• ADEVARUL
• Traian Băsescu: Când Rusia face o invazie, nu se încurcă. UE şi NATO trebuie să sprijine cu armament Ucraina, altfel va fi măcelărită de Federaţia Rusă
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, la întâlnirea anuală cu diplomaţii români, că va susţine în Consiliul European de azi, de la Bruxelles, ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia armatei ucrainene mijloacele necesare pentru a putea face faţă războiului cu separatiştii din estul ţării, "sprijiniţi cu echipamente sofisticate de Federaţia Rusă". "Este o escaladare majoră a sprijinului Federaţiei Ruse pentru separatişti. Se împlineşte o săptămână de când Federaţia Rusă a început să introducă în Ucraina tehnici de luptă pentru separatişti. În evaluarea noastră, riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor. Este, de fapt, răsturnarea raportului de forţe în favoarea Federaţiei Ruse, pentru că ea construieşte şi întreţine acest conflict. Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate. O spun fără reţinere: dacă statele UE şi NATO nu vor trece rapid al sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare ca să poată face faţă echipamentelor Federaţie Ruse, şansele Guvernului de la Kiev devin iluzorii", a spus Traian Băsescu.
• Dincolo de tancuri, URSS 2.0
În jocul de şah, esenţială este deschiderea. Întreaga partidă este determinată de prima mişcare, cea care anunţă o şcoală de gândire, atenţionează asupra caracterului ofensiv sau a intenţiei de joc în aşteptare, generează structura pe care se vor aşeza următoarele opţiuni. Maeştri ai jocului de şah, ruşii au reuşit acum ceva destul de rar şi, din această cauză, cu atât mai remarcabil: o suprapunere aproape perfectă de jocuri diferite, acoperind totul cu perdeaua de fum a spectacolului cel mai evident, cel al desfăşurării de tehnică militară şi trupe de comando. Proiectul URSS 2.0 sau al Marii Rusii nu putea fi conceput şi nu ar fi putut să fie implantat în subconştientul colectiv rus decât după ce apăruse o nouă realitate de tip eroic. Pentru prima oară după Marele Război pentru Apărarea Patriei, venind imediat după umilinţa enormă pe care au resimţit-o în momentul destrămării URSS şi decăderii lor la rangul de putere regională, ruşii au văzut că liderul lor providenţial a putut să recupereze un teritoriu considerat istoric-rusesc, Crimeea, fără ca asta să genereze vreo reacţie pe plan internaţional.
• Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Dinu Patriciu a fost depus la capela Cimitirului Bellu. Înmormântarea va fi sâmbătă
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Dinu Patriciu a fost adus vineri în ţară, din Londra, şi a fost depus la capela Cimitirului Bellu, la 18.30. Convoiul funerar a fost întâmpinat la cimitir de mama omului de afaceri. După o oră a ajuns la căpătâiul lui Dinu Patriciu şi fratele acestuia, Şerban. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, în jurul orei 11.00. Familia omului de afaceri a dorit o ceremonie de înmormântare discretă, la care să participe doar câţiva apropiaţi. "Pentru a onora amintirea lui Dinu Patriciu, cu decenţă şi discreţie, familia solicită înţelegerea tuturor celor care doresc să participe la slujba memorială", se precizează într-un comunicat al reprezentanţilor familiei.
• Una dintre cele mai bogate organizaţii teroriste - Statul Islamic
Statul Islamic (SI) are o economie prosperă, de sine stătătoare, din contrabanda cu petrol sau din tributul solicitat unei populaţii de cel puţin opt milioane de oameni. Oficiali arabi şi occidentali sunt de părere că SI este una dintre cele mai bogate organizaţii teroriste, reprezentând o ameninţare fără precedent. Iniţial se credea că SI depinde de fonduri primite de la donatori ai lumii musulmane. Acum, Statul Islamic - fosta ramură a Al-Qaeda care a înglobat părţi din Irak şi Siria - este o organizaţie care se finanţează singură, potrivit "Wall Street Journal" (WSJ). Banii proveniţi din donaţiile exterioare "pălesc în comparaţie cu auto-finanţarea cu ajutorul activităţilor criminale şi teroriste", a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, adăugând că aceste activităţi generează milioane de dolari pe lună.
• ANAF a început procedurile de confiscare a imobilelor şi terenurilor Grivco şi Antena
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început procedurile de confiscare a terenurilor şi clădirilor Grivco şi Antena, şi raportează periodic către DNA stadiul procesului de trecere în proprietatea statului a imobilelor indicate în decizia Curţii de Apel Bucureşti. "Noi, prin cele două unităţi teritoriale de administrare, Administraţia Sectorului 1 şi Administraţia judeţului Ilfov, am demarat procedurile de executare şi ducerea la îndeplinire a dispoziţiei deciziei Curţii de Apel. Ducem la îndeplinire această sarcină raportând periodic inclusiv DNA, care a instituit mare parte din măsurile asigurătorii, privind stadiul ducerii la îndeplinire a acestor măsuri", a declarat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu. El a desemnat la nivelul central al ANAF un director general adjunct care coordonează acest proces, având şi susţinerea de specialitate a Ministerului Finanţelor Publice, întrucât la măsurile de confiscare şi trecere în proprietatea statului procedurile ţin de minister.
• Opt persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Bacău pentru spălare de bani şi evaziune fiscală de peste 2,2 milioane de euro
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) au reţinut opt oameni de afaceri băcăuani care sunt acuzaţi de spălare de bani, evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. Prejudiciul rezultat din tranzacţii fictive, constatat de oamenii Legii, depăşeşte 2,2 milioane de euro. Tribunalul Bacău a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Florentin Gorea, liderul grupului infracţional organizat reţinut de DIICOT. "Tribunalul a decis să fie cercetaţi sub control judiciar Laurenţiu Ganea clientul meu, Viorel Nicula şi încă un inculpat. Ceilalţi sunt cercetaţi în libertate, fără să fie instituită vreo măsura asupra lor", a precizat avocatul Liviu Ghioc.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Patrimoniul Staţiunilor şi Institutelor de Cercetare Agricolă. 40.000 de hectare s-au pierdut în hăţişul privatizărilor dubioase
Aproximativ 30 de staţiuni şi institute de cercetare agricolă şi-au încetat activitatea în urma privatizărilor sau a retrocedărilor dubioase. Ministerul Agriculturii mai pregăteşte o lovitură: a realizat un proiect de lege pentru concesionarea altor active de milioane de euro. Una din ţintele privatizărilor profitabile de la începutul deceniului trecut a reprezentat-o unităţile de cercetare din domeniul agricol. Din două motive proprietăţile institutelor de cercetare erau apetisante în ochii investitorilor. În primul rând, dispuneau de terenuri poziţionate în jurul Capitalei (de exemplu Institutul de Cercetări Alimentare, ICA, din Băneasa sau Institutul de Creştere a Păsărilor Baloteşti). În al doilea rând, deţineau pământ roditor (de exemplu Institutul de Cercetare în Irigaţii Giurgiu, teren concesionat către Grivco - compania fondată de Dan Voiculescu). Loturile care au scăpat de privatizare sau retrocedare riscă să fie "devalizate" în perioada următoare. Ministerul Agriculturii se pregăteşte, printr-o propunere de lege, să înstrăineze clădiri şi terenuri de milioane de euro care aparţin cercetării.
• DW: Ruperea în două a Ucrainei este deja un fapt ireversibil
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre "evenimentele din Ucraina de est". Or, dacă nu e o traducere puţin neatentă din engleză, e un veritabil act ratat. Cine condamnă intenţiile Rusiei ar vorbi mai degrabă despre "evenimentele din estul Ucrainei" şi nu despre "Ucraina de est", care exprimă deja separaţia teritorială ca un fapt împlinit. Pe site-ul oficial al preşedinţiei apare grafia "Ucraina de Est", ceea ce sugerează un nume propriu acceptat ca atare. Ne putem întreba de aceea dacă oficialii români avizaţi consideră că ruperea în două a Ucrainei este deja un fapt ireversibil, pe care în sinea lor l-au acceptat de mult.
• Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, reţinut de DNA. Reacţia primăriei
Procurorii DNA Constanţa au emis ordonanţă de reţinere pe 24 de ore pe numele primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei,PSD, suspectat de fapte de corupţie. Nicolae Matei a fost citat vineri dimineaţă la sediul DNA Constanţa pentru cercetări în două dosare ce au legătură cu investiţii ale Primăriei Năvodari, retrocedări şi finanţarea clubului de fotbal Săgeata Năvodari. Cabinetul primarului Nicolae Matei a trimis în această seară un comunicat de presă prin care atât primăria Năvodari cât şi Consiliul Local îşi arată sprijinul pentru primarul reţinut în această după amiază de către DNA.
• Robert Negoiţă privatizează spaţiile verzi din jurul blocurilor şi locurile de joacă
Pe motiv că nu mai poate întreţine parcurile de cartier şi zonele verzi de pe marginea drumurilor, edilul PSD a decis să angajeze firme private. Ele vor fi plătite pentru plantarea panseluţelor, văruirea copacilor, greblarea şi tăierea ierbii. Contractul a fost estimat la 66,6 milioane de euro. O altă firmă a ajuns stăpână pe marile parcuri din sector, miza afacerii fiind de aproximativ 44 de milioane de euro. Aleşii locali ai sectorului 3 al Capitalei au aprobat ieri propunerea edilului Robert Negoiţă de a delega serviciul de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi din Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti (zonele II şi III), adică cele de pe marginea străzilor şi cele din jurul blocurilor. Licitaţia ar urma fie organizată în septembrie, potrivit alesului local Victor Tărtăcuţă, iar valoarea contractului care ar urma să se încheie pe opt ani este estimată la nu mai puţin de 66,6 milioane de euro. În timp ce aleşii locali PSD, PNL şi PPDD au votat pentru "privatizarea zonelor verzi", aleşii PDL nu au votat. Tărtăcuţă a explicat că nu este normal ce se întâmplă şi că edilul PSD mai are un pic şi privatizează tot sectorul.
• Petro Poroşenko va asista sâmbătă la deschiderea summitului UE
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va asista sâmbătă după-amiază la deschiderea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, acesta fiind un indiciu al sprijinului liderilor UE faţă de Ucraina în plină escaladare a conflictului cu Rusia, relatează AFP. ''Preşedintele Poroşenko a fost invitat să se adreseze liderilor Uniunii Europene în legătură cu situaţia din Ucraina'', a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul său pe Twitter, potrivit Agerpres. Poroşenko se va adresa la deschiderea reuniunii şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Euorpene, programată să înceapă la ora 14:00 GMT.
• JURNALUL NATIONAL
• Extremism maghiar în România: "Tricolorul vlah a dispărut, iar roşul, albul şi verdele drapelului maghiar a revenit acolo unde îi este locul"
Pe pagina de Facebook a grupării extremiste maghiare "Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate" a fost publicat o serie de imagini în care unul dintre membri organizaţiei acoperă o bornă vopsită în culorile tricolorului românesc cu cele ale steagului Ungariei. Acţiunea a fost apreciată ca un "act de patriotism remarcabil" îar mesajul transmis a fost că "tricolorul vlah a dispărut iar culorile drapelului maghiar au revenit acolo unde le este locul". "Membrii organizaţiei "Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate"şi-au petrecut vacanţa de vară în Ţinutul Secuiesc, iar dacă tot se aflau acolo, manifestând un patriotism remarcabil, au făcut ordine. În Ţinutul Secuiesc se găsesc borne kilometrice în stare deplorabilă, motiv pentru care le-au vopsit. Tricolorul vlah a dispărut, iar roşul, albul şi verdele drapelului maghiar a revenit acolo unde îi este locul. Maghiarii nu au lăsat de izbelişte Ţinutul Secuiesc! NU, NU, NICIODATĂ!", au notat membri organizaţiei pe pagina de Facebook.
• Putin: Ofensiva armatei ucrainene aminteşte de cel de-Al Doilea Război Mondial, de naziştii care ne-au încercuit oraşele
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat acţiunile armatei ucrainene în estul ţării cu cele ale Germaniei naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Russia Today. "Sate mici şi oraşe mari înconjurate de armata ucraineană care atacă direct zonele rezidenţiale cu scopul de a distruge infrastructura... Din nefericire (aceste lucruri) îmi amintesc de evenimentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Germania fascistă... când ocupanţii ne-au încercuit oraşele", a declarat Putin la un forum al tineretului, desfăşurat la periferia Moscovei. Potrivit liderului de la Kremlin, adevărata problemă o reprezintă refuzul autorităţilor ucrainene de a începe negocieri substanţiale cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. Putin susţine că autorităţile de la Kiev trebuie forţate să negocieze "pe fond" cu separatiştii pro-ruşi care luptă împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei.
• Apel la o "Coaliţie a naţiunilor" împotriva Statului Islamic
Secretarul de stat american John Kerry a pledat vineri în favoarea unei largi coaliţii mondiale pentru a lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi în Siria, relatează AFP. Cu o săptămână înaintea summitului NATO din Ţara Galilor programat la 4 şi 5 septembrie, şeful diplomaţiei americane a făcut apel într-un articol publicat în New York Times la o 'reacţie conjugată condusă de Statele Unite ale Americii şi la cea mai vastă coaliţie a naţiunilor posibilă'. John Kerry a precizat că va căuta, alături de ministrul apărării Chuck Hagel, să formeze această coaliţie cu ocazia discuţiilor pe care le va avea cu partenerii săi occidentali pe marginea summitului. El a adăugat că preşedintele Barack Obama va propune o strategie împotriva Statului Islamic în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, a cărui preşedinţie va fi deţinută de SUA în septembrie.
• Capitala României a devenit unul dintre cele o sută de oraşe sănătoase din 30 de ţări ale lumii
De ieri, Capitala face parte de astăzi din rândul oraşelor sănătoase. Primarul Sorin Oprescu a primit de la reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii diploma prin care Bucureştiul devine unul dintre oraşele europene unde sănătatea cetăţenilor este prioritară. Statutul vine însă la pachet şi cu unele obligaţii atât pentru autorităţile locale cât şi pentru cetăţeni. Crearea mai multor spaţii verzi, piste de biciclete dar şi educaţie şi respect pentru mediu sunt obiective care trebuie atinse până în 2020. Astfel, capitala României devina unul dintre cele o sută de oraşe sănătoase din 30 de ţări ale lumii. Capitala este primul oraş din ţara noastră care este de acum marcat pe harta oraşelor sănătoase din Europa. Autorităţile speră că nu va fi şi ultimul. La rândul său, la finalul ceremoniei, edilul Capitalei a oferit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o plachetă cu însemnele oraşului.
• Ministerul Finanţelor propune suplimentarea cu circa 486 de milioane de lei a programului Prima Casă
Ministerul Finanţelor propune suplimentarea bugetului destinat garanţiilor pentru programul Prima Casă prin direcţionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul instituţiei. Guvernul a alocat pentru garanţiile din programul de achiziţie a locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei în favoarea unui număr de 15 bănci, rămânând o diferenţă de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat să fie alocată băncilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicită majorarea plafonului.