REVISTA PRESEI - 30.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 30 decembrie 2011

ADEVARUL

Revelion la drumul mare

Centrele oraşelor vor fi locurile unde românii vor avea parte gratuit de muzică şi distracţie în aer liber. Nu peste tot însă. Sunt şi oraşe în care autorităţile locale n-au prevăzut în buget bani pentru petrecerile de stradă din noaptea dintre ani. Acolo unde au fost programate spectacole, vedetele ajung să facă naveta între reprezentaţii. Bucureştenii, dar şi toţi cei care se vor afla în Capitală de Revelion vor avea ocazia să participe la nu mai puţin de trei megapetreceri. Astfel, trecerea dintre ani va fi sărbătorită în pieţele Constituţiei şi Revoluţiei, precum şi în Parcul Drumul Taberei din sectorul 6. Chef pe bani mulţi la Timişoara. Primăria municipiului de pe Bega a alocat 150.000 de lei pentru evenimentele organizate de Revelion, cu 50% mai mulţi bani decât anul trecut. 200.000 de euro costă cel mai scump Revelion, cel de la Focşani. Invitaţi speciali sunt No Mercy şi Paceanga.

Euro s-a prăbuşit la cel mai mic nivel faţă de yen din ultimii 10 ani

Moneda unică a scăzut la cea mai mică valoare faţă de moneda japoneză din ultima decadă, iar riscul asociat instrumentelor financiare cu venit fix a crescut pe fondul îngrijorărilor că economia globală va fi afectată de criza datoriilor suverane europene. Futures-ul indicilor bursieri americani a crescut înainte de publicarea informaţiilor cu privire la vânzările imobiliare şi la rata şomajului. Euro a scăzut cu 0,5% faţă de yen, la un curs de 100.50 yeni.

România vrea o monedă de care fug toţi vecinii noştri

Ţara noastră înoată contra curentului şi îşi menţine obiectivul de a adera la euro în 2015, deşi întreaga Europă vorbeşte de dispariţia monedei unice. Moneda euro împlineşte, la 1 ianuarie, 10 ani de când a luat naştere. Aniversarea nu se va desfăşura însă cu surle şi trâmbiţe, având în vedere că, niciodată în acest răstimp, moneda unică europeană nu s-a mai aflat într-o situaţie atât de dificilă. Pentru prima dată de la introducerea acesteia, în 2011 s-a vorbit despre dispariţia sa şi despre destrămarea zonei euro. În contextul acestor turbulenţe, mai multe state est-europene, printre care Bulgaria, Cehia, Polonia şi Ungaria, au anunţat că pun frână planurilor de aderare la zona euro până când situaţia se va îmbunătăţi. Nu şi România.

Milionarul american Stephen Diggle pariază pe agricultură

Stephen Diggle, co-fondatorul unui fond de hedging care a înregistrat un profit de 2,7 miliarde de dolari în 2007 şi 2008, îşi deschide portofoliul personal de terenuri agricole către investitori. Potrivit acestuia, valoarea terenurilor agricole din Statele Unite a crescut cu 20%-30% în ultimii doi ani, în timp ce valoarea investiţiilor sale din Uruguay s-a majorat cu circa 50%. Companiile farmaceutice şi cele din sectorul de biotehnologie sunt deasemeni pe lista acestuia. Diggle îşi va transfera activele, formate din terenuri agricole deţinute de către familia sa, către compania de gestiune de fonduri Vulpes Investment Management, cu sediul în Singapore. Un fond pe care l-a înfiinţat după lichidarea fostei sale companii, Volatility Funds.

Creşterea şomajului în Franţa îi pune piedică lui Nicolas Sarkozy. Franţa în recesiune

Cu o rată a şomajului care se apropie vertiginos de 10%, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, va organiza un summit despre şomaj luna viitoare, întâlnire la care vor participa reprezentanţi ai angajatorilor şi ai sindicatelor, în încercarea de a neutraliza ameninţarea politică reprezentată de această problemă, arată publicaţia financiară "Financial Times". Numărul şomerilor francezi a crescut cu aproape 30.000 , în luna noiembrie, atingând cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, nu mai puţin de 2,85 de milioane de cetăţeni fiind, în prezent, în căutarea unui loc de muncă. Rata şomajului în Franţa se află în creştere neîntreruptă în ultimile şapte luni. Informaţiile publicate săptămâna aceasta de către Ministerul Muncii arată că încă 1,4 milioane de cetăţeni au slujbe part-time sau temporare.

Conducerea ţării, la catafalcul lui Ioan Boc

Ioan Boc, tatăl premierului Emil Boc, a fost înmormântat, ieri, în comuna clujeană Răchiţele. La ceremonie au participat preşedintele ţării, Traian Băsescu, mai mulţi miniştri, precum şi preşedintele Senatului, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şefi de instituţii şi oameni politici. Sute de oameni din Răchiţele, surprinşi că a venit preşedintele la înmormântarea unui consătean, dar şi de mulţimea de miniştri, au venit să-l conducă pe Ioan Boc, tatăl premierului, pe ultimul drum. Despre Ioan Boc aceştia au doar vorbe de bine. Spun că era un om foarte harnic, respectat şi săritor. Ceremonia religioasă a fost oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Zece evenimente care au schimbat faţa lumii în 2011

Început cu "Primăvara Arabă" şi încheiat cu decesul dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, anul 2011 a fost marcat de evenimente care vor influenţa viaţa unor ţări şi popoare decenii de aici înainte. Primăvara Arabă a făcut ca dictatorii din Tunisia, Egipt şi Libia să fie deja istorie, iar în Yemenul lui Ali Saleh şi Siria lui Bashar Al-Assad sunt încă tensiuni şi violenţe. Mişcări pornite din stradă soldate cu efecte politice şi unele reforme fiind înregistrate şi în Bahrein, Maroc şi Iordania. În lumea arabă bate vântul schimbării. Scânteia a pornit din Tunisia, unde tânărul Mohamed Bouazizi şi-a dat foc la 17 decembrie 2010 din cauza unui abuz al poliţiei.

CURENTUL

Bastarzii din istoria Romaniei

A fost fiul nelegitim al unui "mahalagiu". Dar asta nu l-a împiedicat să-şi inven­teze o lume pe cât de fabuloasă pe atât de iluzorie. O lume a viselor de grandoare în mijlocul căreia trona el însuşi, avatar anacronic al unui boier de viţă veche. "Mahalagiul" se numea I.L. Caragiale. Iar bastardul posedat până la limita nebuniei de fantoma unei nobleţi inexistente este Mateiu Caragiale, straniul condeier interbelic care a adus la viaţă "Craii de Curtea-Veche".

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta, perdantul politic al anului 2011

COPILOTUL RISIPITOR DE PROCENTE. A beneficiat de condiţii bune pentru a reitera modelul lui Ion Iliescu, cel al unui PSD tras în sus de lider. Acţiunile lui Victor Ponta i-au "asigurat" o cotă în continuă scădere. Pentru Victor Ponta, anul 2011 se anunţa unul fructuos. A dat "marea lovitură" unind opoziţia sub formula USL. În loc să-i crească acţiunile la bursa electorală, lui Ponta i-au scăzut. Dat fiind că este unul dintre liderii opoziţiei şi, teoretic, nu ar avea cu ce măsuri nepopulare să supere electoratul, scăderea înregistrată de Ponta în ultimul sondaj îl pune în topul celor mai mari perdanţi politici ai anului 2011. În luna octombrie, înainte de episodul Geoană, Victor Ponta era cotat în sondajele IMAS cu 25,7%. În prezent, conform aceluiaşi institut, are doar 19,6%.

Gafele vedetelor. Moni: "A încercat să mă violeze, dar am refuzat!"

Moni arată că de viol te aperi refuzându-l, Crudu redenumeşte prăjituri, iar Vârciu are probleme cu scrierea. În cursa pentru un look cât mai strălucitor, vedetele uită să aibă grijă şi de discursul lor. Dintr-o sinceritate excesivă, fac declaraţii care mai de care mai savuroase. "Am stat în cameră cu Dinu Damaschin, care a încercat pentru prima dată să mă violeze, dar nu a putut, deoarece eu am refuzat ceea ce mi-a propus, spunându-i că eu sunt virgină", a declarat Moni, potrivit Pro Tv.

Când se deschide pasajul Pipera?

Pe şantierul pasajului Pipera este o forfotă nefirească. Deşi au fost chiar săptămâni întregi în care cu greu vedeai ceva mişcare, Sărbătorile au dat un nou imbold lucrărilor. Acum, pasajul este aproape terminat. Muncitorii pun bordurile şi parapeţii, iar, după ritmul în care lucrează, vor fi gata în câteva zile. Totuşi, până se va putea circula pe el, pasajul va trebui să treacă proba rezistenţei, lucru care va mai amâna un pic inaugurarea. Pasajul este aproape gata, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ceea ce ce află sub el. Aici nu este mai nimic amenajat, iar asta înseamnă că, şi după inaugurare, traficul pe bulevardul Barbu Văcărescu va continua să fie un adevărat infern.

Spitalul Militar: Traian Băsescu este "apt" din punct de vedere medical

Preşedintele Traian Băsescu este apt medical pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi nu suferă de nicio afecţiune care să îi pună în pericol starea fizică, psihică sau care să-l împiedice să exercite mandatul de preşedinte al României. Concluzia îi aparţine comisiei medicale responsabile de examenul medical anual efectuat de şeful statului.

Lavinia Şandru: Îl aşteptăm pe Dan Diaconescu în UNPR

Aceeaşi identitate politică, obiectivul construirii unei formaţiuni politice solide, asemănările doctrinare şi susţinerea interesului naţional sunt motivele pentru care PIN a fuzionat prin absorbţie cu UNPR, susţine Lavinia Şandru, noul vicepreşedinte al progresiştilor într-un interviu acordat Ziare.com. Potrivit acesteia, negocierile cu Dan Diaconescu continuă, acesta fiind aşteptat în rândurile UNPR. Deşi sondajele creditează UNPR la un procent în opţiunile românilor, în opinia lui Şandru formaţiunea progresiştilor va reuşi să câştige la viitoarele alegeri un procent între 10 şi 15%.

JURNALUL NATIONAL

Omul anului: Regele Mihai

La 25 octombrie, în Parlament, fostul suveran spunea: "Nu văd România de astăzi ca pe o moşternire de la părinţi, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la urmaşii noştri". La 25 octombrie 2011, chiar în ziua când împlinea 90 de ani, Regele Mihai a ţinut un discurs istoric în Parlamentul României. A fost un discurs care venea la 65 de ani distanţă de ultimul mesaj adresat forului legislativ al României, înainte de abdicare. 65 de ani în care Regele a trecut printr-un exil, iar românii printr-o dictatură. A fost un discurs ce poate fi considerat un mesaj al înţelepciunii adresat tuturor românilor de cel care a condus destinele României. A fost totodată un mesaj care ar trebui să marcheze ruptura de comunism şi la nivelul mentalităţii, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple o dată cu Revoluţia din decembrie 1989.

Care sunt câştigătorii unei pieţe de 65 de miliarde de dolari. Cele mai bune jocuri video din 2011

Conform unei analize DFC Intelligence, citată de Reuters, industria globală a jocurilor de noroc a depăşit, anul acesta, uimitoarea cifră de 65 de miliarde de dolari, în creştere cu 2,3 miliarde de dolari faţă de finele anului 2010. Cea mai mare parte a acestei sume o reprezintă chiar vânzările de jocuri (soft-ul necesar rulării acestora) pe suport fizic (CD sau DVD), din care se încasează, anual, 30 de miliarde de dolari. Alte 18 miliarde de dolari s-a estimat că s-au încasat din vânzări online, cifra fiind în creştere cu 2,4 miliarde de dolari, faţă de 2010. În ceea ce priveşte consolele, Nintendo a vândut, din 2006, până în iunie anul acesta, 235,6 milioane de console (!), Microsoft a vândut 55 de milioane de Xbox-uri, iar Sony peste 50 de milioane de Playstation 3.

NATIONAL

Chavez crede ca SUA imprastie cancerul in liderii latino-americani

Presedintele venezuelan Hugo Chavez a vorbit la o intrunire cu militarii venezueleni despre posibilitatea ca SUA sa fi dezvoltat o tehnologie de "inoculare a cancerului". Tinta principala ar fi liderii latino-americani care se opun politicii americane. Discursul televizat a venit la o zi dupa ca s-a anuntat ca presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, sufera de cancer la tiroida. Alfredo Scoccimarro, purtatorul de cuvant al Presedintiei braziliene, a declarat ca boala nu e in metastaza, Cristina Kirchner urmand sa fie operata pe 4 ianuarie 2012. Ea va fi inlocuita la sefia statului, pe perioada convalescentei, de vicepresedintele Amadou Boudou, care a fost instalat în aceasta functie recent. Hugo Chavez este convins ca boala nu este intamplatoare, mai ales dupa ce liderul cubanez Fidel Castro l-a avertizat ca americanii fac experimente pentru inocularea unor forme agresive de cancer unor persoane indezirabile si ca CIA este responsabila de acest lucru.

Senatorii vor sa schimbe decorul

Senatul se pregateste temeinic pentru noua sesiune, cu birouri si covoare mai de soi. Mocheta, covoare cu fir rasucit, mobila noua, toate vor fi achizitionate de Senat, prin intermediul unei licitatii. Valoarea contractului se ridica la 150.000 de lei. De asemenea, senatorii mai arunca in jur de 130.000 de lei pe lampi nou-noute. Nici Administratia Prezidentiala nu se zgarceste cand vine vorba de schimbarea decorului la Cotroceni. Prin urmare, Presedintia va cumpara gresie, placi de ceramica de 7.000 de lei, in timp ce covoarele vor fi curatate contra sumei de 700 de lei.

Platina bate aurul in 2012

Aurul, investitia favorita in vreme de criza economica, ar putea fi detronat in 2012 de platina. Desi mai ieftin ca metalul galben, acest "aur alb" are un potential de crestere foarte mare in perioada urmatoare. Analistii pietei metalelor nobile sustin ca platina va constitui o afacere mai buna decat aurul in 2012. Potrivit specialistilor de la Seeking Alpha, in conditiile preturilor actuale, platina pare o investitie de viitor. Uncia (31,1034 grame) de platina costa acum circa 1.400 de USD, iar aurul a scazut la 1.590 de dolari, cu 15% mai jos faţa de maximumul ultimelor patru luni. Specialistii sustin ca atractivitatea acestui metal va creste in 2012, deoarece platina va fi utilizata tot mai mult in chimie, industria petroliera, medicina, electrotehnica si electronica.

PUTEREA

Mall-urile rămân deschise până la Revelion

Mall-urile din Bucureşti rămân deschise şi în preajma Anului Nou. Aşa că cei ce au aşteptat până în ultima clipă cu pregătirile pentru noaptea dintre ani, mai pot colinda prin magazine. Băneasa Shopping City: 31 Decembrie: 10.00-19.00; 1 Ianuarie: 10.00-23.00 - cafenele, fast food-uri şi cinema; 2 Ianuarie: 10.00-22.00 - magazine, 10.00-23.00 - cafenele, fast food-uri şi cinema. Plaza România: 31 Decembrie: 10.00-20.00 - magazinele; 10.00-21.00 - restaurante; 1 Ianuarie: 14.00-22.00 - restaurant. Bucureşti Mall: 31 Decembrie: 10.00-20.00 - magazine; 10.00-21.00 - restaurante; 1 Ianuarie: 14.00-22.00 restaurante. Afi Palace Cotroceni: 31Decembrie: 10.00-20.0- magazine; 10.00-20.00 - Real Hypermarket; 10.00-20.00 - restaurant; 1 Ianuarie: 14.00-23.00 - magazine; 10.00-20.00 - Real Hypermarket.

Transporturile au primit încă 130 milioane de lei de la Guvern pentru plata unor arierate

Guvernul a decis în ultima sedinţă să majoreze bugetul Ministerului Transporturilor cu 130 milioane de lei, reiese dintr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial. Din document rezultă că cea mai mare parte a sumei va fi utilizată "pentru plata unor arierate către furnizorii de energie electrică". "Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2011 cu suma de 130.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului", se precizează în hotărârea de Guvern adoptată în data de 27 decembrie, citată de NewsIn.

Guvernul grec, 150.000 de locuri de muncă pentru 2012

Guvernul interimar de coaliţie de la Atena a promis crearea a 150.000 de locuri de muncă în primul trimestru al anului viitor, precum şi aplicarea unor programe sociale, în încercarea de a atenua efectele crizei financiare acute care a adâncit recesiunea şi a crescut şomajul, transmite Reuters. Primul ministru Lucas Papademos (foto) a anunţat miercuri că Biserica Ortodoxă a Greciei şi autorităţile locale vor fi implicate într-un efort comun, ale cărui costuri vor ajunge la aproape 900 milioane de euro. "Criza şi şomajul au lovit mii de familii, care trec prin încercări grele, mai ales în această perioadă a anului. Este de datoria noastră să le sprijinim şi să întărim solidaritatea social", a declarat premierul, după o şedinţă de guvern la care a asistat şi arhiepiscopul Atenei, Hieronymos.

Garanti Bank România şi-a majorat capitalul social cu 18 milioane euro

Turkiye Garanti Bankasi a efectuat o majorare de capital de 18 milioane euro pentru Garanti Bank România, până la 221 milioane de euro, pentru a susţine operaţiunile de dezvoltare pe care instituţia bancară le va continua în România. Înainte de majorare, Garanti Bank România avea un capital social de 203 milioane de euro. "Prin această majorare de capital, alături de consolidarea operaţiunilor noastre în România, ne vom atinge şi obiectivul de a ne plasa pe primele zece poziţii în topul băncilor care activează aici. În acelaşi timp, vom continua să aducem în această piaţă produse şi servicii competitive şi inovatoare", a declarat Murat Atay, CEO Garanti Bank România, citat de NewsIn.

ROMANIA LIBERA

2012: (Nu) E sfârşitul lumii

Predicţii. Analiză RL referitoare la aşteptările pe care le putem avea anul viitor atât în plan intern, cât şi extern. Potrivit unor oameni foarte învăţaţi - sau ceea ce trece în lumea de azi drept "învăţaţi" -, pe 21 decembrie 2012, după calendarul mayaş, ar trebui să se producă o aliniere nemaiîntâlnită a planetelor ori a galaxiilor, un eveniment care se pare că va avea câteva consecinţe neplăcute asupra Terrei, printre care cea mai notabilă ar fi sfârşitul lumii. Suntem în măsură să vă informăm că, din fericire, sfârşitul lumii se amână la o dată ulterioară. Din nefericire, anul 2012 vine cu câteva schimbări politice însemnate printre care nu se va număra însă şi sfârşitul crizei.

Ce scumpiri aduce anul 2012

Costurile tot mai mari ale materiei prime şi cheltuielile crescânde cu utilităţile sunt, potrivit producătorilor, principalele cauze ale majorărilor de preţuri care vor fi aplicate începând din primăvară. Produsele alimentare şi nealimentare, dar şi serviciile vor fi mai scumpe de anul viitor. Procesatorii din industria alimentară au anunţat deja scumpiri, despre care afirmă că sunt amânate din 2011, iar transportatorii spun de asemenea că vor fi constrânşi să calculeze tarifele în funcţie de majorările stabilite la carburanţi pentru luna ianuarie.

Start chinuit pentru axa energetică Moscova-Beijing

China va depăşi, la sfârşitul deceniului, Statele Unite ca cel mai mare importator de energie, iar Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori; însă deşi cele două state par predestinate să coopereze, astăzi numai 7% din importurile de energie ale Chinei provin din Rusia. Primul om care a propus construcţia unei conducte prin care petrolul rusesc să fie livrat în China se află astăzi în închisoare: Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al grupului petrolier Yukos. Împreună cu Administraţia Naţională a Energiei din China, acesta a început încă din 2000 să pregătească un plan al rutei conductei. Odată cu arestarea lui Hodorkovski în 2003, proiectul a fost suspendat, fiind în cele din urmă reînvigorat de Transneft, o companie de stat din Rusia, responsabilă cu porţiunea de conductă aflată pe teritoriul rusesc.

SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

Un diplomat american de rang înalt, Kurt Campbell, va efectua la începutul lui 2012 un turneu în China, Coreea de Sud şi Japonia, în cadrul căruia vor fi abordate dosare referitoare la această regiune în urma morţii lui Kim Jong-il, a anunţat joi departamentul de Stat, relatează AFP, potrivit Mediafax. Kurt Campbell, adjunct al secretarului de Stat pentru Asia de Est şi Pacific, va efectua o vizită la Beijing pe 3 ianuarie, la Seul pe 4 ianuarie, iar la Tokyo pe 6 ianuarie, unde va purta discuţii "cu privire la ultimele evoluţii legate de Coreea de Nord", anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat. Washingtonul a anunţat săptămâna trecută că speră să coopereze cu Phenianul după perioada de doliu urmând morţii lui Kim Jong-il.

ZIARUL FINANCIAR

Spune-mi în ce sector lucrezi ca să vezi dacă îţi va creşte salariul în 2012! Topul celor mai mari creşteri salariale de la începutul crizei

În IT şi telecom salariile au crescut cu 54%, respectiv 57% de la începutul crizei până în prezent, iar semnalele din piaţă arată că majorările de salarii din aceste domenii nu se vor opri, acestea fiind cele mai bune sectoare în care să lucrezi în anii viitori. Salariile angajaţilor din multinaţionale vor creşte anul viitor cu 6%, după ce în 2011 au crescut cu un procent similar, iar companiile îi vor recompensa mai mult pe angajaţii din management în 2012, spun specialiştii în resurse umane. De la începutul crizei până în prezent, salariul mediu net pe economie a crescut cu 9,8%, iar cele mai spectaculoase creşteri (peste 50%) au fost în industria IT şi în domeniul telecomunicaţiilor, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Patru subiecte de urmărit în telecom în 2012: RCS&RDS - cu sau fără UPC, listarea Romtelecom şi fuziunea cu Cosmote, licitaţia pentru spectrul radio

Anul 2012 se anunţă unul plin de evenimente pe piaţa telecom din România, cu o valoare de aproape patru miliarde de euro pe an: mai multe fuziuni / achiziţii sunt în faza de discuţii / negociere iar licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă care va avea loc la jumătatea anului ar putea determina schimbări importante în configuraţia pieţei. Achiziţia companiei de cablu UPC România de către firma românească RCS&RDS, subiectul care a provocat valuri în acest an pe piaţa locală de comunicaţii, rămâne o temă de interes şi în noul an în condiţiile în care pe piaţă nu există momentan semnale certe că această tranzacţie ar fi căzut. Dacă firma orădeanului Zoltan Teszari ar prelua UPC România, atunci compania ar închide practic piaţa TV pentru un nou jucător şi şi-ar consolida puternic şi dominaţia pe internet fix.

Surpriza anului 2012 va veni iarăşi din agricultură: primul an în care importurile vor fi egalate de exporturi

Cu vreme favorabilă sau nu, în ultimii trei ani de criză exporturile de produse agroalimentare s-au dublat. În 2008, erau de 2,1 mld. euro, iar pentru 2011 sunt estimate la 4 miliarde de euro. În acelaşi interval, importurile de produse agro-alimentare au crescut de la 4,2 miliarde de euro la doar 4,6 miliarde de euro. Ca urmare, deficitul în comerţul de produse agro-alimentare a scăzut de la 2,1 miliarde de euro în 2008 la un estimat de 600 milioane de euro pentru anul acesta. Datele pentru 2011 sunt estimate pe baza evoluţiei de la opt luni, care arată o creştere de 28% a exporturilor şi de 18% a importurilor de produse agroalimentare. Există comune dezvoltate în România, cum este Lunguleţu din Dâmboviţa, care produce circa 5-10% din varza şi cartofii româneşti, unde nu mai există nici o căruţă şi toată lumea îşi lucrează pământul mecanizat: 700 de tractoare.

Cât ai fi câştigat dacă îţi ţineai anul acesta banii într-o monedă asiatică? Dar în euro sau dolari?

Valutele principale au câştigat teren în faţa leului în 2011, dar majoritatea au consemnat aprecieri care abia acoperă rata inflaţiei. Singurele excepţii sunt yenul japonez şi yuanul chinezesc. Yenul a câştigat 8,7% în faţa leului de la începutul anului, de 2,5 ori peste rata anuală a inflaţiei (de circa 3,5% în luna noiembrie). 100 de yeni japonezi echivalau cu 4,28 lei la cursul de ieri al BNR, faţă de 3,94 lei la începutul anului. Nicio altă monedă dintre cele al căror curs de schimb este calculat zilnic de BNR nu a consemnat o apreciere mai mare. Cea mai apropiată evoluţie a fost cea a yuanului chinezesc, care a câştigat 8,4% pe parcursul anului. Preţul aurului a avut o evoluţie mai bună, de aproape 14%.

Exporturile au rămas pe plus şi în 2011. Vor mai creşte anul viitor?

Exporturile României au continuat să crească în 2011, susţinute de cererea externă, însă în a doua jumătate a anului s-a observat o diminuare a ritmului de creştere, în contextul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane care afectează ţările din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României. Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, însă din cauza frânării economiilor vestice contribuţia lor în perspectivă devine incertă. Potenţialul exporturilor este limitat, având în vedere ponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%, precum şi perspectiva încetinirii economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României. Rămâne de văzut dacă Guvernul se va gândi la noi măsuri de stimulare a exporturilor în 2012.

Câţi bani au încasat în acest an producătorii agricoli din recolta de grâu: doar în conturile lui Adrian Porumboiu au intrat 25 mil. euro

Fermierii români au avut în acest o producţie record de grâu de peste 7 milioane de hectare, în creştere cu 30% faţă de anul anterior. În bani, producţia din acest an "injectat" în conturile fermierilor români circa 1,3 miliarde de euro în condiţiile în care o tonă de grâu s-a tranzacţionat pe parcursul anului la 170-200 de euro. Marii câştigători ai recoltei-record din acest an sunt marii producători, precum Adrian Porumboiu, Culiţă Tărâţă şi Mihai Anghel. Ei au obţinut în acest an producţii-record de grâu care se ridică în total la 330.000 de tone. Valoarea producţiei totale a celor trei agricultori se cifrează la 65 de milioane de euro, având în vedere cotaţia de aproximativ 200 de euro a grâului pe pieţele internaţionale. Porumboiu a recoltat în total 145.000 de tone grâu, cu 15% mai mult decât în anul anterior, aceasta fiind şi cea mai mare producţie din ultimii trei ani.

Golful Persic fierbe: americanii nu vor ezita să intervină militar dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz

Iranul a anunţat că în timpul exerciţiilor militare navale pe care le efectuează a localizat un portavion american ce se deplasează prin Strâmtoarea Ormuz, scrie Business Insider. AFP îl citează pe comandorul Mahmoud Mousavi, purtătorul de cuvânt al exerciţiilor, spunând că portavionul a fost descoperit de un avion iranian de recunoaştere şi a fost fotografiat şi filmat. Un purtător de cuvânt al Flotei a 5-a a SUA a confirmat că portavionul USS John C. Stennis, o navă propulsată cu energie nucleară şi nava dotată cu rachete balistice USS Mobile Bay au trecut prin strâmtoare după o oprire în portul Jebel Ali din Dubai. Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite au crescut ieri după ce Marina americană a avertizat că va opri orice încercare de închidere a Strâmtorii Ormuz, după ce oficiali iranieni au ameninţat că ţara lor va face acest lucru dacă Teheranului îi vor fi impuse sancţiuni asupra exporturilor de petrol, scrie The Wall Street Journal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb