REVISTA PRESEI - 3.03.2010

Wily Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 martie 2010

ADEVĂRUL

-Plătim mai mulţi directori pe un post

Proiectul legii privind Statutul funcţionarilor publici adoptat ieri de Camera Deputaţilor ar urma să facă ordine în instituţiile deconcentrate. Noua lege spune că rămân la conducere şefii numiţi de Emil Boc. În ţară există cazuri în care directorii demişi au obţinut în instanţă repunerea în funcţie.Situaţiile neclarificate de la vârful instituţiilor bugetare locale duc la achitarea simultană a două sau chiar trei salarii pentru posturi de conducere.

-Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis trimiterea dosarului "Mătuşa Tamara", în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de luare de mită, la Curtea Constituţională, anunţă Mediafax. În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, respectiv fostul consilier al lui Năstase. Dosarul a fost trimis la CCR deoarece avocatul lui Ioan Melinescu a ridicat trei excepţii de neconstituţionalitate, referitoare la legea care reglementează funcţionarea DNA.

-Grec lovit de criza, aştept turişti

Micii antreprenori din domeniul turismului simt din plin că recesiunea le-a afectat afacerile. Nu pentru că sunt mai puţini turişti, ci pentru că nu mai sunt dispuşi să cheltuiască la fel. Cele nouă miliarde de euro pe an, atât cât generează Grecia din turism e doar o cifră din statistici. Proprietarul de restaurant, butic sau hotel se aşteaptă la scăderi ale profitului în acest an.

-În cadrul celei de-a patra evaluări, din iunie, delegaţia FMI va verifica dacă Guvernul şi-a redus cheltuielile în primul trimestru.Guvernul trebuie să-şi încadreze în martie cheltuielile la maximum 32,9 miliarde de lei. Pentru ca banii de la FMI şi CE să vină în continuare, statul trebuie să-şi ajusteze puternic consumul de resurse. Dacă nu reuşeşte, va trebui să umfle veniturile.

CURENTUL

-Oprescu le-a rezervat bucureştenilor locuri de veci în cimitire

Primarul Sorin Oprescu a găsit soluţia salvatoare pentru bucureşteni, în cazul unui seism puternic, asigurându-le locuri de veci. Nu pentru toţi, doar pentru 12.000 dintre potenţialele victime ale cutremurului. Această declaraţie a fost făcută public de primarul Bucureştiului: "Am început de aproape doi ani să iau primele măsuri pe care am putut eu să le iau din punct de vedere medical."

-Lăzăroiu: "PSD a răspândit zvonul că preşedintele e bolnav pentru a-l suspenda"

În plin război mediatic de intoxicare a opiniei publice cu ştiri alarmiste privind starea de sănătate a preşedintelui din "zona reţelelor PSD", consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat ieri, la postul RFI, în emisiunea "Hotnews.ro", că liderii social-democraţi au avut un plan bine pregătit, ca-n 2007, răspândind zvonul că Traian Băsescu ar fi bolnav, pentru a-l utiliza în referendumul de suspendare.

-Data Paştelui încurcă socotelile ciobanilor

Sărbătorirea Paştelui mai devreme în acest an, pe 4 aprilie, dă peste cap afacerile oierilor. Astfel, românii vor găsi în pieţe miei mai puţini şi mai mici, iar ciobanii nu vor putea onora cererile de export pentru că animalele nu vor depăşi greutatea de 6-7 kilograme.

CURIERUL NATIONAL

-Firmele scapă de plata anticipată a impozitului

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că acest impozit nu se va plăti nici în 2010.

Impozitul anticipat pe profit nu va fi introdus în acest an, scutirea urmând să fie menţinută în urma unor modificări care vor fi aplicate Codului Fiscal, a declarat ieri premierul Emil Boc, cu ocazia prezentării raportului de activitate a ANAF, informează Mediafax.

-Bursa, labilă psihic din cauza jocului cu pragul la SIF

Florin Ilie (ING Bank): Piaţa încă se mişcă în funcţie de această saga interminabilă din Parlament. Este o volatilitate nejustificată întrucât informaţia este deja inclusă în preţ. Doar când se va adopta definitiv putem spune că avem ştirea propriu-zisă. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti a doua şedinţă consecutivă în care indicele BET-FI a scăzut, în contrast cu indicii BET şi BET-C, care au închis "pe verde".

-Apartamentele continuă să se ieftinească în Bucureşti, în alte oraşe se scumpesc

Statistica de la nivelul ţării arată că în Capitală şi în Constanţa s-au înregistrat scăderi.

În acelaşi timp, în Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi s-au înregistrat creşteri mici.

Dacă anul 2009 a fost unul lipsit de speranţe în cazul tranzacţionării, se pare că analiştii din piaţa rezidenţială sunt mai încrezători anul acesta mai ales că primele luni par mai dinamice, cel puţin prin prisma interesului constatat în piaţă.

-PSD are cheltuieli restante de peste 8,7 milioane lei

Potrivit AEP, PSD mai are de plătit 5,1 mil. lei de la alegerile prezidenţiale şi 3,5 mil lei de la europarlamentare. PSD are cheltuieli restante de la alegerile prezidenţiale în cuantum de 5.162.595 de lei, iar restanţele din campania de la europarlamentare se ridică la suma de 3.590.040 de lei, potrivit unui raport AEP publicat pe 20 ianuarie, realizat în urma procesării datelor trimise de partide.

EVENIMENTUL ZILEI

-Hrana săracilor, lăsată să se strice.

În condiţiile în care ajutoarele de la UE expiră în aprilie, numai în Capitală au rămas neîmpărţite 200 de tone. Dacă 2009 nu era an electoral, făina şi zahărul date gratis de Uniunea Europeană s-ar fi stricat în depozite. Asta în condiţiile în care anul trecut a fost primul an în care am primit de la Uniune, pentru persoanele defavorizate, 12.400 de tone de zahăr şi 43.000 de tone de făină. O parte dintre pachete au fost distribuite în octombrie şi în noiembrie anul trecut.

-Cine l-a turnat pe primarul Craiovei?

Edilul Antonie Solomon este anchetat pentru că ar fi luat o şpagă de 50.000 de euro de la Cornel Penescu. Procurorii vor solicita astăzi arestarea preventivă a edilului. Solomon i-a povestit telefonic lui Adrian Mititelu, despre această şpagă, iar DNA a interceptat convorbirea. Solomon a fost reţinut ieri, de procurorii DNA Piteşti.

-Orban: şansele unei alianţe au scăzut după alegerea lui Ponta.

Peste câteva zile, la Congresul PNL, Ludovic Orban va încerca să câştige funcţia de preşedinte în faţa actualului lider Crin Antonescu. Rămâne de văzut dacă va duce planul până la capăt, în condiţiile în care anul trecut cei doi şi-au unit forţele pentru a-l debarca pe Călin Popescu- Tăriceanu. Mai mult, acum câteva luni păreau parteneri, iar Ludovic Orban a declarat multă vreme că nu vrea să candideze contra lui Antonescu. Orban susţine acum că vrea să salveze demo craţia din PNL.

FINANCIARUL

-Contrabanda cu ţigări: +50%. Vlădescu vrea un DNA pentru ANAF

În timp ce guvernul majorează taxele, ca singura variantă pentru suplimentarea Bugetului statului, lovind direct în mediul privat, afacerile evazioniştilor înfloresc. De exemplu, piaţa neagră a comerţului cu ţigarete din România a crescut alarmant în primele două luni ale anului, după ce Executivul a decis majorarea accizelor, chiar în avans faţă de calendarul convenit cu Uniunea Europeană. Volumul contrabandei a urcat în luna februarie cu aproximativ 50%, la 36,2% din totalul pieţei, comparativ cu nivelul de 22%, înregistrat la sfârşitul lui 2009.

-Fonduri europene de 538 mil. euro, blocate de guvern

Soarta a 3,476 miliarde de euro se află în mâinile funcţionarilor Autorităţii de Management a POSDRU din Ministerul Muncii. Guvernul Boc ignoră semnalul de alarmă tras de peste 100 de membri ai societăţii civile care, la începutul anului, cereau deblocarea mecanismului instituţional responsabil cu derularea fondurilor europene pentru pregătirea personalului din companiile autohtone.

-Sebastian Vlădescu: "Am fost vineri într-o "plimbare" prin Bucureşti, am fost însoţit de cei care conduc diverse instituţii din ANAF. Am aflat că unii dintre ei nici măcar nu ştiu unde sunt zonele de evaziune fiscală majoră în Bucureşti, unde sunt localizate, deşi când au început să definească zonele de evaziune fiscală au ştiut să-mi spună locurile respective. Nu au fost niciodată acolo, nu ştiau adresele, nu ştiau cine se ocupă de aşa ceva".

-Va reuşi Băsescu să recupereze de la kazahi datoria Rompetrol?

Traian Băsescu se află în aceste zile într-o misiune de recuperator pentru statul român tocmai în Kazahstan. KazMunaiGaz, compania de stat kazahă, care a preluat Rompetrolul lui Dinu Patriciu, s-a procopsit şi cu obligaţiuni de stat în valoare de 570 de milioane de euro prin conversia datoriilor la stat făcute de afacerea cu petrol a celui mai bogat român.

-Situaţia din deconcentrate rămâne blocată

Directorii numiţi de PD-L nu au drept de semnătură. Prevederile OUG 105/2009, prin care aceştia au fost numiţi în funcţii, şi-au încetat efectele în data de 28 februarie. PD-L a reuşit ieri să treacă de Parlament propunerea legislativă privind statutul funcţionarilor publici. Legea nu intră deocamdată în vigoare, întrucât PNL şi PSD vor contesta acest act normativ la Curtea Constituţională. Până când CCR se va pronunţa în acest sens (nu există un termen-limită), instituţiile deconcentrate sunt practic blocate.

-Ministrul Sănătăţii dă vina pe FMI pentru coplata în sistemul medical

Datoriile de peste 500 de milioane de euro către distribuitorii de medicamente. Imixtiunea politicului în Sănătate şi tăierea "plicului" către medic. Decapitarea directorilor din spitale şi condiţia FMI din Sănătate - implementarea sistemului coplată, precum şi alte priorităţi în reforma sistemului au fost radiografiate pentru "Financiarul" de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

-Piaţa publicităţii indoor ar putea creşte cu 15%, după reculul de 20% din 2009

Specialiştii spun că acei clienţi care au fost mai prudenţi anul trecut vor reîncepe să investească în acest an. Jucătorii din indoor, un fel de "Cenuşăreasă" a mediilor de comunicare, spun că anul a început mai bine decât se aşteptau. Pornind de la aceste semne, Tudor Maxim, Managing Director Elevate, vede o creştere a pieţei cu 15% faţă de 2009, când bugetele rulate pe indoor au fost estimate la 5,5-6 milioane de euro.

GÂNDUL

-Iliescu 80 face pace cu partidul. "Mi-a plăcut Ponta, e mai organizat decât Geoană"

Impresiile după prima şedinţă cu noul lider al PSD l-au făcut pe Ion Iliescu să-şi reconsidere anunţata retragere. "Am fost ieri la CEx. Mi-a plăcut Ponta. Este mai organizat decât Geoană. Mai la obiect. O să fie bine", a declarat Iliescu, în acestă dimineaţă, pentru Gândul.

-Reprezentanţii mediului de afaceri sunt în stare de şoc: un grup de 41 de deputaţi ai PD-L propune ca toate firmele din România să-şi mai angajeze încă un contabil, cu normă întreagă. În timp ce contabilii salută iniţiativa şi spun că trebuia luată de acum 20 de ani, patronii susţin că statul vrea de fapt să le găsească un loc de muncă experţilor contabili disponibilizaţi sau care urmează să fie daţi afară de la Finanţe şi de la Fisc.

- NASA: Cutremurul din Chile a redus lungimea zilelor. Mărmureanu, de la Fizica Pământului, râde în hohote

Ipoteza aparţine cercetătorilor NASA, care cred că planeta se învârte mai rapid, pe o axă deplasată cu opt centimetri faţă de cea dinaintea seismului de 8,8 grade pe scara Richter

- Unul din nouă patroni "omite" să vireze contribuţiile la pensii. Cum verifici dacă ai sau nu bani în cont?

Angajaţii care contribuie la Pilonul II de pensii private pot verifica dacă au bani în cont pe Internet. Ceilalţi angajaţi pot cere informaţii direct de la Casa de Pensii

Circa 1,5 milioane de angajaţi vor avea pensii de stat şi private obligatorii diminuate pentru că angajatorii lor nu le virează lună de lună banii în conturi.

-Contrabanda a devenit liderul pieţei ţigărilor. Statul pierde un miliard de euro

În numai o lună de zile, "cota de piaţă" a contrabandei a crescut de la 22% la 36,2%, mai mare decât a oricărei companii din domeniu, din cauza majorării drastice a preţului unui pachet. Statul poate pierde un miliard de euro.

JURNALUL NAŢIONAL

-Vrăjitorie- "Meseria asta nu se face pe chitanţe"

"Am fosta acasă la Regina Magiei Albe, Maria Câmpina." Aşa mi-a recomandat Maria Câmpina să-mi încep articolul şi îi urmez sfatul. Am întrebat-o despre necazurile pe care le vor rezolvate clienţii ei şi despre câştigurile pe care i le aduce vrăjitoria, acum, în plină criză economică. Am aflat că vrăjitoria e o meserie atât de veche, încât nu ai cum să contorizezi câştigul şi nici să pui impozit pe el.

-Dacia Duster: SUV-ul popular la preţ de criză.

Aşteptat de multă vreme de toţi românii, modelul 4x4 produs la Mioveni a fost dezvăluit în premieră mondială la cel mai important salon auto din Europa. Cea mai ieftină variantă pleacă de la 10.500 de euro pentru versiunea cu tracţiune doar pe puntea faţă, în timp ce modelul de top este dotat cu un motor diesel de 1,5 litri, 110 CP şi costă 15.600 de euro (TVA inclus).

-Statul a tocat banii FMI pe consum

Guvernul a aruncat banii de la FMI pe pensii, salarii şi pe dobânzile la împrumuturile pentru plata obligaţiilor bugetare. Problema este că banii au intrat în consum şi nu s-au dus în investiţii sau în restructurarea aparatului bugetar. România a atras 9,32 miliarde de euro de la FMI, plus alte 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană din luna mai 2009 şi până acum. la titlurile de stat.

-Poliţia anchetează poliţia de frontieră

La Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş au loc două anchete paralele, una internă, condusă de Corpul de Control venit de la Bucureşti, şi o a doua privind furtul din ca­mera de corpuri delicte. Această anchetă ridică însă semne de întrebare, Poliţia neavând atribuţii în anchetarea unui furt din incinta unei unităţi speciale. Zece poliţişti de frontieră sunt cercetaţi în acest caz. Prejudiciul a fost evaluat la aproximativ 40.000 de euro.

-Pasaj de 19 milioane de euro

Compania Naţională de Drumuri are nevoie de cel puţin 25 de milioane de euro pentru a termina trei obiective importante de pe centura de nord a Capitalei. Pasajul Otopeni este de departe cel mai costisitor proiect, cu un buget total de circa 19 milioane de euro.

ROMÂNIA LIBERĂ

-Cum a câştigat Bittner 2 milioane de lei cu ajutorul Elenei Udrea

Alexandru Bittner - cunoscut ca apropiat al fostului premier Adrian Năstase, dar şi ca partener de afaceri al familiei Elenei Udrea - va obţine tarife preferenţiale pentru heleşteele pe care le-a concesionat de la Consiliul Judeţean Tulcea.

-Toate ouăle sunt bune. Cum rămâne cu găinile stresate?

Specialiştii sanitar-veterinari au concluzionat că ouăle comercializate în România, indiferent de modul în care au fost crescute găinile, nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Gheorghe Mencinicopschi, care a susţinut că nu este bine să consumăm toate categoriile de ouă, a spus că declaraţiile lui au fost scoase din context şi şi-a dat votul în favoare cuştilor.

-Centru istoric al Capitalei, lucrare de interes naţional

O soluţie pentru continuarea nestingherită a lucrărilor în centrul istoric al Capitalei ar putea fi, potrivit viceprimarului Mircea Raicu, preluarea obiectivului de către Guvern, cu tot cu finanţare, şi declararea lui de interes naţional. În caz contrar, reabilitarea zonei ar putea stagna în următorii patru ani, cât ar dura procesul de reziliere a contractului semnat cu firma spaniolă Sedesa.

-Lista Antonescu scindează PNL

Mai mulţi deputaţi PNL se pregătesc să dezerteze la independenţi după congres, dacă Antonescu va câştiga un nou mandat de preşedinte. Pe de altă parte, apropiaţii săi îi refuză lui Călin Popescu Tăriceanu chiar şi funcţia de premier din umbră.

-Independenţii pierd prima rundă pentru controlul Parlamentului

Conducerea Senatului a decis ieri ca independenţii să-şi piardă locurile din comisiile parlamentare, în locul lor urmând a fi propuşi alţi pesedişti sau liberali.

-China vrea să cucerească Arctica

Bătălia pentru Marele Nord, calea maritimă arctică, comerţul mondial de mâine. China acordă o atenţie specială topirii gheţurilor în Arctica, pregătindu-se pentru folosirea oportunităţilor comerciale şi geostrategice.

ZIARUL FINANCIAR

-La loc comanda. Finanţele sau gândit, după doar două luni de la începutul anului, să renunţe la aplicarea din 2010 a sistemului plăţilor anticipate de impozit pe profit în cazul companiilor, bulversând mediul de afaceri şi "calculele" făcute de contabilii firmelor încă de la finalul anului trecut. Începând cu 2010, companiile ar fi urmat să aplice sistemul plăţilor anticipate de impozit pe profit, care a fost practicat în anii precedenţi doar de bănci, conform Codului fiscal în vigoare.

-Cine sunt americanii care ar putea investi 300 mil. $

O companie texană, Lufkin, cu afaceri de peste jumătate de miliard de dolari în domeniul echipamentelor şi serviciilor pentru industria petrolieră şi energetică, ar putea realiza o investiţie de circa 300 de milioane de dolari pe partea de echipamente industriale, potrivit unor surse din piaţă.

-CEC a făcut profit de 10 milioane de euro, în scădere cu 88%

Banca de stat CEC Bank a obţinut anul trecut un profit net de 42 mil.lei (10 mil. euro), în scădere cu 88% faţă de câştigul record înregistrat în 2008 inclusiv pe seama vânzării participaţiei la Asiban, potrivit unor surse bancare.

-Deputaţii PD-L au luat contabilii în vizor

Contabilii care lucrează în regim de part-time din companiile locale vor trebui să fie angajaţi cu normă întreagă, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de o treime din deputaţii PD-L (40). În caz contrar, firmele îşi vor externaliza contabilitatea, conform iniţiativei.

-21 de bănci cer garanţii de 1,3 mld. euro la Prima casă 2

Fondul de Garantare a primit scrisori de intenţie de la 21 de bănci care vor să acorde credite de 1,3 miliarde de euro anul acesta în cadrul programului "Prima casă", în condiţiile în care statul a alocat un plafon de garanţii de doar 700 de milioane de euro.

Astfel, alocarea plafoanelor de garantare se va face proporţional după principiul pro-rata, fiecare bancă urmând să primească circa jumătate din suma cerută.

-Troc cu acţiunile Fondului Proprietatea: Ofer Audi A4 din 2006 pentru 150.000 de acţiuni FP

Trocul a devenit noua metodă de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care unii dintre investitorii care ar vrea să cumpere titluri nu mai au lichidităţi.

-CNVM a validat noul Consiliu al Bursei condus de Stere Farmache. Cei opt administratori, aleşi de acţionarii BVB la 19 februarie, sunt Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest Arad, Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani, Daniel Ţepeş, acţionarul majoritar al HTI Valori Mobiliare, Ciprian Zah, broker la Broker Cluj, Siminel Andrei, directorul NCH Advisors, Mircea Botta, preşedintele Romcapital Timişoara, Ionel Uleia, preşedintele Prime Transaction, şi Cosmin Gheorghiu, director de tranzacţionare la Delta Valori Mobiliare.

-Austriecii de la Bank Gutmann caută 50 de români bogaţi ca să le administreze averile

Bank Gutmann operează în România de aproximativ un an pe baza paşaportului financiar European şi este pe cale de a deschide un birou la Bucureşti.

-Pierdem 200 mil. euro din limitarea contribuţiei la pensiile private

Pensia unui participant va fi cu 1.600 de euro mai mică deoarece guvernul nu a respectat planul iniţial de majorare a contribuţiilor.

-Ungurii de la OTP Bank au câştigat 4 mil. euro anul trecut

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, a înregistrat anul trecut un profit net de 4 milioane de euro, de peste patru ori mai mare decât cel din 2008, care fusese primul an profitabil pentru bancă.

-EximBank, banca de import-export deţinută de stat, a acordat anul trecut credite şi garanţii de 273 mld. lei (65 mil. euro) întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), în creştere cu 20% faţă de 2008. Împrumuturile pentru IMM-uri au însumat 60% din finanţările totale acordate în 2009, potrivit datelor băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb