• ADEVARUL
• Deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în libertate. Curtea Supremă a respins cererea procurorilor DNA
Magistraţii Înaltei Curţi au respins, vineri seară, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul deputatului PC Gheorghe Coman, acuzat de fapte de corupţie. Parlamentarul a primit interdicţia de a părăsi localitatea. Deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în libertate, după ce Curtea Supremă a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă. Propunerea anchetatorilor a fost transmisă magistraţilor vineri după-amiază, după ce Parlamentul a avizat favorabil ridicarea imunităţii deputatului. În schimb, judecătorii au stabilit ca deputatul să nu părăsească localitatea pe o perioadă de 30 de zile. Decizia Înaltei Curţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.
• "Vrem spitale, nu catedrale!". Protest la adresa finanţării cultelor de către stat
În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului. "În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului "Vrem spitale, nu catedrale! - Zi de acţiune laică", creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.
• Statul vrea din nou să desfiinţeze piaţa Rasdaq. Firmele listate aici trebuie să-şi caute alte platforme de tranzacţionare
Piaţa Rasdaq va fi desfiinţată, iar acţionarii firmelor de pe acest segment trebuie să decidă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ (ATS), în caz contrar societăţile respective vor fi transferate pe un sistem alternativ administrat de BVB, potrivit unui proiect de lege. Proiectul a mai trecut prin circuitul de avizare în această vară. Proiectul, elaborat de Ministerul Finanţelor, prevede că activitatea pieţei Rasdaq şi a segmentului titlurilor "Nelistate" va înceta în termen de 12 luni de la intrarea legii în vigoare. În luna octombrie, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) declarau că autoritatea a transmis în luna iulie la Finanţe un proiect de lege pentru clarificarea statutului pieţei Rasdaq, însă MFP a solicitat refacerea acestuia sub forma unei ordonanţe de urgenţă, transmisă ministerului în luna august.
• Spaţiile industriale, vedeta pieţei imobiliare: suprafaţa tranzacţionată în acest an a crescut de peste două ori
Suprafaţa spaţiilor industriale şi de logistică tranzacţionată în acest an a totalizat 150.000-170.000 metri pătraţi, în creştere spectaculoasă faţă de anul trecut, firmele din domeniul productiv fiind cele mai active, a declarat Marian Orzu, şeful departamentului industrial CBRE, citat de Mediafax. "Suprafaţa finală închiriată în acest an este de 150.000-170.000 metri pătraţi comparativ cu circa 70.000 metri pătraţi în tot anul trecut. Anul acesta s-au dezvoltat destul de mult pieţele secundare, din afara Bucureştiului, Piteşti şi Ploieşti fiind printre cele mai căutate destinaţii, urmate de vestul ţării dar, timid, şi zona de Nord-Est", a adăugat Orzu. Suprafaţa medie tranzacţionată a fost de circa 5.000 de metri pătraţi, iar domeniul producţiei a fost lider în materie de cerere de spaţii industriale pentru 2013. Trendul va continua şi în 2014.
• Limba română, interzisă în continuare în Valea Timocului
Serbia refuză să respecte dreptul românilor din Valea Timocului de a studia în limba maternă. Asta, în ciuda rezoluţiei PE la Raportul pe 2013 privind progresele realizate de Serbia, care atrage atenţia Belgradului că trebuie să aplice acordurile bilaterale privind minorităţile etnice şi naţionale. Mai sunt doar câteva zile până când UE va demara negocierile cu Serbia în vederea aderării, dar Belgradul mimează în continuare că respectă drepturile românilor din Timoc. Deşi au promis că vor permite românilor să studieze în limba maternă, autorităţile sârbe fac tot posibilul pentru a împiedica acest lucru. Reuniţi la Bruxelles, pe 20 decembrie 2013, şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană (UE) au confirmat decizia Consiliului de Miniştri cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Serbia, în ianuarie 2014. Prima conferinţă interguvernamentală a UE-Serbia, prin care încep negocierile de aderare, este programată pentru data de 21 ianuarie.
• STUDIU Marea Britanie, prima putere economică din Europa la orizontul lui 2030
Marea Britanie va depăşi Franţa şi Germania şi va fi prima putere economică a Europei la orizontul lui 2030, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Economică şi Comercială (CEBR) publicat joi de "The Daily TelegraphÅ, relatează AFP. Potrivit acestui cerc de reflecţie (think tank), Marea Britanie va devansa Franţa în 2018, iar Germania către 2030, însă, la nivel mondial, va fi depăşită de către India şi Brazilia în acelaşi moment. Preşedintele CEBR, Douglas McWilliams, afirmă că economia Marii Britanii s-ar putea dezvolta mai repede dacă ţara ar părăsi Uniunea Europeană (UE).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ce nu s-a văzut la televizor. Deputaţii l-au dat pe Gheorghe Coman pe mâna Justiţiei făcând planuri de vacanţă
Într-o încercare de a spăla imaginea Parlamentului pe ultima sută de metri, jumătate dintre membrii Camerei deputaţilor au reuşit să ajungă, totuşi, la şedinţa de plen pentru a-i ridica imunitatea colegului de la Partidul Conservator. Chemaţi din vacanţă pentru a aproba arestarea colegului lor de la PC, Gheorghe Coman, deputaţii au umplut ieri cu greu sala de plen. Unii s-au declarat chiar iritaţi că "asta nu e şpagă!". Tot ieri, deputaţii au aprobat, cu 230 de voturi "pentru", vacantarea locului de deputat PSD ocupat de Nicolae Vasilescu, care a fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a lăudat, ieri, după ridicarea imunităţii deputatului Gheorghe Coman, că nu va permite ca instituţia pe care o conduce să ofere protecţie pentru infractori. Pe rolul instanţelor de judecată, însă, se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA. În multe cazuri, Parlamentul a blocat Justiţia:
• DESPĂGUBIRILE SE AMÂNĂ. Legea Retrocedărilor se schimbă din nou
Guvernanţii nu au fost în stare să facă primii paşi privind implementarea noii Legi a Proprietăţii. Sute de mii de oameni vor trebui să aştepte până în 2015, ca să vadă ce şi unde pot revendica. După ce Guvernul şi-a asumat, în aprilie, răspunderea în Parlament pentru Legea Proprietăţii, se pare că a uitat de primii paşi pe care trebuie să-i parcurgă pentru a soluţiona cele peste 300.000 de dosare care zac de ani întregi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP). Concret, Executivul a decis să amâne deja termenele stabilite în lege, astfel că soluţionarea dosarelor nu s-ar mai putea termina în 2017, aşa cum şi-a asumat Guvernul Ponta.
• EXPLOZIA DIN CĂLĂRAŞI: angajaţii Distrigaz RISCĂ 12 ANI DE ÎNCHISOARE
Anchetă controversată în cazul celei mai distrugătoare explozii din Călăraşi, din ultimii 25 de ani. Proprietarul apartamentului care a sărit în aer, Victor Avădanei, de 60 de ani, a dat primele declaraţii de pe patul Spitalului de Arşi din Bucureşti, dar nu i-a lămurit pe anchetatori dacă a vrut să se sinucidă sau cineva i-a tăiat furtunul de la aragaz, în prima zi de Crăciun. În urma scurgerii de gaze survenite din apartamentul său, situat la etajul 1 al blocului A 38, de pe strada Prelungirea Bucureşti, din municipiul Călăraşi, 14 apartamente au fost afectate de o deflagraţie de proporţii. Zidul care despărţea locuinţa sa de cea a Ginei Popescu s-a prăbuşit, iar femeia de 46 de ani, care lucra la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Muntenia, a murit. Angajaţii Distrigaz, chemaţi de vecini înaintea exploziei, au fost audiaţi. Procurorii spun că, dacă se va stabili că se fac vinovaţi de neglijenţă, ei riscă până la 12 ani de închisoare.
• Chiar şi fără acciză suplimentară, benzina tot se scumpeşte de la 1 ianuarie
Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2014 cu câte 9 bani pe litru faţă de preţul de pe 31 decembrie 2013, chiar dacă actualul guvern a amânat majorarea accizelor la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru pentru 1 aprilie. De la 1 aprilie, în eventualitatea în care guvernul nu se răzgândeşte şi renunţă la majorarea accizelor, va fi aplicată etapa a doua a scumpirilor implicate de modificările aduse codului fiscal, de aproximativ 40 de bani pe litru. Motivul pentru care benzina şi motorina se scumpesc de la 1 ianuarie: modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie a anului precedent.
• Cinci măsuri greşite, luate prin ordonanţă de urgenţă, care îngroapă Educaţia
Adoptarea prin ordonanţă de urgenţă (OUG), înainte de Crăciun, a unor modificări importante la Legea Educaţiei Naţionale, a stârnit revolte din partea experţilor în domeniu, care, în primul rând, nu văd motivul pentru care era nevoie de OUG pentru aceste reglementări, ce intră în vigoare fără dezbatere publică. Învăţământul obligatoriu va fi format din clasa pregătitoare, clasele I - VIII, clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal. Sunt vizaţi de modificări copiii săraci ai României, dar şi fabricile de diplome, care primesc "o gură de aer" odată cu noile reglementări. Iată cele mai grave decizii care afectează Educaţia în anii care vin.
• JURNALUL NATIONAL
• Lovitură de teatru în cazul "comorii naziste". Gurlitt a fost plasat sub tutelă provizorie!
Când tocmai ne întrebam cum şi-o petrece Crăciunul şi sărbătorile cel mai izolat colecţionar de artă din lume, octogenarul munchenez Cornelius Gurlitt, iată că presa germană aduce bomba. Bărbatul în vârstă de 80 de ani, în apartamentul căruia din cartierul Schwabing al cochetului oraş bavarez Munchen au fost descoperite 1.406 opere de artă semnate de mari maeştri ai artei mondiale, confiscate de nazişti între anii 30-40, a fost plasat sub tutelă provizorie din motive medicale. Anunţul a fost făcut de preşedintele tribunalului din Munchen, Gerhard Zierl, potrivit Focus. Solicitarea în acest sens a fost depusă de medicii unui spital în care octogenarul primeşte îngrijiri în mod curent. Întrebarea este dacă familia sa a fost înştiinţată şi dacă şi-a dat acordul, Gurlitt având rude în Germania şi nu numai. Urmărit pentru fraudă fiscală şi tăinuire, dar lăsat în libertate, Gurlitt face obiectul unei anchete judiciare, dar, potrivit unor surse oficiale, punerea sa sub tutelă medicală nu are legătură cu problemele sale judiciare.
• Nou CUTREMUR în zona Vrancea: seismul a avut o magnitudine de 3,4 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora locală 9.58, în zona seismică Vrancea. Conform datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la adâncime de 87 de kilometri, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Focşani (37 km), Mărăşeşti (39 km), Covasna (43 km), Adjud (48 km), Tîrgu Secuiesc (50 km). În luna decembrie au avut loc 22 de cutremure în zonele seismice Vrancea şi Făgăraş-Câmpulung, cu magnitudinea cuprinsă între 2,5 şi 3,6 grade pe scara Richter. Cel mai mare seism din acest an, de 5,5 grade pe scara Richter, a avut loc în data de 6 octombrie 2013, acesta fiind resimţit la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi Republica Moldova.
• Primul caz de plagiat pedepsit cu ÎNCHISOAREA, în România
George Stanca a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru că a plagiat o traducere a "Jurnalului" lui Lev Tolstoi. Lucrarea a fost publicată sub pseudonim. Procurorii au arătat că acesta a modificat începutul fiecărui capitol, astfel încât nimeni să nu îşi dea seama că a plagiat. În replică, publicistul a susţinut că a fost păcălit de editură. Decizia Curţii de Apel Bucuresti nu este definitivă, publicistul având posibilitatea să o atace la Curtea Supremă. Acesta este singurul caz de plagiat pentru care a fost dată o sentinţă de condamnare la închisoare.
• Oprea, trimis de premier la blocul explodat din Călăraşi. Locatarii au simţit miros de gaze, dar echipa Distrigaz nu a depistat scurgerea
Vicepremierul Gabriel Oprea a mers, joi după-amiază, la Călăraşi, în urma exploziei de miercuri seară, declarând că a fost trimis acolo de premierul Victor Ponta şi că va discuta "cu cei în drept" pentru a se stabili ce măsuri vor fi luate pentru a-i ajuta pe oameni, informează mediafax.ro. Oprea a spus că a vorbit cu locatarii ale căror apartamente au fost distruse de explozia de miercuri seară, precizând că oamenii vor fi ajutaţi. El a precizat că a fost trimis la Călăraşi de premierul Victor Ponta. O femeie de 46 de ani a murit, iar alte şase persoane au fost rănite, miercuri seară, în urma unei explozii produse într-un bloc de locuinţe din centrul municipiului Călăraşi, opt apartamente fiind afectate de deflagraţie, care nu a fost urmată de incendiu.