REVISTA PRESEI - 30.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 aprilie 2010

ADEVĂRUL

"Deschideti porţile muncitorilor români!"

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, insistă ca ţările europene să-şi deschidă porţile pentru bulgari şi români. Comisarul a recomandat mai ales Berlinului să ridice restricţiile de pe piaţa muncii înainte de data-limită, mai 2012. El atrage atenţia că frica de "instalatorul polonez" este depăşită.

"Suţele" lui Voicu au necazuri

Două dintre femeile politician pe care senatorul Cătălin Voicu pretindea că le sprijină pe probleme de Justiţie încep să aibă necazuri după arestarea protectorului lor.

Vicepreşedinta femeilor PSD, Ioana Cristea, a fost condamnată de Judecătoria Târgovişte la şase luni de închisoare cu executare pentru fals intelectual şi abuz în serviciu, în cadrul unui proces privind infracţiuni împotriva Comunităţii Europene.

Lista neagră a comuniştilor scoşi pe tuşă

Mulţi dintre politicienii vizaţi de legea lustraţiei nu se mai simt ameninţaţi de aplicarea actului normativ care urmează să fie votat de Camera Deputaţilor. După ce ani întregi a zăcut în sertare, proiectul este acum tardiv, spun cei aflaţi pe lista lustrabililor. Legea lustraţiei vine prea târziu, a fost opinia la unison a câtorva dintre social-democraţii care ar putea fi vizaţi de proiectul legislativ.

Văcuţă cu ţâţe pe ceafă

Nu de ajutor au nevoie grecii, ci de un faliment din care să iasă cu un alt tip de organizare a statului. Dacă împrumuţi de la bancă 1.000 de euro, e problema ta. Dacă împrumuţi 10 sau 100 de milioane, e problema băncii. Suma minimă nu depinde decât de dimensiunea băncii. Şi cu cât e suma mai mare, eşti considerat şi tu prea mare pentru a cădea. Banca ţi-a dat banii din micile economii ale unei mulţimi de depunători. Căderea ta înseamnă sărăcirea lor.

Explozia şomajului sărăceşte statul

Cheltuielile statului cu protecţia celor rămaşi fără loc de muncă au crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu peste 119% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi deficitul fiscal din primul trimestru este în ţinta FMI, asistenţa socială "a mâncat" mai mult cu 15% din bugetul central şi cu 55,6% mai mult din cel al administraţiilor locale.

A venit rândul Spaniei

După Grecia şi Portugalia, economia spaniolă are probleme. Reducerea ratingului Spaniei la doar o zi după Portugalia şi Grecia a alimentat temerile investitorilor privind lărgirea crizei datoriilor în zona euro. Standard&Poor"s (S&P) a retrogradat miercuri ratingul Spaniei pentru datoriile pe termen lung, de la nivelul "AA+" la "AA", pe fondul revizuirii în scădere a prognozelor.

CURENTUL

Guşă şi cu Şandru umblă la Moscova să comisioneze Tezaurul României

Tezaurul Romåniei, aflat la ruşi încă din vremea ţarului Nicolae al II-lea, a dat naştere la multe poveşti, la multe dezbateri politice şi istorice şi, bineînţeles, la multe vise de îmbogăţire peste noapte. Unul din personajele care a gravitat în jurul proiectului D-02/122, aşa cum era codificată la Kremlin restituirea tezaurului Romåniei, a fost filorusul de conjunctură Cozmin Guşă, numit recent consilierul lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru afacerile de presă.

Vîntu s-a aruncat şi pe afacerile cu bulendre, febleţea sa din trecut

Harpagonul de Vîntu, în goana sa disperată după biştari, s-a întors de unde a plecat în tinereţe. Nu, nu la utilizarea nevestei pentru a falsifica borderouri şi a şterpeli făina unităţii de panificaţie subţiind la maximum blatul băscuţelor cu brånză moldovineşti, bisniss de debut care l-a trimis după gratii, la o vårstă fragedă. Vîntu s-a întors la prima sa afacere postrevoluţionară, vånzarea de vechituri, de ace, brice şi carice, ciungă şi şireturi uzate de pantofi, curele purtate şi lipite cu scoci, capace de veceu folosite etc.

Adio transmisiuni televizate Realitatea TV şi Antena 3 de la Parlament plătite din banii noştri!

Vremurile în care moderatorii posturilor private de televiziune Antena 3 şi Realitatea TV transmiteau din mini studiourile de pe holurile Parlamentului emisiuni plătite din banii noştri se apropie de apus! În lipsa unei formule juridice care să stipuleze plata utilităţilor, în speţă a curentului electric consumat în realizarea emisiunilor zilnice devenite de-a dreptul stresante, posturile Antena 3 şi Realitatea TV transmiteau fără să plătească un leu, pe banii contribuabililor, fapt remarcat de jurnaliştii cotidianului "Curentul".

Legi, de Tia Şerbănescu

Trei legi importante aflate la vot în parlament. Un adevărat eveniment. De când nu i-am mai văzut pe parlamentari votând şi altceva decât moţiuni şi comisii? Prima a fost legea pensiilor unitare votată la Senat fără amendamentul PSD pentru menţinerea pensiilor speciale militare ceea ce a dus la un schimb de focuri între dl Ilie Sârbu şi Independenţi pe care i-a acuzat de "trădare" a jurământului depus de şeful lor, ministrul Oprea, că le va apăra cu preţul funcţiei. Aceştia i-au replicat dlui Sârbu că a fost "chelfănit" de ginerele său Ponta. Mă rog, cu alt preşedinte, dl Ilie Sârbu a păţit-o mult mai rău la o vânătoare unde a suferit o pierdere incalculabilă.

CURIERUL NAŢIONAL

Mărirea taxelor, varianta simplă, dar cea mai proastă

Vocile avizate susţin că o fiscalitate mai agresivă ar fi un lucru rău acum. BRD: Opoziţia politicului şi a societăţii de a tăia cheltuielile, nu lasă alternativă. Franks: Pentru a nu ajunge în situaţia Greciei, România să-şi îndeplinească toate angajamentele. Probabilitatea majorării taxelor în 2011 este ridicată, în condiţiile în care România ar trebui să implementeze consolidarea fiscală până în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestată atât de Parlament, cât şi de societate, consideră analiştii BRD.

Strategia energetică a României trebuie fixată rapid

Videanu: Importul de gaze din Rusia nu răspunde regulilor pieţei. Liberalizarea preţurilor în ţara noastră trebuie făcută treptat. Discuţiile cu Kazahstan şi Azerbaidjan privind PEOP vor fi purtate săptămâna viitoare. Problemele privind strategia energetică a României ar trebui rezolvate cât mai repede, având în vedere că importul de gaze din Rusia "evident" că nu răspunde regulilor pieţei, iar o liberalizare a preţurilor în ţara noastră ar trebui făcută etapizat, a declarat ieri ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul unui seminar.

Banii de la FMI nu mai intră în găleata bugetară

Tănăsescu: Următoarea tranşă de la Fond, de 850 mil. euro, va fi acordată exclusiv băncii centrale. Nu va mai exista posibilitatea unei noi finanţări a deficitului bugetar, a atras atenţia reprezentantul României la FMI. O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut.

Roubini: Grecia este doar vârful aisbergului

Eventual, statul elen va fi forţat să părăsească zona euro, spune economistul. Potrivit acestuia şi problemele fiscale ale SUA vor ieşi la iveală. Datoriile suverane ale Statelor Unite, Japoniei şi Greciei vor determina apariţia unei inflaţii destul de ridicate sau vor duce la intrarea în faliment a mai multor state, a declarat Nouriel Roubini, economistul şi profesorul american care a prevăzut criza creditelor din SUA cu un an înainte ca aceasta să înceapă, relatează Bloomberg.

Rompetrol vrea să plătească datoriile la stat în 3-4 ani, acum nu are bani

KazMunaiGas anunţă că nu poate plăti întreaga sumă până în septembrie fără ajutor extern. Guvernul şi-a pus deja speranţele înrecuperarea banilor de la compania petrolieră. "Negociem cu Guvernul, înţelegem că pentru ei este important să primească banii. Nu vom putea plăti toată datoria fără suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani", a spus Dimitri Grigoriev, directorul financiar al grupului Rompetrol.

EVENIMENTUL ZILEI

"Cazurile actuale de la CF 2 puteau fi prevenite"

Dacă s-ar fi luat măsuri în 2009, când două femei au făcut infecţii grave, nu s-ar fi ajuns la situaţia actuală. În toamna anului trecut, în maternitatea de la Spitalul CF 2 au fost două cazuri identice celor de acum. Dacă acelea erau investigate ar fi dus la descoperirea şi luarea măsurilor necesare ca să nu se mai producă astfel de tragedii", ne-a declarat un medic din spital care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Adrian Marino, super-spionnul român în Occident

Criticul şi istoricul literar Adrian Marino a fost un informator prodigios al Securităţii şi al Direcţiei de Informaţii Externe, sub numele de cod "Brătescu" şi "Bratosin". După ce a înfundat opt ani temniţele comuniste şi a avut alţi şase domiciliu obligatoriu în Bărăgan, Adrian Marino a semnat pactul cu Securitatea. Relaţia cu Securitatea a lui Adrian Marino a început în 1969, la şase ani după ce terminase de executat diversele condamnări şi după ce-şi recăpătase dreptul de semnătură.

România la un an de acord cu FMI: amânări şi datorii

Cu toate că ne-a pus în conturi bani ieftini în perioadă de criză, Fondul nu a reuşit să limiteze cheltuielile statului şi nici să determine guvernul să gândească strategii pe termen lung. O ţară la fel de dezorganizată, cu reforme asumate, dar neîndeplinite, şi cu o datorie mai grea în spate. Aşa arată România la un an de la intrarea în vigoare a acordului de împrumut cu FMI. Acum aproape un an, pe 4 mai 2009, consiliul executiv al FMI aproba acordul stand-by de împrumut încheiat cu România.

Primul site de recomandări, lansat la Timişoara

Doi tineri au creat o comunitate virtuală destinată celor care vor să-şi împărtăşească experienţele legate de baruri, cluburi, hoteluri sau obiective turistice din România. Doi tineri din Timişoara au pus la punct, acum doi ani, un site de recomandări, unde utilizatorii pot posta informaţii despre diverse locuri pe care le-au frecventat. Fie că e vorba despre restaurante, baruri, cluburi, magazine sau obiective turistice, site-ul thankyou.ro oferă informaţii despre locuri din întreaga ţară.

FINANCIARIL

Criza economică aproape s-a terminat. Începe criza statelor

După Grecia, ar putea "cădea" economiile Portugaliei, Spaniei, Irlandei şi Italiei. Pronosticul pe care ex-vicepreşedintele Comisiei Europene Günther Verheugen l-a făcut într-un interviu acordat "Financiarul" la finele anului trecut se adevereşte. Într-un moment în care nimeni nu anticipa colapsul Greciei, el spunea că după criza financiară urmează o criza profundă a statelor europene, care va antrena economiile supraîndatorate, nerestructurate şi cu deficite mari.

Ingineriile statului au umplut conturile francezilor de la Renault

În numai 10 ani de la privatizarea Uzinei Dacia, bugetul public a pompat sute de milioane de euro, prin facilităţi şi subvenţii mascate, în fabrica achiziţionată de Renault. A trecut un deceniu de la vânzarea Uzinei Dacia către grupul francez Renault, iar statul român subvenţionează neîncetat producătorul autohton de automobile pe diferite căi.

Băncile se pregătesc să scadă gradul maxim de îndatorare sub 45%

Pentru companii, acesta nu depăşeşte 30%-40%, în funcţie de bonitatea clientului. Scăderea cererii solvabile de împrumuturi nu a determinat din partea băncilor o relaxare a condiţiilor de creditare prin creşterea gradului maxim de îndatorare. Dimpotrivă, instituţiile financiare rămân în continuare prudente şi se pregătesc chiar să reducă nivelul acestui indicator, care se plasează acum, în medie, la 45%. Înainte de declanşarea crizei, băncile calculau ratele finanţărilor la un grad de îndatorare, în medie, de 50%, în condiţiile în care valoarea acestuia putea ajunge la 70%.

Dacă SIF-uri nu sunt, nici Bursă nu e: rulaje mai mici de 30 de ori de la o zi la alta

Valoarea tranzacţiilor a fost derizorie ieri, când cele cinci societăţi au fost suspendate pentru AGA. SIF-urile şi-au demonstrat încă o dată poziţia esenţială pe care o au pe piaţa bursieră de la Bucureşti prin simpla lor absenţă de la tranzacţionare, care a scufundat lichiditatea la una dintre cele mai modeste valori văzute în ultimii ani de brokeri şi investitori.

GÂNDUL

Boc pregăteşte România pentru revoluţia maşinuţei electrice: "Vom construi o nouă infrastructură"

Comisia interministerială creată să împingă România în epoca progresului tehnologic a lucrat miercuri şi a tras concluziile joi: maşina electrică e un lucru bun din moment ce este o prioritate europeană, ea va fi pusă în circulaţie, deşi e total neclar cum. Dan Lazăr, consilier al lui Emil Boc şi preşedinte al "Grupului de lucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de încurajare a fabricării autovehiculului electric în România", recunoaşte că el este deocamdată în faza de alfabetizare în domeniu.

Băsescu vrea să adopte, lunar, 10.000 de basarabeni.

Din ce în ce mai mulţi tineri basarabeni vin la studii în România. Pentru majoritatea, opţiunea naturală este de a se stabili definitiv la vest de Prut. Îi îndeamnă în primul rând, standardul de viaţă mai ridicat.

Videanu: "Băieţii deştepţi" din energie s-au "înverzit" şi au trecut la eoliene

Celebrii "băieţi deştepţi" din domeniul energetic au ţinut pasul cu tehnologia. Ministrul Adriean Videanu spune că nu va sprijini "speculanţii" cu proiecte eoliene. "Vă invit la proiecte care îşi demonstrează viabilitatea. Toate instituţiile statului vor sprijini producţia de energie regenerabilă, dar unele proiecte au, din cauza birocraţiei, mici sincope. Vom susţine necondiţionat energiile regenerabile, dar în anumite limite rezonabile care să asigure siguranţa sistemului".

JURNALUL NAŢIONAL

Grecia are gripă, noi tuşim

Euro se duce la vale ca un bolovan tras în jos de criza din Grecia, dar şi de retrogradarea ratingurilor Portugaliei şi Spaniei. Veştile sunt departe de a fi liniştitoare, mai ales că oficialii de la Atena au anunţat că refuză să accepte noile reduceri salariale cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Roberta Anastase a tăiat curentul televiziunilor mogulilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a reuşit să alunge presa supărătoare din instituţia pe care o conduce, ziariştii, inclusiv studiourile tv ale celor două televiziuni boicotate de PDL - Antena 3 şi Realitatea - fiind exilati la Senatul lui Mircea Geoană.

Bacilul Beraru atacă din nou

La 15 luni după ce o femeie a murit la naştere din cauza unei infecţii provocate de aţa chirurgicală Catgut, care s-a stabilit că nu era sterilă, firma Pansiprod Medical SRL din Filipeştii de Pădure, Prahova, se află în centrul unui nou scandal. Oficiali din Ministerul Sănătăţii au recunoscut pentru Jurnalul Naţional, sub protecţia anonimatului, că ancheta se concentrează pe ipoteza unei infecţii care ar fi fost provocată de produsele importate din China de firma Pansiprod. Un lot de produse cumpărate de Spitalul Clinic CF 2 de la această firmă a fost sigilat, urmând să fie atent analizat.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce mai plătim poliţiştii?

Pasivitatea şi ineficienţa poliţiştilor în faţa actelor de violenţă capătă proporţii îngrijorătoare. Un caz halucinant s-a petrecut miercuri în Spitalul de Urgenţă din Craiova: un interlop muribund a fost răpit, cu pat cu tot, de rudele acestuia, care în prealabil i-au luat la bătaie pe medici şi pe asistente. Incidentul a avut loc fără ca agenţii de pază sau poliţiştii să intervină.

Putem să-l lustrăm pe Ponta?

Lustraţia, în sens de decomunizare a societăţii, este, în esenţă, mai puţin un act de justiţie, cât o operaţiune sanitară. Mai putem, după 20 de ani, şterge mizeria comunistă din ţesătura clasei politice când şi cei mai tineri se simt confortabil în croiala comunismului rezidual?

Parada de 9 Mai, ziua retribuţiilor. Ziua Victoriei - radiografia simpatiilor Moscovei

Invitaţiile adresate de Rusia la ceremoniile celei de-a 65-a aniversări a Zilei Victoriei împotriva nazismului oferă o imagine asupra relaţiilor externe ale Moscovei. La ceremonia din acest an, care se va desfăşura între 7 şi 10 mai, Kremlinul aşteaptă 40 de lideri - şefi de stat şi de guvern din statele fostei URSS sau din alianţa antinazistă. Lista celor prezenţi urmează, în general, criterii istorice şi economice uşor de decelat.

ZIARUL FINANCIAR

Sfatul FMI către Guvern: Respectaţi acordul ca să nu aveţi problemele Greciei

Înclinaţia oamenilor de afaceri greci spre evaziune are şi un preţ. Speculatorii aruncă ţările din sudul Europei în zona roşie a incapacităţii de plată, cea mai vulnerabilă după Grecia fiind considerată Portugalia.

Finanţele s-au încadrat la limită în ţinta de deficit cu preţul neplăţii datoriilor către firmele private

Sacrificarea investiţiilor şi persistenţa arieratelor statului faţă de economie au fost principalele modalităţi prin care Guvernul a reuşit să se încadreze în primul trimestru în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI, de 8,25 mld. lei. Cheltuielile de capital au înregistrat la sfârşitul lunii martie o cădere drastică, de 36,5%, la 2,4 mld. lei. Per total, cheltuielile pentru investiţii, care includ pe lângă cheltuielile de capital şi transferuri pentru programele de dezvoltare, au ajuns la 4,3 mld.

Ministerul Agriculturii pleacă în Vest să "fure" modelul irigaţiilor

Conducerea Ministerului Agriculturii a anunţat decizia de a vizita mai multe ţări din vest pentru a prelua modelul sistemului de irigaţii cu costuri reduse la energie şi la distribuţia apei.

BRD: Guvernul ar putea renunţa la cota unică în 2011

În opinia noastră, România va lua mai mult în considerare renunţarea la regimul cotei unice în 2011 şi revenirea la un sistem de impozitare progresivă - contra-ciclic - pe măsură ce creşterea economică se va relua, afirmă analiştii BRD-SocGen în raportul de primăvară asupra economiei.

Firmele au reluat angajările. Cu cât va scădea rata şomajului?

Atât autorităţile publice, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri spun că firmele au reluat angajările în prima parte a acestui an, însă este posibil ca rata şomajului să nu se reducă decât în sezonul de vară. Rata şomajului va începe să scadă chiar din luna mai, a spus ieri Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), după ce în martie a atins nivelul de 8,36%

Cum se schimbă strategia Băncii Transilvania şi care sunt noutăţile din conducere după AGA

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă cu acţionariat majoritar privat românesc, se îndreaptă către clienţii mari pentru a-şi relua creşterea, în condiţiile în care conducerea băncii crede că segmentul de retail nu poate fi în următorul an un motor de creştere.

Este criza datoriilor atât de gravă sau este amplificată artificial în birourile agenţiei americane S&P?

Atunci când a izbucnit criza din Grecia s-a vorbit de o criză de credibilitate. Apoi s-a adus în discuţie rolul speculatorilor. Acum a venit rândul agenţiilor de rating să intre în rândul vinovaţilor. În ce măsură influenţează deciziile agenţiilor de rating investitorii şi cât din criza actuală este vina lor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb