REVISTA PRESEI 30.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 mai 2012

ADEVARUL

Tovarăşul lui Sorin Blejnar a dispărut la ţanc

Codruţ Marta, omul care cunoştea în amănunt operaţiunile financiare ale fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, a dispărut înainte de finalizarea unei anchete a DNA în care era vizat. Autorităţile judiciare nu reuşesc să dea de urma fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar (42 de ani), Codruţ Marta (38 de ani), care parcă ar fi intrat în pământ. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) l-a dat în urmărire generală, după ce fosta soţie a reclamat, la 25 mai 2012, dispariţia acestuia. Zeci de persoane au fost audiate de poliţişti, printre care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, ultimul fiind prieten şi partener de vânătoare cu Marta. Ieri au fost audiaţi şi fosta soţie a lui Marta şi fratele acestuia.

Concurenţă pe dreapta: Ungureanu contra Baconschi

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu va înfiinţa o asociaţie cu un profil asemănător cu cea condusă de Teodor Baconschi. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu ia în calcul înfiinţarea unei asociaţii cu scopul de a coagula forţele politice de centru-dreapta, astfel încât electoratul din această zonă să se simtă motivat şi să se prezinte la vot în număr mare la alegerile parlamentare din toamnă. Iniţiativa lui Ungureanu vine în condiţiile în care şi fostul ministru de Externe Teodor Baconschi are un ONG de dreapta, Fundaţia Creştin-Democrată, cu obiective similare. Deocamdată, Ungureanu este, însă, liderul din zona PDL cel mai bine cotat, având 27% în ultimul sondaj IMAS realizat pentru "Adevărul". În schimb, Baconschi este în scădere de popularitate, după ce la începutul anului i-a jignit pe manifestanţii din Piaţa Universităţii.

Luptă pentru putere la Vatican

Un grup de cardinali pregăteşte o adevărată lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra Secretariatului de Stat, Guvernul Sfântului Scaun. Vaticanul se află în centrul unui scandal legat de scurgerile de informaţii, după publicarea, săptămâna trecută, a unei cărţi ce conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale. Situaţia, considerată neobişnuită pentru micul stat papal, a dus la arestarea majordomului Papei Benedict al XVI-lea. Presa italiană scrie că ancheta continuă pentru găsirea altor "informatori" şi a superiorilor lor. Deocamdată doar majordomul Suveranului Pontif, Paolo Gabriele, a fost arestat pentru divulgarea informaţiilor secrete din cadrul Vaticanului.

Italia a fost zguduită de noi cutremure

Cel puţin 15 persoane au murit ieri-dimineaţă într-un cutremur puternic înregistrat în provincia Modena, cu o magnitudine de 5,8 grade potrivit datelor Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie. Şi un român a fost rănit în urma seismului. Epicentrul cutremurului, care a avut loc în jurul orei locale 9.00 (10.00, ora României), a fost în comuna Finale Emilia, la o adâncime de aproximativ zece kilometri. Domul din Carpi s-a prăbuşit în cursul cutremurului, iar preotul paroh, care se afla înăuntru, a fost ucis sub dărâmături. La Bologna au avut loc scene de panică, şcolile au fost evacuate, iar circulaţia trenurilor a fost întreruptă către Verona, Milano, Mantova şi Modena, au anunţat căile ferate italiene.

ArcelorMittal Galaţi şi-a modernizat Oţelăria cu 8 milioane de euro

ArcelorMittal Galaţi a investit 8 milioane de euro la Oţelărie într-un pod rulant ultramodern, în grinzile de susţinere, în echipamentele electrice şi de automatizare aferente, a anunţat, marţi, directorul de comunicare al combinatului, Dorian Dunitrescu. Potrivit acestuia, noul echipament, furnizat de o firmă spaniolă, are o durată de viaţă estimată la 30 de ani şi o capacitate de 300 tone, faţă de numai 200 tone cât avea cel vechi. Macaraua - cea mai mare din întregul combinat - este acum funcţională şi a primit certificarea ISCIR, după ce a fost testată în situaţii cu sarcini de până la 25% peste capacitatea sa.

Criza uleiului de măsline, încă o problemă pentru Spania, Italia şi Grecia

Nimic nu pare să meargă cum trebuie pentru ţările îndatorate de la periferia zonei euro, nici măcar vânzările mărfurilor care se numără printre principalele produse de export ale acestor ţări, precum uleiul de măsline. Preţul uleiului de măsline s-a prăbuşit la nivelul minim din ultimii 10 ani, la 2.900 de dolari tona, faţă de 6.000 de dolari tona în 2005, conform informaţiilor publicate de Fondul Monetar Internaţional şi citate de publicaţia financiară "Financial Times". "Piaţa măslinelor este într-o criză severă", a declarat Pekka Pesonen, preşedintele sindicatului fermierilor Copa-Cogeca. "Acest produs este extrem de important pentru principalele ţări producătoare în vederea menţinerii nivelului de angajări în zonele rurale", a adăugat acesta pentru "Financial Times". Spania, Italia şi Grecia reprezintă principalii producători de ulei de măsline, acestea constituind împreună 70% din producţia mondială.

Pieţele nu mai cred în obiectivitatea deciziilor agenţiilor de rating financiar

Deciziile agenţiilor de rating sunt tot mai puţin relevante! Acesta este primul lucru care se poate citi în răspunsul pieţei la decizia Moody's Investors Service de a retrograde principalele bănci scandinave, care a fost creşterea preţului obligaţiunilor şi acţiunilor acestora. Această reacţie reprezintă un nou semn că investitorii desconsideră din ce în ce mai mult opiniile agenţiilor de evaluare financiară, bazându-se pe propriile lor analize pentru a determina dacă este indicat să cumpere sau să vândă, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Ieşirea Greciei din zona euro ar putea afecta chiar şi economia chinezească

Grecia, ţară care reprezintă doar 0,4% din economia globală, poate afecta negativ prosperitatea globală pe măsură ce investitorii pariază din ce în ce mai mult pe ieşirea acestei ţări din zona euro. O ieşire a Greciei din uniunea monetară ar putea provoca "pagube colaterale", a declarat Richard Clarida, strateg pe piaţa globală la Pacific Investment Management Co. (PIMCO), aceeaşi opinie fiind împărtăşită de economiştii Bank of America Merrill Lynch şi JPMorgan Chase & Co., anunţă agenţia de ştiri Bloomberg. Exporturile Chinei, 19% destinate ţărilor din Uniunea Europeană, au scăzut surprinzător în aprilie. Acestea s-ar putea contracta cu 3,9% în acest an în cazul în care Grecia va părăsi zona euro, comparat cu o creştere de 10% în cazul în care Grecia va rămâne în uniunea monetară, au declarat economiştii e la China International Capital Corp.

Italia e de părere că România este cea mai leneşă ţară din UE

Potrivit unui studiu al Pew Research Center, denumit "European Unity on the rocks" ("Unitatea europeană pe butuci"), Germania este văzută de marile economii (Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Polonia şi Cehia) ca fiind cea mai muncitoare naţiune europeana. Pe de altă parte, Grecia îşi consideră proprii locuitori ca fiind cei mai muncitori din Europa. Interesant este ca poporul elen recunoaşte că este, în acelaşi timp, cel mai corupt. Cât despre ţările dezvoltate, acestea consideră Germania statul cel mai putin corupt, iar Grecia, Italia sau Spania ţările în care trăiesc cei mai "slabi" cetăţeni, având în vedere gradul ridicat de corupţie. Însăşi Spania crede despre ea că este coruptă, dar la fel procedeaza şi polonezii şi cehii, arata studiul. Italienii consideră că România este cea mai puţin muncitoare membră a Uniunii Europene. Potrivit stereotipurilor europene, nici grecii sau italienii nu muncesc prea mult

CURENTUL

Dansatoarea de la Certeze, candidatul PDL la Primăria Sectorului 4

Sulfina Barbu, cunoscută publicului avizat drept dansatoarea de la Certeze, are mare grijă nu doar de imaginea sa şi de ascensiunea sa în interiorul PDL, ci şi de contractele foştilor parteneri de afaceri. Candidata PDL la Primăria sectorului 4, s-a retras în 2009 din firma de consultanţă KVB Economic SA, dar a vegheat în continuare la prosperitatea foştilor săi parteneri de afaceri care , în mod firesc, au câştigat milioane de lei din contactele cu instituţiile publice. 
Firma de consultanţă KVB Economic SA a elaborat, în ultimii ani, numeroase rapoarte de mediu pentru diverse instituţii publice.

Victor Ponta calcă apăsat pe urmele dictaturii lui Viktor Orban. România după Ungaria

"Vecini de nume", dar şi de apucături politice, cei doi "Victori" - ai României şi Ungariei - încep să se semene din ce în ce mai mult în privinţa brutalităţii cu care apucă şi mânuiesc frâiele puterii. Aceste obiceiuri fac mai degrabă trimitere la vremuri de tristă amintire şi contravin spiritului european de leadership. Dacă nu cu mult timp în urmă Victor Ponta arată cu degetul înspre Ungaria lui Orban, criticând măsurile autocrate luate de şeful cabinetului de la Budapesta, acum liderul de la Bucureşti începe să adopte din ce în ce mai mult din măsurile luate în avans de Orban. În numai o lună de zile de la preluarea guvernării, Victor Ponta a reuşit performanţa de a penetra sistemul administrativ cu oameni din camarila sa şi de a impune un plan multilateral de acţiune pentru controlul total în stat.

Guvernul şi sindicatele se pregătesc să dea o lovitură mediului de afaceri, prin modificarea Codului Muncii

Cum noul cod al muncii crea oportunităţi de investiţii în România, încurajând mediul de afaceri şi implicit dezvoltarea pieţei muncii la nivel naţional, actualul Executiv împreună cu sindicatele s-au gândit să îl modifice pe ici pe colo, ca să îl pună, aparent, în slujba angajaţilor şi nu a angajatorilor. Ceea ce nu realizează autorităţile este că distrug circumstanţele create deja de vechea guvernare, pentru dezvoltarea mediului de afaceri care, implicit, are un efect benefic asupra pieţei muncii. Cabinetul Ponta continuă procesul de înlocuire a legilor existente cu propriile versiuni, de data aceasta având şi suportul sindicatelor. În această idee s-a reunit, la Palatul Victoria, Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social în prezenţa premierului Victor Ponta. Guvernul s-a pus de acord cu sindicatele şi unele patronate pentru modificarea Codului Muncii, a Legii Dialogului Social şi a Legii Zilierilor.

CURIERUL NATIONAL

Cui îi mai pasă de Strategia energetică?

La dezbaterile organizate ieri sub patronajul Ministerului Economiei, niciun oficial al acestuia nu a fost prezent. Absenţi au fost şi cei de la OPSPI şi ANRE. Au venit însă reprezentanţii CEZ şi OMV Petrom, care au criticat instabilitatea legislativă şi lipsa de predictibilitate. OMV Petrom crede că, până în 2030, România are nevoie în sector de 30 - 60 mld. euro.

Guvernul va simula efectele taxei clawback

Decizia privind taxa clawback va fi luată după o analiză de impact, care va fi făcută până în 15 iunie de reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Sănătăţii, Justiţiei, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei de medicamente, a anunţat, ieri, ministrul Vasile Cepoi, informează Mediafax. Ministrul Sănătăţii a declarat că la întâlnirea de la Guvern s-a decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei clawback.

Criza (de) euro... cea din România

Ce se întâmplă cu leul?! De ce se devalorizează leul!? Până unde se va duce leul?! Sunt întrebările care s-au auzit în ultimele săptămâni în opinia publică pe măsură ce leul a mers din minime în minime în raport cu euro. Leul este pe un trend multianual de depreciere faţă de euro. Acesta nu este rezultatul crizei greceşti sau al unei panici de moment a investitorilor; tendinţa are cu adevărat cauze interne. Şi nu ţin atât de economia slabă - cum vine mai la îndemână explicaţia - ci de muntele de datorii denominat în euro pe care îl avem de achitat. Cei mai supăraţi pe deprecierea monedei naţionale - pe care o văd ca pe o năpastă căzută din cer - sunt cei care au contractate credite în valută, însă, paradoxal, ei sunt cei care contribuie la această tendinţă multianuală a cursului euro/leu. An de an, lună de lună, scadenţă de scadenţă, fiecare debitor în euro vine şi schimbă leii în care îşi are veniturile pentru a da băncii euro pe care în vremuri cu soare i-a împrumutat.

Mihail Vlasov, luat la întrebări şi în cazul insolvenţei Romexpo

Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României i se solicită un raport detaliat cu privire la situaţia financiară a acestei societăţi comerciale. Camera de Comerţ şi Industrie a Dolj a cerut preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, să explice, în cadrul Adunării Generale Extraordinare programată pentru Duminica Rusaliilor, să explice "care sunt cauzele care au generat deschiderea procedurii de insolvenţă a Romexpo" şi cum s-au cheltuit banii în perioada 2008 - 2011. Lui Vlasov i se mai cere să explice necesitatea alegerilor anticipate, în lipsa existenţei unei situaţii care ar pune în pericol unitatea Sistemului Cameral.

Arieratele nu au fost reduse, dimpotrivă, datoriile au crescut

Ţinta de reducere a arieratelor la nivelul autorităţilor locale a fost cu mult ratată în primul trimestru al acestui an, iar datoriile au reînceput chiar să crească, ceea ce indică deficienţe serioase de monitorizare şi aplicare a Legii finanţelor publice locale, relevă ultima scrisoare trimisă FMI. Deşi au alocat fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru a reduce arieratele, oficialii guvernamentali, conform scrisorii de intenţie trimise de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinută de Mediafax, nu cunosc nici cauzele şi nici măcar entităţile cărora li se datorează aceste datorii.

China şi Japonia renunţă la dolar în relaţiile comerciale bilaterale

Japonia şi China vor trece începând de vineri la schimburi directe între yen şi yuan, au anunţat oficiali ai celor două state. Acest lucru înseamnă şi faptul că Japonia şi China nu vor mai folosi dolarul american pentru schimburile comerciale, transmite Reuters. Paritatea folosită va fi de 7.9480 yuani pentru fiecare 100 de yeni. Mişcarea va ajuta la consolidarea cooperării financiare dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale a Chinei. Acordul va permite întreprinderilor să convertească direct monedele chinezeşti în cele japoneze sau viceversa. Până în prezent, conversia era făcută având dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite să cumpere dolari pe care apoi să îi schimbe în yeni sau, respectiv, yuani.

EVENIMENTUL ZILEI

RĂPIRE, FUGĂ SAU ASASINAT? Misterioasa dispariţie a lui Codruţ Marta

Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost dat în urmărire naţională de Direcţia de Investigaţii Criminale. Procurorii de la Parchetul General încearcă să dezlege misterul dispariţiei. Anchetatorii au patru ipoteze de lucru: crimă, sinucidere, fugă din ţară sau răpire. Procurorii i-au audiat ieri pe soţia şi pe fratele lui Marta. Cei doi au dat mai multe detalii despre ziua de 21 mai 2012, atunci când Marta a fost văzut ultima dată. Fostul oficial a plecat la o întâlnire cu un prieten şi şi-a lăsat telefoanele în maşină. Din acest motiv, bărbatul nu poate fi localizat prin GPS. Soţia lui Marta a povestit că dispariţia bărbatului său este greu de explicat. Asta pentru că pe 22 mai 2012 trebuiau să plece în concediu, la Monaco. Cuplul avea deja achiziţionate biletele de avion. Procurorii i-au mai audiat pe fostul şef al acestuia, Sorin Blejnar, şi pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

"Mama FNI" "îl îngroapă"pe tatăl FNI!

Fosta şefă a SOV Invest, Ioana Maria Vlas, spune că se teme că, odată ajuns în instanţă, dosarul "Sorin Ovidiu Vîntu - FNI" va beneficia de clemenţa judecătorilor. Pe 24 mai 2012 s-au împlinit 12 ani de la căderea oficială a Fondului Naţional de Investiţii. Coincidenţă, procurorii au decis punerea sub acuzare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru instigare la delapidare şi spălare de bani. Ancheta în acest dosar urmează să stabilească cine sunt vinovaţii de căderea FNI, dar şi unde s-au dus cele 15.000 de miliarde de lei vechi, banii celor aproximativ 300.000 de păgubiţi. Fostul preşedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, condamnată la zece ani de închisoare în acest caz, spune că procurorii din acest dosar sunt profesionişti. "Vor să-şi facă treaba. Au citit tot ce trebuie să citească," este convinsă "mama FNI".

Harta suspiciunilor de joc dublu în USL la locale

În unele judeţe, liberalii şi social-democraţii acţionează potrivit propriei lor agende şi interese locale. Cazul Buzău este deja arhicunoscut. Primarul Constantin Boşcodeală şi organizaţia PSD Buzău îl susţine făţiş pe independentul Victor Mocanu la şefia CJ în detrimentul candidatului oficial al USL, liberalul Cristian Bâgiu. PNL a reclamat situaţia, iar Victor Ponta i-a solicitat secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, să îndrepte lucrurile. Nimic nu s-a întâmplat însă. La Brăila, o situaţie similară, dar cu PNL şi o parte dintre social-democraţi în postura de blatişti. Conform unor surse liberale, candidatul USL Bunea Stancu (PSD) are probleme cu proprii colegi de partid, în timp ce o mare parte a liberalilor brăileni refuză să facă campanie pentru el.

Un PROIECT MORT în faşă: tatăl monedei euro i-a prevăzut sfârşitul, dar n-a fost ascultat!

Robert Mundell, economist şi laureat al premiului Nobel, este considerat tatăl monedei euro datorită muncii sale de pionierat desfăşurată în problematica uniunii monetare. Lucrarea sa fundamentală, "O teorie a celor mai bune pieţe monetare", este un proiect al uniunii monetare. Totuşi, chiar dacă autorii Tratatului de la Maastricht l-au folosit pe Mundell drept inspiraţie, nu i-au citit lucrările cu atenţie, scrie businessinsider.com. Cu mai mult de 40 de ani în urmă, acesta a explicat exact de ce se va ajunge la o criză a monedei unice. Astfel, scria Mundell în lucrarea sa, "nu poate exista" o uniune monetară acolo unde nu există transferuri fiscale, deoarece uniunea va fi instabilă

JURNALUL NATIONAL

Guvernul ar putea impozita cu încă 16% veniturile bugetare mai mari de 4.500 de lei

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat premierul Victor Ponta. El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor. "În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată, care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a declarat Ponta la Prima TV.

BNR spune poveşti - Cât ar trebui să fie euro ca să renteze creditul în lei

Deprecierea monedei naţionale scoate mai mulţi bani din buzunarele datornicilor în valută la bănci. BNR spune că nu mai are ce sfat să dea românilor nesăbuiţi care au luat credite în euro, când puteau să se îndatoreze în lei - monedă cu inflaţie mare şi dobânzi pe măsură. Acum, când avem cel mai scump euro din istorie, e mai bun creditul în lei? A rentat el vreodată sau ar putea să fie mai ieftin? Aflaţi dintr-o analiză ECONOMICA.NET. Românii nu au ascultat sfaturile Băncii centrale şi s-au îndatorat masiv în valută. La sfârşitul lunii aprilie, volumul creditelor acordate populaţiei în lei era de 34,3 miliarde de lei, în timp ce pentru creditele în euro volumul era de 56,25 miliarde de lei şi cel pentru alte valute era de 14 miliarde de lei. Creditul în valută este astfel de două ori mai mare decât cel în lei.

Firmele şi populaţia vor plăti impozit pe clădiri/terenuri în funcţie de destinaţia imobilului

Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor în funcţie de destinaţia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileşte cote diferenţiate pentru persoane fizice şi firme. "Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de contribuabil (persoană fizică sau persoană juridică - n.r.)", se arată în scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern la Fondul Monetar Internaţional. În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie. În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor.

NATIONAL

Ungureanu o arde civic pe gmail

Desi nu dadea semne, fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, poate fi si modest. Cel putin in ceea ce priveste proiectul politic pe care urmeaza sa-l lanseze. Marele partid al lui Ungureanu, care urma sa zguduie scena romaneasca, va fi de fapt un ONG. Unul optimist ce-i drept, care-si propune sa coaguleze toate fortele de dreapta. Organizatia se va numi Initiativa Civica de Centru-Dreapta, dupa cum a anuntat chiar Razvan Ungureanu, precizand ca asteapta cu interes sugestii pe adresa mru.dreapta@gmail.com.

Gusa: Antonescu este santajat si controlat de Dan Voiculescu

Crin Antonescu este sub tutela lui Dan Voiculescu, "om crescut la scoala fostei Securitati, bine antrenat", sustine sus si tare Cozmin Gusa. Antonescu, un om "talentat, insa cu putina autoritate, nu foarte harnic, asta nu este un mit" si a fost controlat toata viata, ba de unul, ba de altul, afirma Gusa. Care il indica pe Dinu Patriciu pe post de "penultim" tutore, anterior lui Dan Voiculescu in acest rol. In opinia lui Gusa, modul in care actioneaza Antonescu denota clar ca este "sub influenta lui Dan Voiculescu", personaj "in mod evident mult mai siret decat el", sustine Gusa.

PUTEREA

Marta, călcâiul lui Blejnar

Un nou scandal monstru, care implică fosta conducere a ANAF, a izbucnit luni seară, odată cu audierea la Parchet a lui Sorin Blejnar, fostul şef al Fiscului, şi a omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Motivul audierii a fost misterioasa dispariţie a lui Codruţ-Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar şi un apropiat al liderului PDL Arad, Gheorghe Falcă, cel care de altfel l-a şi propus pentru funcţia de la ANAF. Numele lui Codruţ Marta a fost vehiculat de mai multe ori, de-a lungul timpului, în legătură cu diverse cazuri de contrabandă şi fraudă. Ieri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dispus darea în urmărire naţională a lui Codruţ-Alexandru Marta.

Dăianu eliberat din funcţia de consilier de stat

Premierul Victor Ponta a semnat marţi Decizia privind eliberarea lui Daniel Dăianu din funcţia de consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, din motive personale, informează Agerpres. Decizia a fost publicată marţi în Monitorul Oficial al României. Economistul Daniel Dăianu fusese numit în această funcţie în data de 11 mai 2012.

Premierul italian cere suspendarea campionatului

Primul-ministru italian, Mario Monti, cere ca fotbalul din Cizmă să fie suspendat "doi sau trei ani", din cauza scandalului meciurilor trucate, "Calcioscommesse", care a zguduit din nou ţara după valul de arestări de luni. "Oare o suspendare totală a acestui joc timp de doi sau trei ani n-ar fi de folos pentru maturitatea concetăţenilor noştri? Este cu adevărat trist când o lume ca sportul, care ar trebui să exprime mari valori, se dovedeşte un amestec de lucruri dintre cele mai condamnabile, ca trădarea, ilegalitatea şi înşelătoria", a afirmat Monti. Scandalul din Italia vine la doar şase ani de un altul similar, mult mai grav, "Calciopoli", acolo unde Juventus a fost retrogradată în Serie B, iar Luciano Moggi a fost condamnat şi exclus pe viaţă din fotbal.

Autostrada ouălor. Ponta, acuzat că trece culoarul Paneuropean pe la Cornu lui Năstase

Deputatul Cornel Ştirbeţ a declarat, într-o conferinţă de presă, că schimbarea proiectului Autostrăzii Sibiu - Piteşti are la bază dorinţa premierului Victor Ponta şi a lui Adrian Năstase ca autostrada să treacă prin localitatea Cornu. Ştirbeţ spune că "Sibiu- Piteşti" s-ar fi realizat din bani europeni, iar varianta lui Ponta e mult mai scumpă şi se pierde şi finanţarea de la UE.

Speculatorii au pariat peste 30 de miliarde de dolari pe deprecierea euro

Investiţiile speculative pe colapsul monedei europene au depăşit pentru prima dată în istorie 30 de miliarde de dolari, iar euro a pierdut 5% faţă de dolar în luna mai şi a ajuns la minimul ultimilor doi ani, se arată într-un comunicat al Admiral Markets. Acţiunile, pieţele emergente, mărfurile şi chiar metalele preţioase se depreciază puternic, în timp ce dolarul şi yenul performează, ca urmare a intensificării problemelor din regiune şi a încetinirii economiei globale. Declinul monedei europene reflectă perfect îngrijorarea investitorilor, care şi-au majorat, în doar o săptămână, cu 12% poziţiile speculative pe vânzarea valutei regionale, conform raportului pe luna mai a Comisiei de Reglementare a Tranzacţiilor Futures.

Dan Paul: Dublele listări, un pas greşit

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) speră să convingă Guvernul să listeze companiile de stat doar pe bursa locală, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei de capital din România, a declarat vicepreşedintele BVB, Dan Paul. "Cred că este un pas greşit să facem de la început duble listări. Ar trebui să încurajăm listarea aici (la BVB, n.r.), să dezvoltăm piaţa locală. Dacă Guvernul va vrea în continuare şi pe altă bursă, nu ne putem opune. (...) Avem calculatoare şi aici şi pot fi cumpărate acţiuni de către investitorii străini şi de pe această piaţă", a spus Paul.

ROMANIA LIBERA

Cine ar fi avut interesul să dispară fostul şef de cabinet al lui Blejnar

Dispariţia fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar este pusă de anchetatori în legătură atât cu activitatea acestuia în ANAF până în 2010, dar şi cu relaţiile comerciale pe care le-a avut ulterior, după intrarea în afaceri. Numele lui Marta a fost legat recent şi de una dintre cele mai mari reţele de evaziune fiscală din România, condusă de Attila Racz. Codruţ Marta a fost şeful de cabinet al lui Sorin Blejnar de la ANAF până în luna mai 2010. Ulterior, a continuat să lucreze în această instituţie până în luna august a aceluiaşi an, după care a intrat în afaceri în domeniul publicităţii şi consultanţei, după cum susţin surse apropiate familiei Marta. Sediul afacerilor sale ar fi fost statul Monaco.

Vatican. Documentele secrete dezvăluite, un atac la Papă. Bani, putere şi război politic

Vaticanul a traversat adesea perioade de scandaluri, dar cele din ultimele zile au indus o atmosferă tensionată, dezvăluind afaceri de corupţie, clanuri şi lupte pentru putere. Presa susţine că vizat este chiar Suveranul Pontif, un grup de cardinali italieni pregătind alegerea unui Papă din rândul lor. Publicarea de documente secrete în presa italiană privind afaceri de corupţie, arestarea majordomului Papei, Paolo Gabriele, şi demiterea bancherului Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, au provocat un adevărat cutremur în micul stat pontifical din inima Romei.

Francois Hollande nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare în Siria

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare în Siria, relatează AFP, potrivit Mediafax. Violenţele din Siria, declanşate pe fondul revoltelor izbucnite în martie 2011, s-au soldat până acum cu aproximativ 10.000 de morţi, confiorm Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Hrebenciuc: În februarie îl suspendăm pe Băsescu dacă nu-i dă Dumnezeu gândul cel bun până atunci

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, că subiectul suspendării lui Traian Băsescu nu este de actualitate, el apreciind însă că, în februarie 2013, când parlamentarii se vor reuni, şeful statului va fi suspendat "dacă nu i-o da Dumnezeu gândul cel bun până atunci", potrivit Mediafax. "E o mare prioritate suspendarea preşedintelui, extraordinară prioritate ... Şi demitere şi suspendare şi toate ... Din februarie încolo este pe ordinea de zi", a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. "Faceţi şi voi nişte calcule! Puneţi întrebările fără să ştiţi că avem nevoie de cel puţin 90 de zile când se declanşează un proces de acest gen. Vedeţi în acest an când ai cele 90 de zile la dispoziţie? Este iulie, august, vacanţă parlamentară. Nici în politică şi nici în ţară în iulie şi august nu se întâmplă minuni, toată lumea este în vacanţă.

ZIARUL FINANCIAR

Cum să jonglezi între curs, dobânzi, exporturi, economiile în lei şi seceta finanţării externe

La aproape patru ani de la căderea băncii americane Lehman Brothers, bornă recunoscută oficial pentru declanşarea celei mai puternice crize financiare şi economice din ultimii 80 de ani, s-ar putea să urmeze o nouă bornă: Grecia. Dacă prăbuşirea Lehman Brothers şi venirea crizei au luat pe mai toată lumea prin surprindere, iar toate deciziile de salvare - a băncilor, a întregului sistem financiar, a statelor - au fost luate pe loc şi prin pomparea a mii de miliarde de dolari sau euro, ieşirea Greciei din zona euro şi revenirea la drahmă ar însemna o nouă catastrofă, cu pagube estimate de analişti la 1.000 de miliarde de euro la prima strigare, pierderile urmând să fie împărţite la toată lumea. Borna Grecia prinde România din nou prizoniera expunerii pe euro atât la împrumuturi, cât şi la finanţare, poate chiar mai mult decât era în septembrie 2008.

Ponta îl pune şef peste subsolul României pe un consilier din Braşov

Gheorghe Duţu, 57 de ani, deputat PSD şi consilier judeţean în Braşov, a fost numit ieri de premierul Victor Ponta în funcţia de pre­şe­dinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), o instituţie cu rol-cheie în sectorul petrolului, gazelor naturale şi al resurselor minerale.

Comisia Europeană propune un sistem transfrontalier de salvare a băncilor

Statele UE ar putea fi obligate să îşi salveze reciproc băncile, potrivit unui proiect al Comisie Europene (CE) care marchează un pas important către o mai mare integrare financiară la nivelul Uniunii, dar care ar putea nemulţumi unele ţări, în special Germania, relatează Reuters. Situaţia dificilă a băncilor spaniole şi riscul extinderii problemelor bancare din ţări precum Grecia au dat un nou impuls unor propuneri amânate ale CE, pentru o lege referitoare la instituţiile financiare aflate în pericol de faliment. Comisia Europeană va prezenta propunerile pe 6 iunie. Proiectul conferă autorităţilor naţionale de reglementare capacitatea de intervenţie agresivă pentru preluarea controlului asupra băncilor afectate, lichidarea şi impunerea de pierderi deţinătorilor de obligaţiuni ale acestora.

Daniel Dăianu rămâne consilier special al premierului Ponta

Daniel Dăianu a precizat că încă de la început a fost o neînţelegere, el fiind numit în funcţia de consilier special al premierului pe probleme economice, fără să fie plătit. Dăianu a fost numit consilier de stat al premierului la 11 mai. După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de numire, Dăianu a declarat însă că nu lucrează în aparatul guvernamental, deoarece nu doreşte să fie remunerat pentru activitatea de consiliere a premierului, şi că titulatura de "consilier de stat" este eronată. Până la semnarea deiziei de numire, Dăianu a lucrat tot ca şi consilier pe probleme economice al preşedintelui PSD Victor Ponta. Daniel Dăianu, doctor în economie, a fost ministru al Finanţelor, în perioada decembrie 1997-septembrie 1998, după ce anterior, în 1992, a fost ministru adjunct al Finanţelor. El a lucrat şi ca economist şef la Băncii Naţionale a României, post din care a fost numit ministru în decembrie 1997.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb