Persoanele fizice care afişează averi considerabile vor fi somate de Fisc să-şi declare bunurile din proprietate, banii din conturi, datoriile şi cheltuielile. Criteriile după care vor fi selectate "victimele" sunt misterioase. După mai mulţi ani în care au analizat în secret averile a cel puţin 300 de bogătaşi de top, inspectorii fiscali au creionat şi o formulă prin care - dacă respectivele persoane prezintă vreun risc de evaziune - să-i oblige pe cei vizaţi să-şi declare averile. De la terenurile, clădirile, maşinile şi alte bunuri din proprietate (chiar şi animalele de rasă) - care sunt, de regulă, la vedere - până la cele mai puţin vizibile, cum ar fi poliţele de asigurare, banii din conturi sau diverse active cu valori de peste 10.000 de lei, toate vor fi trecute într-o declaraţie "de patrimoniu şi venituri" al cărei formular a fost publicat luni pe site-ul Finanţelor sub formă de proiect.
• E oficial: proiectul privind Roşia Montană a fost votat în Guvern. Statul a obţinut creşterea participaţiei la 25% şi o redevenţă de 6%
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost votat după ce a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi. Exploatarea va aduce la bugete 2,3 miliarde de dolari, după ce statul a obţinut o creştere a participaţiei la 25% iar redevenţa va fi de 6%. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării. Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
• E oficial: magistraţii corupţi rămân fără pensii speciale
Executivul a aprobat, în şedinţa de Guvern de mari, ordonanţa de urgenţă care prevede ca magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, cei excluşi din magistratură din acelaşi motiv, precum şi aceia care au comis o infracţiune care aduce atingere prestigiului justiţiei să nu mai beneficieze de pensiile de serviciu. Dacă va fi adoptată, legea prevede suspendarea plăţii pensiei pentru magistraţii care au un dosar în care sunt acuzaţi de corupţie până la soluţionare cauzei. Cu toate acestea, dacă se dovedeşte în instanţă că respectivii sunt nevinovaţi aceştia îşi vor primi pensia. Conform proiectului, de la momentul intrării în vigoare a legii, prevederile se aplică şi magistraţilor condamnaţi definitiv anterior, indiferent de momentul pensionării. În actul normativ se prevede şi că hotărârea de condamnare rămasă definitivă se comunică de către instanţa de executare către CSM şi casa teritorială de pensii competente.
• Siria, pe punctul de a isca un război internaţional
Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se reuneşte miercuri pentru a analiza situaţia din Siria şi pentru a decide dacă va demara o ofensivă militară coordonată. Este însă puţin probabil ca în Consiliu să se ajungă la un acord, dat fiind că Rusia şi China sunt aliaţi tradiţionali ai Siriei, iar Moscova s-a pronunţat ferm împotriva oricărei astfel de acţiuni şi îşi va folosi cu siguranţă dreptul de veto pentru a bloca iniţiativa. Însă marile puteri vestice, în frunte cu Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Canada, Germania şi Italia au anunţat în repetate rânduri de la începutul acestei săptămâni că sunt pregătite să întreprindă acţiuni militare pe cont propriu, fără aprobarea Consiliului de Securitate.
• Germania avertizează: Microsoft foloseşte Windows 8 pentru a-şi spiona utilizatorii şi NSA poate accesa datele
Guvernul german avertizează că Microsoft se foloseşte de Windows 8 pentru a spiona utilizatorii. Acest amănunt e amplificat de faptul că americanii pot permite accesul şi agenţiei NSA. Informaţiile au fost obţinute de publicaţia germană "Die Zeit" de la Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei (BFSI). Business Insider prezintă informaţii furnizate de experţi în IT din Germania cu privire la modul în care Microsoft se foloseşte de cel mai nou sistem de operare al său pentru a obţine acces la computerele utilizatorilor. Se pare că Microsoft a implementat în Windows 8 o poartă de acces, iar cheia de acces este foarte posibil să o aibă şi NSA, agenţia de informaţii americană care tot apare în multiplele cazuri de spionaj dezvăluite în ultimele luni. Scopul iniţial a fost pentru a verifica securitatea computerului şi dacă sunt instalate aplicaţii piratate.
• PNL, război pe faţă cu Justiţia
Acţiunile recente ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis răni vechi în rândul liberalilor, liderul partidului, Crin Antonescu, acuzând atât DNA, cât şi ANI, de faptul că îşi îndreaptă acţiunile exclusiv către PNL. "Nu întâmplător, ANI nu are altă activitate, de un an, decât PNL. Nu întâmplător, cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, Nelu Iordache nu îşi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat.", a declarat Antonescu, furibund. Liderul liberal a continuat, insinuând că relaţia conflictuală cu şeful statului ar fi motivul din spatele acestor anchete: "PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său". Antonescu a declarat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va fi interpelat la începutul sesiunii parlamentare pentru a da explicaţii în legătură cu activitatea DNA. Antonescu vrea o statistică oficială referitoare la numărul dosarelor demarate de DNA împotriva liberalilor.
• Guvernul introduce ajutoare financiare pentru cei care se încălzesc cu energie electrică şi creşte cuantumul ajutoarelor pentru gaze
Persoanele şi familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare cuprinse între 48 lei şi 240 lei pentru încălzirea cu energie electrică, în vreme ce cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creşterea cu 6 % a preţului la gazele naturale, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate astăzi de Guvern. Ajutoarele variază între 48 de lei pentru cei cu venituri de 615 lei pe persoană şi 240 de lei pentru cei cu 155 de lei pe persoană. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat că suma "acoperă între 90-100% din costurile de încălzire". În baza ordonanţei, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.
• Preţul ţiţeiului atinge valori record, pe măsură ce conflictul din Siria se acutizează
Preţul ţiţeiului a crescut puternic pe fondul temerilor investitorilor care urmăresc evoluţia războiului civil din Siria, ţară vizată de sancţiuni dure ale comunităţii internaţionale. Preţul aurului negru tranzacţionat pe bursa londoneză a atins marţi recordul maxim al ultimelor patru luni, în timp ce ţările occidentale se pregătesc pentru o acţiune militară, în cazul în care se dovedeşte folosirea armelor chimice împotriva sirienilor. Aversiunea faţă de risc a investitorilor a generat mişcări în piaţă, propulsând preţul ţiţeiului către valori record. Bursa din Statele Unite ale Americii a afişat marţi un maxim de 109,32 de dolari pentru un baril de ţiţei, în creştere cu aproximativ trei dolari pe zi, atingând cel mai ridicat nivel al acestui an. Pe de altă parte, pe bursa londoneză, de referinţă la nivel mondial, a fost stabilit un record de 114,06 dolari, maximul ultimelor patru luni.
• CURENTUL
• Voiculescu îşi pregăteşte fuga la Bruxelles
Pentru Dan Voiculescu funia se cam apropie de par, dacă de gândim că ultimul termen în procesul ICA, în care este acuzat că a prejudiciat statul cu circa 60 de milioane de euro, este peste două zile, iar mogulul s-a ales cu o nouă urmărire penală pentru complicitate la şantaj în dosarul lui Sorin Alexandrescu, directorul Intact Group. Colac peste pupăză, se pare că este în lucru un nou dosar de şantaj pe numele lui Voiculescu, în urma denunţului făcut de omul de afaceri Nelu Iordache, după cum relatau televiziunile de ştiri săptămâna trecută. În această situaţie extrem de complicată pentru Dan Voiculescu, fostul turnător la Securitate se pregăteşte deja pentru un plan B, vehiculat deja în mediile politice de la Bucureşti: fuga la Bruxelles, prin intermediul unei candidaturi la alegerile europarlamentare din mai 2014.
• Rovana Plumb vrea să lase ariile protejate la cheremul rechinilor imobiliari
Un incendiu declanşat intenţionat de cineva care vrea să construiască într-o arie protejată sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul Naţional Retezat sau Delta Dunării să-şi piardă statutul de arie protejată şi să ajungă la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanţă pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Documentul prevede ca în cazul în care o arie naturală protejată este distrusă "în parte", îşi poate pierde statutul. Asta în loc ca autorităţile să se ocupe de refacerea zonei şi protejarea ei. De asemenea, potrivit proiectului, pentru intervenţiile în zonă, avizul administratorilor şi custozilor (ONG-uri, Universităţi) devine consultativ, până acum acest aviz fiind obligatoriu. Cu alte cuvinte, guvernarea USL pregăteşte o lege care va cădea ca o mană cerească pentru interesele rechinilor imobiliari care au sponsorizat din plin alianţa aflată la guvernare, aşteptând acum desigur şi răsplata.
• CURIERUL NATIONAL
• Finanţele, cu lupa pe averile persoanelor fizice
Conform unui proiect de ordin al ministrului Finanţelor, persoanele fizice verificate sunt constrânse să declare toate bunurile mobile şi imobile din ţară şi străinătate. Printre cei vizaţi sunt cei care deţin multe terenuri şi animale sau cei care construiesc şi vând ca persoană fizică. Scopul acesteia este lărgirea bazei de impozitare şi detectarea celor care au acumulat averi importante fără să contribuie corespunzător la bugetul de stat. Ministerul Finanţelor Publice a stabilit modalitatea prin care poate constrânge persoanele fizice să-şi declare toate bunurile mobile şi imobile din ţară şi străinătate, inclusiv eventualele conturi deţinute, elaborând în acest sens un proiect de ordin de modificare a Codului de procedură fiscală. Scopul? Lărgirea bazei de impozitare şi detectarea celor care au acumulat averi importante fără să contribuie corespunzător la bugetul de stat.
• Spaţiile de birouri şi centrele comerciale sunt încă atractive pentru investitori
Valoarea investiţiilor imobiliare ar putea ajunge în acest an la 200 milioane euro, nivel similar cu cel de anul trecut, însă mult mai scăzut decât în urmă cu doi-trei ani, potrivit unui raport al CBRE România. Volumul total investiţional din România a crescut cu 32% la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Proprietăţile prime din întreaga ţară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaţionali, cât şi pentru cei locali, o creştere a acestui interes fiind înregistrată pe piaţa de centre comerciale. "Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 - 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta", a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE România.
• Aproape 55.000 de jocuri mecanice populează barurile şi sălile de joc din România
În România sunt autorizate 11.574 de locaţii care pot opera aparate de tip slot-machine, acestea găzduind, potrivit datelor Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi - ROMSLOT, 54.548 de jocuri mecanice. Raportat la o populaţie de 19,5 milioane de cetăţeni, în România este disponibil un aparat la un număr de aproximativ 355 de persoane. Potrivit datelor publicate de ROMSLOT, numărul actual de aparate mecanice disponibile în toată ţara se situează la un nivel asemănător cu cel de anul trecut. Conform statisticilor internaţionale, alte ţări europene înregistrează un număr de aparate mai mare decât cel din România, raportat la populaţia ţării. De exemplu, în Italia numărul acestora se ridică la peste 350.000, la o populaţie a ţării de 3 ori mai mare, iar în Spania sunt înregistrate aproape 240.000 de aparate, la o populaţie a ţării de aproximativ 2,3 ori mai mare. În Cehia, ţară a cărei populaţie este puţin peste jumătate din cea a României, sunt înregistrate peste 63.000 de aparate.
• Guvernul vrea să vândă restul acţiunilor Romtelecom prin listare
Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) va organiza, la 6 septembrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni, conform Mediafax. Potrivit caietului de sarcini, viitorul câştigător al licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare în finalizarea procesului de privatizare şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul selectat de minister.
• Europa atrage investitorii speriaţi de Fed
Statele din Europa Centrală şi de Est, sprijinite şi de ieşirea zonei euro din recesiune, au reuşit să atragă investitori în ultimele săptămâni, în contextul retragerilor masive de capital de pe alte pieţe emergente, după semnalele transmise de banca centrală a SUA privind reducerea lichidităţii. Bursele din Europa Centrală şi de Est au crescut în medie cu 1,2% în ultimele trei luni, faţă de o scădere de 7,5% a indicilor de pe pieţele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI, citate de Wall Street Journal (WSJ). Puşi în faţa unor posibile pierderi pe pieţele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat către active precum forintul unguresc sau acţiunile băncilor din Cehia şi pariază astfel că revenirea economică din Europa de Vest va creşte cererea pentru automobilele, electrocasnicele şi alte bunuri fabricate în Europa de Est, citează Mediafax.
• CE pune sub investigaţie Gazprom
Comisia Europeană (CE) se pregăteşte să declanşeze o investigaţie oficială antitrust împotriva grupului rus Gazprom, care asigură aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE, notează Bloomberg. Oficialii europeni ar putea începe până la sfârşitul anului o investigaţie împotriva Gazprom privind acuzaţii de abuz de poziţie dominantă pe piaţă, dacă grupul rus şi Comisia Europeană nu vor începe între timp negocieri care să poată conduce la o înţelegere, au declarat, potrivit Mediafax, surse apropiate situaţiei. Escaladarea disputei economice a Uniunii Europene cu Gazprom, companie controlată de stat, riscă să inflameze relaţiile cu Rusia înainte de summit-ul G20 din luna septembrie de la Sankt Petersburg.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Promisiunea lui Ponta: "Vom produce suficient gaz pentru România şi Moldova"
Premierul României şi cel al Republicii Moldova au inaugurat ieri lucrările la gazoductul Iaşi - Ungheni. Premierul Victor Ponta şi omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă, au inaugurat ieri lucrările la Gazoductul Iaşi-Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova. La ceremonie a participat şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Cu acest prilej, Victor Ponta a afirmat că, până în 2018, anul în care ar urma să înceapă exploatarea gazelor de şist şi a resurselor descoperite în Marea Neagră, România va produce suficient pentru a-şi asigura consumul intern, dar şi pe cel al Republicii Moldova. El a explicat că se bazează pe gazele de şist şi pe producţia off-shore, din Marea Neagră. "România, în urma explorărilor confirmate din off-shore, din Marea Neagră şi în urma explorărilor care sper să fie de succes privind gazele de şist, România va avea o producţie care să acopere toate necesitatea noastră internă", a afirmat premierul român.
• Se vinde, în sfârşit, CFR Marfă?
Ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că luni s-ar putea semna contractul pentru vânzarea CFR Marfă. Contactat de EVZ, Gruia Stoica, adjudecatarul licitaţiei pentru compania de stat, prin care au fost scoase la vânzare 51% din acţiuni, a confirmat informaţia. Întrebat când va plăti cele 202 milioane de euro pentru CFR Marfă, acesta a răspuns că "după îndeplinirea condiţiilor suspensive". Există două astfel de condiţii în contractul de privatizare. O decizie care poate suspenda vânzarea CFR Marfă ar fi un aviz negativ din partea Consiliului Concurenţei (CC) sau Comisiei Europene. O altă condiţie suspensivă poate veni din partea creditorilor companiei, care, la rândul lor, trebuie să îşi dea avizul pentru transferarea pachetului de 51% din acţiuni către noul proprietar.
• SUA ar putea interveni militar în SIRIA începând de joi, TIMP DE TREI ZILE. Ce spune Băsescu
Statele Unite ale Americii ar putea interveni militar în Siria timp de trei zile, prin lovituri cu rachete, probabil începând de joi, în cadrul unui atac destinat mai degrabă să-i transmită un mesaj regimului sirian decât să-i paralizeze armata, au declarat marţi înalţi oficiali americani pentru NBC News. În cele trei zile de lovituri, Pentagonul ar putea face o evaluare a eficienţei primului val şi lovi ţintele ratate în alte serii de atacuri, au afirmat oficialii menţionaţi, potrivit Agerpres. "Avem estimări că au mai rămas 10.000 de români în Siria. Au fost 14.000. Avem Israelul, unde avem jumătate de milion de vorbitori de limbă română, ceea ce nu ne poate lăsa indiferenţi. Într-un asemenea tablou, România trebuie să rămână consecventă. Pentru România, soluţia este consecvenţă şi prudenţă. Prudenţa are o limită: cea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii. O vom face fără rezerve", a declarat Băsescu.
• Casa Albă: Regimul sirian a comis fără "NICIO ÎNDOIALĂ" atacul chimic
Casa Albă a anunţat marţi că responsabilitatea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august, lângă Damasc, nu ridică "nicio îndoială", relatează Mediafax, citând AFP. "Regimul sirian este responsabil de folosirea unor arme chimice pe 21 august, lângă Damasc, acest lucru nu ridică nicio îndoială oricui reflectează logic", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.
• JURNALUL NATIONAL
• Pe "autostrăzile" României se plimbă doar hârtiile şi funcţionarii
4 structuri, mii de angajaţi şi doar 30 de kilometri de autostradă inauguraţi în 2013. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), Ministerul Transporturilor (MT), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional "Transport" (AM-POST). Ce au toate în comun? Un singur lucru - construcţia de autostrăzi şi reabilitarea drumurilor naţionale. Deşi Dan Şova vorbeşte de la numirea în funcţie numai despre concesiuni şi parteneriate publice, în acest moment avem zero contracte pe infrastructură. Abia în luna iulie, proiectul de lege a fost expus în dezbatere publică pe site-ul Departamentului pentru Marile Proiecte. După opt luni de dezbateri şi proiecte vizibile doar la televizor.
• Cum îl ocroteşte TVR pe Traian Băsescu
Liana Stanciu a urcat pe scenă şi i-a smuls din mână microfonul lui What's Up, care cânta împotriva preşedintelui. Televiziunea Română este acuzată de cenzură, după ce prezentatoarea Liana Stanciu a urcat duminică, 25 august, pe scena Festivalului Callatis şi i-a smuls din mână microfonul rapperului Marius Ivancea, cunoscut drept What's Up, care cânta o piesă antibăsescu, în care îi cerea acestuia demisia. Momentul s-a consumat în transmisiune directă. Ada Vertan, producătorul Festivalului Callatis, susţine că nu mesajul anti Băsescu a dus la tăierea microfonului artistului, ci faptul că acesta a folosit un cuvânt nepotrivit, care nu există în DEX, dar şi pentru că a depăşit timpul alocat prestaţiei sale.
• Traian Băsescu: "România, îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco prin alocarea de resurse pentru modernizarea căilor ferate, a drumurilor naţionale pe proiectele de infrastructură regională gestionate de Comisia Europeană. Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în capitalele UE, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, să explice şi să susţină această compensare pentru România, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat între opţiunile pentru Nabucco şi South Stream, cum au făcut statele vecine. Băsescu s-a referit la programul "Connecting Europe" gestionat de Comisia Europeană prin care se alocă fonduri pentru proiecte de modernizare a căilor ferate, a drumurilor naţionale şi infrastructurii pentru conexiunea Internet. De asemenea, preşedintele a arătat că toate declaraţiile oficiale din prezent spun că Nabucco nu a fost abandonat şi că o ramură a gazoductului TAP va trece pe traseul Nabucco, însă el nu crede că acest lucru se va întâmpla mai devreme de 10 ani.
• Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21,35 % la jumătatea lunii august
Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise de România Comisiei Europene era de 4,1 miliarde de euro pe 16 august, ceea ce reprezintă o absorbţie curentă de 21,35% din alocarea UE, conform unei postări pe pagina de facebook a Ministerului Fondurilor Europene. Potrivit sursei citate, s-a primit de la CE suma de 5,78 miliarde euro, ceea reprezintă 30,09% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, plăţile intermediare rambursate însumează 3,67 miliarde euro, adică 19,14% din alocarea UE 2007-2013.
• NATIONAL
• Cum se smenuiesc licitatiile electronice din ograda lui Dan Nica
In incercarea de a fenta controalele europene, multi demnitari asupra carora planeaza grave suspiciuni de coruptie au devenit peste noapte adepti fanatici ai organizarii de licitatii electronice. Numai ca "pocainta" dovedita, in loc sa indeparteze banuielile procurorilor anticoruptie care deja ii aveau in vizor, a atras si mai mult atentia acestora. Si astfel au descoperit ca imposibilitatea trucarii licitatiilor electronice gestionate de catre Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea ministrului Dan Nica, este doar un mit spulberat de tupeul prin care directorii unor agentii guvernamentale smenuiesc ofertele contractuale. Astfel, cei de la DNA au descoperit ca, practic, se organizeaza licitatii paralele. Iar in timp ce "fraierii" liciteaza electronic pe site-ul operat de catre CNMSI, "alesii" castiga pe banda rulanta contractele care au fost scoase la licitatie, pe ultima suta de metri, doar pe site-urile agentiilor guvernamentale.
• Liberalii acuza: Chitoiu ne vinde pe toti lui Ponta
Se ingroasa corul liberalilor care il acuza pe Daniel Chitoiu ca sta drepti in fata pesedistilor, in timp ce colegilor lui de partid nici macar nu le raspunde la telefon. De mai multa vreme, liberalii acuza comportamentul "selectiv" al ministrului Finantelor publice, colegul lor Chitoiu, poreclit in partid "Bondocul". Bondoc despre care spun ca nu are niciodata bani pentru ei, dar, in schimb, se da peste cap sa faca rost de finantare atunci cand este vorba de pesedisti. Conform site-ului pesurse.ro, liberalii il suspecteaza pe Chitoiu ca s-a "vandut" cu totul lui Victor Ponta si ii toarna acestuia ce se vorbeste si se intampla in PNL. Iar ultima delatiune pusa in carca lui Chitoiu se refera la nominalizarea lui Nini Sapunaru, despre care liberalii povestesc ca a fost sunat de Ponta si invitat sa renunte intr-un moment cand doar cateva persoane stiau ca va fi numit.
• Premierul isi perie "baronii". In timpul vizitei efectuate la Chisinau, Victor Ponta i-a ridicat in slavi pe "baronii" locali.
Amenintat de primarii USL cu neimplicarea in campania electorala pentru europarlamentare (si nu numai), Victor Ponta incearca sa dreaga busuiocul de peste hotare. "Nu stiu daca Dvs., in Moldova, sunteti numiti baroni, cum sunt numiti presedintii nostri de CJ, eu vreau sa va spun ca asa cum sunt ei numiti baroni, au luat intotdeauna mai multe voturi si decat presedintele Romaniei si decat primul ministru, ceea ce inseamna ca oamenii au incredere exact in alesii locali, in presedinti de CJ. Poate nu ne place la centru de ei, dar asta e realitatea, sunt mult mai apropiati de ceea ce au nevoie oamenii", a afirmat Ponta in discursul tinut, ieri la Ungheni, in fata reprezentantilor autoritatilor locale moldovenesti prezenti la deschiderea forumului "Euroregiunea Siret-Prut-Nistru".
• PUTEREA
• Putin a minţit! "Washington Post" şi "Kommersant" aruncă bomba în cazul lui Edward Snowden
Jurnaliştii de la celebrele cotidiene naţionale "Washington Post" - în America - şi "Kommersant" - în Rusia - au pus cap la cap mai multe informaţii din care rezultă că preşedintele Vladimir Putin a preferat să dezinformeze opinia publică mondială şi cancelariile care fac legea pe pământ, decât să spună adevărul în deja celebrul caz al fugarului Edward Snowden. După cum se ştie, tânărul informatician a făcut publice secretele Agenţiei Naţionale de Securitate Americană - NSA, după care a fugit în Rusia lui Vladimir Putin, unde "Ţarul" i-a acordat azil temporar începând cu 1 august, spre disperarea preşedintelui Barak Obama. Cu ocaziei acţiunii lui Edward Snowden, botezată de media "Whistleblower", am aflat că NSA comite infracţiuni 24 de ore din 24, spionează tot ce mişcă, inclusiv ONU. Acum Putin, în dialogul cu Obama în spinoasa problemă Siria, poate să-l folosescă pe fugarul Snowden drept monedă de schimb. Între timp, "Whistleblower" devoalează secretele NSA.
• ROMANIA LIBERA
• Cât de viabilă este statalitatea Republicii Moldova?
Pentru prima oară în scurta sa istorie, Moldova s-a aşezat pe o traiectorie occidentală fermă şi are şansa să iasă din sfera de influenţă a Rusiei. Singurii care mai pot strica lucrurile sunt politicienii de la Bucureşti şi Chişinău. Moldova are şanse mari să evadeze, dar principalele obstacole sunt politicienii de la Bucureşti şi Chişinău. În România a apărut un curent unionist din ce în ce mai puternic. Singura modalitate prin care s-ar putea realiza practic unirea ar fi ca Basarabia să renunţe de bunăvoie la Transnistria. Dar, dacă renunţă la Transnistria, statalitatea Moldovei nu mai este viabilă şi atunci întregul proces de integrare europeană ar fi compromis. Din raţiuni interne, politicienii români pot compromite, dacă se comportă în felul în care o fac acum, o realizare istorică. De partea cealaltă, la Chişinău sunt multe forţe care ar prefera Moldova în zona gri, între Uniunea Europeană şi Rusia, pentru că acolo prosperă oligarhii şi creşte corupţia. La 22 de ani de independenţă, Moldova este încă un stat fragil, aflat pe muchie de cuţit.
• Ce crede Iranul despre o acţiune militară în Siria
O intervenţie militară în Siria ar ameninţa securitatea şi stabilitatea în regiune, a avertizat marţi ministrul iranian al Apărării, în contextul în care prinde contur o intervenţie militară împotriva regimului sirian, în urma unui presupus atac chimic lângă Damasc, transmite Mediafax. "În cazul unei acţiuni militare împotriva Siriei, securitatea şi stabilitatea în regiune vor fi ameninţate", a declarat pentru agenţia oficială IRNA generalul Hossein Dehgan, a cărui ţară este principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. O intervenţie militară "nu va fi deloc în interesul celor care incită la violenţă", a adăugat el, apreciind că "experienţa atacurilor şi prezenţa militară în Irak şi în Afganistan vor împiedica Statele Unite să comită altă eroare şi să ajungă în altă situaţie din care se iese dificil".
• ZIARUL FINANCIAR
• GSK trimite anual 200 de medici la congrese internaţionale. Celelalte firme de medicamente ţin secrete numărul şi sumele cheltuite
Companiile farmaceutice trimit anual mii de medici români la congrese internaţionale în străinătate, însă numărul acestora şi sumele totale cheltuite continuă să rămână un mister Doar trei companii din top zece al celor mai mari companii din industria de medicamente au răspuns solicitării ZF şi au făcut public numărul medicilor sponsorizaţi pentru congrese în afara ţării, astfel că o imagine clară asupra acestei practici nu există La nivel internaţional, China a luat în vizor mai mulţi giganţi internaţionali pe care îi suspectează că ar fi acordat bani medicilor pentru a prescrie unele produse şi pentru că au trimis medicii în destinaţii exotice. GlaxoSmithKline (GSK), companie aflată pe locul şase în topul celor mai mari jucători din industria locală de medicamente, a sponsorizat anul trecut participarea a 211 medici români la 40 de congrese internaţionale, aceasta fiind prima companie ce face publice astfel de date. GSK nu a precizat cât a cheltuit cu aceste sponsorizări.
• Se apropie startul ofertei Nuclearelectrica, prima listare de la Bucureşti după cinci ani
Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a producătorului de energie electrică Nuclearelectrica, prima astfel de ofertă derulată pe bursa de la Bucureşti după mai mult de cinci ani, ar urma să înceapă în două săptămâni. "În principiu, vinerea viitoare va fi anunţată oferta, iar subscrierile vor începe de luni, 9 septembrie", a declarat pentru ZF Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor companiilor din energie aflate în subordinea ministrului pentru energie Constantin Niţă. Listarea Nuclearelectrica era sub semnul întrebării după ce guvernul a aprobat în iunie preţul de vânzare al acţiunilor, dar un proces cu sindicatele a dus la amânarea lansării ofertei, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iulie. În acest moment, principalul factor de risc este izbucnirea unui război în Siria, care ar putea aduce instabilitate pe pieţele internaţionale şi ar deturna atenţia investitorilor străini.
• City of London şi-a marcat deja profitul pentru jumătate din participaţia deţinută la FP
Compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), şi-a redus participaţia la 4,87%, faţă de 9,43% din acţiunile FP în precedenta raportare din luna septembrie a anului trecut. City of London a anunţat marţi pe bursă că mai deţine 4,87% din FP: în nume propriu are 0,83% din titluri, iar diferenţa de 4,039% este deţinută indirect, prin intermediul unor warranturi emise de RBS (1,027%) şi Raiffeisen Centrobank (3,012%). Fondurile City of London au ajuns să deţină sub 5% din acţiuni după ce RBS a vândut un milion de acţiuni FP. Prin intermediul warrant-urilor investitorii au dreptul să cumpere acţiunile care sunt activ suport, la un anumit preţ şi la o anumită dată. Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar care a cumpărat, anterior, acţiunile respective, iar posesorii unor astfel de derivate încasează şi dividendele distribuite de companie.