REVISTA PRESEI 29.08.2018

A.M.
Revista Presei / 29 august 2018

REVISTA PRESEI 29.08.2018

Adevărul

Întâmplări cotidiene: calvarul unui bătrân bolnav din provincie venit la Bucureşti să-şi caute sănătatea

Publicaţia Adevărul despre calvarul unui bătrân bolnav din provincie venit la Bucureşti: "Bucureşti, capitală eruopeană, anul 2018 - Strigătul de disperare al unei tinere care s-a trezit luni seara în situaţia de "a adopta" un bătrân bolnav din Bacău după ce a fost dat afară din spital pe motiv că s-a încheiat programul a devenit viral pe Facebook".

De asemenea, Adevarul susţine că: "Băi România, băi Spitalul de Ortopedie Foişorul de Foc, ceva e greşit de tot! Iar mie mi-e furie, tristeţe şi deznădejde". Este strigătul de disperare al unei tinere din Capitală care într-o postare care a devenit virală pe Facebook a povestit cum, luni seara, a întâlnit într-un mijloc de transport în comun un bătrân din Bacău de 83 de ani, bolnav, care fusese trimis de un medic de la Spitalul Foişorul de Foc să doarmă pe străzi pe motiv că programul de la Ambulatoriu se terminase. "În momentul în care a primit biletul de trimitere cu un diagnostic prezumtiv, fără să se gândească prea mult, şi-a împachetat lucrurile şi, pregătit pentru operaţie, a plecat spre Capitală. Nu s-a gândit nicio clipă că dacă ajunge după o anumită oră la spital nu va fi primit si nu va avea unde să doarmă", a povestit Monica. Omul a ajuns la Spitalul de Ortopedie Foişor, unitatea sanitară către care avea trimitere pentru o primă consultaţie, după ora 20.00, când ambulatoriul unităţii medicale era închis. A fost trimis pe străzi şi instruit să vină abia a doua zi. A luat drumul Gării de Nord cu gândul că se va culca pe scaunele sălii de aşteptare.Reţinuse numărul liniei de troleibuz cu care venise la spital şi s-a îndreptat către staţia mijlocului de transport în comun".

Bancherul

Profitul băncilor a crescut cu 35% în primul semestru, la 3,6 miliarde lei, un nou record istoric

Conform datelor Băncii Naţionale a României: "Băncile româneşti au obtinut în primul semestru din acest an un profit net de 3,6 miliarde lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă un nou record istoric.

Rata profitabilităţii ROA (rentabilitatea activelor sau Return on Assets) a urcat la 1,66% la finalul lunii iunie, de la 1,64% în martie şi 1,36% în iunie 2017.

Rata profitabilităţii ROE (rentabilitatea capitalului sau Return on Equity) a ajuns la 15,71% la finalul primului semestru, de la 15,40% în martie şi doar 12,91% în iunie 2017.

Rata rentabilitatii activitatii de baza, adica raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, a rămas stabilă, la 178% în iunie faţă de martie, însă este uşor mai mica decât în iunie 2017, când a fost 179%.

Activele nete ale sistemului bancar românesc au ajuns la 434,6 miliarde lei în iunie 2018, în creştere cu 9%, echivalentul a 36 miliarde lei, faţă de iunie 2017.

Rata creditelor neperformante conform definiţiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scăzut la 5,71% în iunie, de la 6,16% în martie si 8,32% în iunie 2017".

Cotidianul

Pe cine mai pune biciul Tudorel Toader

Cotidianul anunţă că: "Ministrul Justiţiei Tudorel Toader reacţionează, pe Facebook, după ce Secţia pentru Procurori a CSM i-a criticat afirmaţiile sale referitoare la activitatea Ministerului Public. Toader anunţă că va solicita CSM un răspuns oficial din care să rezulte cât de îngrijoraţi au fost procurorii din Consiliu la solicitarea procurorilor Parchetului Judecătoriei Braşov de "suspendare" a deciziilor CCR".

De asemenea publicaţia mai transmite că: "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, marţi, după declaraţiile ministrului Justiţiei , care a spus că Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul său constituţional de garantare a drepturilor cetăţenilor, că astfel de afirmaţii sunt grave pentru justiţie şi pun la îndoială credibilitatea instituţiei.

"Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora "Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (...) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti". Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public", a afirmat marţi Secţia pentru procurori a CSM. Secţia vorbeşte de nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil, "care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice, inclusiv ministrului Justiţiei".

Curierul National

Cerbul de Aur, între nostalgie şi ediţia din Anul Centenar

Curierul Naţional relatează că: "Festivalul Cerbul de Aur, unul de tradiţie (deşi a fost întrerupt şi reluat de mai multe ori, ediţia prezentă, dedicată Centenarului, venind şi ea după o îndelungă absenţă), are loc în Piaţa Sfatului din Braşov în lunile august-septembrie.

Cine ar putea uita, oare, că printre artiştii străini care s-au aflat pe scena acestui festival (veritabilă rampă de lansare pentru talentele autentice) s-au numărat nume ca Diana Ross, Amalia Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya Con Dios, Patricia Kaas şi multe alte vedete internaţionale".

De asemenea publicaţia anunţă că: "Ediţia de debut a avut loc în 1968, premiul cel mare revenindu-i lui Jacques Hustin, din Belgia, iar Margareta Pâslaru obţinând o menţiune.

Reascultând unele piese din ediţii de acum câteva decenii ale celebrului festival, am fost cuprins nu numai de nostalgie, dar, auzind voci ale unor interprete de legendă precum Doina Spătaru, Luminiţa Dobrescu (laureată cu aur în 1969) sau Angela Similea (argint în 1970), am simţit un fior rece pe şira spinării.

Nu e vorba de a fi retro sau de a face reclamă valorilor autohtone, dar muzica uşoară de atunci era pur şi simplu minunată. Te transfigura, iar timbrul vocii interpretelor te purta, parcă, într-o altă lume".

Jurnalul National

Nuclearelectrica e condusă de un instalator şi de un vânzător

Publicaţia informează că: "Nuclearelectrica a prelungit cu două luni contractele de mandat ale directorului general, directorilor generali adjuncţi şi a directorului financiar, perpetuând astfel o nelegalitate flagrantă. Şi asta pentru că niciunul nu îndeplineşte condiţiile de bază, impuse de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) în cazul persoanelor cu funcţii de conducere: diplomă de licenţă în domeniul nuclear şi minim un an de experienţă. Nu doar că nimeni din conducerea executivă a Nuclearelectrica nu respectă normele CNCAN, dar adjunctul Viorel Lary Ţoni coordonează industria nucleară a României din postura de vânzător de electrocasnice şi medicamente, iar celălalt adjunct, Dan Laurenţiu Tudor, este instalator de profesie. CNCAN a publicat anul trecut "Normele de securitate nucleară privind pregătire, calificarea şi autorizarea personalului organizaţiilor care explotează instalaţii nucleare din 18.05.2017" (NSN 23), prevederi care au căpătat puteri de lege după publicarea în Monitorul Oficial, pe 13 iunie 2017. Potrivit articolului 23, "toate categoriile de personal de conducere cu funcţii importante pentru securitatea nucleară (...) trebuie să deţină permise de exercitare eliberate de CNCAN".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb