REVISTA PRESEI 28.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 noiembrie 2013

ADEVARUL

Cum vor coopera România şi ţările din Est cu partenerii din China. Planul complet al acţiunilor comune

Premierii prezenţi în aceste zile la Bucureşti au formulat, în comun, Liniile directoare pentru cooperarea între China şi statele din Europa Centrală şi de Est. Oficialii au stabilit ca această cooperare să se deruleze în conformitate cu propriile legi, iar în cazul statelor membre UE va fi respectată legislaţia comunitară. Prevederile convenite de către participanţi sunt: - Organizarea reuniunii şefilor de guvern ai China-ECE în fiecare an pentru a examina realizările cooperării şi a stabili direcţia cooperării în viitor. Părţile vor discuta şi stabili data şi locul de desfăşurare a reuniunii din 2014 cât mai curând posibil. - Luarea în considerare a formulării unei agende de cooperare pe termen mediu, atunci când se consideră oportun, având în vedere modul în care evoluează cooperarea China-ECE. Promovarea cooperării în domeniile investiţiilor, economic şi comercial. - Să se opună în mod categoric oricăror forme şi manifestări de protecţionism.

Cum dezbat parlamentarii bugetul pe 2014

Comisiile reunite de buget au început miercuri dezbaterea privind proiectul de buget pe anul 2014. Prima şedinţă a parlamentarilor a început într-o atmosferă încordată. Miniştrii care au elaborat bugetul, Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea, au plecat de la dezbateri motivând că trebuie să ia cina cu premierul Chinei. Apoi, la reluarea discuţiilor, parlamentarii PDL şi cei ai USL au avut mai multe replici suburbane. La şedinţă şi-a făcut apariţia, după miezul nopţii, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a susţinut un amendament la Legea bugetului. Şedinţa s-a încheiat la ora 1.30. Parlamentarii din comisiile de buget ale celor două camere au votat favorabil, cu majoritate clară, bugetul pe 2014. Aleşii nu au votat sumele trecute în buget, ci doar destinaţia banilor.

Banii chinezilor, pe mâna unui politruc traseist

Veşnic perdant în politică, indiferent de partidul în care a fost, dar şi în afaceri, ieşeanul Dan Cârlan a dat lovitura vieţii: va gestiona un proiect uriaş, Hidrocentrala Tarniţa, unde chinezii vor investi 1,2 miliarde de euro, prin firma Sinohydro Corporation. Dan Cârlan a semnat în calitate de reprezentant al Guvernului, ca director de proiect. Actualmente, el ocupă funcţia de şef de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei, ultimul fiind un important om de afaceri din Iaşi. Din partea Chinei a semnat Yun Lian, vicepreşedinte executiv al Sinohydro Corporation, compania interesată să investească la hidrocentrală.

Comisia Europeană declară război "căsuţelor poştale"

Bruxelles-ul a lansat o serie de propuneri pentru a elimina modalităţile prin care marile companii evitau plata taxelor, prin subsidiare în paradisuri fiscal. Comisia Europeană a propus desfiinţarea firmelor cu sedii la adrese de cutie poştală, un sistem prin care acestea evită taxele, foarte răspândit în Uniunea Europeană. Numeroase companii multinaţionale aleg să îşi deschidă filiale în state cu regimuri fiscale avantajoase, unde veniturile lor sunt impozitate mult mai puţin. Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta, vrea să introducă o clauză antiabuz până la finalul anului viitor. Printre statele UE cu cele mai permisive legislaţii în domeniul fiscal se numără Luxemburg şi Irlanda, care ar fi cele mai afectate de noile reglementări pe care Bruxelles-ul intenţionează să le implementeze. Cel mai elocvent exemplu este gigantul american din domeniul telecomunicaţiilor, Google, care evită plata a miliarde de dolari în fiecare an, printr-o subsidiară irlandeză cu o căsuţă poştală în Bermuda.

Palavra lui Palada

Nu credeam să regretăm atât de rapid tăcerile solemne ale lui Andrei Zaharescu. Noul purtător de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, are o limbariţă pe măsura tăcerilor celuilalt. Dacă însă îi distilăm bine de tot diareea verbală, observăm că purtătorul de cuvânt îşi respectă milimetric fişa postului. Realmente, omul poartă cu sine un singur cuvânt: propagandă. Domnul Palada exersează propaganda din plin atunci când are de apărat "realizărili" guvernului, dar o acuză la toţi cei care nu sunt de acord cu el, chiar şi atunci când cuiva i-ar putea trece prin cap să afirme că măsurile guvernului s-ar putea să fie doar bune, nu foarte bune. Acuza invariabilă a autorului, indiferent de subiect, este cea de "propagandă băsistă", ceea ce aruncă problema direct în ograda psihologilor, dacă nu cumva chiar a psihiatrilor.

John Kerry vine la Chişinău, săptămâna viitoare. Iurie Leancă: "Vizita semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova"

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. În discuţie se vor afla relaţiile bilaterale şi integrarea europeană a Republicii Moldova, se spune în comunicatul Departamentului de Stat. Vizita intervine în contextul în care Republica Moldova urmează să parafeze, vineri, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. La Bruxelles, secretarul de Stat american va participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord-Atlantice, din 3-4 noiembrie. În Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei americane va aborda cu liderii israelieni subiectul crizei nucleare iraniene şi se va interesa de stadiul negocierilor israelo-palestiniene. Potrivit Mediafax, iniţial, turneul diplomatic a inclus şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a suspendat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cât de repede vor ajunge în România banii prevăzuţi în memorandumurile şi scrisorile de intenţie semnate cu chinezii

Prin acordurile şi memorandumurile semnate cu România, partenerii chinezi se angajează să respecte toate cerinţele europene în achiziţiile publice, dar nu vor aloca la noi bani din bugetul lor de stat. În termenii pretenţioşi ai diplomaţiei internaţionale, România şi-a deschis porţile pentru a facilita investiţiile masive pe care le oferă China şi iată că acum s-a trecut la acţiuni concrete prin acorduri bilaterale. În termeni pragmatici însă, aceste aranjamente înseamnă îndeplinirea unor condiţii necesare, dar nu şi suficiente pentru ca banii chinezilor să transforme în realitate megaproiectele trecute de români în respectivele documente. În ce măsură sunt angajante aceste înţelegeri parafate cu chinezii şi cât optimism poate justifica semnarea lor? Analistul economic Ionel Blănculescu arată că partea chineză îşi asumă să respecte regulile jocului, deci putem avea încredere în concretizarea proiectelor, dar ideea că banii Chinei se vor revărsa într-un fel de şuvoi de nestăvilit către România este un mit la care trebuie să renunţăm.

CURENTUL

Ordin de la Ponta: "Trebuie contracarată presa băsistă"

Inspirat probabil de vizita tovarăşilor chinezi, pe care-i admiră dintotdeauna, premierul Victor Ponta a cerut ieri public miniştrilor din cabinetul său neutralizarea principalului său adversar :"presa băsistă". "Trebuie contracarată presa băsistă care incită medicii la grevă ca sa moară oamenii în spitale", a decretat premierul în debutul şedinţei de guvern de miercuri. Cu alte cuvinte, medicii fac grevă nu din cauză că au salarii de mizerie şi condiţii de lumea a treia în spitale, ci pentru că aşa sunt îndemnaţi de "presa băsistă", identificată de liderul pesedist în toate vocile care mai cutează să critice măsurile mirobolante luate de cabinetul său. Cum trebuie contracarată presa băsistă nu a mai oferit amănunte Victor Ponta, dar mesajul a fost cât se poate de clar, în guvernarea USL funcţionând perfect principiul "cine nu e cu noi e împotriva noastră".

Ajutat de tovarăşii din PSD, Ponta a organizat o "Cântare a Chinei" ca la carte

Organizată cu fast şi "la cel mai înalt nivel", vizita oficială a Premierului chinez Li Kuqiang trebuie să le fi adus fiori de plăcere tuturor celor care încă mai nutresc nostalgii comuniste. Iar asta pentru că punerea la punct a acestui important eveniment diplomatic a readus în minte foiala şi foşgăiala propagandistică de pe vremea "Epocii de Aur". Dacă morţii ar avea, cu adevărat, posibilitatea de a se răsuci în morminte, cu siguranţă că "Măreţul conducător a făcut-o, deja, în ultimele câteva zile. Zile în care "nea Nicu", s-a bucurat, cu siguranţă, văzând că Victor Ponta, urmaşul său ideologic, întârziat şi mult mai nevolnic, a reuşit să readucă la viaţă grandioasele spectacole omagiale de altădată. Iar toate astea nu sunt doar nişte vorbe în vânt: vizita oficială a Premierului chinez Li Keqiang a pus în mişcare un lanţ întreg de evenimente, cu nimic deosebite de cele de pe vremea festivalului "Cântarea României".

CURIERUL NATIONAL

Olteanu: Dezintermedierea financiară poate fi contrabalansată

Politicile publice de reducere a deficitului bugetar şi de încurajare a economisirii pot contribui semnificativ la creşterea resurselor băncilor pentru creditare, contrabalansând astfel efectele dezintermedierii financiare, potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, citează Mediafax. "După aşezarea unui sistem bancar în România, cu investiţii majore din exterior, cu un efort semnificativ al băncilor care şi-au creat subsidiare în România, sigur că ne apropiem de momentul în care trebuie să căutăm un echilibru, atunci trebuie să privim această evoluţie ca naturală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim soluţii alternative în administrarea pieţei financiare", a declarat Olteanu la un eveniment de specialitate.

Zootehnia ţine pariul cu China?

Zootehnia românească ar putea fi revigorată în totalitate cu ajutorul investiţiilor din China, dacă aceşti bani vor fi folosiţi pentru a repopula fermele de animale şi pentru a cultiva întreaga suprafaţă agricolă a ţării, astfel încât să li se poată asigura hrana. Apreciind încheierea acordurilor abia parafate între oficialii români şi chinezi, producătorii de carne sunt însă rezervaţi în privinţa posibilităţii României de a livra, începând cu 1 ianuarie 2014, cantitatea de carne cerută de partea chineză, subliniind că, după restricţii la export de mai bine de opt ani, România aproape a rămas fără piaţă de desfacere, motiv pentru care s-a diminuat capacitatea de producţie a cărnii de porc. Chinezii vor să importe de la noi 500.000 de vaci, 3 milioane de porci şi 3 milioane de oi. Frumosu (FNSIA): Vom putea exporta carne de porc către China la capacitate maximă în 1 - 2 ani. Minea (Romalimenta): La bovine poate dura aproximativ 7 - 8 - 10 ani, dacă vrem să multiplicăm cele aproximativ 300.000 de bălţate româneşti.

Traian Băsescu l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe Li Keqiang

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe Li Keqiang, prim-ministru al Republicii Populare Chineze, apreciind că România şi China au o relaţie politică excelentă şi tradiţională. "Avem o relaţie politică tradiţională şi excelentă. Noi nu o să uităm niciodată poziţia Guvernului chinez în 1968 şi nici faptul că întotdeauna China a fost un sprijin pentru România, şi în Consiliul de Securitate al ONU şi în orice organizaţie internaţională", a declarat Traian Băsescu, la începutul întâlnirii. Şeful statului şi-a exprimat convingerea că relaţiile cu China se vor desfăşura în "frame-ul legislativ al Uniunii Europene".

CE a aplicat României corecţii financiare de 139 milioane euro

Comisia Europeană a aplicat României corecţii financiare în valoare de 139 de milioane de euro în 2012, faţă de 53 de milioane de euro în 2011, potrivit Raportului financiar pe anul trecut, publicat marţi de CE, informează Mediafax. Programele finanţate prin Fondul Social European au suferit cele mai mari corecţii - 81 de milioane de euro, în timp ce pe Fondul European pentru Garantare Agricolă s-au aplicat corecţii în valoare de 24 milioane de euro. La programele finanţate prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, corecţiile sunt de 22 de milioane de euro, iar la dezvoltare rurală au fost tăiate 12 milioane de euro. Cele mai mari corecţii au fost aplicate Spaniei - peste 2,1 miliarde de euro, urmată de Italia - 275 milioane de euro, Grecia - 262 milioane de euro şi Polonia - 162 milioane de euro, România fiind pe locul 5. Malta şi Slovenia nu au suferit corecţii financiare.

Premieră pentru cea mai mare putere a Europei: salariu minim de 8,50 de euro pe oră

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la un acord miercuri cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru formarea unui Guvern comun, la două luni de la victoria sa fără majoritate absolută în alegerile legislative, au anunţat surse apropiate negocierilor, potrivit AFP. Dacă baza SPD aprobă acordul, Merkel va fi aleasă la 17 decembrie, de deputaţii din Bundestag, la conducerea unui Guvern de "mare coaliţie" pentru un al treilea mandat de patru ani. Merkel a acceptat concesiuni majore care ar putea să o ajute să învingă reticenţele militanţilor SPD de a se alia cu un partid de dreapta. În prezent, 5,6 milioane de persoane, respectiv 17% dintre angajaţii germani, câştigă mai puţin de 8,50 de euro/oră. Salariul minim urmează să fie introdus din 2015, însă va fi aplicat în toate domeniile din 2017.

O bancă a raportat un profit în creştere la nouă luni

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit după taxe de 81 mil. euro pentru operaţiunile din România, în urcare cu 11,3% faţă de valoarea de 72 mil. euro din perioada corespunzătoare a anului trecut. Evoluţia se datorează în principal creşterii veniturilor din comisioane bancare şi tranzacţionare, reiese dintr-un raport prezentat de banca austriacă. Venitul operaţional al Raiffeisen Bank International pe piaţa românească a scăzut uşor în perioada analizată, cu 0,9%, de la 346 mil. euro la 343 mil. euro. Veniturile din dobânzi au coborât cu 7,7%, de la 229 mil. euro la 212 mil. euro, în timp ce încasările din comisioane au urcat cu 7,9%, de la 109 mil. euro la 118 mil. euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Summitul de la Vilnius: Europa face primul pas peste Prut

Chişinăul urmează să primească în capitala Lituaniei un vot de încredere din partea Bruxelles-ului, căruia politicienii moldoveni vor fi nevoiţi să îi răspundă cu reforme ferme, care să aşeze ţara pe un traseu european ireversibil. Republica Moldova parafează la Summitul Parteneriatului Estic, reuniune de două zile care începe astăzi în capitala Lituaniei, Acordul de Asociere cu UE, după mai bine de doi ani de negocieri suprapuse unei serii de crize politice la Chişinău ce riscau să spulbere obiectivul european al fostei republici sovietice. Acordul, care îl include şi pe cel de liber schimb, înseamnă primul pas concret făcut de Republica Moldova spre spaţiul comunitar, dar şi o recunoaştere a progreselor făcute de mica ţară, din 2009, când pro-europenii au ajuns la putere, până în prezent.

Traian Băsescu: "Nu-i las să-l fure pe cetăţean!"

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat din nou aseară, la TVR, că nu va promulga bugetul de stat pe anul 2014 dacă se va păstra noua acciză la benzină. Acesta a combătut acuzaţiile premierului, că retrimiterea bugetului în Parlament ar lăsa oamenii fără salarii şi pensii. "Nu-l opreşte nimeni pe Victor Ponta să voteze bugetul în Parlament ţinând cont de ceea ce-i spun", a spus preşedintele, subliniind că el nu face altceva decât să reclame "un furt". "E obligaţia mea să nu-i las să-l fure pe cetăţean", şi-a explicat el demersul. Preşedintele a explicat că Guvernul nu are justificări pentru majorarea cu 8% a preţului la combustibil. El a arătat că ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a avut o explicaţie "halucinantă", că se introduce noua acciză ca să prevină deflaţia. "Băi frate, pot să-i dau altă soluţie, să crească salariul minim, duce mai mulţi bani la populaţie şi creşte puterea de cumpărare", a arătat şeful statului.

Mircea Crişan nu mai spune bancuri...

Legendarul comic a murit pe 22 noiembrie, la 89 de ani, şi a fost înmormântat la cimitirul evreiesc din Dusseldorf. A fost unul dintre cei mai mari comici ai României. Era considerat urmaşul lui Tănase. Numele lui a rămas sinonim cu umorul amar, cu umorul spumos, cu umorul în toate formele lui, după ce, ani întregi, românii i-au ascultat vocea şi glumele în întuneric, la mici radiouri cu baterii, la Europa liberă.

JURNALUL NATIONAL

95 de ani de la Unirea din 1918. Femeia care a unit Basarabia cu România

La 1 Decembrie se împlinesc 95 de ani de când s-a înfăptuit Unirea şi s-a născut România Mare. Cel mai mare vis al românilor. Au fost mulţi oameni care au luptat pe front, alţii prin diplomaţie, alţii strângând din dinţi sub ocupaţie. Mulţi dintre ei sunt anonimi. Mulţi au "intrat" ca nişte pietre în coloana pe care se sprijină România. Toţi sunt Eroi. Regina Maria a României. Deputat Elena Alistar. Prima, o venetică, venită nu cu prea mare convingere în acest colţ de Europă, ca soţie a Principelui moştenitor Ferdinand. A sfârşit prin a se îndrăgosti iremediabil de poporul român şi de România. A devenit cu adevărat regina tuturor românilor. Din inimă. Elena Alistar, o româncă din Basarabia. Singura femeie din Sfatul Ţării, care a strigat în faţa tuturor bărbaţilor politici şi nu numai, în faţa adversarilor: "Acum, ori niciodată, noi trebuie să ne unim...!".

Premierul chinez, în Parlamentul României. "Am simţit forţa şi aspiraţia poporului român"

"De cum am păşit înăuntru, am simţit solemnitatea şi înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici în Palatul Parlamentului", a spus, la începutul discursului său, premierul Li Keqiang, după ce a spus "bună ziua" în limba română". "China şi România au o viziune strategică şi consideră cooperarea reciprocă drept o prioritate naţională de politică externă. Ambele ţări au din ce în ce în ce mai mare nevoie de trasarea unor interese pe termen lung", a spus premierul chinez, adăugând că există "o convergenţă de interese" între Bucureşti şi Beijing. Keqiang a subliniat că este nevoie de "promovarea schimburilor la nivel înalt" şi în toate sectoarele: guvernamental, parlamentar, non-guvernamental şi altele. "Dorim să importăm mai multe produse româneşti de calitate pentru a micşora dezechilibrul comercial dintre cele două părţi", a precizat Keqiang, amintind de cele două protocoale semnate cu ocazia vizitei în România, care vor facilita "exportul de carne şi alte produse agricole româneşti în China".

Şefa comitetului de părinţi de la Liceul "Bolintineanu", condamnată la doi ani de închisoare

Şefa comitetului de părinţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat. Instanţa Tribunalului Bucureşti a mai decis condamnarea vicepreşedintelui Comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, la un an de închisoare cu suspendare, pentru tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Aceasta trebuie, de asemenea, să urmeze un program de consiliere psihologică, în vederea prevenirii săvârşirii de noi fapte penale, potrivit instanţei, anunţă Mediafax. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Discuţii pe corecţia cursului de schimb pentru acciză

Direcţia de Reglementare şi Autorizare din Banca Naţională a României nu poate comenta existenţa a două cursuri de schimb, unul dat de BNR şi altul folosit la calculul accizei în anul 2014. Reprezentanţii de la Reglementare au spus că nu pot să comenteze de ce o companie care lucrează cu accize se supune la două riscuri valutare diferite în raport cu euro, o dată la calculul accizei şi altă dată la operaţiuni comerciale. Aceştia au susţinut la seminarul EU-COFILE că Direcţia reglementează riscul valutar în cazul creditelor prin stabilirea unui procent de provizioane mai mare la un împrumut în euro, decât în lei.

NATIONAL

Planul secret al Serviciilor pentru Victor Ponta

Alerta maxima printre structurile informative din Romania dupa plecarea premierului chinez Li Keqiang. Conducerile Serviciilor din intregul sistem au hotarat, de comun acord, accelerarea transpunerii in practica a noii strategii, una extrem de agresiva, de promovare a politicii externe a tarii noastre in randurile marilor puteri economice ale lumii din afara Uniunii Europene. Drept urmare, impulsionate de neasteptata reusita a formului de la Bucuresti, "eminentele cenusii" din sistem au ordonat deja mobilizarea generala pentru a pregati o ofensiva diplomatica fara precedent a lui Victor Ponta. Deja au fost lansate negocieri intense pentru pregatirea unei vizite a premierului roman la New Delhi. Iar prezenta lui Victor Ponta in capitala unui alt "motor" care duduie al economiei mondiale are acelasi scop precis: convingerea autoritatilor indiene, dar si a puzderiei de miliardari din aceasta tara, sa vina in Romania.

Directii speciale pentru beizadele, in sistem!

De ceva vreme, diversele structuri cu atributii informative si-au schimbat din mers prioritatile. Astfel ca, pentru sprijinirea cat mai eficienta a activitatilor operationale, au trecut la efectuarea unui marcaj cat mai strans. Dar nu direct la "tintele" vizate in anchete, ci, atunci cand este cazul, la copiii acestora. Monitorizarea fiicei presedintelui CJ Prahova, urmarita si ea penal, a dus la arestari spectaculoase si inclusiv la descinderi ale procurorilor DNA in biroul lui Mircea Cosma. Iar dosarul este de-abia la inceput. Si arestarea lui Alexandru Uioreanu, fiul unui alt presedinte de Consiliu Judetean, de aceasta data de la Cluj, a adus in "catarea" anchetatorilor o intreaga grupare specializata in traficul de droguri.

Negritoiu: Curs valutar de 3,5 lei/euro si dobanzi de 5%

Cand bancherii incep sa fie optimisti cu privire la viitor si - culmea - mai si anunta acest lucru, e bine sa luam aminte. Presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, vede un curs de 3,5 lei pentru un euro si dobanzi bancare de cel mult 5% peste cativa ani. Negritoiu sustine ca recesiunea s-a cam dus, desi patronii de firme il contrazic. Renumitul bancher, care este si un fin analist economico-financiar, sustine ca performantele actuale ale Romaniei - care a intrat in acest an pe crestere economica - ar trebui sa ne dea sperante pentru anii viitori. Concret, Negritoiu estimeaza ca, la orizontul anului 2020, putem spera la o crestere economica de 4-5% /an, inflatie de 3% si o dobanda de referinta a BNR de maximum 5%, fapt ce ar putea duce si mai jos dobanzile bancare. Mai mult, oficialul ING sustine ca si moneda nationala se va aprecia, cursul valutar estimat urmand sa ajunga in jurul valorii de 3,5 lei/euro. Totusi, Negritoiu nu s-a aratat prea entuziasmat de acest fapt, deoarece un leu puternic ar ingreuna adoptarea euro, prevazuta (deocamdata) pentru 2020.

Premierul leton a demisionat dupa tragedia de la supermarket

Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat, ieri, in urma scandalului produs dupa prabusirea, saptamana trecuta, a acoperisului unui centru comercial in capitala Riga, tragedie care s-a soldat cu peste 50 de morti. Accidentul s-a produs saptamana trecuta, intr-un cartier de la periferia capitalei letone Riga. Acoperisul centrului comercial Maxima s-a prabusit la o ora de varf, cand sute de clienti venisera la cumparaturi. Decizia lui Dombrovskis a fost fara echivoc. "Imi anunt demisia din functia de premier, asumandu-mi responsabilitatea politica pentru tragedie", a declarat Dombrovskis. Demisia vine in cel mai prost moment posibil pentru Letonia, care urmeaza sa adere la zona euro in ianuarie 2014 si este considerat un exemplu de prudenta fiscala si redresare economica dupa dupa criza financiara din 2008.

PUTEREA

România îşi face reactor de ultimă generaţie

România va construi un reactor de demonstraţie răcit cu plumb - "ALFRED", investiţie ce va fi încadrată în lista proiectelor prioritare finanţate din fonduri europene. Reactorul va fi construit pe platforma nucleară a Institutului de Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară din oraşul Mioveni, judetul Argeş, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Departamentului pentru Energie. Proiectul va fi de generaţie IV şi vine să le înlocuiască pe cele aflate acum în funcţiune, de generaţie III. Investiţia va fi complementară celor două reactoare nucleare de la Cernavodă şi unităţilor 3 şi 4 pe care ţara noastră vrea, de asemenea, să le construiască. "Acest tip de reactor are utilizare infinită, ar putea fi pus în funcţiune după 2030, este pentru generaţia viitoare. Acestea vin după cele care se află deja în funcţiune. Franţa plănuieşte construirea unui reactor răcit cu sodiu, iar Marea Britanie un reactor răcit cu gaz, dar nu există încă nicăieri unul pus deja în funcţiune", a declarat Chirică, pentru PUTEREA.

Pe Oana Stancu a lovit-o excesul de putere

Reorientarea Partidului Conservator către PSD în dauna PNL se lasă cu victime colaterale în Antene. Mogulul Dan Voiculescu a "executat-o" fără milă pe Oana Stancu, unul dintre cei mai fideli propagandişti ai staţiei. Motivul? Într-o emisiune "Exces de putere" la Antena 3, aceasta a prezentat cum a ajuns deputatul PSD Mircea Gheorghe Drăghici "la sânul lui Victor Ponta" şi care a fost rolul său într-un dosar care îl vizează pe preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Oana Stancu a făcut şi greşeala de a sublinia că DNA Piteşti îl trimite la puşcărie pe preşedintele CJ Argeş, dar nu şi pe deputatul Drăghici, care susţine că i-a fost făcut dosar politic.

ROMANIA LIBERA

Mesajul bombardierelor din Marea Chinei

Washingtonul refuză să recunoască noul spaţiu de apărare aeriană adjudecat unilateral de Beijing deasupra unei vaste zone din Marea Chinei Orientale ce cuprinde insulele Senkaku, aflate în centrul unui contencios cu Japonia. Două bombardiere americane B-52, neînarmate, au survolat acest spaţiu aerian, Pentagonul declarând că a fost o misiune de rutină, prevăzută înaintea anunţului chinez. Dar mesajul este clar. Sfidând China, două bombardiere americane au zburat în spaţiul aerian asupra căruia Beijingul a decis că are drept de control, dar Pentagonul a precizat că misiunea de luni spre marţi a bombardierelor B-52, plecate din Guam, "este o manifestare a drepturilor internaţionale privind navigaţia şi tranzitul în spaţiul aerian internaţional". Nu a existat un răspuns imediat al Beijingului faţă de zborurile efectuate fără notificare prealabilă, cerută în virtutea noii declaraţii a Chinei, care afirmă dreptul de identificare, control şi eventual de declanşare a unei acţiuni militare contra unui avion care intră în zonă.

"În România, supravegherea şi represiunea erau crunte. În Coreea de Nord, sunt inimaginabile"

Interviu cu Grigore Scărlătoiu, director executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, din Washington. Marcat de vizita sa în Asia, Nicolae Ceauşescu a încercat să adapteze din mers modelul nord-coreean. Aventura dictatorului român a luat sfârşit în decembrie 1989, dar în Coreea de Nord nebunia s-a amplificat. Analistul Grigore Scărlătoiu, unul dintre specialiştii recunoscuţi la nivel internaţional în problemele Peninsulei Coreene, trasează câteva paralele între două societăţi absurde: România sub Ceauşescu şi Coreea de Nord sub "dinastia" Kim. 27.000 de nord-coreeni au reuşit să ajungă în Coreea de Sud, iar mai bine de 5.000 trăiesc (oficial) în alte ţări. Numărul nord-coreenilor care trăiesc în China este mult mai mare, dar dificil de stabilit cu exactitate.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Petrom, Romgaz, Orange România, Fondul Proprietatea şi Vodafone sunt cele mai valoroase companii din România, fiind evaluate la 15 miliarde de euro. Ziarul Financiar lan­sează astăzi cea de-a opta ediţie a anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din România", realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners. Companiile care au intrat anul acesta în top sunt evaluate la 100 mld. euro, cu 2 mld. euro în plus faţă de edi­ţia anterioară, lider menţinându-se Petrom, producătorul de petrol şi gaze controlat de grupul austriac OMV. 2013 a fost primul an în care cele 100 de companii au început să recupereze din terenul pierdut în timpul crizei, ceea ce ar putea da semnalul dezmorţirii economiei. Doar şapte firme cu capital autohton (exceptând cele cinci SIF-uri) au intrat în topul celor mai valoroase companii, însă analiştii casei de investiţii Capital Partners, cei care au realizat evaluările, sunt de părere că acestea vor începe să câştige teren în viitor.

Isărescu: A face politică monetară cu un public needucat este dificil. Vrem ca educaţia financiară să nu rămână doar la nivelul elitelor

Educaţia financiară ar trebui să nu rămână doar la nivelul elitelor, ci să se răspândească în rândul maselor, deoarece este dificil să faci politică monetară şi economică cu un public needucat, iar un nivel ridicat al educaţiei financiare este un motor puternic pentru creşterea economică şi stabilitatea financiară, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "A face politică economică şi monetară cu un public needucat este foarte dificil. Politica monetară se propagă mult mai uşor dacă publicul este educat. Cultura financiar-bancară începe de la o vârstă fragedă. Dacă nu înveţi copilul despre valoarea banului şi despre funcţiile banilor într-o manieră care să îi intre în sânge, vei suferi atunci când vei încerca să promovezi de la nivelul instituţiei noastre (BNR - n.red.) o politică monetară care uneori este greu de înţeles şi pentru specialişti", a declarat Isărescu la eveni­mentul de lansare a cărţii "Economia pe înţelesul tutu­ror", scrisă de Lucian Anghel, pre­şedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb