• ADEVARUL
• Sancţionarea clauzelor abuzive din contractele de credit bancar se amână din nou: 1 octombrie în loc de 1 iulie
Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicată din luna iulie, a fost din nou amânată de către autorităţi, de data aceasta până în luna octombrie, după ce Guvernul a fost informat că băncile ar pierde peste un miliard de euro. Amânarea a fost operată de această dată în Parlament, de către deputaţi, la votarea proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă. La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima zi înaintea vacanţei parlamentare, când mai putea emite astfel de ordonanţe, ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânat până la 1 iulie 2013.
• Producătorii italieni de energie verde cer să nu li se ignore investiţiile şi vor de la Guvernul României o legislaţie fără echivoc
Necesitatea unei legislaţii fără echivoc şi a unui sistem care să ţină cont de investiţiile efectuate până în prezent de companiile din sector este una din concluziile la care au ajuns participanţii în cadrul unei conferinţe organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România în colaborare cu Confindustria România. La eveniment au participat investitori şi reprezentanţi ai unor companii care îşi desfăşoară activitatea în sectorul regenerabilelor, preocupaţi de noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care suspendă o parte din Certificatele Verzi pentru sectorul eolian, fotovoltaic şi pentru centralele hidroelectrice mai mici de 10 MWp. Exigenţa unui cadru legislativ mai clar a fost subliniată de E.S. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, precum şi de Roberto Scagnoli, Preşedintele CCIpR, sub auspiciul unor dezvoltări viitoare favorabile pentru toate firmele italiene implicate şi care au investit în România.
• Agenţia pentru Energie din SUA: energia verde va depăşi energia nucleară şi gazele până în 2016
Energia regenerabilă va depăşi în următorii trei ani energia nucleară şi cea bazată pe resursele de gaze, spun specialiştii Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii. Sectorul "verde" va creşte cu 40% în următorii cinci ani, se arată într-un raport publicat săptămâna aceasta de Agenţie. Chiar dacă la nivel mondial se poate observa o scădere a subvenţiilor acordate energiei hidro, eoliene şi solare, Agenţia pentru Informaţii din Energie (IEA) estimează că resursele regenerabile vor fi "sectorul din energie care va înregistra cea mai mare creştere" şi se aşteaptă ca acestea să ajungă să reprezinte un sfert din mixul energetic mondial până în 2018.
• Comisarul european Dacian Cioloş: "Specificul României se regăseşte în noua Politică Agricolă Comună"
Prima ţară vizitată de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după recenta încheiere a unui pact politic la vârf în UE privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) este România. Şi nu întâmplător: ţara noastră se numără printre cele care vor avea de câştigat ceva mai mult în tronsonul bugetar comunitar 2014-2020 decât în cel prezent. Comisarul a explicat, într-o conferinţă, ce oportunităţi se deschid pentru România. "În noua Politică Agricolă Comună se regăsesc o serie de elemente care ţin cont şi de specificul României", a afirmat Dacian Cioloş. Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premieră, cum ar fi condiţionarea plăţilor de practicile agricole ecologice, sustenabile ("verzi", într-o terminologie specifică), dar şi apariţia unei subvenţii complementare acordată tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare. Plăţile directe se menţin, apare şi o variantă simplificată
• Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului Roşia Montană, face primul pas către listarea la Bursa de Valori Bucureşti
Depozitarul Central, instituţia care administrează sistemul bursier de compensare-decontare şi registru din România, anunţă că a înregistrat, la 27 iunie, instrumentele financiare emise de Gabriel Resources Ltd. Emitentul este acţionar majoritar, deţinând peste 80% din capitalul Roşia Montană Gold Corporation - dezvoltatorul proiectelor miniere de la Roşia Montană şi Bucium. "În data de 27.06.2013 au fost înregistrate în sistemul de compensare-decontare şi registru RoClear, în vederea desfăşurării de operaţiuni de decontare transfrontalieră, instrumentele financiare emise de Gabriel Resources Ltd.", se arată într-un comunicat al Depozitarului Central.
• Cu cât se scumpesc gazele de la 1 iulie. Creşterea preţului la gaze pentru consumatorii industriali este mai mică decât cea programată
Preţul gazelor livrate populaţiei, dar şi clienţilor industriali, va creşte în două etape, la 1 iulie şi la 1 octombrie, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atât la 1 iulie cât şi în etapa a doua, la 1 octombrie. Creşterea de 3% programată pentru 1 iulie este puţin mai mică faţă de cea de 5% inclusă în calendarul de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, se arată într-un comunicat al ANRE. Modificările programate pentru 1 iulie au fost aprobate vineri de către Comitetul de Reglementare al ANRE. Majorarea tarifelor la gaze va ansamblul întregului an va fi, astfel, de 10% pentru populaţie (aceeaşi cu cea din calendarul asumat în relaţia cu FMI şi UE) şi de 11% în cazul clienţilor noncasnici (faţă de 18% în calendar).
• Băsescu: "Nu am un conflict cu Ponta. Acordul de coabitare funcţionează perfect"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru ziarul austriac Wiener Zeitung că relaţia dintre el şi premierul Victor Ponta nu are în niciun fel de suferit, pentru că acordul de coabitare funcţionează perfect. Jurnalistul austriac l-a întrebat pe preşedinte care este relaţia acestuia cu premierul, în contextul tensiunilor politice petrecute în România. Şeful statului a garantat presa austriacă că în România, între preşedinte şi premier, nu există niciun fel de divergenţă. "O spun cât se poate de serios, nu există niciun conflict între mine şi premier", a adăugat Băsescu. Despre o posibilă temere a investitorilor străini în mediul de afacere din România cauzată de o instabilitate politică, preşedintele a răspuns că aceste companii nu sunt bine informate, pentru că el are o relaţie instituţională cu premierul care decurge normal.
• Egipt: Washingtonul şi-a retras o parte a personalului diplomatic şi consular
Statele Unite au anunţat vineri seară repatrierea din Egipt a unora dintre agenţii lor diplomatici şi consulari din cauza tulburărilor politice cu care se confruntă ţara şi după moartea unui cetăţean american, confirmată de autorităţile de la Washington. "La 28 iunie, Departamentul de Stat a autorizat un număr limitat de angajaţi guvernamentali şi familiile acestora să părăsească Egiptul din cauza tulburărilor politice şi sociale ce se petrec acolo", potrivit unui comunicat al diplomaţiei americane. Ministerul le atrage atenţia cetăţenilor americani care se deplasează în Egipt sau celor care locuiesc în această ţară să îşi amâne călătoriile şi să rămână extrem de vigilenţi pentru propria securitate. Vineri, trei persoane, printre care un american, şi-au pierdut viaţa în violenţele ce au izbucnit în Egipt între simpatizanţi şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi, cu ocazia unor manifestaţii rivale la care au participat zeci de mii de persoane în întreaga ţară.
• Cairo, în pragul unei noi revoluţii
Susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean Mohammed Morsi au început demonstraţii rivale pe străzile capitalei Cairo. Mii de manifestanţi, suporteri ai lui Morsi, s-au adunat în faţa moscheii principale din cartierul Nasr, pentru a aştepta aniversarea inaugurării lui ca preşedinte, care va avea loc duminică. Oponenţii preşedintelui protestează în diverse părţi ale capitalei egiptene. Cel puţin zece persoane au fost rănite vineri, la Alexandria, al doilea cel mai important oraş din Egipt, în confruntări între manifestanţi ostili şi susţinători ai preşedintelui Mohamed Morsi, a declarat un oficial în domeniul securităţii, relatează AFP. Un număr mare de forţele de securitate au fost mobilizate pentru a preveni escaladarea unor conflicte între cele două părţi. Egiptul a devenit în ultimele luni o naţiune divizată, din cauza nemulţumirilor faţă de politicile implementate de administraţia de la Cairo şi criza economică din care ţara nu îşi mai poate reveni de la prăbuşirea regimului Mubarak.
• Berlusconi vrea să recreeze Forza Italia, partidul cu care a intrat în politică
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a anunţat vineri seară intenţia sa de a reface şi conduce Forza Italia, partidul de centru-dreapta pe care l-a creat la intrarea sa în politică, în urmă cu aproape 20 de ani. Poporul Libertăţii, coaliţia de centru-dreapta pe care a fondat-o, "va rămâne ca o coaliţie de partide de centru-dreapta, Forza Italia va face parte din aceasta şi mi-e teamă că voi fi chemat să îl conduc", a declarat el, citat de France Presse.. Forza Italia este numele partidului pe care Il Cavaliere l-a creat în 1994, cu prilejul intrării sale în politică, împreună cu cadre de la holdingul său Fininvest, pe când deţinea trei posturi de televiziune, ziare şi publicaţii, editura Mondadori, precum şi clubul de fotbal AC Milan. Atunci, el a câştigat alegerile şi a condus Italia pentru prima dată. Învins şi reales de două ori, considerat mort din punct de vedere politic în repetate rânduri, în special din cauza numeroaselor probleme cu justiţia, el a câştigat o treime din voturi la ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în februarie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Liberalul Radu Stroe vrea să destrame Direcţia de Operaţiuni Speciale. Poliţiştii se opun
Una dintre cele mai importante direcţii a Poliţiei Române a intrat în vizorul ministrului de Interne Radu Stroe. Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS), structură ai căror poliţişti se infiltrează printre infractori şi "filează" hoţi, tâlhari, traficanţi de droguri sau de carne vie şi cu care lucrează DIICOT sau DNA, este ameninţată cu desfiinţarea, tradusă ca "restructurare". Sursele EVZ spun că "discuţii pe această temă" au existat "de câteva luni încoace", mai exact de când la şefia Ministerului Afacerilor şi Interne (MAI) se află liberalul Radu Stroe. "Dacă se face acest lucru, e o lovitură foarte puternică dată celor care instrumentează anchete în cazuri complexe, în special Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism(DIICOT)", spune un magistrat. "Ar fi o nenorocire pentru DIICOT, care lucrează mai multe dosare cu sprijinul băieţilor de la operaţiuni speciale. Dar nu numai, şi celelalte parchete apelează la această structură.", este de părere un alt procuror.
• Fără Nabucco, România se va axa pe ţiţei şi gaze de şist
Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe liderii europeni că ţara noastră îşi va reforma politica energetică fără a aştepta aprobarea nimănui. România ar trebui să se concentreze şi mai mult pe exploatarea gazelor de şist şi a zăcămintelor de ţiţei din Marea Neagră, în condiţiile în care construirea conductei Nabucco a eşuat. Această idee a fost susţinută ieri de preşedintele Traian Băsescu, care a participat la Consiliul European de la Bruxelles. El consideră că, dacă România "răspunde" ofertelor actuale, în maxim patru ani poate începe exploatarea ţiţeiului din Marea Neagră şi a gazelor de şist. "Am informat Consiliul European că România va reforma politica energetică fără a aştepta aprobarea nimănui. Opţiunea mea este acum fără niciun fel de dubiu: România are obligaţia să treacă la exploatarea gazelor de şist şi a ţiţeiului", a declarat Băsescu după reuniunea CE.
• Alianţa PSD-PC nu are şanse. Social-democraţii îi ţin pe conservatori la uşă
PSD nu dă semne că s-ar grăbi în direcţia formării unei alianţe cu PC, aşa cum liberalii, în frunte cu Crin Antonescu, au vehiculat în ultima vreme. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat pentru EVZ că nu vede sensul unei alianţe cu Partidul Conservator. "Nu ne interesează doar o alianţă cu PC. Faptul că există anumite fricţiuni între PNL şi PC asta nu înseamnă că USL este afectat. Nu văd sensul unei alianţe cu PC atâta vreme cât există USL", a spus Ivan. Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat ieri că "rebeliunea" Partidului Conservator este un semn că PC-ul doreşte să negocieze separat la o eventuală schimbare de majoritate. "În momentul în care PSD se va decide să formeze o altă majoritate fără PNL, eu sunt sigur că Partidul Conservator va fi la masă cu ei", a anticipat liberalul.
• Penalităţile uriaşe de la Pasajul Pipera ar putea ajunge la Anticorupţie
Mai mulţi aleşi generali au discutat, în timpul şedinţei Consiliului General Capitalei ce a avut loc ieri, strângerea de semnături în vederea sesizării DNA în ceea ce priveşte penalităţile uriaşe ce trebuie plătite din cauza faptului că Pasajul Pipera nu a fost plătit la timp. Curtea de Apel Bucureşti a decis ca firmei PA&CO a omului de afaceri Costel Căşuneanu, cea care a construit pasajul Pipera, să i se achite penalităţi de peste trei milioane de euro. Decizia a venit la câteva zile după ce "Evenimentul zilei" a publicat în exclusivitate, pe 6 iunie, că pasajul nu a fost plătit. EVZ a încercat să afle cine sunt vinovaţii din cauza cărora, din vistieria Capitalei, se vor achita cele trei milioane de euro. În timp ce şeful Direcţiei Infrastructură din Primăria Municipiului Bucureşti, Mădălin Dumitru, susţine că de vină sunt consilierii generali din fostul Consiliu General al Capitalei, care nu au alocat bani pentru lucrări, aleşii de la acea vreme spun că de vină este aparatul de specialitate al Primarului General Sorin Oprescu, "care nu trebuia să angajeze lucrări care nu erau bugetate". Construirea pasajului a costat aproximativ 31,5 milioane de euro.
• Victor Ponta: REVIZUIREA Constituţiei şi REGIONALIZAREA ar putea fi amânate cu un an
Premierul Victor Ponta, a declarat, la Digi24, că noua Constituţie şi regionalizarea ar putea fi amânate, după ce Curtea Constituţională a decis ca reducerea pragului de prezenţă la referendum să fie aplicată peste un an. Întrebat dacă USL poate aduce 9 milioane de români la vot pentru a modifica legea fundamentală, Victor Ponta a declarat că vede partea bună a acestei decizii. "Vom putea face modificări în Constituţie, în referendumuri cu 30% prezenţă. Pentru că prezenţa de 50% ne bloca pentru următorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reformă şi de schimbare. Era o barieră pe care am atins-o o singură dată, în 2003, cu nişte eforturi speciale", a declarat Victor Ponta. "Ar fi fost bine să fie şi acum, sigur, că e şi peste un an. Un an trece repede în politică. Nu moare România un an de zile. Curtea ne bloca doar un an să nu schimbăm nimic în România, deşi erau lucruri bune şi importante de schimbat", a adăugat premierul.
• Noul acord cu FMI, necesar? "România se poate confrunta cu ieşiri masive de capital"
Potrivit analiştilor, sprijinul instituţiei internaţionale este încă indispensabil României. Dependenţa de o garanţie externă este nocivă, pentru că, în mod normal, România "ar trebui să trăiască pe picioarele ei", a declarat pentru EVZ economistul Bogdan Glăvan. "Dar economia este foarte fragilă, nu se manifestă nicio dorinţă de reformă, aşa că din punct de vedere pragmatic noul acord este important", a mai spus acesta. Din intervenţiile de până acum, oficialii Guvernului au lăsat de înţeles că viitorul acord va fi tot de tipul precautionary, ceea ce înseamnă că nu vor fi accesate efectiv fonduri, ci FMI le va ţine doar la dispoziţie pentru România. Fie că România împrumută efectiv bani de la Fond, fie că încheie doar un acord precautionary, care funcţionează ca o "scrisoare de bună purtare", tot ajunge în situaţia să ia bani de undeva. "În cazul unui acord precautionary, singura diferenţă este că banii nu vin de la FMI, ci de pe pieţe, şi că existând garanţia Fondului, creditele au costuri mai mici", spune Bogdan Glăvan.
• JURNALUL NATIONAL
• Traian Băsescu pentru Wiener Zeitung: "Contez pe aderarea României în Schengen în aprilie 2014"
Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se aşteaptă ca aderarea României la spaţiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar ţara noastră trebuie să îşi îndeplinească angajamentele. "Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", afirmă Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen. De asemenea, întrebat dacă i se pare nedreaptă amânarea aderării României la Schengen la solicitarea Germaniei, el răspunde negativ, adăugând că ţara noastră trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile. Preşedintele menţionează că ţara noastră ar fi fost deja membră Schengen dacă nu ar fi fost "puciul premierului Ponta" din iulie anul trecut. Totodată, el menţionează că afirmaţiile ministrului german de Interne privind "imigraţia săracilor" din România şi Bulgaria nu au nicio legătură cu aderarea la Schengen, care depinde numai de îndeplinirea angajamentelor asumate de cele două ţări.
• Şoferul autocarului care s-a răsturnat în Muntenegru nu avea contract de muncă şi nici aviz psihologic
Şoferul autocarului care s-a răsturnat în Muntenegru, George Ciobanu, nu avea contract de muncă la firma care asigura transportul, nici avizele medical şi psihologic, a declarat, vineri, Adrian Kritikos, inspector la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), potrivit Mediafax. Adrian Kritikos a spus că, imediat după producerea accidentului, a fost în control la sediul firmei căreia îi aparţinea autocarul implicat în accident, iar patronul acesteia nu a putut prezenta contractul de muncă, avizul medical şi cel psihologic pentru George Ciobanu. Inspectorul a adăugat că firma avea opt şoferi angajaţi, şapte dintre aceştia având acte în regulă. În urma verificărilor, inspectorul ISCTR a anunţat că s-au găsit mai multe nereguli, motiv pentru care patronul firmei, Ştefan Grigore, a primit dublul amenzii maxime.
• Crin Antonescu, delegat de Băsescu să reprezinte România la ceremonia de aderare la UE a Croaţiei
Traian Băsescu a declarat că l-a rugat pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, să-l reprezinte la ceremonia care va avea loc duminică seară la Zagreb, cu prilejul aderării Croaţiei la Uniunea Europeană. "L-am delegat să mă reprezinte. L-am rugat să mă reprezinte şi a fost de acord. Şi îi mulţumesc că a fost de acord", a declarat şeful statului, la Bruxelles, întrebat cu privire la participarea preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, la ceremonia organizată duminică seară la Zagreb. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va reprezenta România la ceremonia organizată duminică seară, la Zagreb, cu prilejul aderării Croaţiei la Uniunea Europeană, începând cu 1 iulie, informează Camera superioară a Parlamentului.
• "Jose Manuel Barroso nu a făcut nimic în mandatul său!" Cine a spus asta
Ministrul francez pentru Comerţ Exterior, Nicole Bricq, crede că Jose Manuel Barroso "nu a făcut nimic în mandatul său". Fiind întrebată la postul de televiziune LCI dacă alegerea lui Barroso a fost una proastă pentru Uniunea Europeană, ministrul francez a răspuns: "Da. Eu cred că nu a făcut nimic în mandatul său". "Este o comisie aflată la sfârşit de mandat care nu a făcut mare lucru, dar Barroso este acolo pentru că statele au acceptat. Consider că alegerea făcută de Merkel şi Sarkozy în urmă cu patru ani nu a fost bună", a adăugat Nicole Bricq, potrivit Mediafax. Barroso a fost ales la conducerea Comisiei Europene în 2004, pentru un prim mandat până în 2009. Cel de-al doilea mandat expiră în 2014. Relaţiile dintre Paris şi Bruxelles au devenit tensionate în ultimele zile, mai ales după ce Franţa a impus excluderea audiovizualului de la negocierile comerciale cu Statele Unite. Barroso i-a calificat drept "reacţionari" pe cei care refuză globalizarea. Reducerea deficitelor sau reformele structurale au provocat o altă polemică între Paris şi Bruxelles.