REVISTA PRESEI 29.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 29 mai 2013

ADEVARUL

Dedicaţie. Pentru cine a netezit Fenechiu calea către CFR Marfă

Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, a relaxat criteriile de calificare în procesul de privatizare a CFR Marfă, acceptând o cifră de afaceri mai mică decât în faza iniţială, pentru a permite companiei Transferoviar Grup, deţinută de Călin Mitică, să meargă mai departe în cursă. Surse apropiate tranzacţiei au declarat pentru "Adevărul" că descalificarea celor trei investitori în etapa elaborării listei scurte a fost decisă tocmai pentru ca în caietul de sarcini să fie modificată condiţia privind cifra de afaceri minimă şi tocmai pentru a înlesni accesul Transferoviar către CFR Marfă. Cum a explicat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, această relaxare? "Există o relaxare a unor condiţii care nu are implicaţii asupra valorii cu care se va achiziţiona compania şi nici asupra siguranţei noastre privind seriozitatea firmelor care vor participa la această licitaţie", a spus ministrul la 22 mai.

Daniel Funeriu şi-a prezentat demisia din PDL

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu şi-a prezentat, într-o scrisoare adresată lui Vasile Blaga, demisia din PDL. Documentul a fost postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educaţiei. Acesta a scris: "Stimate domnule preşedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa." Funeriu nu a uitat să menţioneze că îşi va aduce aminte de luptele pe care le-a dus împreună cu PDL:

Ponta spune că Şova a greşit în cazul Bechtel: "Nu trebuia să spună nimic până nu încheia negocierea"

Premierul Victor Ponta consideră că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a greşit anunţând presa că înţelegerea cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania va fi reziliată luni, 27 mai, arătând că acesta nu trebuia să spună nimic până nu încheia negocierile. "Cred că a fost prea transparent, că nu trebuia să vă spună nimic până nu încheia negocierea. Dacă v-a anunţat înainte să încheie negocierile, înseamnă că a greşit", a spus Ponta jurnaliştilor, aflat la Brăila, potrivit Mediafax. "Rezilierea contractului este o chestiune de zile, mai sunt unele detalii de pus la punct în această perioadă", a declarat ieri ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Joi, Şova, a declarat că luni, 27 mai, va fi reziliat contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia autostrăzii Transilvania, tot atunci urmând să fie anunţată şi suma pe care o mai are de achitat statul către constructor.

Cum a pierdut Ministerul Sănătăţii procesul de 4,3 milioane de euro: a uitat să facă recurs

O firma austriacă ce a efectuat în 2008 studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale din ţară execută silit Ministerul Sănătăţii pentru 18,6 milioane de lei. Coincidenţă, contractele iniţiale au fost atribuite în fostul mandat al lui Nicolăescu la conducerea Ministerului Sănătăţii. "Eu am luat mandatul pe 23 decembrie. Ce mai puteam face. Nu am ştiut, nu am fost anunţat că avem o asemenea problemă. Probabil că nici în minister nu se ştia. Am verificat şi am aflat că în minister a venit foarte târziu sentinţa, împreună cu executarea. Nu a fost transmisă sentinţa din timp, ca să ştii de ea şi să poţi să discuţi, dacă mai era cazul", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Astfel, pe 14 mai 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul Ministerului Sănătăţii, însă pentru simplu fapt că a fost depus tardiv, termenul de recurs fiind depăşit de juriştii ministerului.

Senatul a adoptat memorandumul cu Rompetrol

Senatul a adopatat, în calitate de cameră decizională, memorandumul dintre statul român şi Rompetrol, potrivit site-ului instituţiei, urmând ca acesta să fie transmis preşedintelui României spre promulgare. Statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către KazMunaiGaz a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, urmând să păstreze restul de 18%. Pentru acestea, kazahii au drept de preeempţiune. Concomitent, kazahii vor realiza un fond de investiţii, care va realiza lucrări de un miliard de dolari în următorii ani. Partea kazahă va deţine 80% din aceasta iar o entitate a statului român va controla restul de 20%. Fondul va avea un capital iniţial de 150 de milioane de dolari, statul român va avea o participaţie de 20%, iar KazMunaiGaz - 80%.

Jaful de la Poştă a speriat 50 de "peţitori" care vroiau s-o cumpere. Privatizarea operatorului poştal se amână pentru o dată incertă

Investitori veniţi din toată Europa s-au retras din cursa pentru privatizare când au văzut contractele păguboase în care este angrenat distribuitorul naţional al corespondenţelor. Aproape fiecare activitate specifică distribuţiei de valori şi corespondenţe, desfăşurate în mod curent de Poşta Română, are la bază câte un contract care a provocat pagube de milioane de euro operatorului poştal naţional. De la autovehicule şi servicii de transport până la hârtia utilizată pentru timbre, contractele aferente au prejudiciat sistematic bugetul Poştei, lucru care i-a descurajat pe toţi investitorii înscrişi în faza neangajantă a privatizării. Dacă la început erau peste 50 de companii doritoare, acum au mai rămas în cursă doar doi pretendenţi, dar şi aceştia solicită o amânare a termenului de depunere a ofertelor, a arătat ieri conducerea Companiei Naţionale Poşta Română SA.

România are mai mult uraniu decât se credea

Ţara noastră are destule rezerve de uraniu pentru a alimenta cele două reactoare actuale de pe platforma de la Cernavodă pentru 50 de ani, potrivit unei prezentări realizate de către Viorel Achim, administrator la firma GVC Complete Project. Informaţia este surprinzătoare, având în vedere că drafturile pentru Strategia Energetică a României arată că resursele naturale de uraniu ale României se epuizează la nivelul anului 2017. Preţul concentratului de uraniu a crescut în ultima perioadă din cauza construcţiei de centrale nucleare în lume. În acest moment se află în diverse faze de realizare 62 de centrale atomice noi la nivel global. Ponderea combustibilului nuclear în preţul de cost al energiei produsă de o centrală nucleară este de circa 16%, din care uraniul propriu-zis reprezintă 5-6%.

CURENTUL

Dan Voinea susţine că şi Antonescu trebuie să fie în puşcărie alături de Gigi Becali în dosarul MApN

Voinea este cel care a trimis dosarul la DNA în 2006 întrucât "apăruseră elemente de corupţie" după cum precizează chiar acesta. Bun cunoscător al dosarului în cauză, Voinea a declarat că în acest caz ar trebui traşi la răspundere şi alţi miniştrii. "Acolo mai e un protocol prin care Păuneştii, cu care era asociat Becali, au primit clubul de fotbal Steaua, cu tot cu jucători, plus stadionul. Totul, cu titlu gratuit. Ar fi trebuit traşi la răspundere miniştri, nu se poate să dispară un club, un stadion, 30 de hectare şi nimeni nu răspunde, că nu-i vorba de o petardă pierdută pe câmpul de instrucţie. Şi eu m-am mirat că doar ei trei au fost condamnaţi. Ar trebui să mai fie şi alţii. Mai sunt şi alte persoane implicate în aşa-zisul schimb", a declarat Dan Voinea, pentru ZIUAnews.. Printre acestea se află inclusiv preşedintele PNL Crin Antonescu, cel care în 1999, pe când era ministru al Tineretului şi Sportului, a contrasemnat HG (Hotărâre de Guvern) 66 din 4 februarie 1999, prin care stadionul Ghencea era dat în folosinţă gratuită Asociaţiei Fotbal Club "Steaua" Bucureşti (AFCSB).

