Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA. El a declarat, la Antena 3, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. Premierul Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, intenţionează să se întâlnească la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele Traian Băsescu, iar marţi să discute şi cu secţia de procurori a CSM despre noii procurori pentru şefia Parchetului şi a DNA.
• PAŞTELE CATOLIC De ce credincioşii catolici şi ortodocşi sărbătoresc Paştele la date diferite
Duminică, 31 martie, Papa Francisc va oficia prima sa slujba de Înviere a Mântuitorului. În obişnuitul mesaj "Urbi et Orbi", Sanctitatea Sa va transmite gânduri de pace pentru lume, de convieţuire în armonie, la fel cum au făcut constant şi predecesorii săi. Sărbătoarea Paştilor aminteşte în religia iudaică de eliberarea evreilor din Egipt (V.T., Iesirea, cap. 12, 42-51), prin minunile lui Moise, cel care a condus poporul ales prin pustiu şi a împărţit Marea Rosie. În credinţa creştină, evangheliştii Noului Testament vorbesc despre răstignirea, moartea şi învierea Mântuitorului în Ierusalim cu ocazia Paştilor evreilor (Matei, cap 27, 15), şi această este pentru cei care cred în Iisus Hristos cea mai importantă sărbătoare. Diferenţele de calcul dintre Bisericile creştine vin din calendarele pe care acestea le folosesc pentru anul religios.
• E oficial! Coreea de Nord este în stare de război cu Coreea de Sud
Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că este în "stare de război" cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia, relatează AFP. "Începând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului", a declarat Coreea de Nord într-un comunicat comun atribut tuturor corpurilor guvernamentale şi instituţilor.
• Raport SAR: Mediul privat a întrecut autorităţile locale la fraudarea fondurilor europene
Folosirea de documente false sau inexacte este strategia cea mai utilizată de obţinere frauduloasă a fondurilor europene, potrivit unei analize realizată de Societatea Academică din România pe baza deciziilor definitive de condamnare în dosarele cu fonduri europene instrumentate de DNA. Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, menţionat în proporţie de 43.56% în deciziile de condamnare, iar cel mai des menţionat actor este mediul privat (asociaţi, administratori, acţionari, directori executivi sau administrativi, manageri sau angajaţi ai unor companii private) cu o proporţie de 57.20% din total. Analiza a urmărit să identifice tacticile de fraudare, cel mai afectat program european şi tipologia actorilor implicaţi în obţinerea frauduloasă a fondurilor europene. SAR subliniază. că această analiză nu este exhaustivă în ceea ce priveşte tacticile de fraudare.
• Cum se împarte politic marele caşcaval din industria de la stat: OPSPI trece de la Vosganian (PNL) la Niţă (PSD)
Companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizări în Industrie) au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament. Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie deţine în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale. La acestea se adaugă 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.
• Guvernul chinez acuză Apple de necinste şi lăcomie
Guvernul chinez a intensificat în ultima perioadă o campanie publică împotriva Apple, pe care o acuză de necinste, lăcomie şi aroganţă şi a avertizat că va lua măsuri dacă grupul american nu îşi va îmbunătăţi serviciile post-vânzare, relatează Financial Times. Analiştii consideră că guvernul speră să submineze dominaţia Apple şi a altor operatori mondiali pe piaţa chineză, pentru a susţine companii locale, precum Lenovo, Huawei şi ZTE. China este a doua mare piaţă a Apple după cea din SUA, iar directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în ianuarie, în timpul celei de-a doua vizite efectuate în această ţară în decurs de zece luni, că în viitor ar putea deveni principala piaţă a grupului. Vânzările Apple în China au atins în ultimul trimestru al anului trecut 7,3 miliarde de dolari.
• Vladimir Putin, adevăratul câştigător al crizei bancare din Cipru
După runda iniţială de indignare născută atunci când s-au anunţat condiţiile impuse pentru salvarea Ciprului, Putin şi seniorii săi au fost destul de tăcuţi pe această temă. E posibil chiar să existe şi o parte bună pentru preşedintele rus. Cu paradisul fiscal favorit închis şi cu legislaţia americană care ameninţă cu sancţiuni din cauza încălcărilor drepturilor omului, elita rusească poate că e mai înclinată să-şi ţină banii în propria ţară, lucru care ar face-o mai dependentă de favorurile preşedintelui.
• EVENIMENTUL ZILEI
• TOPUL MITEI. Adevărata faţă a penalilor.Cererea de şpagă a unui înalt demnitar: "Jigodie ordinară! Unde-s cârnaţii mei?"
Avizi de bani şi influenţă, politicieni, milionari sau magistraţi au fost interceptaţi pe când puneau la cale lovituri răsunătoare. Au lăsat în urma lor transcrieri de pomină. În goana disperată după diverse avantaje, interceptaţii telefonic îşi plâng de milă că nu mai ştiu cum să pună problema atunci când au de rezolvat o chestiune "sensibilă", care presupune împărţirea şpăgii. Vremurile de altădată au trecut, când între colegi se rezolva orice favor, pe principiul "te ajut ca să mă ajuţi". Relevantă în acest sens este discuţia fostului judecător Petru Podea de la Tribunalul Prahova cu denunţătorul său. "Bă, eu nu mai ştiu cum să vorbesc cu oamenii în ultima vreme şi mai ales cu colegii mei. Nu mai e pleiada aia a noastră, cum vorbeam noi între noi, deschis. Te rog să mă crezi", se destăinuia judecătorul.
• Studiu INCREDIBIL: Bundesbank spune că NEMŢII sunt MAI SĂRACI decât ITALIENII şi SPANIOLII
Potrivit Bundesbank, gospodăriile germane au în medie un patrimoniu de 195.200 de euro, faţă de 229.300 de euro pentru gospodăriile franceze şi 285.800 de euro pentru gospodăriile spaniole. Patrimoniul mediu - nivel deasupra căruia se situează jumătate dintre gospodării - ar fi de numai 51.400 de euro în Germania, respectiv de două-trei ori mai puţin decât în Franţa /113.500 de euro/, în Spania /178.300 de euro/ sau în Italia /163.900 de euro/. Studiul a pus în evidenţă o repartizare mult mai inegală în Germania decât la marii săi vecini europeni. Faţă de aceste cifre care au provocat uimire, principala explicaţie dată de Bundesbank referitoare la o astfel de diferenţă comparativ cu ţări considerate mai sărace este procentul slab de germani care deţin în proprietate o locuinţă. Doar 44,2 % dintre germani au propria lor locuinţă, comparativ cu 57,9 % dintre francezi şi 82,7 % dintre spanioli, potrivit instituţiei monetare.
• Norica Nicolai, atac la Victor Ponta pe tema numirii procurorilor şefi la DNA şi Parchetul General
Europarlamentarul PNL Norica Nicolai susţine că posibilitatea numirii directe a procurorilor şefi ai Parchetului General şi DNA ar putea fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de statul român. Nicolai s-a referit la conferinţa pe care a organizat-o la Bruxelles referitoare la cuprinsul MCV şi a spus că "luând în considerare recentele evoluţii de pe scena politică, consider că nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor şefi ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesaţi de a clarifica situaţia MCV".
• Eşti client de bancă preluată? Ce faci cu creditul sau depozitul
Peste un milion de clienţi bancari vor avea împrumuturile şi economiile transferate la o bancă nouă în acest an sau la începutul anului viitor. Anul acesta este unul din cele mai bogate în evenimente pentru sistemul bancar. O bancă mare, Bancpost, va fi asimilată de Banca Românească, în timp ce Raiffeisen a anunţat că va prelua portofoliul retail de la Citi Bank România. Nu în ultimul rând, filiala locală a băncii cipriote Laiki, Marfin Bank, va trebui să îşi caute cumpărător, din cauza restructurării băncii mamă. Condiţiile de lucru cu banca se schimbă pentru mai mult de un milion de clienţi. Ce se va întâmpla cu creditele şi depozitele acestora? De regulă, dobânda băncii unde deponentul a fost iniţial client va fi menţinută pentru perioada de maturitate a depozitului. După scadenţă, dobânda devine aceea a noii bănci.
• Sorin Oprescu porneşte spre Cotroceni cu Metroul
Victor Ponta pregăteşte terenul pentru înscrierea lui Sorin Oprescu în alegerile prezidenţiale din 2014. Premierul i-a oferit două cadouri: trecerea Metrorex în subordinea Primăriei şi fuziunea RADET cu ELCEN. Premierul Victor Ponta şi-a propus să-i netezească drumul lui Sorin Oprescu pentru alegerile prezidenţiale din 2014 şi a găsit două modalităţi prin care îi poate maximiza şansele: trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei şi fuziunea RADET cu ELCEN. Acum două zile, Guvernul a aprobat suma de 104 milioane de lei pentru lucrările de la Magistrala V Drumul Taberei - Universitate. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu Sorin Oprescu la Guvern, prilejuită de fuziunea RADET şi ELCEN.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta: Desemnarea Codruţei Kovesi ca şef la DNA nu este un motiv să-mi dau demisia
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, că nu exclude niciun nume pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în afara celui a lui Daniel Morar, adăugând că desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în această funcţie nu i-ar justifica demisia de la conducerea Guvernului, informrează agerpres.ro. Întrebat la Antena 3 dacă nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA, Ponta a răspuns: "Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar". La întrebarea dacă eventuala numire a lui Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA este un motiv suficient pentru a-şi prezenta demisia, premierul a replicat: "Nu".
• Parchetul: Medicii care falsificau trimiterile au eliberat circa 14.000 de bilete false şi primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, biletele astfel completate de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate ulterior spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate, precizează anchetatorii. Peste 40 de medici au fost aduşi la audieri vineri la Poliţia Capitalei, ei fiind acuzaţi de procurori că eliberau bilete de trimitere fictive în urma cărora laboratoarele procesau analize, prejudiciul adus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fiind de jumătate de milion de euro, a declarat Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
• Raportul privind RADET: Depăşirea nivelului salariilor, neîndeplinirea criteriilor de performanţă şi abateri în atribuirea unor contracte
O sinteză a raportului realizat de Corpul de control al primului-ministru la RADET Bucureşti, în urma unei solicitări a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a reliefat o serie de nereguli, printre care: depăşirea nivelului salariilor în raport cu anul precedent, neîndeplinirea criteriilor de performanţă, abateri în atribuirea unor contracte de achiziţii publice, utilizarea unor contoare de energie termică expirate din punct de vedere metrologic, dar şi încheierea unui contract păgubos cu S.C. Ecogen Power S.R.L, informează agerpres.ro. Una dintre primele nereguli sesizate a fost că în perioada 2010 - 2012, reprezentanţii legali ai Regiei au efectuat cheltuieli fără ca bugetele să fie aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, deşi acest lucru ar fi fost necesar.
• E oficial: ANRE retează din profiturile făcute de "băieţii verzi"
Schema de sprijin pentru energiile regenerabile va fi redusă pentru sectoarele eolian, fotovoltaic şi microhidro. Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a hotărât ieri reducerea numărului de certificate verzi pe care le primesc producătorii de energie din surse regenerabile. Cea mai dură tăiere o vor suporta producătorii din surse fotovoltaice, care vor primi de acum doar 3 certificate verzi pentru un MWh de energie livrată în sistem în loc de 6, cum era până acum. Î
• Volksbank România are provizioane de 657 milioane de euro, dar adunând şi restanţele sub 90 de zile se ajunge la 1,2 miliarde de euro
Valoarea creditelor neperformante s-a ridicat anul trecut la 657 milioane euro la Volksbank România, nivel similar celui din 2011, iar cifra de 1,2 miliarde euro anunţată de acţionarul majoritar cuprinde şi împrumuturile cu restanţe sub 90 de zile. Grupul austriac Volksbank a anunţat joi, citat de Bloomberg, că are în portofoliu credite neperformante în valoare de circa 2,9 miliarde de euro, respectiv 12% din total, din care 1,2 miliarde de euro în România, unde unul din trei împrumuturi este într-o situaţie dificilă. Volksbank deţine active de circa 4 miliarde de euro in România şi trebuie să vândă subsidiara din ]ara noastră până în 2017, conform în]elegerii cu Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat.