• ADEVĂRUL
• Economia se prăbuşeşte, statul risipeşte
În timp ce veniturile scad vertiginos, risipa banilor publici nu se mai opreşte, iar deficitele sunt tot mai mari. Consumul reflectat în încasările din TVA, veniturile populaţiei şi profiturile firmelor se prăbuşesc, dar cheltuielile bugetare continuă să crească. În primele patru luni din acest an, comercianţii au vândut cu aproape 10% mai puţină marfă decât în aceeaşi perioadă din 2009, astfel că au plătit la buget cu peste un miliard de lei mai puţin în contul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).
• Culmea nesimţirii bugetare: şi-au dat supliment de tăiere
Consiliul Judeţean Dolj fentează măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc. O parte dintre cei 160 de funcţionari publici ai Consiliului şi alţi 240 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor nu vor "simţi" reducerile salariale propuse de Guvern. Consilierii judeţeni doljeni au aprobat în şedinţa ordinară de ieri un proiect de hotărâre ce prevede acordarea de suplimente salariale celor aproape 400 de funcţionari publici.
• Educaţie în grevă: Bac cu autocarul
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri că a găsit soluţii pentru ca proba orală la limba străină a Bac-ului, programată între 31 mai şi 4 iunie, să se desfăşoare în condiţii normale. El a spus că în centrele de examen unde profesorii sunt în grevă va deplasa personal din minister sau cadre didactice şi auxiliare din alte licee care nu participă la protest. Profesorii vor fi transportaţi pe cheltuiala inspectoratelor, iar în cazul în care nu vor fi găsiţi profesori înlocuitori, elevii vor fi urcaţi în maşini şi duşi către alte centre de examinare.
• Spitalele vor asigura doar urgenţele
Luni, peste 600.000 de bugetari din Educaţie şi Administraţie Publică vor fi în grevă generală pe durată nedeterminată, în semn de protest faţă de reducerea cu 25% a salariilor. Restul, de până la un milion, sunt lucrători din sistemul de sănătate şi din câteva companii private, care se vor solidariza cu dascălii şi cu funcţionarii publici.
• Programul protestelor:
- 31 mai - grevă generală în Educaţie, Administraţie Publică.
- 1 iunie - grevă de solidaritate la Metrou. Trenurile vor circula numai după ora 16.00.
- 1 iunie- RATB în grevă de solidaritate. 15% din mijloacele de transport în comun vor fi trase pe dreapta. La Braşov, Cluj-Napoca şi Constanţa autobuzele vor circula normal.
- 1 iunie- CFR şi Tarom în grevă japoneză.
• Medic ars la bani de "poliţia concediilor": "Am gresit!"
Doctorul Mihăiţă Dănilă, cel care a fost amendat pentru un medical pe care l-a acordat, susţine că a plătit pentru o "mică neatenţie". Medicul de familie din Galaţi se teme să conteste sancţiunea aplicată de Casa de Asigurări de Sănătate deoarece ar putea rămâne fără fonduri pentru cabinet. Medicul Mihăiţă Dănilă profesează de mai bine de 40 de ani şi susţine că este sancţionat pentru prima dată în cariera sa. El i-a eliberat lui Traian Boteanu o adeverinţă de concediu medical fără să verifice cu atenţie documentele pacientului.
• La coadă pentru o pâine de pomană
Amărâţi, gârboviţi şi obosiţi, sute de bătrâni din Bucureşti au ajuns să se calce în picioare pentru o bucată de pâine. Scene greu de imaginat, în care eroi fără voie sunt pensionarii flămânzi, au loc de trei ori pe săptămână în curtea Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari "Omenia" din Rahova.
• Grupul Bilderberg dezbate criza euro
Reuniunea secretă va avea loc între 4 şi 7 iunie, la Dolce Hotel din staţiunea spaniolă Sitges, aflată în apropiere de Barcelona. Starea economiei mondiale va constitui unul dintre principalele subiecte. Potrivit unor surse, unul dintre obiectivele secrete ale organizaţiei este salvarea financiară a zonei euro de către FMI. Bilderberg exploatează criza financiară din Grecia şi din alte ţări ale UE în încercarea de a face din FMI un fel de Trezorerie mondială, sub egida ONU, scrie jurnalistul american James P. Tucker Jr., autorul cărţii "Bilderberg Diary".
• 100.000 de cupluri româno-italiene
România şi Italia pot găsi împreună soluţii pentru criza economică care le afectează devenind jucători importanţi în Uniunea Europeană. Este mesajul pe care ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, îl transmite românilor. Argumentul său este "relaţia specială" pe care o au cele două ţări de secole, relaţie care a devenit mai strânsă după 1989, prin formarea unei comunităţi importante de români în Peninsulă . El a amintit că legătura de sânge este o realitate socială. În prezent, există 100.000 de cupluri mixte formate din români şi italieni. Ambasadorul Cospito este convins că la întoarcerea acasă, muncitorii români vor aduce o bucăţică din Italia.
• Coreea de Nord si China
Creşte tensiunea dintre cele două Corei în Marea Galbenă, aceeaşi zonă unde la 26 martie un submarin nord-coreean a scufundat o navă a Coreei de Sud, provocând moartea a 46 de marinari. După ce o comisie internaţională de anchetă a oferit dovezile materiale că Phenianul este cel vinovat, tensiunea s-a intensificat. Încă o dată, Coreea de Nord dă un semnal extrem de negativ observatorilor interesaţi de situaţia din zonă. Fără protecţia Chinei, nici măcar faptul de a deţine arma nucleară nu i-ar permite Phenianului să evite aplicarea unui regim sever de sancţiuni internaţionale. Dar cum de Beijingul se încăpăţânează să apere un aliat atât de incomod?
• E prima dată când Jean Constantin ne face să plângem
O mare de oameni l-a petrecut ieri, la Constanţa, pe ultimul drum pe actorul de comedie. Funeraliile lui Jean Constantin au blocat circulaţia în oraşul de la malul mării. După un adevărat pelerinaj prin oraş, marele actor şi-a încheiat reprezentaţia în ropote de aplauze. Uşile Teatrului Fantasio din Constanţa, unde a fost depus catafalcul actorului au stat larg deschise toată noaptea de joi spre vineri, pentru ca admiratorii să vină să aprindă o lumânare şi să depună o floare lângă coşciug.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum sugrumă criza de la stat companiile private
Chiar dacă au scăpat de majorarea taxelor, oamenii de afaceri spun că reducerea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar va duce la vânzări mai proaste şi la un nou val de concedieri. Faptul că bugetarii şi pensionarii îşi vor reduce drastic cheltuielile are efecte negative în lanţ: scad vânzările de produse şi servicii, iar unele companii vor fi nevoite să mai dea afară din angajaţi. Viitorul pe termen mediu şi scurt va arăta chiar mai sumbru dacă firmele vor fi nevoite să scumpească unele produse şi servicii.
• Greva generală rămâne doar la metrou
Medicii vor asigura urgenţele, RATB-ul va funcţiona aproape normal, iar o parte dintre profesori vin la ore. Singurii care vor întrerupe complet lucrul, marţi, vor fi cei de la Metrorex. Deşi ziua de luni părea să blocheze întreaga Românie, o parte dintre sindicalişti se delimitează, cel puţin temporar, de marea grevă, cauzată de decizia guvernului de a micşora salariile bugetarilor cu 25%. În timp ce peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor opri lucrul pe termen nedeterminat, mişcările de solidaritate ale angajaţilor CFR sau din transportul public bucureştean încep să se dilueze. Sindicaliştii de la Metrorex sunt singurii care rămân pe poziţii.
• Haos în educaţie. Bacul la o limbă străină atârnă de un fir de aţă.
Majoritatea profesorilor par hotărâţi să participe la greva de luni. O bună parte dintre elevi vor rămâne acasă. Excepţie fac cei de clasa a XII-a, care vor susţine, în condiţii de avarie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de Bacalaureat. Ca să-i convingă pe cât mai mulţi dascăli să participe la examen, ministrul le-a promis că vor primi între 275 şi 600 de lei, în funcţie de responsabilităţi.
• "Sinistrul şi dezastrul", în reluare la Curte
Liberalii vor să-l înfunde pe Boc cu o judecată constituţională pe care au pierdut-o anul trecut. PSD intră în joc deşi, în 2008, îşi asuma metodele de tăiere a salariilor prin concedii fără plată forţate. Social-democraţii vor să-l reclame la Curtea Constituţională pe Emil Boc, care a decis restrângerea unor drepturi pentru a putea tăia pensiile şi salariile, deşi anul trecut îşi asumau, alături de acelaşi Emil Boc şi apelând la aceleaşi metode, măsuri similare.
• Se garantează dreptul la pensie, nu şi cuantumul acesteia
In privinţa cuantumului pensiei, magistraţii constituţionalişti susţin că este opţiunea exclusivă a legiuitorului de a-l stabili. Cu alte cuvinte, Constituţia garantează dreptul la pensie, dar nu şi suma de bani pe care cineva trebuie să o primească. Magistraţii au invocat în decizia de respingere a contestaţiei PNL şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Pactul internaţional relativ la drepturile civile şi politice.
• Victorie la curtea constituţională. Letonii şi germanii şi-au recâştigat drepturile în instanţă
Deciziile autorităţilor de la Riga şi Berlin de a reduce pensiile şi, respectiv, ajutorul de şomaj au fost contestate cu succes la Curtea Constituţională. Instanţa din Letonia a hotărât, în decembrie 2009, că tăierile de pensii - aprobate de parlament şi aplicate deja din iulie - sunt ilegale şi că, prin urmare, persoanele afectate trebuie să-şi primească banii înapoi până în anul 2015.
• Parlamentar, caut chirie mică
Cu aproximativ 1.600 de lei pe lună, aleşii s-ar putea muta în garsoniere sau apartamente din centrul Capitalei , aproape de serviciu, şi ar economisi fiecare peste 6.000 de lei. Senatul a anunţat săptămâna aceasta semnarea a două contracte cu hoteluri care îi vor caza pe aleşii neamului. În total, s-au scos din buget 1,5 milioane de euro. La Camera Deputaţilor, fiecare primeşte lunar, doar pentru cazarea la hotel, în jur de 8.100 lei.
• Crahul imobiliar în toată splendoarea: singuri în bloc
Familia Ionescu-Tudorache locuieşte într-un complex nou şi caută vecini să o încălzească la iarnă. Pereţii blocului B4 -"Mac", din complexul rezidenţial "Rose Garden" de pe şoseaua Colentina, se-nchid precum o cameră frigorifică. Sunt reci, iar cele 15 familii răsfirate pe cele nouă etaje par că se pregătesc de criogenie. Din 11 blocuri, cu un total de 908 de apartamente, doar 600 sunt cumpărate fie de investitori, fie de proprietari. Iniţial, trebuiau să locuiască două familii într-un bloc, dar nefiind finalizat la timp, au fost mutate într-unul finisat.