Udrea sare la gâtul ziariştilor care dau în vileag relaţia sa amoroasă cu PSD-ul

Elena Udrea a ţâşnit ca din cuşca reptilelor ieri, la beregata unui jurnalist de la România Liberă care şi-a permis să consemneze în scris ceea ce toată lumea ştie deja. Cristian Câmpeanu, într-un editorial recent afirma că Udrea e pe felie cu Ponta, cei doi aparent adversari funcţionând de fapt într-o simbioză perfectă. Cristian Câmpeanu execută şi o foarte simplă demonstraţie argumentativă: "Apropo de Elena Udrea, această doamnă a condus un super-minster unde a avut pe mână miliarde de euro, a făcut obiectul unei campanii mediatice în care a fost acuzată de toate relele pământului, dar cumva, nu există absolut nicio plângere la DNA din partea guvernului Ponta în ceea ce o priveşte. Nici măcar una. Prim-ministrul nostru, aşa cinstit şi justiţiar cum este, nu îndrăzneşte să o atingă pe Udrea nici măcar cu o floare, asta în condiţiile în care nu pierde niciun prilej să atace guvernarea PDL-Boc."

CURIERUL NATIONAL

Băncile se uită de sus la ruina pe care au creat-o

Oala spartă care este economia naţională nu poate fi reparată cu cioburile nemăturate de pe jos ale sistemului bancar. Ele însele făuritoare ale unui model macroeconomic păgubos în anii de "boom", băncile româneşti nu au nici fundaţia solidă necesară, nici capacitatea coagulării capitalului şi nici ştiinţa sau credibilitatea pentru o plasare inteligentă a acestuia. Nerestructurată, economia autohtonă târâie agonizant acelaşi angrenaj neperformant care are în centru un sistem bancar anchilozat şi încărcat de balastul deciziilor greşite din trecut. O relansare a mediului de afaceri printr-o creditare activă apare acum încă la ani depărtare. La drept vorbind, din ce? Creditare din găurile balonului speculativ din deceniul trecut? Băncile au încă atâtea pierderi de ascuns, iar capitalul are deocamdată nevoie de refacere, aşa încât nu întrezărim finanţarea necesară pentru proiectele investiţionale care ne-ar putea scoate din depresiunea economică în care ne aflăm.

Statul intră în forţă pe piaţa terenurilor

Guvernul a propus un proiect de lege prin care se vrea limitarea speculaţiilor cu terenurile agricole şi ca o Agenţie Guvernamentală să devină principalul jucător. Deţinerile de teren sunt limitate la un număr, încă nespecificat, de hectare, iar parcelele nu pot fi revândute 10 ani de la cumpărare. Dacă vecinii sau arendaşii nu vor să cumpere o parcelă scoasă la vânzare, o ia statul, iar persoanele fizice nu pot cumpăra teren dacă nu au studii agricole şi experienţă.

Consiliul Fiscal: Nu este clar dacă economia a revenit pe creştere. Argumentul este acela că indicatorii pe termen scurt oferă încă semnale contradictorii

Dinamica Produsului Intern Brut din primul trimestru este dificil de interpretat ca fiind începutul unei reveniri de durată a creşterii economice, în condiţiile în care indicatorii pe termen scurt oferă încă semnale contradictorii, potrivit Consiliului Fiscal, citează Mediafax. "Contracţia importurilor în condiţii de apreciere reală a cursului de schimb indică mai degrabă o evoluţie slabă a cererii agregate, dinamica creditării bancare rămâne în teritoriu negativ, iar accelerarea dinamicii trimestriale a vânzărilor cu amănuntul în primul trimestru a avut loc în condiţiile unei traiectorii lunare care sugerează o decelerare la nivelul trimestrului următor (efect de propagare negativ)", se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la Strategia Fiscal-Bugetară (SFB) pentru perioada 2014-2016.

Cine e vinovat pentru nerealizarea Autostrăzii Transilvania?

Realizarea Autostrăzii Transilvania în proporţie de puţin peste 11 la sută în cei şapte ani care au trecut a determinat autorităţile de la Bucureşti să caute vinovaţii, atât actuala, cât şi fosta guvernare considerând că Ministerul Transporturilor nu a gestionat bine situaţia. Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania trebuie reziliat din cauza prostiei celor care au condus în 2005 Ministerul Transporturilor şi care, în loc să aplice un contract foarte bun, au început renegocieri şi tergiversări. Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat ieri că vina pentru actuala situaţie privind construcţia Autostrăzii Transilvania aparţine pe de o parte companiei Bechtel, care a fost lăsată să facă ce doreşte, dar şi Ministerului Transporturilor, care nu a desemnat un responsabil de proiect. În 2005, în Guvernul Tăriceanu, Ministerul Transporturilor a fost condus de către Gheorghe Dobre din partea PD.

OMV a vândut GDF Suez o parte dintre acţiunile Nabucco

La scurt timp după ce a preluat participaţia deţinută de fostul acţionar RWE, compania OMV a anunţat vânzarea către grupul GDF Suez a unei cote de 9 la sută din participaţia deţinută la Nabucco Gas Pipeline International GmbH. "Atragerea companiei GDF Suez ca partener pentru Nabucco Vest reprezintă un nou pas important pentru proiect. După încheierea tranzacţiei, compania va fi deţinută de şase parteneri de încredere: BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), FGSZ (Ungaria), GDF SUEZ (Franţa), OMV (Austria) şi Transgaz (România). Progrese importante în cadrul proiectului Nabucco Vest au fost observate deja în decursul acestui an", a declarat ieri într-un comunicat Gerhard Roiss, CEO OMV, precizând că încheierea tranzacţiei va fi supusă anumitor condiţii şi este aşteptată pentru cea de-a doua jumătate a anului 2013. În urma acestui parteneriat se aşteaptă decizia consorţiului Shah Deniz II cu privire la rutele de transport către Europa.

EVENIMENTUL ZILEI

Constituţia, modelată de conflictele din USL

Proiectul USL privind modificarea Constituţiei, agreat luni seară de Crin Antonescu şi Victor Ponta, poartă amprenta suspiciunilor dintre PSD şi PNL şi ecourile conflictelor cu Traian Băsescu. Obsesia Băsescu. Aşa s-a ajuns ca, în varianta înaintată Comisiei constituante, să existe prevederea stranie conform căreia şeful statului desemnează prim-ministrul din rândul partidului care a obţinut cel mai mare număr de mandate dar, dacă aceasta nu trece de Parlament, următoarea propunere vine de la partidul clasat pe locul doi. Potrivit unui lider USL, PSD a insistat să se renunţe la ideea vehiculată iniţial, de a-l obliga pe şeful statului să desemneze primul-ministru din rândul alianţei care a câştigat alegerile. Pesediştii s-au temut că acesta ar putea, pentru a provoca tensiuni, să aleagă un candidat al unui partid minoritar din cadrul coaliţiei (de exemplu, de la PC, în cazul de faţă).

Marijuana este un nutreţ minunat pentru porci, face friptura mai gustoasă

Să hrăneşti porcii cu canabis pare la prima vedere cel puţin o extravaganţă ilegală - şi totuşi este o soluţie economică foarte legală la care au recurs fermieri din SUA confruntaţi cu problema creşterii preţurilor la furajele clasice. Mulţi fermieri americani au renunţat la aceste furaje clasice orientându-se spre alternative mai ieftine. Multe astfel de "încercări" s-au arătat a fi "lozuri câştigătoare" dovedind calităţi nutritive comparabile sau chiar superioare. În statul Washington un furaj alternativ încercat în creşterea porcilor a fost canabisul, acesta dovedindu-se extrem de primiţător în ce priveşte utilizările ulterioare. Porcii hrăniţi cu canabis au luat în greutate mai repede şi mai mult decât "confraţii" lor care au fost trataţi cu alte bunătăţi porcine - cam 9-13 kilograme.

Noul Logan MCV poate fi comandat începând de mâine. Preţ de bază: 7.790 de euro

Producătorul autohton Automobile Dacia a prezentat această seară în România noul break din familia Logan. Vehiculul care a avut premiera mondială la Geneva Motor Show în martie are partea frontală a noii game şi un portbagaj de 573 de litri. Reprezentanţii Dacia au anunţat aseară că doritorii pot comanda noul Logan MCV începând chiar de mâine. Preţul minim de intrare în gamă este de 7.790 de euro, iar versiunea de top are preţul de 12.300 de euro. Lansat în 2006, break-ul Logan MCV a fost achiziţionat de circa 380.000 de clienţi din peste 40 de ţări. După ce a prezentat cu succes anul trecut, noile Logan, Sandero şi Sandero Stepway, Dacia îşi completează de astăzi gama cu un model break încăpător, destul de confortabil li economic, dar mai ales cu un preţ competitiv.

JURNALUL NATIONAL

TIMBRUL DE MEDIU blochează înmatriculările maşinilor second-hand

Înmatriculările maşinilor second-hand şi a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odată cu încheierea contractului sunt blocate pentru că autorităţile cer dovada plăţii unei taxe anterioare, însă Fiscul nu are o evidenţă nominală a acestor plăţi din anii trecuţi. "Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa în vederea înmatriculării pentru că nu se poate lua uşor adeverinţa privind plăţile pentru taxele anterioare, deci înmatriculările sunt blocate. Am luat legătura cu autorităţile, ANAF, Administraţia Fondului de Mediu şi Ministerul Mediului, însă cu toată voinţa acestor instituţii, ANAF nu are o evidenţă din punct de vedere tehnic a încasărilor anterioare şi astfel se blochează procedura de înmatriculare", a declarat azi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu.

Israelul ameninţă că va reacţiona dacă Rusia furnizează Siriei rachete S-300

Israelul "ştie ce are de făcut" dacă Rusia va furniza Siriei sisteme antiaeriene avansate S-300, a avertizat marţi ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, informează agerpres.ro. "Deocamdată se poate spune că nu asistăm la o escaladare. Livrările nu au fost efectuate şi sper că nici nu vor fi. Dar, dacă totuşi rachetele vor ajunge în Siria, atunci ştim ce avem de făcut", a punctat oficialul israelian la sfârşitul unei reuniuni a Comisiei de apărare şi afaceri externe a parlamentului, declaraţie pe care a repetat-o ulterior în timpul vizitei la o bază militară. Această ameninţare neobişnuită adresată Moscovei survine după ce Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, a declarat că guvernul de la Moscova îşi rezervă dreptul de a furniza Siriei rachete antiaeriene S-300 pentru a descuraja o posibilă intervenţie militară împotriva acestei ţări.

Ponta: Vom da garanţie de stat pentru podul peste Dunăre între Brăila şi Galaţi

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Brăila, că Guvernul va da garanţie de stat pentru realizarea mult discutatului pod peste Dunăre situat între Brăila şi Galaţi, care va face legătura cu judeţul Tulcea, informează agerpres.ro. "Am discutat şi cu Ministerul de Finanţe să includem acest proiect în programul de garantare, cu garanţii suverane. Aceasta înseamnă că se realizează podul, inclusiv cu finanţare. În momentul în care ai garanţie de stat, finanţarea se găseşte foarte uşor. În acest moment, România este o ţară care găseşte şi accesează foarte uşor împrumuturi.

NATIONAL

Sute de politicieni scapati de Justitie vor fi reanchetati!

La Hotelul Intercontinental DNA a organizat, impreuna cu partenerii din Uniunea Europeana, lansarea proiectului international "Promovarea schimbului de bune practici in detectarea, investigarea si sanctionarea faptelor de coruptie in UE". Iar la discutiile "tete-a-tete" la care au participat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, procurorul general Tiberiu Nitu, seful DLAF, Claudiu Dumitrescu, si presedintele ANI, Horia Georgescu, s-a stabilit modalitatea prin care anchetele derulate cu atatea sacrificii sa nu fie abandonate. Iar dupa ce au primit si girul reprezentantilor Comisiei Europene, sefii structurilor romanesti cu atributii in acest domeniu nu mai au decat sa aplice prevederile unui protocol care, cu siguranta, va produce frisoane clasei politice. Respectivul acord contine un punct exploziv, care prevede ca "procurorul general are posibilitatea de a examina legalitatea solutiilor de NUP dispuse in cauzele sesizate de ANI, iar in situatia in care le va considera netemeinice, le poate infirma".

Fiul ministrului Muncii, trimis in judecata pentru o teapa de un milion de euro

Fiul Marianei Campeanu, despre care "National" a dezvaluit anul trecut ca isi tine ascunsa averea si ca a dat un milion de euro din banii publici unui consilier liberal, pentru un teren supraevaluat, a fost trimis in judecata de DNA, in afacerea "Poligonul". Flavius Cristian Campeanu (director tehnic la RAR) si Ovidiu Crapatureanu (fost director al institutiei) sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. In rechizitoriul intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie se precizeaza ca, in 2008, cei doi au au cumparat din bani publici un teren de 536.140 mp in judetul Giurgiu, pentru construirea unui poligon de incercari autovehicule.

Gabriela Firea vrea o lege pentru linistea lui Pandele

Senator la primul mandat, Gabriela Vranceanu Firea incearca sa-i faca viata mai usoara sotului ei, primarul Florentin Pandele. Ca sa-si scape partenerul de stresul zilnic, Firea propune modificarea legislatiei privind raspunderea primarilor, astfel incat acestia sa "scape de hartuiala birocratica". "S-a impamantenit pe la noi, din vremuri de demult, o vorba: «semneaza ca primarul». Dincolo de caracterul ironic, zicerea respectiva desemneaza o realitate. Primarii si, prin extensie, presedintii de Consilii Judetene, sunt obligati sa semneze toate actele emise de institutiile in fruntea carora se afla. Mai mult, si de fapt aici intervine problema, primarii sunt responsabili, administrativ, civil si penal pentru ceea ce semneaza", a afirmat social-democrata, precizand ca acesta este motivul care a determinat-o sa ceara modificarea legii.

PUTEREA

CONTURI BLOCATE. Nicolăescu a comandat studii de fezabilitate de peste 4 milioane de euro, deşi nu avea bani pentru reabilitarea spitalelor

Judecătoria Sectorului 3 a decis luni blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii, după ce o firmă austriacă a solicitat recuperarea datoriei de peste 4 milioane de euro pe care instituţia o are încă din 2008. În fostul mandat, ministrul Eugen Nicolăescu a comandat firmei Vamed Engineering GmbH & CO Viena mai multe studii de fezabilitate în urma cărora ar fi trebuit reabilitate 15 spitale judeţene. Firma austriacă a realizat, în anul 2008, studii de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale judeţene. Vamed Engineering GmbH & CO Viena a dat în judecată ministerul în anul 2010, în încercarea de a recupera 8,1 milioane de lei, din perioada în care ministru era tot Eugen Nicolăescu.

Strategie pentru plăţi electronice în sistemul public

Compania de plăţi electronice Visa Europe propune Guvernului o strategie naţională de promovare a plăţilor cu cardul în sistemul public, arătând că extinderea utilizării acestui instrument ar aduce beneficii contribuabililor, ar reduce birocraţia şi evaziunea şi ar creşte colectarea la buget. Totodată, oficialii BNR au constatat că, în România, obligativitatea plăţii salariilor pe card este considerată neconstituţională, dar au adus asigurări că există metode pentru încurajarea acestei practici, în limita normelor legale.

TĂRICEANU compară excluderile cu o execuţie publică, iar Crin Antonescu îi aminteşte că el nu l-a atacat

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu a făcut, marţi, primele declaraţii după ce lotul Chiliman-Moisescu a fost dat afară din partid, spunând că a asistat la "o execuţie publică"şi că excluderea primarului sectorului 1 i-a lăsat un gust amar. "Sunt trist că am fost nevoit într-un fel, să spun aşa, să asist la o execuţie publică a unuia dintre colegii mei, vechi membru al PNL", a spus Tăriceanu. Fostul preşedinte al partidului crede că PNL trebuie să aibă grijă să îşi păstreze propria identitate în faţa alegătorilor, în perspectiva alegerilor din 2014, atât cele europarlamentare, cât şi cele prezidenţiale. Pe lângă asta, PNL ar trebui, a adăugat Tăriceanu, să găsească şi să fie mai prezent cu soluţii liberale la problemele cu care se confruntă România.

CAPITALA, ZONĂ METROPOLITANĂ. 16 miliarde de euro pentru ca Bucureştiul să o ia pe urmele Parisului

Primăria Generală a Capitalei are în vedere înfiinţarea, în următoarea perioadă, a zonei metropolitane. Costurile reale pentru dezvoltare s-ar ridica la 16 miliarde de euro, însă proiectul pregătit de oficialii bucureşteni se ridică la numai o treime din sumă. Prezent la conferinţa "Cities of Tomorrow", primarul Sorin Oprescu a precizat că viitorul Bucureştiului depinde de adaptarea şi modificarea cadrului legislativ pentru ca proiectele să poată fi puse în aplicare cât mai repede. Acesta s-a declarat nemulţumit de actuala legislaţie privind administraţia publică, finanţele publice, organizarea şi amenajarea teritorială şi urbanismul. Principalele proiecte pe care autorităţile le derulează în acest an rămân pasajul Mihai Bravu, aflat deja în construcţie, dar şi începerea lucrărilor la pasajele Piaţa Sudului şi Casa Presei Libere.

Tuşa, soţul, Voiculescu şi PC

Deputatul Diana Tuşa a fost luni dată afară din PNL, alături de primarul Andrei Chiliman. Tuşa este soţia lui Iosif Buble, ziarist la trustul de presă al lui Dan Voiculescu. Acesta a publicat pe blogul său, în ultimele săptămâni, mai multe înregistrări din şedinţele conducerii PNL. Ciudat este că înregistrările au fost preluate de Antene. Să fi încercat Crin Antonescu să-şi lungească zgarda din care îl struneşte Dan Voiculescu, iar acesta i-a arătat pisica? Cert e că luni Dianei i s-a propus înscrierea în PC, iar aceasta nu a zis NU! PNL şi PC sunt aliaţi în Alianţa de Centru-Dreapta în USL.

ROMANIA LIBERA

Ce lipseşte din procesul de revizuire a Constituţiei

Revizuirea Constituţiei este un proces netransparent, făcut în grabă, pe fondul intenţiei de modificare a cvorumului referendumului de validare a noii legi fundamentale a statului. Motive suficiente care pot da naştere suspiciunilor despre existenţa unor interese obscure, spun specialiştii consultaţi de "România liberă". Forumul Constituţional şi-a finalizat raportul de revizuire a Constituţiei, care cuprinde propuneri de modificare primite de la cetăţenii României, unele contradictorii, după cum a recunoscut însuşi preşedintele forumului, Cristian Pârvulescu. Ieri a fost data-limită până la care puteau fi primite propunerile societăţii civile. Ştefan Deaconu, profesor de Drept Constituţional al Facultăţii de Drept - Universitatea Bucureşti : "Au pus căruţa înaintea boilor, nu există transparenţă. Nu înţeleg graba cu care se lucrează ca până la sfârşitul lunii iunie să se vină cu o formulă de proiect, fără să existe, public, textul de bază, asumat politic, pe care să se lucreze". Laura Ştefan, expert: "În lipsa dezbaterii proiectului parlamentar de revizuire a Constituţiei nu se poate vorbi de transparenţă"

EXCLUSIV RL. Interviu cu Bahador Aminian, ambasadorul Iranului la Bucureşti: Din motive politice, România nu se aşază la discuţii cu Iranul

Relaţiile dintre Teheran şi Bucureşti nu mai sunt aceleaşi ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, iar sancţiunile economice aplicate în ultima perioadă Iranului, de către UE, blochează fluxul financiar dintre cele două ţări, admite ambasadorul Bahador Aminian, într-un interviu acordat RL. Pe de altă parte, în Iran vor avea loc alegeri prezidenţiale, scrutinul din 14 iunie fiind precedat de tensiuni în cercurile de putere iraniene. Totuşi, susţine ambasadorul Aminian, cel care-i va lua locul în fruntea ţării actualului preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad, nu va schimba macazul în ceea ce priveşte politica nucleară a Iranului.

"Rentierii" OPEC, în alertă

Diviziunile şi panica s-au instalat în rândul rentierilor OPEC după ce Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat că SUA, care exploatează petrol de şist, vor trece de la autosuficienţă în ce priveşte petrolul la exportarea lui în următorii ani. Creşterea producţiei americane de petrol va antrena o deplasare a centrului de gravitaţie mondial de furnizare de energie din Orientul Mijlociu în SUA şi va redistribui cărţile la nivel geopolitic. Membrii OPEC reuniţi la Viena s-au confruntat cu un dezacord privind impactul creşterii producţiei americane de petrol de şist după ce au anunţat că organizaţia trebuie să se pregătească pentru reducerea producţiei pentru a susţine preţurile dacă vor scădea prea mult.

ZIARUL FINANCIAR

Foştii comisari ai CSA şi ai CNVM eliberaţi din funcţie primesc compensaţii de peste 100.000 euro

Foştii conducători ai comisiilor de supraveghere a asigurărilor şi pieţei de capital primesc plăţi compensatorii de până la 19 salarii pentru că le-au fost întrerupte mandatele înainte de termen. Noul şef de la ASF câştigă 14.000 euro pe lună. În emisiunea ZF Live de ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, instituţie înfiinţată în urmă cu o lună prin desfiin­ţarea celor trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private, a făcut pentru prima dată publică valoarea plăţilor compensatorii pe care le primesc foştii comisari. Unii se regăsesc în conducerea actualei ASF. "La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt cereri de a se plăti nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituţii. Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat", a spus vicepreşedintele ASF.

Dole, numărul unu mondial în banane, eşec în România

Dole România, subsidiara locală a companiei americane Dole Food, cel mai mare producător de fructe la nivel mondial cu afaceri de 7 miliarde de dolari, a renunţat la distri­buţia directă în România după numai patru ani revenind la strategia anterioară, cea de a fi prezenţi pe rafturi prin intermediul altor distribuitori. Pe vârf, ei au avut pe plan local afaceri de 25,5 milioane de euro. "Dole a renunţat la afacerea de distribuţie din România, aceasta fiind o decizie strategică a companiei. Fructele Dole vor continua însă să fie distribuite pe piaţa din România. Nu avem planuri de a achiziţiona în viitor un nou distribuitor pentru piaţa din România", a spus pentru ZF Xavier Roussel, directorul de marketing şi comunicare al Dole Europe.

ASF l-a avizat pe Octavian Radu la SIF2

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a avizat, marţi, pe omul de afaceri Octavian Radu în funcţia de membru al consiliului de administraţie al SIF Moldova (SIF2), după ce CNVM i-a mai cerut acestuia documente suplimentare la finalul lunii aprilie. Documentele suplimentare erau necesare pentru dovedirea experienţei de minimum trei ani în domeniul bancar, al pieţei de capital sau juridic. Ceilalţi şase membri ai consiliului de administraţie au fost avizaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) la finalul lunii aprilie. Atri­buţiile CNVM au fost preluate de Auto­ritatea pentru Supraveghere Financiară pe 30 aprilie. Radu a fost ales în consiliul de administraţie al SIF Moldova la începutul lunii aprilie, într-o AGA în care din vechiul consiliu de adminis­traţie au mai fost aleşi doar preşedintele CA şi directorul general, Costel Ceocea, şi vicepreşedintele CA şi directorul gene­ral adjunct Claudiu Doroş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb