REVISTA PRESEI 28.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 noiembrie 2011

ADEVARUL

Marile bănci europene, ocolite de investitori

Grupurile bancare din Europa trebuie să se recapitalizeze. Pieţele le întorc însă spatele din cauza temerilor legate de viitorul zonei euro şi al monedei unice. În vocabularul unui investitor nu există sintagmă mai dură decât "de neinvestit". Termenul - care arată că pieţele nu văd niciun sens în a investi într-un anumit activ -este din ce în ce mai des folosit atunci când se vorbeşte de băncile europene. "Este cu adevărat o zonă de calamitate. Nu m-aş atinge de ele. Nu m-ai putea convinge să cumpăr nici măcar o acţiune", spune Paul Casson, directorul diviziei de achiziţii pe Europa al fondului de investiţii Henderson Global Equities.

Summit la Washington: UE - SUA la masa crizei mondiale. Ce aşteaptă americanii de la europeni

Liderii UE se întâlnesc luni, la Washington, cu preşedintele american Barack Obama, cu secretarul de stat Hillary Clinton şi alţi reprezentanţi ai administraţiei americane. UE va fi reprezentată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Înaltul Reprezentant Catherine Ashton şi comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, vor fi de asemenea în vizită în SUA. Principalele discuţii ale summitului se vor referi la situaţia economică globală. Liderii europeni şi americani vor discuta despre răspunsurile la criză, măsurile pentru creştere economică şi locuri de muncă. Vor fi dezbătute şi chestiuni de politică externă: primăvara arabă, Iran, Siria, Orientul Mijlociu şi Afganistan, precum şi vecinătatea UE - Est.

Germania şi Regatul Unit au cele mai mari afaceri cu SUA

Dintre statele membre UE-27, Germania (cu 27% din exporturile UE de bunuri) a fost de departe cel mai mare exportator către Statele Unite în prima jumătate a anului 2011, urmată de Regatul Unit (20 miliarde reprezentând un procent de 16%), Italia (12 miliarde sau 9%), Franţa (11 miliarde sau 9%) şi Irlanda (11 miliarde sau 8%). Germania a fost, de asemenea, cel mai mare importator, urmată de Regatul Unit, Olanda şi Franţa.

FMI pregăteşte 600 de miliarde de euro pentru Italia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) pregăteşte un împrumut record de până la 600 miliarde euro pentru Italia, reprezentând aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Banii urmează să fie puşi la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava. Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, scrie cotidianul italian "La Stampa", fără a preciza sursa informaţiilor, potrivit Bloomberg. Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează publicaţia. Statul italian ar plăti o dobândă de 4-5% pentru împrumut.

Zona euro are gripă, iar Europa de Est a început să strănute

Extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro ajunge în statele est-europene. În timp ce Ungaria are iar nevoie de FMI pentru a evita incapacitatea de plată, monedele naţionale ale Cehiei şi Poloniei se depreciază, iar investitorii fug de absolut orice înseamnă obligaţiuni guvernamentale europene. Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere ratingul de ţară al Ungariei, acesta ajungând astfel în categoria "junk". Forintul, moneda naţională a Ungariei, a înregistrat imediat o depreciere de 2% în raport cu euro.La rândul ei, moneda unică europeană s-a depreciat pentru a patra săptămână consecutiv în raport cu dolarul, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele şapte săptămâni. Monedele Cehiei şi Poloniei au suferit şi ele deprecieri de mai bine de 1%

Se clatină comunismul în China? Muncitorii învaţă să-şi ceară drepturile

Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie - chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze. Săptămâna trecută, mii de muncitori din provincia sudică Guangdong s-au ciocnit cu forţele de ordine în timp ce protestau în faţa fabricii în care lucrează, cerând salarii mai mari. Un lait-motiv al protestelor care au loc tot mai des în China a devenit nemulţumirea muncitorilor că nu-şi pot permite să le cumpere copiilor jucăriile pe care chiar ei le fabrică.

Pregătiţi-vă de revolte în cazul în care euro se va prăbuşi, le cere Ministerul de Externe de la Londra ambasadelor din Eurozonă

Marea Britanie a ordonat ambasadelor să fie pregătite să ajute expaţii britanici din statele Eurozonei pentru momentul în care euro s-ar prăbuşi şi ar urma revolte violente. E doar o chestiune de timp până când se va întâmpla, declară un înalt oficial pentru "Telegraph". Ministerul de Externe britanic a trimis circulare ambasadelor sale din Eurozonă, prin care le cere să îşi facă planuri de acum pentru momentul în care moneda euro s-ar prăbuşi. Reprezentanţele diplomatice britanice vor trebui să fie capabile să ajute de urgenţă cetăţenii britanici din aceste state, relatează "Telegraph". Avertizarea vine în contextul adâncirii crizei, cu Spania şi Italia care nu mai reuşesc să se împrumute pe pieţele externe decât la preţuri exorbitante, imposibil de susţinut.

Cozmin Guşă: "Am cumpărat Petromservice"

PSV Company, fosta Petromservice, a fost cumpărată în dimineaţa de 7 noiembrie 2011, cu câteva ore înainte ca Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi directorii companiei să fie reţinuţi de procurorii Parchetului General pentru devalizarea societăţii. Dezvăluirea a fost făcută, ieri, pentru "Adevărul" de Cozmin Guşă (41 de ani), care deţine jumătate din acţiunile noii societăţi care a preluat fosta Petromservice. "Elbahold a fost cumpărată de Strategies - Research - Investment SRL, persoană juridică română. Acţionari: 50% - Cozmin Guşă, 50% - Maricel Păcuraru, administrator unic- Cozmin Guşă. Prin achiziţia Elbahold, în acest moment, PSV a devenit o afacere 100% românească", a declarat Cozmin Guşă. El a refuzat însă să dea detalii despre tranzacţie şi despre suma cu care a achiziţionat compania aflată în insolvenţă.

Delir financiar în "Vinerea Neagră"

Vânzările-record ale retailerilor de electronice, înregistrate datorită fenomenului "Black Friday", sunt interpretate de specialişti ca un rezultat al "culturii chilipirului". După "tigaiadele" şi "cratiţiadele" din săptămânile trecute, în care românii au golit rafturile cu veselă ieftină ale marilor comercianţi, vinerea trecută am avut parte de spectacolul "Black Friday" cu aglomeraţie şi vânzări-record de televizoare, aparatură audiovideo şi electrocasnice, pe fondul reducerilor substanţiale de preţuri. Are lumea bani ascunşi, pe care îi cheltuieşte doar când apar superoferte, a revenit încrederea în economie şi consumul revine pe creştere? Dimpotrivă, spun economiştii, acesta este semnul că România este doar o "anexă de consum" a marilor pieţe, iar consumatorii sunt în continuare influenţaţi de "cultura chilipirului".

Bani mai mulţi pentru tinerii care se mută la ţară

De astăzi până la 13 ianuarie 2012, tinerii cu vârste de până în 40 de ani pot depune documentaţia necesară pentru a obţine finanţări nerambursabile ca să se mute la ţară. Măsura 112 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prevede acordarea unei finanţări de cel mult 40.000 de euro pe proiect. Suma este cu 60% mai mare decât în sesiunile de finanţare anterioare. Tânărul care vrea să aplice pentru obţinerea acestei finanţări trebuie să prezinte un plan de afaceri care va conţine: - descrierea situaţiei iniţiale a exploataţiei agricole preluate, precum şi a etapelor şi obiectivelor stabilite în vederea dezvoltării acesteia; - descrierea detaliată a investiţiilor, programelor de formare profesională, serviciilor şi a altor acţiuni în vederea dezvoltării activităţilor; - elemente referitoare la mediu şi evaluarea principalelor riscuri; - descrierea modului de utilizare a întregului sprijin financiar nerambursabil solicitat; - demonstrarea viitoarei viabilităţi economice a exploataţiei agricole, cu o calculaţie de costuri, venituri şi cheltuieli realizate, respectând standardele comunitare, în condiţii de piaţă şi de concurenţă.

Cât plăteşte PDL pentru un "igen" la Senat

Boc a majorat bugetele miniştrilor UDMR în schimbul votului pentru şefia Senatului. Uniunea cere şi un vicepreşedinte. Liderii UDMR au fluturat intenţia de a avea propriul candidat la şefia Senatului pentru a-şi mări marja de negociere în Coaliţia guvernamentală, afirmă surse parlamentare. Cum în Senat diferenţa dintre Putere şi Opoziţie este de doar trei voturi, sprijinul UDMR este esenţial pentru victoria candidatului PDL la alegerile programate pentru astăzi. Preşedintele Senatului este ales cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, iar democrat-liberalii au nevoie ca de aer de cei nouă parlamentari UDMR.

CAPITAL

Nemţii ar putea salva Europa: Ar fi catastrofal pentru ei

Imaginează-ţi că trebuie să salvezi de la faliment o serie de prieteni care au datorii mari. Una dintre soluţiile care şi se pun pe masă este aceea de a te împrumuta tu pentru ei. Ai fi de acord? Aceasta este singura modalitate prin care Germania ar putea salva Europa, este de părere John Muellbauer, profesor de economie la Oxford University, citat de Financial Times Alphaville. Tehnic vorbind, această soluţie este cunoscută ca cea a eurobondurilor, adică obligaţiuni comune statelor din zona euro. Muellbauer consideră că nici opţiunea prin care Banca Centrală Europeană ar putea împrumuta direct statele aflate în dificultate nu este cea salvatoare, aşa cum spun liderii europeni.

Românul care a scos din foame o ţară întreagă

"Remarcabil", "şi-a manifestat încrederea", "a făcut imposibilul", "a depăşit aşteptările", sunt doar câteva dintre expresiile şi adjectivele folosite de către un jurnalist care scrie la News Time Africa. Ele se referă la un om de afaceri de origine română, care a pus din nou pe hartă Sierra Leone. Este vorba despre Frank Timiş, a cărui companie, African Minerals a anunţat primul transport de minereu din fier din Sierra Leone, după 30 de ani, în care această ţară Vest-Africană nu a mai exportat nimic. Articolul din News Time Africa arată că în afara faptului că Timiş are o contribuţie importantă pentru economie, omul de afaceri a făcut şi donaţii masive către stat, cu ocazia celei de-a 50-a aniversare a independenţei.

Cum vor Merkel şi Sarkozy să salveze zona euro? Formează clubul SUPER-EURO

Semnalele de alarmă referitoare la prăbuşirea zonei euro i-a făcut pe liderii europeni să nu mai aştepte un consens al tuturor statelor europene şi vor să formeze un club denumit "Super euro" în care vor intra doar o parte dintre cele 17 ţări din zona euro. Conform publicaţiei Welt am Sonntag (WamS), care se bazează pe surse guvernamentale, cei doi lideri doresc să pună în aplicare rapid un nou pact exclusiv între Franţa, Germania şi unele ţări, după modelul Acordului Schengen privind libera circulaţie a persoanelor, care include în prezent 10 din cele 27 de ţări membre ale UE.

De ce refuză Banca Centrală Europeană să tipărească bani

Pentru câteva dintre ţările europene, Banca Centrală Europeană se poartă precum o secţie de pompieri care nu depune niciun efort pentru a stinge o casă în flăcări, numai pentru a-i învăţa pe copii că nu e bine să se joace cu chibriturile, scrie CNBC. Banca Centrală are o armă secretă, şi anume capacitatea de a tipări bani, numai că refuză să o folosească în criza datoriilor din zona euro. Vineri, situaţia a devenit de-a dreptul explozivă, după ce Italia a fost nevoită să împrumute opt miliarde de euro la cea mai mare dobândă din 1997 încoace, de 6,5%, adică dublă comparativ cu cea valabilă în urmă cu numai o lună. Dar din partea BCE nu există niciun semn că ar intenţiona să intervină în vreun fel , de exemplu, să cumpere cantităţi mari de obligaţiuni ale ţărilor aflate în dificultate, pentru a reduce costurile lor de împrumut.

AVERTISMENT. Fostul şef al BERD: Euro s-ar putea prăbuşi până de Crăciun

Moneda europeană s-ar putea prăbuşi până de Crăciun dacă la nivelul Uniunii Europene nu se vor lua măsuri adecvate împotriva crizei, a avertizat celebrul economist francez Jacques Attali, fostul director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), citat de Ria Novosti. "Întrebarea care se pune în prezent este dacă moneda euro va continuă să existe şi după sărbătorile de Crăciun. Există o singură şansă din două ca moneda unică să reziste după această dată, sau cel puţin să fie angrenată în procesul care duce la colaps", a afirmat el, într-o declaraţie pentru un post de radio din Bruxelles, preluată de agenţia rusă de presă.

DEZASTRU IMINENT: Băncile trebuie să scape de active de 5.000 mld. euro. Nu le cumpără nimeni

Balanţa contabilă a băncilor europene este sufocată de activele toxice moştenite - ipoteci, active imobiliare şi alte tipuri de credite - care blochează capital preţios şi obstrucţionează abilitatea instituţiilor finanţatoare de a crea volume de credite mai productive. În acelaşi timp, sursele tradiţionale de finanţare pentru bănci - adică alte bănci şi investitorii instituţionali (companii susţinute de fonduri de pensii sau companii de asigurări) - sunt tot mai secătuite pe măsură ce criza europeană se intensifică. Această situaţie pune băncile într-o poziţie disperată de a strânge lichidităţi pentru a supravieţui. Primul plan a fost vânzarea activelor toxice. Dar, potrivit consultantului economic Gareth Gore, această variantă a eşuat, deoarece dorinţele cumpărătorilor nu s-au întâlnit cu oferta avansată de bănci.

CURENTUL

Alex Mihai Stoenescu - scriitor la Secu, plătit "pe drepturi de autor"

Cronicarul Revoluţiei Române: Opere complete. În actul său de naştere scrie Alexandru Mihai Stoenescu. Alex, pe numele "de scenă", sub care îl cunoaştem în viaţa publică. Tot el, distinsul autor al unor cărţi dedicate loviturilor de stat este şi "personajul principal" în Dosarul nr. 11933/2/2010, al cărui obiect este "constatarea calităţii de colaborator al Securităţii", o calitate care i-a fost descoperită de CNSAS. Aflat pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, procesul va fi reluat mâine, pe 29 noiembrie, când Stoenescu va fi audiat de magistraţi.

O Catedrală de 600 milioane de euro pentru că Sinodul nu are loc în altar

Catedrala Mântuirii Neamului, care va fi mai înaltă decât Casa Poporului, se va construi nu numai pentru ca un număr cât mai mare de credincioşi să poată să încapă la slujbe, ci şi pentru că numărul membrilor Sfântului Sinod a crescut. O spune chiar Patriarhul Daniel, care a precizat, cu prilejul lansării volumului "Catedrala Neamului, istoria unui ideal", că este nevoie de un lăcaş de cult "după nevoile liturgice" deoarece numărul membrilor Sinodului a crescut de la 12 la 55. "S-a văzut că numărul de membri ai Sfântului Sinod nu mai e de 12, ci de 55 şi nu pot intra în altarul acestei catedrale să slujească împreună pentru că este prea mic.

CURIERUL NATIONAL

Consiliul Fiscal: Creşterea salariilor şi a pensiilor ar încălca legea

Consiliul Fiscal consideră că o creştere a pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea anului 2012 ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale, inclusiv interdicţia de a opera astfel de majorări cu şase luni înainte de alegerile parlamentare. "A recurge din nou la mecanismul derogării pentru a ocoli regulile statuate de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 (mecanismul derogării de la LRF a fost deja utilizat cu prilejul primei rectificări bugetare din august 2011) ar ridica întrebări serioase la adresa relevanţei acestora şi ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadru bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce", se arată în opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pentru anul 2012.

Nuclearelectrica a trecut testele preliminare de stres realizate de CE

Rapoartele preliminare privind testele de stres efectuate asupra a 143 de centrale nucleare din întreaga Europă, date publicităţii de Comisia Europeană la sfârşitul săptămânii trecute, relevă că la CNE Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar celui de la Fukushima - Japonia deoarece facilităţile suplimentare prevăzute de tehnologia CANDU 6, utilizată la CNE Cernavodă, aduc un plus de robusteţe. Rezultatele finale vor fi prezentate în cadrul reuniunii Consiliului European programate pentru luna iunie 2012.

Cum sunt jucaţi banii fierbinţi pe piaţa americană

Un raport al Goldman Sachs prezintă zece concluzii despre prezenţa fondurilor de hedging pe Bursa de la New York. Acestea au subperformat indicelui S&P500 în acest an, având un randament negativ de 2% la data de 11 noiembrie. În cea mai mare parte a lor, câştigurile lor depind de evoluţia în piaţă a câtorva acţiuni. Puse la zid în 2008, într-un vârf al crizei financiare, pentru că prin activitatea speculativă ar fi imprimat dezechilibre în pieţe, fondurile de hedging încearcă să îşi croiască drum într-un climat dominat de volatilitate pe Bursă. În acest an, până acum nu s-au descurcat tocmai bine, având, în medie, pe data de 11 noiembrie o pierdere de 2% în portofolii, prin contrast cu avansul de 2% al indicelui S&P500.

"Primăvara arabă" are efecte negative în plan economic

Evenimentele politice grave ce au loc de la începutul acestui an în ţările arabe situate în nordul continentului african au lăsat - iar în unele ţări continuă şi în prezent - să afecteze considerabil economiile lor naţionale, provocând o scădere îngrijorătoare a ratei lor de creştere economică. O analiză a situaţiei din zonă a fost făcută de redactorii de specialitate de la cotidianul "Le Monde". Astfel, conform datelor publicate de FMI şi de cabinetul londonez de consultanţă Geopolicity, costurile în plan economic ale "primăverii arabe" se ridică la 55 miliarde de dolari (41 miliarde de euro). De precizat că Geopolicity nu s-a ocupat şi de pierderile în vieţi omeneşti sau de pierderi în domeniul infrastructurilor. Primele evaluări arată că Siria are deja pagube de 14,2 miliarde de dolari, Libia - de 27 miliarde, Egiptul - de 10 miliarde, urmate, în ordine, de Tunisia, Bahrein şi Yemen.

EVENIMENTUL ZILEI

Adrian Vasilescu: Criza a pornit de la prea multă lăcomie. Care sunt cele patru soluţii?

De unde a pornit criza? Cum a ajuns să ne tragă şi pe noi în vârtejul ei? Unde ne aflăm acum şi ce paşi trebuie să facem mai departe? La toate aceste întrebări răspunde, într-un stil uşor de urmărit chiar şi pentru un cititor care nu este specialist în economie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în cartea sa "Biletul de ieşire din criză", publicată la editura "Curtea Veche" şi care a fost lansată zilele trecute în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Preţul biletului de ieşire din criză

Adrian Vasilescu scrie că sunt patru soluţii de ieşire din criză, însă avertizează că preţul biletului diferă. Prima soluţie cuprinde remediile pentru şomeri, recuperarea economiei lovite de criză şi reforme structurale pentru a împiedica repetarea unei alte crize. Altfel, spus, intervenţia statului în economie, însă încercând să facă mai mult bine decât rău. A doua soluţie are in vedere remodelarea bugetelor familiilor, ale companiilor şi ale ţărilor. A treia soluţie este, în situaţii extreme, inflaţia galopantă, iar cea de-a patra - războiul, ca alternativă la celelalte trei soluţii, în cazul în care ar eşua.

Situaţie neobişnuită în România: Constructorii sunt în avans cu lucrările la autostrăzile de pe Coridorul IV

Pe mai toate tronsoanele de autostradă licitate în acest an s-a finalizat proiectarea şi s-au început lucrările pregătitoare: descărcarea arheologică, organizarea de şantier etc. Plus ca pe unele şantiere, ca de exemplu pe Cernavodă-Medgidia, se va lucra în două schimburi pentru ca pe acest tronson să se poate circula încă din 2012. Există proiecte la care se lucrează de zor acum, dar care au întârzieri considerabile, spre exemplu autostrada Moara Vlăsiei-Ploieşti (42,5 km), la care "regii" asfaltului, Dorinel Umbrărescu, Costel Căşuneanu şi Dan Beşciu, lucrează de circa cinci ani şi pe care nu o vor finaliza mai devreme de primăvara lui 2012. Nici cei circa 32 de kilometri dintre Arad şi Timişoara care or să fie gata înainte de Crăciun nu sunt finalizaţi la timp.

JURNALUL NATIONAL

Bugetul pe 2012 este ambiguu. Vezi avertismentele Consiliului Fiscal

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, pe care-l va trimite Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Consiliul Fiscal a atras atenţia asupra mai multor neclarităţi şi inadvertenţe care apar în bugetul de anul viitor. O primă problemă este legată de ţintirea unui deficit bugetar mai mic decât se intenţiona iniţial pentru 2012, respectiv de 1,9% din PIB, ţintă pentru care nu există însă un angajament ferm. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că o eventuală creştere a deficitului pe parcursul anului ar putea fi percepută ca un derapaj de către pieţele financiare, mai ales dacă revizuirea acestuia s-ar datora unor majorări de cheltuieli sociale.

Dacă euro crapă, România ia bani de la FMI

Guvernul României va trage bani din acordul preventiv cu FMI dacă situaţia economică din Uniunea Europeană (UE) se va înrăutăţi în aşa măsură, încât finanţarea deficitului să fie pusă în dificultate, a declarat premierul Emil Boc. "În ultimă instanţă, sperăm să nu fie nevoie, dacă se înrăutăţesc condiţiile în Uniunea Europeană în aşa măsură, încât să se pună în dificultate finanţarea deficitului, România poate apăsa butonul. Nu avem în intenţie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranţă în plus că România nu va avea derapaje în 2012 şi de certitudine că, dacă lucrurile merg rău, avem un buton pe care să apăsăm, să nu fim nevoiţi să mai tăiem salarii, pensii sau alte obligaţii sociale ale statului", a spus Boc la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la Pro TV.

Un jurnalist american aruncă bomba: "S-a dorit distrugerea lui DSK"

Un articol realizat pentru revista New York Review of Books ridică mai multe semne de întrebare în "Afacerea Sofitel", care îl implică pe fostul director al FMI Dominique Strauss-Kahn (DSK). Semnat de jurnalistul de investigaţii Edward Epstein, care a avut acces la surse din "poliţie, de la procuror, de la apropiaţi ai lui DSK", la documente şi înregistrări ale camerelor de supraveghere de la Sofitel, articolul ridică două chestiuni relevante: unde se află telefonul lui Strauss-Kahn şi cine locuia de fapt în camera 2820. Totodată, jurnalistul susţine că procurorul deţine înregistrările camerelor video de la hotel în care se pot vedea doi bărbaţi care se felicită după ce au auzit mărturia cameristei.

NATIONAL

"Matache Macelaru" Dobronauteanu a tepuit Fiscul cu 30 milioane euro

Extravagantul miliardar Emanuel Corneliu (Nucu) Dobronauteanu, unoscut si drept "Regele vinurilor", dupa ce a preluat societatea Murfatlar SA, are de dat 30 milioane de euro statului roman dupa falimentul fabricii producatoare de mezeluri Principal Company SA. Numai ca s-a apucat de "pasat" datorii mai mult sau mai putin reale cu alti parteneri de afaceri, pana a ocupat toate locurile de la masa credala, lasand astfel Fiscul cu buzele umflate.

Dancu: Nastase, "omul caruia i se cuvine totul"

Atacat la scena deschisa de Adrian Nastase, sociologul Vasile Dancu a ales o modalitate inedita de a-si infiera fostul sef de partid. Ca sa-i demonstreze presedintelui CN al PSD ce insemna o disputa "de substanta", Vasile Dancu a postat pe blogul personal un comentariu intitulat "Omul caruia i se cuvine totul", in care il desfiinteaza pe Nastase fara insa a-i pronunta macar o data numele. "Omul acela, daca ajunge intr-o functie publica, devine un colectionar de orice, un mare depozit, aduna toate jucariile pe care nu le-a avut cand era mic: masini, tablouri, ceasuri, bijuterii. (...) Cand intra singur, din lacomie sau lipsa de caracter, in bucluc, < < Omul caruia i se cuvine totul > > este atat de nefericit incat crede ca pentru cauza lui ar trebuie sa se darame lumea.

Oprea doteaza Armata cu avioane de epoca

Au trecut patru ani de cand Gabriel Oprea, pe atunci fara mandat si cu un viitor politic inca incert, a inceput sa le dea ziaristilor poze cu el la mansa unui avion. American. De vanatoare. F16 la mana a doua. Si de atunci tot nu a scapat de aceasta obsesie: sa cumparam musai 48 de astfel de avioane. Desi, intre timp, acestea au ajuns unele "de epoca", alte tari europene dotandu-se cu modernele F35.

Emil Boc, decis sa demisioneze din functie de prim-ministru. Vezi in ce conditii!

Dupa ce tot mai multe voci insista sa paraseasca Palatul Victoria, iata ca premierul Emil Boc a luat in considerare o demisie, punand o serie de conditii referitoare la tintele economice ale Romaniei in 2012. El a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca va demisiona de la conducerea Guvernului daca tintele economice asumate pentru anul viitor nu vor fi indeplinite, dar a evitat sa indice un termen clar in care este dispus sa se retraga din functie daca obiectivele vor fi ratate.

PUTEREA

Marea devalizare a sistemelor de irigaţii

Sectorul irigaţiilor, cea mai mare vacă de muls a Ministerului Agriculturii, ar putea fi împărţit între găştile din PDL. Chiar dacă Ministerul Finanţelor a cerut ca sumele reprezentând veniturile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să fie colectate într-un singur cont, "locotenenţii" ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, pregătesc un regulament prin care fiecare judeţ să îşi gestioneze banii obţinuţi din taxa de îmbunătăţiri funciare. Cei aproximativ 3.500 de salariaţi ai ANIF care vor fi trimişi în şomaj vor primi între trei şi şapte salarii compensatorii. Făcută la presiunea FMI, reorganizarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare ar putea reprezenta cel mai mare jaf postdecembrist din agricultura românească, miza fiind un patrimoniu de 1,9 miliarde de lei.

Riscul din spatele băncilor austriece

Băncile austriece ar putea da peste cap întregul sistem bancar românesc. Potrivit analiştilor, aceste bănci ar putea vinde, în cursa lor pentru lichidităţi, atât creditele populaţiei, cât şi cele ale statului. Mai mult, dacă BNR nu este vigilentă, băncile austriece ar putea scoate din ţară atât activele proprii, cât şi cele obţinute din depozitele românilor. Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că Banca Austriei a făcut o manevră necinstită anunţând că băncile cu capital austriac îşi vor restrânge creditarea.

Stolojan: "Băncile nu se vor retrage din România. Au făcut ce-au vrut aici"

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine, într-un interviu la RFI, că băncile străine nu se vor retrage din România, pentru că aici este o piaţă "foarte bună", în care "au făcut ce-au vrut". Întrebat dacă este de părere că se vor retrage unele bănci din România, Stolojan a răspuns: "Nu, categoric nu, pentru că România este o piaţă foarte bună pentru bănci! Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990 nici un român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci, băncile au intrat pe o piaţă complet virgină din punctul de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit băncile respective.

Croitoru (BNR): Obiectivul de aderare a României la euro în 2015 este unul intern

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat sâmbătă că obiectivul de aderare la euro în 2015 este unul intern, care spune că România este hotărâtă să continue reformele şi că este necesară menţionarea publică a acestui obiectiv, a transmis NewsIn.

ROMANIA LIBERA

Vasile Blaga, candidatul PDL la şefia Senatului; Udrea: În niciun caz nu discutăm candidatura unui reprezentant al UDMR la a doua funcţie în stat

PDL a decis să îl propună pe Vasile Blaga pentru funcţia de preşedinte al Senatului şi va merge luni cu această variantă în coaliţie, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde, relatează Mediafax. "Astăzi, am stabilit la nivelul liderilor PDL că varianta pe care o propunem este Vasile Blaga. Cu această variantă mergem mâine în coaliţie", a declarat Frunzăverde, în această seară, pentru Mediafax.

Cele mai păguboase afaceri ale statului. Câţi bani se scurg prin fisurile RADET

Peste 1,5 miliarde euro sunt investiţiile necesare pentru redimensionarea sistemului RADET. Alături de alte 250 de companii cu capital de stat, RADET se află, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale în situaţia de faliment, acumulând un nivel îngrijorător de arierate, dar beneficiind în continuare de subvenţii. Deşi în evidenţa Ministerului Economiei, RADET apare că pe durata anului 2010 a înregistrat profit acest lucru se datorează faptului că această regie a statului încarcă facturile consumatorilor cu pierderile din reţea şi primeşte an de an subvenţii de zeci de milioane de euro. Parte din pierderi se regăsesc în preţul gigacaloriei, iar restul se plăteşte, indirect, tot de populaţie prin subvenţia acordată regie. Practic, regia nu suportă pierderile din reţea, RADET fiind subvenţionată din bani publici.

Traseul banilor pentru campania lui Geoană

Omul de afaceri Ioan Niculae ar fi dat bani pentru campania prezidenţială a PSD din 2009, în schimbul promisiunii că va primi preţuri preferenţiale la gaze naturale. Sumele au fost virate prin intermediul INSOMAR, instituţie condusă de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorii DNA sunt aproape de finalizarea cercetărilor într-un dosar penal în care personaje principale sunt magnatul Ioan Niculae, patronul InterAgro şi al echipei de fotbal de Liga I Astra Ploieşti, precum şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila şi al Consiliului Judeţean Brăila. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, şi Viorel Bărac, director al SC InterAgro SRL.

ZIARUL FINANCIAR

Francezii scumpesc apa în Bucureşti cu 36%. După 11 ani de concesiune bucureştenii plătesc de zece ori mai mult

Francezii de la Apa Nova au majorat începând de vineri tarifele la apă potabilă şi canalizare cu circa 36%. O familie de două persoane care consumă 10 mc de apă pe lună va plăti cu 10 lei în plus la întreţinere. Un metru cub de apă potabilă costă în prezent 3,57 lei, faţă de 2,61 lei înainte de majorarea tarifelor, în timp ce pentru serviciul de canalizare tariful a crescut de la 0,58 lei la 0,79 lei pe metru cub. Cu alte cuvinte, o familie de două persoane din Bucureşti care consumă în medie 10 metri cubi de apă potabilă lunar va plăti în plus la întreţinere 9,6 lei (2,2 euro), echivalentul a aproape zece pâini sau trei litri de lapte, potrivit calculelor ZF.

Chelu, obligat de instanţă la daune de 500.000 de euro către Voiculescu pentru că nu a lansat ofertă

Grupul Industrial Voiculescu & CO. (Grivco), controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu, a obţinut în instanţă o hotărâre irevocabilă prin care îl obligă pe Cătălin Chelu să-l despăgubească cu suma de 500.000 de euro pentru că nu a derulat ofertă publică de cumpărare la producătorul de lactate cotat pe piaţa RASDAQ Lacta Giurgiu (INEM). Valoarea daunei este comparabilă cu valoarea actuală de piaţă a Lacta Giurgiu, de 2 mil. lei (458.000 de euro). Decizia ar putea crea un precedent şi ar putea determina şi alţi acţionari care deţin pachete la societăţile controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu unde omul de afaceri este obligat prin lege să deruleze ofertă de preluare să ceară în instanţă despăgubiri pentru prejudiciile aduse acestora.

Vor mai vedea băncile banii grecilor? Nu se cheamă faliment. Este doar un "haircut" al datoriilor Greciei de 75%

Parcă pentru a nega intrarea în insolvenţă a Greciei, liderii europeni continuă să negocieze plata pentru răscumpărarea obligaţiunilor greceşti cu creditorii privaţi, mai nou băncile fiind dispuse chiar să renunţe la 60% din datorie pentru a putea primi banii pe care Grecia îi datorează. Şi cu toată bunăvoinţa băncilor, se pare că negocierile au ajuns la un punct mort, valoarea actuală a obligaţiunilor pe care vrea Uniunea Europeană să o stabilească împreună cu băncile fiind redusă la 25%, conform unor surse apropiate discuţiilor şi care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Chiar şi evoluţia randamentelor la obligaţiunile greceşti indică faptul că investitorii se aşteaptă la un nou haircut pentru datoriile Greciei cu 25%, pe lângă cel stabilit de UE cu creditorii privaţi europeni de 50%. Asta ar însemna că băncile ar putea primi în schimbul obligaţiunilor doar un sfert din valoarea de cumpărare.

Cine se bagă în noul Schengen fiscal? Noul pact de stabilitate pregătit de liderii europeni prevede reguli fiscale dure şi sancţiuni reale

Un nou pact de stabilitate la nivelul zonei euro, pregătit de Germania, Franţa şi Italia, prevede reglementări bugetare mai stricte şi sancţiuni reale pentru ţările care nu le vor respecta, a declarat duminică ministrul francez al Bugetului, Valerie Percesse, citată de Reuters. Întrebată dacă Franţa, Germania şi Italia pregătesc o variantă mai dură a Pactului de Stabilitate privind reglementările pe buget, Pecresse a arătat că pactul "nu se va aplica doar la nivelul celor mai mari trei economii ale zonei euro". "Este vorba despre un nou pact de guvernanţă pentru toată zona euro, guvernanţă cu autorităţi reale de reglementare şi sancţiuni adevărate", a declarat Pecresse la Canal+.

De ce s-a dus Traian Băsescu în Qatar, cea mai bogată ţară

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat în această săptămână o vizită de lucru în statul arab Qa­tar, ţara cu cei mai bogaţi oameni din lume. Puţinele in­formaţii despre acestă vizită spun că Băsescu şi emi­rul qatarez Hamad Bin Khalifa Al Thani au discutat printre altele despre relaţiile bilaterale şi despre mo­da­lităţile de întărire a cooperării dintre cele două state. La puţin timp după vizită, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de rechemare din funcţie pentru ambasadorii României din mai multe state, printre care Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan şi Malaiezia.

Agenţiile de rating au reluat ofensiva în Europa într-un moment în care economiile se scufundă sub povara datoriilor

Mult-blamatele agenţii de evaluare financiară Moody's, Standard & Poor's şi Fitch au reînceput măcelul ratingurilor suverane europene, într-un moment în care păstrarea încrederii, deja fragilă, a investitorilor este esenţială pentru supravieţuirea financiară. Cea mai recentă victimă a artileriei agenţiilor de rating este Ungaria, care şi-a văzut calificativul redus cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk", de către Moody's. Agenţia şi-a motivat acţiunea prin îngrijorările legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală. Totodată, S&P a retrogradat cu o treaptă ratingul Belgiei, de la "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb