REVISTA PRESEI 29.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 octombrie 2014

ADEVARUL

Alegeri prezidenţiale 2014. Traian Băsescu, la Adevărul Live

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la Adevărul Live, despre ultima săptămână de campanie, despre anchetele DNA aflate în derulare, despre planurile sale după expirarea mandatului, dar şi despre şansele Elenei Udrea de a ajunge la Cotroceni. "După atâţia ani de stat în politică, în mod categoric îţi dai seama că nu te poate interesa leadership-ul unui partid, dar mă interesează să ajut acest partid nou să fie un alt fel de partid. Eu am vorbit tot timpul despre nevoia de modernizare a clasei politice şi acum vedem că e o nevoie care aproape că ţine de siguranţa naţională. Avem nevoie de o clasă politică extrem de responsabilă. Toate partidele au făcut compromisuri uriaşe, cu mine în fruntea acestui compromis. Avem nevoie de un partid nou care să nu aibă agăţate compromisurile urâte, de genul celui pe care l-am făcut când am adus partidului lui Voiculescu la guvernare."

Parveniţii politicii româneşti - toate afacerile baronilor

Fiecare judeţ este "stăpânit" de cel puţin un baron local. Afacerile lor sunt cele mai prospere din toată zona, iar de când au intrat în politică parcă le-au înflorit şi mai mult. "Adevărul" vă arată cum au parvenit cei mai importanţi baroni locali din România, în ultimii 25 de ani. BUCUREŞTI. Primarul Robert Negoiţă a intrat în politică în 2004 şi are peste 100 de case, Marian Vanghelie a luat BAC-ul la 33 de ani şi are o avere ţinută la secret. BOTOŞANI. Povestea asistentului veterinar şi a şefului de autobază ajunşi şefi de judeţ. Constantin Conţac unul dintre foştii şefi de vază ai PSD Botoşani a fost şi cel mai influent om al judeţului moldav până în anul 2008. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean timp de două mandate, preşedinte al filialei judeţene PSD şi controlează chiar şi acum una dintre cele mai importante afaceri din Moldova în domeniul construirii şi amenajării de drumuri.

Brokerul Sima, despre "negocierile " cu Viorel Hrebenciuc: "Mi se sugera că voi împărţi wireless-ul cu Băsescu, în aceeaşi celulă"

Brokerul fugar Cristian Sima a relatat, într-un text publicat recent pe blogul său personal, episoadele negocierilor purtate cu Eminenţa Cenuşie a PSD, Viorel Hrebenciuc. Cristian Sima povesteşte una dintre întâlnirile sale cu Hrebenciuc, la scurt timp de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Sima susţine că, în perioada aceea, era presat să vândă Hotnews, iar site-ul de ştiri era acuzat că ar fi susţinut teza loviturii de stat. Eminenţa Cenuşie a PSD i-a fost recomandată lui Sima de către Cătălin Predoiu, descris totodată drept un om de încredere al preşedintelui Băsescu.

Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

De câteva luni, la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt se lucrează intens la amenajarea unei fortificaţii dacice de acum 2.000 de ani. Proiectul trebuia terminat anul trecut, dar, din cauze financiare, totul s-a amânat. Noul termen de finalizare a fost fixat pentru vara 2015. Fortificaţia e ridicată cu material de construcţie specific acelor vremuri: pământ, lemn, stuf. În mod inedit, vizitatorii se vor putea caza în locuinţele spartane ale dacilor. Ideea de a ridica o fortificaţie dacică de la firul ierbii aparţine profesorului Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpia Boianului din Drăgăneşti-Olt. El însuşi creator al mai multor muzee în ţară şi nu numai, Zorzoliu şi-a propus să reamenajeze dava getică dintr-o localitate apropiată - Gălmezi, comuna Sprâncenata, scoasă la iveală în urma unor săpături arheologice desfăşurate aici între anii 1976-1983.

"Castelul de cărţi" al lui Putin începe să se prăbuşească: Extinderea gazoductului Nord Stream spre Marea Britanie a fost blocată

Extinderea gazoductului Nord Stream, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania şi la care grupul rus Gazprom deţine 51% din acţiuni, spre Olanda şi Marea Britanie a fost oprită, în urma divergenţelor dintre Londra şi Moscova cu privire la acţiunile Rusiei legate de Ucraina, scrie The Times. Nord Stream este operat de o companie bazată în Elveţia şi are ca acţionari Gazprom (51%), grupurile germane E.ON şi BASF (câte 15,5%), dar şi olandezii de la Gasunie şi francezii de la GdF SUEZ (câte 9%). Gazoductul are o capacitate anuală de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Potrivit Ria Novosti, în luna februarie, Gazprom şi partenerii săi din consorţiu au derulat un studiu de fezabilitate asupra proiectului de extensie a gazoductului, dar Uniunea Europeană a fost împotrivă, argumentând că ar creşte dependenţa blocului comunitar de Rusia.

Comisia Europeană critică extrem de dur proiectul unguresc de a taxa utilizarea Internetului

Comisia Europeană (CE) a criticat marţi extrem de dur un proiect al Guvernului ungar de a taxa utilizarea Internetului, apreciind că este "o idee proastă", care poate afecta economia europeană, relatează AFP. Proiectul prevede o taxă în valoare de 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o sumă pe care partidul premierului conservator Viktor Orban a promis să o plafoneze la echivalentul a doi euro pe lună pentru persoanele fizice. "Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtaţi de Internet prin intermediul unor taxe (...), iar acest lucru nu va funcţiona", a subliniat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al comisarului în exerciţiu pentru Economie Digitală Neelie Kroes. Kroes a reacţionat în mod violent pe Twitter săptămâna trecută, apreciind că proiectul este "o ruşine". Mandatul ei de comisar se încheie pe 31 octombrie. Germanul Gunther Oettinger este cel care va prelua postul.

"Greaua moştenire" a Guvernului Ponta

Dacă Victor Ponta ar părăsi funcţia de premier după alegerile prezidenţiale, următorul şef al Executivului va prelua, odată cu biroul de la Palatul Victoria, şi o serie de probleme nerezolvate care vizează economia în ansamblu sau nivelul de trai al fiecărui român. "Adevărul" a făcut un inventar al sarcinilor economice pe care viitorul premier le-ar avea de îndeplinit, cele mai multe probleme nerezolvate de actualul Executiv. Printre cele mai importante restanţe se numără întocmirea bugetului de stat pentru 2015 şi, implicit, stabilirea unui mod de calcul pentru accizele ce vor fi plătite anul viitor, dar şi mult disputatul nivel al redevenţelor pentru petrol şi gaze. Abandonate, uitate sau amânate în guvernarea Ponta, probleme precum răscumpărarea acţiunilor Rompetrol, Roşia Montană sau privatizarea Oltchim şi CFR Marfă vor trebui rezolvate de următorul Executiv.

Tăriceanu, despre Microsoft: Banii care au trecut pe la Cocoş au ajuns la Băsescu

Candidatul PLR la alegerile prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat astăzi, la Europa FM, pe Traian Băsescu, că ar fi primit bani din dosarul Microsoft, prin intermediul lui Dorin Cocoş, pentru a-şi finanţa campania electorală. Prezent la Adevărul Live, Băsescu a infirmat, zâmbind, această ipoteză. Din studioul Adevărul Live, şeful statului a replicat: "N-are nicio legătură, nu ştiu dacă Dorin Cocoş a primit bani. Ştiu că a participat la o discuţie, aşa rezultă din dosar, dar nu rezulta că s-ar fi făcut şi un tranfer de bani. Discuţia despre bani a fost, aşa cum am văzut-o redată. Ce să răspund? Exclud posibilitatea ca cineva să fi venit să-mi dea bani de la Microsoft pentru campanie".

BANCHERUL

Bancile care au picat testele de stres spun ca nu au nevoie de capital suplimentar

Patru dintre bancile care nu au obtinut note de trecere la testele de stres ale BCE si EBA pe baza indicatorilor de la finalul anului trecut, si anume Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Piraeus Bank, NBG - Banca Romaneasca si Veneto Banca, spun ca la sesiunea de toamna a examenului, din septembrie, au trecut de respectivele teste si nu mai au nevoie de capital suplimentar, dupa ce pe parcursul verii s-au pregatit cu o serie de masuri de recapitalizare si restructurare. Cele trei banci grecesti precizeaza ca testele de stres au fost realizate nu doar in varianta asa-zisa "statica", adica luandu-se in considerare capitalul bancilor existent la finalului lui 2013, ci si in varianta "dinamica", care ia in calcul si planurile de restructuare ale bancilor convenite cu Comisia Europeana, planuri care prevad masuri de recapitalizare si de reducere a activelor.

Ce cred studentii despre banci: imaginea si serviciile lor sufera, dar au si parti bune ce trebuie cunoscute mai bine

Romanii au luat credite in franci elvetieni pentru ca au crezut ca sunt mai smecheri decat cei care au ales imprumuturi in euro si lei, iar acum se plang ca platesc rate duble, din cauza cursului valutar, crede Robert, sdudent la FABIZ, Facultatea de Aministrarea Afacerilor din cadrul ASE si participant la proiectul de educatie financiara "Infomatii financiar-bancare pe intelesul tuturor", derulat in parteneriat cu Bancherul.ro. "Am un prieten care a luat un credit in CHF in 2007, pentru ca avea dobanda foarte mica iar cursul valutar era stabil, insa dupa izbcnirea crizei francul s-a apreciat foarte tare in raport cu leul si astfel rata la credit i-a crescut de la 1500 la 2500 de lei, asa incat acum nu-si mai poate plati creditul fara ajutorul parintilor", spune Robert. El crede ca cei care au apelat la credite in franci elvetieni (CHF) ar fi trebuit sa se informeze mai bine pentru a fi constienti de riscul valutar pe care-l implica un imprumut in valuta, daca au venituri in lei.

CURENTUL

Kelemen Hunor acuzat de PPMT că a vândut deja lui Ponta voturile comunităţii maghiare

Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) la Preşedinţia României, Szilagyi Zsolt a declarat luni, la Sfântu Gheorghe, că formaţiunea din care face parte nu va putea susţine în turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni pe Victor Ponta, o persoană care are un trecut "neclar" şi care tolerează corupţia. "Nu am luat încă nici o decizie în ce priveşte turul al doilea, ne concentrăm pe primul tur (...), dar ceea ce ştim deocamdată este că în turul doi nu vom susţine un candidat (...) care susţine corupţia şi dă declaraţii dubioase în ce priveşte apartenenţa lui la anumite servicii, ca să nu mă mai refer la acurateţea doctoratului. Deci, profilul domnului Ponta nu corespunde (...), sunt anumite criterii care nu-l recomandă la funcţia supremă în stat", a spus Szilagyi Zsolt. El a menţionat, în context, că de-a lungul timpului s-a dovedit că maghiarii nu votează candidaţii partidelor de stânga, oricât de mult s-ar "strădui" Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

Capacitatea de reacţie la tsunami a României, testată de UNESCO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a iniţiat o serie de teste privind capacitatea de reacţie a 20 de ţări, inclusiv a României, în cazul producerii unor valuri tsunami. Testele privind capacitatea de reacţie la tsunami vor dura trei ani şi vor fi efectuate de specialişti UNESCO în ţări riverane Oceanului Atlantic, Mării Negre şi Mării Mediterane, conform Daily Telegraph. În următorii trei ani vor fi teste în România, Croaţia, Cipru, Egipt, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Malta, Monaco, Maroc, Portugalia, Rusia, Spania, Suedia, Turcia şi Marea Britanie, iar alte 19 ţări vor fi examinate în viitor. Valurile tsunami sunt generate de cutremure, de masive alunecări de teren subacvatice (cauzate tot de mişcări telurice) sau de căderea unor meteoriţi. În anul 1908, între 60.000 şi 120.000 de oameni au murit în sudul Italiei după un tsunami provocat de un cutremur de 7,1 grade.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa auto, tractată de Rabla

Vânzările de autoturisme noi din România ar putea încheia anul acesta cu o creştere de 20-25%, în condiţiile în care programul "Rabla" a fost principalul motor al pieţei auto româneşti, sunt de părere reprezentanţii Autovit.ro. Potrivit acestora, piaţa maşinilor noi a avut un an mult mai bun în special datorită programului Rabla, care a început cu trei luni mai repede decât anul trecut. "Regulile s-au schimbat şi datorită faptului că tichetele nu au mai fost rigid repartizate pe judeţe, cererea şi oferta s-au întâlnit mult mai bine. În aceste condiţii este foarte posibil ca piaţa maşinilor noi să încheie anul cu o creştere de 20-25%", se arată într-un studiu realizat de Autovit.ro.

Statul pune în stand-by plăţile către Microsoft

România trebuia să mai plătească în acest an circa 50 de milioane lei către Microsoft pentru licenţe, însă plata celei de a doua tranşe din contractul cu gigantul american nu a fost făcută, Guvernul aşteptând ca toate condiţiile legale să fie îndeplinite, a declarat ieri Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională. Acesta a mai spus că ministerul păstrează, însă, colaborarea cu Microsoft în ceea ce priveşte înlocuirea echipamentelor de calcul din instituţiile publice, în special în ceea ce priveşte renunţarea la licenţele de Windows XP, sistem de operare pentru care compania americană nu mai vrea să ofere suport tehnic şi pentru care a încetat să ofere actualizări pe segmentul utilizatorilor casnici, încă din luna aprilie a acestui an.

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare în dosarul CFR Mesagerie

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare în dosarul în care fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, condamnaţi de Tribunalul Bucureşti în dosarul CFR Mesagerie, au declarat apel faţă de această decizie, sentinţa urmând să fie dată la data de 17 noiembrie a.c. La data de 31 ianuarie a.c., Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fraţii Hassan şi Mehdi Awdi la câte 10 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de cinci ani în dosarul fraudării CFR Mesagerie, fiind totodată obligaţi la plata unor sume în so­lidar cu ceilalţi inculpaţi. În acest dosar, Istanbouly Bassam a fost condamnat la cinci ani de închisoare, plus alţi cinci de interzicere a unor drepturi, iar Bădeanu Iordan la 3 ani şi patru luni de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de 5 ani.

Bursa îi cheamă pe "jucători" în cantonament

O nouă ediţie a competiţiei educaţionale de tranzacţionare BVB Invest Quest va începe mâine, urmând să se încheie pe data de 30 ianuarie 2015, când primul clasat se va afla în poziţia de a obţine premiul cel mare de 20.000 de lei, informează un comunicat al Bursei remis redacţiei. Concursul la care vor participa online tranzacţionând suma virtuală de 30.000 de lei persoanele interesate de investiţiile bursiere va fi lansat oficial în cadrul unui seminar organizat la Cluj-Napoca. Evenimentul respectiv se încadrează într-o serie de 23 de ateliere de lucru organizate de BVB în parteneriat cu BCR, IFB Finwest, SSIF Broker şi Tradeville care constituie prima parte a programului. O "sesiune de antrenament" se va desfăşura în perioada 3-21 noiembrie a.c., urmând ca în perioada 24 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015 să se desfăşoare concursul propriu-zis.

Banca centrală a Suediei taie dobânda la zero

Dobânda-cheie pentru coroana suedeză a fost redusă la zero de banca centrală din această ţară într-un efort disperat al instituţiei de a lupta împotriva deflaţiei, informează Financial Times. Acesta este un nou nivel record după minimele atinse anterior pe fondul crizei financiare din 2008 şi de unde Riksbank a ridicat din nou costul operaţiunilor interbancare de tip repo până la reperul de 2% în 2011. Întărirea politicii monetare până în acel moment s-a realizat în contextul semnalelor de alarmă legate de preţurile de balon speculativ al proprietăţilor din Suedia, însă acum prima grijă a guvernatorului Stefan Ingves devine deflaţia, în contextul în care preţurile au cunoscut scăderi în 16 din precedentele 24 de luni. Cea mai veche bancă centrală din lume şi-a justificat decizia de ieri cu faptul că inflaţia este semnificativ sub nivelul ţintit de 2%.

EVENIMENTUL ZILEI

Proprietarul trenurilor private, acuzat că a dat şpagă şefilor CFR

Conducerea Transferoviar, în frunte cu milionarul Mitică Călin, a fost audiată de procurorii anticorupţie. Aflată în concurenţă cu CFR-ul, compania din Cluj primea decontări fictive tocmai de la compania de stat. Afaceristul care controlează trenurile ieftine de călători între marile oraşe, Mitică Călin, a fost dus ieri la audieri de procurorii DNA Cluj. El este suspectat de constituirea unui grup infracţional şi dare de mită în valoare de 550.000 de lei. Mitică controlează societatea Transferoviar Grup SA. El i-ar fi dat şpagă lui Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, pentru atribuirea unor contracte de transport sare, dar şi lui Teodor Gavriş, şef serviciu în cadrul CFR Călători SA, care îi acorda decontări fictive pentru reparaţii la trenurile de stat. Valoarea contractelor: 220 de milioane de lei. "Regele Căilor Ferate din România", Gruia Stoica, patronul Grampet - rivalul privat al lui Mitică - ar fi fost cel care l-a reclamat.

Meseria momentului: SALARII DE MII DE EURO

Meseria de IT-ist este una dintre cele mai bănoase pentru tinerii din generaţia actuală, dar ea mai implică şi alte cerinţe, nu doar să ştii să lucrezi la calculator. Companiile caută absolvenţi de facultate din domeniul computerelor şi nu le vine foarte uşor să îi găsească. "Absorbţia se ridică la 95%, multe firme din portofoliul nostru solicită specialişti în IT", a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner la compania de resurse umane Tudorancea &Partners. "Am ajuns şi la liceele de profil. Pe baza Codului Civil, încheiem contracte cu elevii care se pregătesc pentru această industrie", a menţionat Tudorancea. Prin această înţelegere, compania furnizoare de servicii IT îi plăteşte tânărului cheltuielile de educaţie, iar acesta urmează să muncească în companie o perioadă determinată, până la achitarea sumei totale. Dacă pleacă din firmă înainte de aceasta, plăteşte diferenţa. Un începător primeşte un salariu peste media pe economie, iar angajaţii de pe poziţii mai avansate, de exemplu software developer, câştigă şi câteva mii de euro pe lună.

Bucureştenii îngheaţă în case din cauza orgoliilor şefilor ELCEN

Sute de familii au stat zilele acestea în frig, deoarece Electrocentrale (ELCEN) nu a livrat energie termică la parametri optimi, au explicat, pentru EVZ, reprezentanţi ai Regiei Autonome de Distribuţie şi Transport a Energiei Tremice Bucureşti (RADET). Potrivit sursei citate, "şefii de la ELCEN au recurs la această măsură pentru că nu sunt de acord cu trecerea în subordinea Municipalităţii". Mai mult, spun reprezentanţii RADET, atâta timp cât cei de la ELCEN nu livrează la parametri optimi, Regia nu poate da simultan şi apa caldă, şi căldură. Numai că, în tot acest război al orgoliilor, bucureştenii au de suferit: nu au apă caldă tot timpul, iar caloriferele nu sunt calde în permanenţă. Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a somat zilele acestea pe şefii de la RADET şi ELCEN să pună în funcţiune sistemul centralizat de alimentare cu energie termică pe tot teritoriul oraşului.

JURNALUL NATIONAL

Dezvăluiri: Cum i-a hăituit Kovesi pe procurorii incomozi

Şefa DNA, acuzată că a făcut presiuni pentru a şterge urmele în Dosarul Flota. Procuroarea Angela Nicolae a fost audiată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un nou termen al dosarului în care fosta şefă a Biroului de Relaţii Internaţionale din Parchetul General a fost trimisă în judecată de DNA, alături de unul dintre fiii săi, pentru trafic de influenţă. Conform Lumea Jusiţiei, în faţa completului condus de preşedinta Mariana Ghena, Angela Nicolae a făcut ample precizări privind faptele reţinute în sarcina sa, dar nu s-a limitat nici de data aceasta doar la acuzaţiile formulate împotriva sa de procuroarea Mariana Alexandru, pensionată între timp. La finalul audierii, Angela Nicolae a vorbit din nou despre faptul că dosarul său este unul fabricat la comanda şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi despre care a afirmat, invocând Dosarul Flota, că este "un procuror politic".

Presa germană aruncă bomba: Candidatul la Preşedinţia României, Elena Udrea, implicat în scandalul EADS-Microsoft!

"Cel mai mare scandal de corupţie din istoria Uniunii Europene a avut loc sub influenţa EADS. Numele unor cetăţeni germani prominenţi apar în actele procurorilor", notează la unison Der Freitag şi huffingtonpost.de, despre scandalul care marchează campania electorală pentru Preşedinţia României. "Direcţia Naţională Anticoruptie (DNA) din România anchetează înalţi membri ai Guvernului şi ai serviciilor secrete din România. Aceştia ar fi încasat peste 60 milioane de euro mită, pentru a facilita în anul 2005 un contract de peste 743 de milioane de euro în România pentru EADS. Banii provin parţial din fondurile UE. În afara firmelor EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computer şi Microsoft, apar în legatură cu această afacere şi numele lui Gerhard Schroder,fost cancelar german, Bodo Hombach, fost coordonator al Pactului de Stabilitate in sud-estul Europei, ale oamenilor de afaceri Ion Ţiriac, Klaus Mangold, precum şi cel al candidatului la Preşedinţia României, Elena Udrea", scriu sursele citate sub semnătura jurnalistului româno-german Vlad Georgescu.

Se vor crea 4.500 de noi locuri de muncă în IT

Două concerne internaţionale de top vor veni în România, a declarat Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională. Două concerne internaţionale de pe piaţa IT&C vor veni în România, fapt care va conduce la crearea unui număr de 4.500 de locuri de muncă, a anunţat Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională. Acestea sunt foarte mari, unul dintre ele fiind între primele cinci pe piaţa mondială de IT. Acesta a adăugat că decizia unuia dintre aceste concerne internaţionale este de a-şi stabili un centru de operaţiuni pentru realizarea şi integrarea unor soluţii hardware şi software.

NATIONAL

Cum se pregateste Dragnea sa-l vanda pe Ponta

Presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea le-a cerut colegilor din partid sa mearga pe burta in primul tur al prezidentialelor, chiar daca asta ar afecta scorul electoral al lui Victor Ponta. Motivul: procurorii sunt mai vigilenti ca niciodata. Pentru ca nu are curajul sa saboteze candidatura premierului, Liviu Dragnea se multumeste doar sa-l tina-n sah pana-n ultima clipa. Asa stand lucrurile, presedintele executiv al PSD a decis sa profite din plin de pe urma audierilor care au avut loc zilele trecute in dosarul Referendumul si sa transforme aceasta pacoste intr-o carte castigatoare. In consecinta, dupa cum precizeaza site-ul pesurse, Dragnea a dat sfoara-n tara ca DNA-ul si-a bagat coada in sectiile de votare.

E gata si "Lotul Gruia Stoica - Dan Sova"!

Procurorii Laurei Codruta Kovesi au intrat in linie dreapta cu ancheta care va zgudui din temelii Ministerul Transporturilor, spargand "buboiul" de la CFR Marfa. Deocamdata, au fost facute 22 de descinderi, prima pista urmarita de catre procurorii anticoruptie fiind cea a favorizarii omului de afaceri clujean Calin Mitica, nimeni altul decat asociatul realizatorului TV Rares Bogdan, de catre mai multi directori din cadrul structurilor centrale ale CFR Marfa si CFR Calatori. Insa, dupa cum sustin sursele National, acesta este doar inceputul "macelului" care va avea loc la Ministerul Transporturilor, institutie care ajunsese o adevarata gaura neagra in care se pierdeau miliarde de euro de la bugetul de stat si din fondurile europene acordate pentru refacerea infrastructurii feroviare. Dupa care, in fine, se poate trece la nivelul urmator, care este si adevarata tinta a acestei complexe anchete a DNA: asocierea infractionala dintre afaceristul Gruia Stoica si fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova.

Imagini socante cu greii din dosarul Microsoft: Incatusati doi cate doi

Situatie fara precedent pentru unii dintre cei mai bogati romani: retinuti la finalul unor audieri-maraton in Dosarul Microsoft, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au fost dusi la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva. Catalogati pana mai ieri drept cei mai influenti si potenti oameni de afaceri, Cocos si "Niro", alaturi de Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu - retinuti si ei in acelasi dosar, au facut deja cunostinta cu duba si arestul Politiei, fiind dusi in fata judecatorilor incatusati doi cate doi.

Ponta face pe guvernatorul BNR

La agricultura, sport si, mai nou, si la politica monetara se pricepe tot poporul. Premierul Victor Ponta a anuntat - informandu-l, probabil, pe Mugur Isarescu - o scadere a dobanzii cheie la BNR. Ponta sustine ca dobanda de referinta a BNR va scadea sub 3%. "Dobanda de referinta a Bancii Nationale era in 2009 de 8,5%. Acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%", a afirmat premierul. Este clar ca, din pozitia sa, Victor Ponta are astfel de informatii, insa ar fi bine ca ele sa fie comunicate exact de cel care cunoaste toate detaliile problemei, adica de Mugur Isarescu. Conducerea BNR urmeaza sa se reuneasca pe 4 noiembrie pentru a lua decizii in privinta nivelului dobanzii de politica monetara si atat viceguvernatorul Bogdan Olteanu, cat si analistii din domeniu au anticipat, in urma cu cateva zile, o scadere cu 0,25 puncte procentuale.

PUTEREA

KLAUS CEL RĂU. Tatăl lui Iohannis nu vorbeşte despre candidatura fiului său

Candidatul Alianţei Creştin Liberale la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a atacat foarte categoric, marţi, într-o conferinţă de presă, mai multe subiecte sensibile pentru români, printre care dimensiunea Parlamentului, corupţii, chiar şi exploatările periculoase pentru mediu. Astfel, "neamţul" a susţinut că dacă va câştiga alegerile nu are de gând, ca şef al statului, să graţieze nici un politician care este condamnat pentru acte de corupţie. Mai mult, el a susţinut că va lupta pentru ca România să aibă "un Parlament mai mic, mai credibil şi mai eficient, care să fie respectat". Pentru aceasta, are de gând să ia "toate măsurile împreună cu partidele politice" şi "să avem o legislaţie îmbunătăţită privind modul în care se alege Parlamentul României". Ziarul PUTEREA l-a sunat pe tatăl lui Iohannis, care lucrează la o societate de avocatură specializată pe drept fiscal, în Germania. Iohannis seniori când a auzit că ar urma să fie întrebat despre candidatura fiului său, a refuzat politicos să îşi dea cu părerea pe acest subiect.

ROMANIA LIBERA

Dragnea îşi securizează secţiile de votare din Teleorman

Deşi legea spune că preşedinţii şi locţiitorii acestora sunt stabiliţi prin tragere la sorţi, 32 din cele 34 de secţii de votare din oraşul Alexandria vor fi conduse duminică de aceiaşi oameni ca şi la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 2012. Primele suspiciuni că se pregăteşte o fraudă electorală la alegerile pentru preşedinţie care vor avea loc pe 2 noiembrie au apărut în Teleorman, judeţ condus de mulţi ani de PSD şi aflat la discreţia vicepremierului Liviu Dragnea. Deşi legea electorală prevede că preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi prin tragere la sorţi de către Biroul Electoral Judeţean (BEJ), în 32 dintre cele 34 de secţii de votare, câte există în Alexandria, au fost alese exact aceleaşi persoane pe exact aceleaşi funcţii ca la alegerile pentru europarlamentare şi chiar ca la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012.

Marine Le Pen, "canişul" lui Putin?

Ca un bun "ghebist" (ex-KGB), preşedintele rus, Vladimir Putin, a vegheat la reactivarea multiplelor sale reţele de influenţă în străinătate, în mod special în Franţa. De mai multe luni, Kremlinul mizează pe Frontul Naţional, considerându-l capabil să preia puterea în Franţa şi să reinverseze cursul istoriei europene în favoarea Moscovei. Departe de ochii lumii, responsabilii ruşi şi-au înmulţit întâlnirile cu liderii FN şi declaraţiile lui Marine Le Pen, o admiratoare înfocată a lui Putin, sunt elocvente, deşi nepoata ei, Marion susţine că "nu suntem agenţii Moscovei". De aproape un an, Ucraina este sfâşiată între pro-ruşi şi pro-europeni şi au trecut opt luni de când Rusia, profitând de ocazie, şi-a extins imperiul asupra acestei ex-republici sovietice, anexând Crimeea şi întreţinând rebeliunea armată în estul ţării. Şi totuşi, în Franţa sunt destui cei care susţin acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, în primul rând extrema dreaptă.

Campania lui Ponta: loveşte şi fugi

Premierul Victor Ponta evită în continuare dezbaterile cu adversarii săi în cursa pentru Cotroceni. El încearcă să obţină voturi prin atacarea adversarilor, promisiuni de pomeni electorale sau dirijarea fondurilor către primari ori cler. Cu câteva zile înainte de încheierea campaniei electorale pentru primul tur, confruntarea între candidaţii la alegerile prezidenţiale rămâne în suspensie după ce Victor Ponta a pus condiţii suplimentare. Evitarea dezbaterilor, în care s-ar putea confrunta cu întrebări incomode, nu este singurul semn că lucrurile nu merg ca unse în campania PSD. Ponta a comentat pentru prima dată posibilitatea de a pierde alegerile prezidenţiale.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Ponta a dus bugetul pe excedent pentru că a oprit investiţiile şi a născocit taxe noi

Excedentul la care a ajuns bugetul general consolidat în primele nouă luni din an este urmarea încasării celei de-a doua tranşe a impozitului pe construcţii speciale, dar mai ales a reducerii cheltuielilor de capital cu 2,5 miliarde de lei faţă de ianuarie - septembrie 2013 şi cu aproape un miliard de lei a cheltuielilor pentru proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, dacă bugetul ar fi pus în cheltuielile de investiţii de anul acesta tot atâţia bani cât anul trecut, deficitul la nouă luni ar fi fost de 0,5% din PIB, la un PIB estimat în legea bugetului pe 2014 de 662,2 miliarde de lei. Deficitul stabilit în legea bugetului este de 2,2% din PIB, iar cum bugetul este pe un excedent uşor şi surprinzător (0,06% din PIB în septembrie faţă de un deficit de 0,24% din PIB în august), rezultă că guvernul are "spaţiu fiscal" în ultimele trei luni din an să cheltuiască din împrumuturi peste 14 mld. lei. Coincidenţă sau nu, acest lucru se petrece în lunile de campanie electorală.

Creditul de consum în lei a crescut cu 600 mil. lei faţă de minimul de la începutul anului

Creditele de consum acordate în monedă locală însumau 23,6 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, fiind în creştere cu aproape 2% sau echivalentul a 300 de milioane de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna anterioară, stocul acestor finanţări a crescut cu circa 20 mil. lei, potrivit datelor BNR. Analistul economic Dragoş Cabat spune că este posibilă o creştere mai substanţială a creditării înainte de sărbătorile de iarnă, când oamenii obişnuiesc să cumpere mai mult, şi că datele din acea perioadă vor fi un semnal pentru trendul pe care se va situa creditul de consum anul viitor.

Motorul Capitalei mişcă piaţa de logistică

Piaţa locală de logistică, estimată la 6 miliarde de euro, a trecut de la construcţiile speculative din perioada 2007-2008 la o perioadă în care se construieşte special pentru a îndeplini cerinţele de depozitare pentru o anumită companie - "built to suit", dar acest lucru a dus la prezentarea de foarte puţine noi proiecte în ultimii doi-trei ani. "Un factor care influenţează creştera pieţei este decizia marilor companii de externalizare a serviciilor logistice pentru a se concentra mai mult pe principalele activităţi pe care le operează", declară Emil Ion, managing director la Wim Bosman România. Tot el spune că în ultimul timp, jucătorii din piaţă au început să se confrunte cu scăderea forţei de lucru calificată în domeniul logistic, factor care poate influenţa scăderea performanţei operaţionale şi, implicit, a veniturilor. Conform datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE, în România există un "stoc" de spaţii logistice de 2,43 milioane de metri pătraţi, din care 41% în sau în apropiere de Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb