• ADEVĂRUL
• Clanurile din universităţi: unele tăiate, altele lasate
Noua lege a educaţiei interzice ca rudele şi afinii de până la gradul doi să mai ocupe funcţii în universităţi, dar uită de soţ şi soţie. Tatăl cu fiul sau fiica, socrul cu nora sau ginerele, nepoţii cu bunicii, fraţii şi cumnaţii sunt perechi incompatibile cu funcţiile de şefi în facultăţile viitorului.
• Fitilul revoluţiei, dictator în familie
Edith Tökés, soţia pastorului reformat László Tökés, cel de la care a pornit Revoluţia din Timişoara în 1989, a intentat proces de divorţ. Soţii Tökés sunt căsătoriţi din 1985 şi au împreună trei copii. Cei doi "nu mai trăiesc ca soţ şi soţie de aproape 20 de ani", susţine avocatul lui Edith Tökés. László Tökés (58 de ani), fostul episcop reformat de Piatra Craiului, în prezent europarlamentar şi preot la Biserica Reformată Olosig din Oradea, este acuzat de soţie de infidelitate. Edith Tökés a înaintat cerere de divorţ la Judecătoria Oradea, termenul fiind 12 mai.
• Cazul Voicu: Ponta îi dă lecţii lui Geoană
Liderul PSD, Victor Ponta, l-a atenţionat pe Mircea Geoană să protejeze partidul şi Senatul în dosarul senatorului Voicu, "indiferent de considerentele personale". Nu se pune problema reluării votului în Senat în cazul lui Cătălin Voicu, a spus şeful social-democraţilor.Victor Ponta a recurs la o declaraţie publică pentru a-i atrage atenţia predecesorului său la şefia PSD cu privire la ce ar trebui să facă în cazul lui Cătălin Voicu.
• Atentate cecene în Rusia: de ce acum?
Eşecul politicilor lui Medvedev şi Putin în Caucazul de Nord a îngroşat rândurile islamiştilor. Loviturile teroriste de ieri din staţiile de metrou Liubianka şi Park Kulturi, soldate cu moartea a 38 de persoane şi rănirea altor 68, au readus groaza în rândul moscoviţilor.Atacul poate fi considerat o înfrângere pentru strategia Kremlinului de neutralizare a insurgenţei islamiste în Caucazul de Nord. În cazul în care se adevereşte că o grupare cecenă a fost în spatele atentatelor teroriste, "deranjul" va fi şi mai mare pentru preşedintele Dmitri Medvedev care a ridicat starea de urgenţă în Cecenia în aprilie anul trecut.
• Problema Italiei cu justiţia
Electoratul n-a avut mari aşteptări de la alegerile regionale din Peninsulă. FP România publică o analiză a legăturilor mafiote care ţin ostatic statul italian şi îndepărtează publicul de politică. Crima organizată din Italia beneficiază şi de lupta dintre politicieni şi magistraţi, care slăbeşte sistemul juridic şi reduce încrederea oamenilor în instituţii.
• Mihai Ghimpu: "Dacă cetăţenii vor dori Unirea, nu îi va opri nimeni
Preşedintele Ghimpu spune că în lumea de astăzi cea mai puternică armă este voinţa oamenilor. Lider al Partidului Liberal, formaţiune extraparlamentară până la alegerile din aprilie 2009, Mihai Ghimpu, 58 de ani, a ajuns în doar câteva luni pe cea mai înaltă treaptă a puterii din Republica Moldova. La sfârşitul lui august era ales preşedinte al Parlamentului, iar pe 11 septembrie, în urma demisiei lui Vladimir Voronin, devine preşedinte interimar al ţării.
• Măsură interbelică pentru evitarea falimentului
Consultanţii fiscali spun că 90% din procedurile de insolvenţă se încheie cu falimentul afacerii. Concordatul preventiv, procedură aplicată în timpul crizei economice dintre 1929-1938, poate salva din nou afacerile în dificultate. O soluţie de back-up este şi mandatul ad-hoc. Două proceduri reintrate din acest an în legislaţia română permit antreprenorilor să-şi reeşaloneze datoriile şi să evite intrarea în insolvenţă.
• CURENTUL
• Mircea Geoană - intermediarul penalilor
Mircea Geoană a încercat cu disperare să-şi dezlipească imaginea de caracatiţa corupţiei care a căpătat tentacule nebănuite în timpul mandatului său la şefia PSD. Eforturile sale sunt însă zadarnice. Şeful Senatului, Mircea Geoană, a intermediat în 2006, cånd era preşedintele social-democraţilor, o întålnire între vicepreşedintele PSD Dolj, Maria Schutz, cercetată penal în momentul respectiv, şi senatorul Cătălin Voicu.
• Variante de Tia Şerbănescu
Europarlamentarii români s-au clasat pe ultimul loc în PE la capitolul prezenţă şi vot. Acuma, sigur, depinde şi cum priveşti lucrurile: dacă te uiţi de jos în sus, rezultă că suntem pe primul loc în PE, nu contează la ce. Totul e să ai o gândire pozitivă. Bine de europarlamentari! Pe criza asta, măcar au de unde lipsi pe un salariu de 6.000 de euro lunar. În ţară, pentru asemenea sumă trebuie să chiuleşti de la trei-patru joburi de vârf.
• Pedelistul Costică Canacheu - un candidat perfect pentru ANI şi procurori
Preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor ar putea să intre în atenţia procurorilor pentru fals în declaraţii şi a ANI pentru nedeclararea veniturilor. Costică Canacheu a "uitat" să spună că a primit de la firma la care este acţionar anumite sume de bani pe care anterior el le împrumutase societăţii. Conform legii, sumele de bani trebuiau să fie trecute în declaraţia de avere atât la capitolul "împrumuturi acordate", cât şi la capitolul care tratează banii care au intrat în conturile unui demitar.
• Şantajistul Bogdan Chirieac - la şuetă cu ministrul Sebastian Vlădescu
Dan Badea prezintă pe blogul său imagini de la o întålnire mai specială, de såmbătă seara, dintre şantajistul Bogdan Chirieac şi ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Sebastian Vlădescu s-a întålnit sambătă seara, 27 martie, pe terasa Ambiance Caffe din Dorobanţi, cu şantajistul Bogdan Chireac - zis şi < Sunt Pielea Pu...i >. Cei doi au avut o discuţie destul de relaxată, condimentată şi de intervenţiile junei însoţitoare a fostului jurnalist de la < Adevărul > şi < Gåndul >.
• Abateri de milioane de lei la Institutul "Victor Babeş", sub conducerea prietenului lui Oprescu
Curtea de Conturi ne dezvăluie pe ce s-au tocat în 2008 banii României. Clădiri şi terenuri proprietatea statului care nu au fost înregistrate în patrimoniu, avansuri acordate fără existenţa devizului de lucrări, contracte de 166.000 euro acordate prin încredinţare directă sau bunuri casate fără a avea la bază documente legal întocmite sunt cåteva dintre abaterile constatate de Curtea de Conturi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Dr. Victor Babeş" sub conducerea acad. prof. dr. Laurenţiu Mircea Popescu.
• CURIERUL NAŢIONAL
• BNR se teme de banii care intră în ţară
Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric.Măsura va stimula scăderea mai rapidă a dobânzilor la credite şi va tempera presiunile de apreciere a leului.Dragoş Cabat: Banca centrală se teme de banii care intră în ţară în urma acordurilor semnate.Menţine ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.Banca centrală a reiterat că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
• Ford a dat în judecată statul pentru greşelile făcute de Daewoo
• Reprezentanţii companiei americane cer restituirea a 3,5 mil. euro, plătiţi ca taxe vamale definitive în 2007. Piesele importate din Coreea erau doar asamblate la Craiova şi exportate în Rusia. Fosta conducere a Daewoo putea să ceară restituirea sumei, dar n-a făcut-o.
• Şomajul aleargă prea repede pentru sănătatea economiei
Chiar dacă rămâne sub media europeană, şomajul din România este îngrijorător prin rata de creştere lunară. Astfel, dacă în UE şi SUA şomajul a rămas constant în ultimele luni, în România numărul şomerilor a crescut de la o lună la alta..
Şomajul rămâne în general ""în urma"" creşterii economice, acest fenomen fiind înregistrat deja în multe ţări. Diferenţa dintre acestea şi România o constituie însă existenţa mai multor industrii dezvoltate, capabile să absoarbă forţa de muncă odată ce relansarea economică a început, ceea ce nu este cazul în România.
• Taxarea băncilor mari devine din ce în ce mai atractivă
Instituţiile financiare vor trebui să suporte costurile generate de pierderi, nu contribuabilii. Guvernele europene şi cel din Statele Unite sunt din ce în ce mai atrase de taxarea marilor bănci pentru a acoperi costurile unor viitoare ajutoare în cazul în care o instituţie financiare se va confrunta cu dificultăţi, scrie Wall Street Journal. Acesta consideră că astfel ajutoarele nu vor mai fi acordate din banii contribuabililor, aşa cum s-a întâmplat în crizele bancare de până acum.
• Criza nu a fost atât de rea cu retailerii români în 2009, deşi valoarea pieţei a scăzut
Cumpărătorii au fost mai atraşi de retailerii mari, care au venit cu oferte mai atractive.
Favorizaţi de climatul economic, comercianţii de produse alimentare au reuşit să-şi majoreze cotele de piaţă. Retailul românesc a scăzut în valoare anul trecut, cu 10,4% faţă de 2008 la un nivel de 195,4 miliarde de lei (46,2 miliarde euro), însă efectele produse de criză vor conta mai mult pentru retailerii moderni.
• AOAR: Cererea E.On de majorare a preţului gazelor este indecentă
Cristian Pârvan: Dacă aceste companii din energie nu pot realiza profit decât prin creşteri nejustificate de preţuri, ar trebui să intre în faliment. ANRE şi Consiliul Concurenţei ar trebui să verifice comportamentul în afaceri al acestor companii. "Pierderile sunt de fapt înregistrate în Ungaria, dar sunt compensate cu profiturile din România".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Procurorii lui Gorbunov albiţi pe filiera "Voicu"
Tandemul Cătălin Voicu - generalul Dumitru Iliescu are legături apropiate cu justiţia pătată din Craiova, care l-a eliberat pe interlopul Serghei Gorbunov.
Conexiunile pe care senatorul Cătălin Voicu şi mentorul său, fostul general SPP Dumitru Iliescu, le-au avut în interiorul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au avut un rol important în albirea magistraţilor de la Dolj, după scandalul iscat de cazul "Grobunov".
• Războiul Funeriu - profesori intră în prelungiri
Oamenii preşedintelui spun că se vor gândi, totuşi, la propunerea de a prelungi dezbaterea publică. Până acum nu s-a făcut nicio schimbare în sistemul de educaţie, ci doar cârpirea acestuia", spunea hotărât, ieri-dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei naţionale de la Camera Deputaţilor. Şeful statului şi-a extins apoi critica şi asupra sistemului de sănătate, ale cărui probleme ar fi generate tot de lipsa de calitate din educaţie.
• Soluţii pentru a opri falimentul în sănătate
Creşterea numărului de contribuabili la asigurările de sănătate, coplata şi informatizarea sunt propuneri pentru salvarea de la colaps.Sistemul public de asigurări de sănătate ar trebui modificat serios pentru a nu intra în colaps la jumătate acestui an. Dacă nu se iau măsuri, din iunie nu vor mai fi bani pentru medicamente compensate, iar serviciile către medici nu vor mai putea fi plătite.
• Antonescu şi Orban îşi dispută puterea în filiale
După închiderea competiţiei de la Congres, cei doi lideri liberali încearcă, fiecare, să câştige influenţă la alegerile din organizaţii.Alegerile pentru preşedinţia PNL s-au încheiat cu victoria lui Crin Antonescu, dar competiţia pentru selectarea celor care vor sta la masa deciziilor în partid este în plină desfăşurare. În următoarele luni "se pun la bătaie" 26 de locuri dintre cele 60 din Consiliul Naţional Executiv (CNEx), organism care supervizează activitatea organizaţiilor locale sau validează candidaţii la alegerile parlamentare şi europarlamentare.
• Boc trage de Baconschi "să se bată" cu Piedone
PDL are probleme în găsirea unui candidat pentru colegiul de deputat eliberat în sectorul 4 din Capitală. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, este de câteva zile în discuţii de tatonare cu Emil Boc pentru a se înscrie în PDL şi a-şi asuma candidatura în colegiul de deputat din sectorul 4, la alegerile din 25 aprilie. Interesat, potrivit unor surse din partid, să intre în PDL, Baconschi este totuşi rezervat în a se arunca într-o competiţie în sectorul în care primarul Cristian Popescu Piedone este "zeu".
• FINANCIARUL
• Criza s-ar putea prelungi cu doi ani fără măsuri de relansare
Industriaşii au susţinut ieri că România riscă să rămână în criză încă unu-doi ani dacă nu se iau măsuri de relansare economică. În acest sens, mediul de afaceri propune susţinerea investiţiilor cu efect multiplicator şi achitarea restanţelor. Pentru perioada imediat următoare, managerii firmelor anticipează că sectorul construcţiilor va continua să scadă.
• Evaziunea fiscală pe piaţa florilor ajunge până la 160 mil. euro anual
Sub paravanul unei legi vechi, doar 20% din vânzări sunt fiscalizate. Criza financiară a ofilit însă afacerile florarilor, reducând dramatic volumul acestora. Criza financiară a afectat serios piaţa autohtonă a florilor, nivelul vânzărilor coborând aproape cu 50% comparativ cu cel înregistrat anul trecut şi cu peste 400% faţă de nivelul din 2007.
• Optimism: brokerii cred că Fondul Proprietatea ar putea fi listat până în toamnă
Discursul reprezentanţilor Templeton de săptămâna trecută le-a dat speranţe şi intermediarilor locali. După ani de tergiversări, pe parcursul cărora brokerii şi investitorii şi-au pierdut speranţele că Fondul Proprietatea va mai fi listat, aceştia au devenit optimişti că 2010 ar putea fi anul mult aşteptat, întrucât, spun ei, listarea a devenit doar o chestiune de timp şi de procedură, şi nu una de voinţă politică aşa cum a fost până acum.
• GÂNDUL
• Harta salariilor din România, pe judeţe. Cine a luat mai mulţi bani şi unde se mai angajează
Angajaţii din 15 judeţe, inclusiv Bucureşti, au avut parte de creşteri salariale de până la 111 lei în ultima lună a anului trecut, faţă de decembrie 2008. Angajatul român din statisticile oficiale s-a bucurat de bani mai mulţi în plină recesiune. La sfârşitul anului trecut, angajaţii din 15 judeţe, inclusiv Bucureşti, au avut parte de creşteri salariale de până la 111 lei, în timp ce, în restul ţării, veniturile salariaţilor la stat şi la privat au scăzut cu sume cuprinse între 1 leu şi 181 de lei.
• Băsescu: Rata de rateu în diagnostic ajunge la 40% în sănătate; e un efect al sistemului de educaţie În România, unui om care suferă de o boală "i se prescrie reţetă pentru o altă boală", un om "care nu trebuie operat este operat", iar rata de rateu în diagnostic este de 40%, a spus luni preşedintele Traian Băsescu, în timpul dezbaterii privind noua lege a educaţiei. A fost imediat contrazis de experţii Comisiei Prezidenţiale pentru Sănătate, pe care a chemat-o în sprijinul afirmaţiilor sale. A revenit apoi şi a precizat că "regretă neclarităţile rezultate în urma discursului".
- Românii ar vota, în majoritate, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă sau pentru retragerea cetăţeniei romilor infractori şi a cetăţenilor care cer autonomia ţinutului secuiesc, relevă un studiu al Asociaţiei ProDemocraţia (APD). 68% dintre respondenţi vor referendum pentru retragerea cetăţeniei romilor infractori.
• Vladimir Putin: Sunt sigur că serviciile de poliţie şi justiţie vor face totul pentru găsirea şi pedepsirea criminalilor.Preşedintele Dmitri Medvedev promite să continue politica de represiune a terorismului în Rusia, iar reprezentantul rus la NATO a spus că "trebuie eradicate cuiburile teroriştilor care s-au răspândit ca metastaza".Vladimir Putin, aflat într-o vizită la Krasnoiarsk, în Siberia, a promis că "teroriştii vor fi nimiciţi". "Sunt sigur că serviciile de poliţie şi justiţie vor face totul pentru găsirea şi pedepsirea criminalilor".
• JURNALUL NAŢIONAL
• Turnuleţe libere de taxe în oraşul lui Brâncuşi
Un turist venit să vadă Poarta Sărutului sau Masa Tăcerii poate "vizita", fără prea mari dificultăţi de orientare, şi cartierul romilor, aflat la 5 minute distanţă de mers pe jos. Şi, brusc, măreţia sculpturii din piatră este eclipsată de turnuleţele de prost-gust de pe palatele romilor. Şi, pentru că România a devenit deja ţara tuturor posibilităţilor, în cartierul Meteor, situat în zona 0 a municipiului, impozitul pe clădiri şi terenuri nu poate fi colectat.
• Dobânda BNR la minimul istoric
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea, începând de azi, a dobânzii cheie de la 7% la 6,5% şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii la 15%, pentru lei şi la 25% pentru valută. Deşi dobânda de referinţă a ajuns la un minimum istoric, decizia a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici. Aceştia au opinat că banca centrală va coborî dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.
• Aburelile mai rău fac! de Ilie Şerbănescu
O directivă a Comisiei Europene obligă ţările membre să introducă reglementări interne prin care, începând din iunie, să se limiteze la 1% comisioanele pe care băncile le percep în caz de rambursare anticipată a creditelor de consum acordate. Este expresia unei preocupări faţă de clienţii băncilor, care astfel vor fi protejaţi faţă de abuzurile pe care le practică unele bănci spre a forţa profituri pe seama clienţilor fără opţiune.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Marea bulă mobiliară din micul centru istoric
Ameţiţi de succesul pe care îl au cafenelele, proprietarii din vecinătate visează să se îmbogăţească rapid, cerând chirii de 4-5 ori peste preţul pieţei. Cafenelele din centrul istoric aduc profituri anuale estimate la 10 milioane de euro. Oricine merge seara în centrul vechi al Bucureştiului, mai ales la sfârşit de săptămână, vede că toate cafenelele sunt pline. Trebuie să fii norocos sau să faci rezervare din timp pentru a găsi o masă. Într-un oraş lovit de criză, o astfel de imagine îi atrage pe cei care vor să facă o investiţie, în căutarea unui profit rapid şi sigur.
• De ce se tem rectorii de noua lege a educaţiei
Atacat de sindicate şi rectori, ministrul Daniel Funeriu a primit ieri o mână de ajutor de la preşedintele Băsescu, care şi-a reafirmat public sprijinul pentru noul proiect de lege a educaţiei. Cu excepţia PC, opoziţia a refuzat să participe la dezbaterea de ieri.
Intrată în a doua săptămână de dezbatere publică, legea educaţiei i-a adus ministrului Funeriu mai mulţi contestatari decât a avut de înfruntat oricare alt ministru al Educaţiei.
• Directorul FMI primit cu restanţe în Parlament
Parlamentul aşteaptă astăzi prima vizită din ultimii 12 ani a unui director general al FMI. În loc de pâine şi sare, va fi întâmpinat cu două restanţe: Legea responsabilităţii fiscale şi Legea pensiilor. Unii analişti văd în venirea de astăzi a directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, o vizită de încurajare, prilej de a le adresa un mesaj românilor. Vizita lui Strauss-Kahn precede cu o lună misiunea de evaluare a FMI (de rezultatul căreia depinde acordarea celei de-a cincea tranşe - de 850 milioane euro)
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum încurajează BNR economia: cu tăieri de dobândă în paşi mici
Banca Naţională rămâne prudentă în reducerea dobânzii deşi economia nu reuşeşte să iasă din recesiune. BNR a avut nevoie de un an pentru a reduce dobânda cheie la leu cu 3,75 puncte procentuale, până la 6,5% pe an, un minim istoric.
• Vine stăpânul banilor în România. Stă doar 12 ore
Dominique Strauss-Kahn care conduce FMI din toamna anului 2007, se află astăzi pentru câteva ore la Bucureşti, fiind oaspetele BNR. Şeful FMI vine de la Varşovia să încurajeze guvernul să aplice în sfârşit reformele la care s-a angajat în schimbul celor 13 mld de euro din care deja am încasat trei sferturi.
• Ford mai vrea 2,6 milioane de euro de la statul român
Ford România solicită în instanţă restituirea a 3,5 mil.$ (2,6 mil euro), suma reprezentând plata sub formă de taxe vamale în intervalul nov. 2007 -nov. 2008 pentru importul de piese pentru fabrica de cutii de viteză.
• Marile companii de pe Bursă mizează pe revenire în bugete
Compania petrolieră OMV Petrom (SNP), transportatorul de energie Transelectrica (TEL) şi producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), trei dintre cele mai mari zece companii de pe Bursă, şi-au bugetat afaceri în creştere pentru acest an, mizând pe o revenire a economiei.