA privind arestul la domiciliu pe care l-a decis, joi, Înalta Curte
• JURNALUL NATIONAL
• Fabrica de "surse DNA" merge cu tehnologie Eugen Ionescu - absurdul s-a născut la Slatina
O noua varianta scoasa pe piata de "sursele dna" in cazul pinacotecii secrete Valcov. De ce achizitiona fostul primar de Slatina atatea tablouri? Intrebare care primeste un raspuns destul de contorsionat in logica. Valcov dorea sa faca o expozitie cu operele de arta achizitionate pe care urma sa le vanda, asigurand astfel spalarea banilor! In vederea operatiunii, Valcov cumparase deja locul pentru sala de expunere aflata in curs de amenajare cand au inceput procurorii DNA investigatiile. Speriat, Valcov ascunde tablourile prin casele neamurilor si prietenilor politici. Aria de raspandire a tezaurului cuprinde Osica de Sus, o localitate nenominalizata din Ialomita si, locul de ascuns amantii - sub pat, in domiciliul conjugal. Aceeasi zvonistica oficializata da si amanuntul spumos ca agentul de arta, care achizitiona tablouri la licitatii prin Bucuresti, era soferul Susala. Daca nu putea ajunge la expertul Susara, mergea si un Susala care suna destul de apropiat. Povestea absurda pusa in circuit are logica doar pusa in legatura cu faptul ca la Slatina s-a nascut in 1909 cel care avea sa devina parintele teatrului absurdului.
• Andreas Lubitz, copilotul avionului Germanwings ERA BOLNAV!
Procurorii care angchetează tragedia din Alpii Francezi au anunţat că, printre documentele găsite în timpul percheziţiei la domiciliul copilotului Andreas Lubitz, se află şi un document medical prin care, în ziua tragediei, îi era interzis să-şi exercite profesia, din cauza unei anume boli, nespecificată de anchetatori. Documentul medical a fost găsit bucăţi. "Au fost găsite documente care conţineau informaţii medicale ce indică o boală şi tratamentul corespunzător prescris de medici", au declarat procurorii într-un comunicat în care au precizat că în locuinţa copilotului nu s-a găsit vreun bilet de sinucigaş sau vreun indiciu de natură politică sau religioasă
• Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis vineri judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia nu este definitivă, însă e executorie, astfel încât deputatul trebuie să se prezinte la arestul Poliţiei Capitalei. Theodor Nicolescu a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul ANRP. Potrivit DNA, la 12 ianuarie 2015, Guvernul României a sesizat DNA cu privire la faptul că în decursul anului 2009 Curtea de Conturi a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control care a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.