REVISTA PRESEI - 28.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 28 decembrie 2011

ADEVĂRUL

De ce au ajuns carburanţii atât de scumpi în 2011

Taxele mari şi conflictele din acest an din ţările bogate în petrol au adus preţuri-record la motorină şi benzină. Accizele cresc din nou de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă alte scumpiri. Anul acesta a fost unul foarte greu pentru şoferi, întrucât ei au fost nevoiţi să dea piept cu preţuri-record la carburanţi. Problemele au început chiar din prima zi a anului 2011, când accizele - care înseamnă circa 30% din preţul final - au crescut cu 3%. La aceasta s-a adăugat şi faptul că, de la 1 ianuarie 2011, ponderea biocarburanţilor a crescut de la 4% la 5%, ceea ce a pus o nouă presiune pe preţ (cotaţiile componentelor bio sunt mai mari decât ale combustibililor clasici). Prin urmare, carburanţii s-au scumpit brusc cu opt-zece bani şi au urmat proteste în benzinării: şoferii s-au răzbunat, blocând căile de acces la pompe sau alimentând de doar câţiva bani şi plătind cu mărunţiş.

Criza lasă sute de mii de spanioli fără casă

Numeroşi spanioli nu-şi mai pot plăti ratele la casă, fiind evacuaţi de creditori. Mii de copii spanioli ajung în centre de plasament. De la începutul crizei, la sfârşitul lui 2007 până în primul semestru al lui 2011 au primit ordin de evacuare 350.000 de familii spaniole, scrie cotidianul ,,Die Welt". 125.000 de familii au fost deja aruncate în stradă, fiind evacuate din casele pentru care nu mai puteau plăti ratele. O altă consecinţă a crizei este că din ce în ce mai mulţi spanioli, rămaşi fără loc de muncă sau fără locuinţă, îşi duc copiii în centre de plasament. Este vorba de mii de copii abandonaţi, scrie cotidianul german. Centrele din Spania nu mai fac faţă.

Lovitură pentru România! Vecinii bulgari vor să reducă TVA ca să atragă investiţiile

Guvernul bulgar va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 1% până în 2013, însemnând 19%, şi va înfiinţa o poliţie fiscală. Declaraţiile îi aparţin ministrului bulgar de Finanţe care a acordat un interviu cotidianului Standart. Potrivit Ministrului de Finanţe, Simeon Djankov, o reducere a TVA până la 18%, aşa cum s-a vrut în urmă cu câţiva ani, ar fi imposibilă în condiţiile crizei actuale, însă o reducere mai mică de 1% este ,,foarte probabilă". În prezent, taxa pe valoare adăugată, la vecinii bulgari este de 20% faţă de 24% în România, iar cota unică de 10%, faţă de 16% în România. Potrivit lui Djankov, măsura este menită să evite o scădere a cererii pe fondul aşteptărilor pentru un TVA mai mic.

2011, anul în care euro şi-a văzut colapsul cu ochii

Pentru prima dată de la înfiinţarea uniunii monetare, zona euro şi moneda unică au fost în mare pericol în 2011. Summituri peste summituri, strategii, pacte de stabilitate şi sute de miliarde de euro "aruncate" spre criză nu au reuşit să evite ca 2011 să rămână în istorie ca anul în care zona euro şi-a văzut destrămarea cu ochii. Scenariul este atât de real încât marile grupuri bancare, operatorii turistici şi firmele de consultanţă financiară au început deja să-şi ia măsuri de precauţie. Touroperatorul german TUI poartă negocieri cu hotelierii greci pentru a găsi soluţii de plată în cazul renunţării la euro. Nomura, cel mai mare grup financiar din Japonia, a analizat modalităţile în care statele din uniunea monetară şi-ar achita datoriile în cazul revenirii la monedele naţionale. Marile bănci germane analizează impactul pe care l-ar avea întoarcerea la marcă asupra celei mai mari şi mai performante economii din Uniunea Europeană.

Economia braziliană a întrecut-o pe cea britanică

Economiile emergente din BRIC, însemnând Brazilia, Rusia, India şi China devin concurenţi serioşi pentru marile economii ale lumii. O primă dovadă este că Brazilia a devenit în acest an a şasea mare economie a lumii, devansând Marea Britanie, care a coborât pe poziţia a şaptea, arată un studiu al Centrului pentru Cercetări Economice şi de Afaceri (CCEA) din Londra. Brazilia a avut în 2010 o creştere economică de 7,5%, dar pentru acest an guvernul a redus estimarea referitoare la avansul PIB la 3,5%, din cauza încetinirii puternice a activităţilor în trimestrul al treilea. FMI a estimat încă de acum câteva luni că Brazilia va devansa Marea Britanie. Topul Centrului păstrează neschimbat topul primelor cinci economii ale lumii, însemnând SUA, China, Japonia, Germania şi Franţa. Experţii avertizează însă că Germania ar putea fi devansată până în 2020 de Rusia, India şi Brazilia. Ei mai spun şi că în următorii patru ani Marea Britanie va depăşi Franţa.

Atentat la dolarul american: China şi Japonia au decis să îşi accepte reciproc valutele în tranzacţiile bilaterale

Oficiali ai Chinei şi Japoniei au anuţat că cele două ţări au încheiat un pact prin care valutele lor naţionale, vor fi acceptate în tranzacţiile bilaterale. Acordul este încă o realizare ce poate fi bifată de oficialii chinezi în demersul lor de a impune moneda naţională ca valută de schimb şi de rezervă în plan internaţional. Principalul perdant? Dolarul american! Oficialii japonezi au spus că Japonia intenţionează să cumpere obligaţiuni suverane chinezeşti anul viitor, ceea ce va conduce la sporirea rezervelor sale valutare denominate în monedă chinezească.

Înregistrarea activelor din portofoliu la valoarea de piaţă: o regulă bună, aplicată într-un moment nepotrivit

Înregistrarea la valoarea de piaţă a activelor din portofolii este una dintre regulile ce pun băncile comerciale sub o mare presiune, deoarece scăderea valorii portofoliilor majorează nevoia acestora de capitaluri suplimentare. Eliminarea sau suspendarea acestei reguli ar da sistemului bancar european o gură de oxigen ce ar putea compensa riscurile induse de deţinerea unor active care s-ar putea dovedi ulterior a avea valori cu mult mai mici.

Cum scad salariile europenilor din cauza imigranţilor români

Prezenţa românilor pe piaţa muncii din Sudul şi din Vestul Europei şi-a pus amprenta asupra salariilor din aceste ţări. Spaniolii, italienii, austriecii, britanicii şi olandezii câştigă mai puţin de când valurile de imigranţi români şi bulgari au luat cu asalt aceste state. Salariile italienilor au înregistrat cea mai mare scădere în urma valurilor de muncitori din România şi Bulgaria - aceştia au pierdut în medie 7,1 euro la fiecare 1.000 de euro câştigaţi, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie. Spaniolii şi-au văzut veniturile diminuate cu 6,9 euro, la un salariu mediu de 1.000 de euro, din cauza imigranţilor din Est, iar salariile austriecilor au scăzut cu 4,4 euro pe lună.

Retailerii din Grecia au avut cele mai slabe vânzări de Crăciun din ultimul deceniu

Magazinele din Grecia au avut cele mai slabe vânzări de Crăciun din ultimul deceniu, după o scădere de 30% faţă de rezultatele înregistrate anul trecut în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, din cauza efectelor crizei economice asupra încrederii consumatorilor. "Nouă din zece greci au fost mai puţin generoşi, din cauza necesităţilor. Retailerii au avut de îndurat o atmosferă tristă de Crăciun, care le-a măcinat orice optimism de dinaintea sărbătorilor", a anunţat, marţi, asociaţia retailerilor eleni (ESEE), citată de Reuters. Scăderea puternică a vânzărilor a sfidat reducerile de preţuri practicate la scară largă de retaileri înaintea Crăciunului.

CURENTUL

Cum au matrasit Iliescu&Co. averea PCR

Mijlocul lunii ianuarie 1990. Cu toate că strania noastră Revoluţie se încheiase de cîteva săptămîni, în ţară nu era, totuşi, linişte. Şi nici în Bucureştiul luat aproape zilnic cu asalt de hoardele de proletari care, atunci cînd nu se lăudau în gura mare "noi muncim, nu gîndim", cutreierau străzile zbierånd isteric "nu ne vindem ţara!". Habar nu aveau ei că, nici dacă ar fi vrut, nu ar fi avut cum să o våndă: cu asta se ocupa deja puterea nou instalată la cârma ţării. "Vidul" de autoritate rămas în urma prăbuşirii regimului comunist fusese ocupat, rapid, de Frontul Salvării Naţionale, care se mândrea, ori de câte ori avea ocazia, că este cea mai pură "emanaţie" a Revoluţiei din decembrie "89.

Iliescu l-a ucis pe Ceauşescu la ordinul Moscovei. Execuţia a fost trucată

"Nu am de ce să regret executarea lui Ceauşescu. El a plătit pe merit, pentru că era principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat", afirmă azi, Ion Iliescu, cel despre care Virgil Măgureanu, fostul său coleg de conspiraţie, primul şi cel mai longeviv şef al SRI, afirmă că era desemnat drept succesorul liderului comunist încă din anii '70. Ani când Ceauşescu a decis marginalizarea lui Iliescu - considerat până atunci un adevărat fiu adoptiv al cuplului dictatorial -, din motive legate de suspiciunea întemeiată că ar deservi serviciile secrete sovietice. "Curentul" dezvăluie azi principalele nebuloasele legate de asasinarea lui Ceauşescu în urmă cu 22 de ani, de la operaţiunea KGB-GRU la trucarea execuţiei şi implicarea directă a lui Iliescu în crimele din decembrie 1989.

EVENIMENTUL ZILEI

Tatăl premierului Emil Boc a murit. Şeful Executivului a ajuns la Cluj-Napoca

Tatăl premierului Emil Boc a murit aseară, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, secţia de Neurologie, în urma unui atac cerebral. Medicii au anunţat decesul în jurul orei 19.00. Şeful Executivului a ţinut totuşi şedinţa de Guvern, care a durat aproximativ o jumătate de oră. În jurul orei 21.00, premierul Emil Boc a plecat de la Palatul Victoria si s-a dus la aeroport, de unde a plecat spre Cluj-Napoca. Ioan Boc, în vârstă de 87 de ani, a fost internat în spital pe 13 decembrie. Tatăl premierului, născut pe 17 noiembrie 1924, suferise atunci cel de-al treilea atac cerebral. După mai multe zile de spitalizare, medii s-au declarat optimişti în privinţa şanselor sale de recuperare. Emil Boc şi-a vizitat tatăl atât în seara de Ajun, cât şi în prima zi de Crăciun.

ECONOMIA ÎN 2012: Inflaţie mică, curs stabil

Anul viitor, BNR are toate şansele să se bucure de ţintirea inflaţiei, iar cursul valutar să fie stabil, spun analiştii economici chestionaţi de "Evenimentul zilei". În 2011, cel mai probabil, estimarea oficială de creştere a PIB, de 1,5%, făcută la început de an, va fi depăşită, analiştii Raiffeisen anticipând chiar un nivel de 2,5%. Anul viitor vine la rândul său cu veşti bune. Una din ele este că nivelul leu/euro ar putea ajunge la 4,1, în prima parte a lui 2012, după cum estimează analiştii chestionaţi de EVZ. Per total, pentru anul care vine economiştii întrevăd şanse mari ca inflaţia să se încadreze în ţinta Băncii Naţionale, iar cursul să se menţină la un nivel stabil, între 4,1 şi 4,4 lei/ euro, chiar dacă pe fondul unei economii care va avansa mai lent ca în acest an.

Ialomiţianu: Taxele locale nu vor creşte cu 50% în 2012

Românii ar putea plăti taxe şi impozite locale cu până la 50% mai mari. şi chiar şi în interiorul unei localităţi taxele ar putea creşte mai mult în cartierele de lux decât în zonele de la periferie. Potrivit ministrului finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, aceste două propuneri au fost făcute de către asociaţiile primarilor la Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând ca mâine, în Guvern, să se ia o decizie în privinţa taxelor locale.

SONDAJ IMAS: USL a căzut sub pragul de 50%

USL a căzut sub pragul de 50% în preferinţele alegătorilor. Scorul său, cel mai scăzut din 2011, este de 49,2%, relevă un sondaj IMAS efectuat în luna decembrie, la cererea ziarului "Adevărul". Deşi este pe primul loc în preferinţele electoratului, trendul USL este descrescător. PDL este la 21,5%, în creştere cu patru procente faţă de măsurătoarea precedentă a IMAS, de la începutul lui noiembrie, în care avea 17,6%. USL a pierdut 3% în două luni. În barometrul IMAS publicat la începutul lunii noiembrie, USL era cotată la 52%, în uşoară scădere faţă de toamna lui 2010, când PSD şi PNL adunau 58% din opţiunile de vot.

Comoara lui Gaddafi, găsită în deşert. Câte milioane ascunsese fostul dictator

O adevărată comoară, despre care se spune că ar aparţine fostului lider libian Muammar Gaddaf, a fost găsită în deşertul libian. 20 de tone de aur şi aproximativ 80 de milioane de euro au fost descoperite într-un loc foarte izolat din sudul deşertului libian. Potrivit agenţiei Novinite, se presupune că această comoară i-a aparţinut lui Muammar Gaddafi, care ar fi îngropat-o aici după ce a fugit din oraşul Tripoli, asediat, în octombrie, de rebelii libieni. Există voci care spun că aceasta este doar o parte din averea deţinută de fostul lider de la Tripoli. Deocamdată nu se ştie ce s-a întâmplat cu alte 4 tone de aur dar şi cu cele 500 de milioane de euro pe care acesta le-ar fi retras, înainte de intrarea rebelilor în capitală, din Banca Naţională a Libiei.

Noua lege a Sănătăţii, pe înţelesul tuturor

Costul asigurării suplimentare va fi variabil, putând acoperi inclusiv medicamente, iar angajatorii vor putea plăti în locul angajaţilor. În noul sistem trebuie să intri în termen de opt luni. Noua lege a Sănătaţii aduce în România un amestec de public-privat. Nu se schimbă multe în privinţa modului în care se colectează banii, însă privaţii vor fi cei care se vor ocupa de supravegherea serviciilor primite de asiguraţi. Aceştia din urmă vor plăti poliţe suplimentare de sănătate, pe lângă cele obligatorii. Poliţele vor putea acoperi în totalitalitate costurile cu medicamentele sau tratamentele stomatologice, spre exemplu.

Honorius se imbogateste de pe urma razboiului din Irak. 1.000 de dolari pe luna pentru gunoierii lui Prigoana

Honorius, fiul omului de afaceri Silviu Prigoana, are planuri mari pentru anul care vine. El si-a luat in serios rolul de patron si isi pune oamenii la treaba nu numai in Romania, ci si in Irak, acolo unde firma de salubrizare pe care o conduce va incepe curatenia din iunie 2012. Romanii au luat cu asalt Irakul dupa retragerea trupelor americane. Zeci de firme din Romania s-au orientat rapid catre aceasta tara, cu mare potential pentru afaceri. Asa a facut si Honorius Prigoana, care a batut palma cu irakienii pentru servicii de salubrizare. "Nu imi este frica sa merg acolo. Acum Irakul este sigur. Echipa tanara cu care am venit la firma are planuri mari si acest lucru se vede in contractele facute", ne-a declarat Honorius Prigoana. Colectarea si depozitarea deseurilor, va aduce lunar firmei pe care o conduce intre 500.000 si 700.000 de dolari.

JURNALUL NATIONAL

Bilele albe şi bilele negre ale diplomaţiei româneşti în 2011. Schengen ba, scut antirachetă, da

Politica externă a României a fost marcată în 2011 de insuccesul aderării la Spaţiul Schengen, aspectul catalogat unanim de autorităţi şi clasa politică drept un succes fiind semnarea acordului cu SUA pe tema scutului antirachetă şi a declaraţiei de parteneriat strategic cu Statele Unite.

Reputat economist american: România este o dictatură, guvernul actual nu poate fi îndepărtat decât prin revoluţie!

Publicistul american John Lindauer, doctor în economie, fost profesor universitar, om de afaceri, politician republican (deputat în Alaska), compară regimul din China, cu cel din România, considerând că şi unul şi altul nu pot fi îndepărtate decât printr-o... revoluţie! Într-o analiză care este focalizată pe investiţiile americane din China, Lindauer prezice că acestea vor deveni păguboase, în momentul în care guvernul autoritarist comunist va fi răsturnat de o revoltă - posibil armată.

Cum ne finanţăm deficitul în 2012. Guvernul a bugetat un deficit de 11,2 miliarde lei, pentru anul viitor

Ministerul de Finanţe trebuie să facă rost de 11,2 miliarde lei, în 2012, bani care vor fi folosiţi numai pentru finanţarea deficitului bugetar. Potri­vit strategiei ministerului, 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, restul de pe piaţa externă. Practic, suma pe care Finanţele trebuie să o împrumute este mult mai mare pentru că o parte din aceşti bani vor fi luaţi pe termen scurt şi aceste sume trebuie rostogolite. De exemplu, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat în acest an 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 mi­liarde de lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 mi­liarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.

Consiliul Concurenţei va analiza promoţiile. Cum denaturează piaţa retailerii din România

Consiliul Concurenţei va deschide în 2012 o investigaţie asupra retailerilor din România şi care vizează posibila forţare a furnizorilor în privinţa preţurilor, au declarat surse din interiorul instituţiei. "Investigaţia va analiza ofertele de genul < Dacă găsiţi mai ieftin ca la noi, vă dăm de 10 ori diferenţa > au precizat sursele. Instituţia suspectează faptul că aceste promoţii sunt oferite exact din cauza faptului că retailerii obligă companiile de la care îşi procură marfa să nu mai vândă aceleaşi produse la acelaşi preţ mic şi altor concurenţi. Astfel, se denaturează piaţa, iar concurenţa dintre retaileri nu aduce beneficii consumatorilor.

NATIONAL

Cresc taxele si impozitele in 2012

Ministerul Finantelor va transmite Guvernului propunerea de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, ca aceste propuneri au fost primite din partea asociatiilor de primari."Au fost doua variante trimise de asociatia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% si sa poata majora in functie de puterea financiara a locuitorilor, iar a doua sa majoram de la 20% la 50%. Pana acum, nu s-a luat nicio decizie. Ministerul Finantelor va merge la sedinta de guvern cu ordonanta de urgenta, mai sunt si altele de aprobat", a afirmat Ialomitianu.

Adrian Nastase: "Basescu, crud si fara scrupule!"

Fostul premier Adrian Nastase nu-l iarta pe presedintele Traian Basescu nici in timpul Sarbatorilor. Retras la Cornu, Nastase tot cu gandul la Basescu sta. Un Basescu despre care sustine ca este crud cu poporul, dar si alunecos si fara scrupule. "Traian Basescu a avut intotdeauna nevoie de vinovati. Cand nu i-a avut, i-a cautat. Sau i-a fabricat. De altfel, intregul sau discurs public si ascensiunea in politica s-au realizat pe logica aceasta dihotomica, in care el reprezenta solutia, iar toti ceilalti puteau fi catalogati ca antieroi. Romania are astazi la conducere politicianul crud cu poporul sau si foarte < < slippery > > (alunecos, fara scrupule - n.r) atunci cand vine vorba de convingerile sale. Dar asta se intampla si pentru ca ii este permis", noteaza Nastase pe blogul personal.

PUTEREA

Avânt în agricultura ecologică

Agricultura ecologică din România şi-a triplat, în 2011, numărul operatorilor activi din sistem, până la 10.000, iar creşterea subvenţiilor în acest domeniu ar putea aduce, la finele anului viitor, o dublare a agricultorilor care vor intra în sistemul de certificare ecologică. "Este pentru prima oară când într-un an se majorează de trei ori numărul operatorilor din sistemul ecologic. Dacă la finele anului trecut aveam 3.800 de operatori în sistem, acum sunt în jur de 10.000, majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenţă, care deţin suprafeţe de teren de trei până la 20 hectare sau agricultori cu 3-5 vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi", a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - "Bio-România", Marian Cioceanu, informează Agerpres.

Cash-ul românesc a crescut

Numerarul în circulaţie se cifra, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, la 29,379 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de noiembrie 2010 şi cu 0,9% faţă de octombrie 2011, conform datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Depozitele overnight (conturile curente şi depozitele la vedere) totalizau 54,332 miliarde de lei, în scădere cu 1,6% faţă de octombrie 2011 şi în creştere cu 1,2% faţă de noiembrie 2010. Depozitele cu durata iniţială de până la doi ani însumau 121,348 miliarde lei, în creştere cu 6,2% faţă de noiembrie 2010 şi cu 2% faţă de octombrie 2011.

Vaticanul va expune public unele dintre secretele sale

100 dintre documentele cele mai importante deţinute în arhivele secrete ale Vaticanului vor fi expuse public la Roma, pentru prima dată şi probabil ultima. Expoziţia fără precedent, care va avea loc la Muzeul Capitoline din Roma în perioada februarie-septembrie 2012, este prilejuită de ȋmplinirea a 400 de ani de la fondarea arhivelor secrete, scrie "The Telegraph". Nepreţuitele documente cuprind o perioadă mai mare de un mileniu, începând din secolul al VIII-lea şi până în timpurile moderne şi fac referire la diferite personaje istorice, precum Cavalerii templieri, Galileo Galilei, Martin Luther sau Henric al VIII-lea.

ROMÂNIA LIBERĂ

În Bucureşti există patru magazine a căror cifră de afaceri totală depăşeşte jumătate de miliard de euro. Uzina hipermarket: Cum funcţionează cel mai mare magazin din România

Are în total 16.400 metri, pătraţi iar fiecare metru pătrat produce anual 7.400 de euro. Din cei 840 de angajaţi, 250 se ocupă doar de încasarea banilor clienţilor. Clienţi care sunt monitorizaţi în fiecare clipă de 160 de camere video. Cum funcţionează, aşadar, cel mai mare magazin din România? Cora Pantelimon, din Bucureşti, este cel mai mare hipermarket din România. Anual, acest magazin vinde 500.000 pachete de hârtie igienică, 3,2 milioane de sticle cu apă plată, 2,2 milioane de doze şi sticle de bere, 2,1 milioane pachete de biscuiţi, 1,3 milioane de pungi de zahăr, 1,4 milioane sticle de ulei, 2,8 milioane de iaurturi, 1,5 milioane litri de lapte, 400.000 kg de roşii, jumătate de milion de kilograme de cartofi, 900.000 kg de citrice, 280.000 kg pepeni, 1,1 milioane de franzele, 1,2 milioane de kilograme de carne de pasăre şi 850.000 kg carne de porc.

Se poate ieşi din actualul model economic, prin sine perdant?! de Ilie Serbanescu

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat nu de mult, chiar în România, că, în perioada actuală de mari turbulenţe din Europa şi de pe plan mondial, estul Europei, văzând cum se prăbuşesc fetişurile de tot felul, ar trebui să-şi caute propriul model de dezvoltare economică şi societală. Poate plăcea sau nu dl Orban, pot stârni aprobare sau dimpotrivă dezaprobare poziţiile sale de a nu se împăca cu ceea ce Vestul rezervă Estului, dar evident nu poate fi refuzată reflecţia asupra temei lansate de dl Orban. A te mulţumi cu băltirea în actualele stări de lucruri înseamnă pur şi simplu a-ţi asuma poziţia de perdant iremediabil.

ZIARUL FINANCIAR

În ce ţară să te angajezi ca să ai cel mai lung concediu? Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit

Angajaţii din Marea Britanie si Polonia au cele mai generoase perioade de concediu stabilite prin lege, în timp ce salariaţii companiilor din SUA, Canada sau China sunt cel mai puţin privilegiaţi în ceea ce priveşte zilele de concediu plătite. Românii, în schimb, se află undeva la jumătatea clasamentului, cu minim 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă, la care se adaugă cele 11 zile de sărbătoare legală (din care două cad întotdeauna duminica). Salariaţii din Marea Britanie au cea mai lungă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmaţi de cei din Polonia, care primesc câte 26 de zile de concediu, potrivit unui studiu realizat de gigantul în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies.

Acţiunea anului 2011 care a multiplicat de cinci ori banii investitorilor

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au adus de departe cel mai mare câştig de pe bursă celor care au intuit la începutul anului că firma de stat urmează să fie scoasă din nou la privatizare. În 2011 speculatorii au încercat să profite de orice zvon sau informaţie cu privire la procesul de privatizare al companiei pentru a sălta cotaţia de pe bursă a acţiunilor Oltchim în ciuda rezultatelor dezastruoase pe care le-a înregistrat compania în ultimii ani.

Criza a "mâncat" din PIB-ul Marii Britanii cât o Românie

Criza financiară a afectat puternic economiile europene în ultimii trei ani, dar nu în egală măsură. Deşi majoritatea economiilor s-au contractat sau şi-au încetinit creşterea economică, procentele "maschează" o prăbuşire mai abruptă a statelor dezvoltate din Occident. Nivelul de la care a pornit aterizarea economică este diferit pentru cele două categorii de state şi, în valori absolute, s-a evaporat mai multă avuţie naţională în cadrul economiilor dezvoltate. Într-un clasament al statelor europene a căror economie a scăzut cel mai mult în anii de criză, Marea Britanie, Germania şi Italia ar ocupa primele trei poziţii. Economia Marii Britanii "şi-a permis" să piardă peste 200 mld. de dolari în numai trei ani, o diferenţă mai mare decât PIB-ul României, iar economiile Germaniei, Franţei şi Italiei au "pierdut" peste 100 mld. de dolari, aproape două treimi din economia României.

Bursa din Sibiu este aproape de a închide cel mai slab an din 2005. Care sunt cauzele?

Bursa din Sibiu va încheia cel mai probabil cel mai slab an din ultimii şase în 2011, până la această dată fiind tranzacţionate în decursul anului circa 1,56 milioane de contracte futures, cu 3,8% sub performanţa anului precedent. Un număr mai mic de contracte futures transferate pe piaţa operatorului de la Sibiu nu a mai avut loc din 2005, an în care s-au realizat aproape 700.000 de contracte. Din anul 2006 numărul de contracte futures tranzacţionate la Sibiu s-a aflat într-o cădere continuă, în ciuda încercărilor conducerii operatorului de revigorare a tranzacţiilor şi succesului pe care l-au avut în acest an contractele pe indicele Dow Jones denominat în lei.

Românii merg cel mai des la brutărie şi alimentară. Supermarketul şi hipermarketul pierd teren

Românii au redus în ultimii doi ani vizitele la supermarket şi hipermarket, în condiţiile în care în această perioadă salariile au fost reduse, taxele majorate şi în consecinţă consumul a scăzut. Astfel, dacă în 2008 un român mergea de 5 ori pe lună la hipermarket şi de 6 la supermarket, în 2010 numărul vizitelor scăzuse la 3 şi respectiv 4, potrivit unei analize a companiei de cercetare de piaţă Nielsen România. La polul opus vizitele la magazinele de tip discount, caracterizate prin preţuri mai ieftine, au crescut faţă de 2008. În anii de criză preţul a fost principalul argument de achiziţie, de aceea magazinele de tip discount au câştigat teren. Astfel, un român a mers în 2009 şi 2010 în medie de 4 ori pe lună la un magazin de profit, faţă de trei ori în 2008.

Guvernul pregăteşte cedarea minelor prin mărirea redevenţelor

Guvernul ia în calcul dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale. Prevederile sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă introdus în şedinţa de marţi seara a Guvernului şi obţinut de Mediafax. Documentul prevede creşterea redevenţelor la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice şi la 8% din valoarea producţiei pentru minereuri de metale nobile.

Bursa zvonurilor: Care bancheri vor avea prelungiri de mandate în 2012

2011 s-a încheiat cu o suită de anunţuri privind echipele de top management ale primelor două bănci de pe piaţă - BCR şi BRD, dar cu şi mai multe zvonuri şi speculaţii legate de posibile noi mişcări pe piaţă în 2012, în contextul în care mandatele mai multor executivi ajung la final. Cea mai mare bancă de pe piaţă a anunţat că mandatul vicepreşedintelui executiv pe corporate Wolfgang Schoiswohl a fost prelungit cu doi ani şi jumătate. Din aprilie 2012, conducerea diviziei retail urmează să fie preluată pentru a doua oară de către cehul Martin Skopek, fără a fi precizată o durată a mandatului sau dacă este vorba despre o soluţie interimară având în vedere că Skopek îşi păstrează responsabilităţile de coordonare a retailului pe întreg grupul Erste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb