• ADEVARUL
• Victor Ponta: "Tăiem sporurile în companiile de stat"
Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei intervenţii telefonice la România TV, că "miniştrii au liber la restructurări", menţionând şi sporurile angajaţilor din companiile de stat care urmează să fie tăiate. Victor Ponta a declarat că nu se vor mai face angajări în sistemul public, "cu excepţia Sănătăţii". Discutând despre salariile angajaţilor din companiile de stat, premierul a afirmat că sporurile vor fi tăiate. "Nu mi se pare corect să te faci ca lucrezi la stat şi să ai 150 de milioane pentru că stai într-un birou. Cred că lucrul ăsta s-a întâmplat pentru că nimeni nu avea puterea de a face acest lucru. Domnul Boc doar a zis, nu a umblat", a spus Ponta. "Când ai salariu 80 de milioane, nu mai trebuie să îţi dau bani şi de hrană, de echipament", a spus premierul, referindu-se la situaţia angajaţilor din Ministerul de Interne. De asemenea, premierul a declarat că doreşte să reducă diferenţa dintre venitul cel mai mic şi cel mai mare: "să fie de la 1 la 4", potrivit acestuia.
• Pivniceru a transmis preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit legii, procurorul general al României este numit în funcţie de şeful statului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
• Ovidiu Tender va extrage petrol pentru Petrom din subteranele de lângă Târgovişte
Prospecţiuni, compania de prospectare geologică deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a câştigat un contract în valoare de 79,8 de milioane de euro pentru realizarea de servicii de prospecţiune pe uscat 2 D şi 3 D pentru Petrom. Prin intermediul acestor servicii se fac practic nişte radiografii subterane care evidenţiază eventualele acumulări de petrol şi gaze.
• Suspendarea plăţilor din fondurile Uniunii Europene: România, în corzi
Până la 27 decembrie, Guvernul trebuia să prezinte măsuri concrete de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare, pentru a evita sistarea plăţilor, dar a întârziat. Ministrul Teodorovici a fost trimis la Bruxelles să dreagă busuiocul. La sfârşitul lunii octombrie, Comisia Europeană a presuspendat plăţile de fonduri UE destinate programelor operaţionale de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), Regional (POR), Mediu, Transporturi (POS-T) şi Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), cu precizarea că Bucureştiul are două luni la dispoziţie să rezolve problemele generate de achiziţiile frauduloase făcute cu banii UE. Iată că au trecut cele două luni şi noul Cabinet s-a trezit cu un "cartof fierbinte":
• EVENIMENTUL ZILEI
• Victor Ponta: Vom lua şi decizii care îi vor supăra pe oameni
Anul 2013 va fi unul dificil, în care Guvernul va face şi reforme ce nu sunt "pe placul" electoratului, dar care sunt necesare pentru viitorul ţării, a anunţat premierul Victor Ponta. "În mod sigur anul viitor este un an dificil, dar, din fericire, avem stabilitate şi putem gândi lucrurile nu pentru o lună sau două, ci pentru patru ani. Asta înseamnă că vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supăra oameni. Important este să avem o linie foarte clară şi să luăm toate deciziile, unele mai dureroase, altele mai puţin dureroase, pentru ca judeţul Gorj, dar şi toată ţara, să meargă în direcţia cea bună", a declarat Victor Ponta, la Târgu Jiu, citat de mediafax.ro. Premierul a precizat că dificultatea aplicării unor reforme vine din problemele existente la nivel european, el menţionând că, "din fericire", România are prognozată o creştere economică.
• Zgonea, pedepsit de Antena 3 pentru că nu i-a acordat un statut special
Antena 3, postul lui Dan Voiculescu, şi-a făcut în ultima vreme un obicei din a-i pune la zid pe liderii PSD. După premierul Victor Ponta, criticat îndelung pentru ideea de a coopta UDMR la guvernare şi semnarea Pactului de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, a venit rândul lui Valeriu Zgonea să simtă pe propria piele furia oamenilor lui Voiculescu. La sfârşitul săptămânii trecute, la "Sinteza zilei" moderată de Mihai Gâdea, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost pus la index din aceleaşi motive din care a pătimit şi premierul. Televiziunea condusă de Mihai Gâdea a solicitat locaţii privilegiate pentru amplasarea camerelor de luat vederi, dar a fost refuzată de Zgonea.
• Se schimbă HARTA ECONOMICĂ A LUMII! Apare o nouă Uniune mai mare decât UE
Uniunea Europeana şi Statele Unite ale Americii au revenit la ideea înfiinţării unei zone economice libere transatlantice în sprijinul economiilor lor greu încercate în ultimul timp. Experţii întrevăd în aceasta o încercare de a contrabalansa economiile în dezvoltare ale Chinei şi Indiei, dar apreciază că punerea în practică a acestui plan nu va fi uşoară, întrucât UE şi SUA sunt în competiţie una cu alta, comentează în ediţia sa de joi publicaţia economică rusă Vzgliad.
• SCANDAL ÎN AUDIO-VIZUAL. PRO TV a cerut DOLCE 12 milioane de euro pe an. Până acum primea 4 milioane de euro
DOLCE va continua să difuzeze PRO TV pe reţelele terestre şi DTH. Din 3 ianuarie 2013, Dolce DTH şi alte servicii de retransmisie ale Romtelecom nu vor mai avea în grilă aceste canalele. PRO TV a cerut de trei ori mai mult pentru contractul de retransmisie a canalelor de televiziune din portofoliul. Romtelecom vrea să continue negocierile. Anul 2012 se încheie cu un scandal între ProTV şi Dolce. După mai multe luni de negociere cu privire la continuarea difuzării celor 11 canale TV ale grupului Pro, pe platformele de televiziune ale Romtelecom, companiile nu au ajuns la nicio înţelegere.
• JURNALUL NATIONAL
• TVR va împrumuta 20 de milioane de euro! Vezi care este destinaţia creditului
TVR va accesa un împrumut de 15-20 milioane de euro pentru "menţinerea unui flux de numerar pozitiv". Banii vor fi folosiţi pentru investiţii şi refinanţarea creditelor bancare existente, după cum a declarat pentru Mediafax Claudiu Săftoiu, preşedintele-director genral al SRTv. Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat joi raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei.
• Fenomenul care costă România 50 de milioane de euro pe zi
Guvernul ar poate face rost de câteva miliarde de euro în plus, dacă evaziunea fiscală din ţară ar fi redusă cu măcar o treime. Prin reducerea evaziunii, care este estimată la 15% din PIB, veniturile la bugetul general ar putea fi cu şapte miliarde de euro mai mari. În fiecare zi, statul pierde peste 50 de milioane de euro, din cauza acestui fenomen. Evaziunea fiscală ridică mari probleme guvernanţilor. Estimată de Consiliul Fiscal ca fiind de până la 15% din PIB, evaziunea fiscală ar putea aduce statului şapte miliarde de euro în plus, asta dacă statul ar găsi metodele să o reducă cu cel puţin o treime. Autorităţile care au atribuţii în acest domeniu sunt Fiscul, Garda Financiară şi Administraţia Vămilor.
• 6 ani de UE. Dobânzi occidentale la credite? Mai târziu
Pentru sistemul bancar, intrarea României în Uniunea Europeană a permis o dezvoltare fără precedent, momentul 2007 marcând o nouă etapă în evoluţia calitativă şi cantitativă a acestuia. Banca Naţională nu a pierdut niciuna din atribuţiile anterioare integrării, ci, dimpotrivă, rolul său s-a întărit tot mai mult pe parcursul ultimilor şase ani. Băncile străine au putut pătrunde cu mai multă uşurinţă pe teritoriul României, iar amplificarea concurenţei a dus la diversificarea portofoliului de produse şi servicii financiare inovatoare şi de o calitate superioară. Datorită concurenţei bancare interne, nivelul dobânzilor a înregistrat pentru prima dată la credite valori sub 10%, în timp ce dobânda la depozite a început să aibă o valoare real pozitivă.
• Top 10 cele mai mari venituri din avocatură
Avocaţii continuă să se numere printre românii cu cele mai mari venituri, aceştia fiind printre puţinele categorii profesionale care au prosperat şi în criză, când au reuşit să câştige mai bine şi decât în anii de boom economic. Cel mai bine plătit avocat român a obţinut în 2011 un venit de 18,66 milioane de euro (4,4 milioane de euro), potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), transmise Income Magazine. Acest avocat provine din sectorul 1 al Capitalei, la fel ca şi alţi şase ocupanţi din Top 10. Cel mai mare venit din avocatură coincide cu cel menţionat în declaraţia de avere de Alina Iuliana Ţuca, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dreptul soţului său, avocatul Florentin Ţuca, fondatorul Ţuca, Zbârcea & Asociaţii.
• NATIONAL
• Vosganian pune economia pe notele lui Bach si Chopin
Proaspat instalat sef al Economiei, Varujan Vosganian promite porti deschise la minister si concerte cu muzica de Bach si Chopin organizate chiar in cabinetul sau. Conform propriilor opinii impartasite romanilor pe blog, Varujan Vosganian a trecut in forta la indeplinirea programului: "Asadar, prima dintre promisiunile mele a fost, deja, îndeplinita. Ceasul din turla Ministerului Economiei da, iarasi, ora exacta". Tot la capitolul reusite, Vosganian trece si "un concert din Johann Sebastian Bach şi Frederic Chopin, la pianina din cabinetul meu, care a fost din nou acordată", eveniment care va avea loc in "ziua portilor deschise" care urmeaza sa fie organizata la Ministerul Economiei.
• Fuziunea cu UNPR incinge spiritele in PSD
Intentia lui Victor Ponta de a-i aseza pe progresistii lui Gabriel Oprea la masa deciziilor in PSD ii irita la culme pe pesedisti. Au inghitit o alianta facuta prin mica publicitate, si-au impartit colegiile cu progresistii, si au facut "ciocu' mic" atunci cand Victor Ponta i-a dat lui Gabriel Oprea functia de vicepremier. Acum, social-democratii jura ca nu vor accepta ca "tradatorii" sa fie primiti cu surle si trambite in PSD.
• Bancile, luate la bani marunti de politistii Capitalei
Politia Capitalei a pornit o actiune ampla pentru a evalua masurilor de securitate din toate societatile bancare din Bucuresti. Oamenii legii vor lua la bani marunti toate bancile in zilele de joi si vineri, 27 si 28 decembrie. Potrivit unui comunicat de presa, politistii vor verifica daca sunt respectate prevederile legate de paza si protectia bunurilor, dar si eficienta sistemelor electronice de alarma. Actiunea are ca scop cresterea nivelului de siguranta al personalului din unitatile bancare si al valorilor detinute in aceste locuri. De asemenea, se urmareste si prevenirea unor eventuale atacuri asupra persoanelor ce desfasoara operatiuni cu numerar sau transporta valori monetare, precum si asupra personalului care asigura masuri de paza si protectie a bunurilor acestor institutii.
• PUTEREA
• Victor Ponta: Bugetul pe 2013 trebuie să fie gata până pe 7 ianuarie
Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor joi, în şedinţa de Guvern, să pregătească bugetul până pe data de 7 ianuarie, când urmează să vină la Bucureşti delegaţia Fondului Monetar Internaţional. "Joi, pe 3 ianuarie, ne revedem în prima şedinţă de Guvern pe anul 2013 pregătiţi pentru buget, pentru FMI. Practic, după şedinţa de Guvern, toată lumea lucrează tot weekend-ul, stă şi lucrează până joia următoare, sper ca Finanţele şi cei care lucrează la buget să fie foarte avansaţi şi asta înseamnă că până când vine delegaţia FMI toată lumea lucrează să avem bugetul pregătit pentru data de 7 ianuarie", a precizat premierul.
• Creditele şi depozitele vor înregistra ritmuri de creştere sub 10%, în 2013
Creditele cât şi depozitele vor înregistra ritmuri de creştere de sub 10%, în 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decât creditele datorită unui comportament prudent al populaţiei, a declarat, pentru Agerpres, Eugen Şinca, analist şef BCR. "Creşterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 şi creşterea sumelor de bani trimise acasă de românii din străinătate vor susţine procesul de economisire în viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, în condiţiile unei variaţii destul de ample a leului faţă de euro (în intervalul 4,4 - 4,7) şi a unei posibile reduceri a dobânzilor la lei spre finalul anului 2013", a mai spus Sinca.
• ROMANIA LIBERA
• Guvernul magic: are buzunarele goale, dar vrea să fie darnic
Pentru următorii patru ani, Guvernul promite concomitent reducerea fiscalităţii şi creşterea cheltuielilor de personal. În mod logic, toate aceste măsuri ar trebui dublate de soluţii concrete pentru compensarea efortului bugetar făcut astfel. Spre exemplu, în condiţiile în care ponderea încasărilor din TVA şi CAS depăşeşte 16% din PIB, o reducere a lor cu câte 5% ar echivala cu o gaură în PIB de 2-3%. Cine va suporta deficitul? Întrebarea este cu atât mai grea cu cât la capitolul creşterea încasărilor Guvernul se bazează doar pe alinierea redevenţelor la nivelul mediei europene (proaspătul ministru al Energiei pomenea de 20-30% pentru petrol şi gaze) sau pe combaterea evaziunii fiscale. Cât de performante pot deveni însă colectarea taxelor şi impozitelor şi lupta împotriva evaziunii pentru a compensa relaxarea fiscală promisă de Guvern?
• Super-cablul submarin de jumătate de miliard de euro care va lega România de Turcia
Reţelele de electricitate ale Turciei şi României vor fi conectate printr-o magistrală cu o capacitate de 800 MW. Însă nu e vorba de o reţea de fire de înaltă tensiune cocoţate pe stâlpi, ci de un super-cablu, ce va fi întins de roboţi pe fundul Mării Negre. În urmă cu aproape 9 ani, experţi energeticieni din România şi Turcia se aşezau întâia oară la masă, pentru a discuta un proiect futurist de interconectare a reţelelor lor electrice. E vorba de o magistrală submarină de transport al electricităţii. Ideea a plecat de la ministerele de resort ale celor două ţări, care au mandatat şi încurajat cele două companii naţionale de transport a electricităţii să conlucreze pentru a realiza studiile preliminare necesare fundamentării unui astfel de proiect.
• 2013, anul apocalipsei americane?
Preşedintele Obama a părăsit insula natală Hawaii, unde era în vacanţă cu familia, revenind la Washington pentru a negocia cu republicanii un compromis ce ar permite SUA evitarea "zidului bugetar", adică măsuri forţate de austeritate, aplicabile de la începutul lunii ianuarie. La Washington, ambianţa este deosebit de tensionată şi clivajul între democraţi şi republicani este atât de pronunţat încât mulţi politologi nu cred în găsirea rapidă a unui acord bugetar. Deşi furtuna alegerilor prezidenţiale a trecut, Statele Unite traversează acum una economică şi timpul presează. La 31 decembrie va fi atins plafonul datoriei publice şi SUA riscă să se lovească de "zidul bugetar" dacă nu va fi găsit un acord.
• ZIARUL FINANCIAR
• 1.250 de companii cu afaceri sub 50 milioane de euro deţin jumătate din afacerile consolidate ale tuturor firmelor din România
Un număr de 1.250 de companii au rulat în 2011 afaceri cumulate de peste 118 miliarde de euro, deţinând o pondere de circa 50% din totalul cifrei de afaceri de 226 miliarde de euro ale firmelor din România, arată o analiză realizată de ERA România, sucursala locală a companiei Expense Reduction Analysts, în baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Valoarea totală a cifrei de afaceri consolidată pentru toate companiile româneşti a crescut cu 18% în 2011 până la 226,5 miliarde de euro. Cele mai puternice companii din economie sunt în număr de zece şi au afaceri de peste un miliard de euro în 2011. Cele zece companii au făcut în 2011 afaceri cumulate de 20 miliarde de euro.
• Firmele s-au descurcat mai greu cu banii: refuzurile la plată au sărit cu 38%
Companiile locale au avut probleme mai mari cu lichidităţile anul acesta şi după un 2011 mai liniştit refuzurile la plata cu instrumente de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin) au depăşit pragul de 8 miliarde de lei în perioada ianuarie-noiembrie, potrivit datelor BNR. Creşterea faţă de aceeaşi perioadă din 2011 este de 38%. Valoarea refuzurilor la plată, cazurile în care băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile firmelor pentru a onora cecurile, cambiile sau biletele la ordin emise de acestea, a depăşit în anumite luni pragul de un miliard de lei, adică nivelul atins într-un an întreg înainte de criză.
• Ce acţiuni să cumperi azi pentru dividendele de la anul
Acţiunile OMV Petrom (SNP), titlurile celor cinci SIF-uri, dar şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt cele mai căutate de către investitori datorită dividendelor consistente pe care le-ar putea distribui anul viitor. SIF-urile ar putea distribui de departe cele mai valoroase dividende de pe bursă, dintre companiile mari, după ce au raportat profituri în creştere în primele 11 luni din 2012, ca urmare a vânzărilor de acţiuni din portofoliu. Astfel s-ar putea explica şi creşterile puternice ale acţiunilor SIF din ultimele şedinţe. Patru dintre SIF-uri le-ar putea oferi acţionarilor randamente ale dividendelor cuprinse între 12% şi 26%, adică de peste două ori dobânda bancară pe un an. Asta cu condiţia ca aceste societăţi să distribuie 90% din profituri sub formă de dividende, cum cele mai multe au făcut cu profitul din 2011.