REVISTA PRESEI 28.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 octombrie 2014

ADEVARUL

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, reţinuţi 24 de ore

Fostul ministru Gabriel Sandu, precum şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost reţinuţi în această noapte pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie în dosarul "Microsoft". Aceştia au fost duşi la primele ore la DNA pentru a fi audiaţi în acest caz. Ultima persoană reţinută, după aproape 12 ore de audieri, a fost Gheorghe "Pinalti" Ştefan. În acest caz, DNA acuză nouă foşti miniştri de fapte corupţie. Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani pentru că ar fi cerut în 2009 - pentru a prelungi înţelegerea din 2004 cu Microsoft - o mită de 4,8 milioane de euro, spun procurorii. Omul de afaceri Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă. Gheorghe Ştefan este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în legătură cu tranzacţii financiare de 4 milioane de euro.

Demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, publicată în Monitorul Oficial

Luni seara a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea privind alegerea unui nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi faptul că Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament. Asta după ce deputaţii au aprobat luni demisia liderului PSD. Acesta este aşteptat marţi dimineaţă la sediul DNA Braşov. Hrebenciuc nu mai are imunitate parlamentară, aşadar ar putea fi reţinut oricând.

Înlocuitorul lui Hrebenciuc în conducerea Camerei Deputaţilor, promotorul Legii amnistiei din "marţea neagră"

Deputatul PSD Marian Neacşu este, de luni, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în locul lui Viorel Hrebenciuc, care a demisionat din Parlament. Neacşu este, printre altele, cel care a facilitat acţiunile aleşilor din marţea neagră, dar şi iniţiatorul unui proiect care ar putea înceta activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate. De altfel, Neacşu însuşi a avut probleme cu ANI, întrucât inspectorii de integritate l-au acuzat, în 2011, de conflict de interese. Deputatului PSD i s-a imputat că şi-a angajat fiica la biroul parlamentar, faptă care este incriminată în Codul Penal al României. Marian Neacşu a votat anul trecut, în marţea neagră, dezincriminarea conflictului de interese.

Pericol iminent în 2015: creşterea majoră a taxelor

Nesiguranţă şi îngrijorare sunt cuvintele cel mai des folosite de mediul privat când vine vorba de anul următor. Blocarea Codului Fiscal într-un "sertar" din Ministerul Finanţelor - în ciuda dezbaterilor îndelungi cu firmele şi specialiştii în taxare - şi lipsa, cel puţin publică, a unui buget naţional sunt cauzele stării de nelinişte. Pericolul majorării taxelor principale, renunţarea la cota unică, un obiectiv repetat de actualul guvern în mai multe documente, sau introducerea unor impozite noi sunt variante posibile, deşi de nedorit. Codul fiscal în baza căruia se construieşte bugetul anului viitor, la capitolul venituri, ar putea fi aprobat, la sfârşitul acestui an sau chiar la începutul lui 2015, prin ordonanţă de urgenţă. Evident că, în aceste condiţii, va fi imposibil ca textul dezbătut şi rescris în urma consultării mediului de business să fie preluat integral.

Afacere de 7,5 milioane de euro: un român din Bărăgan a găsit reţeta să scoată bani din pâine bio, făcută ca la bunica

Cea mai bună pâine din Bărăgan se coace în comuna Roseţi. Faima i s-a dus în două judeţe, Ialomiţa şi Călăraşi, după ce s-a aflat că e sută la sută naturală. Patronul fabricii, inginer agronom, e gospodar veritabil. El cultivă grâul, îl macină şi apoi pune pâinea la dospit. Matei Bancu, în vârstă de 56 de ani, a găsit reţeta succesului: multă seriozitate, muncă, ambiţie şi puţin noroc. Cu peste 7,5 milioane de euro, din care jumătate obţinuţi din credite, cealaltă jumătate prin proiecte finanţate prin fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Matei Bancu a construit fabrica de pâine, o moară, un siloz pentru cereale şi o hală pentru transformarea resturilor vegetale în peleţi, combustibil bio. Ca să nu aibă rivali pe piaţă, a pornit la drum cu marfă bio. Nu foloseşte afânători şi niciun fel de chimicale. Astfel e sigur că oamenii îi cumpără marfa.

Cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost deschisă la Cluj

Cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost inaugurată luni seara, 27 octombrie, la Cluj. Peste 1.100 de oameni, peste 260.000 de ore de muncă, 19 luni şi o investiţie de 70 de milioane de lei sunt cifrele care definesc cea mai mare Sală Polivalentă din România. Inaugurarea oficială va fi făcută prin concertul lui James Blunt din 31 octombrie. Imobilul a fost ridicat de asocierea de firme condusă de constructorul sibian CON-A, proiectată de Dico & Ţigănaş. Sala Polivalentă este o clădire multifuncţională, care la apăsarea unui buton îşi poate schimba configuraţia pentru a găzdui competiţii sportive sau mari evenimente culturale. Construcţia se remarcă prin design, depăşirea unor recorduri în construcţii şi folosirea unor tehnologii de ultimă oră - de la scaunele retractabile până la cel mai modern sistem video dintr-o Sală Polivalentă din România. Capacitatea sa variază între 6.100 de locuri în cazul unui meci de hochei şi până la 9.700 de locuri (în cazul meciurilor de box). La concerte, numărul spectatorilor poate ajunge până la 10.000.

Mircea Sandu, reclamat la DNA

În 2010, federaţia condusă de Mircea Sandu a câştigat un proces cu Loteria Română, care, iniţial, refuzase să plătească către FRF un procent de 20 la sută din încasările de la Pronosport, aşa cum prevedea legea. Suma câştigată de FRF în instanţă s-a ridicat la vreo 20 de milioane de euro. Numai că nu toţi banii au intrat în conturile federaţiei. De ce? Pentru ca într-o şedinţă a Comitetului Executiv, care a avut loc la 14 februarie 2011, Mircea Sandu a propus, iar membrii Comitetului Executiv au aprobat schimbarea regulamentului. Prin această schimbare, Sandu şi membrii Comitetului Executiv au obţinut 10 la sută din suma de 20 de milioane de euro câştigată de la Loterie în instanţă! Cum? Sub forma unor prime. Site-ul riseproject.ro, a publicat stenogramele şedinţei în care Sandu şi gaşca sa, practic, s-au autopremiat, după ce au schimbat regulamentul după bunul lor plac.

BANCHERUL

Bancile care au picat testele de stres spun ca nu au nevoie de capital suplimentar

Patru dintre bancile care nu au obtinut note de trecere la testele de stres ale BCE si EBA pe baza indicatorilor de la finalul anului trecut, si anume Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Piraeus Bank, NBG - Banca Romaneasca si Veneto Banca, spun ca la sesiunea de toamna a examenului, din septembrie, au trecut de respectivele teste si nu mai au nevoie de capital suplimentar, dupa ce pe parcursul verii s-au pregatit cu o serie de masuri de recapitalizare si restructurare. Cele trei banci grecesti precizeaza ca testele de stres au fost realizate nu doar in varianta asa-zisa "statica", adica luandu-se in considerare capitalul bancilor existent la finalului lui 2013, ci si in varianta "dinamica", care ia in calcul si planurile de restructuare ale bancilor convenite cu Comisia Europeana, planuri care prevad masuri de recapitalizare si de reducere a activelor. In varianta statica a testelor de stres, cele trei banci grecesti nu au trecut examenul: Eurobank a avut cel mai slab rezultat la rata de capitalizare (CET 1 ratio) in scenariul advers, de -6,42%, fata de pragul minim de 5,5%, urmata de NBG, in timp ce Piraeus l-a ratat "la mustata", cu 4,39%

BNR ne asigura ca subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au picat testele de stres au rate de capital peste pragurile reglementate

În contextul derulării exerciţiilor de testare la stres la nivel european, Banca Naţională a României precizează că subsidiarele grupurilor bancare cuprinse în această evaluare care operează pe piaţa românească au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, anunta BNR intr-un comunicat. Un numar de 7 banci europene cu sucursale sau subsidiare in Romania nu au reusit sa treaca testele de stres realizate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), in urma exercitiului de evaluare a activelor (Asset Quality Review - AQR) derulat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cele 7 banci sunt, in ordinea notelor primite: Piraeus Bank, Millennium BCP, Veneto Banca, Volksbank, Bank of Cyprus, National Bank of Greece - NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, care detine Bancpost.

CURENTUL

Soţia lui Marian Neacşu, numită ilegal în fruntea PAID cu un venit de 5000

Fost lider al grupului pesedist din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu a fost ales Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în locul demisionarului Viorel Hrebenciuc. Neacşu e un familist convins. Pentru faptul că şi-a angajat fiica la cabinetul parlamentar, deputatul PSD Marian Neacşu e deja trimis în judecată la sfârşitul anului trecut pentru conflict de interese. În cazul soţiei, lucrurile sunt mai complicate, întrucât ea a fost avizată în funcţia de director general al asigurătorului PAID România, în urmă cu un an şi jumătate, fără să fie îndeplinită una dintre cerinţele prevăzute de legislaţie. Conform legislaţiei, pentru avizarea la conducerea unei companii de asigurare, candidatul trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor sau de 7 ani în domeniul financiar-bancar, din care cel puţin 3 ani, respectiv 5 ani, într-o funcţie de conducere în aceste domenii. În cazul doamnei Nicoleta Neacşu , niciuna din aceste condiţii nu este respectată.

Lituania a găsit soluţia pentru a nu mai depinde de gazul rusesc

Lituania scapă de dependenţa faţă de Gazprom prin instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat. E vorba de un vas de 294 de metri, închiriat pe o perioadă de 10 ani din Norvegia, care va asigura şi mentenanţa terminalului, dar şi personalul. Lituania a semnat un contract de furnizare de gaz natural lichefiat cu producătorul Statoil din Norvegia, care va intra în vigoare de marţi. Terminalul va permite Lituaniei să cumpere 540 de milioane de metri cubi de gaz anul viitor, pentru ca ulterior să poată ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la furnizorul norvegian. În prezent, Lituania are un contract de livrare cu Gazprom din Rusia, care va expira însă la sfârşitul anului 2014. Anul trecut, Lituania a cumpărat 2,7 miliarde de metri cubi de gaz de la gigantul rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa. Terminalul de gaze naturale instalat în Marea Baltică asigură şi celorlalte ţări baltice, Estonia şi Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, potrivit analiştilor.

Fulgi - de Tia Şerbănescu

"Sincer, cred că voi fi preşedintele României" a mărturisit Ponta la A3. Cum dl. Ponta nu e sincer aproape niciodată, e posibil să se înşele din nou. De regulă vede lucrurile pe dos. Spre exemplu, a fost capitala blocată de prima ninsoare, cu semafoarele date peste cap şi fără căldură în apartamente? Premierul l-a felicitat pe primarul Oprescu pentru intervenţiile prompte (dar inexistente) incluzându-se şi pe sine în laude: "suntem pregătiţi, luăm măsuri". Luăm măsuri dar nu croim nimic. Tot astfel, la Carei, de Ziua Armatei, Ponta l-a declarat pe Ferdinand primul rege al României. A sărit peste Carol I. N-au fost decât patru regi dar pentru memoria lui Ponta s-au dovedit prea mulţi. După care a anunţat că vrea să elimine (la anul) acciza la palincă - no, servus!- în speranţa că ardelenii îl vor vota acum. Pentru mai multă siguranţă, Ponta vrea "să refacem USL după primul tur" bizuindu-se pe Tăriceanu pe care-l consideră la fel de "calificat" pentru funcţia de premier ca şi George Maior, şeful SRI. S-au calificat amândoi în acelaşi loc? Tăriceanu e într-adevăr, un trădător calificat.

CURIERUL NATIONAL

Taxa pe internet produce proteste masive în Budapesta

Aproximativ 10.000 de oameni s-au adunat în Budapesta, duminică (26 octombrie), în semn de protest împotriva planului guvernului lui Viktor Orban de a impune prima "taxă pe internet" din lume. Dezvăluit săptămâna trecută, planul extinde domeniul de aplicare a taxei de telecomunicaţii pe servicii de internet şi impune un impozit de 150 de forinţi (0,50 euro) pe fiecare gigabyte de date transferate. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ryan Heath a declarat în cadrul majorării de impozitare, că vizualizarea unui film ar costa o sumă extra de 15 euro. Mai mult, streamingul unui intreg serial TV ar costa în jur de 254 de euro. Suma, care urmează să fie plătită de către furnizorii de servicii de internet, are scopul de a ajuta statul îndatorat de a-şi umple cuferele sale. Ministrul Economiei Ungariei Mihaly Varga a declarat că era nevoie de această taxă, deoarece oamenii începuseră să facă trecerea de la telefoane spre internet.

Ce fac "băncile stresate" cu filialele din România

Creditorii vor fi nevoiţi să adopte anumite măsuri de restructurare, în planurile lor fiind incluse renunţarea la unele subsidiare. Analist: Băncile greceşti au o capitalizare destul de bună în România, datorită regulilor impuse de BNR, astfel că băncile-mamă ar putea să le scoată la vânzare. Oficial al Băncii Naţionale din Bulgaria: Vânzările subsidiarelor elene vor intra din nou pe "ordinea de zi".

Administratorii judiciari încearcă din nou să vândă Oltchim SPV

Pentru a putea participa la licitaţie, investitorii interesaţi trebuie să achite 20.000 euro pe caietul de sarcini. Documentele pot fi depuse până la 12 decembrie. Procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de OLTCHIM S.A. la Oltchim SPV este programată pentru data de 15 decembrie. În lipsa finanţării de care are nevoie pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, Oltchim a înregistrat anul trecut pierderi majore, aproape duble faţă de cifra de afaceri. Potrivit rezultatului financiar consolidat, anul trecut cifra de afa­ceri a combinatului abia a însumat 498 milioane lei, iar veniturile totale 623 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 1,57 mi­liarde lei, ceea ce a făcut ca în 2013 pierderea înregistrată de Oltchim să fie de 945 milioane lei.

26 de puncte la care China deja a depăşit America

Dincolo de calculele care indică faptul că până la jumătatea secolului China va avea prima economie a lumii, depăşind-o pe cea a SUA, deja ţara asiatică şi-a depăşit la multe capitole rivalii americani, atrage atenţia Michael Snyder, autor al blogului "Sfârşitul Visului Ameri­can" ("The End of the American Dream blog"). Într-un material preluat de portalul financiar Zero Hedge, acesta indică nu mai puţin de 26 puncte în care China deja a întrecut SUA în bătălia pentru întâietatea economică şi tehnologică. China este mai activă în comer­ţul global decât superputerea vestică, a pus capăt unei supremaţii americane de 100 de ani în consumul de energie, extrage de trei ori mai mult cărbune şi produce de 11 ori mai mult oţel. În anul 2013 americanii au vândut în China bunuri în valoare de 121 miliarde dolari, dar ei au livrat către SUA mărfuri însumând 440 miliarde dolari. Acesta este cel mai mare deficit comercial pe care o naţiune o are faţă de altă naţiune din toată istoria lumii.

EVENIMENTUL ZILEI

Foşti miniştri şi magistraţi corupţi, în pelerinaj penal la Curtea Supremă

În formaţie de trei sau de cinci judecători, magistraţii de la Instanţa Supremă au ascultat, ieri, ore întregi, diverşi inculpaţi celebri şi au analizat atent variantele spuse în apărarea lor. Fără excepţie, toţi s-au declarat nevinovaţi şi victimele unor conspiraţii. Fie din partea DNA, fie din partea unor colegi invidioşi pe succesul profesional. Încă înainte de ora 9.00 au început să sosească cei trimişi în judecată. Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost primul, cu jumătate de oră înainte de începerea procesului. Părea încrezător în şansele sale, deşi a fost condamnat în acest caz la patru ani de închisoare cu executare. Fosta procuroare Angela Nicolae a fost adusă cu duba închisorii, fiind arestată. La fel şi fiul ei, pe care l-a declarat nebun, deşi în boxă părea cât se poate de normal. Absentul zilei: fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, nu a venit la procesul în care contestă cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul".

Corlăţean: Consensul pentru Schengen nu a fost îndeplinit în această toamnă

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că în această toamnă nu s-a întrunit consensul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar un important actor european a confirmat sprijinul pentru intrarea în acest spaţiu, aderarea rămânând un obiectiv al tării noastre, care însă nu stă cu mâna întinsă, informează România Liberă.

Lui Gigi Becali i-a fost frică să spună adevărul. Patronul Stelei a refuzat să jure pe Biblie

Afaceristul a ţipat şi a refuzat să jure pe Biblie pe motiv că nu ar fi ortodoxă. Mai mult, Gigi Becali a refuzat să depună mărturie împotriva lui Puiu Popoviciu şi a susţinut că se roagă pentru duşmanii săi. Gigi Becali a fost adus, luni, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Puiu Popoviciu, privind terenul de la Institutul Agronomic. Inedit este faptul că Gigi Becali a fost adus de la Constanţa cu ambulanţa Penitenciarului Poarta Albă. Este acelaşi dosar în care şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu e acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi dare de mită. Terenul a aparţinut Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, iar prejudiciul este estimat la 620 de milioane de lei. Gigi Becali va fi adus în instanţă, în acest caz, în calitate de martor denunţător.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu se fereşte de Mihăileanu 2

Traian Băsescu mai are mai puţin de două luni până la încheierea mandatului de la Cotroceni şi nu dă semne că are de gând să se mute în celebra casă din Mihăileanu, mai ales că a făcut deja cerere la Guvern să i se dea o casă de protocol în baza Legii privind drepturile foştilor şefi de stat. "Dacă m-aş duce în Mihăileanu, acolo e un bloc cu nouă familii, oamenii ăia ar intra într-un proces de verificare, ceea ce mi-ar crea şi mie un disconfort. Doamnă, cu siguranţă nu o să stau în stradă", a declarat duminică Băsescu. Declaraţie ce ar putea fi interpretată şi ca o presiune pentru urgentarea procedurilor de acordare a locuinţei de protocol astfel încât, încheierea mandatului, pe 21 decembrie, ora 24:00 să-l prindă măcar cu casă nouă, dacă nu în casă nouă. Şi aceasta în condiţiile în care premierul Ponta a anunţat duminica trecută că cererea de locuinţă depusă de Băsescu la Secretariatul General al Guvernului (SGG) este în lucru.

Raport dur al BM despre Justiţia din România

O echipă formată din experţi ai Băncii Mondiale (BM) a întocmit o analiză minuţioasă a sistemului judiciar românesc în cuprinsul căreia se regăsesc observaţii extreme de dure privitoare la modul de funcţionare al instituţiilor cheie din Justiţie, precum Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii sau Inspecţia Judiciară, dar şi concluzii care privesc modul de lucru al judecătorilor, procurorilor sau avocaţilor, scrie Lumea Justiţiei. Punctual, experţii BM au analizat rând pe rând fenomene precum corupţia din Justiţie, corupţia ca fenomen social, modul deficitar de funcţionare al CSM, IJ, DNA sau ICCJ, salariile magistraţilor per/instituţie, salariile avocaţilor, dar şi relaţiile dintre acestea, constatând că deşi în ultimii ani România a înregistrat progrese semnificative în eradicarea acestora fenomene şi probleme, este necesară adoptarea unor măsuri radicale pentru a putea vorbi într-adevăr de o Justiţie dreaptă.

Românii preferă Europa pentru vacanţa de iarnă

Românii nu pleacă prea departe de casă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ca în fiecare an, majoritatea românilor vor petrece vacanţa de iarnă acasă sau într-o destinaţie turistică internă, însă sunt şi câţiva care vor să petreacă peste hotare. Cele mai populare zece oraşe din străinătate unde vor călători cei care îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă se află aproape de casă, în Europa, însă 5,82% şi-au ales deja să meargă, în această perioadă, în destinaţii îndepărtate din Malaezia şi Thailanda, conform unui studiu realizat de o agenţie de turism din România, cu vânzare exclusiv online. Cel mai popular oraş este, în continuare, Londra, ales de 16% dintre românii care îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă în afara ţării. Bruxelles ocupă a doua poziţie în clasament, urmat de Milano. Românii vor mai călători anul acesta, de Crăciun şi Revelion, la Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Viena şi Dublin.

NATIONAL

"Clanul moldovenilor", tocat de "Grupul de la Cluj"!

Una dintre cele mai crunte rivalitati interne din sanul PSD este cea dintre "Grupul de la Cluj", avandu-l drept lider de necontestat pe Ioan Rus, si "Clanul moldovenilor", condus de Viorel Hrebenciuc. Odata cu declansarea prigoanei DNA impotriva gruparii din jurul "guzganului rozaliu", raportul de forte din partid se schimba substantial. Astfel ca, daca in urma cu cativa ani, "sudistii" lui Dragnea, cu sprijinul "moldovenilor" lui Hrebenciuc, ii executau sumar, la Constanta, pe oamenii lui Rus, iata ca roata s-a intors, "grupul de la Cluj" situandu-se acum pe o pozitie ideala in cadrul jocurilor subterane care se fac pentru preluarea controlului PSD. Sau cel putin a unei felii cat mai mari de influenta, dupa asteptata trecere a lui Victor Ponta la Palatul Cotroceni.

"Smecherii" din dosarul Microsoft, vorba lunga la DNA

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae "Niro" Dumitru, primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au fost audiati, ieri, timp de peste zece ore la DNA in dosarul Microsoft. Oamenii Laurei Codruta Kovesi au fost nevoiti sa emita mandate de aducere pe numele afaceristilor Dorin Cocos, Nicolae "Niro" Dumitru, precum si pentru primarul Gheorghe Stefan "Pinalti" si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, toti cei patru fiind adusi la audieri in dubele Politiei.

BNR, acuzata ca nu si-a respectat obligatia de a finanta bancile

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, preciza in 2008 ca, prin statut, BNR are obligatia de a injecta lichiditati in sistemul bancar. Analistii sustin ca obligatia nu a fost respectata, iar BNR a preferat sa vanda bancilor obligatiuni de stat, la dobanzi mai mari decat dobanda de politica monetara, fapt ce a contribuit la recesiune. "BNR se pare ca nu a respectat legea si nu a respectat ce a promis in Parlamentul Romaniei. Ar fi interesant sa vedem o comisie care sa investigheze deciziile din acel moment. In al doilea rand, avem mai multe dovezi care arata ca recesiunea din 2009 si criza care a urmat in Romania are cauze monetare", a spus Florin Citu, plasand "pisica" recesiunii in curtea BNR.

PUTEREA

În rolul Buscetta, Hrebenciuc sau Cocoş

În Italia anilor '90, un judecător ce avea să devină martir a fost ajutat de un mare mafiot să dea lovitura capitală organizaţiei Cosa Nostra care subjugase politica şi acaparase economia. Timp de două decenii, Tommaso Buscetta a fost unul dintre capii organizaţiei mafiote Cosa Nostra. Până la data când a fost arestat de americani, Buscetta a fost părtaş la aproape toate acţiunile întreprinse de mafioţi cu sprijinul politicienilor, poliţiştilor şi magistraţilor arondaţi organizaţiei criminale. În noiembrie 1992, prin dezvăluirile făcute judecătorului Falcone, pocăitul Buscetta a băgat la închisoare câteva sute de mafioţi şi zeci de politicieni, poliţişti şi magistraţi. Aşa s-a scris istoria celui mai răsunător succes al justiţiei transfrontaliere asupra clanurilor de crimă organizată ce făceau ravagii în Italia, SUA şi America de Sud. În noiembrie 2014, Viorel Hrebenciuc - cel mai mare "combinator" - şi Dorin Cocoş - cel mai mare "profitor transpartinic" - au şansa să joace, în România, rolul lui Tommaso Buscetta. Singuri sau în tandem.

Cinci milioane de euro cu dedicaţie de la Electrica Serv

Liderul pieţei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, SC Electrica SA are, din 14 octombrie, un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie.Numirea lui Victor Cionga a avut loc în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie de după privatizarea companiei. Alegerea lui Cionga s-a făcut după multe jocuri de culise, iniţial fiind dată sigură numirea ca preşedinte al CA al Ariellei Malard de Rothschild. După ce s-a lămurit situaţia de la vârful Electrica SA, a început vânzoleala pentru funcţiile executive. Interesele fiind mari, luptele sunt dure, se fac şi se desfac prietenii, dar mai ales cei în funcţii încearcă să mai dea nişte tunuri pe ultima sută de metri. În aceste zile, pe masa CA al Electrica Serv s-ar afla o propunere de achiziţie de sisteme informatice de peste 5 (cinci) milioane de euro. Evident tot cu ocolirea licitaţiei prin SEAP. Surse din interiorul companiei susţin că suma de cinci milioane de euro este exagerată, mai mare de câteva ori decât preţul pieţii.

Diniţă a scăpat din lipsă de cvorum. Ponta "susţinea" justiţia tocmai când trebuia să fie în plen

Pe lângă demisia şi vacantarea postului lui Viorel Hrebenciuc, Camera Deputaţilor a luat act, luni, de situaţia de incompatibilitate în care se află deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica. Conform regulamentului, urmează să fie votată vacantarea postului acestuia. Dar Stoica spune că va contesta procedura şi se va adresa justiţiei pentru a i se face dreptate. Premierul Victor Ponta a acuzat ACL că a încercat să amâne cazul Stoica şi nu s-ar fi prezentat în plen la vot, dar PSD a fost acolo pentru a nu se pune în calea justiţiei şi a oferit cvorumul necesar plenului pentru constatarea incompatibilităţii deputatului PDL. Culmea este că, exact când făcea aceste declaraţii pe holurile Parlamentului, el şi colegii săi din coaliţia guvernamentală au lipsit din sala de şedinţe a plenului şi nu s-a mai întrunit numărul necesar de deputaţi prezenţi pentru ca plenul să se pronunţe şi în cazul lui Ion Diniţă, de la Partidul Conservator.

ROMANIA LIBERA

Exclusiv. O fundaţie înfiinţată de Ponta a fost sponsorizată de Claudiu Florică

Premierul Victor Ponta a refuzat să spună public dacă îl cunoaşte pe Claudiu Florică, fostul reprezentant al Fujitsu Siemens România. Ponta a evitat şi să confirme sau să infirme dacă Florică a sponsorizat Tineretul Social-Democrat în 2004. Azi, însă, avem o probă certă că Ponta a beneficiat de avantaje materiale din partea lui Claudiu Florică, prin intermediul unei asociaţii fondate de actualul premier în 2002. Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor (APT) a fost înfiinţată în 2002. Conform site-ului de internet al APT de la acea vreme, Asociaţia era "o organizaţie non-profit şi neguvernamentală", iar "membrii fondatori ai APT sunt tineri de succes, sub 40 de ani şi care au făcut performanţă în domeniile în care acţionează". Preşedinte era Cozmin Guşă, secretar general al PSD. Un alt membru fondator era Ionuţ Bazac, , care deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. Dar poate cel mai relevant membru fondator al APT, din punct de vedere politic, era Victor Ponta, Şeful Corpului de Control al Primului Ministru.

Tripleta Niro-Cocoş-Pinalti, în subteranele afacerii Microsoft-EADS

Potrivit referatului DNA, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae (Niro), precum şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan-Pinalti aveau atribuţii importante în afacerea Microsoft-EADS, care ar fi păgubit statul cu peste un miliard de euro. Ei trebuiau să facă legătura dintre oamenii politici, aflaţi în partide diferite, şi firmele care voiau să obţină contracte publice la preţuri supraevaluate. Chiar dacă erau apropiaţi de opoziţie ( prin Elena Udrea), inculpaţii Cocoş, Pinalti şi Nicolae-NIRO erau apropiaţi, în subterane, şi de PSD. Din gruparea subterană, care făcea legătura între partidele de la putere şi cele din opoziţie pentru obţinerea de contracte nelegale, ar mai face parte Alexandru Bittner (omul de casă al lui Adrian Năstase, acum stabilit în SUA), Remus Truică ( fost şef de cabinet al lui Năstase, devenit peste noapte milionar in valută), Adrian Petrache (PSD), Dinu Pescariu ( PSD), Claudiu Florică (PSD), avocatul Doru Boştină ( apropiat de toate partidele), multe alte personaje.

Cum poate prăbuşi economia slabă "sistemul bancar solid" din România

Deşi unele bănci prezente pe piaţa din România nu au trecut testul de stres efectuat de BCE, bancherii avertizează că ar trebui să fim mai îngrijoraţi de faptul că economia nu dă semne de redresare. Stagnarea economică va avea impact şi asupra sistemului bancar. "Ar trebui să fim mai îngrijoraţi de faptul că economia europeană, de care depinde şi cea românească, nu dă semne de redresare, creşterea economică fiind aproape de zero. Dacă situaţia se prelungeşte, sistemul bancar va avea de suferit, fiind afectat de nivelul ridicat al creditelor neperformante. Dacă economia stagnează, creditele nu pot fi rambursate, iar băncile trebuie să crească provizioanele. Este un lanţ vicios, care deteriorează şi economia şi sistemul bancar", explică Aurel Dochia, membru al CA al BRD.

ZIARUL FINANCIAR

Candidaţi de paie

La sfârşitul acestei săptămâni mergem la vot. Aceste alegeri pentru Preşedinte sunt importante pentru că marchează sfârşitul unei epoci dominate de oameni formaţi înainte de 1989. În Parlament şi în ministere încă nu este cazul tranşării generaţiilor, însă de cine va câştiga alegerile la Preşedinţie din această toamnă depinde felul în care va fi croită România de noua generaţie. În acelaşi timp, aceste alegeri pentru Preşedinţie sunt dominate de confuzie. Gradul de nehotărâre este mare. Alianţele politice care s-au făcut şi desfăcut în ultimii doi ani au maximizat confuzia şi lipsa de repere a alegătorilor. Toată lumea întreabă astăzi, mai mult decât la alte alegeri: "Eu cu cine votez?". Însă nu lipsa de vizibilitate a candidaţilor sau inconsistenţa lor doctrinară este problema, ci faptul că pur şi simplu te uiţi la ei şi nu-i crezi ce spun. Sunt cu toţii candidaţi confecţionaţi. Nu vezi niciunul să ardă pentru ideile cu care vine să schimbe România.

Care sunt pariurile bancherilor elveţieni de la UBS: Staţi pe dolari şi acţiuni americane, evitaţi "cash"-ul şi aurul

Un portofoliu pregătit pentru a rezista condiţiilor turbulente de pe pieţele financiare ar trebui să conţină acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor din SUA, dolari americani, dar şi contracte de tipul opţiunilor prin care se poate profita de volatilitatea de pe burse, în opinia lui Christopher Wright, strateg cross-asset la banca elveţiană UBS. Pieţele financiare au pus la grea încercare nervii investitorilor în acest an: de la maxime istorice la vânzări agresive şi corecţii ample pe burse din SUA şi Germania, de la raliul dolarului şi scurta revenire a cotaţiei aurului, la preţul barilului de petrol la minime şi randamente în scădere la titlurile de stat americane. Toate acestea au avut loc pe un fundal al dobânzilor aflate la minime istorice, investitorii fiind tot mai confuzi cu privire la identificarea activelor care să le aducă un câştig.

Şeful CFR Marfă: "Conservarea, închiderea unor linii de cale ferată este o greşeală

Închiderea a circa 40% din reţeaua de cale ferată, cum este prevăzut în Master Planul General de Transport, este o "greşeală", care va afec­ta businessul CFR Marfă, cel mai mare operator de pe această piaţă, spune George Buruiană, care conduce în prezent transportatorul de marfă. "Părerea mea este că o astfel de măsură, conservarea, închiderea unor linii de cale ferată este o greşeală. CFR Marfă îşi preia de pe aceste secţii secundare 65% din trafic. Nu cred totuşi că se va lua o astfel de măsură, mai ales că recomandarea UE este de dezvoltare a reţelei de cale ferată şi nu de închidere", a spus el pentru ZF, cu precizarea că spune acest lucru în calitate de specialist feroviar şi nu de şef al CFR Marfă. Mai mult, Buruiană afirmă că această măsură prevăzută în Master Planul General de Transport, un document strategic pe baza căruia vor fi planificate investiţiile până în 2030, ce se află în dezbatere publică până la finalul lunii, vine în "contratimp" cu recomandările la nivelul UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Lituania a găsit soluția pentru a nu mai depinde de gazul rusesc" - cit este ca tara si populatie si ce productie de mase plastice si petrochimice are - NIMIC. Un vapor ajunge un an populatiei sa arda. Un exemplu bun de urmat pentru cei din Miercurea-Ciuc pentru independenta de gazul romanesc (ca analogie), pacat ca nu pot urca vapoare pe Mures.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb