REVISTA PRESEI - 28.04.2012

Willy Homner
Revista Presei / 28 aprilie 2012

REVISTA PRESEI 28.04.2012

ADEVARUL

Guvernul Ungureanu a căzut! Victor Ponta a fost desemnat premier de către Traian Basescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, aseară, decretul prin care îi încredinţează liderului PSD Victor Ponta misiunea de a forma viitorul Cabinet. Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis, ierii, în urma moţiunii de cenzură înaintate de USL. Executivului condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost destituit cu 235 de voturi pentru şi nouă împotrivă, cu patru peste limita necesară. În urma consultărilor avute de preşedintele Traian Băsescu cu partidele şi fomaţiunile parlamentare, singurul nume pronunţat pentru a fi desemnat prim-ministru a fost cel al lui Victor Ponta.

Ponta, 17 aprilie: "Nu o să fiu niciodată premierul lui Băsescu"! 27 aprilie: Ponta formează Guvernul

Victor Ponta declara în urmă cu aproape trei săptămâni că nu o să accepte niciodată să fie prim-ministrul lui Traian Băsescu, fiindcă el nu este nici Emil Boc, şi nici Mihai Răzvan Ungureanu. "Eu nu vreau şi nu o sa fiu niciodată primul ministru al lui Traian Băsescu. Eu nu sunt nici Emil Boc şi nici Mihai Razvan Ungureanu, să mă pună Traian Băsescu în funcţie la mişto, nici măcar în băşcălie sau în glumă", declara atunci Victor Ponta. Preşedintele PSD făcea această afirmaţie categorică după ce şeful statului dezvăluise, la o emisiune aB1 Tv, că i-ar fi propus acest lucru lui Ponta, în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Cotroceni. Iată că acum, după moţiunea de cenzură de vineri, Ponta acceptă.

Ungureanu după căderea Guvernului: Eu personal nu mi-am spus ultimul cuvânt

După trecerea moţiunii de cenzură, premierul i-a convocat pe miniştrii săi la Guvern într-o ultimă şedinţă, care a fost însă destul de scurtă pentru că Ungureanu a trebuit să meargă la Cotroceni la o discuţie cu Traian Băsescu. "În scurta discuţie avută cu membrii Cabinetului, premierul nu a lăsat să se vadă că ar fi afectat de votul din Parlament, dar unii miniştri, mai ales din rândul UDMR, sunt serios afectaţi", au relatat surse citate de Mediafax. Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ieri. Prima moţiune de cenzură înaintată de USL faţă de Executivul condus de Ungureanu a primit 235 de voturi pentru, cu patru peste câte avea nevoie pentru a fi aprobată. Vezi aici detalii! După aflarea votului, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul timp de 78 de zile şi că rezultatul votului la moţiune este un efect al democraţiei.

Surse: Cum arată schiţa Guvernului Ponta

Liderii USL au avut primele discuţii exploratorii, în care au analizat cine ar putea face parte din guvernul pe care îl va conduce Victor Ponta. Printre ministerele pe care le-ar putea lua liberalii se numără cel al Finanţelor, pentru care PNL l-a pregătit pe Claudiu Doltu, profesor la ASE. De altfel, Claudiu Doltu a fost secretar de stat la finanţe în Guvernul Tăriceanu. Ministerul de Interne va reveni, cel mai probabil PSD şi ar putea fi preluat fie de Liviu Dragnea, fie de Dan Nica. În cazul în care Nica preia internele, Liviu Dragnea va prelua Ministerul Dezvoltării Regionale. Senatorul PSD Dan Şova ar putea deveni ministrul Justiţiei. Senatorul PNL Mircea Diaconu este favorit pentru preluarea ministerului Culturii. Mariana Câmpeanu (PNL) ar putea reveni la Ministerul Muncii, pe care l-a mai condus în timpul Guvernului.

Mario Monti critică politicile de austeritate în cadrul zonei euro

Mario Monti, primul ministru al Italiei, s-a alăturat corului de critici la adresa reformelor bazate pe implementarea de măsuri de austeritate în zona euro, considerând că acestea au ca rezultat contractarea economiei europene şi că ar putea intensifica al doilea val de recesiune. Vorbind la o zi după ce Francois Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa şi favoritul la câştigarea acestora, şi-a detaliat planurile pentru un nou pact european pentru stimularea creşterii economice, Monti a declarat joi că, în timp ce disciplina bugetară este necesară, aceasta trebuie însoţită de măsuri care să stimuleze cererea pe piaţă, anunţă publicaţia financiară "Financial Times".

Ratingul Spaniei, redus pentru a doua oară în acelaşi an de către S&P

Evaluarea financiară a Spaniei a fost redusă pentru a doua oară în acest an de către agenţia de rating Standard & Poor's, care şi-a motivat decizia citând "o deteriorare" în cadrul prognozei pentru deficit a ţării. Totodată, S&P a declarat joi că devine din ce în ce mai probabil ca guvernul spaniol să ofere susţinere financiară adiţională sectorului bancar al acestei ţări, anunţă CNBC. Ratingul obligaţiunilor spaniole pe termen lung a fost redus de la "A" la "BBB+" în timp ce ratingul obligaţiunilor pe termen scurt a fost redus de la "A-1" la "A-2". Prognoza S&P asupra obligaţiunilor spaniole pe termen lung este, în prezent, negativă.

Dominique Strauss Kahn îşi acuză adversarii politici că au "orchestrat" consecinţele cazului Sofitel

Dominique Strauss-Kahn îşi acuză adversarii politici că s-au folosit de scandalul Sofitel pentru a îi compromite candidatura la alegerile prezidenţiale franceze, într-un interviu publicat de cotidianul The Guardian conform căruia el se referă la persoane "asociate cu Nicolas Sarkozy". "Poate că am fost naiv din punct de vedere politic, dar pur şi simplu nu am crezut că vor merge atât de departe (...) nu credeam că ei ar putea găsi ceva în măsură să mă oprească", a declarat DSK jurnalistului american Edward Epstein, autorul interviului publicat de cotidianul britanic între cele două tururi de scrutin ale prezidenţialelor franceze.

Slovacia: Guvernul social-democrat renunţă la cota unică de 19% şi creşte impozitele pentru cei bogaţi

Noul guvern slovac de stânga a prezentat vineri liniile directoare ale proiectului său de reformă a finanţelor publice, renunţând la cota unică de 19%, apreciată de mediul de afaceri, şi crescând impozitele percepute companiilor şi celor bogaţi, relatează AFP. "Guvernul nu acceptă ca creşterea taxelor pe consum să fie singura sursă care să genereze creşterea încasărilor pentru reducerea deficitului bugetar", se arată în programul cabinetului social-democrat al premierului Robert Fico. "Va fi instituită o impozitare progresivă pe veniturile persoanelor fizice şi juridice care depăşesc un anumit nivel", mai scrie în document, fără să se dezvăluie date concrete. Partidul social-democrat Smer-SD a câştigat detaşat alegerile legislative anticipate de pe 10 martie, care au adus o grea înfrângere dreptei, slăbită de scandalurile de corupţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Băsescu

Preşedintele PSD Victor Ponta a acceptat fără ezitare să fie desemnat prim-ministru cu toate că, recent, afirma răspicat că nu vrea să fie premierul lui Traian Băsescu şi că preia funcţia doar după alegeri. Victor Ponta are la dispoziţie 10 zile pentru a veni cu lista de miniştri şi cu programul de guvernare pentru a cere votul de învestitură. Premierul desemnat are nevoie să întrunească majoritatea voturilor parlamentarilor, adică 231. Exact cât a avut nevoie Opoziţia pentru demiterea guvernului Ungureanu. Guvernul Ponta se bazează pe cele 226 de voturi ale USL, dar şi pe grupul minorităţilor naţionale. De altfel, deputaţii minorităţilor au avut o contribuţie decisivă la aprobarea moţiunii de cenzură prin care Guvernul Ungureanu a fost demis. Din cele 235 de voturi pentru moţiune, zece au venit de la grupul minorităţilor, aflat în coaliţia guvernamentală care, oficial, îl susţinea pe Ungureanu.

Guvernare sau suspendare

Deşi afirma că "niciodată în mandatul său nu-l va desemna pe Victor Ponta premier", şeful statului a dat curs solicitării făcute de liderii Opoziţiei. USL a clamat la Cotroceni deţinerea majorităţii parlamentare şi l-a propus pe Victor Ponta. Cum nu au mai existat alte propuneri - PDL se retrăsese din joc, spunând că nu avansează niciun candidat de prim-ministru - iar UDMR ceruse alegeri anticipate, varianta Ponta a fost singura fezabilă. USL a mers la Cotoceni anunţând public o poziţie de forţă: Traian Băsescu îl desemnează pe Victor Ponta ca prim-ministru sau, dacă nu, atunci declanşează suspendarea acestuia din funcţia de preşedinte al României, după cum anunţa vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, înaintea de a intra pe poarta Cotrocenilor.

Cabinetul Ponta: schiţă cu favoriţii

Viitorul guvern USL va lucra pe structura celui actual, susţin surse din cadrul acestei alianţe: 16 miniştri şi un vicepremier. Portofoliile nu vor fi împărţite după principiul "unul mie, unul ţie", ci vor fi luate în considerare trei-patru nume pentru fiecare minister. Există însă şi favoriţi: pentru scaunul de vicepremier sunt în cărţi conservatorul Daniel Constantin şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Dragnea este vehiculat şi la Interne, alături de Dan Nica, dar şi la Dezvoltare Regională, unde ar putea fi şi un tehnocrat. La Externe - Titus Corlăţean, Justiţie - Dan Şova, Industrie - Iulian Iancu sau Constantin Niţă, Sănătate - Florian Popa sau Nicu Bănicioiu, Mediu - Carmen Moldovan. De la PNL, Claudiu Doltu este dat la la Finanţe, Eduard Hellvig - Transporturi, Mircea Diaconu - Cultură, Maria Cîmpeanu- Muncă, Corneliu Dobriţoiu- Apărare, Relu Fenechiu - Comunicaţii, Andrei Marga - Educaţie. La Agricultură este dat Daniel Constantin, la Fondurile Europene - un tehnocrat sau liberala Ramona Mănescu, iar la Economie, analistul Liviu Voinea sau un alt tehnocrat.

Ungureanu a jucat cartea decenţei la moţiune

Premierul şi-a centrat discursul din Parlament pe două teme majore: pericolul destabilizării economice şi degradarea limbajului politic. În discursul rostit în parlament, Mihai Răzvan Ungureanu a demontat toate acuzaţiile formulate în textul moţiunii de cenzură, apreciind, de la bun început, că ideile din document îl fac să se întoarcă în timp la începutul anilor '90. "Am avut senzaţia unei căderi în timp, unde naţionalismul întunecat şi xenofob al începuturilor de ani '90 se amestecă cu genul de lozinci de tipul < Nu ne vindem ţara! >Trăiesc cu senzaţia că deşi România şi cetăţenii români sunt în UE, autorii şi semnatarii acestei moţiuni sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aş fi putut eu vreodată imagina", a apreciat premierul demis.

UNPR va vota pentru validarea viitorului guvern Ponta. Oprea: Până la urmă suntem prieteni!

UNPR va vota la şedinţa care va fi consacrată validării noului cabinet Ponta. Potrivit liderului UNPR, Gabriel Oprea, formaţiunea sa a optat dintotdeauna pentru asigurarea stabilităţii politice şi va asigura acest cadru pe viitor. Oprea a pomenit şi de alte două elemente care au contat în această decizie : sprijinul public acordat de PSD şi de Ponta proiectului UNPR privind taxarea marilor averi, dar şi prietenia sa cu liderul social-democrat.

Îngheaţă negocierile cu FMI

Primele efecte ale căderii guvernului în economie: FMI suspendă negocierile, iar cursul leului atinge maximum istoric. Misiunea de evaluare formată din FMI, Comisia Europenă şi Bănca Mondială va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în România cel puţin câteva zile. "Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic", a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.

Chinezii se vor STĂPÂNII ABSOLUŢI: Pun mâna pe cel mai mare port de la Marea Neagră

Miliardele promise de Beijing statelor europene aflate în pragul colapsului transformă "bancherul americanilor" în "finanţatorul europenilor". Ce câştigă China din acest joc? După ce au pus stăpânire pe cel mai important port din Atena, chinezii încep să bată apropouri cum că şi-ar dori să obtină în concesiune cel mai larg port la Marea Neagră. Este vorba despre portul Varna de la bulgari, pentru care investitorii chinezi îşi manifestă interesul, conform declaraţiilor făcute de ambasadorul Chinei în Bulgaria, citate de novinite.com. Multe dintre statele europene îngenuncheate de criză au făcut apel la ajutorul Chinei, ţara cu cele mai mari rezerve valu­tare din lume. Vizite după vizite şi declaraţii de prietenie şi susţinere fără precedent au loc între preşedinţi şi premieri europeni şi omologii lor chinezi.

La Bucureşti vor veni fotbalişti de 321 de milioane de euro

Athletic Bilbao şi Atletico Madrid, echipe doldora de vedete, se vor duela în Capitală, pe 9 mai, pentru Liga Europa, al doilea trofeu continental ca importanţă. La Bucureşti vor veni jucători de 321.200.000 de euro. Conform transfermarkt.de, lotul lui Atletico are o cotă comună de 179.500.000 de euro, iar cel a lui Athletic e o idee mai "ieftin": 141.700.000 de euro. Se spune despre basci că reprezintă cel mai mândru popor din Europa. Originile limbii euskera se pierd în negura vremurilor. Nu se aseamănă cu nicio altă limbă europeană. Înfiinţată, culmea, de englezi, echipa Athletic Bilbao, exceptând anii de început, nu a fost compusă decât din jucători de origine bască. În fotbalul mare, Athletic e un caz unic. Fanii basci sunt pregătiţi să-l huiduie copios pe Principele don Felipe, fiul Regelui Juan Carlos al Spaniei, care şi-a anunţat prezenţa în tribune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb