• ADEVARUL
• Voiculescu lasă iar Senatul şi scapă de Completul 4
Senatorul Dan Voiculescu şi-a dat din nou demisia din Parlament şi nu va mai fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "ICA". Dosarul se reîntoarce la Tribunalul Bucureşti. Dan Voiculescu şi-a dat ieri demisia din Senat, anunţând acest lucru printr-o scurtă declaraţie politică: "În ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat".
• Cine vânează postul de senator lăsat liber de demisionarul Voiculescu
Nici nu a demisionat bine Dan Voiculescu din Senatul României, că deja pretendenţii la fotoliul de senator, perdanţi în scrutinul din decembrie, îşi anunţă candidaturile. Iulian Crăciun şi Mihail Neamţu sunt candidaţii dreptei la fotoliul vacant de senator din colegiul nominal 8 din Capitală. Imediat după ce Voiculescu a făcut anunţul-surpriză, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a reacţionat, criticând demisia conservatorului şi numindu-o "o bătaie de joc fără margini". Senatorul FC a anunţat că partidul său va susţine candidatura lui Iulian Crăciun pentru postul vacantat de Voiculescu. Crăciun a fost contracandidatul lui Voiculescu, din partea ARD, în luna decembrie, însă a pierdut.
• Gigi Becali riscă 11 ani de închisoare în dosarul sechestrării
Procurorii au arătat luni, la instanţa supremă, că inculpaţii din dosarul sechestrării celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnaţi la pedepse de peste 11 ani de închisoare şi că prima instanţă a greşit atunci când a achitat toţi inculpaţii. Sentinţa în dosar va fi dată în data de 11 februarie.
• Guvernul a intrat în negocieri cu ideile sale şi a ieşit cu cele ale FMI
După 15 zile de discuţii cu delegaţia finanţatorilor externi, guvernanţii de la Bucureşti şi-au schimbat viziunea asupra măsurilor economice pe care vrea să le aplice: privatizările şi numirea de manageri privaţi devin priorităţi, iar reducerea TVA la pâine se amână. Delegaţia finanţatorilor internaţionali - Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) - îşi încheie vizita la Bucureşti începută la jumătatea acestei luni. Ca de fiecare dată, guvernanţii români nu şi-au făcut toate temele, astfel că restanţele Guvernului vor fi avute în vedere în perioada următoare. Mai mult, din cauza angajamentelor restante, actualul acord va fi prelungit cu trei-patru luni.
• Guvernul a ajuns la un acord cu FMI: se introduce coplata la serviciile medicale. Ponta: "Coplata va fi de maximum 10 lei"
În urma întâlnirii cu FMI, Guvernul şi instituţia financiară au convenit semnarea unei scrisori de intenţie prin care s-a decis introducerea coplăţii în sistemul de sănătate. În urma acestui acord, pacienţii vor plăti o sumă care va varia în funcţie de serviciile medicale oferite. Singurul serviciu care face excepţie este cel de urgenţă, unde coplata nu va fi impusă.
• Directorul CNADNR, Mircea Pop, a demisionat
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că şeful CNADNR, Mircea Pop, şi-a dat demisia. Întrebat dacă vor urma şi alte demiteri la CNANDR, Ponta a răspuns: "Da. Sunt iute la demiteri". Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova a anunţat că interimatul la conducerea Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va fi asigurat de directorul demisionar, Mircea Pop, până la numirea unui nou management al companiei. Potrivit premierului, atribuţiile privind gestionarea drumurilor naţionale vor fi preluate temporar de către directorul adjunct.
• CURIERUL NATIONAL
• Executivul vrea să privatizeze CFR Marfă până în luna iunie
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când "toate condiţiile vor fi îndeplinite". "Pentru CFR Marfă, pregătirile sunt avansate în vederea vânzării unui pachet majoritar de acţiuni către un investitor strategic. Vom organiza o licitaţie publică pentru selectarea câştigătorului şi intenţionăm să încheiem tranzacţia cât mai curând posibil, imediat ce toate condiţionalităţile din acordul de vânzare-cumpărare vor fi îndeplinite", se menţionează în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI obţinută de Mediafax.
• Cătălin Botezatu: Nu am nicio calitate în dosarul tablourilor. Eu am cerut o audienţă la DIICOT
Creatorul de modă Cătălin Botezatu, al cărui asistent a fost reţinut în cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, a declarat luni seară că nu are nicio calitate în acest dosar şi că a fost la DIICOT pentru "o audienţă" pe care o solicitase, şi nu pentru a fi audiat de anchetatori. Botezatu a declarat, la România TV, că anchetatorii "au avut amabilitatea" să îl primească şi să stea de vorbă cu el, luni, despre dosarul furtului, în care, a subliniat creatorul de modă, el nu are nicio calitate.
• Activitatea Oltchim va fi redusă considerabil de insolvenţă
Informaţia este cuprinsă în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Administratorul Oltchim va prezenta peste trei luni raportul privind situaţia companiei. În scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI se stipulează că intrarea în insolvenţă a Oltchim va reduce activitatea companiei, administratorul judiciar urmând să prezinte la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei. "Insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei", se arată în documentul citat de Mediafax, cu precizarea că la jumătatea lunii aprilie urmează să fie stabilite măsurile ce pot fi adoptate în cazul combinatului vâlcean.
• Chiar li s-a interzis liberalilor să depună amendamente la buget?
Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, ieri, că îşi menţine afirmaţiile legate de faptul că i-a fost refuzată depunerea unui amendament la bugetul de stat de către un reprezentant liberal, de la Secretariatul Senatului, precizând că acesta viza transferarea unor sume la Ministerul Culturii. "Amendamentul meu este şi nu este, în sensul că eu l-am făcut, dar nu a fost primit amendamentul de către Comisia de cultură din care fac parte. (...) De la Secretariatul Senatului, o doamnă de acolo s-a dus în numele meu cu acest proiect de amendament şi de acolo i s-a spus că nu e primit amendamentul, ceea ce nu se poate, aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria Parlamentului", a afirmat senatorul PNL.
• Fiica preşedintelui Angolei, "prima femeie miliardară din Africa"
Femeia de afaceri Isabel Dos Santos, fiica preşedintelui Angolei Jose Eduardo Dos Santos, este prima femeie miliardară din Africa, potrivit publicaţiei de afaceri Forbes. Investiţiile femeii în vârstă de 40 de ani în societăţile cotate la bursa din Portugalia, inclusiv acţiuni într-o firmă TV prin cablu, precum şi activele sale în cel puţin una din băncile din Angola, "i-au ridicat averea la peste 1 miliard dolari", potrivit revistei, cunoscută pentru topul anual a miliardarilor. Averea fiicei preşedintelui este imensă dacă ne gândim că oamenii de rând din Angola trăiesc doar cu nici mai mult nici mai puţin de 2 dolari, pe zi.
• BCR reduce dobânzile la creditele ipotecare în lei
Banca Comercială Română (BCR) a redus dobânda la creditele garantate cu ipotecă imobiliară acordate în lei - Casa Mea şi Maxicredit - pentru clienţii retail cu 0,4%. "Oferim clienţilor noştri o dobândă specială începând de la 8,67% dobândă variabilă pe toată perioadă de creditare (DAE 9,12%) şi 8,9% dobândă fixă pe primii 5 ani, ulterior variabilă (DAE 9,23%) pentru creditele pentru casa în lei. Totodată venim în sprijinul clienţilor noştri şi le oferim gratuit poliţa de asigurare facultativă a imobilului, pe toată perioada de creditare. Această reducere a dobânzii creditelor în lei subliniază angajamentul BCR pentru creditarea în moneda naţională şi consolidează poziţia BCR ca şi principal creditor ipotecar", a declarat Ioana Mihai, şef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.
• EVENIMENTUL ZILEI
• OTV a fost închis ilegal de CNA
EVZ a descoperit că demersul Consiliului Naţional al Audiovizualului este ilegal, iar amenzile obligă televiziunea lui Dan Diaconescu să intre în faliment. "CNA a închis OTV". O ştire anunţată de toată presa, zilele trecute, fără nici o reacţie sau poziţie de atitudine. Doar Ion Cristoiu s-a revoltat în Evenimentul zilei: "Închiderea OTV- un balon de încercare pentru alte atentate la libertatea presei", şi-a intitulat maestrul editorialul. Ştergerea unei televiziuni (fie ea şi OTV!) din rândul canalelor româneşti, în anul 2013 şi într-o ţară europeană, a părut a fi ceva firesc. Anormalitatea a devenit normalitate. Nimeni de la CNA nu a prezentat şi nimeni nu a cerut vreo dovadă că Dan Diaconescu şi firma sa au greşit. Pare că e normal ce fac cei de la Putere. Pare normal că toţi din Opoziţie tac şi chiar intelectualilor cu vederi de dreapta li se pare normală o asemenea atitudine.
• EXCLUSIV: Patriciu, executat silit de Raiffeisen. Cât datorează miliardarul şi ce îl aşteaptă în continuare?
Judecătoria sectorului 1 şi, respectiv, Judecătoria Buftea au admis cererile de încuviinţare a executării silite înaintate de Raiffeisen Bank pe numele lui Dinu Patriciu. Deciziile, primele de acest tip, ar putea fi doar începutul unui lung şir având în vedere că miliardarul pare să aibă probleme asemănătoare cu încă cel puţin trei bănci din România. Dan Costache Patriciu, mai cunoscut ca Dinu Patriciu, este executat silit din cauza unui credit care, potrivit informaţiilor Capital, se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro. Este vorba de un împrumut luat de Minimax, companie ce a aparţinut omului de afaceri, şi garantat de Patriciu cu un bilet la ordin care a fost refuzat la plată. Ce urmează în continuare?."Procedura de executare silită se declanşează după momentul în care i se comunică executorului încheierea de încuviinţare pronunţată de instanţă.
• Radu Stroe, război personal împotriva lui Tăriceanu
Vechi adversar şi critic vehement al lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrul s-a pomenit ieri contestat la rândul său în interiorul partidului. Actualul ministru de Interne, Radu Stroe, este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu. Alături de Dan Radu Ruşanu, Stroe a cerut ferm excluderea din partid a fostului preşedinte al PNL, după ce acesta propusese alegeri interne pentru stabilirea candidatului liberal la prezidenţiale. "Domnul Tăriceanu nu mai are obiectul muncii şi a început să se joace, precum copiii, cu cercul prin curte. Se pune într-o situaţie ridicolă, se comportă ca un om care a pierdut contactul cu partidul", a afirmat Radu Stroe.
• Ponta: Nu-mi convine şi nu sunt de acord în continuare, dar Băsescu va merge la Consiliul Europei din februarie
Premierul Victor Ponta a declarat că România va fi reprezentată la Consiliul European din luna februarie de către preşedintele Traian Băsescu, a declarat, însă a precizat că nu e de acord cu acest lucru. "Nu-mi convine şi nu sunt de acord în continuare cu ideea că preşedintele, de principiu, merge la Consiliul European. Până când o să schimbăm Constituţia, o să fie Consiliu pe 8 februarie, merge preşedintele. Nu îmi place chestia asta, bănuiesc că nici preşedintelui nu-i place că nu se vede cu FMI, dar ne-am delimitat fiecare partea lui de competenţe", a spus Ponta la postul Digi 24 TV.
• Antonescu, pus la punct de Curtea de Onoare şi arbitraj a PNL
Preşedintele Curţii de Onoare şi Arbitraj (COA) a PNL, Ingrid Zaarour, a trimis o scrisoare de protest conducerii partidului, după ce Crin Antonescu a decis suspendarea acestui for până la Congresul PNL din 23 februarie. După cum EVZ a informat săptămâna trecută, gestul şefului liberal are ca scop prevenirea depunerii de contestaţii de către cei sancţionaţi în ultima perioadă, şi în special de către Vlad Moisescu, demis de la şefia PNL sector 1. În scrisoarea sa, Ingrid Zaarour atrage atenţia că suspendarea activităţii Curţii de Arbitraj a fost nestatutară. Conform statutului PNL, COA nu este subordonată niciunui organism de conducere al PNL, dând socoteală doar în faţa Congresului.
• JURNALUL NATIONAL
• EXCLUSIV. Lista angajaţilor TVR care vor fi concediaţi. Printre vedete - Sanda Vişan şi Geanina Corondan
jurnalul.ro a intrat în posesia listei finale a salariaţilor care vor primi preaviz în cadrul procesului de concediere colectivă din TVR. Printre vedetele la care televiziunea publică va renunţa se numără Sanda Vişan şi Geanina Corondan. Concedierea colectivă este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate. Conform unei declaraţii a preşedintelui director-general al TVR, Claudiu Săftoiu, instituţia pe care o conduce va plăti 16,5 milioane de lei angajaţilor concediaţi.
• Dan Voiculescu, obsesia lui Băsescu: "Dacă ar putea, m-ar omorî şi mâine. Norocul meu este că nu mi-e frică"
Invitat aseară la Antena 3, profesorul Dan Voiculescu a făcut o serie de dezvăluiri despre preşedintele Traian Băsescu pe care l-a catalogat drept "un cameleon care se schimbă în funcţie de interese", iar interesul acestuia este "să controleze absolut tot". Dan Voiculescu a arătat că şeful statului nu l-a putut controla sau şantaja, motiv pentru care a devenit duşmanul său de moarte. "Traian Băsescu dacă ar putea, m-ar omorî şi mâine. Norocul meu este că nu mi-e frică", a spus Dan Voiculescu. Cu toate acestea Dan Voiculescu a arătat că nu ştie dacă sentimentul şefului statului la adresa sa poate fi numit ură. "Cred că e o problemă mare, mare de caracter. Sigur, când este vorba despre preşedintele unei ţări care îşi pune amprenta asupra oamenilor este o problemă", a spus profesorul.
• Semne de activitate cerebrală după şapte ani de comă! RMN-ul speranţei pentru familia fostului premier israelian Ariel Sharon
Ariel Sharon, care are acum 84 de ani, a fost transferat joia trecută de la celebrul spital Tel-Hashomer din Tel-Aviv, unde este spitalizat din 2006, la spitalul Soroka, din oraşul Beersheva din sudul ţării, unde a fost supus unui examen RMN. După efectuarea testelor, Sharon a fost transportat din nou la Tel-Aviv într-una dintre numeroasele clădiri ale mini-oraşului pe care îl reprezintă spitalul Tel-Hashomer. Duminică, specialişti israelieni şi americani în neuroştiinţă au anunţat că la respectivul RMN a fost constatată "o activitate cerebrală importantă", relatează AFP şi media israeliene.
• Ciocniri cu FMI pe tema privatizărilor. Dan Radu Ruşanu a criticat dur soluţiile impuse de instituţie în întâlnirea de la Comisia de buget
Deşi se laudă că nu interferează cu politica internă a statelor cu care are acord, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus în ultimele negocieri cu partea română privatizarea distribuţiilor Electrica, în condiţiile în care acestea sunt profitabile şi valoroase, şi a CFR Marfă, după ce în toamnă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a blocat vânzarea, considerând că actualele condiţii de piaţă nu sunt prielnice pentru astfel de operaţiuni. La întâlnirea dintre delegaţia FMI şi Comisia de buget din Camera Deputaţilor, liberalul Dan Radu Ruşanu, şeful comisiei, a criticat dur privatizările dezavantajoase făcute la "influenţa" instituţiilor internaţionale şi impunerea de măsuri de austeritate României în 2009, ceea ce a frânat dezvoltarea economică a ţării şi recuperarea decalajelor faţă de Uniunea Europeană (UE).
• Clauzele abuzive rămân la credite
Băncile pot dormi liniştite: clauzele abuzive pot rămâne bine-mersi mai departe în contractele de credit ale românilor. Şi asta după ce Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-un document de lucru că nu va aplica noul Cod de Procedură Civilă, care stipulează că, o dată ce o astfel de clauză este găsită ilegală de o instanţă, atunci ar trebui automat eliminată din toate contractele în care este prezentă.
• Premierul Ponta a propus FMI un proiect-pilot pentru reducerea TVA la 9% pentru pâine, începând de la 1 iulie
Reducerea TVA la 9% pentru pâine ar putea fi aplicată de la 1 iulie ca proiect-pilot dacă veniturile bugetare vor creşte asfel încât să acopere deficitul de 200 de milioane de lei generat de această decizie, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul întrevederii cu FMI. Întrebat de presă dacă a discutat cu delegaţia FMI despre reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, premierul a spus că au fost unele discuţii de principiu, dar dialogul se va relua la viitoarea vizită a partenerilor financiari internaţionali.
• NATIONAL
• Ofiterii DGIPI protejeaza "cloaca" de la crima organizata: cum e "smenuit" Ponta de "Doi s'un sfert"
Naraviti de prea multa vreme la trasul de sfori pe cont propriu, unora dintre ofiterii DGIPI le este absolut imposibil sa renunte la vechile obiceiuri. Chiar si dupa ce serviciul secret al Ministerului de Interne a trecut in subordinea directa a premierului. Baietii de la celebra unitate "Doi s'un sfert" fac tot posibilul sa incurce planurile de reformare a anumitor structuri. Asa ca s-au pus pe filat la greu noile figuri care ar putea sa penetreze retelele de cumetri aflati pe diverse functii in MAI. Si chiar sa puna talpa unor numiri cu ajutorul unor rapoarte informative prefabricate.
• Exclusiv! Unul dintre ofiterii aflati la comanda Armatei Siriene Libere arunca bomba: "Marea ofensiva in Siria va incepe curand!"
Un ofiter superior din Armata Siriana Libera (ASL) vorbeste, in exclusivitate, despre desfasurarea conflictului din Siria, prin intermediul lui Mahrous Alsoud, fost colonel in armata regimului. Situatia din Siria este pe punctul de a avea o cotitura majora, atat ASL, cat si armata lui Bashar, pregatindu-se de o ofensiva majora.
• USL crapa pe la colturi: batalia pe functii revigoreaza razboaiele PNL - PSD judetene
Focul uselist s-a intetit la Valcea, unde liberalii il acuza pe seful fialei PSD, Ion Cilea (un apropiat al premierului Victor Ponta - n.r) ca a batut palma cu PDL-ul local "pentru adjudecarea unor pozitii de conducere in diferite institutii din Valcea". Concret, liberalii valceni sustin ca Ion Cilea a ajuns la conducerea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara APA locala cu votul pedelistilor. Luati de val, liberalii au uitat ca ANI este dusmanul declarat al PNL-ului si au apelat la expertiza hulitei Agentii, afirmand ca alegerea lui Cilea in respectiva functie risca "sa aduca atingere imaginii USL" deoarece poate duce la o "posibila stare de incompatibilitate, asa cum reiese din recomandarile fundamentate de ANI pe legislatia actuala".
• Pentru SUA a sosit momentul RAZBOAIELOR CIBERNETICE
Poate ca a trecut "era razboaielor" fizice, dupa cum a anuntat presedintele Barack Obama, dar pentru SUA a sosit momentul razboaielor cibernetice. Departamentul american al Apararii isi va mari de peste cinci ori numarul de angajati insarcinati cu asigurarea securitatii cibernetice. Efectivele "Comandamentului Cibernetic", din cadrul Departamentului Apararii, vor creste de la 900 de specialisti la 4.900 de militari si civili in decurs de cativa ani. Aceasta decizie a fost luata din cauza cresterii nivelului atacurilor in spatiului cibernetic, efectuate de "armate cibernetice statale", nu numai de hackeri.
• Explozie devastatoare la centrala iraniana Fordo
Conform unor rapoarte neoficiale, centrala nucleara de la Fordo a fost tinta unui nou sabotaj. Explozii puternice au fost raportate la facilitatile subterane de imbogatire a uraniului. Exploziile s-au petrecut la 21 ianuarie, la ora 11.30, la peste 100 de metri in subteran, blocand 240 de specialisti la nivelul trei al camerelor centrifugelor. Explozia s-a simtit pe o raza de cinci kilometri, iar autoritatile iraniene au impus restrictii de circulatie pe o raza de 24 de kilometri. La Fordo sunt 2.700 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului pana la 20%, pe mai multe nivele.
• PUTEREA
• Interviu cu fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu: "Ordonanţa Ecaterinei Andronescu, 70 milioane euro, cadou de la Guvernul Ponta pentru mafia universitară"
La doi ani de la implementarea Legii educaţiei, Daniel Funeriu, actualmente consilier prezidenţial, vorbeşte despre cum au dorit să-l şantajeze mafia universitară şi liderii sindicali din învăţământ. Aproximativ 70 milioane de euro va câştiga mafia universitară de la 22.000 de educatoare şi învăţători, dacă Ordonanţa Ecaterinei Andronescu prin care a fost modificată Legea 1/2011 va fi menţinută în actuala formă. Învăţământul primar din România se întoarce în urmă cu 40 de ani, vom avea tot mai multe doctorate copy-paste, iar mafia universitară se va îmbogăţi de pe spatele învăţătorilor şi educatoarelor, acestea sunt aprecierile lui Daniel Funeriu, cel considerat autorul Legii educaţiei, la modificările aduse acesteia de către guvernarea USL.
• Judecătorii din CSM au sesizat Inspecţia Judiciară
Secţia pentru judecători a CSM a sesizat, ieri, Direcţia de Inspecţie Judiciară pentru a constata dacă s-a adus atingere independenţei judecătorilor prin afirmaţiile din ultima vreme şi unele din poziţiile publice făcute de unii jurnalişti, politicieni sau actori publici. Judecătorii din CSM explică faptul că "evenimentele fără precedent" legate de activitatea instituţiei din ultima perioadă "au suscitat şi suscită interesul mass-mediei", precizând că este dreptul opiniei publice de a fi informată, "iar mass-media este cel mai important vector de informare".
• Noi membri în CSM
Judecătorul Adrian Bordea şi procurorul Elena Hach au fost validaţi luni, cu unanimitate de voturi, de către senatori în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Bordea, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost numit ca urmare a vacantării postului prin demisia Monei Pivniceru, desemnată ministru al Justiţiei, iar Hach, din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, ocupă locul rămas vacant în urma demisiei lui George Bălan. Parlamentarii au votat deschis, prin ridicare de mână.
• ROMANIA LIBERA
• Noua filozofie fiscală: taxele finanţează cheltuielile de personal
Modul în care s-a conceput bugetul în acest an şi modificările din planul fiscal arată că Guvernul dă un impuls cererii cu o mână (creşterea salariului minim, a punctului de pensie,) dar o trage cu cealaltă de guler înapoi (coborârea plafonului pentru microîntreprinderi, impozite suplimentare în agricultură, taxarea companiilor din energie, temperarea investiţiilor publice). Aparent nevinovate şi minore, modificările aduse Codului Fiscal vor fi o sursă importantă de venit pentru bugetul statului. Noile taxe introduse sau majorate de Guvern vor aduce în plus la buget aproximativ 620 milioane euro, potrivit calculelor Consiliului Fiscal.
• Cea mai mare operaţiune de SABOTAJ în Iran
O explozie uriaşă produsă la centrala nucleară iraniană Fordow - un adevărat bunker subteran secret - a distrus o mare parte a instalaţiilor şi a prins în adâncuri circa 240 de persoane. Potrivit unui fost ofiţer de informaţii iranian, este vorba de cea mai mare operaţiune de sabotaj din ultimele decenii. Teheranul dezminte informaţiile. Potrivit unei surse din cadrul forţelor de securitate care protejează Fordow, o explozie care a avut loc luni, 21 ianuarie, la ora 11.30, ora Teheranului, a zguduit situl ascuns la 300 metri sub un munte, amplasament ales pentru a-l feri de lovituri aeriene şi de majoritatea bombelor anti-bunker.
• ZIARUL FINANCIAR
• Acordul cu FMI a ajuns într-un punct nevralgic. Reformele n-au avansat, economia nu şi-a revenit. Cursul a crescut la 4,38 lei/euro
Guvernul promite că în două luni va face ce nu s-a reuşit într-un an - privatizarea CFR Marfă în pas alergător şi coplata în sănătate. Acordul preventiv parafat în primăvara anului 2011 de autorităţile române cu FMI şi care trebuia finalizat în aprilie 2013 a ajuns într-un "punct nevralgic": România a cerut o "perioadă de graţie" de două luni în care să-şi îndeplinească angajamentele nerespectate, iar opoziţia vorbeşte de o suspendare sau o rupere definitivă a acordului dacă nu se vor face progrese semnificative.
• Bugetul 2013 începe prost, cu -6% la venituri în decembrie 2012
Încasările la buget în decembrie 2012 au scăzut alarmant. Impozitul pe profit a adus cu 20% mai puţin, TVA-ul cu 11%, iar veniturile din impozitul pe venit au scăzut cu 6%. În total, veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu 6% în decembrie anul trecut faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 16,7 miliarde de lei. Miniştrii îşi susţin în aceste zile în faţa comisiilor din Parlament construcţiile bugetare, dar încasările din decembrie arată că acestea ar putea fi ca un castel de nisip. Dacă această tendinţă de scădere abruptă continuă, veniturile va trebui ajustate neîntârziat, iar apoi şi cheltuielile.
• Deutsche Bank este anchetată pentru manipularea dobânzilor, iar cea mai veche bancă are nevoie de bailout
Cea mai severă criză financiară mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial a remodelat radical sectorul bancar şi a adus în atenţia lumii afacerile adesea complicate şi uneori dubioase pe care băncile le urmăresc în goana după profit. Cu toate că au trecut aproape cinci ani de la criză, păcatele băncilor continuă să iasă la lumină. Deutsche Bank, cea mai mare instituţie de credit din lume, este anchetată pentru manipularea Euribor, dobânda de referinţă pentru afaceri de mii de miliarde de euro, iar cea mai veche bancă din lume, Monte dei Paschi di Siena, este salvată de guvernul italian. Dacă în 2008 cele mai mari bănci din lume în funcţie de active erau grupurile britanice Royal Bank of Scotland şi Barclays, anul trecut primele locuri au fost ocupate de Deutsche Bank şi de grupurile asiatice Mitsubishi UFJ Financial şi Industrial & Commercial Bank of China.