REVISTA PRESEI 28.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 noiembrie 2014

ADEVARUL

Şova, Geoană şi Vanghelie au fost excluşi din PSD

Social-democraţii s-au reunit, joi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) şi, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore, au votat să-i excludă din partid pe Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Primul care a ieşit de la întâlnire a fost Vanghelie, care s-a dezlănţuit la adresa tandemului Victor Ponta - Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a reuşit să explice clar de ce s-a ajuns al excluderi. Victor Ponta, preşedinte PSD: "Nu am ce să-i reproşez domnului Vanghelie, însă cred că avem concepţii diferite. Nu mă tem de o rupere a partidului pentru că am propus şi varianta retragerii mele dacă era o altă propunere acum. Nu era momentul azi să începem că altul este de vină, altul nu este de vină. Votul legat de Geoană şi Vanghelie, pentru că Şova a fost acuzat de prea mult entuziasm, este un prim semnal. Lui Şova i s-a reproşat că s-a grăbit luni, marţi, şi cu bătălia pentru funcţii dinainte de alegeri. Sunt singur că a înţeles votul de azi ca pe un moment în care trebuie să vezi ce ai greşit. Eu îmi asum toate deciziile de azi.

Mircea Geoană, despre momentul în care a fost exclus din PSD: "Ponta a spus: ori eu, ori el!"

Senatorul Mircea Geoană, proaspăt exclus din PSD, a vorbit, la "Gândul Live", despre discuţiile din şedinţa social-democraţilor, în urma căruia el a fost exclus. "Nu a fost nicio discuţie cu privire la analiza alegerilor, nimic, zero! Decât ceva cu Facebook, mediul digital, că s-a întâmplat ceva supranatural. Am întrebat colegii: "Aveţi ceva să-mi reproşaţi?". Eu datoram partidului solidaritate. Ca să poată să şantajeze acel grup de lideri ai partidului, a spus : "Dacă nu acceptaţi excluderea lui Geoană, îmi pun mandatul pe masă". Ori eu, ori el ! A fost un şantaj de om slab, care ştie că partidul este preocupat de păstrarea guvernării. A spus : "Vreţi să rămân în continuare preşedinte al partidului şi premier?". Iniţial am crezut că e o chestiune de sancţionare. Discuţia a fost prelungită. Iliescu s-a abţinut, au mai fost câţiva. Denotă disperarea lui Ponta, a lui Dragnea. Ponta va avea timp să mănânce popcorn până la bătrâneţe. A arătat că nu are caracter", a povestit Geoană.

Sebastian Ghiţă: "E momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Toţi cei cu probleme trebuie suspendaţi din PSD"

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă afirmă, într-o declaraţie dată publicităţii imediat după şedinţa conducerii PSD, că Victor Ponta trebuie să reformeze în profunzime PSD. El a cerut totodată retragerea din partid a lui Ion Iliescu. "Victor Ponta este deja un lider politic puternic şi cu experienţă, conduce cel mai mare partid, este Prim Ministru şi până acum a avut în viaţă victorii şi înfrângeri. De astăzi, Victor Ponta are o misiune extrem de grea. Acesta trebuie să forţeze reformarea reală a PSD şi a întregului sistem politic. Pentru că acesta a fost sensul votului oamenilor din alegerile prezidenţiale, indiferent de turul de scrutin. Românii nu i-au 'acordat' o vacanţă de 10 ani la Cotroceni lui Victor Ponta, ci i-au dat de muncă în continuare la Guvern. Acesta este cel mai important lucru pe care Victor Ponta trebuie să-l înţeleagă şi in care PSD trebuie să-l sprijine. PSD şi restul partidelor trebuie să se schimbe! Trebuie să arate că au un răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie si ineficienţă. Trebuie să ne rupem de cei 25 de ani de după Revoluţie", se arată în comunicatul semnat de Sebastian Ghiţă.

Vanghelie: Dragnea ne-a spus că americanii sunt de vină. Până de Paşte, îl va da strada afară pe Ponta.

Marian Vanghelie a povestit, la Realitatea TV, într-un limbaj colorat, cum a decurs şedinţa în care liderii PSD au decis să-l excludă din partid. Vanghelie l-a avertizat pe Ponta că nu-l va prinde Paştele în fruntea Guvernului, a vorbit despre afacerile necurate ale lui Dragnea şi despre influenţa lui Sebastian Ghiţă asupra premierului. "Victor Ponta crede că va scăpa de domnul Dragnea pentru că are probleme penale. Dragnea crede că sala nu-l va mai vrea pe Ponta. Ei se mint unul pe altul. Domnul Dragnea ne-a dat o declaraţie a la Telorman. Ne-a spus că Ponta a fost foarte bun, că a luat procente extraordinare. Ne-a spus că americanii sunt de vină. Că nu putem câştiga alegerile. Crede Ponta că a scăpat de mine? Eu cred că nu va mai ţine mult. Avem oameni prin Parlament. Dacă pleca vreo 30-40 de parlamentari, domnul Ponta pleacă acasă. Până de Paşte, îl va da strada afară. Imunitatea este în primul rând pentru Sebi Ghiţă, care are acum proces pe rol, e pe finalizate. Ştiţi cum se discută la PSD? "Băi, e o licitaţie acolo". "A, e Sebi Ghiţă". El se ocupă de toate licitaţiile, de toate fondurile europene."

Putin l-a ameninţat pe Poroşenko că invadează Ucraina dacă nu renunţă la aderarea la NATO şi nu recunoaşte republicile separatiste

În cadrul unei discuţii telefonice destul de lungi, ce a avut loc miercuri seara, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a ameninţat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko cu o invazie dacă Ucraina nu va renunţa la aderarea la NATO şi UE, precum şi dacă nu va recunoaşte aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk. Discuţia telefonică a avut loc în prezenţa ambasadorului Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov. Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Kiev a declarat pentru Unian că discuţia a durat o oră şi jumătate şi a fost destul de tensionată. "Există o problemă cu Rusia. Ameninţă că va începe atacul şi cere recunoaşterea republicilor separatiste, precum şi refuzul de a adera la UE şi NATO", a declarat sursa din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Accizele plătite în 2015 vor fi în lei, fixate la cursul folosit în acest an, de 4,738 lei/euro

Accizele în 2015 vor fi calculate în lei, nu în euro, şi vor fi menţinute la valoarea în lei din 2014, când s-a folosit un curs de schimb de 4,738 lei/euro, urmând că din anul 2016 să fie indexate cu inflaţia, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice. Ministrul Finanţelor a afirmat că au fost analizate mai multe posibilităţi şi a menţionat că s-a opus de la început unei formule complicate, care se modifică de la an la an. "În trecutul apropiat, formula de calcul conţinea şi o rată de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a făcut acest lucru pentru că, în fiecare an, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă acciza este deasupra minimului în UE.

BANCHERUL

Aderarea Romaniei la Uniunea Bancara si la zona euro vor fi noile ancore de stabilitate a economiei dupa incheierea acordului de tip stand-by cu FMI

Desi cei mai multi analisti sunt de parere ca Romania nu ar trebui sa renunte la ancora de stabilitate si credibilitate a FMI, pentru a se asigura continuarea reformelor structurale din economie, situatia macroeconomica foarte buna a tarii ne-ar putea permite ca de anul viitor sa schimbam relatia cu FMI: nu sa intrerupem legaturile cu acesta, ci sa avansam la un nou tip de acord, mai putin restrictiv, precum cel pe care-l are Polonia, si anume Flexible Credit Line (FCL). Renuntarea la actualul acord tip stand-by, cel mai sever din punct de vedere al conditionalitatilor, este previzibila, dupa ce anul trecut autoritatile romane au ajuns sa-l semneze cu mare greutate, precizand ca este de tip preventiv, adica fara a se utiliza niciun ban din linia de credit, ceea ce s-a si intamplat pana acum. De altfel, nici nu mai avem nevoie de o noua finantare de la FMI, intrucat nu mai avem probleme cu balanta de plati, asa cum am patit-o dupa intrarea in criza din 2008, cand deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB. In acelasi timp, BNR are o rezerva confortabila de rezerve valutare.

Trimestrial bancile acorda credite noi de 13 miliarde lei, spune Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank

Exista indicii ca se apropie de final contractia intermedierii financiare de pe parcursul ultimilor ani, un semn de bun augur pentru sectorul bancar si pentru economie fiind acela ca in ultimele luni asistam la o dinamica in crestere a creditelor noi acordate de banci, in paralel cu o echilibrare a acestora cu economisirea, spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. "Volumul de credite noi acordate trimestrial de banci persoanelor fizice este de 5 miliarde de lei si de aproximativ 8 miliarde lei pentru persoane juridice, fiind vorba atat de credite noi cat si de prelungiri ale creditelor existente", a precizat el, incadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia, organizat de BNR si Alpha Bank. Dupa ciclul de crestere a intermedierii financiare de dinainte de criza, a urmat un ciclu de scadere post-criza, pe care trebuie sa-l inversam din nou acum, iar momentul pare a se apropia, considera bancherul.

CURIERUL NATIONAL

Cum şi cu cât ne jefuiesc băncile

Raportul Consiliului Concurenţei arată că în România comisioanele bancare sunt foarte mari faţă de celelalte state UE, depăşind media europeană cu circa 50 euro. Cele mai mari taxe pentru administrare lunară a contului se percep de UniCredit - 7,5 lei, OTP - 5 lei şi BCR - 4,5 lei. Pentru serviciul de Internet Banking, gratuit în cele mai multe state UE, se percepe lunar aproximativ 1 euro, cel mai mare tarif fiind perceput de OTP Bank - 1,5 euro.

8 firme din industria farma au prejudiciat statul cu 2,1 mil. euro

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a identificat un prejudiciu de 2,1 milioane euro, în urma unor percheziţii la secţia de oncologie a Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, la sediul mai multor farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie. 37 echipe de inspectori din cadrul Direcţiei regionale antifraudă fiscală Oradea au asi­gurat sprijin de specialitate procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea în timpul percheziţiilor efectuate pe raza judeţului Bihor şi a municipiului Oradea. Două dintre firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice, produse parafarmaceutice şi diverse servicii. Facturile erau emise către şase firme fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat

Depozitele în dolari ar putea deveni în 2015 mai atractive decât cele în euro

Românii ar trebui să-şi regândească poziţionarea faţă de depozitele în euro, în contextul în care toate semnalele arată că dolarul va fi moneda atractivă în raport cu moneda europeană în 2015 şi s-ar putea aprecia faţă de aceasta până la atingerea unui raport paritar de 1 la 1, este de părere Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville. Pe de altă parte, spune acesta, deciziile recente de politică monetară par să fie determinante şi pe pieţele de acţiuni, generând un nou val de optimism pentru investitorii de pe aceste pieţe. "Ultimele luni de ascensiune a dolarului (dacă, în iulie, un euro cumpăra 1,40 dolari, acum moneda europeană mai valorează doar aproximativ 1,25 dolari) au marcat, cel mai probabil, doar debutul celui de-al treilea val semnificativ de apreciere a monedei americane din istorie, după cel de la începutul anilor '80 şi cel de la finalul anilor '90.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu explică excluderea lui Şova, Geoană, Vanghelie

Excluderea celor trei e văzută ca semnul unei dictaturi în PSD a lui Victor Ponta, incapabil - spun duşmanii preşedintelui PSD - să admită criticile venite de la colegi. Dacă ar fi asta, Victor Ponta ar putea să doarmă liniştit. Numai că nu acesta e motivul măsurilor deosebit de dure luate de Victor Ponta împotriva celor trei. Mircea Geoană şi Marian Vanghelie puseseră la cale un plan de debarcare a lui Victor Ponta nu numai de la şefia PSD, dar şi de la şefia Guvernului. Dan Şova n-a fost în complot. El a fost sacrificat pentru a se crede c-a fost vorba doar de critici la adresa lui Victor Ponta şi nu de un complot! Ca urmare a unei înţelegeri cu Klaus Iohannis, după ce acesta depunea Jurămîntul urma să se formeze un aşa zis Guvern de Uniune Naţională, alcătuit din PSD, dar şi din PNL, PDL. Gestul era gîndit ca venind de la un preşedinte al tuturor partidelor. Premier desemnat de Klaus Iohannis era planificat să fie Mircea Geoană.

UDMR lasă baltă PSD-ul

UDMR a decis să iasă de la guvernare, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmează să fie validată în şedinţa CRU din 13 decembrie. "Am analizat rezultatul alegerilor. Am ajuns la următoarea concluzie - mesajul alegătorilor noştri - un om politic poate să facă 2 greşeli fundamentale - să nu asculte alegătorii; şi dacă face ceea ce crede că aşteaptă oamenii de la el şi nu e în stare să îi conducă pe cei care l-au ales. Trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri care ne-au susţinut şi în momente foarte dificile şi când noi am intrat în coaliţia de guvernare. Şi fără noi Guvernul are majoritate, nu depinde de noi stabilitatea politică. Nu vrem să creăm instabilitate, nu vrem să dam jos guverne. Nu e nicio astfel de intenţie faţă de guvernul care şi fără noi va funcţiona. Considerăm necesar dialogul în continuare cu alegătorii", a spus Kelemen Hunor.

CATASTROFĂ pentru Putin: Decizia EPOCALĂ care ameninţă să-l RĂSTOARNE de la putere!

Preţurile la petrol au atins joi un minim record, sub 75 de dolari pe baril, cel mai mic din septembrie 2010, după ce ministrul de resort din Kuweit a anunţat decizia OPEC de a nu reduce producţia. Motivul oficial invocat pentru menţinerea producţiei la 30 de milioane de barili pe zi este încercarea OPEC de a câştiga competiţia cu petrolul de şist american. Sub 100 de dolari pe baril, petrolul din gaze de şist nu mai este rentabil pentru a fi exploatat. Decizia luată la reuniunea OPEC reprezintă însă o lovitură cumplită pentru Rusia, ea însăşi o mare exportatoare de petrol. Economia rusească este într-o mare foame de bani: sancţiunile economice ale comunităţii internaţionale îi aduc pagube anuale de 40 de miliarde de dolari, în vreme ce preţul scăzut al petrolului, pagube de 100 de miliarde de dolari anual.

JURNALUL NATIONAL

Surprize în motivarea condamnării din dosarul "Rompetrol"

Doi inculpaţi şi doi ex-martori protejaţi s-au "evaporat". CAB nu a explicat de ce nu a pus în dezbatere schimbarea încadrării pentru S.R.Stănescu. Completul care l-a condamnat pe Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi alţii în data de7.10.2014, a redactat motivarea deciziei. În încheierea Deciziei penale nr.1156/A semnată de preşedintele completului, Cristina Carmen Craiu şi judecătoarea Mihaela Niţă, în mod cu totul surprinzător şi nemaiîntâlnit până acum în alte dosare, nu se face nicio referire la punerea în dezbatere a schimbării inopinate de încadrare juridică, de la ultimul termen de judecată, ce a dus la condamnarea fostului senator S.R.Stănescu.

Ion Iliescu: Daca nu eram eu sa fac Revoluţia nici acum nu vă puteaţi exprima liber!"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu şi liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, a avut un schimb dur de replici în timpul Comitetului Executiv al PSD, desfăşurat la sediul central al partidului din Kiseleff. În timpul lucrărilor în care sunt dezbătute cauzele care au provocat pierderea alegerilor prezidenţiale, Ioan Rus a luat cuvântul şi a invocat problema comunismului şi a acestei etichete lipite de partid şi implicit de candidatul său în alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu s-a enervat şi a considerat intervenţia lui Rus drept un atac direct la persoana sa. "Mă faceţi pe mine comunist?! Eu sunt comunist? Daca nu eram eu sa fac Revoluţia nici acum nu vă puteaţi exprima liber!!", i-ar fi spus Ion Iliescu lui Ioan Rus potrivit unor surse PSD. Conflictul dintre Ioan Rus şi Ion Iliescu este unul vechi, Rus susţinând constant despărţirea PSD de Ion Iliescu.

NATIONAL

Escrocheriile lui Ion Bazac cu masinile Ferrari ale clientilor

Aspirant la statutul elitist de proprietar al unei echipe in Campionatul Mondial de Formula 1, Ion Bazac si-a vazut planurile spulberate. Proiectul sau de a participa incepand din sezonul 2015 cu o echipa proprie in competitia automobilistica nu a fost acceptat. Cu toata sustinerea de care a beneficiat din partea Guvernului condus de Victor Ponta, Ion Bazac nu a putut demonstra ca are suficienti bani pentru a-si inscrie o echipa in Formula 1. Bazac a tot incercat sa isi cosmetizeze problemele apeland la solutii aproape disperate si inginerii financiare plasate cel putin la limita legii. Intr-un prim episod, ziarul "National" prezinta astazi modul incredibil prin care familia Bazac a reusit sa obtina finantari si credite de la banci punand drept gaj automobilele Ferrari comandate de clienti.

"Cartitele" lui Eduard Hellvig de la Transporturi au pierdut un miliard de euro!

Nu avem autostrazi nici macar pe hartie, in timp ce trenurile merg mai incet ca tramvaiele. Si, cu toate astea, bani pentru refacerea infrastructurii sunt, mai ales ca Bruxelles-ul s-a dovedit mai mult decat generos in acest sens, alocand miliarde de euro prin Programul Operational Sectorial Transporturi 2007 - 2013. Numai ca perioada de gratie in care trebuia sa cheltuim banii este ca si incheiata, iar oficialii de la Bucuresti continua sa dea cu piciorul la contracte ca si finalizate, anuland pe banda rulanta, sub diverse pretexte, licitatii care aveau deja finantarea externa asigurata. Culmea ironiei face ca principalii responsabili pentru pierderea a aproximativ un miliard de euro alocati de Bruxelles sa fie oamenii de casa ai europarlamentarului Eduard Hellvig. Cel care continua sa traga sforile, chiar sub nasul lui Ioan Rus, prin oamenii sai de incredere, Marcel Bolos si Valentin Trifan.

PUTEREA

DNA, percheziţii-maraton la Primăria Craiova, condusă de Olguţa Vasilescu

DNA a scotocit ieri sediul Primăriei Craiova într-un scandal privind sifonarea de fonduri europene. Ancheta procurorilor anticorupţie vizează proiectul complexului de agrement acvatic din Parcul Tineretului, situat la ieşirea din Craiova - Water Park, proiect cofinanţat din fonduri UE. Pe lângă Primărie, DNA a percheziţionat şi sediile firmelor câştigătoare a licitaţiilor - Delta ACM, Polystart şi UTI - precum şi locuinţele administratorilor acestora şi ale funcţionarilor primăriei suspectaţi de dare şi luare de mită. Deocamdată, primarul Olguţa Vasilescu nu este acuzată direct de corupţie.

Sorin Oprescu nu ia act de problemele Capitalei

Multe reproşuri i-au fost adresate primarului general Sorin Oprescu de către consilierii generali. Ei au reclamat lipsa de reacţie a primarului general şi a prefectului la problemele grave ale Capitalei, dar şi ilegalităţi comise de-a lungul anilor. Printre probleme se numără situaţia RADET şi RATB, bugetul Primăriei Capitalei şi rectificările bugetare, dar şi respectarea legilor. Grupul consilierilor generali ai PNL i-au reproşat lui Sorin Oprescu şi prefectului Capitalei că nu au răspuns solicitărilor aleşilor locali de mai mult de 80 de zile. Liberalii au reclamat abuzurile PSD care nu a respectat lista USL după vacantarea unor posturi de consilieri. În plus, primarului general i s-a reproşat că, din cauza campaniei electorale, nu a convocat şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) la termenele prevăzute de lege.

ROMANIA LIBERA

Ponta şi-a "executat" adversarii şi a vândut iluzia reformării PSD

Marian Vanghelie, exclus joi din PSD, a dezvăluit că în cadrul şedinţei de partid Liviu Dragnea a explicat că Victor Ponta a pierdut alegerile din cauza intervenţiei americanilor. Senatorul Mircea Geoană a afirmat joi seara, că Victor Ponta şi-a şantajat partidul cu depunerea mandatului şi pierderea guvernării pentru ca liderii să voteze excluderea din PSD a lui Şova, Geoană şi Vanghelie. Congresul PSD va avea loc în martie şi nu luna viitoare, iar "răzvrătiţii" au fost excluşi din partid, în urma presiunii făcute de Victor Ponta. Un alt subiect de preocupare pentru social-democraţi a fost rămânerea la guvernare, mai ales în contextul deciziei conducerii UDMR de a părăsi barca puterii.

Amenzi URIAŞE pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă. Vin primele ninsori

Şoferii pot primi amenzi de până la 1800 lei în cazul în care nu vor avea montate cauciucurile de iarnă, în zilele următoare fiind anunţate ninsori în câteva regiuni ale ţării, mai ales la munte. Codul Rutier îi obligă pe şoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menţionează că este interzisă "conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă".

ZIARUL FINANCIAR

Rostowski: "Ţările din Europa Centrală şi de Est îşi pot recupera poziţiile pe care le-au avut înainte de război"

Ziarul Financiar a lansat miercuri seara programul "România 5%", care re­prezintă un proiect pentru accelerarea creşterii eco­nomice în România şi a premiat cele mai valoroase zece companii din România în cadrul unei gale care a marcat, în prezenţa a peste 600 de antreprenori şi directori de mari companii, 16 ani de la lansarea ziarului. Invitatul special al Galei ZF, Jacek Rostowski, ministrul de finanţe al Poloniei care a administrat finanţele celei mai mari economii est-europene în aşa fel încât aceasta nu a intrat niciodată în recesiune în timpul crizei, a afirmat că ţările din Europa Centrală şi de Est precum Polonia şi România au potenţialul de a deveni cel puţin la fel de prospere ca statele din Europa de Vest, fapt dovedit de istoria antebelică. "Nu este niciun motiv pentru care ţările din Europa Centrală şi de Est să nu-şi recupereze poziţiile pe care le-au avut. Sunt bucuros să aud că aici, în România, există ambiţii atât de puternice pentru ca economia să ajungă la un ritm de creştere de 5%", a spus el.

De ce nu are bursa de la Bucureşti "short-selling": lichiditate mică şi proceduri greoaie la Depozitar

Brokerii susţin că procedurile greoaie de la Depozitarul Central şi lipsa de lichiditate fac ca pe bursa de la Bucureşti investitorii să nu poată face short-selling (vânzări în lipsă) şi astfel să nu se poată proteja de momentele în care piaţa scade. ASF a publicat recent un nou proiect de regulament care aduce modificări la modul în care se pot face tranzacţiile în lipsă şi împrumuturile de acţiuni. Investitorii de pe bursa de la Bucureşti nu pot face vânzări în lipsă (short-selling), deşi din 2010 există un regulament care stabileşte modul în care se pot face acest tip de tranzacţii. În anul 2008, când bursa s-a prăbuşit cu până la 50% din cauza crizei financiare, investitorii nu au avut nicio soluţie prin care să se protejeze de corecţiile ample. Astfel, mulţi dintre investitorii care erau în anul 2008 pe bursă nu şi-au recuperat nici acum pierderile, după şase ani de la căderea Lehman Brothers. Între timp, la bursa de la Bucureşti s-au listat pro­duse structurate prin care investitorii pot paria pe scăderea unui indice bursier străin sau pe scăderea preţului aurului sau a cotaţiei petrolului.

Clienţii băncilor aveau rate neplătite la timp de 6 mld. euro în octombrie

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula 27 miliarde de lei (6 mld. euro) la finalul lunii octombrie, fiind în scădere cu aproximativ şase miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, volumul restanţelor s-a diminuat cu 300 mil. lei, potrivit datelor BNR. Totalul creditelor ajunge al 114 mld. lei la finalul lunii trecute, astfel că ratele restante reprezentau aproximativ 12% din total. Ponderea restanţelor este la minimul ultimilor doi ani. "Datele BNR confirmă continuarea procesului de echilibrare în sfera sectorului bancar intern. Acest proces de însănătoşire este important pentru finanţarea investiţiilor pro­ductive în noul ciclu economic pe plan intern. Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de scădere a ratei restanţelor la credite, dar şi a ratei creditelor neperformante pe termen scurt", scrie într-o analiză a BT semnată de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb