REVISTA PRESEI 30.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 martie 2012

ADEVARUL

Frunzăverde şi afacerea de un miliard de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu e chiar atât de străin, precum susţine, de privatizarea Moldomin SA. Răsunătoarea plecare a lui Sorin Frunzăverde din PDL poate avea mai multe explicaţii. Una dintre ele, coroborată cu declaraţiile privind "statul poliţienesc" prin care şi-a motivat demisia din PDL, poate fi cel mai recent scandal de corupţie care a zguduit Banatul. Arestarea vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, venit la Timişoara din Caraş-Severin, a atins cercul de influenţă al lui Sorin Frunzăverde. Concret, în dosarul în care judecătorul Cătălin Şerban a fost arestat, este interceptat şi omul de încredere al lui Frunzăverde, Marian Mihăilă. Acesta este fost ofiţer SIE şi actual preşedinte al Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, universitate al cărei rector este soţia lui Sorin Frunzăverde.

Opoziţia va propune, săptămâna viitoare, demiterea Robertei Anastase

Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, că Opoziţia va propune, săptămâna viitoare, schimbarea din funcţie pentru "abateri grave de la Regulament" a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, întrucât USL are acum majoritate parlamentară, notează Mediafax. Potrivit afirmaţiilor sale, constatarea existenţei majorităţii în ambele Camere ar face ca situaţia politică să se schimbe fundamental, astfel că parlamentarii USL ar putea propune în plen votul pentru demiterea Robertei Anastase.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu: Îl admir pe Steve Jobs

Revista "Forbes" organizează, la aniversarea a trei ani în România, un eveniment special, o întâlnire a liderilor de business, care propun noi conduite economice, din perspectiva propriilor reuşite de business din ultimii ani. Premierul Ungureanu, invitat la eveniment, va participa, alături de mai mulţi oameni de afaceri, la un "working dinner", animat de editorialiştii Forbes.

PDL se transformă. Va candida, în Hunedoara, sub numele USP

Organizaţiile judeţene din Hunedoara ale Partidului Democrat Liberal, ale Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi PNŢCD vor candida la alegerile locale sub denumire Uniunea Social Populară, o alianţă al cărei protocol de înfiinţare a fost semnat ieri. Actul de colaborare electorală a fost semnat de preşedinte PDL Hunedoara, Dorin Gligor, vicepreşedinte UNPR, Mircia Muntean, şi preşedintele PNŢCD Hunedoara, Florin Muţiu, notează Mediafax.

Fabrică de 2,1 milioane de euro deschisă la Prejmer

Symmetrica, unul dintre cei mai mari producători de pavele şi borduri a inaugurat fabrica situată în parcul industrial din Prejmer. Noua unitate de producţie din Prejmer are o capacitate de peste 1.500 mp de produse pe zi. Fabrica este amplasată pe un teren de 8.000 mp, suprafaţă pe care a fost construită o hală de producţie de 1.000 mp, alături de depozite de agregate, silozuri pentru ciment, un spaţiu de depozitare, spaţii administrative, precum şi un showroom.

Se anunţă căderea: UBS şi-a redus cu 18% ţinta de preţ pentru aur

UBS şi-a modificat ţinta de preţ pentru aur de la 2050 la 1680 de dolari pe uncie. Motivaţia reducerii prognozei pentru metalul preţios este dată în special de relansarea economiei SUA, care diminuează probabilitatea unor noi injecţii de dolari în pieţe, dar şi de întărirea dolarului american. UBS, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, şi-a revizuit în sens negativ perspectiva cu privire la evoluţia preţului aurului. Anterioara ţintă de preţ pe care analiştii UBS au dat-o pentru metalul preţios era de 2050 de dolari pe uncie. Prognoza a fost redusă însă la doar 1680 de dolari pe uncie, cu circa 18% sub vechiul nivel ţintă.

Grevă generală în Spania împotriva reformelor guvernului Rajoy

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, se confruntă, astăzi, cu prima grevă generală contra guvernului său, în funcţie de doar trei luni, acesta fiind sub presiune să accepte cererile de reformă din partea investitorilor şi a celorlalţi lideri europeni. Angajaţii uzinelor auto Volkswagen AG şi Renault SA au declanşat greva în timpul schimbului de noapte, şi 100% dintre mineri s-au alăturat protestului, se arată în comunicatul sindicatului Comisiones Obreras citat de Bloomberg. Cererea de energie electrică a scăzut cu 22% faţă de normă, se arată în informaţiile oferite de operatorul Red Electrica Corp SA.

Citi: riscurile cresc în ceea ce priveşte viitorul tulbure al Spaniei

După ce problema Greciei a fost, cât de cât, rezolvată în urma finalizării procesului de restructurare a datoriei sale iar zona euro încă se bucură de consecinţele benefice ale împrumuturilor ieftine ale Băncii Centrale Europene, atenţia lumii financiare se îndreaptă către situaţia precară a Spaniei. Doar weekendul trecut, Mario Monti, premierul Italiei şi un aliat fidel al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, a avertizat că Spania ameninţă să reaprindă criza datoriilor suverane. Avertismentul lui Monti a fost reluat într-o notă de cercetare publicată miercuri de Willem Buiter, economistul-şef al Citi, acesta declarând că "restructurarea datoriei suverane spaniole poate fi evitată, dar că acest lucru necesită reforme fiscale şi structurale mult mai radicale".

Fondul Proprietatea, subiect de dispută între acţionarii români şi cei londonezi

City of London Investment Management Limited (CLIM), unul dintre cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) cere acţionarilor Fondului să respingă demersurile care vizează denunţarea contractului prin care Franklin Templeton (FT) a preluat administrarea FP. Reacţia acestei companii este un răspuns la demersurile făcute de un alt acţionar al Fondului, care a cerut în instanţă invalidarea mandatului FT ca administrator al FP, susţinând că aceasta s-a făcut cu încălcarea unor proceduri legale.

CURENTUL

Dezertarea lui Frunzăverde la PNL - o operaţiune masonică sută la sută

Negocierile legate de trecerea lui Frunzăverde în tabăra liberală au fost conduse, conform declaraţiilor liderilor PNL, de către preşedintele filialei din Caraş-Severin, primarul oraşului Caransebeş, Marcel Vela. Potrivit listelor cu liderii zonali ai organizaţiilor masonice din România, publicate de ziarul Curentul în septembrie 2010, preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, este şeful regional al Lojei Oriens, în dreptul adresei sale de corespondenţă apărând chiar primăria Caransebeş. Vela este de altfel primul lider al PNL care a anunţat cu surle şi trâmbiţe candidatura lui Frunzăverde la şefia Consiliului Judeţean din partea USL, precizând totodată că fostul lider democrat-liberal va fi urmat de peste 40 de primari şi de parlamentarii PDL din judeţ.

Licitaţii cu documente false la primăria lui Falcă

Poliţiştii au ridicat ieri de la sediul Primăriei Arad o serie de documente referitoare la contracte încheiate de municipalitate cu firma timişoreană Confort Construct, patronată de Georgică Cornu, supranumit "regele asfaltului din Banat" şi apărut recent în atenţia presei ca "amantul" Marinei Almăşan. Potrivit DNA, vor fi ridicate documente legate de licitaţiile la care a participat Confort Construct şi de la Consiliul Judeţean Arad. Procurorii anticorupţie au precizat, printr-un comunicat, că nu este vorba despre percheziţii la cele două instituţii publice arădene, ci doar de ridicarea documentelor în chestiune, dosarul fiind în faza actelor premergătoare. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a confirmat că i s-au solicitat documentele şi că le-a pus la dispoziţia anchetatorilor.

Germania forţează crearea "Statelor Unite ale Europei"

Presa iberică scrie că Germania a invitat zece state europene pentru a forma aşa-numitul "Club de la Berlin", o organizaţie selectă care ar urma să cuprindă Polonia, Belgia, Italia, Olanda, Portugalia, Austria, Luxemburg, Spania, Danemarca, Franta. Zece ţări care alături Germania ar constitui cele mai "eurofile" state din UE, în viziunea Berlinului, ţări care ar trebui să pornească acest proiect. Un sistem satelitar care are în centru Germania în jurul căreia gravitează celelalte state europene dezvoltate. Semnalul "Clubului de la Berlin" nu a fost bine primit de către Danemarca, stat care deţine preşedinţia rotativă a UE şi nici de diplomaţia de la Paris, ambele state neparticipând la acest eveniment.

CURIERUL NATIONAL

Cum se amestecă statul şi privatul în Sănătate?

Noul proiect de lege a sănătăţii, care va fi pus în dezbatere publică la finele lunii iunie, oferă românilor posibilitatea de a alege între asigurări private şi de stat. Astfel, se va crea un sistem de asigurări competitiv între public şi privat, atât pentru pachetul de bază de servicii medicale, cât şi pentru cel complementar. În plus, medicii vor putea să desfăşoare activitate privată şi în spitalul de stat

Mesaj de la un profet al Apocalipsei financiare

Investitorul elveţian Marc Faber spune că trebuie să ne pregătim pentru scenariul unui colaps al sistemului financiar. Plasamentele în aur, acţiuni şi imobiliare ne pot aduce pierderi de 30-40%, dar ne dau asigurarea că nu vom pierde toţi banii. "Cred că următoarea criză va fi mult mai gravă". Situarea în această perioadă a indicelui S&P500 al Bursei de la New York în zona de 1.400 de puncte, nu departe de maximele istorice, după un avans consistent în ultimele luni, nu reprezintă un motiv de optimism pentru Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale şi autor al newsletter-ului "Gloom, Boom and Doom Report". El crede că această creştere a preţurilor acţiunilor este susţinută de tipărirea de bani de către băncile centrale, însă politica acestora va conduce, în cele din urmă, la un colaps al întregului sistem financiar.

Dinel (Staicu) Nuţu rămâne în arest

Cererea sa de eliberare din arest şi de încetare a procesului privind fraudarea Transgaz a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 2. Avocata sa invocase că autorităţile ungare l-au extrădat pe clientul său pentru pedeapsa deja anulată din dosarul BIR şi nu pentru a fi arestat într-un alt dosar

Raportul de dependenţă economică s-a înrăutăţit: fiecare 100 persoane ocupate în România susţin 136 persoane inactive sau în şomaj

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 15-64 ani în al patrulea trimestru din anul 2011 a fost de 57,9%, la o distanţă de 12,1 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. Rata şomajului a atins nivelul de 7,7%, în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. · Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 57,9%, fiind în scădere faţă de trimestrul anterior (cu 1,2 puncte procentuale) şi rămânând neschimbată faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent. · Rata şomajului BIM a fost de 7,7%, în creştere atât faţă de trimestrul anterior (7,2%), cât şi faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent, când a atins nivelul de 7,3%.

Isărescu: Reîntregirea salariilor va avea un impact limitat

Ţinta de deficit bugetar stabilită de autorităţi pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash şi 3% pe standarde europene. Reîntregirea salariilor ar putea duce la refacerea graduală a cererii interne şi va avea un impact limitat dacă ţinta bugetară convenită cu FMI va fi respectată, aşa cum au anunţat autorităţile, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Întrebat dacă majorarea salariilor ar trebui inclusă în categoria riscurilor electorale sau într-un proces de refacere graduală a cererii interne, Isărescu a afirmat că ar opta mai degrabă pentru a doua variantă, riscurile electorale fiind menţionate într-un registru mai larg.

Rata şomajului din Germania a scăzut la un nou minim istoric

Rata şomajului din Germania a scăzut în luna martie la 6,7%, un nou minim istoric după reunificare, fapt ce întăreşte speranţele legate de contribuţia consumului privat la creşterea economică din acest an. Între timp în alte state din zona euro, şomajul se află într-o continuă creştere, transmite Reuters. Astfel, numărul şomerilor din Germania a scăzut în luna martie cu 18.000, la 2,841 milioane, în timp ce media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica un declin cu 10.000 de persoane.

Cezar Preda: Legea electorală e criminală pentru România

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda, a declarat că actuala lege electorală este "criminală pentru România", el arătând că lumea interlopă a intrat în politică, iar beizadelele primesc cadou de la părinţi locuri de parlamentar, citează Mediafax. Deputatul PDL a spus că la nivelul comisiei a fost făcută o analiză a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc.

EVENIMENTUL ZILEI

Baronul Căncescu a jonglat două milioane de euro pentru propriul interes

Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, mai este cercetat de DNA pentru că a mascat vânzarea a 24 de licenţe radio în spatele unui SRL şi nu a plătit taxele la stat. ANAF a transmis DNA că prejudiciul cauzat statului de către firmele lui Căncescu este de 6 milioane lei, plus majorări şi penalităţi. Consiliul Judeţean Braşov a "investit" ile­gal mai bine de două milioane de euro într-un club privat (Societatea de Patinaj 1898), care a dat faliment între timp. Urmare a acestui prejudiciu, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, este cercetat de Direcţia Naţională Anti­co­rupţie (DNA) pentru abuz în serviciu şi delapidare. Procurorii DNA vor să afle care au fost motivele pentru care CJ Braşov a aprobat finanţarea ilegală a investiţiilor într-o clădire aflată în proprietatea unei asociaţii private.

Marile companii americane se înfruptă dintr-o Europă slăbită

Prognozele analiştilor cu privire la criza datoriilor din Europa nu sunt chiar optimiste, situaţia continuând să se deterioreze. Cu toate acestea, marile companii din Statele Unite au reuşit cumva să evite problemele legate de criza europeană. În al patrulea trimestru din 2011, veniturile din operaţiunile europene au crescut cu 11,4% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010 pentru un grup de 39 de companii americane incluse în indicele bursier S&P 500. Americanii au fost surprinşi de puterea de care a dat dovadă Europa, comentează Pravda. Veniturile din Europa ale producătorului de echipamente grele Caterpillar Inc, de exemplu, au crescut cu aproape o treime. Harley-Davidson a raportat o cotă de piaţă record în al patrulea trimestru. McDonald's a înregistrat în Europa venituri mai mari cu 9% faţă de anul precedent.

Geoană face jocurile în Senat

Transferul lui Sorin Frunzăverde la PNL schimbă în Senat raportul de forţe dintre Putere şi Opoziţie. Majoritatea este la mâna senatorului independent Mircea Geoană. Puterea pierde majoritatea, dar, paradoxal, aceasta nu este câştigată de Opoziţie. Odată cu Frunzăverde, la PNL se transferă şi singurul senator PDL de Caraş- Severin, Iosif Secăşean. Până la acest moment, balanţa înclina în favoarea Puterii. PDL, UNPR şi UDMR aveau în total 68 de senatori, în timp ce Opoziţia (PSD şi PNL) avea 65. Plus Mircea Geoană, senator independent. Din totalul de 134 de senatori, 68 însemna majoritatea, dar şi numărul necesar care ar trebui să se prezinte în sala de plen pentru ca o şedinţă să poată avea loc

Visul Gazprom: Oltchim şi Arpechim, la pachet

Gazprom e până acum singura companie interesată să cumpere şi Oltchim, şi Arpechim, pe care proprietarii negociază să le vândă aproape simultan. Cumpărătorul combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea va avea acces şi la camera de date a rafinăriei Arpechim din Piteşti, în caz că vrea să cumpere ambii procesatori, spun surse apropiate negocierilor. Oltchim va fi privatizat până la sfârşitul lui mai în timp ce Arpechim aparţine Petrom şi a fost închisă în urmă cu un an, însă cele două fabrici nu valorează aproape nimic una fără cealaltă. Reprezentanţii Petrom au confirmat disponibilitatea de-a vinde Arpechim. Potrivit surselor EvZ, Petrom încearcă să negocieze sincronizarea cât mai bună a procesului de vânzare pentru a obţine concesii în alte discuţii cu statul, cum ar fi condiţiile de mediu, însă "nu înseamnă că le va şi obţine", pentru că "este şi în interesul lor să vândă Arpechim".

Noile credite de consum

Regulile BNR au dus aproape la dispariţia acestor împrumuturi în euro. Ce variante avem acum dacă ne dorim să luăm banalul credit de consum, pentru care altădată eram fugăriţi de bănci cu oferte una mai atrăgătoare ca alta? Doar şapte bănci creditează deja după noile norme: BCR, ING, CEC Bank, RBS, Alpha Bank, Garanti Bank şi Emporiki. Marea majoritate a celorlalte aşteaptă încă avizul BNR. Din cele şapte, doar trei mai dau credite în euro, iar una şi în dolari. Ofertele în valută sunt însă net dezavantajoase. Au dobânzi mai mari, pot necesita girant, iar gradul de îndatorare maxim acceptat este mult mai mic decât în lei

JURNALUL NATIONAL

USL, 56% în intenţiile de vot la parlamentare. PDL, sub partidul lui Dan Diaconescu

USL ocupă primul loc cu 56% în intenţiile de vot la alegerile parlamentare, arată un sondaj realizat de CSCI în perioada 15-25 martie. Uniunea este urmată în intenţiile de vot de PP-DD cu 14%, PDL-13%, UDMR- 6%, PRM şi PNG cu câte 5%, UNPR - 3%, MV şi PNŢCD cu câte 1%, un alt partid- 2%. Din cei 35% de chestionaţi din eşantion, care nu au o opţiune, 21% sunt nehotărâţi, 10% nu votează, iar 4% nu ştiu/nu răspund. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.104 interviuri, iar eroarea tolerată este de 3%.

Cum ne tăiem SINGURI fondurile europene. Două decizii ale Guvernului sărăcesc România cu 4,2 MILIARDE de euro

Prima lovitură a fost dată de Ministerul de Finanţe, care a decis reducerea prefinanţării de la 30% la 10% din bugetul unui proiect. Astfel, accesul la proiecte POSDRU mai este permis doar firmelor sau ong-urilor care au câteva sute de mii de euro pe care să le blocheze în proiect doi-trei ani. A doua lovitură vine de la Ministerul Muncii, care, cu avizul Ministerului de Finanţe, pregăteşte tăierea salariilor tuturor celor implicaţi îm proiecte POSDRU. Conform unui proiect de Ordin de Ministru obţinut de Jurnalul Naţional, nu se vor reduce plafoanele salariale, dar se limitează procentul cheltuielilor salariale din totalul bugetului unui proiect la 49%.

"Indicatorul crizei" arată reintrarea în recesiune

Consumul de energie electrică, catalogat în 2009 de către preşedintele Traian Băsescu drept "indicatorul crizei", a scăzut de la începutul anului până acum 1,3- 1,4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Transelectrica. "De la începutul anului consumul a scăzut cu 1,3-1,4%, evoluţia este corelată cu situaţia economică", a declarat Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, aflat în cadrul companiei. "Sperăm ca până la finele anului să înregistrăm creştere", a mai adăugat el. Mai multe companii mari din industrie şi-au închis porţile sau au lucrat la limita de avarie în luma februarie, ca urmare a gerului şi a dificultăţilor de aprovizionare cu materii prime.

NATIONAL

Procurorii pun piedica partidelor politice

Procurorii DNA si DIICOT au aruncat clasa politica in aer, anchetele si arestarile impiedicand partidele sa se alinieze la startul bataliei electorale. In prag de alegeri, mizeria din interiorul partidelor politice a iesit la suprafata. In loc sa se vorbeasca despre candidaturi, strategii, sloganuri si alte teme specifice unei campanii electorale, zilnic se discuta despre luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu etc.

Boc si Oltean iau drumul Resitei

Dupa ce Vasile Blaga le-a batut obrazul, Emil Boc si Ioan Oltean vor evalua personal ce a mai ramas in PDL Caras Severin dupa dezertarea lui Sorin Frunzaverde. Presedintele si secretarul general ai PDL "sunt decisi" sa mearga la Caras Severin, pentru a vedea la fata locului care este situatia in filiala lasata de izbeliste de Frunzaverde, a precizat purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu. Acesta a sustinut si ca Boc si Oltean primesc informatii din zona, in vedere conturarii unei prime evaluari.

Falca: "Am fost contactat de liberali pentru o dreapta puternica!"

Secretarul executiv al PDL Gheorghe Falca a declarat, joi, la Antena 3, ca a fost "contactat pentru o dreapta puternica", mentionand ca liberalii cu care a vorbit i-au spus ca nu au incredere in PSD. Intrebat daca este de partea lui Boc sau de partea lui Blaga in PDL, Falca a spus ca nu face o astfel de impartire. Finul presedintelui a mentionat ca atat Boc, cat si Blaga, trebuie sa contribuie la succesul partidului.

Qatarul se opune oricarui atac impotriva Iranului

Premierul Qatarului, seicul Hamad ben Jassem Al-Thani, a declarat ca tara sa, care gazduieste Comandamentul central al fortelor ameriane in Golf, se opune oricarui atac militar impotriva Iranului, relateaza AFP. "Iranienii si americanii stiu ca Doha se opue oricarei actiuni militare impotriva Iranului", a declarat premierul intr-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera, care a difuzat fragmente miercuri. Seicul Al-Thani, care este totodata ministru de Externe, a anuntat ca tara sa nu va autoriza ca teritoriul sau sa fie utilizat in cadrul unui atac asupra Republicii islamice.

Banca reginei Elisabeta, acuzata de spalare de bani

Coutts , banca de lux care administreaza conturile reginei Elisabeta a Marii Britanii, a primit o amenda imensa, de 8,75 milioane de lire sterline, pentru spalare de bani. Potrivit publicatiei The Guardian, institutia financiara Coutts, divizie de private banking a Royal Bank of Scotland (RBS), a fost penalizata de Autoritatea pentru Servicii Financiare cu 8,75 milioane de lire sterline, cea mai mare amenda acordata vreodata unei banci britanice.

PUTEREA

Acuzaţii de fraude şi corupţie la OMV Petrom

OMV Petrom SA este acuzată de către unul dintre partenerii de afaceri, cu care a derulat contracte până la sfârşitul anului trecut, de faptul că efectuează licitaţii trucate, se află în conflicte de interese, practică mita şi îi discriminează pe participanţii la aceste licitaţii, toate pe fondul unei totale lipse de transparenţă din partea companiei. Acuzaţiile deosebit de grave vin din partea reprezentantului SC Addeco SRL, firmă specializată în studii de zăcământ pentru evaluarea resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare, care până în prezent a efectuat 159 de studii de fezabilitate şi 135 de rapoarte de expertiză pentru OMV Petrom, Romgaz, Rompetrol, Wintersall, Aurelian Oil&Gas, Romfor, fiind clasată în 2010 pe locul 1 în topul firmelor prahovene la categoria servicii - microîntreprinderi.

Transelectrica: Transfer la Finanţe sau la MADR

Transelectrica ar putea fi transferată de la Ministerul Economiei în subordinea Finanţelor sau a Ministerului Dezvoltării, însă decizia finală va fi luată de Guvern, a declarat directorul general adjunct al companiei, Corneliu Ene, în cadrul unei întâlniri cu investitorii. Oficialii Transelectrica au mai spus că această mutare nu va afecta activitatea companiei, însă ar fi fost mai bine să funcţioneze în continuare în subordinea Ministerului Economiei, care promovează strategia energetică a ţării. Ei au adăugat că termenul dat de Comisia Europeană pentru trecerea companiei în subordinea altei instituţii a fost martie 2012, deci a fost deja depăşit.

Andreia Cristiana Dascălu, numită în funcţia de vicepreşedinte al ANRP

Procurorul Andreia Cristiana Dascălu va ocupa funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi va avea rang de subsecretar de stat. Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a făcut această numire printr-o decizie publicată miercuri în Monitorul Oficial. Andreia Cristiana Dascălu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Actuala preşedintă a ANRP, Dorina Danielescu, fost procuror la Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), este tot din Ploieşti.

Chevron este amânată de Mediu

Chevron a câştigat o primă bătălie pentru demararea lucrărilor de extracţie a gazelor de şist, dar mai trebuie să treacă de o nucă tare - aprobările de mediu. Chiar dacă americanii se grăbesc să înceapă activitatea, ei trebuie să mai aştepte pentru că legislaţia naţională nu s-a mai întâlnit cu o astfel de problemă şi trebuie să se pună la punct. Pe de altă parte, nu există agreată în România o procedură de extracţie a gazelor de şist, ceea ce presupune că încă nu se ştie ce ar trebui să verifice Mediul.

ROMANIA LIBERA

DEZBATERE: Care a fost contribuţia evreilor la instaurarea comunismului în România? Răspund Neagu Djuvara, Radu Ioanid, Lucian Boia, Liviu Rotman, Marius Oprea, Stelian Tănase

Un articol apărut în pagina de cultură a "României libere" a stârnit puternice dezbateri pe forumul ediţiei online. Şi nu ca o consecinţă a subiectului prezentat - un dialog între Gabriel Liiceanu şi scriitorul evreu Amos Oz - ci datorită unei fraze inserate de autorul articolului: "în marea lor majoritate cei care au implementat comunismul în România au fost evrei", care a fost îndelung dezbătută de cititori. Ţinând cont şi de faptul că, potrivit unui sondaj, 20% din români cred că "evreii au sprijinit instaurarea comunismului", RL a decis să lanseze o dezbatere.

Monica Macovei: Parlamentarii români nu au fost de partea mea. Cătălin Ivan a votat pentru menţinerea conflictului de interese

Comisia pentru Control şi Buget din Parlamentul European a votat marţi descărcarea de gestiune pentru 28 de agenţii descentralizate ale UE, dar şi amânarea descărcării pentru trei dintre ele, după ce raportorul PE, Monica Macovei, a solicitat expres acest lucru invocând o serie de nereguli privind conflictul de interese, cheltuielile şi gestionarea resurselor umane. Într-un interviu acordat României libere, Monica Macovei explică totodată în ce fel este ameninţată transparenţa la nivelul instituţiilor europene, în ansamblu, dar şi cât de puţin a fost sprijinită în demersurile sale de către eurodeputaţii români din grupurile liberal şi socialist de la Parlamentul European.

Videanu: Frunzăverde poate fi partenerul nostru de dialog în interiorul PNL

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, joi, la B1TV, că deşi Sorin Frunzăverde a greşit plecând în PNL, el ar putea fi partenerul de dialog al PDL în interiorul formaţiunii liberale, în vederea construirii unei drepte în România, scrie realitatea.net. "Eu cred că Sorin a greşit pentru că el este un om politic foarte valoros, cu idei foarte pragmatice, dar va fi singular în PNL. Va fi singurul om în PNL care va încerca să construiască dreapta. Poate va fi partenerul nostru de dialog în interiorul PNL, pentru construirea dreptei în România, pentru că ştim cum gândeşte şi poate vom face o punte de legătură", a spus Videanu. Întrebat dacă el mai crede în formarea unei drepte puternice, care să aibă ca piloni PNL şi PDL, Videanu a răspuns afirmativ, precizând că are "unele îndoieli" în legătură Crin Antonescu, întrucât acesta "nu ştie ce vrea".

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, Banca Naţională: Noi nu suntem ca Fed. La noi e mai complicat şi scăderea dobânzii se transmite cu o oarecare întârziere

Relaxarea politicii monetare se va resimţi şi la dobânzile la credite, însă este întârziată de procesul de re­echilibrare a bilanţurilor băncilor, a raportului dintre depozite şi credite, datele din luna februarie urmând să indice transmisia semnalului monetar în special la creditele pentru companii, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Noi nu suntem Fed (Banca Centrală Americană) ca scăderea dobânzii să se transmită imediat", a menţionat el.

BNR a obţinut anul trecut un profit de 300 mil. lei, de aproape cinci ori mai mic decât în 2010

Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit brut de 301,4 mil. lei, (70 mil. euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010. Banca centrală a virat la bugetul de stat suma de 241,1 mil. lei (56 mil. euro), reprezentând, potrivit legii, 80% din câştig, astfel că profitul net rămas la dispoziţia băncii a fost de 60,3 mil. lei (circa 14 mil. euro), potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX.

Polonia propune un euro grecesc pentru a scoate Grecia din criză

Într-o soluţie inedită pentru rezol­varea crizei greceşti, Polonia, prin şeful băncii centrale Marek Belka, pro­pune ca statul elen să adopte un sistem monetar dual bazat pe euro. Astfel, grecii ar urma să-şi păstreze economiile în moneda euro normală, însă salariile le-ar primi într-un euro grecesc depreciat, scrie Wall Street Journal, care citează un interviu acordat de Belka pentru Financial Times Deutschland. Soluţia contrastează cu cele propuse până acum, tot mai mulţi analişti insistând că Greciei i-ar fi mai bine în afara zonei euro, pe când liderii marilor economii europene se încăpăţânează să păstreze statul elen în uniunea monetară.

Primul Las Vegas al Europei? Un mogul american al cazinourilor vrea să construiască "Eurovegas"

Magnatul american Sheldon Adelson vrea să investească peste 20 de miliarde de dolari pentru a construi în Spania primul complex de cazinouri şi hoteluri de lux, după modelul capitalei jocurilor de noroc Las Vegas, scrie Huffington Post. Proiectul "Eurovegas" cuprinde şase cazinouri, 12 hoteluri cu 36.000 de camere, un centru de convenţii şi expoziţii, trei terenuri de golf, centre comerciale, baruri şi restaurante. Economistul Gayle Allard spune că investiţia este o gură de oxigen pentru economia spaniolă aflată în plină criză.

Criza n-a fost aşa de rea pentru austrieci: Raiffeisen a scos dividende de 180 mil. euro

Raiffeisen Bank International, grupul austriac care deţine 99,5% din Raiffeisen Bank România, urmează să încaseze anul acesta dividende de aproape 239 mil. lei (circa 55 mil. euro) de la filiala sa locală, conform propunerii de repartizare a profitului pe 2011. Raiffeisen România a înregistrat anul trecut un profit net de 320 mil. lei după standardele româneşti de contabilitate, în creştere cu 19% faţă de rezultatul din 2010 şi al doilea ca mărime de pe piaţă, iar managementul băncii a stabilit o cotă de 75% pentru distribuirea de dividende. O cotă de 5% (19 mil. lei) va fi folosită pentru constituirea rezervei legale obligatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb