REVISTA PRESEI 29.11.2014

V.B.
Revista Presei / 29 noiembrie 2014

ADEVARUL

Cum şi-a bătut joc PSD de românii din diaspora. Varianta Geoană-Vanghelie

Excluderile lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană din PSD scot la iveală amănunte cinice din viaţa de partid. Spre exemplu, modul în care premierul şi vicepremierul pur şi simplu îşi băteau joc de votul românilor din străinătate. Marian Vanghelie a vorbit primul despre faptul că refuzul Guvernului de a deschide noi secţii de vot în diaspora a fost, de fapt, un plan bine creionat la partid. "Directorul de campanie, Liviu Dragnea, s-a opus să se deschidă noi secţii de vot în străinătate. Trebuia să mai facă câteva sute de secţii şi nu mai ieşea lumea pe stradă", a spus Marian Vanghelie la Adevărul Live. "Domnul Corlăţean şi domnul Ponta au făcut următoarea şmecherie: au păstrat numărul global de secţii de vot din străinătate, dar le-au modificat, dând mai puţine secţii în marile comunităţi româneşti şi dând mai multe acolo unde sunt mai puţini oameni. Aceste informaţii au venit în avalanşă, după 16 noiembrie şi sunt absolut convins că acest plan a fost un act deliberat", a afirmat Geoană.

Scrisoarea deschisă a lui Ion Iliescu către PSD: Plătim acum preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Am devenit un partid-spectacol

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a publicat pe blogul personal o scrisoare deschisă adresată membrilor şi simpatizanţilor PSD. Iliescu susţine că refuză să primească lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD, şi îl conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. "Plătim acum preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproşa PSD. Ea este firească, până la urmă, ţinând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproşăm este obsesia noastră de a fi acceptaţi de cei de "dreapta", care nu ne vor accepta niciodată, pentru ca suntem adversarii lor fireşti. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile şi principiile stângii. Şi, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanţi decât dreapta."

Sebastian Ghiţă, despre diaspora: "Habar nu am avut că oamenii ăia sunt interesaţi de România şi că vor să voteze"

Sebastian Ghiţă, care şi-a anunţat vineri demisia din PSD, a declarat, în cadrul unei intervenţii la Realitatea TV, că dezastrul votului în diasporă, în turul I şi al II-lea al alegerilor prezidenţiale, nu a fost cauzat intenţionat. "Nu am fost răi, am fost fraieri, habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi că vor să voteze", a afirmat, vineri seară, Ghiţă. În ceea ce priveşte votul din diaspora, unde oamenii au stat la coadă ore întregi ca să poată vota, Ghiţă a spus că nesuplimentarea secţiilor de votare nu a fost rea-voinţă şi că legea nu permitea să schimbe numărul de secţii între tururile de scrutin. "Dragnea nu a avut atribuţii în organizarea votului din străinătate. Chestiunea asta trebuie tratată corect, legea spune clar că nu ai voie să schimbi numărul de secţii de votare între cele două tururi de scrutin. Ştiu că e la modă să se spună că am fi putut face mult mai mult, însă, din păcate, partidele, instituţiile nu ar fi putut să le facă. Să ştiţi că aşa a fost şi la referendum, şi la alte alegeri, de fiecare dată s-a stat la coadă", a declarat Sebastian Ghiţă la Realitatea TV, vineri seara.

Război pe piaţa asigurărilor: firmele vor să scumpească RCA, şoferii ameninţă cu acţiuni de stradă, ASF nu aprobă tarifele

Tarifele RCA sunt doar notificate către ASF, şi nu aprobate de instituţie, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care spune că piaţa de profil se află într-un "dezechilibru" din cauză că asigurătorii plătesc, în medie, 117 lei la 100 lei încasaţi din prime subscrise. "În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a preţurilor, poate să însemne şi reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat", a declarat Negriţoiu într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Rata daunei combinate se calculează ca raport între cheltuieli şi daune şi prime subscrise. ASSAI a anunţat, marti, că organizează un miting de protest în data de 2 decembrie, invocând comportamentul protecţionist pe care ASF îl are faţă de companiile de asigurari. Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

Surse: S-au făcut jocurile pe dreapta. Teodor Atanasiu va fi noul preşedinte al PNL

Teodor Atanasiu îi va urma lui Klaus Iohannis în fruntea marelui PNL, potrivit unor surse din partid. Atanasiu le-a luat faţa lui Ludovic Orban, Dan Motreanu şi Alinei Gorghiu, ceilalţi lideri ai liberalilor care râvneau la copreşedinţia marelui partid de dreapta. Atanasiu are un trecut tumultuos, presărat cu scandaluri, trădări şi fapte cu iz penal. Teodor Atanasiu este omul care a orchestrat toate mişcările de trupe din partid după retragerea lui Crin Antonescu. Iniţial, Atansiu a dorit să-l împingă spre şefie pe Dan Motreanu, vicepreşedinte al PNL, un personaj retras, dar agreat de Klaus Iohannis şi de o bună parte a liberalilor. "Dan Motreanu are o relaţie bună cu toată lumea în partid. Nu s-a implicat în scandaluri, e prieten cu Iohannis. Vă spun, era cea mai bună soluţie", a spus pentru "Adevărul" un parlamentar liberal. Însă Motreanu a refuzat, iar Atanasiu a început să tragă sforile pentru el însuşi.

Cum au fost afectate firmele britanice de sancţiunile economice impuse Rusiei

Efectele sancţiunilor economice impuse de Occident Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina, s-au răsfrânt şi asupra unor companii din Marea Britanie. O analiză BBC arată cât de mult ar putea suferi economia Regatului, dacă liderii occidentali decid să înăsprească măsurile punitive la adresa Moscovei. SMD este o companie britanică specializată în realizarea unor roboţi sofisticaţi, capabili să opereze la adâncimi de zeci de kilometri, în cadrul proiectelor de explorare a petrolului. Ca multe alte firme din lume, SMD îşi obţine o cotă importantă din profit pe baza exporturilor realizate. Cea de-a cincea piaţă de desfacere pentru companie o reprezintă Rusia, însă în urma sancţiunilor impuse de Occident, niciun robot produs de firmă nu a mai fost livrat către Moscova. Andrew Hodgson, directorul executiv al SMD, spune că firma sa are de suferit mult în actualul context, mai ales că un contract important se obţine la un interval de trei sau patru ani.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: Redevenţele nu se vor schimba în 2015

Sistemul actual de redevenţe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat Agerpres. Noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu specialişti în domeniu, după ce au fost solicitate informaţii şi cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, şi a fost discutat cu Fondul Monetar Internaţional, a precizat oficialul MFP. În acest moment, există pregătit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi încep consultările cu companiile din domeniu. Ioana Petrescu mai spune că s-a dorit să existe suficient timp pentru consultări cu companiile, mediul de afaceri, societatea civilă, pentru dezbateri în Parlament, astfel încât să existe predictibilitate fiscală. Intenţia autorităţilor este ca acest nou mod de taxare să fie aplicat pentru o perioadă de 10-15 ani.

Miza redevenţelor

Miza este una uriaşă, în joc fiind minim un miliard de euro anual, pe care statul îi poate încasa începând cu 2015, sau la care poate renunţa în favoarea companiilor din domeniu, cum a făcut în ultimii zece ani. Practica, la nivel naţional şi internaţional, arată că taxarea profitului (indiferent de cât de mare este, teoretic, taxa) este perdantă, companiile preferând să plătească milioane şi chiar zeci de milioane de euro sau dolari unor avocaţi sau experţi financiari pentru a face ca profitul de sute de milioane şi de miliarde de euro ori dolari să se evapore în acte, suma taxată fiind minoră în raport cu profitul real al companiei. La ora actuală, există două mari abordări la nivel mondial, atât în teorie, cât şi în practică, ambele considerate a fi mai avantajoase decât taxarea unui profit greu de evaluat în realitate. Împărţirea producţiei şi, o a doua abordare, şi mai radicală decât împărţirea producţiei, cea care porneşte tot de la faptul că statul este proprietarul de drept al resurselor minerale.

EVENIMENTUL ZILEI

Gândul lui Cristoiu: A venit momentul ca lui Ion Iliescu să-i spună să meargă să se culce nu numai liderii PSD, dar şi doctorii!

Ion Iliescu are 84 de ani. Joi, 27 noiembrie 2014, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a proţăpit în prezidiu de-a dreapta lui Victor Ponta şi a început să dea indicaţii ca pe vremea cînd era prim secretar PCR la Iaşi. Mulţi dintre cei din sală îi pot fi fii sau chiar nepoţi. Asta ar fi una din explicaţiile faptului că nimeni nu-i spune lui Ion Iliescu să-i lase şi pe alţii să conducă Partidul acesta, să nu-i mai bată la cap cu indicaţiile sale, să nu mai considere PSD un fel de proprietate a sa pe viaţă. Sebastian Ghiţă a avut curaj să-i spună să-i lase şi pe alţii să conducă PSD. A înţeles Ion Iliescu că obsesia lui de a se considera un fel de Aiatolah al PSD e nu numai o eroare politică, e şi un atentat la bunele moravuri? Fireşte că nu. Vineri, Ion Iliescu a trimis PSD o Scrisoare deschisă despre situaţia din partid şi despre ce indică el să se facă .După Ion Iliescu PSD a pierdut a treia oară alegerile prezidenţiale, pentru că n-a ştiu să spună apăsat că el, PSD, a făcut Revoluţia din decembrie 1989! A venit momentul ca lui Ion Iliescu să-i spună să meargă să se culce nu numai liderii PSD; dar şi doctorii!

DEMISIE SPECTACULOASĂ. Ghiţă nu se mai întoarce în PSD până când nu pleacă Ion Iliescu

Un apropiat al liderului PSD Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, a anunţat că pleacă din formaţiunea social-democrată şi nu va reveni "cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate". "Sunt un om tânăr, mi-am construit cariera ca antreprenor, mi-am câştigat o poziţie respectată în societatea românească şi nu cred că eu trebuie să-mi însuşesc valorile reprezentate de Ion Iliescu", se arată în demisia deputatului PSD, care afirmă că Victor Ponta este "un altfel de lider". "Îmi doresc ca Ponta să aibă puterea şi mintea să reformeze acest partid!", a mai spus Ghiţă. Demisia sa a fost anticipată de Victor Ponta care, într-un interviu pentru DC News, a afirmat că: "A greşit! Cred că Sebastian Ghiţă trebuie să înţeleagă că o organizaţie merge după anumite reguli, nu doar după regula singulară a lupului singuratic".

Dragnea: "Vanghelie vrea să transforme PSD într-un partid de vagabonzi"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la România TV, că Mircea Geoană şi Marian Vanghelie fac parte dintr-o "frăţie mafiotă" împreună cu Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu ce au încercat să impună oameni cu probleme din punctul de vedere al justiţiei în funcţii cheie ale statului. Întrebat în cadrul unei emisiuni de la România TV dacă se teme de acţiunile viitoare ale lui Marian Vanghelie, Liviu Dragnea a răspuns: "Nimeni din partid nu se teme de Marian Vanghelie. El a încercat să facă din acest partid un partid de vagabonzi. Nu merge (...) L-am auzit pe el şi pe Mircea Geoană vorbind despre nu stiu ce frăţie. Mircea Geoană este în continuare captivul unei frăţii mafiote care-i mai cuprinde pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu. Este frăţia mafiotă din cauza căreia am plecat de la Ministerul de Interne".

Cătălin Voicu şi "Reţeaua generalilor" care au căpuşat Electrica

Un dosar de corupţie la una din cele mai controversate companii de stat, Electrica SA, dezvăluie modul în care să face trafic de influenţă la cel mai înalt nivel. O firmă aparent modestă din Târgu-Jiu, Tech Safety, a primit contracte de la companii de stat sau autorităţi locale. Martorii au explicat că în spatele ei sunt de fapt alte persoane. Potrivit DNA, creierul afacerii ar fi fostul parlamentar Cătălin Voicu (PSD). Mai mulţi directori din cadrul Electrica au denunţat la DNA cum foşti generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania de stat pentru a da contracte unor firme apropiate. Detalii inedite apar în cel de-al doilea dosar în care fostul senator Cătălin Voicu (PSD) a fost trimis în judecată, în urmă cu o lună, pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor. "Evenimentul Zilei" publică cele mai interesante declaraţii. Ancheta DNA este despre achiziţiile supraevaluate, făcute de companiile din subordinea Electrica, iar prejudiciul este de 1.391.339 de euro.

JURNALUL NATIONAL

DEZVĂLUIRI din şedinţa PSD: Marian Vanghelie s-a umilit să nu fie dat afară din partid

Conform unor surse din PSD, citate de stiripesurse.ro, motivul real care a dus la excluderea lui Marian Vanghelie este reprezentat de faptul că Vanghelie pregatea debarcarea de la şefia partidului a lui Victor Ponta. Discuţia a fost deschisă de Victor Ponta care a povestit că s-a întâlnit şi a discutat cu Marian Vanghelie de mai multe ori decât cu orice alt lider al partidului, şi că nu se mai poate continua cu el. Vanghelie a făcut se pare tot ce i-a fost la îndemână să prevină excluderea din partid, cei prezenţi relatând stiripesurse.ro că timp de trei sferturi de oră s-a rugat să nu fie dat afară. "N-am văzut în viaţa mea un om să se umilească mai mult ca Vanghelie. 45 de minute a spus 'Domn'e, vă rog eu, domn'e, dar de ce ma daţi afară? Domn'e, dar vă rog eu, domn'e, dar eu am muncit 25 de ani... Daca i s-ar fi zis să stea în genunchi, stătea în genunchi", au mai spus sursele din PSD.

PONTA, dispus să demisioneze: Dacă Iohannis numeşte un premier din coaliţie, îmi depun mandatul

Victor Ponta a declarat pentru dcnews.ro că ar putea renunţa la mandatul de prim-ministru dacă va primi asigurări din partea preşedintelui ales, Klaus Iohannis, că nu se va încerca modificarea actualei majorităţi parlamentare şi că va fi numit un premier din rândul acestei majorităţi. "Eu mi-am asumat eşecul, pentru că nu mi se pare normal să dau vina pe alţii. Decizia a fost să ducem mai departe guvernarea.(...) Dacă domnul preşedinte Iohannis spune că numim un premier din actuala coaliţie guvernamentală. Îmi depun mandatul dacă preşedintele ţării ar pune un prim-ministru din coaliţie. Trebuie să mergem şi să continuăm guvernarea. Guvernul şi majoritatea cu care mă voi duce este PSD-PC-UNPR- PC, iar cei de la UDMR au spus că vor vota bugetul şi nou guvern. Daca ar exista o idee clara a unei majorităţi, am putea continua si cu un alt prim-ministru. Daca as avea garanţia acestui lucru, as face-o. Putem continua cu aceeaşi majoritate, cu un alt premier. Continuarea guvernării nu este legată de persoana mea", a declarat Victor Ponta.

Băncile din UE vor avea termen până în 2020 să-şi majoreze capitalul tampon

Cele 7.000 de bănci din UE trebuie să deţină până în 2020 un nou capital tampon din obligaţiuni care pot fi folosite pentru a se evita ca plătitorii de taxe să salveze băncile care se confruntă cu probleme financiare, a anunţat luni Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters. EBA a publicat un proiect de reglementări ce vizează cerinţele minime pentru fondurile proprii şi datoriile eligibile (MREL) pe care toate băncile din cele 28 de state ale UE trebuie să le deţină, conform noilor reglementări. Astfel, băncile vor avea un capital tampon alături de sume provenite de instrumente financiare sau obligaţiuni care să poată fi folosite în cazul falimentului unei bănci. Noile autorităţi de supervizare din UE vor determina până în 2016 nivelul fondurilor proprii şi al datoriilor eligibile pe care trebuie să le deţină fiecare bancă. Apoi băncile vor avea la dispoziţie patru ani pentru a implementa reglementările.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb